Onkogyn.cz | Poradny

0

Onkogyn.cz > Poradny > Poradna pro přednádorové stavy (prekancerózy, dysplazie)

Chcete-li položit dotaz do některé z poraden, musíte se nejprve přihlásit. Před prvním přihlášením je nutné se zaregistrovat.

foto2-8614170 Poradna pro přednádorové stavy (prekancerózy, dysplazie)
MUDr. Jiří SlámaPracuje na Gynekologicko – porodnické klinice 1. LF UK a VFN v Praze jako člen onkogynekologického týmu. Věnuje se gynekologické onkologii, především pak předrakovinovým změnám (prekancerózám) ženských pohlavních orgánů a gynekologické operativě.

Centrum Onkologické Prevence (COP) a přidružená internetová poradna nabízí péči a konzultace pro pacientky s abnormálními nálezy na děložním čípku, pochvě a zevních rodidlech. Odpovídáme na dotazy týkající se abnormálních cytologických a kolposkopických vyšetření, projevů infekce lidskými papilomaviry (HPV) a problematiky očkování proti HPV infekci. Zároveň poskytujeme informace pro pacientky před i po operačním zákroku na děložním čípku včetně problematiky následného těhotenství.

VÁŽENÉ TAZATELKY – před zadáním dotazu si prosím projděte archiv, většina otázek již byla několikrát probrána v různých obměnách – v dotazu se vždy snažte o maximální konkrétnost Vašeho problému – poradna slouží pouze ke konzultaci onkologických problémů v gynekologii – poradna není veřejné diskusní fórum a není určena ke komerčním prezentacím – odpověď na zadaný dotaz lze očekávat do 14 dnů od zadání – děkuji za pochopení, JS

22.6.2007 | Očkování proti HPV – snížení účinnosti,abstinence? | vasapasa
Dobrý den.Měla bych dotaz ohledně očkování proti rakovině děložního čípku HPV- mám na mysli očkování které je u nás necelý rok a jeho cena by měla být kolem 10 000kč.Je mi 15 roků a zatím jsem neměla pohlavní styk.Po dlouhodobé známosti bych se chtěla milovat se svým partnerem,ale také bych chtěla podstoupit zmíněné očkování.Doslechla jsem se,že by se mělo aplikovat nejlépe před zahájením sexuálního života a také že po aplikaci nemohu mít 6 měsíců pohlavní styk.Údajně se tím snižuje účinnost očkování.Nejsem si jistá co jsou mýty a polopravdy a co je skutečně nutné splnit? 1)Zajímalo by mě tedy jaký má vliv na tuto účinnost to že bych měla pohlavní styk již nyní a očkování bych podstoupila až později?(například někdy na podzim) Jak se tato účinnost sníží?Má smysl odložit moje první milování? 2)By mě zajímalo pokud bych podstoupila aplikaci očkování nyní a následně pak zahájila pohlavní život (nedodržela těch 6 měsíců) co se stane s účinností tohoto očkování? 3) A čím konkrétně se snižuje účinnost očkování?Myslím jestli musí vnikat do pochvy penis(bez kondomu) a dojít ke smíchaní pohlavních šťáv nebo se účinnost sniží i při vniknutí například prstu do pochvy či jazyku při orálním sexu?Jde mi o to JESTLI SE tedy SNÍŽÍ UČINNOST JEN PŘI NECHRÁNĚNÉM POHLAVNÍM STYKU, nebo při vniknutí jakéhokoliv tělasa do pochvy (třebas i vibrátoru).Mohla bych se milovat (bez obav o snížení účinnosti očkování) s partnerem když bude mít kondom?Nebo se tedy účinnost sníží vniknutím jakéhokoliv neseterilního předmětu do pochvy?(jazyk,prsty,vibrátor…) 4)Ani já ani můj partner jsme ještě nikdy neměli pohlavní styk je tedy jisté že nemáme HPV a můžeme se tedy spolu milovat a poté podstoupit očkování bez toho aniž by byla snížena jeho účinnost? Nebo jde i jinak se nakazit než pohlavním stykem? Nikde nenacházím odpovědi na tyto otázky a proto se obracím na vás.Děkuji za vyčerpávající odpověd. S pozdravem Vendula Pasáková
Dobrý den, v úvodu musím pochválit za takou míru zodpovědnosti u tak mladé ženy! K Vašim dotazům: 1. účinek očkování je skutečně nejvyšší u žen, které neměly HPV infekci, tedy obvykle u panen 2. zahájit pohlavní život během očkování je již relativně bezpečné, protože už první vakcína velmi silně chrání, přesto je vhodné zahájení pohlavního života odložit po ukončení očkování (zvláště měl-li již partner pohlavní styk) a vždy je také třeba myslet na ochranu před otěhotněním 3. účinek očkování se sníží, jestliže žena dříve získala HPV infekci, pak se sice vytváří určitá hladina protilátek, ale výrazněji nižší než po očkování a navíc hrozí, že virus bude v těle přetrvávat a začně způsobovat předrakovinové nebo i rakovinové změny (a na to je bohužel vakcína nefunkční). Virus se může přenést všemi způsoby, které popisujete, ačkoliv při pohlavním styku bez kondomu je to nejpravděpodobnější 4. šance, že si vzájemně přenesete HPV virus, jestliže jste oba “nedotčení” je skutečně velmi malá

