Onkogyn.cz | Poradny

0

Onkogyn.cz > Poradny > Poradna pro přednádorové stavy (prekancerózy, dysplazie)

Chcete-li položit dotaz do některé z poraden, musíte se nejprve přihlásit. Před prvním přihlášením je nutné se zaregistrovat.

foto2-3668001 Poradna pro přednádorové stavy (prekancerózy, dysplazie)
MUDr. Jiří SlámaPracuje na Gynekologicko – porodnické klinice 1. LF UK a VFN v Praze jako člen onkogynekologického týmu. Věnuje se gynekologické onkologii, především pak předrakovinovým změnám (prekancerózám) ženských pohlavních orgánů a gynekologické operativě.

Centrum Onkologické Prevence (COP) a přidružená internetová poradna nabízí péči a konzultace pro pacientky s abnormálními nálezy na děložním čípku, pochvě a zevních rodidlech. Odpovídáme na dotazy týkající se abnormálních cytologických a kolposkopických vyšetření, projevů infekce lidskými papilomaviry (HPV) a problematiky očkování proti HPV infekci. Zároveň poskytujeme informace pro pacientky před i po operačním zákroku na děložním čípku včetně problematiky následného těhotenství.

VÁŽENÉ TAZATELKY – před zadáním dotazu si prosím projděte archiv, většina otázek již byla několikrát probrána v různých obměnách – v dotazu se vždy snažte o maximální konkrétnost Vašeho problému – poradna slouží pouze ke konzultaci onkologických problémů v gynekologii – poradna není veřejné diskusní fórum a není určena ke komerčním prezentacím – odpověď na zadaný dotaz lze očekávat do 14 dnů od zadání – děkuji za pochopení, JS

23.9.2007 | To jsem zase já-Elza | Elza
Ještě se chci zeptat zdali se doporučuje nějaké užívání vitamínů pro posílení imunity?A jestli jde nějak přeléčit partnera,určitě infekce proběhla i u něj.Jaký má význam léčit jen ženu,když může dojít opět k nákaze?Děkuji za odpověď.
Na všechny otázky zní odpověď ne. Problematika infekce u muže je zcela odlišná a po vyléčení ženy již k přenosu infekce (ve vzájemně věrném páru) již nedochází. YU žen s obavami lze doporučit očkování k prevenci opakovaného přenosu. JS
23.9.2007 | Je řešením těhotenství??? | Elza
Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat,už jsem prodělala vypalování čípku a jsem dispenzarizována a 3 měsíce již asi 2 roky,nyní se mi HPV infekce potvrdila opět znovu a dle lékaře není vhodné opět chirurgické ošetření,ale těhotenství.Mohu mu věřit?Je mi 22 let a celkem mě šokoval.Očkování mi nedoporučuje z důvodu už proběhlé infekce.Bojím se,že nakazím i dítě.Prosím moc za odpověď.Děkuji
Dobrý den,

problematika HPV infekce byla opakovaně vysvětlena. Infekce je pouze rizikem nikoliv jistotou vzniku změn, tedy doporučení gravidity bývá opravdu jednou z možných cest. Na druhou stranu ve Vašem nízkém věku je HPV infekce velmi častá a řešením je i pouhé sledování. Stran očkování – lze jej dopručit prakticky každému, nebude však účinné na již přítomnou infekci, alez zabrání (po jejím vyléčení) opakované infekci. Obavy z rizika nákazy plodu nejsou třeba, takové riziko je extrémně nízké. JS

18.9.2007 | biopsie II | sima
Dobry den, pane doktore. Jiz jsem se dotazovala dne 15/9 ohledne biopsie…jeste jsem si radsi na gynekologii zjistovala, co presne mam z vysledku COP, sestricka mi rekla, ze z kolposkopie vyslo “svetle zluty” nalez (pod jodem), a jak jiz jsem psala ASCUS. Zadna informace ohledne HPV pry v nalezu neni. Muzete mi prosim rict, co tedy muze znamenat “svetle zluty” nalez a zda tedy v tomto pripade je biopsie (miniloop) na miste? Po pravde, vubec se mi na ni nechce, i kdyz to zas tak strasna hruza neni…ale neni to ani prijemne…Diky moc za odpoved a vubec za tuto poradnu. Je to opravdu moc bezva. S.
Dobrý den,

výsledek kolposkopie při tzv. Schillerově zkoušce je bohužel téměř nicneříkající informace (světle žlutý je zánět, předrakovinové změny, některé změny v souvislosti s hojivými procesy po operaci na čípku atd.) a nadále platí níže napsané. JS

