Onkogyn.cz | Poradny

0

Onkogyn.cz > Poradny > Poradna pro přednádorové stavy (prekancerózy, dysplazie)

Chcete-li položit dotaz do některé z poraden, musíte se nejprve přihlásit. Před prvním přihlášením je nutné se zaregistrovat.

foto2-2036281 Poradna pro přednádorové stavy (prekancerózy, dysplazie)
MUDr. Jiří SlámaPracuje na Gynekologicko – porodnické klinice 1. LF UK a VFN v Praze jako člen onkogynekologického týmu. Věnuje se gynekologické onkologii, především pak předrakovinovým změnám (prekancerózám) ženských pohlavních orgánů a gynekologické operativě.

Centrum Onkologické Prevence (COP) a přidružená internetová poradna nabízí péči a konzultace pro pacientky s abnormálními nálezy na děložním čípku, pochvě a zevních rodidlech. Odpovídáme na dotazy týkající se abnormálních cytologických a kolposkopických vyšetření, projevů infekce lidskými papilomaviry (HPV) a problematiky očkování proti HPV infekci. Zároveň poskytujeme informace pro pacientky před i po operačním zákroku na děložním čípku včetně problematiky následného těhotenství.

VÁŽENÉ TAZATELKY – před zadáním dotazu si prosím projděte archiv, většina otázek již byla několikrát probrána v různých obměnách – v dotazu se vždy snažte o maximální konkrétnost Vašeho problému – poradna slouží pouze ke konzultaci onkologických problémů v gynekologii – poradna není veřejné diskusní fórum a není určena ke komerčním prezentacím – odpověď na zadaný dotaz lze očekávat do 14 dnů od zadání – děkuji za pochopení, JS

7.7.2008 | Co znamená cytologie 5? | Errep
Dobrý den. Je mi 28 let jsem rok po porodu mého třetího dítěte. Od porodu mi byla cytologie provedena 3x, vysledek 4, 4, 5. Bylo mi vysvětleno, že musím podstoupit konizaci čípku. Jsem laik, ale všechny kolem tento výsledek vyděsil. Lékař mi ale řekl, že se mám ozvat kvůli provedení konizace až koncem léta, že pres léto je to zbytečné dělat kvůli možným komplikacím. Co to znamená cytologie 5? Naposled mi byl stěr z děl.čípku prováděn v červnu a nedopadlo to moc dobře. Mám čekat s konizací až do začátku září? Jak velké je riziko, že mám rakovinu? Jinak na záněty netrpím, měla jsem ho všehovšudy 1x. Přesnější výsledky cytologického vyšetření se mi bohužel do ruky nedostaly. Děkuji.
Dobrý den,

problém označení výsledku cytologie číslem spočívá v tom, že se nejedná o žádné oficiální označení, ale obvykle o naprosto laické pojmenování výsledku – nejčastěji jde o pořadí výsledku na cytologické žádance. Podrobně se tedy velmi obtížně vyjádřím k závažnosti. Lze pouze odhadovat, že Váš výsledek bude v kategorii podezření na závažnější předrakovinové změny. Standardně by měl rozhodně platit následovný postup – abnormální výsledek cytologie musí být následován kolposkopickým vyšetřením a případně i biopsií z čípku (podrobnosti najdete v celé řadě dotazů v archivu). Další řešení by mělo navazovat na takovéto komplexní vyšetření a při vyloučení podezření na rakovinu je interval do provedení operace ideální v horizontu do 3 měsíců. JS

5.7.2008 | výsledky cytologie | zaneta
Dobrý den, ráda bych Vás požádala o vysvětlení výsledků cytologie – před 3lety jsem měla stejný nález a můj lékař mi pouze sdělil, že to není 100%výsledek a mám přijít za 6měs., blíže mi to prý vysvělit nedokáže, neboť není cytolog.Květen 2008 zpráva: hormonálně odpovídá, stěr optimální, infekce negativní, cytolog.dlaždicové buňky – reaktivní změny, žlázové buňky- reaktivní změny, endometr.buňky-nejsou, jiné buňky 0,závěr: reaktivní změny, kontrola za 6měs.,zaměření na hrdlo.Revize. Zajímají mě ty reaktivní změny, zda mám jít na další vyšetření apod. (babička zemřela na rakovinu).

