Onkogyn.cz | Poradny

0

Onkogyn.cz > Poradny > Poradna pro dědičná onemocnění v onkologii

Chcete-li položit dotaz do některé z poraden, musíte se nejprve přihlásit. Před prvním přihlášením je nutné se zaregistrovat.

foto3-9827156 Poradna pro dědičná onemocnění v onkologii
doc. MUDr. Michal Zikán, Ph.D.Pracuje na Gynekologicko-porodnické klinice 1. LF UK a VFN v Praze jako vedoucí onkogynekologického stacionáře. Zabývá se dědičnou dispozicí ke vzniku zhoubných nádorů, především prsu a vaječníků, a to jak na klinické, tak na experimentární úrovni.

Poradna nabízí pomoc ženám, nemocným i zdravým, v jejichž rodinách se vyskytly zhoubné nádory, a které mají obavy z možné dispozice k nádorovému onemocnění.

14.10.2015 | podstoupení IVF | marecek
Dobrý den, mám na Vás prosbu, jsem BRCA 1 pozitivní, vím to asi 6 měsíců, od roku 2013 mám dceru. Nyní mi bylo nabídnuto podstoupit IVF, aby se vybralo embryo, které tento gen nenese. Zatím nevím zda toto mám podstoupit, zatím jsem nebyla nemocná ani léčená. Chodím na pravidelné kontroly po půl roce a můj onkolog mi to moc nedoporučuje kvůli substituci hormony.Moje mamka prodělala rakovinu prsu ve 37 a rakovinu vaječníků 2013. A moje sestra prodělala rakovinu prsu 2014. Moc by mi pomohl Váš názor, co si o tom myslíte.
3.10.2015 | adenokarcinom | laneva
Mily pane doktore,
1.9. T.r. mi byl, vzhledem k 4tydennimu krvaceni proveden vyskrab a pl nem diagnostikovan adenokarcinom endometria-dobre differencovany, st. 1A. 14.9. mi byla laparoskopicky provedena totalni hysterektomie s ponechanim lymf.zlaz, ktere se operaterovi zdaly v klidu, nasl.hystolodie byla bez nalezu, ale po 4 dnech po operaci jsem dostala horecky, zjistena sepse, tudiz mam ATB cyprofloxacin 500 a antiseptikum Hexetidin- oboji douzivam v nedeli, ale vytok peritonealni tekutiny je stale silny. Je mi 53 let a moje matka zemrela na Caprsu. Muzete mi, prosim poradit, jaka dalsi vysetreni bych mela podstoupit a rici, jak dlouho muze toto hojeni jeste trvat, operater mi rikal, ze by se rana mela zavrit sama, ale ja mam strach, protoze to trva uz 2 tydny a i pres lecbu ten vytok neustava. Moc Vas prosim l Vas nezaujaty nazor a tesim se na odpoved. Eva
11.9.2015 | prosba o názor jaroslava brožková 11.9 | brozkova
dobrý den pane docente prosim o radu mojí mamince v31letech vzali dělohu měla nádor velikosti pěsti byl nezhoubný za 20let jí vzali i vaječniky dnes je ji62let a muj tatinek který před 4roky zemřel měl rakovinu močového měchýře udělali mu plastiku močového měchýře z tlustého střeva 10let žil v pohodě poté se mu udělal nádor v malé pánvi na ploché kosti bohužel se ho nepodařilo odstranit celý nebot tatinek se narodil na7měsicich a měl velmi slabé kosti takže se nádor dostal do kosti a následně do krve žil s timto5let a já tuto středu podstoupila malý zákrok u vás v děloze jsem měla maličký polyp zatim nevim výsledek histologie každý pul rok chodim na mamograf kde se nemohou rozhodnout zda mám vše v pořádku hlídána jsem i na urologii ptž již dva roky mám mikroskopickou hematurii bohužel nezjistili odkud ta krev je také se rok léčim se štitnou žlázou našli mi malé uzliky proto jsem se chtěla zeptat na názor jestli geneticky je riziko rakoviny tak co dál děkuji za radu krásný den brožková
Dobrý den, mám-li soudit podle údajů, které uvádíte, mohu Vás uklidnit – nevypadá to, že by se ve Vaší rodině přenášela nějkaá dědiční dispozice. To bohužel neznamená, že nemůžete onemocnět rakovinou – pouze nepovažuji Vaše riziko onemocnění za zvýšené. Důležitý teď bude výsledek histologie z hysteroskopie – u 90% pacientek se nejedná o zhoubný nádor. Budu držet palce. S pozdravem

