Onkogyn.cz | Poradny

0

Onkogyn.cz > Poradny > Poradna pro přednádorové stavy (prekancerózy, dysplazie)

Chcete-li položit dotaz do některé z poraden, musíte se nejprve přihlásit. Před prvním přihlášením je nutné se zaregistrovat.

foto2-5791474 Poradna pro přednádorové stavy (prekancerózy, dysplazie)
MUDr. Jiří Sláma, Ph.D.Pracuje na Gynekologicko – porodnické klinice 1. LF UK a VFN v Praze jako člen onkogynekologického týmu. Věnuje se gynekologické onkologii, především pak předrakovinovým změnám (prekancerózám) ženských pohlavních orgánů a gynekologické operativě.


VÁŽENÉ TAZATELKY – před zadáním dotazu si prosím projděte archiv, většina otázek již byla několikrát probrána v různých obměnách – využijte funkce HLEDAT k omezení výběru na příslušný problém – v dotazu se vždy snažte o maximální konkrétnost Vašeho problému – poradna slouží pouze ke konzultaci onkologických problémů v gynekologii – poradna není veřejné diskusní fórum – odpověď na zadaný dotaz lze očekávat do 14 dnů od zadání JS

11.1.2011 | HSIL v těhotenství | hanak
Dobrý den pane doktore, byla mi provedena cytologie, výsledek HSIL, asi rok po prvním dítěti, po porodu byla cytologie v pořádku, než přišly výsledky jsem otěhotněla, nyní jsem v 5tt těhotnství, jsem odeslána na biopsii. Těhotensví je chtěné, jedná druhé těhotenství, mám strach, že tento výsledek může nějak ohrozit mé těhotenství. Je možné, že budu muset jít na potrat, nebo se bude pokračovat v léčbě až po porodu?

Děkuji moc za odpověď Hana

Dobrý den,

výsledek cytologie vyslovuje podezření na závažné předrakovinové změny. Bude-li při vyšetření vyloučen nález závažnější (tj. rakovina), pak je optimálním a naprosto dostatečným postupem pouze sledování v intervalu po 8-12 týdnech a odklad dalšího řešení na období po šestinedělí. Vychází se ze znalostí o vývoji předrakovinových změn, neboť riziko jejich zhoršení během těhotenství je minimální, ale v souvislosti s porodem může určitá část nálezů dokonce i zcela vymizet. Přímé riziko pro plod plynoucí z přítomnosti změn na čípku není žádné. JS

11.1.2011 | Recidiva polypu | Nika2
Vážený pane doktore, před rokem v lednu jsem byla u Apolináře na hysteroskopii, odstranění polypu, nyní při gyn. prohlídce mi lékařka sdělila, že má podezření na polyp a mám se opět objednat.Cytologie je OK. Bude mi 47 let,nikdy jsem nerodila, beru 8 let antikoncepci Mirelle, mám stále výšku děložní sliznice 11 mm, ať mám hned po menstruaci nebo jsem před.Žádné krvácení mimo menses ani vpodstatě při menses, pouze špinění.Zajímalo by mne, zda je recidiva polypů běžná a zda je možné tomu nějak zabránit. Také mám strach , že čím blíže přechodu, tím je díky vyšší sliznici a polypům vyšší nebezpečí tumoru.
Dobrý den,

i při dokonalém odstranění polypu a užívání hormonální léčby, která jejich výskyt omezuje, nelze vyloučit opakování. U části žen je proto nutné zopakovat hysteroskopický zákrok (nejlépe, když se na něj objednáte přes hysteroskopickou ambulanci u mé kolegyně – Dr. Hrazdírové, která se na tuto problematiku na klinice specializuje). Přesný důvod vzniku polypů není navíc dosud úplně probádaný (uvažuje se o více možnostech), a tak bohužel nelze preventivně postihnout všechny možnosti vzniku. Nejčastější příčina vzniku je důsledkem hormonální dysbalance, jejíž nejvýhodnější léčbou je ve Vašem věku hormonální antikoncepce (preparát, který již užíváte, je navíc pro tuto situaci jeden z nejvhodnějších). Obavy z dalšího opakování a rizik vzniku nádoru jistě nejsou na místě a je velmi pravděpodobné, že po vyřešení aktuálního nálezu budete trvale uzdravená. JS