Předem děkuji a přeji krásné léto.Ž.Zaiterová

Dobrý den,

reaktivní změny jsou jednou z variant normy, závěr by měl být správněji označen obecnějším závěrem jako “Negativní pro intraepiteliální lézi či malignitu” (tedy normální nález). Kontrola postačuje za 12 měsíců, doporučovaná časnější konrola spíše svědčí o pečlivosti a snaze o nejmaximálnější péči ze strany cytologické laboratoře (což lze samozřejmě jen pochválit). JS

3.7.2008 | Dotaz | AndreaM
Dobrý den!
Ono to asi bude znít divně, ale na děložním čípku jsem si našla jakoby bouličku. Byla jsem s tím i u gynekologa, ale paní doktorka mi řekla, že tam nic nevidí ani, že tam nemůže nic nahmatat. Tak jsem se chtěla zeptat, zda je to normální? A nebo co by to mohlo být? Paní doktorce jsem nechtěla tvrdit, že tam opravdu něco cítím, protože bych si připadala jako blázen 🙂 (ale opravdu tomu tak je) A taky mě napadlo jít se nechat vyšetřit k jiné doktorce. Mockrát Vám děkuji za odpověď.. Andrea
Dobrý den,

identický dotaz je již zodpovězn v archivu – podívejte se. S největší pravděpodobností jde o tzv. ovulum Nabothi – drobnou cystičku na čípku – zcela běžný a klinicky nevýznamný nález. JS

3.7.2008 | Krvácení po plastice děložního čípku | kachinka
Dobrý den, je mi 34 let a před 4 týdny jsem prodělala plastiku děložního čípku. Jednalo se o velkou displazii (II-III stupeň). Od té doby krvácím a nevím, zda je to běžné, tak dlouho krvácet. Můj gynekolog mi řekl, že je to normální. Opravdu nejde o špinění, ale o tmavou krev. Dále jsem se chtěla zeptat po jaké době je nutná prohlídka u svého gynekologa, zda operace a celkový zákrok proběhl v pořádku. V září jsem objednaná na odběr stěru na cytologii.

Děkuji za odpověď

Dobrý den,

krvácení až do intenzity menses může skutečně přetrvávat celou dobu časného hojení (až 6 týdnů). Kontrola hojení má při nekomplikovaném průběhu smysl až po skončení “šestinedělí”, kontrola onkologická – kolposkopické vyšetření a cytologický stěr – má smysl nejdříve za 3 měsíce (lépe však ještě později – za 4-6 měsíců) po operaci. JS

3.7.2008 | rekonizace | radoslava
Dobry den,prodelala jsem konizace el.klickou.Vysledek konizace:Hystologicky ektocervix kryty dlazdicovym epitelem s loziskovoukoilocytozou,ktery v blocich č.V až XII plynule přechazi v dysplastycky epitel dosahujici urovni až CIN III,ktery se šíři do ondocervixu.Dysplastickyepitel extenduje do povrchovych i hlubokych žlazek,ktera misty zcela vyplnuje.Stromalni invaze v rozsahu vyš.nezastižena.Dysplastickyepitel dosahuje v bloku č.VIII a IX tesne k endocervikalnimu okraji(mene než 1mm nor epitelu,ektocervikalni okraj bez dysplastickych zmen.Endocervikalni sliznice normalniho vzhledu bez dysplastickych zmen.V zari se mam obj. amela bych se s pani doktorkou domluvit na rekonizaci.Co si myslite o vysledcich a mohla by rekonizace pomoci.Dekuji predem
Dobrý den,

výsledky jsou vlastně příznivé, prokazují “pouze” těžké předrakovinové změny. Navíc změny jsou odstraněny kompletně, třebaže ve vnitřním okraji dosahují těsně k okraji (nicméně jej nepřesahují). Optimální postup je kontrolování (smysl má kontrola nejdříve za 3-4 měsíce po operaci a následně po určitou dobu v 3 – 6 měsíčních intervalech). K rekoniaci je vhodné přistoupit teprve při abnormitách v cytologii z kanálku děložního čípku, neboť vlastní hojivé procesy často děložní čípek pomohou doléčit. Je tak poměrně reálný předpoklad, že bude postačovat pouhé kontrolován bez nutnosti další operace. JS

2.7.2008 | virus HPV | rahutka
dobrý den,je možné mít virus HPV …malé bradavičky…v ústech na měkkém patře??Mohla bych se nakazit při orálním sexu??Pokud ano,jak mám dále pokračovat…V únoru jsem poprvé objevila v ústech na patře malinkaté pupínky,které jsou velmi nepříjemné…a mám neustále pachut v ústech:o((.Děkuji za odpověd…nashle
Dobrý den,

pravděpodobnost je velmi malá (typy viru postihující genitál nemají totiž takovou přilnavost v jiných částech těla). Při potížích, které popisujete je vhodné navštívit ambulanci ORL, příčin může být celá řada. JS

2.7.2008 | cysta | lenda
Pane doktore, je mně 52 let, na vaječníku mám cystu 5 cm, nebolestivá. Odběr krve byl provedený s výsledky: Ca 125, 37,4 a CA19.9 44.6 Prosím o sdělení, zda byste doporučoval odebrání vaječníku, jednoho nebo obou, případně dělohy.

