Onkogyn.cz | Poradny

0

Onkogyn.cz > Poradny > Poradna pro přednádorové stavy (prekancerózy, dysplazie)

Chcete-li položit dotaz do některé z poraden, musíte se nejprve přihlásit. Před prvním přihlášením je nutné se zaregistrovat.

foto2-6414717 Poradna pro přednádorové stavy (prekancerózy, dysplazie)
MUDr. Jiří SlámaPracuje na Gynekologicko – porodnické klinice 1. LF UK a VFN v Praze jako člen onkogynekologického týmu. Věnuje se gynekologické onkologii, především pak předrakovinovým změnám (prekancerózám) ženských pohlavních orgánů a gynekologické operativě.

Centrum Onkologické Prevence (COP) a přidružená internetová poradna nabízí péči a konzultace pro pacientky s abnormálními nálezy na děložním čípku, pochvě a zevních rodidlech. Odpovídáme na dotazy týkající se abnormálních cytologických a kolposkopických vyšetření, projevů infekce lidskými papilomaviry (HPV) a problematiky očkování proti HPV infekci. Zároveň poskytujeme informace pro pacientky před i po operačním zákroku na děložním čípku včetně problematiky následného těhotenství.

VÁŽENÉ TAZATELKY – před zadáním dotazu si prosím projděte archiv, většina otázek již byla několikrát probrána v různých obměnách – v dotazu se vždy snažte o maximální konkrétnost Vašeho problému – poradna slouží pouze ke konzultaci onkologických problémů v gynekologii – poradna není veřejné diskusní fórum a není určena ke komerčním prezentacím – odpověď na zadaný dotaz lze očekávat do 14 dnů od zadání – děkuji za pochopení, JS

5.8.2007 | Konizace – patecni dotaz | Janice
Dobry den pane doktore, rada bych se optala jeste na malou vec. Pisete, ze po zakroku bychom se nemely koupat ve vane, plavat v bazenu. Jak je to s morem? Musime taky pockat 6 tydnu? (meli jsme naplanovanou dovolenou s potapenim) Jiz predem Vam dekuji za Vasi odpoved.

JD

Omezení koupání (i potápění) platí obecně, tedy i v moři, řece, jezeře … JS
5.8.2007 | Léčba partnera | x
Dobrý den, Byl mi diagnostikována nákaza virem HPV se změnami na děložním čípku.To znamená, že je zřejmě nakažen i partner. Jak se řeší nákaza u partnera? Pokud bych byla v budoucnu v pořádku,bez nálezu, tak po styku s ním budu znovu nakažena a vše se bude znovu opakovat? Muži se neléčí?

Děkuji.

Dobrý den,

ačkoliv je penis anatomicky relativní analogií části ženských pohlavních orgánů, přesto je nákaza HPV se vznikem projevů velmi vzácná. Muži tak slouží spíše jako přenašeči a infekce se poměrně snad a rychle spontánně zbavují. Navíc platí, že vlastní infekci bohužel stále ještě léčit neumíme – léčíme buď její projevy nebo očkováním případně užíváním kondomu zabraňujeme jejímu vzniku. Tedy – muže léčíme jen má-li na penisu změny – bradavičky (kondylómy) nebo extrémně vzácná předrakovinová ložiska. Ale jste-li si jako pár navzájem věrni, pak šance na nový přenos po úspěšném vyléčení Vašich změn je minimální neboť partnerova imunita pravděpodobně již “jeho” HPV zlikvidovala. JS

5.8.2007 | Pooperační rekonvalescence | iva
Dobrý den, pane doktore. Po nálezu na čípku jsem šest týdnů po radikální hysterektomii Wertheim III s lymfadektomií. Operace proběhla bez komplikací a i následná rekonvalescence proběhla dobře. Z hystologického rozboru vyplynulo, že můj nález se ohraničil pouze na čípek a nezasáhl manžetu ani ostatní orgány. Při propuštění mi byly podány základní informace o šestinedělních rekonvalescenčních opatřeních. K dnešnímu dni se cítím dobře a nic mě nebolí. Zhruba za 14 dní mám zahájit radioterapeutickou léčbu. V souvislosti s touto operací mám na Vás však dva dotazy: 1/ I po šesti týdnech nemám ještě úplnou citlivost v močovém měchýři. Počátek močení mi jde už dobře, ale v měchýři zůstává rezidum moči, které musím ještě dotlačit (cca 1/2 obsahu). Chtěla bych vědět, zda se mám snažit tento zbytek dotlačením vymočit, jestli tímto tlakem nezhoršuji hojení uvnitř pánve. Ono dotlačení není sice už tak úporné jako při začátku rekonvalescence ale ještě musí být. Chtěla bych od vás zjistit prognózu upravení tohoto stavu v souvislosti s následnou radioterapeutickou léčbou. 2/ Pane doktore, chtěla bych přibližně vědět, jakým způsobem je při této operaci uchycena vulva. Mohu již mít s manželem pohlavní styk a nehrozí mi v souvislosti s ním nějaké nebezpečí či komplikace?

