Onkogyn.cz | Poradny

0

Onkogyn.cz > Poradny > Poradna pro přednádorové stavy (prekancerózy, dysplazie)

Chcete-li položit dotaz do některé z poraden, musíte se nejprve přihlásit. Před prvním přihlášením je nutné se zaregistrovat.

foto2-1105347 Poradna pro přednádorové stavy (prekancerózy, dysplazie)
MUDr. Jiří Sláma, Ph.D.Pracuje na Gynekologicko – porodnické klinice 1. LF UK a VFN v Praze jako člen onkogynekologického týmu. Věnuje se gynekologické onkologii, především pak předrakovinovým změnám (prekancerózám) ženských pohlavních orgánů a gynekologické operativě.


VÁŽENÉ TAZATELKY – před zadáním dotazu si prosím projděte archiv, většina otázek již byla několikrát probrána v různých obměnách – využijte funkce HLEDAT k omezení výběru na příslušný problém – v dotazu se vždy snažte o maximální konkrétnost Vašeho problému – poradna slouží pouze ke konzultaci onkologických problémů v gynekologii – poradna není veřejné diskusní fórum – odpověď na zadaný dotaz lze očekávat do 14 dnů od zadání JS

23.7.2010 | Negativní HPV přesto riziko rakoviny? | LenkaVan
Vážený pane doktore, je mi 30 let a před dvěma lety (v roce 2008), na kontrole po šestinedělí mi byl z cytologie zjištěn výsledek ASC-H. Neváhala jsem a hned jsem se nechala vyšetřit na HPV, které byly negativní (HR, HR+ i LR). Na dalších kontrolách cytologie (po 3 a následně po 6ti měsících) již bylo vše v pořádku (kolposkopie byla také bez nálezů). Nyní mi moje mudr však řekla, že se zjistilo, že riziko rakoviny je i bez HPV. Je to možné? Všude se dočítám, že musí nejdřív přetrvávat nákaza HPV a pak se z toho může rakovina vyklubat… Jaké je tedy riziko i bez HPV? Děkuji moc za odpověď,

Lenka V.

