Onkogyn.cz | Poradny

0

Onkogyn.cz > Poradny > Poradna pro přednádorové stavy (prekancerózy, dysplazie)

Chcete-li položit dotaz do některé z poraden, musíte se nejprve přihlásit. Před prvním přihlášením je nutné se zaregistrovat.

foto2-8320822 Poradna pro přednádorové stavy (prekancerózy, dysplazie)
doc. MUDr. Jiří Sláma, Ph.D.Pracuje na Gynekologicko – porodnické klinice 1. LF UK a VFN v Praze jako člen onkogynekologického týmu. Věnuje se gynekologické onkologii, především pak předrakovinovým změnám (prekancerózám) ženských pohlavních orgánů a gynekologické operativě.


Vážené tazatelky,

aktivní provoz poradny je zastaven. Nové otázky tak nelze zadávat. Naprostá většina problémů však byla v několika obměnách již položena a zodpovězena. Archiv odpovědí proto zůstává i nadále všem plně k dispozici. S využitím funkce “HLEDAT” je navíc možno po zadání klíčového slova omezit výběr okruhu cílových témat. Řadu informací lze dále najít i na www.onkogyn.cz v sekcích “PRO VEŘEJNOST” a “OČKOVÁNÍ PROTI HPV INFEKCI A PREVENCE KARCINOMU DĚLOŽNÍHO HRDLA”.

Při abnormálním nálezu na děložním čípku, v pochvě a na zevních rodidlech a zejména při podezření na předrakovinové nebo rakovinové změny uvedených orgánů je možná konzultace po předchozím objednání do Centra onkologické prevence Gynekologicko-porodnické kliniky VFN a 1. LF UK. Příslušné kontakty jsou k dispozici na www.onkogyn.cz.

Jiří Sláma

21.1.2014 | Ovulační hlen po LEEPu | kety
Dobrý den, ještě bych na Vás, pane doktore, měla jeden dotaz. Po operaci jsem si všimla jisté změny a to, že v době ovulace mám průhledný ROSOLOVITÝ hlen… zatímco dřív jsem mívala velmi řídký, vodnatý. Myslíte, že to může mít vliv na případné otěhotnění?
Děkuji.
Dobrý den,

konizace nemá žádný vliv na charakter hlenu produkovaného buňkami kanálku čípku. Dochází-li k ovulaci, pak není důvod k obavám z rizika poruchy plodnosti. JS

20.1.2014 | Špinění po LEEPu | kety
Dobrý den pane doktore, jsem cca 4 a půl měsíce po LEEPu. Před 3 dny jsem začala slabě špinit, ve 20. dnu cyklu. Dříve jsem s tímto problém nikdy neměla. Na kontrolu ke svému onkogynekologovi jdu za měsíc. Přesto se chci zeptat, myslíte, že to může mít souvislost se zmiňovanou operací? Žádné jiné obtíže nemám, těhotná nejsem…
Děkuji za odpověď.
Dobrý den,

příčinou slabého krvácení ve druhé polovině cyklu s dlouhým odstupem od ošetření čípku je velmi pravděpodobně jiný problém. Vhodnější než konzultace u specialisty na onemocnění děložního čípku je proto konzultace u registrujícího praktického gynekologa. JS

10.1.2014 | kontrola za 6 měsíců | hodak
Dobrý den,
před vánocemi (po 6-nedělí-porod spont. váha 4,51Kg bez komplikací-kojim)mi byl udělán stěr z děl. čípku a po novém roce mi paní doktorka volala, že mám přijít na kontrolu za 6 měsícu, jelikož ač je čípek v pořádku byli ve stěru objeveny: OJEDINĚLE ZVĚTŠENO JÁDRO BuNĚK-výsledek 2-3: prý mám být v klidu, že se nic neděje. Moc moudrá z toho nejsem- po pročtení několika článků moc v klidu také ne, jelikož moje maminka zemřela na rakovinu plic-kuřačka, tak bych nerada něco promeškala a po pravdě od té doby trochu plaším z každé maličkosti a napadá mě to nejhorší. Na kontroly chodím pravidelně a až do této doby jsem měla všechny výsledky v pořádku, s manželem jsme 12 let, je mi 31-nekuřačka . Užívám hlívu a klíčkový olej-nevím , zda bych mohla udělat něco co by pomohlo na zlepšení. předem moc děkuji za vysvětlení .
Dobrý den,

