Onkogyn.cz | Poradny

0

Onkogyn.cz > Poradny > Poradna pro přednádorové stavy (prekancerózy, dysplazie)

Chcete-li položit dotaz do některé z poraden, musíte se nejprve přihlásit. Před prvním přihlášením je nutné se zaregistrovat.

foto2-6444447 Poradna pro přednádorové stavy (prekancerózy, dysplazie)
MUDr. Jiří SlámaPracuje na Gynekologicko – porodnické klinice 1. LF UK a VFN v Praze jako člen onkogynekologického týmu. Věnuje se gynekologické onkologii, především pak předrakovinovým změnám (prekancerózám) ženských pohlavních orgánů a gynekologické operativě.

Centrum Onkologické Prevence (COP) a přidružená internetová poradna nabízí péči a konzultace pro pacientky s abnormálními nálezy na děložním čípku, pochvě a zevních rodidlech. Odpovídáme na dotazy týkající se abnormálních cytologických a kolposkopických vyšetření, projevů infekce lidskými papilomaviry (HPV) a problematiky očkování proti HPV infekci. Zároveň poskytujeme informace pro pacientky před i po operačním zákroku na děložním čípku včetně problematiky následného těhotenství.

VÁŽENÉ TAZATELKY – před zadáním dotazu si prosím projděte archiv, většina otázek již byla několikrát probrána v různých obměnách – v dotazu se vždy snažte o maximální konkrétnost Vašeho problému – poradna slouží pouze ke konzultaci onkologických problémů v gynekologii – poradna není veřejné diskusní fórum a není určena ke komerčním prezentacím – odpověď na zadaný dotaz lze očekávat do 14 dnů od zadání – děkuji za pochopení, JS

9.7.2007 | očkování | veronikahk
Dobrý den Vážený pane doktore,
chtěla bych Vás moc poprosit o Váš názor ohledně očkování proti rakovině děložního čípku v mém případě. Je mi 25 let a minulý rok jsem porodila dceru. Četla jsem, že je očkování vhodné do 26 let a nejlépe u děvčat, která ještě neměla pohlavní styk. Ptala jsem se mého gynekologa a podle něho by se měly očkovat všechny ženy bez ohledu na věk. Když se nechám očkovat nemůže to mít vliv na případné další těhotenství a vývoj miminka? Mnohokrát Vám děkuji za Vaši odpověď i za čas, který věnujete nám tazatelkám. Děkuji Nika
Dobrý den,

očkování lze skutečně nabídnout všem ženám, už jsou navíc k dispozici i data o účinku u žen do 55 let a jsou více než optimistická. Samozřejmě je nejlépe očkovat ženy před zahájením pohlavního života, ale i pohlavně žijící žena se může opakovaně infikovat HPV a následně dojít až do stádia rakovinového nádoru. Samozřejmě je nutno mít na paměti, že očkování v žádném případě nenahradí preventivní kontroly, na které je třeba dále docházet. Očkování rozhodně nevadí těhotenství, které vznikne po ukončení celého očkovacího schématu. S trochou nadsázky lze říci, že otěhotnět můžete už večer v den podání poslední (tedy 3.) dávky vakcíny. V průběhu těhotenství neočkujeme z obavy možného vlivu na vývoj miminka. JS

5.7.2007 | Anestezie | Gabriela
Dobrý den pane doktore, po vyšetření děložního čípku v CGOP mi bylo sděleno, že se jedná o “lehkou dysplazii” a mám podstoupit konizaci el. kličkou. Zákroku se vůbec neobávám, ale doslova hrůzu mám z celkové anestezie, i když mi bylo vysvětleno, že se jedná o lehkou a krátkodobou anestezii (zákrok prý trvá pouze několik minut). Ráda bych se zeptala, jestli je při tomto zákroku vždy nezbytně nutná celková anestezie a proč, anebo existuje nějaká alternativní možnost?

Předem děkuji za odpověď. G.

Dobrý den,

celková anestezie je lepší pro celkový komfort operace – Vás nic nebolí a jste dobře relaxovaná, což zajišťuje dobrý přístup k operované části čípku a lékař může pracovat bez obav, že se mu například pohnete. Operace je i kratší. Naprosto srovnatelnou alternativou je provedení operace v tzv. paracervikálním bloku, kdy se do děložního čípku vpraví injekcí několik mililitrů látky k místnímu umrtvení a následně se provede operace (konizace). Necítíte bolest, ale zároveň nespíte. Nevýhodné je, že někdy bývá silnější pocit tepla (pracuje se s vysokofrekvenčním elektr. proudem) a samozřejmě se nesmíte hýbat. Sám tento typ operace volím pro kojící maminky a ženy, které nemohou nebo nechtějí celkovou anestezii. Nelze použít při alergii na přípravky pro místní umrtvení. JS

3.7.2007 | HPV vir | Monika
Dobry den pane doktore, mela jsem nalez HPV viru,ja sveho partnera nepodvedla a je to muj prvni partner.On prede mnou nikoho take nemel,zajima me,jak je mozne,ze jsem ten vir dostala, kdyz mi tvrdi,ze me nepodvedl.Muj gynekolog mi rekl:”Neni sex-neni HPV” to znamena,ze jinak se neda nakazit?