Děkuji za radu a přeji Vám pěkný den Lenka Šimoníková

Dobrý den,

předně je nutné specializované vyšetření ultrazvukem (ideálně lékařem specializovaným na nádorovou problematiku) a posléze je určeno řešení. Vzhledem k velikosti cysty vysoce pravděpodobně operační. Podle ultrazvukového nálezu je volen přístup – laparoskopie nebo “řez” a také rozsah operace (pouhé odnětí vaječníku s vejcovodem nebo rozsáhlejší výkon). Roli pro rozsah výkonu hraje velmi často vyšetření vaječníku patologem ještě v průběhu operace, ale i případné další gynekologické potíže (myomy dělohy, aj.). Je samozřejmě možné využít služeb naší kliniky a s kompletní dokumentací se dostavit bez nutnosti objednání kteroukoliv středu dopoledne do ambulance č. 5, týž den Vás uvidí ultrazvukový specialista a zároveň Vám bude navržen co nejoptimálnější léčebný postup. JS

2.7.2008 | dotaz Janinka | janinka
Dobrý den,můj gynekolog mi řekl, že mám menší dělohu. Dost mě to vystrašilo a nevím, zda nebudu mít problémy s otěhotněním. S přítelem se již 2 měsíce snažíme o miminko a zatím se nic neděje, mám veliký strach, to nepůjde.
Lékař mi víc neřekl, jen že je to normální a že jsem jinak zdravá. Prosím o radu, děkuji Vám předem.
Tento dotaz nesouvisí s problematikou onkologické poradny. Je nutné obrátit se na jinou specializovanou poradnu. JS
2.7.2008 | ad cin1, konizace… | Vendy
Moc Vám děkuji za radu. Tak nějak jsem to též cítila, jsem ráda, že máme stejný pohled na věc. Děkuji.
Ještě bych se chtěla zeptat, opravdu jediné problémy co mám jsou ony výtoky (většinou tvarohovité, hustší, kysele aromatické). Nic mě nebolí, nesvědí. Říkala jsem si, jestli v tom nemůže hrát nějakou roli třeba i přemnožený laktobacilus. Nemohl byste mi poradit v tomto směru. Možná je to začarovaný kruh, mám s tím problémy delší dobu, možná to má souvislost i s CIN. Děkuji.
Dobrý den,

výtoky s vysokou pravděpodobností s nálezem na čípku vůbec nesouvisejí, bez vyšetření a případně i provedení některých testů, eventuelně i kultivace se však nemohu vyjádřit. Přemnožení laktobacila je samozřejmě jednou z možností, obdobně i opakované kvasinkové inekce. V prevenci se mohou uplatnit některé desinfekční prostředky s benzydaminem (např. tantum rosa, rosalgin apod.). JS

2.7.2008 | CIN 1, konizace… ? | Vendy
Dobrý den pane doktore, potřebovala bych poradit. Již 3x mi byl zjištěn nález Cin1, hpv susp. (první vyš. v roce 2005, další 10/2007, 02/2008), minulý týden jsem byla na dalším vyšetření, pan primář mi odebral vzorek z čípku a dlouze se mi na něj díval, prý tam mám až 2/3 pozměněné tkáně, výsledek bude asi za týden. Řekl mi, že se mám rozhodnout, jestli podstoupit konizaci, či nikoliv. Současně bych chtěla zmínit, že často mívám výtoky, snad i záněty. Vyš. MOP to několikrát prokázalo. Partnera mám prvního již 8let. Je mi 24let, rodinu plánuji, pokud bude vše ok, cca za 2-3roky. Každopádně bych ale nechtěla nic zanedbat a podcenit. A chtěla bych znát Váš odborný názor. Nejsem si jista, jestli při dlouhodobých nálezech CIN1 a 2/3 změnách na povrchu čípku, mám s konizací otálet, nebo počkat třeba po prvním dítěti (konizace je komplikací spontánního porodu…?), jestli se to upraví. Léčena ATB jsem byla 2x pro h.zánět pochvy, ale to už byl extrém. Jinak beru ATK Cilest, alergie nemám. Děkuji za radu ,,co se mnou”…
Dobnrý den,

plošný rozsah není rozhodující, zásadní je závažnost (intenzita) změn. Je-li nález stále hodnocen jako tzv. LG léze (alias low grade léze, LG SIL, CIN 1, mírné předrakovinové změny) a nedochází-li ke zhoršení, pak rozhodně nemá smysl výkon podstupovat před těhotenstvím, protože je stále velmi vysoká šance na úplné spontánní vymizení nálezu po porodu a navíc mohou hrozit komplikace průběhu těhotenství. Důvodem k operaci by mohlo být jednak zmiňované zhoršení závažnosti (nikoliv zvětšení plochy změn) nebo silně obtěžující průvodné nálezy (zvláště kontaktní krvácení po pohlavním styku). JS