23.7.2010 | krevni testy | usacek
Dobry den.Jsem ve 12.tydnu tehotenstvi.Vysetreni krve bylo v poradku,ale nejprve me pan doktor docela vystrasil.Pry meli v laboratori podezreni na syfilis,tak to poslali na imunologii,kde je rozbor presnejsi a tam vysli vysledky NEGATIVNI.Myslite pane doktore,ze mohu byt v klid? Mockrat dekuji za odpoved.
20.7.2010 | Opětovná nákaza | martina.ol
Dobrý den,
obracím se na Vás s dotazem. Můj současný partner se intimně stýkal s ženou, která prodělala ?ca děložního čípku?, jeho odstranění a nyní se udájně její nemoc vrátila. Nemám bohužel zcela přesné info. Já jsem v loňském roce prodělala konizaci čípku současně mi byl diagnostikován i chron. zánět. Kontrolní nález 3m po operaci byl dle ošetřujícího gynekologa velmi uspokojivý. Je možné, pokud jsem nyní HPV negativní, aby můj současný partner na mě od své bývalé partnerky opět přenesl HPV virus? Děkuji za vaši odpověď.
20.7.2010 | COP | Petra.S.
Dobrý den, pane doktore!
Prosím Vás o radu.Je mi 35 let, mám 3 děti.V lednu 09 (5měs od porodu posledního syna) mi cytologie vyšla CIN 1, doporučeno opakovat po 6 měs.Nyní mi cytologie vyšla “naprosto v pořádku”(tak mi řekl do tel.můj lékař), ale zmínil že mi vyšly pozitivní high-risk HPV.Zhruba deset let mi cytologie vychází jednou normální nález, podruhé s návrhem častější kontroly(někdy po 6 měs, někdy byla i po 3 měs)Můj gynekolog mi navrhl, že buď může udělat kontrolní cytologii v prosinci, nebo mě pošle pro jistotu do COP.Mám se sama rozhodnout.Vím, že COP jsou velice vytížena, tak nechci zbytečně chodit s vlastně žádným nálezem, co byste mi prosím poradil?Děkuji za odpověď Petra.S.
20.7.2010 | odnětí dělohy po rekonizaci | Dagmar 333
Dobrý den pane doktore, Jsem po dvou konizacicích, pokusím se napsat co nejvíce info ze zpráv z COPu. Věk 41, 1 dítě, další neplánuji. Zpráva z 29.9.2009 N871 CIN II 4/09 zde provedena konizace čípku – histol. : CIN II postihující fokálně i krypty. Takto změněný epitel nedosahuje okrajů konizátu. U OG přeléčena Entizolem vaginálně i celkově. Zá: CIN II nedosahující do okraje konizátu, přiměřený nálet po konizaci Zpráva z 7.12.2009 N871 CIN II 4/09 zde provedena konizace čípku – histol. : CIN II nedosahuje do okraje konizátu 29.9.09 HSIL typ. Holá jádra, smíšená flora OC 29.9….HSIL / nález v endocervixu ) Zá: st.p. konisaci pro CIN II, HSIL Dop. kontrola v lednu 2010, dle výsledku event. objednat ke konisaci Rekonizace proběhla 5.2.2010 Zpráva z 16.3.2010 4/09 konizace čípku , histol. : nedosahuje do okraje konizátu Rekonizace 5.2.2010+2x následně revize pro silnější krvácení Histologie : B 1545 Mikro : v blocích č. 1-6, 11 a 12 zastižen pouze dlaždicový epitel ektocervixu normálního vzhledu. V ostatních blocích zastižen dlaždicový epiteli endocerv. Sliznice, pouze v bloku č. 9 však byla zastižena transf. zona. V ostatních blocích transf. zona nepřítomna. Jak struktury endocervixu tak dlažd. epitel jsou bez patologických změn. 2. minimální kyretáž z hrdla. Mikro : materiál je tvořen pouze krevními koaguly. Spec. Čípek se epitelizuje, kontaktně slabě krvácí, zbytky stehů in situ Zá: t.č. přiměřený nález po konizaci Catitridina do pochvy, kontrola za 2-3 měs. Zpráva z 28.6.2010 Pac pro výsledky – cytol atypie žl. bb, smíšená flora, reakt. změny Vzhledem již ke 2 konizacím, poslední CIN II nedosahující do okrajů, ale komplikováno krvácením a opak. revizemi dop. def.op. řešení – LAHV et RA, pac zatím odmítá, ještě si přeje protizánětlivou léčbu a operaci si rozmyslí, co nejdříve po dovolené se dostaví k sepsání a objednání k LAHV et RA, zevrubně poučena. Dále uvádím, že jsem nyní léčila zřejmě chronický zánět , nasazeny antibiotika Klabax 14 dní 2x denně, a vaginální tablety Betadine 14 dní 1 čípek Jsem k Vám objednána na konzultaci ( bohužel nejbližší termín byl až 15. října ), protože mám pochybnosti o odebrání dělohy a chtěla bych znát Váš názor, zejména zda výsledky nemohou být ovlivněny zánětem, který není vyléčen. Můj dotaz: 1. Jestli na konzultaci 15.října není pozdě a nemohu něco zanedbat. To bych opravdu nerada. 2. Jestli z údajů, které jsem se Vám pokusila podrobně napsat, dokáže říct, zda operace – odnětí dělohy je nezbytné a zda ho doporučujete. Děkuji za případnou odpověď a Váš čas. Dagmar V.
