Onkogyn.cz | Poradny

0

Onkogyn.cz > Poradny > Poradna pro přednádorové stavy (prekancerózy, dysplazie)

Chcete-li položit dotaz do některé z poraden, musíte se nejprve přihlásit. Před prvním přihlášením je nutné se zaregistrovat.

foto2-4792823 Poradna pro přednádorové stavy (prekancerózy, dysplazie)
MUDr. Jiří SlámaPracuje na Gynekologicko – porodnické klinice 1. LF UK a VFN v Praze jako člen onkogynekologického týmu. Věnuje se gynekologické onkologii, především pak předrakovinovým změnám (prekancerózám) ženských pohlavních orgánů a gynekologické operativě.

Centrum Onkologické Prevence (COP) a přidružená internetová poradna nabízí péči a konzultace pro pacientky s abnormálními nálezy na děložním čípku, pochvě a zevních rodidlech. Odpovídáme na dotazy týkající se abnormálních cytologických a kolposkopických vyšetření, projevů infekce lidskými papilomaviry (HPV) a problematiky očkování proti HPV infekci. Zároveň poskytujeme informace pro pacientky před i po operačním zákroku na děložním čípku včetně problematiky následného těhotenství.

VÁŽENÉ TAZATELKY – před zadáním dotazu si prosím projděte archiv, většina otázek již byla několikrát probrána v různých obměnách – v dotazu se vždy snažte o maximální konkrétnost Vašeho problému – poradna slouží pouze ke konzultaci onkologických problémů v gynekologii – poradna není veřejné diskusní fórum a není určena ke komerčním prezentacím – odpověď na zadaný dotaz lze očekávat do 14 dnů od zadání – děkuji za pochopení, JS

31.8.2007 | Krvácení po pohlavním styku | jah-na
Dobrý den pane doktore, po pohlavním styku se u mě oběvili potíže ve formě krvácení. Zprvu jsem tomu nepřikládala velký význam, ale už jsem obědnaná ke svému gynekologovi. Chci se přece jen zeptat, co krvácení může způsobovat, jak se odstraňuje aj. Chápu že nemůžete odpovědět bez vyšetření, ale přece jen mne zajímá přibližení mého problému.

Děkuji KK

Dobrý den,

příčin krvácení po styku je více, nejčastěji jde o přítomnost zánětu na děložním čípku – tzv. cervicitis. O této problematice jsem opakovaně psal včetně způsobů řešení v minulých dotazech, kam si dovoluji tímto odkázat. Ostatní příčiny krvácení jsou nad rámec poradny o předrakovinových změnách.

29.8.2007 | Nádor v prsu | Fifa
Ještě jsem se chtěla zeptat,četla jsem, že papiloviry mohou způsobit i rakovinové nádory v prsu, je to pravda? Děkuji F.
Dobrý den,

existují takové informace, ale zatím jde jen o kusé zprávy, navíc se týkají poněkud jiných typů HPV než těch, které způsobují onemocnění v oblasti genitálu. JS

29.8.2007 | Papiloviry | Fifa
Dobrý den,
je mi 36 let, mám 3 děti. V 19 letech mi bylo provedeno vypálení vřídku na čípku-to bylo po prvním dítěti,důvody jsem nezjišťovala,ani mi nebyly řečeny.Mohl mě nakazit manžel viry,ikdyž přede mnou neměl s nikým žádný pohl. styk? A ještě bych měla jeden dotaz. Mám 20-ti měsíčního syna,v době mého těhotenství měl manžel styk s jinou ženou,u níž později byla provedena plastika čípku. Mohl mě manžel nakazit viry, které se začaly projevovat změnami na čípku až letos v dubnu-myslím tím,jestli jsem v sobě tu nákazu od té ženy měla a kojením a oslabením imunity mi začaly viry dělat ty změny na čípku? Měla bych pak po konizaci používat kondom,ikdyž by už manžel neměl žádný pohl.styk s jinou ženou???? Děkuji mnohokrát za odpověď, Vaše poradna je moc přínosná pro mnoho žen.
Dobrý den,

tzv. vypalování vřídku na čípku se dříve dělalo velmi často. Důvodem byla představa, že takový čípek nebude náchylný k rozvoji rakoviny. Dnes se již tato metoda prakticky nepoužívá. Co se týče přenosu a projevů HPV – nutno v časovém intervalu počítat s inkubační dobou infekce (průměrně 3 měsíce) a s dobou po kterou infekce působí v čípku než se rozvinou pozorovatelné (tzv. klinické) změny – ta trvá měsíce až roky. Užívání kondomu po konizaci má smysl nejen k zábraně přenosu HPV (v případě věrného páru tato problematika prakticky odpadá), ale také k omezení “dráždění” děložního čípku ejakulátem a prostatickým sekretem tvořeným při styku. Smysl má kondom v takovém případě cca 4-6 měsíců po operaci – tedy do kompletního zhojení čípku. JS

28.8.2007 | HPV | kuzibe
Dobrý den, chtěla bych Vás poprosit o názor. Je mi 34 let a teď jsme se snažili s manželem o dítě, ale zrovna do toho jsem se dozvěděla, že mám HPV viry – high risk. Jaký vliv to může mít na vývod plodu a těhotenství ? Pokud nebudu těhotná, je operace ta nejlepší cesta a jestli je po operaci problém s otěhotněním. Za jak dlouho se může tato infekce zvrtnout v onkologický nález ?

