Onkogyn.cz | Poradny

0

Onkogyn.cz > Poradny > Poradna pro přednádorové stavy (prekancerózy, dysplazie)

Chcete-li položit dotaz do některé z poraden, musíte se nejprve přihlásit. Před prvním přihlášením je nutné se zaregistrovat.

foto2-9417783 Poradna pro přednádorové stavy (prekancerózy, dysplazie)
MUDr. Jiří SlámaPracuje na Gynekologicko – porodnické klinice 1. LF UK a VFN v Praze jako člen onkogynekologického týmu. Věnuje se gynekologické onkologii, především pak předrakovinovým změnám (prekancerózám) ženských pohlavních orgánů a gynekologické operativě.

Centrum Onkologické Prevence (COP) a přidružená internetová poradna nabízí péči a konzultace pro pacientky s abnormálními nálezy na děložním čípku, pochvě a zevních rodidlech. Odpovídáme na dotazy týkající se abnormálních cytologických a kolposkopických vyšetření, projevů infekce lidskými papilomaviry (HPV) a problematiky očkování proti HPV infekci. Zároveň poskytujeme informace pro pacientky před i po operačním zákroku na děložním čípku včetně problematiky následného těhotenství.

VÁŽENÉ TAZATELKY – před zadáním dotazu si prosím projděte archiv, většina otázek již byla několikrát probrána v různých obměnách – v dotazu se vždy snažte o maximální konkrétnost Vašeho problému – poradna slouží pouze ke konzultaci onkologických problémů v gynekologii – poradna není veřejné diskusní fórum a není určena ke komerčním prezentacím – odpověď na zadaný dotaz lze očekávat do 14 dnů od zadání – děkuji za pochopení, JS

5.11.2009 | SOS pomocte mi prosim | isaeva
DObryj den pane doktore .rok spatki vy udelali mne operaciju Dielozne tiagotenstvi mela ja:vu uriatovali mne zuvot.Vy najlepwuj lekar ..Tedka nevim co mam delat mamH-SIL=nelzia vylucit invazii az Ca .Vusledek cytologii mam velmisilne zmeny hrdla delozitogo doporucily volkoskopie a osetreni co najdriv:Prosim laskave pomožte mi.na Ukrainu ne moz ehat protoze tam epidemija gřýpki.Co ja mam delat? Lajzerom CO 2 nebo inak.Diakuju N
Doufám, že po dnešním vyšetření a především po operaci příští týden budou všechny obavy zcela rozehnány. JS
4.11.2009 | těžká cervikální dysplazie-dodatek | zuzy
..ještě dodatek na vysvětlení, bylo mi od ošetř.dr. řečeno, že jsou dva druhy buněk, aže to může zasahovat do dělohy a v případě, mi bude odebrána část nebo celá děloha, či amputace děl.hrdla, vzal prý vše, co mohl a že je na rozhraní, je to pro mě nepředstavitelný a obávám se o svoje těhotenství,moc bych chtěla mít děti..existuje ještě jiná možnost léčby?
děkuji moc za odpověd
Je mi líto, ale hovoříte v příliš nekonkrétních výrazech na základě, kterých nedokáži odlišit míru závažnosti výsledku druhé operace. Díky tomu nemohu být více konkrétní, než jak uvádím v odpovědi níže. Určitě se obraťte na ošetřujícího lékaře s otázkou o vysvětlení problematiky tak, aby Vám byla zcela srozumitelná a nezanechávala tolik pochyb a nejasností. JS
4.11.2009 | těžká cervikální dysplazie | zuzy
Dobrý den, vážený pane doktore, je mi 32 let, bezdětná,pravidelně jsem docházela na gynek.prohlídky, opakovaně sled. pro cytol.nález na čípku děl.HPV, v září 09 provedena histol.CIN III s dosahem, provedena sec. konizace.Bylo mi zděleno,že tento zásah nemá vliv zatím na těhotenství,ale že nevědí kam to dále zasahuje a že mi bude za 3 měsíce provedena kiretáž…Je možný, že může být zasažena děloha a jestli je nějaký typ buněk, které mohou být v tomto případě dále v děloze a jak se to dá zjistit?Má toto onemocnění vliv na to, že jsem zatím neotěhotněla? Děkuji moc za odpověd, přeji hezký den

Zuzana

Dobrý den,

bohužel postrádám ve Vašem dotazu informaci o výsledku druhé konizace… Vzhledem k tomu, že typ buněk, který u Vás vytvářel předrakovinové změny je jen na děložním čípku, tak je riziko postižení dělohy (tzv. děložního těla) nulové. V případě opakovaného dosahu změn do okraje řezu je další postup závislý na řadě faktorů (místo dosahu – zevní či vnitřní okraj, stupeň změn v okraji řezu – lehké versus těžké, výsledek kyretáže provedené při operaci – beze změn nebo s předrakovinovými změnami, výsledek kontrolního pooperačního kolposkopického a cytologického vyšetření, které by mělo být provedeno až po dokonalém zahojení atd.). Souvislost mezi nemožností otěhotnět a přítomností předrakovinových změn je spíše hypotetická než reálná, větší dopad mohou mít změny provázející předrakovinový nález – zejména průvodní zánět. JS