Závěrem – doporučil bych Vám očkování určitě před prvním stykem, následně pak sex s kondomem. Po zahájení pohlavního života též pravidelné kontroly u gynekologa. Otázkou je – jestli se zahájením pohlavního života v 15 letech zbytečně nespěcháte, pohlavní život není jen riziko HPV, ale také mnoha pohlavně přenosných chorob, nechtěného těhotenství, atd. Popřemýšlejte o tom, hodně štestí. JS

13.6.2007 | Nález na čípku – těhotenství | desa
Dobrý den,
lékařka mi oznámila, že mám “nález na děložním čípku”. Dříve jsem již chodila po půl roce na kontroly. S partnerem se už několik měsíců snažíme o miminko. V září bych měla podstoupit kolposkopické vyšetření (prý se mi na čípek podívají kamerou). Ráda bych věděla jestli se máme i v této situaci dále snažit o potomka nebo raději vyčkat. Moc děkuji za odpověď a přeji hezký den.
Dobrý den,

termín “nález na děložním čípku” je bohužel příliš obecný, nicméně znamená nejčastěji nějakou úroveň předrakovinových změn (lehké – střední – těžké). Zcela obecně platí, že lehké změny sledujeme, ostatní ošetřujeme, ale jen není-li žena těhotná. Tedy – vyloučila-li Vaše lékařka, že nemáte rakovinový nádor (což zajisté udělala), pak případné těhotenství současně s přítomností předrakovinových změn je vlastně spíše šťastnou událostí – riziko zhoršení změn v těhotenství je velmi malé, neošetřují se ani těžké změny, pouze se kontroluje po 8 až 12 týdnech. Výhoda těhotenství je i v tom, že řada změn po porodu sama zmizí – lehké předrakovinové změny až v 70 %, středně těžké a těžké až ve 20 %. Myslím, že klidně pokračujte ve snaze o miminko, ale určitě absolvujte kolposkopii v září (ať už jako běžná pacientka nebo jako nastávající maminka). JS

12.6.2007 | Dobrý den, | Ivana
je mi 35 let a minulý rok jsem podstoupila operaci po nálezu ´předrakov. změn na děložním čípku. Nález III. stupeń. Byla mi odebrána i děloha.Chodím na pravidelné kontroly každý rok a byla jsem z toho trochu v šoku.

Bylo mi řečeno,že je vše v pořádku. Měla bych dotaz jak by mě měl správně můj gynekolog po této operaci kontrolovat? Někde jsem se dočetla,že bych měla docházet na onkologii. Mám strach, jestli je vše opravdu v pořádku, když mám docházet jen na gynekologii jednou ročně. Děkuji za Vaší odpověď.

