Onkogyn.cz | Poradny

0

Onkogyn.cz > Poradny > Poradna pro přednádorové stavy (prekancerózy, dysplazie)

Chcete-li položit dotaz do některé z poraden, musíte se nejprve přihlásit. Před prvním přihlášením je nutné se zaregistrovat.

Poradna pro přednádorové stavy (prekancerózy, dysplazie)
MUDr. Jiří SlámaPracuje na Gynekologicko – porodnické klinice 1. LF UK a VFN v Praze jako člen onkogynekologického týmu. Věnuje se gynekologické onkologii, především pak předrakovinovým změnám (prekancerózám) ženských pohlavních orgánů a gynekologické operativě.

Centrum Onkologické Prevence (COP) a přidružená internetová poradna nabízí péči a konzultace pro pacientky s abnormálními nálezy na děložním čípku, pochvě a zevních rodidlech. Odpovídáme na dotazy týkající se abnormálních cytologických a kolposkopických vyšetření, projevů infekce lidskými papilomaviry (HPV) a problematiky očkování proti HPV infekci. Zároveň poskytujeme informace pro pacientky před i po operačním zákroku na děložním čípku včetně problematiky následného těhotenství.

VÁŽENÉ TAZATELKY – před zadáním dotazu si prosím projděte archiv, většina otázek již byla několikrát probrána v různých obměnách – v dotazu se vždy snažte o maximální konkrétnost Vašeho problému – poradna slouží pouze ke konzultaci onkologických problémů v gynekologii – poradna není veřejné diskusní fórum a není určena ke komerčním prezentacím – odpověď na zadaný dotaz lze očekávat do 14 dnů od zadání – děkuji za pochopení, JS

8.9.2009 | děložní hrdlo | sarrinkaa
Dobrý den, byla jsem 26.8. na stěru z děložního hrdla a dnes mi paní doktorka oznámila, že mám lehkou displazii. Říkala že se nemám ničeho bát a že mám přijít za 3 měsíce na kontrolní stěr. Na začátku srpna jsem prodělala zánět ledvin a brala jsem antibiotika – Ofloxin 500. Nemám žádné problémy ani bolesti a od té doby co používám speciální mýdlo (LACTACYD), nemám už ani lehce zapachájící výtoky, které jsem měla často. Mám z toho strach protože moje máma měla také gynekologické problémy a pak měla problémy s otěhotněním. V rodině rakovinu máme, máma má rakovinu žaludku. Je mi sice teprve 20, ale budu moct mít ještě děti?

Děkuji moc za odpověď a přeji hezký den

Dobrý den,

problematika mírných předrakových změn (v cytologii zkracována LSIL) je ve vašem věku relativně častá. Naprosto vše o ní najdete v archivu otázek, kam se určitě podívejte. Ve zkratce – změny je třeba pravidelně kontrolovat, u převážné většiny žen nález v průběhu let spontánně vymizí, nestane-li se tak, pak obvykle vymizí po těhotenství. K operaci je důvod až při zhoršení změn, které je naštěstí méně časté (asi 10-15%). Možnost otěhotnění je při nálezu mírné dysplazie nezměněna. JS

8.9.2009 | PAP III ab | petrapetrapetra
Dobry den, Som tehotna mam 24 rokov cakame 1. babetko velmi ho chceme a som v 1.trimestri v 10 tyzdni a zo sterov co mi brali a poslali na cytologiu mi vysli pozit bunky pap-III-ab ostatne vsetky vysledky aj kultivacia mi vysli negat, bola som na kontrole a pani doktorka mi dala vaginalny krem DALACIN V 2% a ze ked ho douzivam mam ist na kontrolu znovu na stery, ale na letaciku je napisane ze tehotne v 1. trimestri ho mozu uzit len ak je nevyhnutne. Prosim Vas poradte mi.

