Onkogyn.cz | Poradny

0

Onkogyn.cz > Poradny > Poradna pro přednádorové stavy (prekancerózy, dysplazie)

Chcete-li položit dotaz do některé z poraden, musíte se nejprve přihlásit. Před prvním přihlášením je nutné se zaregistrovat.

foto2-4677218 Poradna pro přednádorové stavy (prekancerózy, dysplazie)
MUDr. Jiří SlámaPracuje na Gynekologicko – porodnické klinice 1. LF UK a VFN v Praze jako člen onkogynekologického týmu. Věnuje se gynekologické onkologii, především pak předrakovinovým změnám (prekancerózám) ženských pohlavních orgánů a gynekologické operativě.

Centrum Onkologické Prevence (COP) a přidružená internetová poradna nabízí péči a konzultace pro pacientky s abnormálními nálezy na děložním čípku, pochvě a zevních rodidlech. Odpovídáme na dotazy týkající se abnormálních cytologických a kolposkopických vyšetření, projevů infekce lidskými papilomaviry (HPV) a problematiky očkování proti HPV infekci. Zároveň poskytujeme informace pro pacientky před i po operačním zákroku na děložním čípku včetně problematiky následného těhotenství.

VÁŽENÉ TAZATELKY – před zadáním dotazu si prosím projděte archiv, většina otázek již byla několikrát probrána v různých obměnách – v dotazu se vždy snažte o maximální konkrétnost Vašeho problému – poradna slouží pouze ke konzultaci onkologických problémů v gynekologii – poradna není veřejné diskusní fórum a není určena ke komerčním prezentacím – odpověď na zadaný dotaz lze očekávat do 14 dnů od zadání – děkuji za pochopení, JS

31.8.2009 | HPV virus | Kateřina87
Dobrý den, pane doktore, je mi 21 let, má lékařka mi před pár dny oznámila, že mám přítomný HPV virus. Jsem teď z této informace hodně zaskočená, zároveň mám obavy a je mi až do pláče, když se dovídám, jak má tento virus blízko k rakovině a komplikacím. Měla jsem doposud jen jednoho partnera a přestože o tomto viru slýchávám, nenapadlo mě, že by se mě tento problém mohl také týkat. Má lékařka mi nabídla možnost očkování. Chtěla bych se Vás zeptat, jestli je možné zjistit, jaký typ viru mě postihl, jestli ten “neškodný” nebo naopak ten závažný, rakovinotvorný typ, a zda jestliže se nechám očkovat, tak očkování bude sloužit i jako prevence proti tomu HPV viru, který jsem již prodělala, tedy jestli stejný typ, který jsem měla před očkování, mohu získat i po aplikaci vakcíny. Předem moc děkuji za odpověď a zároveň se omlouvám, že je můj dotaz tak rozsáhlý, ale informace o HPV viru v mém těle mě dost vyděsila a nahnala mi jako laikovi strach. Děkuji za pochopení a Váš čas, Kateřina
Dobrý den,

pro průkaz HPV je třeba udělat speciální test, značně pochybuji, že Vám byl proveden. Předpokládám, že Vaše lékařka na přítomnost viru usuzuje z abnormálního nálezu na děložním čípku. Taková abnormita je bohužel ve Vašem věku relativně častá a zdaleka ne ve všech případech je spojena jen s HPV. Vlastní virová infekce je však u mladých lidí velmi častá a alespoň jednou za život postihne více než 70% populace. Naštěstí se drtivá většina nakažených viru i případných mírných změn sama zbaví. Očkování je proto velmi vhodnou formou prevence pro další život. Ochrana proti infekci je u všech očkovaných stejná, problém však může být ve změnách, které jsou již v čípku přítomny, a tak nezbývá než nadále pečlivě docházet na gynekologické kontroly. Po úpravě nálezu je profit z očkování maximální, neboť brání proti nové i opakované infekci (tedy i infekci opakovaným typem). Navíc nové studie ukazují, že zvláště jedna z vakcín má ještě přídatnou ochranu proti dalším rakovinotvorným typům, z čehož lze samozřejmě profitovat širší ochranou. Podrobnosti o HPV infekci najdete také na www.onkogyn.cz v sekci Očkování… JS

