Onkogyn.cz | Poradny

0

Onkogyn.cz > Poradny > Poradna pro přednádorové stavy (prekancerózy, dysplazie)

Chcete-li položit dotaz do některé z poraden, musíte se nejprve přihlásit. Před prvním přihlášením je nutné se zaregistrovat.

foto2-9217941 Poradna pro přednádorové stavy (prekancerózy, dysplazie)
MUDr. Jiří Sláma, Ph.D.Pracuje na Gynekologicko – porodnické klinice 1. LF UK a VFN v Praze jako člen onkogynekologického týmu. Věnuje se gynekologické onkologii, především pak předrakovinovým změnám (prekancerózám) ženských pohlavních orgánů a gynekologické operativě.


VÁŽENÉ TAZATELKY – před zadáním dotazu si prosím projděte archiv, většina otázek již byla několikrát probrána v různých obměnách – využijte funkce HLEDAT k omezení výběru na příslušný problém – v dotazu se vždy snažte o maximální konkrétnost Vašeho problému – poradna slouží pouze ke konzultaci onkologických problémů v gynekologii – poradna není veřejné diskusní fórum – odpověď na zadaný dotaz lze očekávat do 14 dnů od zadání JS

21.10.2009 | ockovani po konizaci | Iva JL
Dobrý den, v červnu 2008 jsem u vás podstoupila konizaci in-situ, CIN 3 (pokud si pamatuji dobře). Následovala pravidelná vyšetření a vše v pořádku, nakažená tkáň byla odstraněna všechna. Při poslední prohlídce mi moje doktorka velice doporučovala očkování proti HPV. Brzy mi bude 26let, jsem vdaná, s manželem si opravdu chceme být věrní a rádi bychom už se také začali pokoušet o těhotenství. Chtěla bych se zeptat, jestli tedy má očkování pro mě opravdu smysl. Již jsem se také setkala s názorem, že po prodělané nákaze si již tělo určité protilátky vytvořilo samo.

Moc děkuji za odpověď a přeji příjemný den. Iva

Dobrý den,

částečně s Vámi souhlasím – pro využití preventivního působení vakcíny je třeba předpokládat, že se můžete v budoucnosti od někoho nakazit, a to se zdá být konkrétně u Vás nepravděpodobné. V tomto kontextu je pro Vás význam vakcinace prakticky nulový. Není však pravdou, že po prodělané nákaze vznikají protilátky, a proto nemá očkování smysl. Protilátky vznikají jen asi u 50% nemocných, ale ve většině případů rychle mizí a nemají ochranný účinek. Tedy pro ženy, které prodělaly onemocnění, ale mohou se nakazit, má očkování rozhodně obrovský význam. JS

19.10.2009 | Konizace | dobart
Dobrý den pane doktore, velice se si cením, že je tu tato poradna. Předem děkuji. Mám k Vám jednu otázku, můj gynekolog mi doporučil podstoupit konizaci a jelikož jsem se dočetla, že se tento výkon dá provést i v ,,lokálce” tak Vás chci poprosit jestli by jsem se mohla k Vám objednat. Moje zpráva zní. Pacientka s poz. cytol. nálezem 10.2. ASC-H kontrola 29.9. H-SIL. Patolog žádá histologické ověření. Pacientka ještě plánuke graviditu. Děkuji Vám s pozdravem Lenka
Dobrý den,

v prvé řadě je třeba ověřit nález při kolposkopickém vyšetření, provést konizaci pouze na základě cytologie není adekvátním postupem. Mohu proto navrhnout kontrolu v ambulanci COP v pátek 6.11. v 8,30 (kontakt najdete na www.onkogyn.cz – Pro pacientky). Při nutnosti provedení konizace nevidím žádný problém v možnosti místního umrtvení. JS

19.10.2009 | Dobrý den | Božolé
chtěla bych se zeptat dne 6.10.sem byla na odstranění děložního čípku dnes sem si volala na výsledky a pan dokter mi oznámil že mi tam ještě něco zůstalo.Chtěla sem se zaptat
jestli se mám něčeho bát.
Dobrý den,

je mi líto, ale dotaz je příliš obecný. Záleží na řadě faktorů – jaký byl zákrok, jaké změny byly zjištěny a jaké změny dosahovaly do okraje řezu (tedy mohly být ponechány). Další postup a výše rizika se odvíjí také od věku, plánů na těhotenství, rozsahu předchozího zákroku atd. Jak vidíte nezbývá než se s prosbou o podrobnější vysvětlení obrátit s přesným zněním výsledku histologie na Vašeho lékaře. JS

