Onkogyn.cz | Poradny

0

Onkogyn.cz > Poradny > Poradna pro přednádorové stavy (prekancerózy, dysplazie)

Chcete-li položit dotaz do některé z poraden, musíte se nejprve přihlásit. Před prvním přihlášením je nutné se zaregistrovat.

foto2-4088523 Poradna pro přednádorové stavy (prekancerózy, dysplazie)
MUDr. Jiří SlámaPracuje na Gynekologicko – porodnické klinice 1. LF UK a VFN v Praze jako člen onkogynekologického týmu. Věnuje se gynekologické onkologii, především pak předrakovinovým změnám (prekancerózám) ženských pohlavních orgánů a gynekologické operativě.

Centrum Onkologické Prevence (COP) a přidružená internetová poradna nabízí péči a konzultace pro pacientky s abnormálními nálezy na děložním čípku, pochvě a zevních rodidlech. Odpovídáme na dotazy týkající se abnormálních cytologických a kolposkopických vyšetření, projevů infekce lidskými papilomaviry (HPV) a problematiky očkování proti HPV infekci. Zároveň poskytujeme informace pro pacientky před i po operačním zákroku na děložním čípku včetně problematiky následného těhotenství.

VÁŽENÉ TAZATELKY – před zadáním dotazu si prosím projděte archiv, většina otázek již byla několikrát probrána v různých obměnách – v dotazu se vždy snažte o maximální konkrétnost Vašeho problému – poradna slouží pouze ke konzultaci onkologických problémů v gynekologii – poradna není veřejné diskusní fórum a není určena ke komerčním prezentacím – odpověď na zadaný dotaz lze očekávat do 14 dnů od zadání – děkuji za pochopení, JS

