Onkogyn.cz | Poradny

0

Onkogyn.cz > Poradny > Poradna pro přednádorové stavy (prekancerózy, dysplazie)

Chcete-li položit dotaz do některé z poraden, musíte se nejprve přihlásit. Před prvním přihlášením je nutné se zaregistrovat.

foto2-6617852 Poradna pro přednádorové stavy (prekancerózy, dysplazie)
MUDr. Jiří SlámaPracuje na Gynekologicko – porodnické klinice 1. LF UK a VFN v Praze jako člen onkogynekologického týmu. Věnuje se gynekologické onkologii, především pak předrakovinovým změnám (prekancerózám) ženských pohlavních orgánů a gynekologické operativě.

Centrum Onkologické Prevence (COP) a přidružená internetová poradna nabízí péči a konzultace pro pacientky s abnormálními nálezy na děložním čípku, pochvě a zevních rodidlech. Odpovídáme na dotazy týkající se abnormálních cytologických a kolposkopických vyšetření, projevů infekce lidskými papilomaviry (HPV) a problematiky očkování proti HPV infekci. Zároveň poskytujeme informace pro pacientky před i po operačním zákroku na děložním čípku včetně problematiky následného těhotenství.

VÁŽENÉ TAZATELKY – před zadáním dotazu si prosím projděte archiv, většina otázek již byla několikrát probrána v různých obměnách – v dotazu se vždy snažte o maximální konkrétnost Vašeho problému – poradna slouží pouze ke konzultaci onkologických problémů v gynekologii – poradna není veřejné diskusní fórum a není určena ke komerčním prezentacím – odpověď na zadaný dotaz lze očekávat do 14 dnů od zadání – děkuji za pochopení, JS

2.7.2008 | dotaz Janinka | janinka
Dobrý den,můj gynekolog mi řekl, že mám menší dělohu. Dost mě to vystrašilo a nevím, zda nebudu mít problémy s otěhotněním. S přítelem se již 2 měsíce snažíme o miminko a zatím se nic neděje, mám veliký strach, to nepůjde.
Lékař mi víc neřekl, jen že je to normální a že jsem jinak zdravá. Prosím o radu, děkuji Vám předem.
Tento dotaz nesouvisí s problematikou onkologické poradny. Je nutné obrátit se na jinou specializovanou poradnu. JS
2.7.2008 | ad cin1, konizace… | Vendy
Moc Vám děkuji za radu. Tak nějak jsem to též cítila, jsem ráda, že máme stejný pohled na věc. Děkuji.
Ještě bych se chtěla zeptat, opravdu jediné problémy co mám jsou ony výtoky (většinou tvarohovité, hustší, kysele aromatické). Nic mě nebolí, nesvědí. Říkala jsem si, jestli v tom nemůže hrát nějakou roli třeba i přemnožený laktobacilus. Nemohl byste mi poradit v tomto směru. Možná je to začarovaný kruh, mám s tím problémy delší dobu, možná to má souvislost i s CIN. Děkuji.
Dobrý den,

výtoky s vysokou pravděpodobností s nálezem na čípku vůbec nesouvisejí, bez vyšetření a případně i provedení některých testů, eventuelně i kultivace se však nemohu vyjádřit. Přemnožení laktobacila je samozřejmě jednou z možností, obdobně i opakované kvasinkové inekce. V prevenci se mohou uplatnit některé desinfekční prostředky s benzydaminem (např. tantum rosa, rosalgin apod.). JS