16.10.2009 | konizace | limbutka
Dobrý den pane doktore,
četla jsem si hodně příspěvků, ale na moji otázku jsem odpověď nenašla. Mám hrozný strach z narkozy. Příští týden mám podstoupit konizaci,ze zákroku strach nemám, ale z narkozy ano. Jde tento zákrok bez narkozy. V minulosti jsem narkozu podstoupila a mám špatnou zkušenost. Také jsem podstoupila při umělém oplodnění odběr vajíček bez narkozy, takže něco vydržím. Prostě mám strach, že se už nevzbudím. Děkuji LB
Dobrý den,

provedení zákroku bez narkózy je možné v tzv. paracervikálním bloku, tedy v místním umrtvení. Záleží však na dispozicích pracoviště a zkušenosti operatéra. Narkózy se však není třeba obávat, neboť k takto “malému” zákroku se volí jen velmi šetrná a krátká injekční forma. JS

15.10.2009 | Zdravá Gabča | laborantkaG.
Milý pane doktore, moc ráda bych Vám něco napsala, ale bylo by to určeno jen pro Vaše oči. Odpověděl byste mi, prosím na můj e-mail, abych Vám mohla napsat.

Děkuji GK

Dobrý den,

je mi líto, ale osobní kontakty opravdu neposkytuji. V případě potřeby osobní konzultace mne je možno zastihnout na lůžkové onkogynekologii na Gyn. – por. klinice VFN na tel. 224967440. JS

15.10.2009 | Cytologie po konizaci | Gábina
Dobrý den p.doktore, 14.9. jsem podstoupila konizaci LEEP kličkou, dnes jsem byla na kontrole mám vše v pořádku i výsledky histologie jsou OK, jen mne překvapilo, že na cytologii mám jít již po novém roce, tzn. přesně po 4 měsících po konizaci.
Domnívala jsem se, že to má být s odstupem minimálně půl roku….díky za odpověď.
Dobrý den,

pooperační hojení je opravdu velmi pomalé. Je-li cytologický stěr proveden příliš brzy, pak jeho vyhodnocení přináší příliš chyb a může mylně vyslovit podezření na abnormální nález. Proto je třeba vyčkat kompletního zhojení a provést stěr nejdříve po dokončení 3 měsíců od operace. 4. měsíc po operaci je obecně považován za nejlepší moment pro možnost dobrého posouzení nálezu a provedení 1. kontrolního cytologického stěru. JS

14.10.2009 | rakovina úst a krku | hatma
existuje nějaké specializované pracoviště, které se zaobírá změnavi způsobenými HPV virem v oblasti úst a krku, je vcelku logické, když mnozí z nás provozují i orální sex, mohou být postiženi i v těchto partiích..jak to zjistit a jaká je možná léčba, poraďte prosím. děkuji
Dobrý den,

specializované pracoviště neexistuje, ale s otázkou se lze obrátit na kliniky ORL v největších fakultních nemocnicích. Jde o poměrně nově zkoumanou problematiku, třebaže riziko závažného nálezu v souvislosti s HPV zdaleka nedosahuje takové úrovně jako v případě děložního čípku. JS

14.10.2009 | 10 dní po konizaci mi začne menzes !? | hatma
objednala jsem se k Apolináři na operaci dle instrukcí, jak je třeba, ale dostala jsem termín, který je dle mého uvážení nevhodný, neboť po kónizaci mi menstruace začne již za 10 dní (možná i dříve)…bude mít čípek šanci částečně se zhojit i za tak krátkou dobu? Navíc mám strach, aby se CIN 3 nerozlezl ještě víc, o jeho existenci jsem se dozvěděla už před 2 měsíci a ačkoli jsem neotálela, vše vyšlo termínově, tak jak uvádím..nebude s tím problém?
děkuji za odpověď
Dobrý den,

není nic jednoduššího, než v den odchodu po operaci požádat o předpis léků (noretisteron) k oddálení menses o cca 10 – 14 dní. Rychlé šíření předrakovinových změn je téměř vyloučeno a provedení operace v intervalu do 3 měsíců po diagnóze je v pořádku. JS