4.11.2009 | zánět děložního čípku a zvýšená teplota | ledvinkova
Dobrý den, ráda bych se zeptala zda-li zánět děložního čípku může být doprovázen občasnou již déle trvající (cca 3 týdny) teplotou. Již 3 týdny trpín zvýšenou teplotou, bez jiných komplikací. U praktické doktroky jsem absolvovala vyšetření z krve, moči a výtěry a vše v naprostém pořádku. Shodou okolností jsem pak před týdnem absolvovala pravidlenou kontrolu u gynekologa, který mi sdělil , že mám zánět děložního čípku. Nasadil léčbu Entizolem a gelovými čípky. Zvýšená teplota i po 5 dnech stále trvá. Je to možný průběh? Děkuji za odpověd.

Dobrý den,

většina pánevních zánětů (lidově “zánětů vaječníku”) začíná jako silný zánět děložního čípku, proto je samozřejmě taková situace možná, třebaže bych očekával postupné zhoršování i na úrovni subjektivních obtíží (výtok, bolesti, případně i nepravidelnosti krvácení atd.). Bez pečlivého a komplexního gynekologického vyšetření včetně stanovení zánětlivých parametrů z krve se však nedokáži blíže vyjádřit. JS

4.11.2009 | Vhodnost konizace | veronikav
Dobrý den, pane doktore, je mi 25 let, jsem bezdětná, nekuřačka. Od 18 let, kdy jsem začala s pohlavním životem, mi byla pravidelně jednou ročně prováděna cytologie, která byla vždy v pořádku. Nyní, se změnou doktora a tím i se změnou vyhodnocující laboratoře, jsem měla na začátku září výsledky z cytologie ASC-H (nelze vyloučit HSIL) a na konci října při opakované cytologii už dokonce HSIL. Doktor mi doporučuje buď DNA typizaci viru, ale spíše ihned konizaci čípku. 1) Myslíte si, že je takto radikální řešení v mém věku ihned vhodné? Neměla by mi být provedena nejdříve biopsie či kolposkopie? 2) Za jiných okolností bych se ještě objednala k Vám do COP, ale vyděsilo mě zhoršení stavu za necelé dva měsíce. Je to vůbec možné? Bojím se, že za pár týdnů už by tam byla i invaze. 3) A je možné mít takto špatné výsledky např. při nějakém zánětu nebo již toto téměř s jistotou ukazuje na prekarcinom? Předem Vám mnohokrát děkuji za odpovědi
Dobrý den, 1. rozhodně souhlasím s pečlivým dovyšetřením, provedení kolposkopie ideálně i s biopsií považuji za nezbytné. 2. obavu z invaze bych neměl, je velmi nepravděpodobná. Nesdílím ani názor, že cytologie odrážela vývoj zhoršení, spíš bych předpokládal, že 1. výsledek byl ovlivněn a modifikován dalšími faktory. 3. riziko nějaké úrovně předrakovinových změn je při takové kategorii nálezů vysoké, nikoliv však 100%, a právě proto je třeba doplnit kolposkopii s cílenou biopsií.

JS

3.11.2009 | Možnost zachování dělohy při nádoru děl. sliznice | alenas
Vážený pane doktore,
prosila bych Vás o následující. V r. 2004 u mne byly histologicky zjištěny atypie děl. sliznice: glandulárně cystické hyperplasie endometria s mírnými atypiemi v některých žlázkách. Po užívání Utrogestanu po 10 dní v měsíci) se nález NEOPAKOVAL (kontrolní čtyři hysteroskopie s abrazí-roky O4, 06, O8 a 08). Minulý týden jsem se podrobila další hysteroskopii pro předchozí ultrazvukové podezření na polyp. Lékař při hysteroskopii útvar v děloze neodňal celý, podle jeho názoru se může jednat o submukózní myom. Vše pochopitelně potvrdí histologie Jsem velice ve stresu, bojím se i onkologických buněk v odebrané tkáni. Proto se chci předem zeptat: prosím, pokud by došlo k tomu, že budou nalezeny maligní buňky, jestli existuje možnost zachovat dělohu. Já rozhodně nechci hysterektomii-nemám děti. Byla by to pro mne tragedie. Prosím: existují prostředky, jak zachovat dělohu? Děkuji a jsem s úctou.
Dobrý den,