2.7.2008 | CIN 1, konizace… ? | Vendy
Dobrý den pane doktore, potřebovala bych poradit. Již 3x mi byl zjištěn nález Cin1, hpv susp. (první vyš. v roce 2005, další 10/2007, 02/2008), minulý týden jsem byla na dalším vyšetření, pan primář mi odebral vzorek z čípku a dlouze se mi na něj díval, prý tam mám až 2/3 pozměněné tkáně, výsledek bude asi za týden. Řekl mi, že se mám rozhodnout, jestli podstoupit konizaci, či nikoliv. Současně bych chtěla zmínit, že často mívám výtoky, snad i záněty. Vyš. MOP to několikrát prokázalo. Partnera mám prvního již 8let. Je mi 24let, rodinu plánuji, pokud bude vše ok, cca za 2-3roky. Každopádně bych ale nechtěla nic zanedbat a podcenit. A chtěla bych znát Váš odborný názor. Nejsem si jista, jestli při dlouhodobých nálezech CIN1 a 2/3 změnách na povrchu čípku, mám s konizací otálet, nebo počkat třeba po prvním dítěti (konizace je komplikací spontánního porodu…?), jestli se to upraví. Léčena ATB jsem byla 2x pro h.zánět pochvy, ale to už byl extrém. Jinak beru ATK Cilest, alergie nemám. Děkuji za radu ,,co se mnou”…
Dobnrý den,

plošný rozsah není rozhodující, zásadní je závažnost (intenzita) změn. Je-li nález stále hodnocen jako tzv. LG léze (alias low grade léze, LG SIL, CIN 1, mírné předrakovinové změny) a nedochází-li ke zhoršení, pak rozhodně nemá smysl výkon podstupovat před těhotenstvím, protože je stále velmi vysoká šance na úplné spontánní vymizení nálezu po porodu a navíc mohou hrozit komplikace průběhu těhotenství. Důvodem k operaci by mohlo být jednak zmiňované zhoršení závažnosti (nikoliv zvětšení plochy změn) nebo silně obtěžující průvodné nálezy (zvláště kontaktní krvácení po pohlavním styku). JS

2.7.2008 | doplňující dotaz a prosba | BB
Dobrý den pane doktore, rovněž Vám velice děkuji za rychlou odpověď. Vzhledem k tomu, že mám konizaci postoupit hned po následující menstruaci, píšu raději hned, abych mohla event. ještě předejít nikoli nezbytnému. Přece jen jsem pojala určité pochybnosti a říkám si, že pacient by měl mít možnost spolupodílet se na své léčbě rozhodováním, když k tomu má informace. Nejdříve bych Vás chtěla moc požádat, bylo-li by možné, abyste Vy (nebo samozřejmě některý z Vašich kolegů) posoudil, zda je nutné před mým plánovaným těhotenstvím skutečně konizaci provést. Vyžádám si od svého gynekologa zprávu o dianóze, abyste to mohl lépe posoudit. Pokud by se doporučený postup nezměnil, mohla bych konizaci podstoupit ve Vaší ambulanci – kličkou a v krátké narkóze? Doporučení od svého lékaře bych si vyžádala. Předem velice děkuji a omlouvám se, že spěchám, ale zákrok mám plánovaný během následujícího týdnu až dvou, podle menstruace. Kdyby to šlo u Vás, ještě s tím ráda počkám.

BB

Dobrý den,

jediná možnost je, že přijedete tento pátek (4/7/2008) v 8,30 do onkologické ambulance č. 5 k Apolináři (plán cesty najdete na www.onkogyn.cz) s kompletní dokumentací. Rád se Vám pokusím dát “druhý” názor a navrhnout další postup. JS

1.7.2008 | Poděkování | cikinka
Vážený pane doktore,
děkuji Vám za Vaši bleskovou odpověď. Přeji Vám krásné léto a příjemnou dovolenou. S pozdravem Inka Ciknerová
30.6.2008 | Reaktivní změny | cikinka
Vážený pane doktore,
dcera 18 let trpí opakovanými záněty močového měchýře. (letos již 5x antibiotika)Při vyšetření cytologie měla v nálezu napsány reaktivní změny. Kontrola za půl roku. Vůbec nevím, co to znamená. Předpokládám, že kdyby to bylo něo vážného, tak by jí nějakým způsobem dovyšetřili a nečekalo by se půl roku. Můžete mi k tomu něco málo říci?Děkuji a přeji krásný den. Inka
Dobrý den,

reaktivní změny v cytologii jsou součástí normálního nálezu, představují běžné procesy změn na čípku. Kontrola postačuje dokonce až za 12 měsíců. JS

