Onkogyn.cz | Poradny

0

Onkogyn.cz > Poradny > Poradna pro přednádorové stavy (prekancerózy, dysplazie)

Chcete-li položit dotaz do některé z poraden, musíte se nejprve přihlásit. Před prvním přihlášením je nutné se zaregistrovat.

foto2-6171985 Poradna pro přednádorové stavy (prekancerózy, dysplazie)
MUDr. Jiří SlámaPracuje na Gynekologicko – porodnické klinice 1. LF UK a VFN v Praze jako člen onkogynekologického týmu. Věnuje se gynekologické onkologii, především pak předrakovinovým změnám (prekancerózám) ženských pohlavních orgánů a gynekologické operativě.

Centrum Onkologické Prevence (COP) a přidružená internetová poradna nabízí péči a konzultace pro pacientky s abnormálními nálezy na děložním čípku, pochvě a zevních rodidlech. Odpovídáme na dotazy týkající se abnormálních cytologických a kolposkopických vyšetření, projevů infekce lidskými papilomaviry (HPV) a problematiky očkování proti HPV infekci. Zároveň poskytujeme informace pro pacientky před i po operačním zákroku na děložním čípku včetně problematiky následného těhotenství.

VÁŽENÉ TAZATELKY – před zadáním dotazu si prosím projděte archiv, většina otázek již byla několikrát probrána v různých obměnách – v dotazu se vždy snažte o maximální konkrétnost Vašeho problému – poradna slouží pouze ke konzultaci onkologických problémů v gynekologii – poradna není veřejné diskusní fórum a není určena ke komerčním prezentacím – odpověď na zadaný dotaz lze očekávat do 14 dnů od zadání – děkuji za pochopení, JS

11.2.2009 | Diagnóza N872 – Těžká cervikální dyspla. | lenkavild
Dobrý den, pane doktore, obracím se na Vás s prosbou o osobní konzultaci, chtěla bych se k Vám objednat na vyšetření a případný zákrok. V říjnu 2008 jsem podstoupila konizaci čípku s tímto výsledkem: dysplastické změny CIN-2/3, které dosahují okraje konizátu. Chtěla bych, na základě konzultace s Vámi, podstoupit další konizaci. V případě Vašeho zájmu mohu zaslat naskenované výsledky z histologie.

Děkuji za Vaši odpověď. LV (41 let)

Dobrý den,

rád s Vámi vše proberu osobně v ambulanci. Chcete-li, pak přijeďte v pátek 20.2. nebo 27.2. v 8,30 do ambulance č. 5 na Gynekologicko – porodnickou kliniku VFN, Apolinářská 18, Praha 2. Vezměte s sebou kompletní dokumentaci tak, aby bylo možné navrhnout optimální další postup. JS

11.2.2009 | Střední cervikální dysplazie | JNovakova
Dobrý den pane doktore,

jsem šest měsíců po porodu plánovaným císařským řezem (z důvodu těhotenské cukrovky) a tento týden mi byla provedena biopsie děložního čípku s výsledkem střední dysplazie. Lékař mi doporučil co nejdříve (nejpozději do jednoho roku) znovu otěhotnět. Pokud se prý nález zhorší, bude mi muset odstranit děložní hrdlo a možná i dělohu. Já další miminko určitě chci, ale rozhodně ne takto brzy. Ráda bych se zeptala, jaké je statisticky riziko zhoršení a zda byste mi co nejrychlejší otěhotnění doporučil také nebo můžu počkat ještě dva až tři roky (poprvé jsem otěhotněla takříkajíc na první pokus). Děkuji za odpověď. Jana Nováková

Dobrý den,

příliš nerozumím navrhovanému postupu – 1. po císařském řezu je doporučeno další těhotenství až za 1 rok tak, aby se eliminovalo riziko spojené s nedohojenou jizvou na děloze, 2. při středně těžkých předrakovinových změnách je nutné ošetřit děložní čípek konizací, což je u převážné většiny žen zároveň operace, která celý problém jednou pro vždy vyřeší. V případě, že nedojde k ošetření je velmi vysoké riziko (studie uvádějí kolem 70%) postupného zhoršení předrakovinových změn až do stádia rakoviny. Osobně bych šetrně ošetřil prokázané změny konizací a těhotenství ponechal na Vaší vůli s odstupem několika let. JS