17.9.2007 | Kolposkopie. | martja007
Dobry den, dekuji za rychlou odpoved. Viz muj dotaz z 16.9. Takze se zmenilo jen to, ze spineni po provedene kolposkopii se zmenilo v normalni -jako menstruacni krvaceni, i kdyz menses by mela prijit az v tuto stredu (vzdy velmi pravidelna po 28 dnech) Byla jsem dnes na gynekologickem vysetreni ( pohotovost) a tam nic nezjistili, jen muj cipek je udajne obalen ci pokryt necim zelenym(skraloup), lekar se domnival,ze to muze byt ten roztok pouzivany pri kolposkopii.A nic takoveho tam v patek na cipku nebylo,vypadal normalne ruzove, sledovala jsem sama tu kolposkopii na obrazovce. Je tedy mozne, zda muze kolposkopie vyvolat menses o nekolik dnu drive??? Tedy, ja necitim,ze bych mela menses, ale to krvaceni tak vypada…

Dekuji moc za odpoved. martina

Dobrý den,

roztok používaný při kolposkopii je vlastně “octová voda”, která slouží k “omytí” čípku od hlenu atd. Rozhodně v žádném případě nezpůsobí rozvoj takových změn jaké popisujete. Stále se domnívám, že jde o zánět, který již byl v pochvě před vyšetřením a po vyšetření se prostě projevil ačkoliv s vyšetřením ani v nejmenším nesouvisel (ostatně i krvácení, které se dostavilo dříve by pro tuto variantu svědčilo). Jestli na pohotovosti vyloučili jiné příčiny krvácení, které by se souhrou okolností projevilo právě po vyšetření v COP, pak platí mé doporučení lokálních antibiotik v podobě čípků zaváděných do pochvy. JS

17.9.2007 | Konizace a vakcina Silgard | scasniga
Dobrý den, pane doktore,
je mi 23 let a opakovaná cytológie mi vyšla na trojku, testem na HPV byl u mne tento virus verifikován. Onkogynekoložka mi doporučila konizaci,na kterou mám za dva týdny jít. Po konizaci bych se chtěla nechat zaočkovat vakcínou Silgard. Můj dotaz se vztahuje na časové období, které musí uplynout po operaci, aby mohlo dojít k zaočkovaní.Nebo se můžu nechat zaočkovat bezprostředně po operaci?Jěště mně zajíma jestli náhodou neexistuje zdravotní pojišťovna, která by na toto očkování přispívala?Za vaši odpověď moc děkuji.
Dobrý den,

očkování je možné kdykoliv, interval od operace není třeba dodržovat žádný. Očkování totiž bude bránit opakované infekci HPV, která je příčinou změn. Vás bude, ale samozřejmě třeba po operaci nadále gynekologicky sledovat, aby se vyloučily přetrvávající změny či infekce typy HPV, které vakcína neobsahuje. JS

17.9.2007 | Silgard | Ayeisha
Dobry den, mam dotaz ohledne pusobeni vakciny Silgard. Objevily se u me kondylomata a muj gynekolog me poslal na jejich odstraneni do nemocnice. Pak se objevily znovu, napsal mi na to mast a nabidl ockovani vakcinou Silgard. Myslela jsem, ze bych musela pockat, dokud bude u me nalez viru negativni, ale muj lekar mi rekl, ze nemusim na zadne testy, ze se muzu nechat ockovat hned (coz jsem udelala) a ze tato vakcina zarazi rust kondylomat a jejich dalsi vyskyt a ze zpusobi, ze bude virus neprenosny. Je pravda, ze takto vakcina pusobi i na me, ktera ted bojuji s kondylomaty a nejspis jsem virem stale nakazena? Nebo muj lekar nemluvil pravdu a ja jsem vyhodila zbytecne penize?

Velice dekuji za odpoved.