Michal Zikán

10.9.2015 | Metabolické změny | Nikitta
Dobrý den vážený pane docente,
Obracím se na Vás s menším dotazem, mé teď už 16tilete sestře před rokem diagnostikovali papilarni karcinom štítné žlázy. Zjistilo se, že jsou tam dva, s tím že jeden už ztrácel opuzdreni. Vše ji bylo vyoperovano a začal kolotoč na nukleární klinice. Po roce léčby měla stále vysoký thyeraglobulin,který měla 200 (nyní 100),bylo jí doporučeno Pet ct, kde se zjistilo, že má meta na uzlinach v krku a metabolicke změny na jednom z vaječníků. Táži se Vás touto cestou,co to pro ní znamená a co jí dále čeká? Mockrát Vám děkuji za odpověď a přeji příjemný zbytek dne.
Dobrý den, tento dotaz je směřován zřejmě na kolegu dr. Zikána Víta, který je předním českým endokrinologem a dokáže tento dotaz zodpovědět. Kontakt na něj můžete najít na stránkách naší Všeobecné fakultní nemocnice www.vfn.cz. S pozdravem

Michal Zikán

7.9.2015 | Dotaz | balkova
Dobrý den, funguje ještě tato poradna?

27.7. jsem vložila dotaz a do dnešního dne nikdo nereagoval. Děkuji za odpověď. Balková

Dobrý den, tato poradna – jako jakákoliv jiná na internetu – nenahrazuje vyšetření lékařem. V případě obtíží se obraťte na ošetřujícího lékaře, příslušného specialistu, či pohotovostvní službu. Snažíme se na všechny dotazy odpovědět co nejdříve, tak jak nám to pracovní vytížení dovolí. Protože je naším primárním cílem pečlivě se věnovat pacientkám v klinické praxi, čas na poradnu, která je pro nás činností dobrovolnickou, bereme ze svého volného času. Proto může být prodlení mezi dotazem a odpovědí, zvláště v době prázdnin, delší. S pozdravem

Michal Zikán

25.8.2015 | genetické vyšetření? | vaneska
Dobrý den,prosím o názor.Moje babička umřela ,když mamce bylo 13let,její sestra v 19letech.Druh rakoviny neznáme.Před 14lety moje mamka rakovinu prsu,letos já též a k tomu má teta(sestra mamky)rakovinu vaječníku a mamka má opět rakovinu v druhém prsu.Věk je různý,mamka poprvé v 62letech,já 49,teta77let.Já mám nádor prsu hormonální,neinvazní,mamka též,ale už invazivní.Myslíte,že se jedná o rodinnou zátěž a měla bych navštívit genetiku?A také,zda jde testovat jen mne.Rodina to nechce.Mám to prý nechat být ,že má rakovinu každý třetí.A také bych chtěla vědět,zda nemám preventivně podstoupit hysterektomii. Děkuji za Vaší odpověď.
Dobrý den, děkuji Vám za dotaz, je zcela na místě. Opravdu je pravděpodobnost přítomnosti dědičné dispozice (mutace v genu BRCA1 nebo BRCA2) u Vás a ve Vaší rodině velmi vysoká (80%). Genetické vyšetření ve Vaší rodině je jednoznačně vhodné, může proběhnout i u Vás. Objednat se můžete k některému klinickému genetikovi, v naší nemocnici např. na tel. 224 96 71 71. S pozdravem