poporodní hormonální změny u kojících žen vedou velmi často ke změně vzhledu buněk na děložním čípku. Díky tomu může být stěr klasifikován v kategorii mírné abnormity. Při vizuálně nepodezřelém nálezu je kontrola za 6 měsíců zcela ideálním postupem. S úbytkem frekvence kojení a případně i návratem menstruačního cyklu se vzhled buněk obvykle spontánně upraví. Aktivní pomoc neexistuje. Přínos potravinových doplňků je minimálně velmi sporný. JS

9.1.2014 | Těhotenství po konizaci | andyV
Dobrý den,

chtěla, bych poprosit o Váš názor. Jsem po konizaci děložního čípku z důvodu CIN III, dojíždím na pravidelní kontroly, výsledky po operaci v pořádku. Mám jednoho syna a na můj dotaz ohledně dalšího těhotenství mi pan doktor v CGOPu doporučil další těhotenství co nejdříve z důvodu možného návratu problémů a s další rekonizací se zvyšujícími možnostmi problémů s nedonošením nebo potratem. Sdílíte stejný názor nebo není důvod spěchat? Děkuji a hezký den. AV

Dobrý den,

u většiny žen po úspěšné konizaci s následnými normální cytologickými nálezy a ideálně i pooperační negativitou HPV testu není naprosto žádný důvod k obavám z návratu změn a “tlaku” na časné otěhotnění. Podle uvedeného spadáte právě do této kategorie. Jiná situace je u žen s přetrvávající abnormitou v cytologii, pozitivitou HPV nebo u žen, které měly ošetřené změny buněk v kanálku děložním čípku (tzv. adenokarcinom in situ). JS

9.1.2014 | Delozni cipek | Anna26
Dobry den, zhruba pred tremi roky mi ma gynekolozka rekla, ze vidi nejaky nalez na cipku, udelala ster a vysledek byl negativni. Doporucila mi ockovani vakcinou Silgard i presto, ze jsem mela pohlavni styk uz pred ockovanim. Zhruba pred rokem me doktorka poslala na biopsii a vysledky nic neukazuji, pritom je pry jasne videt, ze na tom cipku neco je. Biopsii jsem za posledni rok podstoupila trikrat s vysledkem, ze se jedna o dyspalzii CIN II-III. Doktor ktery mi biopsii provadel mi rekl, ze me zatim k memu veku (26) a ze nemam deti nechce operovat. Chci se zeptat zda muzu mit dal pohlavni styk se svym partnerem i kdyz me “nakazil” on protoze jinyho partnera jsem predtim nemela. A zda pokud budeme pouzivat kondom se ma diagnoza jeste nezhorsi? A za jak dlouho se cipek muze zhorsit? Na kontrolu jdu az v kvetnu. Predřem dekuji za odpovedi.
Dobrý den,

průběh nákazy papilomavirem je odlišný u žen a u mužů. Opakované předávání infekce v páru proto obvykle neprobíhá a muž se poměrně časně stává HPV negativním. Při vzájemné partnerské věrnosti proto není důvod k omezování intimního kontaktu. Použití kondomu však lze jistě jen podpořit, zejména při jiných než “standardních” sexuálních aktivitách. Některá aktuální vědecká data totiž varují před nechráněným análním stykem, nejasnosti panují i kolem orálního sexu. Riziko zhoršení těžké předrakovinové změny v rakovinu závisí na mnoha faktorech – velikosti postižené plochy čípku, stavu Vaší imunity, pravidelnosti gynekologické péče, typu viru, který změny vyvolal apod. V největší dosud publikované odborné práci bylo riziko zhoršení CIN 3 v rakovinu za 1 rok více než 12%. JS