při průkazu těžkých předrakovinových změn (tzv. hyperplazie s atypiemi) nebo dokonce malého rakovinového nádoru (tzv. endometroidní karcinom) s příznivými charakteristikami (žádné vrůstání do svaloviny – tj. stádium IA a mírný nebo střední stupeň agresivity – tzv. grade 1 či 2) je u nerodivších žen možno nasadit intenzivní hormonální léčbu vysokými dávkami gestagenů. Po opakovaných kontrolách pomocí hysteroskopie v krátkých intervalech po sobě a konstatování normalizace nálezu je nutné otěhotnět (ideálně za pomoci asistované reprodukce). V případě takto léčené rakoviny je po ukončení reprodukčních plánů hysterektomie velmi vhodná, protože u vysokého procenta žen se rakovina vrátí. JS

3.11.2009 | Pokles delohy | Jerabkova
Ma matka/83 let/ z duvodu poklesu delohy ma zavedeno telisko/=krouzek/ asi 1 rok. Nyni je deloha otlacena, proto dostala mensi velikost krouzku. V tomto veku je operace rizikova, navic zhruba po 1 roce maji pacientky problem s padanim mocoveho mechyre. Momentalne uziva tbl. Ovestin, nebylo by mene rizikove predepsat mast Ovestin? Pan doktor asi z duvodu ceny preferuje tablety. Existuje moznost, ze by pacient platil sam plnou cenu leku -tj.bez doplatku zdravotni pojistovny? Jake jsou dalsi moznosti lecby teto diagnosy? Dekuji za odpoved. Jerabkova.
Je mi líto, ale tento dotaz nikterak nesouvisí s problematikou předrakovinových či rakovnových změn, která je náplní této poradny. S otázkou se prosím obraťte na specializovanou urogynekologickou ambulanci. JS
2.11.2009 | doplnujuce informaciu ku HPV infekcii | anna5
Dobry den pan doktor, pozorne som sa snazila precitat nielen odpovede v poradni ale aj ostatne pristupne informacie o HPV infekcii, no zatial sa mi nepodarilo najst uspokojivu odpoved na nasledujuce otazky. Verim, ze budete ochotny mi na ne odpovedat 1. Ako sa moze zena max. chranit (okrem ockovania, kondomu a sex. abstinencie) ak je po konizacii v dosledku HPV infekcie, ma dlhodobo staleho partnera , teda je predpoklad, ze aj partner je HPV pozitivny aby nedoslo k opatovnej nakaze ? 2. Hovori sa, ze telo zeny, najma mladej sa vo vacsine s infekcoiu vysporiada. Ako je to mozne, ved dlhdobi partneri sa nazvzajom opakovane infikuju alebo nie? 3. Je mozne , ze aj HPV pozitivny muz sa sam zbavi infekcie vdaka dobrej imunite? 4. Ake je percento vyskytu vysokorizikovych HPV u zien vo vseobecnosti?

Velmi pekne dakujem za odpovede

Dobrý den, 1. žádná jiná ochrane než očkování, používání kondomu, absence promiskuity a v krajním případě i sexuální abstinence neexistuje. Na druhou stranu k opakovanému přenosu infekce ve stabilním páru prakticky nedochází, takže většina opatření není nutná. 2. ne 3. obvykle velmi brzy a snáz než žena 4. zastoupení žen nakažených rizikovými typy HPV se liší podle věku – asi 40% nakažených žen je kolem 20 let, po 30. roce je infekce zjištěna u 5-10% s mírným nárustem kolem 40. roku života.