Velmi dakujem s pozdravom Petra

Dobrý den,

osobně bych léky doporučil užívat až po 12. týdnu těhotenství. Nejsou-li intenzivní subjektivní obtíže, pak podání léků z důvodu léčby předpokládaného zánětu před kontrolou cytologie, je v těhotenství jistě záležitostí odložitelnou. JS

8.9.2009 | LEEP konizace, výtok a zpráva | Lennka
Dobrý den pane doktore, dne 3.9.2009 mi byla provedena LEEP konizace jen za místního umrtvení. Vše bylo naprosto v pořádku. Lékař mi čípek “zalepil” nějakou pastou proti krvácení. Hned ale 3. den po zákroku se mi objevil nahnědlý výtok, který zapáchá, na vložce se objevil jakoby kus tkáně, nevím jestli to byla právě ta pasta nebo co by to mohlo jiného být. Předtím nebylo nic, ani výtok, ani krev. Hygienu dodržuji, styku se ještě alespoň 3 týdny budu vyhýbat. Nevím co by to mohlo být, zda je to po tomto zákroku normální a nebo bych měla navštívit svého lékaře. Stejný výtok jsem měla po biopsii kterou jsem podstoupila před 7 týdny pro podezření na CINIII. Výtok do týdne po zahojení od biopsie zmizel. Dále bych se chtěla ještě zeptat jestli při odchodu z ordinace mám lékaře požádat o zprávu, nebo by mi jí měl dát do ruky sám. Všichni tady prosí o rozluštění termínů na svých zprávách od lékařů a já nikdy v ruce žádnou neměla. Na zákroku jsem byla v Brně a pan doktor zprávu mému lékaři posílá asi jen e-mailem. Mám požádat o vytištění nebo je to “hloupost”? Nebude to znít divně? Jde ale přeci jen o můj zdr. stav a ráda bych měla nějaký dokument u sebe. Děkuji mnohokrát za váš čas a přeji hezký den.
Dobrý den,

průběh po výkonu je identický v případě, že je výkon proveden v celkové anestezii nebo v místním umrtvení. Z popisovaného se zdá, že je vše v pořádku. Po konizaci se vytvoří na povrchu čípku “stroupek”, který se po několika dnech začně odlučovat spolu s různě silným krvácením. Za problematické je nutno považovat krvácení silnější než při menses, krvácení s odchodem sražených kousků krve, bolesti v podbříšku spojené s teplotou a zapáchajícím výtokem. Stran zprávy – její úloha spočívá v předání informací mezi lékaři. Pro pacienta považuji za mnohem podstatnější, když je pečlivě a srozumitelně poučen a odchází z ambulance bez pocitu nejasností… JS

8.9.2009 | konizace jehlou | Daník
Dobrý den! Chtěla bych se zeptat- Byl mi proveden výkon: Konizace jehlou +cph+cpT. Co je to prosím cph a cpT? Děkuji moc.
Dobrý den,

konizace jehlou je jedna z aktuálně používaných moderních operačních metod k ošetření děložního čípku. Po odstranění konusu je provedena kyretáž (lidově “výškrab”) z kanálku ponechané části čípku (tzv. cpH – neboli curettage probatoria hrdla) a z dutiny děložního těla (cpT – curettage probatoria těla). Jde o standardní léčebný postup, který má ozřejmit, že v ponechaných částech je již vše v pořádku. JS

7.9.2009 | LEEP děložního čípku | lenkanova
Dobrý den, ráda bych se s Vámi poradila ohledně nutnosti LEEP děložního čípku, můj současný Dr. mě chce odeslat na tento zákrok pod celkovou anestezií a z duvodu prevence. Seznámila jsem se s ruznymi informacemi a zkušenostmi a mám strach, že není nutné tento zákrok podstoupit, lékař mi k tomu neposkytl téměř žádné informace a proto bych to ráda konzultovala s opravdovým odborníkem, abych něco nezanedbala. Bylo by možné se objednat přímo k Vám a poradit se? Děkuji za odpověď
Dobrý den,

objednat se samozřejmě můžete bez jakýchkoliv omezení, jen je potřeba počítat s velikým “tlakem” na objednání do ambulance, a proto i termínem za cca 2 měsíce… Tel. kontakt na kliniku je 224967480, najdete mne každý pátek v onkologické ambulanci č. 5. JS

4.9.2009 | poradna zdravé výživy | evamall
Dobrý den,je mi 26 a mám přednádorové stadium CIN I. Zjistilo se to již v listopadu roku 2008. Situace se zatím nezlešila a pan doktor mi doporučil zlepšovat imunitu. Chtěla jsem se zeptat, kde se v Brně nachází nějaká poradna pro nemocné přednádorovými stadii, kde by mi mohli pradit i s tím, jak se zdravě stravovat.Děkuji mnohokrát za odpověď.
Dobrý den,

je mi líto, ale kromě kolegů z kliniky, kteří se věnují gynekologické onkologii se v Brně příliš neorientuji… K vyjádření o posilování imunity jsem však poněkud skeptický, žádná vědecká studie totiž neprokázala přínos aktivního posilování imunity na zlepšení lehkých předrakovinových změn. Naopak je zřejmý přínos jsou-li eliminovány faktory, které imunitu snižují – je vhodné nekouřit, pečlivě léčit všechna onemocnění, zejména gynekologické záněty a nebýt promiskuitní. Ostatní doporučení jsou velmi obecná – zdravý životní styl, fyzická aktivita atd. JS