Dobrý den,

jestliže byly Vaše předrakovinové změny vyřešeny radikálním způsobem – odstraněním dělohy, pak skutečně kontroly po 12 měsících jsou plně dostačující. S ohledem na absenci skutečné rakoviny není potřeba onkologické péče. Postup, který volí Váš gynekolog je zcela správný, a tak se nezbývá než radovat, že máte vše v pořádku ! JS

12.6.2007 | HPV | alenkas
Zdravim Vas pane doktore, mam k Vam otazku ohledne HPV. Muj gynekolog mi tuto nemoc potvrdil. Je mozne mit sex se svym partnerem? Bojim se jestli jsem ho nenakazila nebo abych ho nenakazila.Nez mi HPV doktor sdelil, provozovali jsme normalni sexualni zivot. Pouzivame kondom, ale nekde jsem se doslechla, ze je stejne mozne prenest tuto nemoc i pres kondom. Moc dekuji za radu.

Alena

Dobrý den,

jestliže používáte kondom, pak Vás nezbývá než pochválit, jiná ochrana není a kondom je velice (i když ne zcela) spolehlivý. S HPV infekcí se bude “prát” Váš imunitní systém a díky kondomu nebudete ani Vy ani Váš manžel získávat další “nálož” viru. Tedy – žijte jak jste žila – podle znění Vašeho dotazu děláte vše na pochvalu ! JS

11.6.2007 | Očkování proti rakovině děložního čípku | Kočnarová Jana
Dobrý den pane doktore, dostala jsem na Vás kontakt od pana doktora Máry. Chtěla jsem se zeptat na očkování proti rakovině děložního čípku. Mé dceři již minulý měsíc bylo 26 let, její gynekolog ji nabídl toto očkování, ale nejsme si jisti, jestli již není pozdě. Dceři našli vřídek a chceme předejít dalším obtížím. Předem děkuji za odpověď
Dobrý den,

očkování může být prospěšné pro každého, rozdílná je jen “úroveň” prospěchu. Vakcína nechrání NIKOHO proti všem typům HPV, které způsobují rakovinu, ale pouze asi proti 70 % případům. Pro Vaši dceru, tak může být prospěch ve smyslu ochrany proti nové (dokonce i opakované) infekci nejagresivnějšími typy HPV, které vakcína obsahuje, ale platí pro ni nutnost (jako pro všechny očkované) nadále docházet na gynekologické kontroly. Vámi uváděný “vřídek” je bohužel příliš laický termín pro detailnější informaci, ale obecně je možno říci, že z vakcíny mohou profitovat i ženy sledované pro lehké předrakovinové změny (ovšem s vědomím, že vakcína je pouze preventivní a nikoliv léčebná, tedy brání nové infekci a již přítomné změny musí sledovat a popřípadě i léčit gynekolog). JS

11.6.2007 | Fw:Rakovina delozniho cipku | ditunkaa
Je mi 22 let a doktor zjistil HPV. Jaky je tedy nejlepsi dostupny lek, ktery bych si mohla zakoupit nebo aby mi ho predepsal doktor? Doktor mi nic nepredepsal. Predem dekuji za odpoved.
Dobrý den,

informace, že máte ve 22 letech HPV infekci je jen ZBYTEČNÝ strašák – ve Vašem věku ji má minimálně 40 % lidí a alespoň jednou v životě ji pak má asi 80 % lidí !!! HPV infekci zatím léčit neumíme. Záleží, zda-li HPV začne či začal způsobovat nějaké změny na Vašem děložním čípku nebo nikoliv – to odhalí mnohem spolehlivěji pravidelné gynekologické kontroly. Sama se spíš zamyslete, zda-li můžete své vlastní imunitě pomoci, aby snadněji virus zlikvidovala (úspěšnější je totiž omezit faktory, které imunitu oslabují, než podávat léky k jejímu posílení) – nekuřte cigarety, při náhodném sexuálním styku užívejte kondom, dbejte na hygienu při pohlavním životě a docházejte na pravidelné gynekologické kontroly. JS