11.1.2011 | jak pomoci sama- lehká displazie Cin1 | Nasima
dobrý den,
na podzim mi byla diagnostikovaná lehká displ.čípku,Cin1, kontrola za půl roku. Mohu pomoci léčbě nějak sama? Jaké přípravky vhodné užívat ?Nechci pouze čekat na další vyšetření a stěry a výsledek…chci sama také nějak svému organismu pomoci. Upřesňuji,že jsem stále kojící ,je mi 37let a mám 4 děti. Děkuji moc za váš čas a pomoc.Hezký den.A.H.
Dobrý den,

je mi to líto, ale kromě režimových opatření (nekouření cigaret, partnerská věrnost, pečlivá léčba všech případných gynekologických zánětů) a “zdravého životní stylu”, neexistuje žádná efektivní podpůrná “léčba”. Nezbývá než nechat pracovat Váš imunitní systém a zbytečně jej sama (např. kouřením a infekcemi) neomezovat. K významu nejrůznějších potravinových doplňků, které lze volně zakoupit, jsem značně skeptický. JS

10.1.2011 | Je nutná hysterectomie? | bej
Jsem po konizaci s výsledkem- plochý kondylom zachycen, CIN II a CIN III/CIS, afekce expanziivně vzrůstá do cervik.žlázek a v řezech je zavzata v excizi, dále TZ, dlaždicobuněčná metaplazie v endocervixu a chron. cervicitida. Diag: D061 Carcinoma in situ -exocervix. Je mi 41let
Dobrý den,

nález z konizace prokazuje těžké předrakovinové změny, které byly zcela odstraněny (výraz “je zavzata v excizi” je pro mne poněkud neobvyklý…, předpokládám ale, že jej chápu správně, jestliže předpokládám, že všechny změny byly v odstraněném vzorku a nedosahovaly do okrajů řezu). Dostečným a navíc i naprosto adekvátním postupem je v takovém případě pouze sledování. Odnětí dělohy (při absenci jiných gynekologických obtíží) nepřináší ve Vašem věku naprosto žádnou výhodu. JS

9.1.2011 | Nador na cipku | jananovotna
Dobry den Minuly tyden jsem dostala vysledky histologie. Bohuzel pozitivni rakovinovy nador na cipku. Doktor se priklani ke kompletnimu odebrani jak cipku tak i delohy. Je mi 30 let. Mam 6ti mesicni holcicku. Ale nedovedu si predstavit ze uz nebudeme moci mit vice deti. Nyni me ceka CT a magneticka rezonance a pote i budeme vedet vic. Je nejaka nadeje?

Dekuji za odpoved.

Dobrý den,

v každém případě doporučuji konzultaci a vyšetření na naší klinice (Apolinářská 18, Praha 2), přijeďte kteroukoliv středu ráno bez objednání do ambulance č. 5 (přízemí vpravo) s kompletní dokumentací. Během jednoho dopoledne podstoupíte potřebná vyšetření (specializované ultrazvukové vyšetření, konzultaci s vedoucím onkogynekologie, často i konzultaci s anesteziologem a internistou) a bude navržen optimální postup. I pro ženy s rakovinovým nádorem existuje při splnění určitých kritérií (vhodná velikost nádoru, příznivé uložení a poměr velikosti nádoru vůči zbytku děložního čípku, negativita mízních uzlin atd.) možnost zachování dělohy a tím i budoucího těhotenství. Takovou léčbou se však v ČR zabývá jen několik specializovaných center, a tak se může stát, že Vám léčba v jiné nemocnici nemusí být nabídnuta. JS