Děkuji Z.

Dobrý den,

vysoce rizikové typy HPV nemají na těhotenství, plod ani porod vůbec žádný vliv. Operace má smysl pouze tehdy, projeví-li se infekce HPV ve smyslu předrakovinových změn, pouhá přítomnost HPV je důvodem k pravidelnému sledování. Riziko (nikoliv jistota !!!) rozvoje předrakovinových změn je ve Vašem věku při HPV high risk infekci (bez klinických projevů) v řádu měsíců až několika let, riziko rozvoje rakoviny je v řádu let až desetiletí. JS

28.8.2007 | operace? | sarusa
Dobrý den, je mi 30 let, jsem bezdětná, asi před půl rokem mi oznámila moje gynekoložka, že mám nález na čípku – L-SIL, CIN 1 a přítomný HPV, po třech měsících mi ještě k tomu zjistila, že mám přítomného stafylokoka aurea, nasadila ATB, ale zánět, který mi zřejmě vyvolal stále mám, doporučila mi co nejdříve podstoupit operaci-konizaci čípku, hlavně pro nález HPV … chtěla jsem se zeptat: 1/ mám opravdu operaci podstoupit co nejdříve? / hlavně kvůli přítomnému HPV?/ 2/ vyléčí mě operace úplně nebo je možná recidiva a opakování operace? 3/ opravdu není nutná žádná léčba partnera?/ ani na stafylokokus aureus?/
Dobrý den, 1. odpovídá-li nález skutečně předrakovinovým změnám 1. stupně (tedy je-li soulad mezi cytologií, kolposkopickým vyšetřením, případně Vám byla diagnóza potvrzena biopsií), pak u žen, které ještě nerodily rozhodně operaci NEPROVÁDÍME, ale pouze je sledujeme 2. operaci děláme jen při změnách vyššího stupně (2. a 3. tedy středního a těžkého), při odstranění všech změn je pacientka obvykle vyléčena, riziko recidivy je malé a souvisí s možností opakované či zbytkové infekce HPV (i proto je každá pacientka po operaci určitou dobu frekventněji sledována) 3. ne, pouze při subjektivních obtížích Vašeho partnera, pak je vhodné vyhledat specializovanou ambulanci dermatovenerologa

JS

27.8.2007 | Léčba hpv a kojení | murielle
Dobrý den,
moje lékařka mi zdělila, že můj cytologický nález je LSIL HPV a předepsala mi ENTIZOL vaginální tablety a mému partnerovi ENTIZOL tablety. Problém je že mám 4 měsíční holčičku kterou kojím a paní doktorka mi řekla, že mám kojení přerušit což je pro mne těžko přijatelné, tak se snažím zjistit jiné možnosti! Dále by mě zajímalo jestli je možné když mám již 15let stálého partnera, že se ten virus stále projevuje protože dosud nebyl partner přeléčen nebo si to v podstatě stále vzájemně předáváme!? Už jsem se před lety na hpv léčila, ale partner nikoli. A jak se máme oba vyléčit? Předem moc děkuji za odpověď.
Dobrý den,

antibiotika, která Vám byla předepsána nikterak neovlivní abnormální cytologický nález, důvod jejich podání musí být infekce v pochvě či na děložním čípku (podle zvolených léků by se jednalo nejčastěji o tzv. trichomoniázu). Otázka kojení je poněkud sporná, při vaginální aplikaci je totiž ovlivnění mléka minimální. Určitě vzneste dotaz na přesný důvod podání léčby. Stran přetrvávání HPV v těle bohužel nutno konstatovat, že virus NEUMÍME léčit, léčíme jen projevy HPV infekce. HPV se může projevit i po řadě let “klidu” nejčastěji právě abnormální cytologií, přičemž partner vůbec infekci nemusí mít, natož ji přenášet. JS