8.6.2007 | Vážený pane doktore, | květa
opravdu moc Vám děkuji za Vaši odpověď a jistě máte pravdu v tom, že bych měla být na svého gynekologa důraznější a trvat na vysvětlení. Při příští návštěvě se už určitě nenechám odbýt. Až budu mít konkrétnější informace o dalších vyšetřeních, určitě se s důvěrou opět obrátím na Vás.
Prozatím přeji hodně, nejen pracovních, úspěchů, co nejvíce vyléčených pacientek a hezký den. Květa
Myslím, že tak je to nejoptimálnější řešení. Rád Vám v budoucnu zodpovím případné nejasnosti. JS
8.6.2007 | Rakovina delozniho cipku | ditunkaa
Dobry den,

moc prosim o radu. Dnes jsem byla u doktora a ten mi zjistil nejake bakterie,ktere by mi v budoucnu mohly zpusobit rakovinu delozniho cipku. Jaka je nejlepsi mozna lecba? Mohu se nechat ockovat proti rakovine delozniho cipku kdyz mi nasli bakterie? Moc prosim o radu.Take jsem nasla pripravek jmenem Indonal.Jaky na nej mate nazor? Predem dekuji.

Dobrý den,

hlavní příčinou rakoviny děložního čípku je virus – HPV (Human Papilloma Virus – lidský papilomavirus) nikoliv bakterie. Zatímco proti bakteriím máme možnost podat konkrétní antibiotika, virové infekce zatím léčit téměř neumíme (řadě však již lze předcházet očkováním). Jestliže Vám byla zjištěna infekce HPV, pak velmi záleží na Vašem věku. HPV infekcí “onemocní” téměř 80% všech lidí, obvykle kolem 20. roku života. Většina lidí o infekci ani neví a zlikviduje ji za několik měsíců až let vlastní obranyschopností. Co se týče Vás – je-li Vám méně než 30 let, pak informace, že máte HPV je vlastně nicneříkající – pravděpodobně ji sama vyléčíte vlastní imunitou. Jste-li starší, bude důležité jestli Vám HPV začne způsobovat nějaké změny na děložním čípku – to by měl rozpoznat Váš gynekolog na základě cytologických stěrů a kolposkopického vyšetření. Očkovat se můžete, jen mějte na paměti, že vakcína v žádném případě není určena k léčení (neboť je tzv. preventivní – brání získání nové infekce) ani jako absolutní ochrana proti vzniku rakoviny čípku – i nadále proto musíte chodit na kontroly ke svému gynekologovi. Přípravek Indonal je potravinový doplněk distrubuovaný komerčně a nikoliv otestovaný a schválený lék. Nenahradí současné lékařské postupy u žen s HPV a jejími projevy. JS