29.6.2008 | konizace a těhotenství | BB
Dobrý den, letos mi bude 30 let a již 12 let minimálně mi gynekolog sleduje děložní čípek pro podezření na předrakov. změny. Když mi zhruba před 7 lety doporučil konizaci, bála jsem se skalpelu a zašla do Vinohradské nemocnice, kde byla kamarádka na ošetření laserem. Tamní paní doktorka mi nejprve udělala minibiopsii a řekla, že se to sice musí bedlivě sledovat, ale na konizaci to není. Po čase můj gynekolog, ke kterému jsem chodila, přestal ordinovat a převzal mě nový. Ten mi již řadu let čípek sleduje, ale poslední rok mě chce vidět co tři měsíce. Když jsem mu řekla, že bych letos chtěla otěhotnět, odebral mi zřejmě větší vzorek a výsledek byl špatný. HPV silně. Vzhledem k tomu, co dělají hormony v těhotenství, mi doporučil ještě předtím konizaci, aby nadprodukce estrogenů nespustila rychlý rozvoj změn na čípku. K tomu mám 2 otázky: 1) konizaci chce provést skalpelem ambulantně v místní anestezii – je to běžné? Na vašem webu jsem četla, že se to častěji dělá elektrickou kličkou v narkóze s jednodenní hospitalizací. 3) Je těhotenství brzy po konizaci (cca po 2 – 3 měsících) rizikové? Jak dlouho po zákroku se vyplatí počkat se snahou otěhotnět?

Předem velice děkuji za odpověď. BB

Dobrý den,

bohužel nerozumím termínu “HPV silně” – představuje-li již prokázanou závažnou úroveň předrakovinových změn, pak je konizace na místě, jde-li jen o kvantifikaci virové nálože bez předrakovinových změn, pak je konizace nesmysl. Otázka hormonálního vlivu na rychlý vývoj nálezu na čípku je již dávno překonaná, hormony (navíc v těhotěnství dominuje hlavně progesteron) nemají na nález vůbec žádný vliv. Provádění konizace v místním umrtvení je možné, ale mnohem méně obvyklé, zvláště pro techniku operace skalpelem, která je obecně složitější a navíc i při dostupnosti a výhodách operace pomocí elektrických kliček a jehel je to metoda vyhraněná spíše pro konkrétní (obvykle závažnější, opakované či problematičtěji uložené) nálezy. Těhotenství po konizaci doporučujeme (z důvodu nutnosti dostatečného zhojení čípku) nejdříve za 4, nejlépe však až za 6 měsíců. JS

29.6.2008 | dilatace čípku | macc
Dobrý den, je mi 33, snažím se otěhotnět a bylo mi zjištěno uzavřené děložní hrdlo (prý možná po konizaci, která byla cca před 10lety) a čípek a provedena dilatace čípku. Lékař, který tento výkon 6DC prováděl mi říkal, že krvácet nebudu, ale já již třetí den krvácím, nejdříve jasně červenou krev, nyní do hněda. Můžete mi prosím napsat, zda je to normální nebo je to špatné ? A zda je možné, že se čípek např. za měsíc znovu uzavře, dá se tomu ubránit? Děkuji
Dobrý den,

krvácení je normální (je po dilataci přítomno asi u poloviny pacientek), zabránit opětovné stenóze čípku nelze, závisí na Vašich individuálních dispozicích k hojení. Někdy je výhodné, když se dilatace provede při nebo těsně před menses a kanálek se tak “propláchne” menstruační krví, předpokládá se totiž, že nedostane tak rychle šanci na opakované uzavření. Na druhou stranu, závažná stenóza po dilataci čípku je velmi vzácná a převážná většina žen tak má po výkonu již problém vyřešen. JS