13.9.2007 | Konizace | Helena
Vážený pane doktore, chci Vám velmi poděkovat za tyto stránky, a za Vaši poradnu. Od konce roku 2005 jsem měla abnormální cytologické nálezy, v únoru 2007 pozitivní HPV test na vys. rizik. viry č. 16 a 18. Moje gynekoložka mě opakovaně kolposkopicky vyšetřovala, nikdy neviděla žádné změny. Poslední kolposkopie u ní byla v květnu 2007, bez nálezu. Přesto mě raději poslala do prekancerozni poradny. Jelikož je v Ústí nad Labem jen jedna poradna, měli volno až koncem sprna. Po kolposkopii v poradně mi byly zjištěny vážné změny na čípku, zasažen celý čípek, doporučena konizace co nejdříve. Paní doktorka mě informovala o všech detailech a podrobnostech, byla velmi milá. Nicméně mě upozornila, že v mém případě histologie pravděpodobně nebude v pořádku, tudíž budu muset podstoupit rekonizaci, pospíšit si s těhotenstvím, pokud o něj mám zájem (samozřejmě ano, je mi 29 let, a nemám ještě děti), a později mi bude muset být odstraněna děloha z prevent. důvodů. Tudíž mám šanci maximálně na jedno dítě, a to hned po konizaci. Mám jen pár nejasností, na které bych se ráda optala: 1) pochybila moje gynekoložka, když v květnu neobjevila nic, a v srpnu je nález tak špatný? Je možné, že prekanceróza se vytvořila běhěm 4 měsíců? 2) Pokud se tedy paní doktorka z poradny nemýlí (kéž by 🙂 ) a histologie bude špatná, jak rychle se dá očekávat recidiva a kdy se provádí rekonizace? 3) Vím, že na otěhotnění to vliv nemá, ale uváděl jste určité riziko předčasných porodů-jaké je riziko po dvou konizacích? 4) mohly k rozvoji prekancerózy negativně přispět léčebné procedury v lázních, které jsem podstoupila jako gyn. pacient po operaci slepého střeva letos na jaře – konkrétně třeba slatinné tampony? 5) jaký je Váš názor na očkování pro moji věk. skupinu (až bude na trhu), v příp. úspěšné konizace, abych zabránila opětovnému nakažení HPV? Na konizaci jdu 24.10., nebráním se jí, vím, že je nezbytná. Bohužel se mi však před nedávnem rozpadl dlouhodobý vztah, takže otěhotnět „není s kým“. Toužím po vlastních dětech, asi jako každá žena. Byla bych šťastná aspon za jedno miminko, ale jaké jsou mé šance otěhotnět pod touto dávkou stresu, navíc bez parnera. Jsem ráda, že ke mě lékařka byla upřímná, dá se ale pouze z kolpospoku (vizuálně) zjistit, a říci pacientovi, že to „zaručeně bude špatné a bude to recidivovat“? Odpusťte můj dlouhý dotaz, to víte, velmi to trápí nejen mě, ale i mé rodiče. Mockrát Vám děkuji za Vaši radu a pomoc. Přeji hezký den. S pozdravem H. Vejtrubová
Dobrý den, 1. bohužel nevím jaký je vlastně přesně nynější nález („špatné“ může znamenat těžkou prekancerózu, ale i rakovinu ..), přesto budeme-li stanovovat časový interval, pak vývoj prekanceróz je v řádu měsíců určitě možný 2. této informaci nerozumím … je-li nález dobře ošetřen (a to je náš cíl při operaci vždy) pak riziko recidivy je mizivé, proč tedy informace o rekonizaci … ?? Stejně tak nerozumím informaci o preventivním odstraňování dělohy po těhotenství … tento postup je u mladých žen vyhrazený jen pro výjimečné situace (a i zde se dnes kloníme více ke konzervativnímu postupu) … 3. těžko předvídat rizika – záleží na rozsahu operace – konizace se dá už napoprvé udělat jako amputace a děložní čípek prakticky celý odstranit, nebo odebírat jen maximálně nutné a ve výsledku nedosáhnout ani při opakovaném zákroku takové radikality jako při jedné veliké konizaci 4. nedokáži se vyjádřit, o této problematice neexistují žádná data, a tak bych jen spekuloval 5. očkování má ve Vašem případě určitě smysl budou-li změny kompletně odstraněny, uvádíte, že jste bez partnera, takže riziko nové HPV infekce s novým partnerem (či partnery) jednoznačně narůstá 6. kolposkopické vyšetření je v případě zkušeného lékaře obvykle mnohem přesnější než cytologie, nezřídka lze odhadnout i definitivní výsledek závažnosti nálezu JS
12.9.2007 | narkóza | ššárka
Pane doktore, děkuji za zodpovězení mého dotazu. Ještě bych si chtěla upřesnit dvě věci. Jsem slabá kuřačka /3 cigarety denně/, nevím, zda pro mě není v tomto případě nebezpečná celková narkóza a zda by nebylo lepší podstoupit anestézii lokální. Z dostupných informací je prý lokální anestezie dost bolestivá. Ještě mám jeden dotaz, jaké je při konizaci riziko embolie či trombózy a zda je možné předejít těmto komplikacím např. vhodným druhem anestezie? Tři týdny před plánovaným zákrokem začínám vysazovat antikoncepční tablety /Lindynette/, to je prý také opatření proti embolii, či trombóze.Je standardním postupem podávati před konizací protiembolické přípravky?Děkuji mnohokrát.
Dobrý den,

vlastní výkon je velmi krátký, anestézie je jen do žíly, celá operace zabere maximálně 10 minut. Rizika jsou (jste-li na lačno) zcela mizivá, prevence embolie je dostatečná jen ve formě elastických punčoch. Kouření je „prevít“ obecně, tak bych se spíše zamyslel jestli třeba právě operace není mezníkem, od kterého přestat definitivně. Stran antikoncepce – osobně bych ji nedoporučil vysadit, její výhodou je, že zajistí pravidelný cyklus, případně odsun krvácení, což je pro hojení důležitější než její (spíše hypotetická) rizika. JS