10.2.2009 | ztratila jsem Váši e-mailovou adresu | PavlaP
Dobrý den pane doktore,

měla jsem se Vám ozvat ohledně výsledků cytologie po čtrnácti dnech e-mailem. Vzhledem tomu, že mi byl odcizen notebook, tak jsem ztratila i kontakt na Vás. Prosím napište mi na [email protected] jak výsledky dopadly. Předem dík. Pavla Pagáčová

Dobrý den,

posílám na Vaši E-adresu a pro jistotu ještě uvádím i zde – vše je v pořádku, na kontrolu tedy postačuje za 6 měsíců. JS

10.2.2009 | Konizace Cervixu | mária
Prosím o radu před 14dny jsemprodělala konizaci,muj nalez byl:kolpo:0cirkularněBEsPmaximumzměn na úředním pysku-zde hrubáP,abnormcévy palp.čípek cyl2cm,hrdlo uzavř,děl n ezv,tuhám,nebol,adnexa nehm.okolí volné.Stále špiním občas světlá krev.Dnes jsem byla na kontrole a podle výsledku lékař doporučuje odstranění dělohy,je mi31let chci se zeptat to je jediné východisko?Předem děkuji za odpověd
Dobrý den,

mírné krvácení po konizaci je normální, může trvat i několik týdnů. Bohužel z uvedených nálezů (jde o popis kolposkopického předoperačního vyšetření) nezjistím, jak operace dopadla (histologický výsledek neuvádíte). K odnětí dělohy je však potřeba u většiny mladých žen mít pádný důvod (což je poměrně vzácné). Obvykle lze postupovat konzervativně – tj. i při nedostatečném odstranění změn jen ještě jednou zopakovat malou operaci (konizaci). Takto lze řešit i mikroskopický rakovinový nádor. Rozhodně navrhuji pečlivě prodiskutovat s Vaším lékařem všechny možné alternativy řešení (obvykle není jen jedna) a zvolit tu, která Vám bude nejvíce přijatelná. JS

10.2.2009 | očkování | zitkova
Dobrý den pane doktore, prosím o radu. Zítra mám jít na 3 dávku očkování Cervarix, ale momentálně užívám pro zánět Polygynax. Neměla bych počkat, až doberu antibiotika?Děkuji za odpověď.
Dobrý den,

v tomto případě není třeba očkování odkládat. JS

9.2.2009 | Kedy očkovať po konizácii? | Pavla Bartošová
Vážený pán doktor, mám 27 rokov, bezdetná, 4 dni po konizácii. Rozhodla som sa pre očkovanie Cervarixom. Ošetrujúci lekár mi povedal, že sa s tým momentálne nemám zaoberať- že očkovanie má zmysel až keď mi kontrolné testy potvrdia HPV-negativitu. Za 2 mesiace odchádzam za priateľom do USA a dovtedy chcem stihnúť 2 dávky očkovania a poslednú po návrate do ČR v auguste. Mám čakať až na výsledky kontrolných testov alebo sa dať zaočkovať okamžite?

Ďakujem za odpoveď.

Dobrý den,

nutnost potvrzování HPV negativity pozbývá zcela smysl a svědčí spíše o nedostatečném pochopení problematiky. Očkování je preventivním krokem, nikterak případnou přítomnou infekci nebo infekcí způsobené změny neovlivní, ale zabrání případné infekci nové. Tedy, jste-li HPV negativní, je pro Vás profit z očkování okamžitý. Jste-li HPV pozitivní nebo máte-li již změny způsobené HPV, pak profitujete z ochrany proti ostatním typům, kterými nejste nakažena a na Vašem imunitním systému je, aby se infekce sám zbavil (což se stane u většiny žen), případně, aby změny odhalil gynekolog při vyšetření a dosáhnou-li vyššího stupně, aby zajistil jejich ošetření. Poté je díky očkování zajištěna identická ochrana jako při HPV negativitě. Z uvedeného vyplývá, že jde o zcela odlišné děje – na jedné straně je prevence, na druhé je aktuální nákaza – které se vzájemně neovlivňují a každý vyžaduje jiný přístup. JS