3.9.2009 | Poděkování | Martinamartinkova
Dobrý den pane doktore, chtěla bych Vám moc moc moc poděkovat. Díky Vám máme krásnou zdravou holčičku a i já už budu snad v pořádku. Ještě dnes se usmívám při pomyšlení na včerejší konizaci. Měl jste pravdu, v lokálním umrtvení je to opravdu zážitek. Měla jsem hrozný strach a nakonec to vůbec nebolelo. Jste super, vůbec nevím, jak vyjádřit mé poděkování, za Vše, co jste pro mě udělal. Přeji Vám ve Vašem životě, nejen pracovním, mnoho úspěchů. Těším se na Vaši knihu, určitě si ji koupím a všem ji doporučím. Martina Martínková
2.9.2009 | re-konizace | veusdo
Dobrý den. Během jednoho roku jsem proděla několik operací ( 7/2008-mimoděložní těh. odstranění vejcovodu,6/2009-mimoděložní těh. odstranění vejcovodu. 7/2009 loop konizace z důvodu mírné cervilkání dysplazie) Výsledky z histologie nejsou dobré. CIN-2 a CIN 3 a to i z kanálku čípku. Zahájila jsem léčbu IVF,která se musela zastavit.Chtěla jsem se septat na váš názor.Doktor v ivf.centru mi navrhl dvě řešení 1: Re-konizaci 2: konzervativní postup-sledování čípku Je mi 28 a nemám děti.Bojím se,že mi při re-konizaci čípek “seškrábnou” moc a já neudržím těh.

a nebo,když zvolím druhé řešení,že se mi čípek poškodí natolik,že to těh.také neudržím.Vím,že konečné rozhodnutí budu muset udělat já,ale i tak děkuji za odbornou radu.

Dobrý den,

je-li nález závažných předrakovinových změn nejen z konusu, ale i z kyretáže (“výškrabu”) ponechané části děložního čípku, pak je jednoznačné, že naděje na spontánní vyhojení takových zbytkových změn je mizivá a zákrok je nevyhnutelný. Jde-li však pouze o dosah změn do vnitřního (odborně endocervikálního) okraje odstraněného konusu čípku a výsledek kyretáže byl již v normě, pak je konzervativní postup zcela na místě. V případě nutnosti opakování operace je třeba, aby byla zaměřena na postiženopu oblast – tedy odjímaná část musí být spíše váleček s centrem kolem kanálku čípku než rozsáhlý konus o široké bazi. Bohužel platí, že v případě opakovaného zákroku narůstá riziko komplikací budoucího těhotenství, nicméně vždy je třeba také posuzovat i riziko možného rozvoje rakoviny, protože miminko samozřejmě potřebuje mít zdravou matku… JS

1.9.2009 | Dobrý den | lili-2
Je mi 25 let (bezdětná), 14.7.09 mi byl proveden zákrok konizace děložního čípku. Když přišly výsledky tak jsem se od doktorky dozvěděla, že mi neodstranily všechnu zasaženou tkáň a odesílá mě do Apolinářovi nemocnice. Moje diagnosa z zní: karcinom spinocelularní in situ, dysplasie těžká, zánět chronický, fokální cirkumskriptní, cervix Prosím můžete mi vysvětlit co to vlastně znamená.

Předem děkuji za odpověď

Dobrý den,

nález hovoří o přítomnosti závažných předrakovinových změn, z uvedeného popisu však nedokáži zjistit, v které části nebyly změny odstraněny dostatečně. Postup u nerodivších žen se vždy snaží o maximální šetrnost a podle dalších kritérií (která budou jistě zřejmá až z podrobné lékařské zprávy) se volí buď velmi šetrná reoperace nebo pečlivé sledování. Jestliže Vás paní doktorka posílá na naší kliniku, tak se jednejte do ambulance na některý pátek, rád se Vás ujmu. JS