31.8.2009 | HPV | roibinka
Dobrý den pane doktore,
jsem HPV pozitivní na Human papillomavirus, high risk 16, 18. Pročetla jsem spoustu dotazů v této Vaší poradně, ovšem úplně vše se z časových důvodů projít nedá. Proto Vás prosím o zodpovězení dotazu – zajímalo by mě, jak dlouho virus přežívá v ústech po orálním sexu a jak dlouho přežívá na kontaminovaných rukou, tj. po dotyku na partnerovy nebo moje genitálie, např. i po osobní hygieně, sprchování, jestli je stačí umýt teplou vodou a mýdlem a jsou zbaveny viru? Mám malou dceru, která se občas napije z mé sklenice a kterou denně myji samozřejmě i na genitáliích, mám obavu, abych na ni virus nějak nepřenesla. Děkuji moc.
Dobrý den,

nemějte obavy při dodržování běžných hygienických návyků se není třeba vůbec ničeho obávat. Přenos je možný prakticky jen v rámci současné sexuální aktivity. JS

31.8.2009 | konizace čípku | deny
Dobrý den, před týdnem jsem podstoupila konizaci děložního čípku z důvodu horší cytologie. Dnes mi lékař oznámil, že mám dle histologie stále mírnou dysplazi a doporučuje mi konizace znovu v prosince. Je to nutné a není to brzo? Mám strach, že konizace se dělá pouze 3x a nevím co by mě čekalo dál. Děkuji za odpověd.
Dobrý den,

při nedostatečném ošetření změn a ponechání části “vřídku” je velmi důležité zohlednit mnoho faktorů: tím nejdůležitějším je věk a plány na těhotenství – u mladých a nerodivších či plánujících těhotenství je vždy snaha o maximálně konzervativní postup. V takovém případě je vhodné počkat 3-4 měsíce po operaci a následně pečlivě kontrolovat, u velmi vysokého procenta žen totiž hojivé procesy po první operaci dohojí i zbytkové předrakovinové změny a žádný další výkon není třeba. K opakování výkonu by měl vést jen průkaz zbytkových závažných (nikoliv mírných) předrakovinových změn, případně absence reprodukčních plánů a vyšší věk. JS

31.8.2009 | Krvácení mimo menstruaci | Gábina
Dobrý den p. doktore, moc děkuji za zodpovězení mých dvou dotazů ohledně konizace. Mám ještě jednu otázku. Je mi 41 let, od března neberu antikoncepci /nemám v současné době partnera/. Poslední dva měsíce vždy krvácím i mimo cyklus, toto krvácení je docela silné, můj p.doktor mi na to předepsal Orgametryl. Po něm hned krvácení ustalo. Zajímalo by mne, jestli se tento lék může brát dlouhodobě nebo v případě dalších potíží s krvácením, kterým se asi, pokud neberu antikoncepci, nevyhnu. Bylo by pro mne řešením odebrání dělohy? četla jsem že se to dnes dá dělat laparoskopicky, mám 2 děti, další už v žádném případě neplánuji.
Děkuji za odpověď. Gabriela Šimonová.
Dobrý den,

s ohledem na velmi dobrou reakci na hormonální léky lze usuzovat, že příčina potíží je úrovni hormonální. Užívání hormonů je možné i po řadu let, otázkou je spíše, v jaké podobě – alternativ je celá řada od různých forem antikoncepce až k cyklicky užívaným tabletkám. Řešení ve formě odnětí dělohy (nejčastěji velmi šetrně bez nutnosti řezu na břiše přes pochvu, často s dopomocí laparoskopie) je samozřejmě jednou z alternativ, zejména při kombinované problematice (onemocnění čípku, poruchy cyklu), nicméně je vhodné si jej rezervovat pro případy, kde selžou nebo nevyhovují méně razantní léčebné postupy. JS

29.8.2009 | Prosba | Blahutova
Dobrý den Pane doktore.
Je mi 22 let a jsem v 16 týdnu těhotenstvi.Muj gynekolog mě objednal na vyšetření do nemocnice.Napsal mi že biopsii HSIL je nutná.Nevím čeho se mám obávat.Prosím o radu.Děkuji za brzké vyjádření.Blahutová
Dobrý den,

cytologický stěr ukazuje na podezření na těžké předrakovinové změny na děložním čípku. V těhotenství (jak se dočtete v řadě otázek níže) je tato problematika poněkud jednodušší – jediným cílem je vyloučit, že nemáte rakovinový nádor (což je extrémně vzácné). Ostatní nálezy se posléze jen sledují, neboť zhoršení je v průběhu těhotenství velmi vzácné a naopak i nejzávažnější změny dokáží po porodu v určitém procentu zcela vymizet. V případě, že změny přetrvávají i po šestinedělí, tak se provádí ošetření malým zákrokem – konizací. V těhotenství se z uvedených důvodů operace nedělá, protože by zbytečně mohla ohrozit průběh gravidity. JS