20.7.2010 | Jak se chránit při probíhající infekci HPV virem | KláraK
Dobrý den,
je mi 25 let, děti ještě nemám, ráda bych se zeptala jak je možné podpořit boj s HPV virem, který podle laboratoře v mém těle probíhá (na cytologii vyšly lehké změny – na kontrolu jsem objednána za 3 měsíce). Doktorka mi doporučila používání kondomu. Mohou mít nějaký vliv na to, aby se tělo s virem vypořádalo i přípravky na posílení imunity (případně jaké) či betakaroten. Co by mě případně čekalo pokud by byly další výsledky špatné, mám šanci na úplné vyléčení? Předem díky moc za odpověď
18.7.2010 | pokračování | zzizi80
ještě se chci zeptat zda si může žena nějak pomoci sama v prevenci.Může vůbec žena nějak ovlivnit,aby se CIN I nezhoršoval?Jsou nějaké účinné preparáty?
18.7.2010 | Možnosti | zzizi80
Dobrý den, dost si pročítám informace o HPV,mám lehké předrakovinové změny na čípku,můj pan gynekolog mi navrhl konizaci,druhý onkogynekolog řekl,že můj nález není zatím k operaci.Co mně tedy trápí je ta možnost,zda bych si já jako pacientka sama mohla uhradit ošetření čípku lesearem či mrazem?Je to šetrnější metoda než konizace?Mám v plánu ještě dítě,ale nechci svou lehkou dysplazii podcenit.Ještě jsem se chtěla zeptat,kdyz jsem já HPV hight risk pozitivní,jaká je pravděpodobnost,ze je HPV pozitivní i můj současný partner,který ovšem není partner od kterého jsem se nakazila?Je vhodné v mém případě mít pohlav.styk jen s ochranou nebo mít možnost ji nepoužívat?Jak je to pak mezi partnery,přenáší si to nazvájem,jeden na druhého?Moc děkuji za odpověd na mou vyčerpavající odpověd. S pozdravem Zuzana
17.7.2010 | Dotaz | KIKAKRUPOVA
Dobrý večer pane doktore,jsem moc ráda,že existuje Vaše poradna a že pomaháte ženám.Mám jeden trochá zvláštní dotaz.Snad se na mně nebudete zlobit,ale není chvíle,kdybych na něj nemyslela a nedá mi spát.Před 9měsíci mi zjistili HPV vysoce rizikové,ted mám CIN I,můj pan gynekolog mi navrhl konizaci,prý proto,že už máš reprodukční plány za sebou(30let). Já jsem se tedy sama objednala do COP,zarazilo mně,že se tam používají klasické gynekologické zrcadla,nikoliv ty jednorázové).Ted uvazuji nad tím,zda u mně nemohly použít nějaké zracadlo po předchozí pacintce,která má čípek daleko v horším stádiu a jestli se mi tím nemůže zhoršit můj nález,jsem ted bez partnere a sexuálně nežiji již 8mesíců.Provádím velmi poctivě intimní hygeunu.Nechtěla jsem se moc na to ptát,ale strach je u mně silnější. Dá se chytit ten vir znovu,pokud ho mám stále v těle?A dá se taky chytit i iiný typ kromě toho co mám já?Předem Vám moc děkuji za můj trochu bláznivý dotaz.s pozdravem Kristýna K.
17.7.2010 | dobry den | janasvobodova
mam problem se dvema kondylomy blizko klitorisu.jsou to kuzelovite vyrustky telove barvy.jeden je stary tak 3roky a druhy teprve roste.mam jineho gynekologa,ktery to hned objevil.dusik mi nepomohl a on neni schopen mi poradit,kam se mam obratit.ani laserova centra,zkusila jsem jich asi deset,mi nepomohou.nevim,co mam delat.do dvou let planuji tehotenstvi.prosim muzete mi dat kontakt na kliniku nebo laserove centrum,kde mi pomuzou.dekuji.jsem z prahy
16.7.2010 | Dotaz na přípravek Indonal | EvaLo
Dobrý den, chci se zeptat na vhodnost i účinnost přípravku Indonal v mém případě. Podstoupila jsem v tomto týdnu konizaci děložního čípku (v Centru ambulantní gynekologie a primární péče v Brně; domnívám se, že na základě stadia CIN III). Výsledky z histologie zatím neznám, je mi 45 let, 4 porody. Také by mě zajímalo, jaká je pravděpodobnost, že histologické výsledky potvrdí předrakovinové změny nebo zjistí i rakovinové. S díky a pozdravem E.L.
Dobrý den,

riziko průkazu rakovinového nálezu je při podezření na těžké předrakovinové změny extrémně malé. Svůj osobní názor na přínos potravinového doplňku Indonal jsem opakovaně uváděl – jsem skeptický k preparátům, jejichž účinnost nebyla ověřena vědecky relevantními studiemi. JS

1 – 10   11 – 20   21 – 30   …  1481 – 1487