Předem Vám děkuji za odpověď.

Dobrý den,

radikální hysterektomie typ III je jedna z nejobtížnějších a nejrozsáhlejších operací nejen v gynekologii, ale i chirurgii vůbec. Cílem je zachránit Vám život i přesto, že po operaci nezřídka dlouho a někdy i trvale přetrvávají v různé míře některé problémy. Nejčastější je potíž s vyprazdňováním močového měchýře. Každá pacientka by jej měla po operaci “trénovat” – tj. chodit močit v pravidelných intervalech cca 1x za 2 hodiny a alespoň jednou za noc, posléze dovypustit zbytek moči epicystostomií (hadičkou zavedenou přes stěnu břišní – předpokládám, že ji máte) a zapsat množství zybtkové moči. Hadičku vyjmeme nepřesáhne-li hodnota zbytkové moči při každém vymočení za celý den 70 ml. Více než 70% pacientek musí řadu měsíců a někdy i trvale používat tlak při močení, někdy i vstávat k močení v noci. Je to bohužel potíž, která se léčí extrémně svízelně, základem je uvedený režim, pomáhá i užívání tabletek Ubretid 5 mg 1x až 2x denně. V souvislosti s plánovaným ozařováním se zlepšení této potíže může ještě poněkud opozdit. K dotazu č. 2 – vagína (pochva) – nikoliv vulva (zevní rodidla), jak uvádíte, je zavěšena do pánve a anatomicky se nic od situace významně nezměnilo. Pohlavně můžete začít žít po šestinedělí, je však nutné začít citlivě neboť součástí operace je odstranění asi 2 cm pochvy, která tedy může být po operaci významně zkrácena. Naštěstí je pochva vcelku “tvárný” orgán, který se postupem času přizpůsobí. Přeji hodně štestí a trpělivosti. JS

4.8.2007 | Konizace – dnesni dotaz | Janice
Dobry den pane doktore, dekuji Vam za rychlou odpoved! Jen nechapu, ze mi ve Francii (bydlim tady) rekli, ze mam pockat jeden a pul roku!

JD

Vysvětlení této informace bohužel nemám, doporučení, která jsem uvedl vycházejí z rychlosti hojení čípku po operaci. Pro mne jsou tedy zcela logická, navíc hojení je velmi snadno kontrolovatelné. JS
4.8.2007 | konizace | Strejčkova
Dobrý den, je mi 46 let a i když chodím pravidelně na kontroly(1x ročně cytologie + prohlídka), mám velké obavy jestli nemůže jít o rozsáhllejší rakovinu děložního čípku. V říjnu 2006 byla cytologie v pořádku, V lednu 2007 13. a 14. den po menstruaci špinění(podle p. doktora nic závažného), v březnu prodloužená menstruace 8. den – podán noretisteron a nabrána krev na hormony s výsledkem počínajícího přechodu. Koncem května od 17. dne lehké špinění a v červnu návštěva jiného gynekologa. Proveden vnitřní ultrazvuk bez nálezu a cytologie. Další menses silnější a opět prodloužená. Nasazen Klimonorm. Před 14 dni mi bylo sděleno, že ve výsledku cytologie je střední až středně těžká dysplazie a doporučena konizace. Jsem již objednána na 13. srpna.

Moc děkuji za odpověď. Marie

Dobrý den,

způsob kontrol, který jste podstupovala je zcela správný, nyní nezbývá než vyčkat výsledku konizace. Je nutné konstatovat, že poruchy cyklu jsou ve Vašem věku relativně časté. Při konizaci bude jistě provedena i kyretáž zbytku děložního čípku a děložní dutiny. Všechny vzorky budou posléze vyšetřeny patologem a teprve jejich výsledek nám prozradí o jaký problém ve Vašem případě přesně jde. V tuto chvíli je Váš stav řešen naprosto optimálně. Přeji hodně štěstí. JS

4.8.2007 | Konizace | Janice
Dobry den, rada bych se chtela optat, za jak dlouho po konizaci cipku se muze 33 leta zena pokouset o miminko? Vcera jsem prijela z nemocnice, vse probehlo v poradku, malo krvacim. Bylo mi receno po 1 1/2 roce!