2.7.2008 | doplňující dotaz a prosba | BB
Dobrý den pane doktore, rovněž Vám velice děkuji za rychlou odpověď. Vzhledem k tomu, že mám konizaci postoupit hned po následující menstruaci, píšu raději hned, abych mohla event. ještě předejít nikoli nezbytnému. Přece jen jsem pojala určité pochybnosti a říkám si, že pacient by měl mít možnost spolupodílet se na své léčbě rozhodováním, když k tomu má informace. Nejdříve bych Vás chtěla moc požádat, bylo-li by možné, abyste Vy (nebo samozřejmě některý z Vašich kolegů) posoudil, zda je nutné před mým plánovaným těhotenstvím skutečně konizaci provést. Vyžádám si od svého gynekologa zprávu o dianóze, abyste to mohl lépe posoudit. Pokud by se doporučený postup nezměnil, mohla bych konizaci podstoupit ve Vaší ambulanci – kličkou a v krátké narkóze? Doporučení od svého lékaře bych si vyžádala. Předem velice děkuji a omlouvám se, že spěchám, ale zákrok mám plánovaný během následujícího týdnu až dvou, podle menstruace. Kdyby to šlo u Vás, ještě s tím ráda počkám.

BB

Dobrý den,

jediná možnost je, že přijedete tento pátek (4/7/2008) v 8,30 do onkologické ambulance č. 5 k Apolináři (plán cesty najdete na www.onkogyn.cz) s kompletní dokumentací. Rád se Vám pokusím dát “druhý” názor a navrhnout další postup. JS

1 – 10 | 11 – 20 | 21 – 30 | 31 – 40 | 41 – 50 | 51 – 60 | 61 – 70 | 71 – 80 | 81 – 90 | 91 – 100 | 101 – 110 | 111 – 120 | 121 – 130 | 131 – 140 | 141 – 150 | 151 – 160 | 161 – 170 | 171 – 180 | 181 – 190 | 191 – 200 | 201 – 210 | 211 – 220 | 221 – 230 | 231 – 240 | 241 – 250 | 251 – 260 | 261 – 270 | 271 – 280 | 281 – 290 | 291 – 300 | 301 – 310 | 311 – 320 | 321 – 330 | 331 – 340 | 341 – 350 | 351 – 360 | 361 – 370 | 371 – 380 | 381 – 390 | 391 – 400 | 401 – 410 | 411 – 420 | 421 – 430 | 431 – 440 | 441 – 450 | 451 – 460 | 461 – 470 | 471 – 480 | 481 – 490 | 491 – 500 | 501 – 510 | 511 – 520 | 521 – 530 | 531 – 540 | 541 – 550 | 551 – 560 | 561 – 570 | 571 – 580 | 581 – 590 | 591 – 600 | 601 – 610 | 611 – 620 | 621 – 630 | 631 – 640 | 641 – 650 | 651 – 660 | 661 – 670 | 671 – 680 | 681 – 690 | 691 – 700 | 701 – 710 | 711 – 720 | 721 – 730 | 731 – 740 | 741 – 750 | 751 – 760 | 761 – 770 | 771 – 780 | 781 – 790 | 791 – 800 | 801 – 810 | 811 – 820 | 821 – 830 | 831 – 840 | 841 – 850 | 851 – 860 | 861 – 870 | 871 – 880 | 881 – 890 | 891 – 900 | 901 – 910 | 911 – 920 | 921 – 930 | 931 – 940 | 941 – 950 | 951 – 960 | 961 – 970 | 971 – 980 | 981 – 990 | 991 – 1000 | 1001 – 1010 | 1011 – 1020 | 1021 – 1030 | 1031 – 1040 | 1041 – 1050 | 1051 – 1060 | 1061 – 1070 | 1071 – 1080 | 1081 – 1090 | 1091 – 1100 | 1101 – 1110 | 1111 – 1120 | 1121 – 1130 | 1131 – 1140 | 1141 – 1150 | 1151 – 1160 | 1161 – 1170 | 1171 – 1180 | 1181 – 1188