Onkogyn.cz | Poradny

0

Onkogyn.cz > Poradny > Poradna pro přednádorové stavy (prekancerózy, dysplazie)

Chcete-li položit dotaz do některé z poraden, musíte se nejprve přihlásit. Před prvním přihlášením je nutné se zaregistrovat.

Poradna pro přednádorové stavy (prekancerózy, dysplazie)
MUDr. Jiří SlámaPracuje na Gynekologicko – porodnické klinice 1. LF UK a VFN v Praze jako člen onkogynekologického týmu. Věnuje se gynekologické onkologii, především pak předrakovinovým změnám (prekancerózám) ženských pohlavních orgánů a gynekologické operativě.

Centrum Onkologické Prevence (COP) a přidružená internetová poradna nabízí péči a konzultace pro pacientky s abnormálními nálezy na děložním čípku, pochvě a zevních rodidlech. Odpovídáme na dotazy týkající se abnormálních cytologických a kolposkopických vyšetření, projevů infekce lidskými papilomaviry (HPV) a problematiky očkování proti HPV infekci. Zároveň poskytujeme informace pro pacientky před i po operačním zákroku na děložním čípku včetně problematiky následného těhotenství.

VÁŽENÉ TAZATELKY – před zadáním dotazu si prosím projděte archiv, většina otázek již byla několikrát probrána v různých obměnách – v dotazu se vždy snažte o maximální konkrétnost Vašeho problému – poradna slouží pouze ke konzultaci onkologických problémů v gynekologii – poradna není veřejné diskusní fórum a není určena ke komerčním prezentacím – odpověď na zadaný dotaz lze očekávat do 14 dnů od zadání – děkuji za pochopení, JS

24.10.2007 | Test na HPV | emo
Dobrý den, mé přítelkyni je 26 let a je pana. Přede mnou měla několik let jednoho partnera, který měl v mládí pohlavní styk s jinými dívkami. S tímto partnerem měla orální sex, takže je možné, že se od něj nakazila HPV. Já jsem před ní s nikým jiným nebyl. Chtěl bych se zeptat, jestli je rozumné, aby se nechala otestovat na přítomnost HPV a jestli je to vůbec možné. Podle informací, které mám je virus velice běžný, ale tělo by si s ním mělo poradit, takže by ho už mít neměla a pokud ho má, je třeba být opatrný. Také mám strach, jestli u ní už nemůžou probíhat nějaké nezjištěné změny na čípku, když nemůže být vyšetřena stěrem z čípku a je to několik let co začala sexuálně žít i když neměla přímo pohlavní styk. Díky moc
Dobrý den, je-li pacientka panna, pak není možno provést test na HPV, navíc je to u žen do 30 let vyšetření naprosto zbytečné – viz článek o HPV na www.onkogyn.cz

Riziko přenosu HPV infekce orálním stykem je sice reálné, ale extrémně malé. Neproběhl-li pohlavní styk, pak je šance na přítomnost změn na děložním čípku prakticky vyloučena a není se čeho obávat. JS

23.10.2007 | Porod po konizaci | Ka
Dobrý den pane doktore. Můžou dvě konizace (dysplázie byla vně i uvnitř děložního hrdla) ovlivnit průběh porodu a jak? Hnědá krev se mi objevuje vždy tři dny před menzes, což může být, jak píšete, způsobeno jizvami na děložním hrdle.

Může se k císařskému řezu přistoupit i během porodu, nebo je to velké riziko a císař se zásadně plánuje před termínem porodu? Je mi 33 let a děti nemam. Děkuji

Dobrý den,

není konizace jako konizace, jsou pacientky, které by teoreticky mohly mít zákroků mnoho a pacientky, u kterých je proveden jeden zákrok a děložní čípek je jím amputován – tedy opravdu nelze posoudit jaký vliv může opakovaná konizace mít právě na Vaše plánované těhotenství. Na konrétní nález se zeptejte svého gynekologa, také je možné provést ultrazvukové měření děložního čípku – tzv. cervikometrii. K císařskému řezu se může přistoupit kdykoliv v průběhu otevírací fáze porodu jsou-li splněny důvody k jeho provedení, je-li ohrožen plod nebo matka, případně oba. S ohledem na prodělané konizace to bývá nejčastěji problematické “otevírání” v důsledku pevné jizvy na děložním čípku. JS