Dekuji JD

Dobrý den,

obvykle doporučujeme 6 měsíců. Jsou však situace, kdy je na miminko z nějakých důvodů velký spěch – potom lze začít již za 4 měsíce, dřívější otěhotnění je rizikové především z důvodu nedostatečného dohojení. JS

3.8.2007 | Indonal | x
Dobrý den, Chtěla bych se zeptat na potravinový doplněk Indonal.Byl mi diagnostikována nákaza virem HPV se změnami na děložním čípku.To znamená, že je zřejmě nakažen i partner.Pokud bych se rozhodla používat Indonal,nesmím po dobu 3 měsíců, jak je doporučeno ho užívat,mít s partnerem styk? Jak se řeší nákaza u partnera? Pokud bych byla v budoucnu v pořádku,bez nálezu, tak po styku s ním budu znovu nakažena a vše se bude znovu opakovat? Muži se neléčí?

Děkuji.

Dobrý den,

o Indonalu jsem opakovaně psal – prosím podívejte se do starších odpovědí. Jde potravinový doplněk, takže doporučení absence styku apod. je třeba brát s rezervou. Infekce u muže je poněkud jiná a velmi vzácně dojde stádia klinických projevů – muži slouží jako přenašeči a “své” infekce se velmi brzy zbavují pouhým vlivem vlastní obranyschonosti. Léčba infekce jako takové dosud neexistuje, léčíme pouze její projevy, případně můžeme zabránit přenosu infekce očkování či kondomem. JS

3.8.2007 | výsledek cytologie | g.klapuchova
Dobrý den,je mi 38 let a chtěla bych vědět váš názor na výsledky mé cytologie.Cytologické vyšetření mi můj gynekolog provádí asi 1xza půl roku a střídají se výsledky negativní s výsledkem,který teď posílám. Můj lékař tvrdí, že postačí opakovat cytologii a další léčba není nutná.Mám strach, abych něco nezanedbala.Mám 2 děti,další neplánuji. PAPA III jsou přítomny endocervikální bunky jsou přítomny metaplastické bunky reaktivní dlaždicové bunky akutní zánět mírný vyhovující pro hodnocení,to však omezeno přítomností krve

Děkuji za odpověď

Dobrý den,

dle zaslaného výsledku se pravděpodobně jedná o změny způsobené zánětem, který je vhodné řešit dle Vašich subjektivních obtíží (svědění, pálení, zápach, špinění) celkově nebo místně podanými antibiotiky. Tyto změny jsou velmi časté, ale jsou málo závažné bez rizika vzniku rakoviny. Opět ale opakuji, že cytologie je pouze polovinou pravdy z celkového vyšetření děložního čípku, vždy je třeba znát i výsledek kolposkopického vyšetření (vyšetření speciálním mikroskopem prováděné při každém preventivním vyšetření) a popřípadě i výsledek testu na HPV. Určitě vzneste na výsledky těchto vyšetření dotaz, nicméně se zdá, že u Vás žádný závažný problém nehrozí. JS

1.8.2007 | konzultace | karin
Chtěla bych Vám touto cestou moc poděkovát za Váše odpovědi a čas, který jste nad nimi strávil.Vaše pomoc na těchto stránkách je velkým přínosem. Krásný den Karin
1.8.2007 | konzultace | karin
Ještě jednou dobrý den, podařilo se mi ziskat histologii mé konizace.Pokud si vzpomináte rozhodla jsem se pro variantu dvě/odběry brushem v prosinci poté miminko/.Chtěla bych ještě poprosit o Váš odborný názor dle nálezu. NÁLEZ: A: Apex konizátu s ložiskovou kulatobunecnou infiltrací stromatu a s fokální strední dysplazií metaplastického dlaždicového epitelu. B-F: Konus s chronickým zánetem a s lehkou koilocytární dysplazií v ektocervikální oblasti. V transformacní zóne a prilehlém endocervikálním úseku vykazuje metaplastický dlaždicový epitel strední až težké dysplastické zmeny, které nedosahují k okrajum. ZÁVER: Vzhledem ke zjištení strední dysplazie v apexu byl vrchol dodatecne mnohonásobne prokrájen (26 rezu pouze z apexu), i po prorezání dosahuje ostruvek strední dysplazie k hranici konizátu. Dop. pacientku sledovat. Kódování nálezu SNOMED: T83 CERVIX (Grad.-, pravd.-) M43003 ZANET CHRONICKY,DISPERZNI,MULTIFOKALNI (Grad.-, fravd.-l) M74008 DYSPLAZIE TEZKA (Grad.-, Pravd.-l) NÁLEZ: Hlen s lamelami cervikálního cylindrického epitelu a s drobnými fragmenty korporálního endometria vzhledu vyvinuté proliferace. Dysplastické zmeny nebyly zjišteny. ZÁVER: Kódování nálezu SNOMED: T82 DELOHA NS (Grad.-, Pravd.-) M793l5 PROLIFERACE VYVINUTA (Grad.-, Pravd.-l) Moc děkuji Karin
Dobrý den,