9.2.2009 | virus HPV | jitka
dobrý den pane doktore.Mam dotaz ohledně papilomaviru.Mám ten virus 4 roky a co tři měsíce chodím na kontroly a těd mám lehkou až střední displázii mam zánět,tak užívám KLION tablety.Doktor mi řelk,že mám vísledek pozitivní prý mi bude muset po vyléčeném zánětu vyříznout kousek čípku děložního,že to je prý malí bude to ambulantně.Je mi 23 let mám jedno díte a zaleklo mě,že jsem na takovou diagnozu ještě mlada…mam strach co bude za pár let..můžu požádat po tom zákroku svého ginekologa,aby mě přeočkoval vakcínou Cervarixem nebo ten virus se nedá nějakým způsobem vytratit…a očkování by bylo zbitečné děkuji Jitka
Dobrý den,

střední dysplázie (čili předrakovinové změny) je důvodem k ošetření i u mladých žen. Je-li zákrok dostatečný, pak odstraní celou postiženou tkáň, obvykle i s kouskem zdravého čípku, kde nezřídka jsou buňky dosud nezměněné do předrakovinového stádia, ale infikované HPV. Očkování tedy může být přínosem proti opakování případné infekce a následně i předrakovinových změn. Přesto je třeba docházet nadále na kontroly, neboť může dojít k nákaze typy papilomavirů, které nejsou ve vakcíně, nebo vzácněji může dojít i k opakovanému rozvoji změn z nedostatečně odstraněných infikovaných, ale dosud do předrakovinového stádia nezměněných buněk. Z uvedeného lze jednou větou shrnout, že očkování je u většiny žen jednoznačným přínosem, ale s podmínou současných gyneologických kontrol. JS

9.2.2009 | krvácení | lucie12
Ještě jsem zapomněla na jeden dotaz, pokud je nádor v děloze, jak se projevuje krvácení? Krvácí se z dělohy stále, nebou s určitými přestávkami? mockrát děkuji
Charakter krvácení je zcela individuální a nepravidelný, u některých pacientek proběhne jen jednorázově, u některých jako silné krvácení trvající týdny. JS
9.2.2009 | krvácení | lucie12
Dobrý den pane doktrore, děkuji Vám za odpověď na můj dotaz, který se týkal krvácení u mojí 60 leté maminky. Mám ještě jednu otázku s tím související. Maminka byla na gynekologii, kde ji její paní doktorka udělala vyšetření a řekla jí, že má hladký čípek a děloha, že je malá. Objednala ji na hysteroskopii. Vím, že odpověď bude jasná až po hystologii, ale i přesto jaká je pravděpodobnost, když je děloha malá, že v ní je nádor? Zvětšila by se děloha, když by v ní nádor byl? Byla by citlivá děloha třeba jako u těhotenství, když by v ní nádor byl? A pak ještě ji paní doktorka dělala sedimentaci a krevní rozbor kvůli před op. vyš. a řekla jí, že ji má v pořádku a že to tím pádem na nádor nevypadá. Má sedimentace souvislost s nádorem? Omlouvá se pokud jsem se na něco ptala hloupě, ale mám velký strach o svoji maminku. Děkuji předem za Vaši odpověď.
Dobrý den,

procentuálně vyčíslit pravděpodobnost jde jen velmi těžko, opakuji, že příčin krvácení je celá řada a nádor je jen jedna z nich. Převážná část příčin krvácení (včetně nádoru) dělohu nezvětšuje, nečiní ji citlivější a obvykle ani nemění výsledky krevních testů. Rozhodně vyčkejte výsledku hysteroskopie, která ukáže přesnou příčinu obtíží. JS

9.2.2009 | diagnóza C539 ZN-hrdlo děl. | PetraHa
Dobrý den, pane doktore, ještě doplňuji informaci z dnešního sono, pan doktor si zjišťoval podrobnější informace o histologii a sdělil mi, že konizace nebyla dostatečná, že nález přesahuje hranice konu.