27.8.2007 | HPV | Janka
Dobrý den, již dva roky se léčím na virus HPV (metodou jakéhosi světla, co spálí nakaženou tkáň), moje první otázka je, jaké jsou jiné metody léčby a jak jsou účinné. Dále, mam přítele, který měl na penisu bradavičky, nechal si je laisrem odstranit a momentálně je zdravý. Otázka druhá je tedy, zda se může přítel nakazit znova ode mne. Spáváme spolu s kondomem, ale jednou se stalo, že to byle bez. Můj gynekolog říká, že je menší pravděpodobnost, že se zpátky nakazí, ikdyž spolu budem spát bez ochrany.Nevím co je na tom pravdy, nechci nic riskovat. děkuji moc za odpověď J.
Dobrý den,

metody léčby projevů HPV infekce jsou – pouhé sledování nebo operační odstranění postižené části orgánu (konizace, excize…). U pohlavních bradaviček je možno aplikovat místně i některé chemické látky, případně je odpařit laserem. Opakovaný a zpětný přenos mezi partnery stabilního (vzájemně věrného) páru je skutečně vzácný, ale používání kondomu je jistě s výhodou, zvláště jestliže u Vás je podezření na nález související s HPV infekcí. JS

27.8.2007 | odběr vzorku | Petra3
Vážený pane doktore,
mám možná takový techničtější dotaz. Zjistila jsem, že vzorek odebraný mi na cytologické vyšetření odešel od mého gynekologa do laboratoře 14 dní poté, co byl odebrán. Možná na tom není nic neobvyklého, ale měla jsem představu, že biologický materiál musí být zpracován vždy co možná nejdříve po odebrání. Můžete se prosím vyjádřit k tomu, zda je to obvyklé, případně zda lze výsledky z takového cytologického vyšetření považovat za relevnatní. Děkuji
Dobrý den,

to co uvádíte je vcelku běžná praxe na celém světě (většina laboratoří pro cytologickou diagnostiku totiž přijímá vzorky obvykle až ve větším počtu). Odebraný stěr na cytologii se vždy krátce po odběru zafixuje speciálním roztokem. Nejde tedy o biologický materiál v pravém slova smyslu, protože takto zpracovaný “preparát” je stabilní a lze jej odečítat i za roky s naprosto relevantním závěrem. JS

27.8.2007 | bacilonosič | Kačud
Ještě bych se chtěla zeptat,jestli může být žena bacilonosič papilovirů aniž by měla nějaké zdrav. problémy a jak se na to přijde. A ještě by mě zajímalo, jestli můžu ovlivnit ještě nějak jinak( kromě styku s kondomem, nekouření dostatečným přísunem vitamínů) opakování řádění papilovirů. Jak se řeší opětovné zjištění přítomnosti virů i po ošetření děl. čípku-odebráním dělohy?Musí se po odebrání dělohy brát nějaké horm. léky? Děkuji za odpovědi. K.
Dobrý den,

nosič virů je vlastně každý kdo má infekci HPV.Většina postižených nevykazuje žádný z projevů infekce HPV. Není zřídkavá ani opakovaná infekce, protože po infekci se nemusí vytvořit protilátky. Infekce HPV je velmi častá – tedy, vždy řešíme jen PROJEVY infekce (dojde k nim totiž jen u relativně malého procenta pacientů), nikoliv infekci samotnou (a navíc léky proti HPV dosud neexistují). Řešíme situaci jen v případě, že HPV infekce není vlastní obranyschopností pacienta zlikvidována a začne vytvářet změny (předrakovinové nebo rakovinu). Vlastní řešení opakovaných ZMĚN (nikoliv opakované infekce) se liší podle závažnosti, věku atd. Opakované infekci nelze předejít jinak než jak sama uvádíte. JS

27.8.2007 | Papiloviry | Kačud
Dobrý den,nezlobte se, že zase píšu,ale jsem hrozný šťourala.1) Na internetu jsem se dočetla,že se papiloviry nepřenáší jen pohl. stykem,ale i kůží-jak je to myšleno?? To se mám bát někomu podat ruku, nebo je tím myslí orální styk nebo co vůbec?
2) Mám 15-ti letou dceru,chci ji nechat naočkovat proti papilovirům, kdy je nejvhodnější doba na první dávku-jaro,podzim-myslím to hlavně kvůli chřipkovým epidemiím apod. A na jak dlouho se oslabí injekcí obranyschopnost,měla by zůstat pár dní po očkování doma? Mnohokrát děkuji za informace.K.
Dobrý den,

přenos HPV je především pohlavním stykem, ale je možný i kontaminovanými prsty, pouhým “třením” pohlavních orgánů (tedy kůží o kůži), orálně, análním stykem, dokonce i kontaminovaným prádlem – jde však o případy vzácné. Očkovat můžete nechat dceru kdykoli, dokonce i bude-li mírně nachlazená. Vliv na “oslabení” imunity není žádný a může tedy klidně chodit do školy. JS

27.8.2007 | Poděkování | Kačud
Děkuji za odpověď,chtěla bych se teda ještě zeptat, jestli mám raději do zákroku na děl. čípku přestat kojit,aby jsem se nevysilovala a tělo mělo větší šanci pro obranu. Děkuji,pěkný den.
Kojení má jistě pro Vás (chrání proti rakovině prsu) i pro Vaše dítě tolik nesporných výhod, že bych o jeho ukončení “jen” kvůli hojení děložního čípku ani neuvažoval. JS