JS

2.11.2009 | Podekovani… | halali
Pane doktore, chtela bych Vam moc podekovat za vysvetleni, a u pana Doc. Mary se urcite objednam, uz jsem si ho vyhledala. Moc dekuju….s pozdravem Bacova
2.11.2009 | dodatek | dulo
omlouvám se, ještě dodatek k předchozímu dotazu, upřesnění (třetí cytologie vyšla jako mírná dysplazie-bližší informaci nevím, tedy výsledky kolísají od horších (nejasná s podezřením na HSIL) k lepším (mírná dysplazie), je v takovém případě konizace opravdu nezbytná? můj lékař hovoří, že ano. kolposkopie mi bude ještě provedena, ale údajně z důvodu, aby bylo jasné, kolik čípku odstranit)…moc děkuji za odpověď
Viz odpovědi níže. Rozhodně nesouhlasím s provedení kolposkopie jen k ozřejmení rozsahu výkonu! V takovém případě jde o naprosté nepochopení významu kolposkopie, která je právě ve Vaší situaci zcela klíčovým vyšetřením! JS
2.11.2009 | konizace | dulo
Dobrý den, chtěla bych Vás poprosit o několik informací.Jsem více jak půl roku po porodu. Tři měsíce po něm jsem absolvovala první stěry-cytologie byla špatná, vyšla nejasná. Následně jsem byla po třech měsících pozvána na další stěry. Výsledky opět vyšly jako nejasné,tentokrát s podezřením na závažné změny, těžkou dysplazii (HSIL). Následně jsem užívala vaginální antibiotikum Dalacin krém po dobu sedmi dní. Za necelý týden po jeho dobrání jsem šla opět na kontrolní stěr. Výsledky třetí cytologie jsou opět neuspokojivé ‚stejné jako předchozí (nespecifické výsledky,nehovoří o jednoznačných změnách…). Ošetřující lékař již od začátku hovoří o konizaci, mám s ní prý počítat a opět mi ji doporučuje. Ještě bych chtěla dodat, že po porodu jsem nosila pro silnější dlouhodobý výtok vložky zhruba po dobu pěti měsíců a pohlavní styk byl bolestivý. Nyní po přeléčení Dalacinem již tyto obtíže nemám. 1.Je výsledek cytologie již ovlivněn léčbou,pokud byl stěr odebrán v tak krátkém časovém odstupu po dobrání antibiotik, postačí sedmidenní léčba? 2.Předpokládám, že při další návštěvě mi lékař udělá kolposkopii nebo o ni požádám. Pokud by i ta byla nejasná nebo by nic závažného neukázala, je žádoucí i na základě výše uvedených výsledků z cytologie podstoupit konizaci? 3.Mohou být výsledky cytologie ovlivněny kojením? 4.Pokud by se konizace ukázala jako nezbytná, je lepší žádat o lokální umrtvení v případě, že stále kojím? 5. Mívala jsem při zahájení pohlavního života časté záněty močových cest (léčba Furantoinem),to se poté upravilo a nyní již několik let tyto potíže vůbec nemám. Cytologii jsem měla vždy v pořádku. Ohledně čípku mi paní doktorka jednou sdělila, že ho mám „zvrásněný“, což je neobvyklé u dívek, které ještě nerodily. Více mi o tom nepověděla. Může tato věc z dřívějška nějak souviset se současnými výsledky cytologie? (ještě bych chtěla dodat, že již řadu let nosím denně slipové vložky pro lehčí výtok a nyní po porodu mám pravidelnou menstruaci) A ještě by mě zajímala jedna věc. 6. Z jakého důvodu se u žen,které teprve plánují své první těhotenství postupuje tak obezřetně a konizace se volí až jako poslední řešení a u žen po porodu se již konizace dělá zcela běžně. Rádi bychom brzy další dítě, jaký je tedy rozdíl mezi mnou a ženou“prvorodičkou“? Je mi třicet let a mám z konizace a následného těhotenství obavy. Nerada bych podstupovala nějaký zákrok preventivně, ale taky nechci nic zanedbat. Omlouvám se, že je můj dotaz je tak rozsáhlý, ale budu vděčná za informace. Mnohokrát děkuji za odpověď . Velmi si vážím Vaší práce. Je pro celou řadu žen bezesporu důležitá.
Dobrý den, vzhledem k rozsahu budu konkétní k jednotlivým bodům: 1. mám obavu, že nikoliv… 2. i zde mám obavu, že nikoliv. Pro takovéto případy je mnohem vhodnější expertní vyšetření. Doporučil bych proto vyhledat specializované centrum onkologické prevence, kde bude kolposkopie a další řešení v rukou lékaře zaměřeného na tuto problematiku. Konizace by měla být provedena na základě jasného a maximem informací podpořeného podezření na závažné předrakovinové či rakovinové změny, nikoliv jen na základě (byť opakovaného) cytologického nálezu nejasných buněk, u nichž není možno vyloučit závažné předrakovinové změny (tzv. kategorie ASC-H). 3. ano, respektive aktuální hormonální situací, která paradoxně není nepodobná období po přechodu. 4. osobně lokální umrtvení (odborně tzv. paracervikální blok) u kojících žen v této situaci jednoznačně preferuji, je bezpečný a neovlivní možnost kojení ani kvalitu mléka. Bohužel jej nabízí jen malé množství pracovišť díky poměrně malé erudici v této technice. 5. nezřídka je příčinou cytologií hodnocených jako ASC-H i těžký zánět (což by mohla podporovat i Vaše anamnéza), bez vyšetření je však takový nález nemožné potvrdit nebo vyloučit. 6. pro provedení konizace rozhodně neplatí pravidlo odlišného přístupu pro prvo a vícerodičky. Odlišný přístup bývá volen pro ženy bez ukončených reprodukčních plánů (i kdyby žena plánovala třeba 5 dětí..) a pro ženy s ukončenými reprodukčními plány, kde nezřídka ošetřujeme i méně závažné nálezy, které by byly u prvé skupiny důvodem ke sledování.

JS