Děkuji za Váš čas. PH

Bohužel záleží na tom, zda dosahovaly jen předrakovinové změny nebo byly v okraji řezu již změny rakovinové. Jinak platí vše uvedené v předchozí odpovědi. JS
9.2.2009 | Co dál? | anicka
Vážený pane doktore, vím, že asi tento dotaz není přesně určený do této poradny, avšak po přečtení řady Vašich vyčerpávajících odpovědí na problémy žen si troufám Vám ho položit. Mé potíže začaly již asi před rokem – asi rok zhoršená cytologie (dr. jen řekl II kontrola za 3 měsíce – vždy jsem krvácela po stěrech). Pak kontrola v onkogyn. centru, kde nalezen cervik. polyp a doporučena LEEP konizace. Po konizaci závěr: Chronická zánětlivá celulizace a metaplazie. Jenže asi tak měsíc před konizací jsem dostala ošklivý výtok (nikdy dříve jsem jej neměla) Kultivace prokázaly jen zmnožení leukocytů, takže žádná léčba. Po konizaci a zhojení tento stav pokračoval. Moje gyn. to nijak neřešila – všechny dostupné testy jsem měla negativní. Po asi 4 měsících nasazen Macmiror – poté se stav zlepšil, leč asi po měsíci se najednou ze dne na den objevil hojný vodový – čirý výtok, zarudlá sliznice, stav se zhoršoval – i v noci. Kultivace provedeny 4krát – vše negativní. Klinicky údajně mykóza. Vždy se odstranily nánosy, léčba Canesten, Mycomax, Sporanox, Lamisil – vše bez efektu, nikdy však kvasinky neprokázány. Nic nesvědí, nepálí, jen takové bělavé kousky, jako odloupnutá sliznice a zároveň se vyplavuje ta čirá tekutina. UTZ, urologické vyšetření, imuno – vše o.k. Jsem opravdu na dně – nevím, co dělat. Kontrolní cytologie půl roku po konizaci – o.k. Čípek prý krásně zhojen. Prosím – nemáte nějakou radu? Vím, že jsou mnohem horší gyn. problémy, ale přesto…. Moc děkuji za Váš čas.
Dobrý den,

je velmi těžké posoudit o jaký problém by se mohlo jednat, šíře příčin je poměrně veliká. Na druhou stranu, i když jste velmi komplexně vyšetřena, zdá se mi , jako by se pozapomělo na všechny klinické jednotky příčin poševních výtoků, zvláště jestliže jsou postižitelné jinými typy vyšetření (stanovení pH pochvy, mikroskopické vyšetření výtoku, test k roztokem KOH). Mohlo by jít o tzv. dysmikrobii (odborně bakteriální vaginózu) – tedy onemocnění, jehož podkladem není infekce, ale nerovnováha jednotlivých bakterií v pochvě. Případně o přemnožení laktobacilů v pochvě. Součástí léčby je nejen snaha o co nejpřesnější stanovení diagnózy (bez pokusů o necílenou léčbu), ale také doplňkové postupy – např. poševní výplachy lokálními desinfekčními prostředky s benzydaminem. JS

1 – 10 | 11 – 20 | 21 – 30 | 31 – 40 | 41 – 50 | 51 – 60 | 61 – 70 | 71 – 80 | 81 – 90 | 91 – 100 | 101 – 110 | 111 – 120 | 121 – 130 | 131 – 140 | 141 – 150 | 151 – 160 | 161 – 170 | 171 – 180 | 181 – 190 | 191 – 200 | 201 – 210 | 211 – 220 | 221 – 230 | 231 – 240 | 241 – 250 | 251 – 260 | 261 – 270 | 271 – 280 | 281 – 290 | 291 – 300 | 301 – 310 | 311 – 320 | 321 – 330 | 331 – 340 | 341 – 350 | 351 – 360 | 361 – 370 | 371 – 380 | 381 – 390 | 391 – 400 | 401 – 410 | 411 – 420 | 421 – 430 | 431 – 440 | 441 – 450 | 451 – 460 | 461 – 470 | 471 – 480 | 481 – 490 | 491 – 500 | 501 – 510 | 511 – 520 | 521 – 530 | 531 – 540 | 541 – 550 | 551 – 560 | 561 – 570 | 571 – 580 | 581 – 590 | 591 – 600 | 601 – 610 | 611 – 620 | 621 – 630 | 631 – 640 | 641 – 650 | 651 – 660 | 661 – 670 | 671 – 680 | 681 – 690 | 691 – 700 | 701 – 710 | 711 – 720 | 721 – 730 | 731 – 740 | 741 – 750 | 751 – 760 | 761 – 770 | 771 – 780 | 781 – 790 | 791 – 800 | 801 – 810 | 811 – 820 | 821 – 830 | 831 – 840 | 841 – 850 | 851 – 860 | 861 – 870 | 871 – 880 | 881 – 890 | 891 – 900 | 901 – 910 | 911 – 920 | 921 – 930 | 931 – 940 | 941 – 950 | 951 – 960 | 961 – 970 | 971 – 980 | 981 – 990 | 991 – 1000 | 1001 – 1010 | 1011 – 1020 | 1021 – 1030 | 1031 – 1040 | 1041 – 1050 | 1051 – 1060 | 1061 – 1070 | 1071 – 1080 | 1081 – 1090 | 1091 – 1100 | 1101 – 1110 | 1111 – 1120 | 1121 – 1130 | 1131 – 1140 | 1141 – 1150 | 1151 – 1160 | 1161 – 1170 | 1171 – 1180 | 1181 – 1187