dle výsledku histologie lze skutečně konstatovat, že Vaše rohodnutí je zcela v pořádku (osobně bych Vám postup ve smyslu sledování dokonce doporučil před variantou rekonizace) a že brzká gravidita by měl být ten nejlepší “samoléčebný” krok jaký můžete učinit. (Navíc je vzorek z operace extémně pečlivě vyšetřen – příslušný patolog by zasloužil více než pochvalu – a zdá se, že změny by mohly k okraji řezu pouze dosahovat, nikoliv jej přesahovat, což by znamenalo, že vše je již odstraněno a vy jste vlastně vyléčena !!!). Přeji hodně štěstí a brzký přírustek do rodiny. JS

30.7.2007 | Konizace děložního čípku | zs
Dobrý den pane doktore, je mi 30 let a pravidelně chodím na kontrolu ke svému gynekologovi. Vždy jednou ročně probíhá testování cytologie, které bylo vždy v pořádku, proto mě ani nenapadlo, že by mohl nastat problém. Letos v březnu byl znovu proveden odběr, po třech měsících mi přišla obsílka od lékaře, že se mám dostavit na kontrolní odběr. Bylo mi řečeno, že mám lehké zánětlivé změny na děložním čípku a že je nutné provést kontrolní odběr po třech měsících. Všimla jsem si na březnových výsledcích zakroužkovaného 2. stupně. Kontrolní test dopadl ještě hůř, zakroužkovaný byl stupěň 5.- buněčné změny. Pan doktor mi doporučil okamžitou operaci a konizaci děložního čípku. Jsem bezdětná a o miminko jsme se pokoušeli teprve 1 měsíc, ale zatím neúspěšně. Je to veliký šok, protože jsme plánovali rodinu a teď jak se dočítám, že se po operaci půl roku nesmí otěhotnět. I když pořád lepší než rakovina. Chtěla bych se zeptat, jestli by se neměl udělat ještě nějaký další kontrolní test, stále tak náhlému zhoršení nemůžu uvěřit a také jestli případná operace nebude mít vliv na případné otěhotnění a těhotenství. Předem děkuji za odpověď. Z.
Dobrý den,

nález na děložním čípku hodnotíme pomocí cytologického stěru a kolposkopie (vyšetření čípku pomocí speciálního mikroskopu) a při podezření na předrakovinové změny (což se zdá být Váš případ) často ještě odebíráme malý vzorek z podezřelého místa na čípku ještě během vyšetření (provádíme tzv. biopsii). Ke zhoršení nálezu může dojít skutečně relativně rychle a v dnešní době jde o problematiku s významně narůstající častostí, zvláště u mladých žen. Vždy je ale třeba mít co nejvíce informací před provedením operace. U mladé a bezdětné ženy nás k provedení operace (konizace) vede podezření (nebo ještě lépe přímo průkaz po biopsii) na středně těžké či těžké předrakovinové změny nebo dokonce rakovinu. Lehké změny neoperujeme, ale sledujeme a brzké těhotenství v tomto případě bývá naopak s výhodou. Vždy je jistě s výhodou konzultovat při abnormálním nálezu na čípku specializovanou ambulanci Centra onkologické prevence (COP) podle místa bydliště, kde proběhne kompletní dovyšetření (obvykle včetně biopsie) a je rozhodnuto zda operovat či sledovat. V případě nutnosti operace zcela správně uvádíte, že je posléze vhodné počkat kompletního vyhojení čípku tedy cca 6 měsíců před další snahou o těhotenství. JS