Dobrý den,

Váš lékař říká naprostou pravdu. Vedle sebe běží vlastně dva pochody – léčba (předpokládám, že užíváte krém Aldara, který je naprosto vynikající) a prevence (tedy očkovíní proti opakovanému rozvoji kondylomat). JS

16.9.2007 | Kolposkopie. | martja007
Dobry den, je mi 33 let, bezdetna, dosud zdrava. V kvetnu jsem mela zjisteno CIN3, nasledovalo LLETZ, nasledujici kolposkopie negativni a dalsi 3 cytologie take negativni (vse provedeno v zahranici) Nyni (patek 14.09)jsem mela kontrolni kolposkopii (na mou zadost) Lekar potvrdil vse v poradku, jen vzal cytologii, zadnou biopsii. Kolpo trvala tak 10 min. Po vysetreni jsem se ale citila doslova dole rozervana, bolelo to, ze jsem nemohla ani sedet. Zacal mi tmavo-zeleny vytok, trva doted, meni se krvave spineni( jako kdyz konci menstruace) Je to normalni? Volala jsem na tu kliniku-potvrdili, ze biopsie nebyli odebrany, nevi proc ten vytok. Predesle kolposkopie mi zadne problemy nezpusobili. Prosim, poradte. Podotykam, ze ziji v zahranici, takze se nemuzu sebrat a jit na ,,gyndu” podobne zarizeni tady nefunguji, musi se cekat mesice.Jsem vydesena, ze mi tam neco ,,pokazili..

Dekuji. S pozdravem. Martina

Dobrý den,

kolposkopické vyšetření a odběry cytologie, dokonce i biopsie jsou zcela minimálně zatěžující. Mám obavu, že současné projevy jsou pouze shodou okolností a projevem zánětu v pochvě, který pravděpodobně byl přítomen již před vyšetřením a teprve vlastním zavedením poševních zrcadel a odběrem cytologie “probujel”. Upřímně řečeno – při kolposkopii a odběru cytologie se vlastně ani nic “pokazit” nedá – maximálně tak přehlédnout nález – ale to není Váš případ. Pokud je mi známo, tak většina zemí EU má možnost volného zakoupení poševních směsných antibiotických čípků, které bych Vám jistě doporučil zavádět alespoň 5 dní na noc. JS

15.9.2007 | biopsie | sima
Dobry den, chtela bych se zeptat, zda zanet ( nasledne -po odberech – nasazena lecba Macmiror complex – vaginalne i peroralne) mohl ovlivnit vysledky cytologie pri vysetreni v COP? Kdyz pani doktorka delala vysetreni kolposkopem, ptala jsem se ji, jak to vypada a ona, ze nevidi zadny problem, ze to vypada v poradku. Nasledne mne velmi prekvapilo, ze jsem byla pozvana na biopsii (miniloop), ze mam ASCUS. Myslite, ze je biopsie nutna? Nestacily by jen kontrolni testy za cca 3-6 mesicu? Koncem roku chceme zacit “pracovat” na miminku …Jiz jsem jednou (cca 2 roky zpet) biopsii podstoupila s tim, ze jsem mela leze CIN2-3, nasledne mi byla delana konizace s negativnim vysledkem (zadne “spatne” bunky). Myslela jsem, ze je to tim vyreseno, ale asi neni…Trpim na ruzne zanety, vytoky…a jsem jiz uplne psychycky na dne, ze se vse stale vraci a ja stale chodim na prohlidky, stery, kontroly…pred temi 2 lety konizace…, nyni zas biopsie…a stale dokola…Jen pro upresneni-je mi 32 let,mam 5 let staleho partnera, zadne dite.

Diky moc za odpoved.

Dobrý den,

při negativním kolposkopickám nálezu a výsledku cytologie – ASC-US je jistě přítomnost zánětu nejčastější příčinou a potom je miniloop ne zcela optimální volbou. Osobně bych v takové situaci doporučil odběr na rizikové typy HPV a při jejich negativitě kontrolu za 12 měsíců, případně pouze odběr cytologie za 3-6 měsíců (jak ostatně píšete). Jednoznačně bych se snažil vyhnou jakémukoliv operování, zvláště chcete-li se snažit o graviditu. JS

