Onkogyn.cz | Poradny

0

Onkogyn.cz > Poradny > Poradna pro přednádorové stavy (prekancerózy, dysplazie)

Chcete-li položit dotaz do některé z poraden, musíte se nejprve přihlásit. Před prvním přihlášením je nutné se zaregistrovat.

foto2-6801388 Poradna pro přednádorové stavy (prekancerózy, dysplazie)
MUDr. Jiří SlámaPracuje na Gynekologicko – porodnické klinice 1. LF UK a VFN v Praze jako člen onkogynekologického týmu. Věnuje se gynekologické onkologii, především pak předrakovinovým změnám (prekancerózám) ženských pohlavních orgánů a gynekologické operativě.

Centrum Onkologické Prevence (COP) a přidružená internetová poradna nabízí péči a konzultace pro pacientky s abnormálními nálezy na děložním čípku, pochvě a zevních rodidlech. Odpovídáme na dotazy týkající se abnormálních cytologických a kolposkopických vyšetření, projevů infekce lidskými papilomaviry (HPV) a problematiky očkování proti HPV infekci. Zároveň poskytujeme informace pro pacientky před i po operačním zákroku na děložním čípku včetně problematiky následného těhotenství.

VÁŽENÉ TAZATELKY – před zadáním dotazu si prosím projděte archiv, většina otázek již byla několikrát probrána v různých obměnách – v dotazu se vždy snažte o maximální konkrétnost Vašeho problému – poradna slouží pouze ke konzultaci onkologických problémů v gynekologii – poradna není veřejné diskusní fórum a není určena ke komerčním prezentacím – odpověď na zadaný dotaz lze očekávat do 14 dnů od zadání – děkuji za pochopení, JS

26.6.2007 | očkování + nález | LenkaK2
Dobrý den, pane doktore, chtěla jsem se zeptat na jednu věc. Opakovaně trpím táhlými tupými bolestmi břicha. Dá se to vydržet, ale doprovází jej někdy i silné výtoky, což je nepříjemné. Již jsem absolvovala vyšetření jak na urologii (trpím záněty moč. cest), tak na gynekologii. Tam kromě kvasinek (které prý mají všichni) zjistili, že mám v sobě viry, které mohou způsobit rakovinu děložního čípku. Nedozvěděla jsem se, jaké typy (ale prý jde o ty špatné). Lékař mi doporučil očkování, ale pak jsem se zas dozvěděla, že to snad ani nemá cenu, když se tam objeví ty “špatné” viry. Chtěla jsem se proto zeptat, jak se na celou věc díváte Vy, i když vím, že takhle “na dálku” je to hodně zkreslené.

Jinak jsem se chtěla zeptat ještě na jednu věc. Ve velmi brzké době plánujeme miminko a tak jsem se chtěla zeptat, zda tomu nálezu nemůže třeba pomoci, popř. mu nebude třeba první, druhá dávka očkování vadit (v případě, že byste očkování tedy doporučil). Jak je tomu v průběhu těhotenství? Moc díky Lenka K.

Dobrý den,

problematiku “virů, které způsobují rakovinu” jsem již několikrát zodpovídal, určitě si projděte předchozí otázky a odpědi. Jde o tzv. HPV – lidský papilomavirus. Jeho nebezpečí je závislé na Vašem věku, protože se s ním setkají alespoň jednou za život téměř všichni lidé. Nebezpečný je především, když jej zjistíme u žen nad 30 let. Očkování lze doporučit v každém věku, zároveň však musíte dále docházet na gynekologické kontroly. Těhotenství je z pohledu HPV infekce i změn na děložním čípku veskrze pozitivní. Očkování musí být však provedeno kompletně před otěhotněním nebo až po porodu, existují data o jeho potencionální nebezpečnosti pro vývoj miminka. JS

26.6.2007 | Ještě jednou nález na čípku | Merwald
Dobrý den pane doktore, obracím se na Vás tedy ještě jednou. Z lékařské zprávy jsem ještě vyčetla toto -obj.: čípek hladký, kolpo E – TVS:děloha v AV 5,5×3,2cm, adnexa bn – Z:Laesio cerv.uteri ASC-H

Jestliže mi můžete ještě poskytnout nějaké informace budu moc ráda a moc Vám děkuji za již poskytnutou odpověď.