12.9.2007 | LGLSIL, CIN 1- ve 20 letech | vanilla
Dobrý den, je mi 20 let a moje gynekoložka mi před půl rokem našla na stěru z čípku nějakou dysplazii, prý se mi buňky dělí rychleji,později by z toho mohlo vzejít něco horšího. Z karty jsem si vyčetla výsledky nálezu, LGLSIL a CIN 1, jeste tam myslím bylo vc.HPV-ko, PAP1+PAP3 (tohle nevím co znamená, prosím o vysvětlení). Lékařka mi dnes dělala stěr znovu a řekla, že pokud tam budu mít zase nějaký nález, tak mě pošle do Ostravy, kde mě vyšetří více a popřípadě bych šla na konizaci čípku. Prý mám ten nález někde hluboko v čípku, ne na povrchu a těžko se to dá vyšetřit (to možná i znamená, že kdybych šla na ten zákrok, tak by mi nejspíše odstranili větší část číku že?) Řekla mi, že vzhledem k tomu, že jsem mladá a budu chtít mít ještě děti, může se stát, že by vznikly v těhotenství potíže s udržením plodu. Tohle mě strašně vystrašilo. Řekla ale také, že se při tomto nálezu nemusí nic najít, že se mi to mohlo zhojit. Mám strach, že konizace nějakým způsobem ovlivní můj sexuální život, budoucí těhotenství, nebo že se mi čípek špatně zhojí (trpím totiž na kvasinkové a bakteriální výtoky). Prosím napište mi svůj názor. Děkuji moc, přeji příjemný den.
Dobrý den,

PAP je označení cytologie podle starší klasifikace, výsledek je sám o sobě nicneříkající. Při Vašem nízkém věku je málo pravděpodobné, že se najdou zásadnější změny než naznačuje cytologie, vše spíše směřuje k potvrzení nejmírnějších předrakovinových změn, které u mladých žen pouze sledujeme. Vyčkejte vyšetření ve specializované ambulanci, i kdyby byla třeba konizace, tak u centrálně uložených změn naopak děložní čípek nanejvýš zúžíme, ale prakticky nikdy nezkrátíme. JS

12.9.2007 | HPS | michaela
Dobrý den,již asi 4x v průběhu 3 let se mi na sliznici vedle pochvy objevil malý puchýřek.Zprvu jsem tomu nepřikládala žádný význam,ale nyní se začínám obávat,že to není jen obyčejný „vřídek“.podle toho,co vše jsem se o tom dočetla,a podle popsaných příznaků,by to mohl být genitální herpes.jsem vdaná,mám 2 děti,jemi 33 let.Jsem věrná,manžel údajně také.Manžel trpí herpesy na rtech poměrně dost často.Je možné,že jsem se nakazila z jeho rtů,když jsme provozovali orální sex v době,kdy měl opar?anebo jmohla jsem se nakazit při holení,když jsme používali stejný holící strojek?A nejsou to přednádorové stavy? Dá se to vyléčit?manžel žádné projevy nemá. A před 5 lety jsem prodělala konizaci děložního čípku, zítra jdu na LPRS vaječníků,má to nějakou souvislost?A pomohlo by mi očkování? A můžeme mít ještě děti? Předem Vám moc děkuji za odpovědi na to moře otázek.

Jsem z toho dost vyděšená.Michaela

Dobrý den,

bez vyšetření se opravu těžko vyjádřit. Herpes se samozřejmě snadno při orálním sexu přenese ze rtu prakticky kamkoliv. Nakažlivý přestává být až v době stroupku (příště tedy pár dní počkejte..). Léčení je obtížné, často se opakuje – nejlépe je (potvrdí-li se, že jde o genitální opar) začít co nejdříve užívat protivirové tablety (např. herpesin). Souvislost s operací na vaječnících není žádná. Očkování proti herpesu neexistuje, očkování proti HPV (papilomaviru) brání vzniku předrakovinových změn (otázkou je zda má očkování smysl u věrného páru ..). Dětí mějte klidně ještě kopu, nevidím důvod proč Vám je nepovolit. JS