7.6.2007 | Prosba o radu | květa
Zdravím Vás pane doktore. Je mi 45 let, měla jsem jeden porod a jedno přerušení těhotenství. V posledním roce mám při menstruaci velmi silné krvácení (velké sražené kusy krve). Někdy v polovině prosince loňského roku jsem měla bolesti v podbřišku a černý výtok, který trval cca 1 měsíc. Poté jsem začala slabě krvácet mimo cyklus, což se mi nestává, neboť užívám Diane 35 a cyklus mám zcela pravidelný na den (na doporučení endokrinoložky užívám dlouhodobě Diane 35, neboť mám těžkou osteoporózu a endometriozu na vaječníku). Když toto krvácení trvalo nepřetržitě 3 měsíce (pokud nepočítám cca 3-4 dny v měsíci, kdy jsem měla krvavý výtok), navštívila jsem svého gynekologa. Ten mi odebral z pochvy vzorky a ještě provedl vnitřní vyšetření ultrazvukem. Poté, co přišly výsledky mi bylo řečeno, že mám zánět a dostala jsem antibiotika (do pochvy). Po této léčbě ustalo krvácení a opět mi byly odebrány vzorky z pochvy, jenže ani tentokrát to nebylo zřejmě v pořádku, neboť jsem měla stále bolesti v podbřišku a dostala jsem další prášky (opět do pochvy) a opět mi byly odebrány vzorky. Pan doktor nejspíš držel bobříka mlčení, protože když jsem se ptala co mi je, jen řekl, že to ukáže až výsledek odebraných vzorků. A jen tak mimochodem prohodil, že bolesti v podbřišku a silné krvácení při menstruaci mám z toho, že mám plnou dělohou myomů. Počet neupřesnil, jen řekl, že hodně. Tento týden jsem byla na dalším odběru vzorků z pochvy a bylo mi řečeno, že mi příště udělá biopsii. Vzhledem k tomu, že mi pan doktor na přímou otázku dá jen vyhýbavou odpověď, nevím, na čem jsem. Z průběhu léčení a vyšetření si myslím, že se nejspíš jedná o vyloučení rakoviny, ale přesto bych chtěla vědět víc a být případně připravena i na to nejhorší. Momentálně je pro mne nejhorší to, že NIC nevím, zcela NIC. Pro úplnost jen dodávám, že asi tak 7-8 měsíců mám noční pocení, kdy propotím i tři až čtyři pyžama za noc. Myslíte, že to může mít souvislost s mým nynějším zdravotním stavem? Nebo jde snad už o přechod? Další příznaky přechodu nemám, tzn. že mám pravidelnou menstruaci, návaly horka netrpím. Je mi jasné, že jsem Vám poskytla jen minimum použitelných informací, ale přesto Vás prosím, pokud to vůbec půjde, o nějaké vysvětlení. Předem Vám velice děkuji, že si na můj problém uděláte čas a přeji Vám krásný den.
Dobrý den, potíže s cyklem mohou ve vašem věku pramenit z mnoha příčin, přičemž myomy (nezhoubné svalové nádory dělohy) jsou jednou z vůbec nejčastějších. K prováděným vyšetřením je obtížné se takto vyjádřit a určitě by bylo vhodné trvat na vysvětlení od Vašeho gynekologa, zvláště plánuje-li provedení biopsie.

Noční pocení může být skutečně jedním z prvních signálů blížícího se přechodu. Je možné dovyšetření hormonálních hladina a ev. korekce pomocí léků. Budete-li vědět bližší informace o dalších vyšetřeních, rád Vám poradím podrobněji. JS

31.5.2007 | Nález HPV | bromelie
Dobrý den, v únoru mi byla po druhém porodu (je mi 33 let), proveden stěr a vyšel pozivitní nález na HPV. Nyní mě čeká druhá cytologie. Ale co by mě zajímalo. Dočetla jsem se, že tento virus postihuje především rizikové skupiny, já mám 11 let jednoho partnera a celkem jsem měla dva. V listopadu 2005 virus přítomen nebyl. Jak je možné, že se najednou objevil? Odpověď je sice nasnadě, ale prosím o potvrzení či vyvrácení, že je zde jen jedna možnost výskytu. Děkuji za odpověď. Lenka
Dobrý den,

celý problém je trochu složitější. HPV je extrémně častá infekce (postihuje až 80 % všech lidí – obvykle mezi 18 až 25 rokem života) a obvykle se přenáší pohlavním stykem, ale existuje i možnost nepohlavního přenosu (byť vzácnější). Máte – li HPV infekci zjištěnou z cytologie, pak jde vlastně o její projevy – tedy změny na buňkách a vlastní infekci již můžete mít (aniž by se jakkoliv projevovala) přítomnu roky (přenesenou klidně i od 1. partnera). Stanovení přítomnosti HPV lze jen pomocí speciálního testu na genetické bázi (což se obecně dělá velmi vzácně, oproti zcela standardnímu cytologickému stěru). Myslím, že bych nečinil Vámi naznačované radikální závěry, které navíc mohou být (jak jsem uvedl) zcela mylné. JS

28.5.2007 | Vlasta | Vlasta
Děkuji,že věnujete čas mým otázkám.Vím,že mohu být ráda,že ten nález je dermoid,ale snad u tak mladé dívky by jiný nález nikdo nepředpokládal.Vy se jistě ve své praxi i s takovými případy potkáte,tak Vám jich do budoucna přeji co nejméně,a ať máte pro své pacienky samé dobré zprávy.Hodně štěstí.