8.1.2011 | miréna | Bond
Dobrý den,
zajímá mne, zda může být souvislost mezi tělískem miréna (Gold) a závažnými změnami na děložním čípku. Do doby než jsem si nechala Mirénu zavést, jsem vždy měly cytologické testy naprosto v pořádku. Tělísko mám cca 4 roky a vyšly mi špatné cytol. výsledky. Mám na mysli, že tělísko může způsobovat záněty ( i když žádné zjevné projevy jsem neměla – jako krvácení po styku nebo mimo cyklus) a ty posléze neléčené mohou způsobit změny na čípku, které pak následně mohou vyvolat rakovinu. Prosím o vysvělení. Děkuji.
Dobrý den,

bohužel z dotazu nevyplývá jaké máte ve skutečnosti tělísko (uvádíte totiž dva různé typy). V případě nitroděložního hormonálního systému (jinými slovy – tělíska Mirena, které obsahuje hormon) je nepřímé ovlivnění nálezu na děložního čípku téměř vyloučeno. Tělísko působí protizánětlivě a tlumí nepříznivé hormonální dopady. Naopak v případě jiného typu – nehormonálního tělíska obsahujícího měď, stříbro nebo zlato (viz uváděné označení Gold), je riziko, že bude podporovat zánětlivé změny poměrně reálné. Nutno však upozornit, že zánětlivé změny čípku nikdy samy o sobě nevedou ke vzniku rakoviny. Ta je způsobena infekcí lidským papilomavirem, jehož vztah k jakémukoliv typu nitroděložního tělíska je nulový. JS

8.1.2011 | HPV | Eva308
Dobrý den, mnohokrát děkuji za odpověď, nechápu ale ,proč v jiných poradnách píší, že HPV je jako jiný vir zabudován v tělních buňkách už napořád. Ale ještě nerozumín části odpovědi :Viz odpověď níže. Vznik rakoviny nebo kondylomat po letech je právě důsledek aktivace do té doby dlouhodobě přetrvávající infekce v tzv. latentní “spící” formě. jemně 22 let a kondylomata se mně vytvořily asi po 2 letech, co mám jednoho partnera. nepochopila jsem jsem tedy,jestli je právě v mé věkové skupině málo pravděpodobné,aby infekce byla ve spící podobě i dvě léta?a až pak se vytvořily kondylomata? nebo měl tehdy přítel ještě někoho jiného. Chtěla bych prosím narovinu vaši odpověď..děkuji Vám!
Dobrý den,

virus v těle u drtivé většiny nakažených napořád nezůstává, jde o zcela chybnou informaci. Délka od infekce k projevu – ať již nezhoubných změn (kondylomat), či závažných nálezů – je individuální (i ve Vaší věkové skupině) a neexistuje způsob, jak odlišit, že současné obtíže vznikly v důsledku dlouhodobé nebo nově získané infekce. JS

8.1.2011 | Rada | rekso
Dobrý deň, som síce chalan, ale dosť ma zaujíma tento typ vírusu, hlavne preto, lebo moja partnerka uvažuje o očkovaní. Je ešte panna. Ja som mal pohlavný styk raz a preto chcem ísť na testy, či tento vírus mám alebo nie. Chcem sa však opýtať, či je nutné, aby sa dala priateľka zaočkovať aj keď budú moje testy negatívne, teda preukáže sa, že nie som nositeľom HPV vírusu?

Ďakujem Vám veľmi pekne za odpoveď.

Dobrý den,

očkování je jednoznačně směřováno právě do populace dívek, které ještě nezačaly pohlavně žít a nemělo by tak u nich být pochyb, že by mohly být již infikovány. Uvažuje-li Vaše partnerka o očkování, pak bych jistě navrhoval neváhat a očkovat co nejdříve. Vycházím z reality běžného života v naší zemi, kdy jen minimum žen má jediného sexuálního partnera, čímž je vystavena riziku získání infekce opakovaně. Je samozřejmě velmi idealistická představa, že si budete vzájemně jedinými partnery a že v případě Vaší negativity by bylo očkování bez významu. Můj názor je však zcela odlišný – zatímco očkování partnerky považuji za více než vhodné, pak provádění testu na HPV u Vás považuji za zcela nesmyslné a už vůbec bych jím neovlivňoval rozhodnutí o očkování. JS