28.6.2008 | Hpv | Veranada
Dobrý den, chtěla bych znát Váš názor na postup mého gynekologa. Zhruba měsíc před porodem mé dnes už skoro 3 – leté holčičky,asi tak v září 2005 mi doktor oznámil, že tam je nějaká infekce a že mi rychle musí nasadit antibiotika, aby tu “infekci” nechytlo miminko. Tenkrát mi nějak vůbec nevysvětlil, o co pořádně jde. Byl to vir HPV, pak na kontrole po šestinedělí nic neřešil a další kontrola vyšla asi zhruba už rok po porodu. Najednou se mi podíval do karty a vylekal se, že tam má červený vykřičník, že mám ty HPV a že to musí začít hned řešit. Prostě to celý ten rok přehlížel, Po dobu těchto chodím zhruba každé 3 měsíce na stěry a jednou to vyjde na stupeň 2 pak 4.A takhle se to po celou tu dobu střídá. Minulý rok mi hrozil konizací a když jsem k němu za dva týdny přišla vystrašená, že jdu na tu konizaci, vyvedl mě z omylu, jako kdybych říkala nesmysly, že prý se nic takového konat nebude. Na konizaci jsem šla až letos, do zprávy napsal výsledky L-SIL opakovaně. Jsem třetí den po konizaci a mám strach, že mi to zanedbal a na tento zákrok jsem měla jít už dřív. Je možné, že tam bude rakovina? Nebo by ji rozpoznali už operatéři? V případě, že ano, jaký bude další postup?

Děkuji moc předem za odpověď. Je mi 23 let.

Dobrý den,

mám obavu, že mísíte více gynekologických diagnóz. V graviditě jste měla pravděpodobně nález streptokoka skupiny B, který může způsobit infekci u miminka, nikoliv HPV infekci (tu léčit antibiotiky nikdo neumí…). Sledování mírných nálezů na čípku u mladých žen i řadu měsíců po porodu je zcela v pořádku, lze za to naopak Vašeho lékaře jen chválit, ukvapenost zde není vůbec na místě! Naopak mi spíše není jasno proč vůbec byla konizace provedena pouze při mírném nálezu (LSIL totiž představuje podezření na mírné předrakovinové změny). Předpokládám tedy, že důvodem operace byl kolposkopický nález nebo biopsie, které před konizací prokázaly podezření minimálně na středně těžké změny. Rakoviny bych se z uvedeného vůbec neobával. JS

28.6.2008 | HPV | katrina
Dobrý den,
ráda bych se informovala více na HPV. Asi od začátku roku se mi začaly objevovat bradavice. V půlce února jsem byla na vyšetrení na pohlavně přenosné choroby, které ja tady dostupné, jsem v současné době v Irsku. Zjistili mi chlamydii, kterou mám po dvoutýdenní léčbě antibiotiky vyléčenou, a začaly mě léčit kryoterapií, která neúčinkovala. Asi před dvěma měsíci jsem začala užívat Aldara 5% cream, který konečně začal účinkovat. Doktor se před dvěma týdny vrátil ke kryoterapii, kterou mi provaděl i na dvě cysty, které objevil. Během týdne se mi bradavice opět rozšířily a dostala jsem znovu krém, který jsem začala včera užívat a je na měsíc. Poté mám kontrolu. Začátkem března mi v ČR řekli, že cytologii mám v pořádku. Ráda bych věděla, co víc můžu dělat, abych zabránila rozšiřování a vracení bradavic. Také jestli jsou možné nějaké alternativní techniky léčby, protože krém mi po delší době rozežírá citlivější místa do krve. Jak mám také zmírnit bolesti a svědění-radili mi mírně slaný roztok nebo natural jogurt. Také mi doktor nic neřekl o cystách, jestli na ně mám užívat také krem nebo nechat být. Místa která určil vypadají jako malé zahnisané rány, velice citlivé, často krvácející. Také mám nového partnera, zajímá mě, jestli je kondom dostatečná ochrana, také rizika s orálním sexem, pettingem…ráda bych mu vše dobře vysvětlila a zabránila přenosu. A hlavně když už nebudu bradavice mít, jak dlouho bychom měli stále používat kondom, kdy se viru úplně zbavím? A jestli se pak mohu nechat očkovat. A také mám ještě dotaz jestli mohu společně s Aldara cream používat canesten krém, stále mě totiž trápí vracející se mykóza, které se nemohu už dlouhou dobu zbavit.Velice děkuji za odpověď
Dobrý den, vzhledem k charakteru otázek odpovídám v bodech: 1. aldara je vůbec nejúčinnější léka na pohlavní bradavice, někdy se kombinuje s dalšími léčebnými metodami pro dosažení rychlejšího efektu (například s kryoterapií, snesením elektrickou kličkou atd.) 2. léčba aldarou musí být dostatečně dlouhá (!!!) obvykle by měla být ještě 2-4 týdny po vymizení patrných bradavic k prevenci nového výsevu. Celková doba léčby by neměla překročit 16 týdnů. 3. různě intenzivní místní reakce jsou normou a jsou důkazem účinku léčby (!), při intenzivní reakci je pravděpodobné, že nanášíte příliš silnou vrstvu krému (stačí jej opravdu jen velmi málo, důležitější je řádně jej vmasírovat), pak je vhodné použít k rychlešímu hojení přípravky s panthenolem (ve spreji, v krému), případně jednu či dvě dávky aldary vynechat 4. kondom je vhodný po celou dobu léčby 5. vhodné je i odborné vyšetření partnera, případně jeho krátkodobá léčba aldarou 6. očkování (v tomto případě je vhodnější Gardasil/Silgard) je možné kdykoliv, zabrání totiž reinfekci, ale nikterak neovlivní aktuální nález 7. k cystám se nedokáži vyjádřit, jde o příliš laické vyjádření bez bližších indicií 8. s aldarou je canesten možno užívat bez omezení