1.9.2009 | děložní hrdlo | zuzee
Dobrý den, včera jsem navštívila gynekologii, protože cca 4. měsíc po sobě jsem ještě po menstruaci cca 3 – 4 dny špinila. Myslela jsem si, že je to z toho, že jsem v dubnu přestala kojit. tuto menstruaci jsem dostala 19.8. a stále ještě špiním. Doktorka mě prohlédla, udělala ultratvuk a řekla že je to zánět děložního čípku. Mám strach jestli to není třeba rakovina. Stěr mi může udělat až ustane špinění, beru antibiotika Doxyhexal. Tentokrát je to špinění větší, jakoby drobné tmavé sraženinky a trochu zapáchá. Sem tam mě trošku pobolívá podbřišek. Může Dr. diagnostivat zánět bezz výtěru – takhle ani neví co je to za bakterii. Opravdu se bojím že je to něco horšího – popř. jde nádor vidět vyšetřením a ultrazvukem. Je mi 25 let, mám za sebou 2 porody císařským řezem.

Děkuji za odpověd

Dobrý den,

zánět děložního čípku se nejčastěji projevuje právě kontaktním krvácením. Zkušený lékař takový problém snadno rozpozná. Provádět “výtěr” je v mnoha ohledech nesmyslné, hlavním důvodem je, že řada bakterií je skryta uvnitř “komůrek” v čípku a stěru zcela unikne. Proto je metodou volby přeléčit antibiotikem, které je účinné na všechny hlavní původce zánětu (což zvolené antibiotikum, je-li užíváno dostatečně dlouho, bezesporu splňuje). Následná kontrola po léčbě zánětu přinese možnost vidět již méně změněný nález, odebrat stěry a vyjádřit se přesněji k případným dalším abnormitám. Při přetrvávání nálezu na čípku i po antibiotické léčbě je vhodné specializované vyšetření v ambulanci Centra onkologické prevence, kde lékař specializovaný na problematiku děložního čípku zhodnotí problém a navrhne další léčebný postup. JS

31.8.2009 | HPV virus | Kateřina87
Dobrý den, pane doktore, je mi 21 let, má lékařka mi před pár dny oznámila, že mám přítomný HPV virus. Jsem teď z této informace hodně zaskočená, zároveň mám obavy a je mi až do pláče, když se dovídám, jak má tento virus blízko k rakovině a komplikacím. Měla jsem doposud jen jednoho partnera a přestože o tomto viru slýchávám, nenapadlo mě, že by se mě tento problém mohl také týkat. Má lékařka mi nabídla možnost očkování. Chtěla bych se Vás zeptat, jestli je možné zjistit, jaký typ viru mě postihl, jestli ten “neškodný” nebo naopak ten závažný, rakovinotvorný typ, a zda jestliže se nechám očkovat, tak očkování bude sloužit i jako prevence proti tomu HPV viru, který jsem již prodělala, tedy jestli stejný typ, který jsem měla před očkování, mohu získat i po aplikaci vakcíny. Předem moc děkuji za odpověď a zároveň se omlouvám, že je můj dotaz tak rozsáhlý, ale informace o HPV viru v mém těle mě dost vyděsila a nahnala mi jako laikovi strach. Děkuji za pochopení a Váš čas, Kateřina
Dobrý den,

pro průkaz HPV je třeba udělat speciální test, značně pochybuji, že Vám byl proveden. Předpokládám, že Vaše lékařka na přítomnost viru usuzuje z abnormálního nálezu na děložním čípku. Taková abnormita je bohužel ve Vašem věku relativně častá a zdaleka ne ve všech případech je spojena jen s HPV. Vlastní virová infekce je však u mladých lidí velmi častá a alespoň jednou za život postihne více než 70% populace. Naštěstí se drtivá většina nakažených viru i případných mírných změn sama zbaví. Očkování je proto velmi vhodnou formou prevence pro další život. Ochrana proti infekci je u všech očkovaných stejná, problém však může být ve změnách, které jsou již v čípku přítomny, a tak nezbývá než nadále pečlivě docházet na gynekologické kontroly. Po úpravě nálezu je profit z očkování maximální, neboť brání proti nové i opakované infekci (tedy i infekci opakovaným typem). Navíc nové studie ukazují, že zvláště jedna z vakcín má ještě přídatnou ochranu proti dalším rakovinotvorným typům, z čehož lze samozřejmě profitovat širší ochranou. Podrobnosti o HPV infekci najdete také na www.onkogyn.cz v sekci Očkování… JS