Dekuji

Dobrý den,

ačkoliv většina HPV infekce skutečně připadá na pohlavní přenos, stále existuje určité procento získané nepohlavní cestou. Tedy rovnítko mezi – sex (resp. pohlavní styk) a HPV – není absolutní. Dále záleží, co přesně znamená “měla jsem nález HPV”. Testování na přítomnost viru je relativně drahé a ne příliš obvyklé vyšetření zvláště v ambulanci praktického gynekologa. Běžné vyšetření – cytologický stěr – může dát podezření na možnou HPV infekci, resp. její projevy, ale řada změn na děložním čípku je způsobena i jinými původci (obvykle bakteriemi), které obraz HPV infekce mohou napodobovat. S vědomích uvedených informací lze shrnout, že je skutečně možná situace rozvoje změn na děložním čípku i v případě zcela věrné partnerské dvojice. JS

2.7.2007 | CIN IV | Matiašková
Dobrý den,

v prosinci 2006 mi byl zjištěn nález z cytologie č. IV., přičemž mě stále doprovázejí různé problémy ve formě výtoků. Většinou kvasinková infekce a to docela často. Když jsem přišla na prohlídku k lékařce, říkala, že tam je silný výtok a čekala, že výsledky budou poukazovat na nějakou infekce. Když jsem tam volala, bylo vše v pořádku a pak jsem ještě měla dodatečně volat na výsledky cytologie. Tam mi bohužel řekla, že mám IV, že to ale nečekala, když ostatní výsledky byly dobré. Řekla mi, že mám příjít na další výsledky za 4-6 měsíců (což bylo doporučeno od akreditované laboratoře). Jelikož jsem se opravdu hrozně bála, uklidnila mě s tím, že ten špatný výsledek zřejmě bude v důsledku nějaké té infekce a že kdyby to bylo špatné, tak by si laboratoř nedovolila mě pozvat na kontrolu až za půl roku. Mohu věřit, že to bylo v důsledku tohoto jak jste v jedné ze svých odpovědí také zmiňoval? Nyní jsem objednaná na kontrolu a obávám se. Velmi děkuji za odpověď Míša

Dobrý den,

na základě Vámi popisovaného nelze než souhlasit s postupem Vaší lékařky a vyčkat kontroly s odstupem 4-6 měsíců. Je možné, že změny byly skutečně ovlivněny infekcí, resp. proběhlým zánětem a při kontrole již bude vše v pořádku. JS

29.6.2007 | Konizace | Martina
Dobrý den, 21.6.2007 jsem podstoupila(22 let) konizaci děložního čípku ,která mi byla doporučena vzhledem k opakovanému vysledku PAP III.(3. měsíce předtím byla provedena biopsie). Po zákroku jsem měla slabé krvácení, bez obtíží mě propustili domů. Krvácení ustalo a měla jsem narůžovělý výtok a po 3 dnech zase krvácím, ale tektokrát docela hodně a trvá to 3 den. Byla jsem u svého gyn. a předepsal mi nehormonální tablety Ascorutin řekl mi, že je to na na zcelení cévek. Jen bych chtěla vědět jestli takové silnější krvácení je normální a nebylo třeba něco zanedbaného. Pán doktor mi neřekl k tomuto nic jen kdyby se to nezlepšilo do neděle(za 2dny), tak mám přijít. A měla bych ještě jeden dotaz četla jsem na internetu, že Rizikovými faktory pro vývoj karcinomu děložního čípku jsou – nízký věk prvního pohlavního styku, časté střídání sexuálních partnerů, oslabená imunita ať už v důsledku jiného onemocnění, déletrvajícího stresu nebo zanedbávané výživy a kouření. První pohlavní styk jsem měla v 19letech a to s partnerem se kterým jsem dodnes, nekouřím. Jak je možné, že mám tyto problémy? Že by za všechno mohl ¨stres¨ Děkuji pane doktore za Vaši odpověď. Mohl byste prosím odpověď poslat na e-mail: [email protected]
Dobrý den,