JS

28.6.2008 | po konizaci delozniho cipku | zuzana11
dobry den jsem po konizaci del. cipku a trochu vice krvacim jsou to teprve 2dny
je to v poradku?
Dobrý den,

v normě je každé krvácení, které nepřekročí úroveň krvácení při menses. JS

1 – 10 | 11 – 20 | 21 – 30 | 31 – 40 | 41 – 50 | 51 – 60 | 61 – 70 | 71 – 80 | 81 – 90 | 91 – 100 | 101 – 110 | 111 – 120 | 121 – 130 | 131 – 140 | 141 – 150 | 151 – 160 | 161 – 170 | 171 – 180 | 181 – 190 | 191 – 200 | 201 – 210 | 211 – 220 | 221 – 230 | 231 – 240 | 241 – 250 | 251 – 260 | 261 – 270 | 271 – 280 | 281 – 290 | 291 – 300 | 301 – 310 | 311 – 320 | 321 – 330 | 331 – 340 | 341 – 350 | 351 – 360 | 361 – 370 | 371 – 380 | 381 – 390 | 391 – 400 | 401 – 410 | 411 – 420 | 421 – 430 | 431 – 440 | 441 – 450 | 451 – 460 | 461 – 470 | 471 – 480 | 481 – 490 | 491 – 500 | 501 – 510 | 511 – 520 | 521 – 530 | 531 – 540 | 541 – 550 | 551 – 560 | 561 – 570 | 571 – 580 | 581 – 590 | 591 – 600 | 601 – 610 | 611 – 620 | 621 – 630 | 631 – 640 | 641 – 650 | 651 – 660 | 661 – 670 | 671 – 680 | 681 – 690 | 691 – 700 | 701 – 710 | 711 – 720 | 721 – 730 | 731 – 740 | 741 – 750 | 751 – 760 | 761 – 770 | 771 – 780 | 781 – 790 | 791 – 800 | 801 – 810 | 811 – 820 | 821 – 830 | 831 – 840 | 841 – 850 | 851 – 860 | 861 – 870 | 871 – 880 | 881 – 890 | 891 – 900 | 901 – 910 | 911 – 920 | 921 – 930 | 931 – 940 | 941 – 950 | 951 – 960 | 961 – 970 | 971 – 980 | 981 – 990 | 991 – 1000 | 1001 – 1010 | 1011 – 1020 | 1021 – 1030 | 1031 – 1040 | 1041 – 1050 | 1051 – 1060 | 1061 – 1070 | 1071 – 1080 | 1081 – 1090 | 1091 – 1100 | 1101 – 1110 | 1111 – 1120 | 1121 – 1130 | 1131 – 1140 | 1141 – 1150 | 1151 – 1160 | 1161 – 1170 | 1171 – 1180 | 1181 – 1190 | 1191 – 1200 | 1201 – 1201