23.10.2007 | biopsie v těhotenství | miska
Dobrý den chci se zeptat, byla jsem na cytologii a bylo mi zjištěno hpv na čípku, doktor mě objednal na listpad na biopsii, jsem v 10tt, bude to mít vliv na mé těhotenství? Nemůže se plod nějak poškodit? Děkuji za odpověď
Dobrý den,

v tomto smyslu HPV infekce a její projevy s těhotenstvím ani miminkem vůbec nesouvisí a nemá na něj žádný vliv. Biopsie je velmi malý zákrok, který je i v těhotenství bezpečný. O předrakovinových změnách v těhotenství i o postupu v jejich léčbě (resp. pouze kontrolování) jsem opakovaně psal, podívejte se níže. JS

22.10.2007 | 22.10.2007 problemy po konizaci | Michele
Dobrý večer,
v březnu jsem byla na konizaci děl.čípku. Před zákrokem jem měla zvýšenou cytologii na 3, za tři měsíce na kontrolní cytol.jsem to měla v pořádku a za další tři měsíce jsem měla cytol. na 4. Má lékařka mne odeslala na special.vyšetření a tam mi řekly, že mám mírné změny na čípku a, že mi doporučují konizaci. Chtěla jsem dítě a tak jsem se ptala, zda nemám tento zákrok podstoupit až po případném porodu, jelikož jsem měla první těhot.rizikové pro zkracování čípku.Poslali mne na zákrok, který jsem tedy podstoupila. Výsledky histologie byli díky bohu absolutně bez nálezu. Od konizace mám potíže s občasným krvácení po pohlavním styku,nepravidelný menses. Podle lékařky, která mne prohlížela před 3.měsíci jsem v pořádku. Již jsem vám jeden dotaz psala a odpověd mne velmi znepokojila, protože mé další těhotenství může být podle vás komplikované a já si dnes z odstupem času myslím, že operace byla v mém případě naprosto zbytečná a když ne zbytečná tak zbytečně bylo odebráno dost tkáně. Před zákrokem mi nikdo neřekl o žádném předrakovinovém stavu i na přímý dotaz, ale jen, že mám na čípku mírné zmněny. Tak proč rovnou zákrok? Počítá se snad rovnou s tím, že dnešní populace je na tolik promořena HPV, že všem čípky odstranit je řešení protože jen 3-8 procent pacientek se nakazí znovu… Moc děkuji za odpověď M.K.
Dobrý den,

opravdu velmi těžko posuzovat, zvláště protože neznám Váš věk ani výsledky cytologie a kolposkopie před operací. Navíc opravdu nejsem schopen posoudit, jak velká část děložního čípku byla odebrána. Obecně platí, že operujeme všechny ženy (s výjimkou těhotných) s podezřením na středně těžké a těžké předrakovinové změny. Lehké změny ošetřujeme jen u žen s ukončenými reprodukčními plány. Samozřejmě se v určitém procentu stává, že je před operací (z mnoha důvodů) vysloveno podezření na závažné změny, ale definitivní vyšetření je neprokáže. Stran Vašeho nepravidelného krvácení nezbývá než se obrátit na ošetřujícího gynekologa, příčina jistě může být v neoptimálním zhojení po operaci, ale také v řadě (s operací zcela nesouvisejících) příčinách, které dokáže odhalit gynekologické vyšetření. JS

22.10.2007 | výsledky histologie | Radúza
Dobrý den pane doktore, mám také pár dotazů. 29.9. mi byla provedena konizace el. kličkou, dnes jsem volala pro výsledky histologie a sestra mi řekla, že bylo potvrzeno CIN3, nález nedosahoval hranice a že budu nyní více hlídaná. Co přesně to znamená a jak je velká pravděpodobnost, že se mi nález vrátí? Také bych se chtěla zeptat, jestli nevadí, že jsem si kvůli zákroku posunula menses, beru HA a neudělala jsem pauzu, takže beru 2 platíčka za sebou. Menses bych měla dostat 29.10., doktor, který mi konizaci prováděl, říkal, abych určitě odmenstruovala, aby nedošlo dlouhým intervalem ke slepení v čípku. Je tato doba, tj. 31 dní od konizace do 1. menstruace v pořádku? Děkuji moc za odpověď a přeji pěkný den. Radúza
Dobrý den,