14.9.2007 | Zánět děložního čípku | xNajmonovaK
Dobrý den,nejdříve bych Vám chtěla poděkovat za tuto poradnu. Můj problém je trochu delší za což se omlouvám.Asi před rokem a půl sem začala špinit – časem vice a vice krvácet.Můj dřívejší gynekolog mi měnil antikoncepci stím že už mi asi nevyhovuje.Takto mi ji měnil několikrát…když sem přišla na pravidelné prohlidky a věděla sem z jsem po menstruaci odbyl mě tím žepořád krvácím a nemůže mě prohlédnout…za nějakaký čas mi to už přišlo divné.Zeptala sem se ho jak je to možné – jeho odpověď me zděsila odbyl mě tím že nejsem lékař a nerozumím tomu a že má ještě spoustu šancí jak antikon. měnit.šla jsem tedy na konzultaci k mé nynější lékařce a ta se nebála a prohlédla mě a zjistila zánět dělož.čípku.Během prohlídky jsem moc krvácela prý čípek musela čisti octovou vodou aby vůbec něco viděla.Cyto vyšla prý špatná a tak mě přelečila antibiotiky.nyni po kontrole po 3 měsicich prý cyto je vpořádku ale nález na čípku je pořád.a ztohoto důvodu mě posílá k vám.už jsem i objednaná na listopad vím že bych se mohla zeptat až tam budu ale ja to nevydřžím.jsem z toho celá nějaká špatná.podle laické mluvi může jít jen o nějakou těží formu zánětu nebo o přednádorový stav a chce mít jistotu.v nálezu stojí toto:cyto endo C527, K3centr. E, na periferii na hor.porci hrubé puntíčkování s lemem hrubé M, dolní pysk s TZ. PV děloha norm.velikosti v AVF,okolí volné.Už se těším na to až to budu mít za sebou ale omlouvám se bojím se proto píši ať vím jestli je to opravdu nějak špatné.Slyšela sem na vás chválu a těším se na setkání s Vámi a ještě jednou se omlouvám přeji krásný den
Dobrý den,

myslím, že Vaše současná lékařka uvažuje zcela správným směrem – bohužel bez podrobnějšího vyšetření nelze rozhodnout jestli přetrvávající kolposkopický nález souvisí se zánětem či předrakovinovými změnami. Po vyšetření Vám jistě budu schopen podat jasnější odpověď. Negativní výsledek cytologie je jistě ale znamením, že se aktuálně není třeba obávat závažných nálezů. Těším se na viděnou. JS

13.9.2007 | Těhotenství po konizaci | Ernata
Dobrý den, před třemi roky jsem prodělala konizaci. Na následné kontrole mi bylo sděleno, že nález byl dosti rozsáhlý a dosahoval až k okraji odoperované tkáně a byla mi doporučena další operace. Současně mi ale bylo sděleno, že by pak mohly nastat komplikace při otěhotnění případně s donošením dítěte. I z tohoto důvodu jsem tedy další operaci odmítla a pravidelně docházela co půl roku do onkologické poradny. Vše bylo až do května v pořádku, nyní se prý nějaké hodnoty zvýšily, ale prý není důvod k obavám. Nyní jsem v sedmém týdnu těhotenství (asi po roce snažení) a mám obavy, abych o dítě nepřišla. Jaké je riziko samovolného potratu nebo problémy s donošením dítěte?

Lékařka mi i vzhledem k mému věku (34 let) doporučuje neschopenku již nyní, ale to mě zase příjde zbytečné. Jsem učitelka a velké stresy v práci nemám. Co byste mi doporučil vy?

Dobrý den,

těhotenství je pro Vás (i s ohledem na neprovedení rekonizace) určitě s výhodou, řada změn totiž po porodu spontánně zmizí. Jste-li po jediném zákroku, tak samozřejmě závisí, jak byl rozsáhlý, ale obecně je riziko potíží s donošením těhotenství relativně malé. Nejspolehlivější je udělat tzv. ultrazvukovou cervikometrii – změřit délku děložního čípku vaginálním ultrazvukem. Riziko pro donošení těhotenství je v případě zkrácení čípku pod 20 mm či v přítomnosti nálevkovitého pootevření. Pomocí cervikometrie lze velmi spolehlivě sledovat a stanovovat riziko u žen i s primárně velmi zkráceným čípkem, neboť vývoj délky čípku v čase (zkracování nebo naopak stacionární délka) je nejlepší ukazatel pro odhad rizik. Ohledně vystavení neschopenky – také nejsem přesvědčen o její nutnosti, využil bych ji až v momentě skutečně prokázaného problému. JS