Dobrý den,

kolposkopie hodnocená jako E je zcela normálním nálezem, v kombinaci s cytologií ASC-H bych sám navrhl kontrolu za 3-4 měsíce. Vzhledem k Vašemu nízkému věku bych rozhodně konizaci NEPODSTUPOVAL jen na základě abnormální cytologie. Požádejte svého gynekologa o odborné vyšetření v COP, jen abnormální cytologie je v tomto případě příliš malou indicií, že na operaci skutečně musíte! Osobně u většiny mladých žen abnormální nález cytologie vždy pečlivě vyšetřím kolposkopicky a ještě potrzuji pomocí odběru malého vzorečku z podezřelého místa (tzv. punch biopsií) – už se ve své odpovědi opakuji, ale u nejasných nálezů na děložním čípku u mladých žen vždy platí přísloví – dvakrát měř, jednou řež. JS

26.6.2007 | Kolposkopie | Petra
Dobrý den pane doktore, ještě jednou se na Vás obracím, kolposkopie byla provedena ještě před excizí a lékař říkal, že na pohled není také nic vidět. Asi mám jedinou možnost zkusit si domluvit konzultaci v nějakém specializovaném centru, můj lékař už mi jen řekl – my se už budeme jenom domlouvat na konizaci.

Velice děkuji za odpovědi a cenné rady.

Naprosto souhlasím. JS
26.6.2007 | Nález na čípku | Merwald
Dobrý den, je mi 28 let a dosud jsem nikdy neměla žádné gyn. potíže. S pohlavním životem jsem začala v 19 letech, měla jsem celkem dva partnery. Nedávno jsem byla na gynekologii na prohlídce po šestinedělí a z cytologie mám pozitivní nález na čípku – ASC-H.Tento týden se jdu objednat na konizaci čípku. V lékařské zprávě mám psáno Konizace čípku + PC hrdla. Můžete mi vysvětlit co je PC hrdla? Potom by mě zajímalo, za jak dlouho se to mohlo vyvinout do tohoto stádia? Už jsem si zjistila, že tomu předcházejí jiné stupňe…ale jsem z toho jelen. Předtím jsem byla na cytologii na začátku těhotenství – v září 2006 a výsledek byl negativní, takže mě udivuje, že za tak relativně krítkou dobu mám najednou nález ASC-H. A ještě něco – moje dcerka byla druhý den po porodu převezena na JIP a mě bylo řečeno, že se nakazila nějakou infekcí ode mě . Je možné, že to bylo právě kvůli tomu mému nálezu na čípku? Moc vám děkuju za odpověď, jsem z toho teď docela v šoku a mám strach, co bude následovat…
Dobrý den,

cytologický nález ASC – H (abnormální buňky nejasného významu, které nemohou vyloučit závažné předrakovinové změny) by měl vždy být doplněn kolposkopickým vyšetřením (viz dotazy níže). Je-li potrzeno podezření na závažné předrakovinové změny, pak následuje malá operace – konizace, pomocí které se děložní čípek ošetří a zároveň získá dostatečný vzorek děložního čípku, který podá velmi přesné informace o úrovni předrakovinových změn. PC je zkratka pro Probatoria Curettage – kyretáž (lidově “výškrab”), zcela minimální zákrok, kterým se konizace vždy doplňuje. Cílem je zjistit, zda v ponechané části děložního čípku je již vše v pořádku. Cytologický výsledek ASC – H nezřídka bývá způsoben zánětem děložního čípku, který ale nemá souvislost s infekcí novorozence. Posuzovat rychlost za jakou se vyvinula cytologie ASC – H není možné, nemám informaci o výsledku Vašeho kolposkopického vyšetření (bylo-li provedeno), popřípadě biopsie – nemohu se vyjádřit co se vlasně za tímto cytologickým nálezem skrývá (zánět, předrakovinové změny .. ?). Opět opakuji, že cytologie je jen polovinou pravdy, vždy je třeba i kolposkopie, případně biopsie nebo u starších žen i testu na HPV infekci. JS