výsledek znamená, že vše bylo kompletně odstraněno a de fakto jste nyní zdravá. Riziko návratu onemocnění je malé asi 3 – 5%, nejvyšší je v následujících asi 2 letech. Po tuto dobu by gynekologické kontroly měly být frekventnější (postačují 2x ročně). Jistě již máte po menses, takže jen dodatek – interval byl naprosto vyhovující, obvykle bohatě postačuje asi 14 dní odstupu mezi výkonem a menses. JS

22.10.2007 | HPV | henonika
Dobrý den pane doktore, je mi 19 let, mám prvního partnera s kterým jsme spolu už přes rok. Můj gynekolog mi v dubnu zjistil přítomnost HPV viru. V zaskočení této zprávy jsem se nestihla ani pořádně na nic zeptat. Hlavní co mě zajímá je příčina tohoto viru. Na internetových stránkách jsem se dočetla že se tento virus přenáší pohlavním stykem. Svému partnerovi věřím a tvrdil mi že nikoho jiného neměl a já o sobě mohu tvrdit to samé. Ale dočetla jsem se že přenašečem je muž, jak to tedy mohl získat? Děkuji moc za odpověď
Dobrý den,

riziko nepohlavního přenosu je velmi malé, ale existuje. Možnou alternativou je, že máte změny, které mohou být způsobeny i jinými faktory než HPV, přičmž HPV je jejich nejčastějším původcem, a tak je Váš lékař vydává za “HPV změny”. Co se týče přenášení, přenašečem HPV může být nejen muž, ale i infikovaná žena. JS

21.10.2007 | 21.10.2007 po konizaci Míša | Michelle
Dobrý den,
na konizaci jsem byla 28.března 2007 po ukončení šestinedělí jsem ještě o 2 týdny déle krvácela, pak vše ustalo, ale od té doby mám bolesti při delším pohlavním styku a občas při pohl. styku krvácím. Po konizaci mám menstruační cyklus po 35dnech. Nikdy jsem neměla s tímto problémy. Je mi 26let mám 7letou dceru a chtěla bych ještě jedno dítě. Lékař mi po zákroku řekl, že mi zůstalo jen 2mm čípku. Co to pro mě znamená do dalšího těhotenství, první těhot. jsem měla rizikové z důvodu zkracování děl.čípku. Děkuji M.K.
Dobrý den,

k problémům s krvácením se bohužel nemohu bez vyšetření optimálně vyjádřit. Je nutno směřovat dotaz na lékaře, který Vás vyšetřuje. Délka čípku se nejlépe měří pomocí vaginálního ultrazvuku – tzv. cervikomerií. Ta ukáže reálnou délku čípku (2 mm jsou značně nepřesný údaj). Těhotenství je obvykle možné, v jeho průběhu je pak vhodné cervikometrii opakovat a sledovat vývoj případného zkracování čípku. Nezřídka je i velmi zkrácený čípek silně zajizvený, ale ke zkracování díky jizvě nedochází. Samozřejmě je rozsáhlejší konizace vždy rizikem pro možnost potratu nebo předčasného porodu, v případě silného zajizvení i rizikem pro možné ukončení těhotenství císařským řezem. JS

20.10.2007 | HPV | saskiee
Dobrý den, pane doktore, pri vysetreni cytologie mi vysel prvni stupen HPV, stejne mi vysel i pred deseti mesici.Doktor mi rekl, ze se s tim nic delat nebude,protoze se to muze pry ztratit samo.Tak bych se chtela zeptat, co muzu udelat pro to, aby to vymizelo?A jestli, ze bych to vylecila, tak bych chtela vedet, jestli je pak mozne ockovani proti rakovine delozniho cipku a za jak dlouho?Jeste bych rada vedela, jestli se musi nejak prelecit muj partner?

Dekuji za odpoved.