29.8.2009 | cytologické vyšetření | vodnarka
Dobrý den. Obracím se na Vás s prosbou o odpověď na můj dotaz. Před 2 lety jsem podstoupila konizaci (CIN II), následné výsledky cytologie byly dobré, ale letos v srpnu jsem byla u své gynekoložky a ta mi sdělila, že výsledky jsou \”celkem dobré\”, ale že vzhledem k předcházejícím potížím je lepší kontrola za 3 měsíce. Mám z toho velké obavy. Zároveň se ptám, zda by mělo pro mě význam očkování proti HPV, když je mi 34 let . A jak se bránit nové nákaze v době očkování? Je možné, že jsem se nakazila od svého současného partnera a chtěla bych zamezit neustálému vzájemnému přenášení nákazy.

Předem Vám děkuji za odpověď.

Dobrý den,

jeden abnormální cytologický výsledek rozhodně není diagnózou. Faktorů, které způsobují abnormity v cytologii je celá řada, a proto je nutná kontrola v kratším intervalu, která v mnoha případech konstatuje normalizaci. Očkování je jistě velmi prospěšné jako prevence nové infekce, při úvahách o vakcinaci je však vhodné zohlednit, zda je někdo od koho se můžete nakazit (trvalý partner je po relativně krátké době již imunní a nové předávání infekce nenastává) a také vědět, že vakcína nemá žádný léčivý účinek, tedy – že nic neudělá s nálezem, který je již v děložním čípku přítomen. Velmi šikovnou alternativou pro informaci o riziku je provedení testu na HPV (udělá jej na Vaši žádost gynekoložka za úhradu). Informace o případné negativitě je zároveň informací o extrémně nízkém riziku, neboť prakticky platí, že není-li HPV infekce není ani možnost vzniku rakoviny děložního čípku. JS

28.8.2009 | těhotenství | liliana
dobrý den, dnes jsem byla na kontrole v porodnici a doktor mi řekl že mám na pochvě výrůstek. Jsem ve 41. t.t. Je to u poševního otvoru a vypadá to jako malý balonek. Když jsem byla u svého gynekologa tak mi na to nic neříkal. Nic mě nebolí a ani při pohlavním styku nemám žádný problém. Tak chci poprosit o radu co by to asi mohlo být. Byla sem tak vyděšená že sem se na to doktora ani nezeptala. Děkuji
Dobrý den,

z popisu mohu jen velmi obtížně odhadovat o jaký problém jde, takovou odpověď musí poskytnout lékař, který Vás vyšetřuje. Pravděpodobnost, že jde o nález související s předrakovinovými nebo dokonce rakovinovými změnami, je však prakticky nulová. JS

28.8.2009 | Cytologie II | SašaK
Dobrý den, předevčírem jsem se na konzultaci u svého gynekologa dozvěděla, že mám už 9 let co pravidelně chodím na lékařské prohlídky výsledky cytologie hodnoceny č. 2. Cytologii 2 jsem měla dokonce i předtím, než jsem začala sexuálně žít. Co to, prosím, pro mne znamená? Má matka zemřela ve 40 letech na rakovinu děložního čípku, proto mám obavy. Je pro mne vhodná vzhledem k cytologii vakcinace proti HPV? Děkuji předem za odpověď.

Saša (23 let).

Dobrý den, 1. o hodnocení cytologie číslem 2 je psáno v dotazu níže 2. dědičnost se u rakoviny děložního čípku neuplatňuje, jde o onemocnění způsobené virem HPV 3. očkování je bez ohledu na cytologii jistě vhodné, neboť je excelentní prevencí pro budoucnost. V případě již přítomného abnormálního nálezu na čípku ale není lékem, a proto musí být oba problémy odděleny (očkování jako prevence nákazy HPV kdykoliv v budoucnosti a pravidelné gynekologické kontroly jako péče o případné nálezy vzniklé z infekce získané ještě před očkováním).