6.1.2011 | Prosím o radu | Luciferka
Dobrý den pane doktore, chtěla bych se vs zeptat co znamená v lékařské zprávě:

Kolpo: v pochvě stopa hnědavě zkaleného hlenu, ale v hrdle čirá hlen. zátka, E,TZ ojed. lemovaná ústí, odebrána OC, čípek konický, hrdlo uzavřené??? Výsledky cytologie ještě neznám. Mockrát Vám děkuji za Váš čas a přeji pěkný den

Dobrý den,

lékařská zpráva podává odborný popis nálezu v pochvě a na děložním čípku. Zatímco v pochvě nachází malé množství zabarveného hlenu (takové zabarvení bývá přítomno nejčastěji po velmi drobném zakrvácení, které však již ustalo), tak na děložním čípku je popsán zcela normální nález (jednotlivé zkratky označují přirozené anatomické součásti děložního čípku). Lze předpokládat, že i výsledek odebraného cytologického stěru (zkratka OC = onkologická cytologie) by měl potvrdit normální nález. JS

6.1.2011 | konizace čípku | Alice M
Dobrý den, je mi 37 let a jsem 3 dny po konizaci čípku. Byla jsem na ni poslána čípkovým odborníkem z důvodu výsledku cytologie ASCUS 2X, HPV pozitivní. KOlposkopické vyšetř: – obraz více LG, na periferii vašk ložiska denzního BE, na č. 12 hrubší mozaika – zde obraz HG. Myslíte, že je to závažné? Že se jedná o přednádorové stav? na výsledek histologie čekám. Dále se chci zeptat, zda si myslíte, že můžu týden po konizaci vrátit se do práce, práci nemám fyzicky náročnou, jsem učitelka. Lékař, který mi konizace prováděl, řekl, že v tom nevidí problém. Souhlasíte s ním?

Děkuji A.

Dobrý den, 1. popisovaný nález vyjadřuje na základě kombinace všech předoperačních vyšetření (cytologie, testu na HPV a kolposkopického vyšetření) značné podezření na závažné předrakovinové změny a je naprosto adekvátně řešen. 2. po konizaci je třeba dodržovat důsledný hygienický režim tzv. “šestinedělí”. Fyzická aktivita není s výjimkou extrémních sportovních výkonů nikterak omezena. Zcela proto souhlasím s názorem ošetřujícího lékaře na možnost brzkého návratu do zaměstnání.

JS

5.1.2011 | HPV | Eva308
Dobrý den, pane doktore, chtěla bych se zeptat na něco, čemu nerozumím…když se HPV někdo nakazí, má ho v těle pozbytek života, léčí se jen příznaky. Ale píše se, že u můžů do 2 let většinou infekce vymizí a jsou HPV negativní, jak je to možné?znamená to, že dále nemůžou nakazit HPV jinou parnerku?Viru se zcela zbaví?a je to tak i u žen?Protože mi bylo řečeno, že vir je v těle napořád a poklesem imunity se mohou objevit kondylomata i po letech nebo vznik kracinomu.,..je to pravda?děkuji Vám za odpověď.
Viz odpověď níže. Vznik rakoviny nebo kondylomat po letech je právě důsledek aktivace do té doby dlouhodobě přetrvávající infekce v tzv. latentní “spící” formě. Takové dlouhodobé přetrvávání se týká v naší zemi asi 5-7 % žen nad 30 let věku (do té doby je totiž infekce většinou přechodná). Proto by bylo výhodné u všech žen po 30. roce udělat test na HPV, čímž by došlo k odlišení té skupiny žen, která se infekce dosud nezbavila a je v riziku možných závažných nálezů v budoucnu. Zatím je to však jen vize, která naráží zejména na vysokou cenu testu na HPV. JS

1 – 10   …  161 – 170   171 – 180   181 – 190   191 – 200   201 – 210   …  1821 – 1824