26.6.2007 | Poděkování za odpověď | Petra
Dobrý den pane doktore, děkuji za odpověď, vůbec teď nerozumím tomu, proč tedy doktor doporučil konizaci když histologie dopadla dobře (je možné, že je jen „opatrný“ a pro jistotu chce „dát pryč“ vše za každou cenu?). Chtěla jsem poprosit – je možné kontaktovat některé specializované centrum (COP) bez doporučení mého lékaře? Případně, jestli existuje nějaký seznam těchto center? Ještě k tomu co píšete o těhotenství – u vás by se těhotenství naopak doporučovalo? Velice děkuji za odpověď, za Váš čas a za ochotu.
Na Vaši otázku bohužel nedokáži adekvátně odpovědět, chybí mi dostatek informací. Naléhal bych určitě na informaci o kolposkopickém nálezu (tedy o vizuálním “obraze” na děložním čípku), zda vykazuje známky podezřelé z reziduálních předrakovinových změn. Cytologie je totiž ve většině případů pouze polovičkou pravdy, vždy je nutné provést i tzv. kolposkopii – tedy vyšetřit děložní čípek speciálním mikroskopem, často je třeba doplnit i odběr biopsie (třeba i kličkou ve formě excize jako ve Vašem případě). I zde platí známé přísloví – dvakrát měř, jednou řež. Seznam COP je možné zkusit najít na internetu podle místa bydliště. Lékaři v COP musí být certifikováni ve výkonu expertní kolposkopie. Závěrem – je pravdou, že vyloučíme-li závažné předrakovinové změny, tak (i v případě přítomnosti lehkých předrakovinových změn) těhotenství může být skutečně prospěšné. JS

P.S. ještě k terminologii – dysplazie = prekanceróza = předrakovinové změny

25.6.2007 | Konizace | Petra
Přeji dobrý den, před třemi měsíci mi vyšla špatná cytologie – lehká dysplazie, po zopakování vyšla dokonce střední dysplazie, před týdnem jsem byla na excizi z čípku elektrickou kličkou. Bylo mi řečeno, že výsledky jsou dobré,bez nálezu,ale že doporučuje udělat konizaci, že by třeba mohlo být někde něco schovaného. Teď prý na konizaci nemůžu,že po tom předchozím zákroku se to prý musí zhojit (ten druhý doktor dělal excizi elektrickou kličkou a vzal toho prý celkem hodně, takže taková malá konizace, ale prý to nemusel vzít celé, nějaké špatné buňky tam prý mohly zůstat), tak mám přijít za tři týdny se domluvit. Je mi 33 let a chtěli jsme se začít snažit otěhotnět..a teď tohle. Prý to těhotenství nijak neohrozí (teď to na těhotenství prý rozhodně není), ale zajímal by mě Váš názor jestli je zákrok opravdu nutný.

Předem velice děkuji za odpověď.

Dobrý den,

podle informací, které uvádíte, mi není úplně zřejmé proč dělat druhý výkon, když histologie z prvé operace dopadla dobře (tedy jak píšete byla zcela normální) ? Myslím, že je nutné trvat na přesném vysvětlení aktuálního stavu, opakovanou konizaci děláme jen v případě, že předchozí operace neodstraní předrakovinové změny kompletně. Rozhodně by bylo vhodné při nejasnostech o nálezu na Vašem děložním čípku využít konzultaci v některém ze specializovaných Center Onkologické Prevence (COP). Zvláště u mladých žen bez dětí se vždy snažíme o maximálně konzervativní postup a snahy o těhotenství naopak velmi podporujeme. Budete-li vědět více – rád Vám poradím. JS