Dobrý den,

Váš pan doktor zjistil předrakovinové změny 1. stupně, nikoliv “1. stupeň HPV infekce”. Tyto změny jsou způsobeny i řadou jiných vlivů, nejen HPV infekcí a opravdu ve většině případů samovolně zmizí, obvykle v horizontu asi 2 let. Naprosto správným postupem, zvláště u mladých žen, je pouze sledování. K snadnějšímu vymizení změn lze napomoci nekouřením cigaret, používáním kondomu u náhodného pohlavního styku, dodržováním pohlavní hygieny a v případě přítomnosti imunitního onemocnění (cukrovka, lupenka, lupus atd.) – jejich pečlivým léčením. Očkování pro Vás jistě může být prospěšné, nutné je ale současně pokračovat v pravidelných kontrolách na gynekologii, vymizí-li změny, pak jste do budoucna chráněna proti nejzávažnějším původcům rakoviny čípku. Partnera léčíme jen v případě kondylomat, nebo zánětu na děložním čípku. JS

19.10.2007 | Cysta a Indonal | Zuzana Brožová
Dobrý den, opětovně se mi vytvořila cysta na vaječníku, která zatím stále roste. Mám ji již popáté, pouze jednou nepraskla a musela jsem podstoupit laparoskopii. Teď mě můj gynekolog připravuje pravděpodobně na další zákrok. Zajímalo by mě, zda znáte nějaké pozitivní výsledky při užívaní Indonalu u pacientek s cystou. Je potřeba užívat opravdu nejméně 3 balení, aby se dosáhlo minimálního výsledku? Při poslední cystě mě můj doktor nasadil Norethisteron na tři týdny, po kterém jsem odmenstruovala a cysta praskla. Teď však tato léčba nepomohla. Co by se stalo, kdybych se zákrokem delší dobu vyčkávala? Nyní je cysta 9,5 x 5 cm. Když jsem byla na operaci před asi 10 lety byla cysta 10 x 13 cm. Děkuji Vám za odpověď.

Zuzana Brožová

Tato poradna se zabývá pouze předrakovinovými a rakovinovými změnami gynekologických orgánů, otázky obecně gynekologické prosím směřujte na jiné poradny. JS
19.10.2007 | HPV | Yveta Kozárková
Dobrý den, děkuju za všechny odpovědi na mé otázky. Mám ještě jednu. , dva a půl roku mám stáleho partnera-nynějšího manžela, během této doby jsem ani jeden z nás nikoho jiého neměli. Je možné že mě HPV inf. nakazil můj nynějčí manžel? V srpnu mi byly zjištěny změny na děl. čípku a VIRA +++, a 15.10 jsem podstoupila konizaci(vše viz. níže). Jaká je pravděpodobnost že mě mohl nakazit, je možné že tuto inf. a projevy na děl. čípku mohou být způsobeny nakažením od mého exmanželem, který bohužel věrnost příliš nedodržoval?? Podotýkám že jsem chodila pravidelně na prev prohlídky a citologie v roce 2006 byla negativní.Děkuji
Dobrý den,

vývoj a progrese HPV infekce v předrakovinové změny je obvykle mnohaletý proces. Převážná většina žen je infikována v době, kdy začínají s pohlavním životem. Virus se na řadu let schová do buněk děložního čípku a teprve není-li zlikvidován vlastní imunitou, tak začne buňky přetvářet – tedy i při přítomném HPV může být zcela normální cytologický i gynekologický nález. JS

18.10.2007 | RE:Kolposkopie Martja 007 ze 16.9. | martja007
Dobre odpoledne, dekuji hrozne moc za odpoved. Ta stenoza, jak jste psal, se projevuje takhle, takze je mozne,ze to tak tedy neni? Ze nebudu mit problem s otehotnenim? To jste me potesil.. K te moji menses- je tak normalni, skoro cely zivot, 5-6 dnu, krev normalne vyteka ven proudem, prvni 2 dny vzdy silneji, podbrisek boli tak prvni den, po tabletce Brufenu prestane uplne..Jinak lekar zminil, ze branka je jen 1 milimetr siroka a to na otehotneni nestaci… Tak nevim… Dekuji za odpoved. Martina
Dobrý den,

trochu laicky lze usuzovat, že je-li velikost zevního ústí kanálku děložního čípku dostečná pro nekomplikovaný odtok menstruační krve, pak by neměla činit překážku pro spermie a tedy možnost spontánního otěhotnění. JS