Michal Zikán

27.7.2015 | prevence | balkova
Vážený pane docente,
ráda bych vás požádala o radu. Je mi 43 let, maminka prodělala v 36 letech kribrinoformní karcinom prsu. Prs ji odebrali, mamince je dnes 75 let a těší se dobrému zdraví. Babička zemřela na karcinom tlustého střeva v 75 letech, druhá babička v 71 letech na lymfogranulom mezihrudí. Na základě těchto skutečností jsem docházela od svých cca 30 let pravidelně jednou ročně do mammologické poradny do Mediscanu na Chodově, kde jsem byla byla vyšetřována jak ultazvukem, tak fyzicky. Ve 40 letech jsem byla poprvé na mamografu, ve 42 letech podruhé. Letos jsem se chtěla zase do poradny objednat, ale byla jsem informována, že pojišťovny již tuto prevenci nehradí, poradna byla bez náhrady zrušena a mám se sama objednat na mamografické vyšetření, které si uhradím. Informovala jsem se v Mamma centru Háje, kde mi sdělili, že se mohu na vyšetření objednat, ale že mi doporučují každý rok vyšetření mamografem, nikoliv, jak jsem chodila dosud – sono a jednou za 2 roky mamograf. Nemám dostatek informací, proto se na vás po poradě s gynekoložkou obracím, zda je vzhledem k mému genetickému zatížení potřebné a nutné provádět každý rok mamograf. Dále bych se chtěla zeptat, jak mám dál postupovat, abych něco nezanedbala, když poradny již nefungují, zda-li existuje podobná forma prevence. Děkuji za Vaši odpověď. Balková
Dobrý den, děkuji za dotaz, protože máte problém, který trápí i řadu jiných žen. Pokračovat v péči o prsy by měl Váš ošetřující gynekolog. Specializované mamologické poradny se opravdu na mnoha místech ruší, je to ale také proto, že jejich agenda tak jako tak spadá do dikce praktického lékaře a gynekologa. Především se nabízí provést genetické vyšetření u vaší maminky. Pokud by měla genetickou dispozici ke vzniku rakoviny prsu a vaječníků, pak byste měla být vyšetřena vy a další příbuzní. V případě prokázané dědičné dispozice, tj. mutace v genu BRCA1 nebo BRCA2, byste měla být sledována mnohem intenzivněji (každého půl roku), pokud byste dispozici neměla, postačil by standardní screening. Současný program screeningu karcinomu prsu, tedy mammografie provedená jednou za 2 roky je určitým racionálním kompromisem. Pokud bychom chtěli optimální péči, pak bychom doporučili (a skutečně to v mnoha mezinárodních doporučeních je) provedení mammografie každý rok od 40 let věku. Po 40. roce věku je opravdu u většiny žen mammografie na prvním místě, ultrazvuk se používá pouze v případě nejasného nálezu na mammografii. Prakticky to pro vás znamená: bude-li provedeno genetické vyšetření u maminky s negativním nálezem, pak je vhodné absolvovat mamografii každý rok – jendou si to zaplatíte, podruhé vám to zaplatí pojišťovna atd. (event. váš lékař uvede na žádanku takovou diagnózu, kterou indikuje vyšetření na základě nálezu nebo obtíží). Bude-li výsledek genetického vyšetření u maminky pozitivní, pak bude vyšetření nabídnuto i vám a bude postupováno dle výsledku, jak uvedeno výše. V případě, že nebude genetické vyšetření provedeno, mělo by se postupovat, jak uvedeno pro případ negativity genetického vyšetření. S pozdravem Michal Zikán
19.7.2015 | Dědičnost | pedona
Dobrý den pane doktore. Je mu 37 let, mám 6letého syna a další miminko plánujeme (zkoušíme). Moje maminka zemřela ve věku 53 let. Měla karcinom děl.čípku, bohužel 20 let nešla na prevenci. Nedalo se nic dělat, byly provedeny nefrostomie, ozařování a mamka chodila na prav. kontroly.Vše bylo ok, až po 5 letech se objevily zdravotní potíže a musela být operována pro ileus, byl ji udělán vývod. Vždy po propuštění domů byl však maminky stav tak žalostný, že jsme ji zase museli odvézt na onkologii. Tam mi paní dr. říkala, že u maminky je stav způsobený psychikou, že z onko hlediska je v pořádku. Bylo to strašné….strašné tím spíš, že jsem toto zažila ve svých 13 letech s 57 letou babičkou, která měla to samé, též musela mít vývod. Ona na prevenci chodila, každé tři měsíce, ale po menopauze nemoc udeřila. Můj vlastní otec zemřel před 40. rokem na melanom (na zádech měl velkou pihu, která se poškodila…k lékaři však šel pozdě). Bohužel jsem těmito událostmi poznamenána, docházím na psychoterapii. Taktéž docházím na prevenci: 1xročně gynekologie, 1xročně sono prsou, 1xročně dermatologie. Co se týče gynekologie, cytologii mám vždy negativní, ale už od porodu se mi na p. vaječníku tvoří cysta, zmenšuje se a zvětšuje od 2 cm do 4 cm. Pan doktor cystu už však kontroluje až po roce. Vzhledem k rodinné anamnéze se obávám, zda je to dostatečné. Mám podniknout něco víc? Předem moc děkuji, Petra
Dobrý den, děkuji vám za dotaz. Nemyslím si, že by ve vašem případě bylo na základě výskytu nádorů v rodině riziko onemocnění u vás zvýšené. Rakovina děložního čípku je v naší zemi častá a nemá dědičný podklad. Prevence, kterou popisujete, je jistě dostatečná. Cysta na vaječníků tak, jak ji popisujete, je zřejmě, tzv. funkční cysta – někdy bude větší, někdy menší, ale neměla by pro vás znamenat nebezpečí. V případě obtíží (bolesti břicha, silné menstruační krvácení) by ale bylo třeba vás vyšetřit na specializovaném pracovišti, event. udělat laparoskopii – v tuto chvíli mi to ale přijde zbytečné. S pozdravem