12.9.2007 | Nález na čípku | Jana7
Dobrý den,chtěla bych se zeptat.Po cytologickém vyšetření mi bylo sděleno,že v nálezu byla buňka se zvětšeným jádrem a že mám přijít na kontrolu za půl roku a nemám se tím znepokojovat.Ale i přesto mám strach.Co to znamená zvětšené jádro buňky?Mám se obávat předrakovinového stavu.Občas po pohl.styku nepatrně krvácím.Může to nějak souviset?Děkuji za odpověď.
Dobrý den,

po provedení cytologického stěru se vyhodnocují určité charakteristiky buněk (velikost buňky, velikost jejího jádra, poměr jádra vůči zbytku buňky, tvar atd. atd.) pod mikroskopem. Výsledkem je určitý závěr, který ve Vašem případě vede k nutnosti kontroly, protože byly přítomny konkrétní mírné abnormity. Jejich příčin je mnoho – většina je naprosto nezávažná, ale můžou být i prvním signálem existence předrakovinových změn. Interval kontroly za půl roku je naprosto v pořádku. JS

12.9.2007 | gyn. zánět? | Petra3
Dobrý den,
pane doktore, promiňte mi jeden dotaz, který asi nesouvisí prekancerózou. Zhruba před 14 dny jsem pociťovala poměrně silnou bodavou bolest v podbřišku po stranách při zakašlání (při chůzi, námaze apod. nic, jen při zakašlání). Stalo se tak jen několikrát. V těch dnech jsem trochu prochladla. V posledních dnech jsem si všimla, že jsou ona místa opět při zakašlání (anebo jinak vyvolaném tlaku v břiše) citlivá, asi bych to nenazvala přímo bolestí. Měla bych vyhledat svého gynekologa anebo tomu nemám přikládat žádný význam. Chtěla bych Vám poděkovat za tyto stránky, které myslím řadě z nás dodávají hodně klidu. Petra
Dobrý den,

bolesti v podbříšku jsou způsobeny celou řadou příčin, mnohé s gynekologií vůbec nesouvisí. Nemáte-li teplotu nebo jiné obtíže (výtok, nepravidelné krvácení, bolesti při styku či močení), pak je vhodné 2-3 dny užívat protizánětlivé léky typu ibalgin, diclofenac,.. 2x až 3x denně, je-li bolest přítomna i posléze, pak jistě vyhledejte lékaře. JS