13.9.2007 | Konizace | Helena
Vážený pane doktore, chci Vám velmi poděkovat za tyto stránky, a za Vaši poradnu. Od konce roku 2005 jsem měla abnormální cytologické nálezy, v únoru 2007 pozitivní HPV test na vys. rizik. viry č. 16 a 18. Moje gynekoložka mě opakovaně kolposkopicky vyšetřovala, nikdy neviděla žádné změny. Poslední kolposkopie u ní byla v květnu 2007, bez nálezu. Přesto mě raději poslala do prekancerozni poradny. Jelikož je v Ústí nad Labem jen jedna poradna, měli volno až koncem sprna. Po kolposkopii v poradně mi byly zjištěny vážné změny na čípku, zasažen celý čípek, doporučena konizace co nejdříve. Paní doktorka mě informovala o všech detailech a podrobnostech, byla velmi milá. Nicméně mě upozornila, že v mém případě histologie pravděpodobně nebude v pořádku, tudíž budu muset podstoupit rekonizaci, pospíšit si s těhotenstvím, pokud o něj mám zájem (samozřejmě ano, je mi 29 let, a nemám ještě děti), a později mi bude muset být odstraněna děloha z prevent. důvodů. Tudíž mám šanci maximálně na jedno dítě, a to hned po konizaci. Mám jen pár nejasností, na které bych se ráda optala: 1) pochybila moje gynekoložka, když v květnu neobjevila nic, a v srpnu je nález tak špatný? Je možné, že prekanceróza se vytvořila běhěm 4 měsíců? 2) Pokud se tedy paní doktorka z poradny nemýlí (kéž by 🙂 ) a histologie bude špatná, jak rychle se dá očekávat recidiva a kdy se provádí rekonizace? 3) Vím, že na otěhotnění to vliv nemá, ale uváděl jste určité riziko předčasných porodů-jaké je riziko po dvou konizacích? 4) mohly k rozvoji prekancerózy negativně přispět léčebné procedury v lázních, které jsem podstoupila jako gyn. pacient po operaci slepého střeva letos na jaře – konkrétně třeba slatinné tampony? 5) jaký je Váš názor na očkování pro moji věk. skupinu (až bude na trhu), v příp. úspěšné konizace, abych zabránila opětovnému nakažení HPV? Na konizaci jdu 24.10., nebráním se jí, vím, že je nezbytná. Bohužel se mi však před nedávnem rozpadl dlouhodobý vztah, takže otěhotnět “není s kým”. Toužím po vlastních dětech, asi jako každá žena. Byla bych šťastná aspon za jedno miminko, ale jaké jsou mé šance otěhotnět pod touto dávkou stresu, navíc bez parnera. Jsem ráda, že ke mě lékařka byla upřímná, dá se ale pouze z kolpospoku (vizuálně) zjistit, a říci pacientovi, že to “zaručeně bude špatné a bude to recidivovat”? Odpusťte můj dlouhý dotaz, to víte, velmi to trápí nejen mě, ale i mé rodiče. Mockrát Vám děkuji za Vaši radu a pomoc. Přeji hezký den. S pozdravem H. Vejtrubová
Dobrý den, 1. bohužel nevím jaký je vlastně přesně nynější nález (“špatné” může znamenat těžkou prekancerózu, ale i rakovinu ..), přesto budeme-li stanovovat časový interval, pak vývoj prekanceróz je v řádu měsíců určitě možný 2. této informaci nerozumím … je-li nález dobře ošetřen (a to je náš cíl při operaci vždy) pak riziko recidivy je mizivé, proč tedy informace o rekonizaci … ?? Stejně tak nerozumím informaci o preventivním odstraňování dělohy po těhotenství … tento postup je u mladých žen vyhrazený jen pro výjimečné situace (a i zde se dnes kloníme více ke konzervativnímu postupu) … 3. těžko předvídat rizika – záleží na rozsahu operace – konizace se dá už napoprvé udělat jako amputace a děložní čípek prakticky celý odstranit, nebo odebírat jen maximálně nutné a ve výsledku nedosáhnout ani při opakovaném zákroku takové radikality jako při jedné veliké konizaci 4. nedokáži se vyjádřit, o této problematice neexistují žádná data, a tak bych jen spekuloval 5. očkování má ve Vašem případě určitě smysl budou-li změny kompletně odstraněny, uvádíte, že jste bez partnera, takže riziko nové HPV infekce s novým partnerem (či partnery) jednoznačně narůstá 6. kolposkopické vyšetření je v případě zkušeného lékaře obvykle mnohem přesnější než cytologie, nezřídka lze odhadnout i definitivní výsledek závažnosti nálezu JS