Michal Zikán

12.7.2015 | Karcinom prsu – doplnění | Janíková
Dobrý den, doplňuji důležitou informaci pro zodpovězení mého dotazu z 8.7. – můj věk je 48 let. Omlouvám se a současně děkuji za odpověď. P.Janíková
8.7.2015 | karcinom prsu | Janíková
Dobrý den, v 11/2014 mi byl odstraněn nádor prsu o velikosti 22 mm, parciální mastektomií. histologie – tripl neg. nádor, prol.akt 70%. Odebrané uzliny bez známek nádorového bujení, lamely taktéž neg., bez vzdálených metastáz (plíce, břicho, skelet, malá pánev). Nádor nevykazoval známky angioinvaze a byl ohraničený, nepřichycen ke kůži ani ke spodině. Nyní jsem po chemoterapii (4x AC v třítýdenním režimu, 12 x taxol v týdenním režimu). Zahajuji radioterapii 16 x celé prso, 8x lůžko nádoru. Zatím nemám výsledky genetiky na mutaci genu BRCA1,2 Pokud bude genetika pozitivní, doporučí mi odstranění vaječníků. V tomto případě bude vyřešeno. Nyní mi chemoterapie “vyřadila” dočasně vaječníky, po necelých 2 měsících se menstruace obnovila. Jaký je váš názor na to, aby se funkce vaječníků potlačila hormonální terapií? Dále prosím o vaše vyjádření k mé prognóze.Děkuji za Vaši odpověď a Váš čas.
Dobrý den, vzhledem k tomu, že váš nádor není citlivý k ženským pohlavním hormonům, není nutné zastavovat hormonální produkci. Je však třeba zkontrolovat, že nynější krvácení je opravdu menstruace, a nejdená se o patologické krvácení – v tom nejlépe pomůže ultrazvuk. Je pravděpodobné, že po prodělané chemoterapii pak přijde přechod o něco dříve, ale klidně můžete ještě několik let těžit z produkce hormonů. Prognóza vašeho onemocnění se podle uvedených údajů jeví velmi dobrá. S pozdravem

Michal Zikán

21.5.2015 | Vliv radioterapie na osteoporózu | Iva Kálalová
Dobrý den, pane doktore, moje matka před šestnácti lety prodělala rakovinu prsu, byla jí provedena masektomie levého prsu bez další léčby. Dnes je jí 80 let a právě se zotavuje po operaci s recidivou téhož prsu – LUMINAL B Her2/neu negativní. Čeká jí zřejmě radioterapie a hormonoterapie, ke svému lékaři teprve půjde. Dočetla jsem se, že radioterapie může způsobit v ozařované části osteoporózu. Moje matka právě tuto nemoc má a ta dosahuje dost vysokých hodnot (T skore L páteře 505, BMD 0,439). Matka užívá na osteoporózu léky Caltrate a Fosavance. jinak je celkem v dobrém stavu úměrně věku. Zajímalo by mě, jak moc může být pro ni v tomto případě radioterapie náročná. Děkuji za odpověď. Sháním již dopředu informace. Sama chodím do mamologické poradny, jeden čas jsem chodila také k vám, proto se na vás obracím, přestože můj problém příliš neodpovídá zaměření poradny. Děkuji proto za váš čas.
Dobrý den, ozařování bych se nebál – při plánování radioterapie vezme lékař jistě v úvahu všechna onemocnění maminky včetně osteoporózy. Navíc naštěstí oblast žeber, jejichž zasažení zářením je v této oblasti možné, nepatří mezi nejrizikovější stran důsledků nějakých patologických zlomenin. Držím palce, s pozdravem

Michal Zikán

1 – 10   11 – 20   21 – 30   …  251 – 257