8.1.2014 | kontrola po konizaci | Lenka Sl.
Dobrý den, ráda bych věděla Váš názor. Před půl rokem jsem byla na konizaci pro CIN3.Nyní jsem byla na kontrolním stěru. Když jsem si volala na výsledek, můj gynekolog mi řekl, že mám dojít zase za půl roku, že mi to vyšlo na CIN1. Mám tomu rozumět tak, že mi vše špatné nebylo odstraněno? Brát vzorek prý není potřeba. Myslela jsem si, že po konizaci musí být výsledek úplně negativní. Děkuji
Dobrý den, mírná abnormita v cytologii může mít mnoho příčin a rozhodně neříká jednoznačně, že jsou přítomny zbytkové předrakovinové změny. Na druhou stranu, ty se ale mohou projevit i při dokonale provedené konizaci jako důsledek změn buněk, které byly v okolí předrakovinového ložiska a v době operace byly již nakažené papilomavirem (tzv. HPV). Adekvátním postupem je při zjištění mírné abnormity v cytologii postupovat nadále konzervativně – tj. provést kontrolu za 6 měsíců – v řadě případů se může mírná abnormita spontánně upravit bez nutnosti jakékoliv další intervence. U žen nad 30 let je velmi vhodné při kontrole odebrat ještě i test na HPV – jeho negativita totiž mnohem přesněji vylučuje riziko zbytkových změn. JS
4.1.2014 | Krváceni | dufkovak
Dobrý den pane doktore, měla bych dotaz loni v dubnu jsem podstoupila konizaci pro nalez Cin3,. Vše bylo v pořadku žadne komplikace,citologie dopadla taky v poradku testy na Hpv viri take.Bohužel ted v listopadu jsem zacala mit problemy s krvacenim v listopadu jsem krvacela 3krat mimo ciklus,byla jsem u sveho gynekologa a ten mi rekl že je vse v poradku,jenže v prosinci jsem opet krvacela po pohlavnim styku stalo se to asi 3krat,byla jsem tedy opet u sveho gynekologa a ten mě prohlidl a řekl že mam nezahojeny čipek,pritom když jsem byla po zakroku na kontrole bylo vse v poradku a že by po pul roce byl čipek nezahojen,dostala jsem cípky pro zhojeni čipku,ještě dodam beru antikoncepsi je me 33let jedno dítě.Je tedy mozne pane doktore aby to souviselo stale jeste s hojenim po konizaci? moc děkuji za odpověd K.
Dobrý den,

potíže s krvácení a zejména s krvácením po styku mohou souviset s nedohojenými zánětlivými změnami na čípku. Podání antibiotik a podpůrných léků na dohojení změn (např. preparát Cicatridina) je proto základem léčby. Při nedostatečném efektu léčby je možné zvážit chirurgické ošetření krvácejícího místa. JS

3.1.2014 | těhotenství po diagnoze CIN III | DvorakovaDaniela
Dobrý den, ráda bych se zeptala jaký postup by jste navrhoval při tomto zjištění Fragmenty z oblasti TZ se středně těžce i těžce dysplastickým epitelem s poruchou maturace v celé tl. epitelu, endocervikální žlázky tapetované dysplastickým epitelem. Ve vazivovém stromatu fokálně akcentovaná smíšeně zánětlivá celulizace. Exocervikální epitel fokálně s koilocytózou. Imunohistochemicky protein p16 pozitivní v dysplastickém epitelu. Závěr: OH: High grade skvamózní intraepiteliální léze CIN II a CIN III v probatorní knipsbiopsii z děložního hrdla. HPV infekce. S partnerem plánujeme dítě, ráda bych otěhotněla ještě před konizací, bpjím se problémů po konizaci ohledně předčasného porodu, potratu atd.

Děkuji za vaše vyjádření.