13.10.2009 | Opakované suspektní stěry z cytologie | Liv
Dobrý den,

chtěla bych se zeptat, jaký byste doporučoval postup při následujících výsledcích z cytologie. Je mi 29 let a jsem bezdětná. Nikdy jsem se neléčila pro gynekologický zánět, ani kvasinkovou infekci apod. Do února 2008 jsem měla stěr z cytologie vždy negativní. V únoru 2008 poprvé ASC-US a atypie žlázových buněk. Kontrolní stěr společně s biopsií tkáně provedené kleštičkami z prosince 2008 byl negativní. Byla mi doporučena kontrola za půl roku. V červnu 2009 z cytologie vyšly atypie žlázových buněk (spíše neoplastické). Téhož měsíce následovala kyretáž. Výsledky z histologie byly hodnoceny jako negativní (chudý materiál, kde zachyceny žlázové buňky a hlen (děložní hrdlo) a chudý materiál s fragmenty endocervikální sliznice (děložní tělo)). Při další kontrole za 3 měsíce, tedy v září 2009, vyšla cytologie jako ASC-H (nelze vyloučit HSIL). Kolposkopicky je čípek nesuspektní. Je mi doporučeno provedení kontrolního stěru za 3 měsíce nebo konizace. Stěr na HPV infekci nebyl proveden, ale zevně to prý nevypadá. Antibiotiky jsem nikdy nebyla přeléčena. Jsem z toho lehce zmatená, pokaždé vycházejí jiné výsledky a nikdo mi není schopen říci, jak správně dále postupovat. Dle Vašich minulých odpovědí vím, že výsledky z cytologie nemusí být vždy průkazné a doporučují se další diagnostické postupy, ty ale zřejmě v mém případě nic neprokázaly. Myslíte, že by konizace byla řešením? Předem děkuji za Váš názor a odpověď.

Dobrý den,

z uvedeného vyplývá, že bylo provedeno řada vyšetření s poměrně diskrepantními výsledky. V prvé řadě by mělo být pomýšleno na zánět a měla by proběhnout antibiotická léčba (zejména po prvním výsledku). Upřímně řečeno, podobný komentář by zasluhoval téměř každý Váš výsledek. Nelze totiž navíc vyloučit, že jde o problematiku, která vytváří zamotaný kruh od počátku nevyřešeného problému… Osobně bych v tuto chvíli navrhoval podstoupit vyšetření ve specializované ambulanci Centra onkologické prevence, kde bude nález zhodnocen specialistou na problematiku děložního čípku. JS

12.10.2009 | Prohlídky | ZdeňkaK
Dobrý den, je mi 37 let a v dubnu 2009 jsem podstoupila konizaci, výsledek je popsán velmi dlouze, ale shrnutí je “In situ dlaždicobuněčný karcinom, stp SC, AH sine adnex. Jelikož již neplánuji děti po poradě s primářem jsem souhlasila s odebráním dělohy, ta mi byla odebrána v květnu 2009, histologie: negativní nález. Vaječníky mi byly ponechány. Dnes jsem byla u paní doktorky na prohlídce po 4.měsících a vše v pořádku, na kontrolu mám přijít až za rok. Chtěla jsem se zeptat jestli to opravdu stačí až za rok a jak je to s kontolou poševní jizvy,p. doktorka mi řekla, že to budeme sledovat a pokud se jí na jizvě něco nebude líbit, teprve pak provede odběr na cytologii. Opravdu se cytologie v mém případě nemusí provádět každý rok ? Děkuji za odpověď, Zdenka
Dobrý den,

při natolik radikálním řešení, kdy je u mladé ženy pro předrakovinové změny odebrána děloha, zůstává sledování poševní jizvy v intervalu po 12 měsících naprosto adekvátním řešením. Oficiální doporučení všech odborných společností (FIGO, ASCCP atd.) říkají, že cytologie z jizvy by měla být odebírána nejméně po 2-3 po sobě jdoucí roky po operaci, kdy je nejvyšší riziko návratu onemocnění právě v místě jizvy. JS

12.10.2009 | zánět děložního čípku | neubam
Dobrý den, příliš moc nerozumím tomu, za jakých okolností dochází k zánětu děložního čípku. Je-li způsoben virem HPV a nebo i jiným způsobem. Jsem rok po konizaci, poté jsem otěhotněla a po porodu mi při kontrole v šestinedělí doktorka sdělila, že mám zánět děložního čípku. S partnerem jsme v té době měli nechráněný pohlavní styk. Je tedy možné, že jsem se od něj nakazila a nebo, že virus HPV jen opět čekal na příležitost? děkuji moc za odpověď M.V.
Dobrý den,

zánět děložního čípku je nejčastěji infekční – převážně způsobený baktériemi, vzácněji je mechanický (vlivem menstruačních tampónů apod.) nebo působením chemických látek atd. HPV infekce nevede ke vzniku zánětu v pravém slova smyslu – imunitní sytém totiž papilomavirus rozpozná jen velmi vzácně, díky tomu nedojde téměř nikdy ke vzniku typického zánětu. Ve vysokém procentu případů je zánět v čípku přítomen po celý hormonálně aktivní život ženy a pouze se “probouzí” k aktivitě. Samozřejmě může dojít k jeho vzplanutí i po přenesení od partnera, ale často také jinou formou (právě zde se může uplatnit často zmiňované koupání v bazénu..). Jinými slovy – Váš problém nesouvisí s HPV infekcí, příčin může být celá řada, stejně tak i zdrojů odkud jste se nakazila. JS

1 – 10   …  261 – 270   271 – 280   281 – 290   291 – 300   301 – 310   …  1421 – 1422