25.6.2007 | Poděkování | Leni
Moc Vám děkuji za odpověď. V nemocnici mě o průběhu hojení dostatečně neinformovali. A ještě bych měla dotaz, jestli se může týden po zákroku na slunce? Děkuji a přeji Vám hezký den
Všechny aktivity mimo pohlavního styku, extrémních sportů, plavání a koupání se v napuštěné vaně jsou povoleny, tedy i pobyt na slunci či slunění. JS
25.6.2007 | konizace děl.čípku | Leni
Dobrý den před 6 dny jsem podstoupila odstranění vřídku na děložním čípku, zákrok mi byl proveden elektrickou kličkou v celkové narkóze. Po dobu pobytu v nemocnici jsen neměla žádný problém, nekrvácela jsem,bolesti žádné a neměla jsem ani výtok, ale po prvním dni stráveným doma se mi objevil narůžovělý výtok. Chci se zeptat, zda je to normální po takovém zákroku?
Dobrý den,

stav, který popisujete je zcela normální. Při operaci totiž vytváříme na povrchu děložního čípku při zastavování drobného krvácení po odstranění “vřídku” vlastně jakýsi “stroupek”. Ten se obvykle za týden po operaci začne odlučovat se současným slabým krvácením, které však může trvat až 3-4 týdny ! Hojení po operaci je pomalé, proto určitě dodržujte 6 týdnů hygienický režim. JS

23.6.2007 | GS Merilin ano či ne. | Arabela
Je mi 52 let a tři roky užívám GS Merilin, který mi úspěšně pomáhá překonat klimakterické potíže. Jenže jsem si našla v prsu bulku, která po biopsii se ukázala jako pozitivní a již jsem objednaná na operaci. Chtěla bych vědět, jestli bych měla přerušit užívání přírodního produktu GS Merilin, který sice neobsahuje estrogen, ale něco, co ho vlastně možná tak trochu nahrazuje. Děkuji předem za vaši odpověď.
Dobrý den,

nádory prsu (zhoubné i nezhoubné) jsou obvykle závislé na ženských pohlavních hormonech. Proto je určitě nutné vysadit i Vámi uváděný přípravek neboť obsahuje tzv. fytoestrogeny – tedy “přírodní” obdobu ženských pohlavních hormonů. Vzhledem k uvedené hormonální závislosti často po operaci pro zhoubné nádory nasazujeme navíc i léky s přesně opačným účinkem – tzv. protihormony (antiestrogeny). Hodně štěstí. JS

22.6.2007 | nález na děložním čípku | Lenka
Dobrý den, je mi 33 let(žádné děti).Můj lékař mi zjistil změny na děložním čípku. Po vyšetření biopsií mi zjistil lehký až střední nález. Mám podstoupit plastiku děložního čípku. Chci se zeptat na možná rizika a jestli budu moci v budoucnu otěhotnět. V čem vlastně tento zákrok zpočívá a jak rychle by se měl provést. Moc děkuji za odpověď
Dobrý den,

změny na děložním čípku hodnotíme na benigní – například zánět, předrakovinové (lehké – střední – těžké) a rakovinu. Ve Vašem případě jde o střední předrakovinové změny. Ty již nelze sledovat, ale je nutné je ošetřit – provádíme tzv. konizaci (starší název je plastika čípku). Jde o poměrně jednoduchou operaci, při které se v krátké narkóze vyřízne změněná část čípku v podobě konusu (kužele). Na naší klinice se operace provádí během jednodenní hospitalizace. Nutné je dobré načasování operace po ukončení menses (je tedy dostatečně dlouhá doba na hojení než začne další krvácení). Po operaci doporčujeme 6 týdení hygienický režim bez pohlavního styku a bez plavání či koupání se ve vaně. Rizika operace jsou při provádění zkušeným operatérem velmi malá, a to i do budoucna. Vzhledem k běžnému používání moderních elektochirurgických metod je následné těhotenství obvykle nerizikové. Častěji můžeme zaznamenat ukončení těhotenství císařským řezem pro pevnou jizvu na operovaném čípku. S ohledem na relativně nízkou závažnost Vašich změn bych doporučil provést operaci v horizontu 3 měsíců od zjištění diagnózy. JS