12.9.2007 | poděkování | Yveta Kozárková
Chtěla jsem vám poděkovat za trpělivost při zodpovídání mých 2 dotazů. Omlouvám se, ale strach je asi silnější a vzhledem k tomu že jsem tuto diagnozu dostala téměř jako svatební dar 2 dny před svatbou, tak jsem vystrašená asi víc než bych měla. Děkuji moc. Y.
11.9.2007 | Před konizací. | Antonie
Děkuji Vám mnohokrát za odpověd,vážím si toho a omlouvám se..Tak jako každé ženě zde, běhá mi hlavou spousta myšlenek a každá informace je pro nás všechny důležitá.Pokud tedy mohu touto cestou zeptala bych se..Zajímalo by mě, co všechno mohu od daného nálezu očekávat, jak to vidíte.Pokud přednádorové změny tvoří jakýsi “ vřídek a jsou lokalizovány centrálně tedy uvnitř a nepřesahují za okraj čípku.Dá se nyní vyloučit, že by po konizaci mohl být nějaký nález uvnitř dělohy.Jestli je to méně častý nález, nebo jste se s tím už v praxi setkal.A jestli ano, tak jestli nějaká žena byla po operaci v pořádku.Je větší riziko při centrálním nálezu přednador. změn ve tvaru vřídku v čípku, že bude zasažena děloha.Za jak dlouho po operaci to budu vědět.Pokud by se jednalo o nějakou horší alternativu předn.změn, mohu se například po konizaci rozhodnout o možnosti mít ještě dítě i pokud bych byla vážně nemocná.A hlavně jestli by to neškodilo dítěti…s tím bych se totiž nevyrovnala.Moc bych si přála mít ještě zdravé dítě.Jiné zdrav.potíže nemám.Předem moc děkuji za odpověd a přeji hezký den.
Mohu-li si zahrát na věštce, pak osobně očekávám, že výsledkem operace bude odstranění celého „vřídku“ a následné histologické vyšetření (které trvá asi 14 dní) přinese informaci, že byl prostoupen předrakovinovými změnami 2. nebo 3. stupně (tj. středním či vysokým stupněm závažnosti). Uvnitř dělohy neočekávám vzhledem k charakteru změn i Vašemu věku nic neobvyklého. Pro budoucnost – po operaci bude následovat po určitou dobu sledování v naší ambulanci (délka se bude odrážet od závažnosti nálezu). Stran těhotenství nevidím žádné potíže, když proběhne vše hladce, pak můžete otěhotnět asi za 6 měsíců po operaci. Myslím, že není třeba hledat jiné vážnější problémy, jistě Vás zcela vyléčíme, protože abnormální nález byl zachycen naprosto včas. JS
11.9.2007 | HPV | Yveta Kozárková
Dobrý de, jelikož jsem laik a nerozumím výsledkům mého nálezu a zároven žádanky o konizaci. Dá se z této zprávy vyčíst o co se v mém případě jedná? Kolpo HG SIL AWE 11-1, cyto LGSIL, VIRA +++.

15.10 mám termín konizace, nevím nakolik je můj stav závažný, děkuji

Význam zkratek jsem Vám popisoval níže, nález z vyšetření ukazuje na podezření z přítomnosti závažných předrakovinových změn. Stav vyžaduje provedení konizace, ale jistě není vážný. Operace pravděpodobně celý problém definitivně vyřeší. JS
11.9.2007 | Cytologický nález | KRATKA
Moc prosím o vysvětlení těchto pojmů z cytol. nálezu:žlazové buňky9 AGC – NOS, infekce MOP , dlaždicové buňky LG – SIL ( ty jste už popisoval jako nízký stupeň závažnosti ), doporučení7 AD COP.Děkuji.
Dobrý den,

mám obavu, že vysvětlení zkratek, které označují konkrétní abnormity buněk z cytologického stěru Vám problematiku stejně nepřiblíží … Z výsledku vyplývá, že je podezřelý z přítomnosti předrakovinových změn děložního čípku, jejichž úroveň je třeba stanovit ve specializované ambulanci COP (Centra Onkologické Prevence). Až budete v COP absolvovat vyšetření (kolposkopii, případně biopsii) zeptejte se na jejich výsledek neboť ten stanoví i další léčebný postup, aktuálně nelze z cytologie zjistit více informací. JS

10.9.2007 | Nález na děložním čípku a následné otěhotnění | Perglová Šárka
Dobrý den pane doktore, před 14 dny mi můj gynekolog sdělil,že histologie z mého čípku není nejlepší – CIN 1.Tímto mne odkazuje na COP a doporučí mi zákrok kličkou.Termín ještě není znám,ale můj problém nebo-li dotaz spočívá v tom,že mi vynechala menstruace,udělala jsem si těhotenský test,který je pozitivní.Zajímalo by mne,jaký to bude mít vliv na čípek,následně na těhotenství a porod.Obnáší to sebou nějaká rizika?

Děkuji Vám za odpověď,Šárka P.

Dobrý den,

předrakovinové změny všech stupňů v těhotenství pouze sledujeme a jejich řešení odkládáme na období po šestinedělí. Zhoršení předrakovinových změn je v průběhu těhotenství výjimečné, naopak řada změn po porodu spontánně zmizí. Rizika sledování jsou malá (zvláště v případě změn 1. stupně) a těhotensví je vlastně jakousi „samoléčbou“. JS