Dobrý den,

těžké předrakovinové změny jsou jasným důvodem k ošetření. Jen výjimečně je možno při velmi časném otěhotnění postupovat konzervativně bez ošetření, riziko zhoršení nálezu při dlouhodobějším sledování je bohužel reálné, a proto je upřednostňováno ošetření konizací a otěhotnění až po zhojení. JS

23.12.2013 | Hpv test | m-hovorkova
Dobrý den
Mě je 31let a tento týden mě přišly výsledky hpv testu,je negativní na vysoce i nízce rizikové viry.Stál kolem 1200 kč.Potíž je v tom,že nemám partnera s kterým žiju a vídáme se občas asi 3 roky.Myslíte,že jde ho nějak též otestovat,nějakou šetrnou cestou?Chci mít jistotu,občas máme styk bez ochrany i orální.Mám pak strach,že to můžu mít třeba v krku ,ústech,ale orl nic neříkala ,012 prohlídka.Děkuji
Dobrý den,

negativita HPV testu je ve Vašem věku nejpřesnější informací o prakticky nulovém riziku rozvoje závažných předrakovinových změn a rakoviny děložního čípku dokonce na několik let dopředu. Testování mužů a testování HPV infekce v jiných lokalitách než je děložní čípek je v současné době buď chápáno jako nepřínosné (testování mužů) nebo jako experimentální a pro běžnou praxi nevhodné (testování jiných tělesných lokalit). Jediné doporučení je proto zvážit při nejistotě o věrnosti Vašeho partnera očkování a nechat si opakovat test na HPV z děložního čípku za 3-5 let. Problematika HPV infekce a rizika rozvoje nádorů v jiných lokalitách je v “běžné” populaci naštěstí hodně přeceňovaná a zdaleka nevyvolává obavy. JS

20.12.2013 | OBEDNANA NA LEEP | SofiNKA
DOBRY DEN,JSEM OBEDNANA NA LEEP,DYSPLAZIE STREDNIHO AZ TEZKEHO STUPNE. CHCI SE ZEPTAT ZDA PO ZAKROKU MUZU MIT DETI? A ZDA SE MUZE RAKOVINA V ZIVOTE TREBA PROJEVIT? MOC DEKUJI ZA ODPOVED
Dobrý den,

po ošetření čípku (tzv. konizaci neboli LEEP, LLETZ, SWETZ, NETZ, LOOP) většina žen bez problémů otěhotní a také v termínu porodí, přesto oproti ženám, které konizaci nepodstoupily, mají vyšší riziko potratu a předčasného porodu. Riziko rakoviny děložního čípku je u žen po konizaci obecně stále vyšší než v nezatížené populaci, záleží ale na mnoha faktorech – zejména zda bylo vše “špatné” odstraněno, zda byly odstraněny i buňky obsahující virus, který je příčinou změn, a zda žena dále dochází na kontroly. JS

18.12.2013 | Dotaz | Aneta Čeřovská
Dobrý den,pane doktore prosím o vysvětlení Předmět a kl.dg.: konus čípku děložního-prebiopticky susp.čípek děložní Makro popis:2 částice velikosti 35-12-7mm a 30-15-5mm. Nález: 5578-13 Materiál byl zpracován celý,celkem bylo pořízeno 23 segmentu. Mikroskopicky nacházíme v oblasti transformační zony děložního čípku vrstevnatý dlaždicový epitel se známkami těžké dysplazie.Displastický epitel se vtlačuje do vyustění některých žlázek,invaze do stromatu čípku nepřítomna. Závěr:CIN III.,dosahuje endocervikálního resekčního okraje. Jedná se o rakovinu děložního čípku?

Předem mockrát děkuji za odpověd

Dobrý den,

nález prokazuje závažné předrakovinové změny, nikoliv rakovinu. Ze zprávy vyplývá, že změny dosahují do okraje řezu na vnitřní straně vzorku, díky tomu zůstává určitá míra pochybnosti o kompletnosti odstranění celého nálezu. Bohužel ve zprávě chybí informace o materiálu získaného z ponechaného čípku děložního (z tzv. endocervikální kyretáže). Při jeho negativitě je totiž vysoce pravděpodobné, že změny pouze dosahovaly k okraji řezu, ale ten nepřesahovaly – tedy, že jste již vyléčena a dále bude stačit jen kontrolovat. JS

1 – 10   11 – 20   21 – 30   …  2791 – 2797