22.6.2007 | Očkování proti HPV – snížení účinnosti,abstinence? | vasapasa
Dobrý den.Měla bych dotaz ohledně očkování proti rakovině děložního čípku HPV- mám na mysli očkování které je u nás necelý rok a jeho cena by měla být kolem 10 000kč.Je mi 15 roků a zatím jsem neměla pohlavní styk.Po dlouhodobé známosti bych se chtěla milovat se svým partnerem,ale také bych chtěla podstoupit zmíněné očkování.Doslechla jsem se,že by se mělo aplikovat nejlépe před zahájením sexuálního života a také že po aplikaci nemohu mít 6 měsíců pohlavní styk.Údajně se tím snižuje účinnost očkování.Nejsem si jistá co jsou mýty a polopravdy a co je skutečně nutné splnit? 1)Zajímalo by mě tedy jaký má vliv na tuto účinnost to že bych měla pohlavní styk již nyní a očkování bych podstoupila až později?(například někdy na podzim) Jak se tato účinnost sníží?Má smysl odložit moje první milování? 2)By mě zajímalo pokud bych podstoupila aplikaci očkování nyní a následně pak zahájila pohlavní život (nedodržela těch 6 měsíců) co se stane s účinností tohoto očkování? 3) A čím konkrétně se snižuje účinnost očkování?Myslím jestli musí vnikat do pochvy penis(bez kondomu) a dojít ke smíchaní pohlavních šťáv nebo se účinnost sniží i při vniknutí například prstu do pochvy či jazyku při orálním sexu?Jde mi o to JESTLI SE tedy SNÍŽÍ UČINNOST JEN PŘI NECHRÁNĚNÉM POHLAVNÍM STYKU, nebo při vniknutí jakéhokoliv tělasa do pochvy (třebas i vibrátoru).Mohla bych se milovat (bez obav o snížení účinnosti očkování) s partnerem když bude mít kondom?Nebo se tedy účinnost sníží vniknutím jakéhokoliv neseterilního předmětu do pochvy?(jazyk,prsty,vibrátor…) 4)Ani já ani můj partner jsme ještě nikdy neměli pohlavní styk je tedy jisté že nemáme HPV a můžeme se tedy spolu milovat a poté podstoupit očkování bez toho aniž by byla snížena jeho účinnost? Nebo jde i jinak se nakazit než pohlavním stykem? Nikde nenacházím odpovědi na tyto otázky a proto se obracím na vás.Děkuji za vyčerpávající odpověd. S pozdravem Vendula Pasáková
Dobrý den, v úvodu musím pochválit za takou míru zodpovědnosti u tak mladé ženy! K Vašim dotazům: 1. účinek očkování je skutečně nejvyšší u žen, které neměly HPV infekci, tedy obvykle u panen 2. zahájit pohlavní život během očkování je již relativně bezpečné, protože už první vakcína velmi silně chrání, přesto je vhodné zahájení pohlavního života odložit po ukončení očkování (zvláště měl-li již partner pohlavní styk) a vždy je také třeba myslet na ochranu před otěhotněním 3. účinek očkování se sníží, jestliže žena dříve získala HPV infekci, pak se sice vytváří určitá hladina protilátek, ale výrazněji nižší než po očkování a navíc hrozí, že virus bude v těle přetrvávat a začně způsobovat předrakovinové nebo i rakovinové změny (a na to je bohužel vakcína nefunkční). Virus se může přenést všemi způsoby, které popisujete, ačkoliv při pohlavním styku bez kondomu je to nejpravděpodobnější 4. šance, že si vzájemně přenesete HPV virus, jestliže jste oba “nedotčení” je skutečně velmi malá

Závěrem – doporučil bych Vám očkování určitě před prvním stykem, následně pak sex s kondomem. Po zahájení pohlavního života též pravidelné kontroly u gynekologa. Otázkou je – jestli se zahájením pohlavního života v 15 letech zbytečně nespěcháte, pohlavní život není jen riziko HPV, ale také mnoha pohlavně přenosných chorob, nechtěného těhotenství, atd. Popřemýšlejte o tom, hodně štestí. JS