JS

27.8.2009 | citologie 2 | mala
Dobrý den,byla jsem na gynekologickém vyšetření,kde mi byla provedena citologie.Volala jsem pro výsledky a bylo mi řečeno,že mám citologii 2.A mám přijít na kontrolu za 4-6 měsíců.Vždy jsem měla citologii v pořádku a tak bych prosila o Vaší odpověď co vůbec znamená citologie 2 a jestli je to vážné.A taky jestli je kontrola po takové době optymální.Jestli bych neměla jít dříve.Mockrát děkuji za odpověď.
Dobrý den,

je mi líto, ale cytologické hodnocení číslem neodpovídá žádné oficiální klasifikaci (jak jsem psal již opravdu mnohokrát…). Číslo obvykle odpovídá pořadí nálezu na žádance. Správné poučení by mělo říci o jakou kategorii abnormity podle oficiální klasifikace Bethesda se jedná – i odborné výrazy se totiž dají vysvětlit laicky (dovoluji si odhadovat, že u Vás jde o nález hodnocený jako ASC-US , tedy atypické buňky povrchu čípku nejasného významu – nejčastěji jde o nález související s hojivým procesem, zánětem nebo hormonálními změnami, závažnost je velmi malá a u větiny žen se nález sám normalizuje s odstupem. Kontrola za 4-6 měsíců je proto tím nejlepším řešením). JS

26.8.2009 | těžká dysplazie | Lucys
Dobrý den, byla mi zjištěna těžká dysplazie viz nález 1.částka cervikální sliznice s úsekem mikroglandulární hyperplazie 2.částka z transformační zóny s dlaždicovu metaplazií vylučující zlázky, s těžkou dysplazií 3.čáska z transormační zóny s mírnou chronickou aktivní cervicividou a s dlaždicovou metaplazií na povrchu ve žlázkách, s fokální koilocytézou a s těžkou dysplazií Chtěla bych se zeptat, zda se při tomto nálezu doporučuje do operace používat raději kondom, nebo zda při tomto nálezu je tato ochrana již zbytečná. Popřípadě jak je to s kondomem po operaci? Doporučuje se jeho používání, i když beru antikoncepci a nestřídám partnery? Mám jen 1 partnera se který jsem již 5 let. Dále bych se chtěla zeptat, zda se při tomto nálezu doporučuje i vyšetření partnera, zda není také nakažen. Ovlivní tato operace nějaké možnosti otěhotnění v budoucnu? Celý život tj. 23 let používám pro intimní hygienu obyčejný sprchový gel – je lepší používat nějaký gel z lékarny určený přímo pro intimní hygienu? Část děložního hrdla, ktará je při operaci odstraněna časem doroste nebo již zůstane jako po operaci.

Mnohokrát děkuji za zodpovězení mých otázek. Lucka

Dobrý den, 1. použití kondomu do operace nemá příliš opodstatnění. Po operaci má jeho použití smysl k omezení možného “dráždění” křehkého čípku v období do úplného zhojení – tj. mezi koncem šestinedělí a 4. pooperačním měsícem. S ohledem na nález je však mnohem důležitější, aby byla k operaci podána antibiotika (nález totiž prokazuje kromě těžkých změn i aktivní zánět) a v ideálním případě by bylo vhodné přeléčit i partnera. 2. speciální vyšetření partnera jsou vzhledem k malému přínosu nákladných testů, anatomickým odlišnostem mužů, ale i jeho odlišné “úloze” (muž slouží hlavně jako přenašeč problémů, ale relativně méně často je jejich rezervoárem) zbytečná. 3. otázka přípravků intimní hygieny se nikterak zvlášt neuplatňuje a jejich vliv je zanedbatelný. 4. vliv operace na průběh těhotenství nelze specifikovat bez zohlednění rozsahu zákroku, malý zákrok nemá obvykle žádný vliv, rozsáhlý zákrok však může vyústit ve značné problémy. 5. část odstraněného čípku “doroste” díky vcestování vazivových buněk do lůžka odstraněné části. Pro rizikovější výsledný dopad zhojení je zásadní zejména je-li odstraněna část čípku presahující jeho konvexitu (důsledkem je zkrácení) nebo je-li odstraněna podstatná část kolem kanálku děložního čípku (důsledkem je zúžení).

JS

26.8.2009 | Konizace u Apolináře | romantyka
Dobrý den, pane doktore. Chtěla bych se Vás zeptat asi na “hloupý” dotaz, ale nevím, jak to u vás chodí. Jsem objednaná na konizaci k Apolináři v září. Měla bych tam být přes noc – zajímalo by mě, co si sebou všechno musím vzít? (kromě hyg. potřeb + potřebných dokumentů) – noční košili, přezuvky, ručník apod.? Nebo toto nebudu potřebovat?

Děkuji moc za odpověď. H.

Dobrý den,

postačují běžné hygienické pomůcky, spodní prádlo, župan, noční košile, přezůvky, doklady a zdravotnická dokumentace. Užíváte-li nějaké léky, tak si je vezměte s sebou. Doma si naopak nechte cennosti, větší finanční obnos, odlakujte si nehty a neličte se. JS