opět si dovolím odpověď uveřejnit zde, aby mohla posloužit i pro ostatní ženy. Hojení i s krvácením, jak jej popisujete, je typické. Po operaci trvá asi týden než se začne odlučovat “stroupek” z povrchu čípku -což je provázeno obvykle i silnějším krvácením (někdy až jako při menses), které může trvat i 2-3 týdny !!! Ascorutin v dávce 3×2 tbl je jistě šikovný pomocný lék k lepšímu hojení, neustupuje-li krvácení, pak bývá vhodné nasadit antibiotika, protože nejčastější příčinou zdlouhavého hojení i silnějšího krvácení je právě zánět. Rizika, která uvádíte jsou zcela správná, bohužel hlavní příčina je infekce rizikovými typy lidského papilomaviru (HPV) a tu může přinést i jediný partner. Vlastní změny se projeví až po letech bezpříznakového přetrvávání viru v děložním čípku. Je tedy klidně možné, že změny na Vašem děložním čípku mohou být způsobeny HPV infekcí od Vašeho 1. partnera, nicméně jde spíše o diskuzi akademickou, neboť to nelze zpětně zjistit. Stres – jako faktor pro vznik změn má vliv vcelku malý, za hlavní je nutné považovat infekci HPV. JS

29.6.2007 | N86 | silvie2510
Úvodem Vás zdravím, obracím se na Vás s dotazem na který mi dnes můj gynekolog nedokázal odpovědět a hned mě odeslal na onkologynekologické vyšetření, bude mi 40 let jsem v 16 týdnu tehotenství
. Ve stěrech provedených 18.6.2007 mi vyšla dysplasie lehká a střední .Chtěla bych se zeptat, jak se řeší tento problém u těhotných žen a jaká jsou možná rizika.Díky za odpovědˇ e-mail: [email protected]
Dobrý den,

odpověď může posloužit jako informace i ostatním ženám s obdobným problémem, proto ji nezasílám na Váš mail. V těhotenství je situace s předrakovinovými (dysplastickými) změnami na děložním čípku úplně jiná než u netěhotných (pro Vás vlastně mnohem výhodnější), neboť cílem je vyloučit, že nemáte rakovinový nádor. Ostatní změny (dokonce i těžké předrakovinové) pouze sledujeme !!! Na kontroly se chodí po 8 – 12 týdnech a řešení se ponechává až na období po šestinedělí. U relativně vysokého procenta žen totiž díky porodu a změnám v šestinedělí předrakovinové změny sami zmizí. Nedojde-li k jejich vymizení, pak se operace (konizace) provádí také až po šestinedělí, čímž neohrozí průběh těhotenství. Operace (konizace) v těhotenství by měla být vyhrazena jen na situace, kdy je opravdové podezření na rakovinu, v ostatních případech může být více ke škodě než užitku. Předrakovinové změny se v těhotenství totiž spíše zlepšují než, že by docházelo k jejich zhoršení. JS

28.6.2007 | Nález | Leni
Dobrý den pane doktore, dneska jsem si byla pro výsledky po konizaci a pan doktor mi řekl, že můj nález byl nádorový, a že jsem přišla na poslední chvíli, ale že teď je vše už odstraněno, ale musím chodit na pravidelné prohlídky. Vyvolalo to ve mně strach, že by se mi to mohlo do budoucna vrátit, a že bych s tím mohla mít ještě někdy nějaké problémy. Jsou mé obavy na místě? Děkuji Vám za odpověď

L.(21)

Dobrý den,

informace, kterou jste dostala je vlastně takový malý důvod k oslavě! Utekla jste závažnému onemocnění. Sledování je určitě na místě. Riziko návratu změn je malé, ale přesto existuje (proto také ty kontroly). Nebojte se, vyvarujte se rizika zisku HPV infekce, jste-li kuřačka cigaret pak nekuřte a docházejte na pravidelné kontroly (budou nyní jistě častěji), aby se případné změny odhalily v časné fázi. JS

28.6.2007 | Konizace elektrickou kličkou | Klára
Dobrý den, pane doktore, při pravidelné prohlídce mi byly zjištěny změny na děložním čípku, při vyšetření na spec. mikroskopu (kolkoskopie?) a při biopsii mi byl zjištěn CIN II. Jsem objednaná na konizaci el. kličkou a chtěla bych se zeptat, zda po tomto zákroku bývá odstraněna všechna zasažená tkáň, a zda je možné, že i při CIN II je poté ve výsledcích zjištěna rakovina.

Děkuji Vám za odpověď.

Dobrý den,

cílem konizace je odstranit celou změněnou část děložního čípku (ta obvykle vytváří jakýsi “vřídek”) a tím pacientku vyléčit. Vámi popisovaný postup vyšetření je zcela správný, evidentně jste v té nejlepší péči. Riziko zjištění rakoviny po kolposkopickém vyšetření s cílenou biopsií provedenou odborníkem a výsledkem CIN 2 (středně těžké předrakovinové změny děložního čípku) je prakticky nulové. Zdá se, že jste na nejlepší cestě k úplnému uzdravení po absolvování operace (konizace). Hodně štěstí. JS

27.6.2007 | viry + očkování | LenkaK2
Pane doktore, moc Vám děkuji za informaci. Takže myslíte, že očkování “má cenu” v každém případě? Ještě se vracím k problematice z mého mailu 26.6. – je mi 27 let. Právě největším problémem je, že neodhadnu riziko, zda se dát nejdříve očkovat nebo to “vydrží” po porodu…Jak se takové viry rychle množí?

Ještě jednou moc díky za vše!

Ano, očkování má určitě smysl pro všechny mladé ženy. Vaše úvaha o očkování by spíše měla zohlednit zda máte či nemáte stálého partnera, tedy zda hrozí či nehrozí nová infekce HPV. Při stálém partnerovi je pak více důležité to, jak moc spěcháte na otěhotnění. Rychlost množení viru nehraje vůbec žádnou roli. JS
27.6.2007 | PAP IV | hana1980
Dobry den pane doktore, od sveho gynekologa jsem bez jakehokoli komentare dostala zadanku na vysetreni v centru gynekologicke onkologicke prevence s nalezem z cytologie PAP IV (c. 7355). Na internetu jsem nalezla, ze to zrejme znamena zmeny na deloznim cipku, mohl byste mi, prosim, rict, co to obnasi? Objednana tam jsem az na srpen a rada bych vedela, na co se psychicky pripravit. Predem velmi dekuji za odpoved. Hanka K.
Dobrý den,

cytologický stěr z děložního čípku slouží k vyhledávání předrakovinových změn tak, aby se ošetřily ještě než se změní v rakovinu. Cytologický stěr se hodnotí podle několika klasifikací a klasifikace PAP je jednou ze starších. Stěr hodnocený jako PAP IV vždy vyžaduje vyšetření ve specializované ambulanci COP, kde se provede kolposkopie a případně i biopsie (vysvětlení viz další dotazy či slovníček na www.onkogyn.cz, “pro pacienky”). Termín na srpen je O.K., ničeho se neděste, Váš gynekolog udělal vše zcela správně a po vyšetření v COP jistě bude zřejmé jaký postup (sledování či malá operace – konizace) bude pro Váš stav ten nejlepší. JS

26.6.2007 | očkování + nález | LenkaK2
Dobrý den, pane doktore, chtěla jsem se zeptat na jednu věc. Opakovaně trpím táhlými tupými bolestmi břicha. Dá se to vydržet, ale doprovází jej někdy i silné výtoky, což je nepříjemné. Již jsem absolvovala vyšetření jak na urologii (trpím záněty moč. cest), tak na gynekologii. Tam kromě kvasinek (které prý mají všichni) zjistili, že mám v sobě viry, které mohou způsobit rakovinu děložního čípku. Nedozvěděla jsem se, jaké typy (ale prý jde o ty špatné). Lékař mi doporučil očkování, ale pak jsem se zas dozvěděla, že to snad ani nemá cenu, když se tam objeví ty “špatné” viry. Chtěla jsem se proto zeptat, jak se na celou věc díváte Vy, i když vím, že takhle “na dálku” je to hodně zkreslené.

Jinak jsem se chtěla zeptat ještě na jednu věc. Ve velmi brzké době plánujeme miminko a tak jsem se chtěla zeptat, zda tomu nálezu nemůže třeba pomoci, popř. mu nebude třeba první, druhá dávka očkování vadit (v případě, že byste očkování tedy doporučil). Jak je tomu v průběhu těhotenství? Moc díky Lenka K.

Dobrý den,

problematiku “virů, které způsobují rakovinu” jsem již několikrát zodpovídal, určitě si projděte předchozí otázky a odpědi. Jde o tzv. HPV – lidský papilomavirus. Jeho nebezpečí je závislé na Vašem věku, protože se s ním setkají alespoň jednou za život téměř všichni lidé. Nebezpečný je především, když jej zjistíme u žen nad 30 let. Očkování lze doporučit v každém věku, zároveň však musíte dále docházet na gynekologické kontroly. Těhotenství je z pohledu HPV infekce i změn na děložním čípku veskrze pozitivní. Očkování musí být však provedeno kompletně před otěhotněním nebo až po porodu, existují data o jeho potencionální nebezpečnosti pro vývoj miminka. JS
