Onkogyn.cz | Poradny

0

Onkogyn.cz > Poradny > Poradna pro přednádorové stavy (prekancerózy, dysplazie)

Chcete-li položit dotaz do některé z poraden, musíte se nejprve přihlásit. Před prvním přihlášením je nutné se zaregistrovat.

foto2-4924431 Poradna pro přednádorové stavy (prekancerózy, dysplazie)
MUDr. Jiří SlámaPracuje na Gynekologicko – porodnické klinice 1. LF UK a VFN v Praze jako člen onkogynekologického týmu. Věnuje se gynekologické onkologii, především pak předrakovinovým změnám (prekancerózám) ženských pohlavních orgánů a gynekologické operativě.

Centrum Onkologické Prevence (COP) a přidružená internetová poradna nabízí péči a konzultace pro pacientky s abnormálními nálezy na děložním čípku, pochvě a zevních rodidlech. Odpovídáme na dotazy týkající se abnormálních cytologických a kolposkopických vyšetření, projevů infekce lidskými papilomaviry (HPV) a problematiky očkování proti HPV infekci. Zároveň poskytujeme informace pro pacientky před i po operačním zákroku na děložním čípku včetně problematiky následného těhotenství.

VÁŽENÉ TAZATELKY – před zadáním dotazu si prosím projděte archiv, většina otázek již byla několikrát probrána v různých obměnách – v dotazu se vždy snažte o maximální konkrétnost Vašeho problému – poradna slouží pouze ke konzultaci onkologických problémů v gynekologii – poradna není veřejné diskusní fórum a není určena ke komerčním prezentacím – odpověď na zadaný dotaz lze očekávat do 14 dnů od zadání – děkuji za pochopení, JS

26.8.2009 | Konizace u Apolináře | romantyka
Dobrý den, pane doktore. Chtěla bych se Vás zeptat asi na “hloupý” dotaz, ale nevím, jak to u vás chodí. Jsem objednaná na konizaci k Apolináři v září. Měla bych tam být přes noc – zajímalo by mě, co si sebou všechno musím vzít? (kromě hyg. potřeb + potřebných dokumentů) – noční košili, přezuvky, ručník apod.? Nebo toto nebudu potřebovat?

Děkuji moc za odpověď. H.

Dobrý den,

postačují běžné hygienické pomůcky, spodní prádlo, župan, noční košile, přezůvky, doklady a zdravotnická dokumentace. Užíváte-li nějaké léky, tak si je vezměte s sebou. Doma si naopak nechte cennosti, větší finanční obnos, odlakujte si nehty a neličte se. JS

25.8.2009 | endometrióza,konizace | Kristinka
Dobrý den pane doktore,celý život mám vetší či menší gyn.problémy….výtoky atd…také mi byla odhalena laparem endometrióza-beru souvisle bez pauzy antikoncepcy YAZ plus Norethisteron…občas mám velké bolesti v podbřišku které mi vystřelují až do beder….minulý týden jsem měla menší nález na čípku a za 14 dní jdu na Konizaci….Je mi teprve 22 let a na miminko se necítím ale doporučují mi ho….co si myslíte Vy? Za jak dlouho je dobré otěhotnět? Případně je hodně počakt třeba ještě 3 roky…..? Mockrát děkuji
Dobrý den,

Vaše problematika je komplikovaná přítomností více potíží. Endometrióza je onemocnění, které značně snižuje plodnost, konizace je zase výkon, který má svůj důvod (předrakovinové nebo rakovinové změny) a ten se může opakovat. Na druhou stranu nelze těhotenství nařizovat, důležitá je i sociální stránka věci… Rozhodně bych však celou situaci chápal jako upozornění na zdravotní rizika a v případě plánů na těhotenství (ať již nyní nebo kdykoliv v budoucnosti) bych doporučoval příliš neváhat. Po konizaci je těhotenství navíc možné ideálně až za 6 měsíců. Na případný odklad těhotenství není žádný černobílý názor a já sám nejsem příliš příznivccem direktivních opatření typu “teď a nebo nikdy”, rozhodnutí otěhotnět je totiž poměrně zásadní, a proto je zcela ve Vašich rukou. JS

24.8.2009 | stolice v pochvě | Danielita
Dobrý den, pane doktore
mám delší dobu bolesti bříška, i v podbříšku…Mívala jsem bolesti i při sexu, potom jsem se na gynekologii léčila se zánětem, takže jsem brala 10ti denní antibiotika, po čemž to mělo být v pohodě. Je to asi dva týdny, co jsem začala mít občasné bolesti břicha i nějaké střevní potíže. Když jsem se dnes ráno umývala, vymývala jsem si pořadně svou pochvu, jelikož mám menstruaci a dbám pečlivě na hygienu, a našla jsem si tam kus stolice, tak jsem zajela prsem přímo až dovnitř, kde jsem si vyškrábla velký kus stolice, asi ve velikosti vlašského ořechu, chci se zeptat co by to mohlo být?
Tato otázka nikterak nesouvisí s tématem onkologické poradny, svůj problém konzultujte s ošetřujícím gynekologem. JS
24.8.2009 | Prosba | zdravotnik
Dobry den,mam bolestivou menstruaci,je to jina bolest nez obvykle,menstruace prisla v terminu a je normalne silna uz mi pomalu konci.Pracuji v nemocnici a nechala jsem si odebrat tumorove markera,12.9 mam 52,u nas je normalni do 35,myslite,ze zvyseni muze byt zpusobeno menstruaci_?Na vysetreni na gynekologii jsem byla minula tyden i na sonu,vse vporadku.Dekuji moc za vasi odpoved.
Dobrý den,

marker Ca 125 je zvýšen při řadě potíží, jednou z nich je i endometrióza – onemocnění, které se projevuje bolestivým cyklem a neplodností. Nezřídka nemá takové onemocnění žádný nález při běžném gynekologickém vyšetření a vyžádá si provedení laparoskopie. Osobně bych doporučoval kontrolu markeru za 1 měsíc a konzultaci s Vaším ošetřujícím gynekologem při přetrvávání zvýšených hodnot a bolestivých menses. JS

22.8.2009 | po konizaci | Kamča
Dobrý den pane doktore, je mi 21 let a jsem po konizaci, moje diagnóza před zákrokem byla. Dizplazia cervicis utery N 87.2- nevím přesně co to znamená. po operaci z hystologie odoperovaného čípku-CIN- 3 nedosahuje okraje, taky nevím co to znamená, nikdo v Trutnovské nemocnici mě nebyl schopen nic vysvětlit, jak o zákroku, tak o výsledkách operace, jak se mám chovat po operaci,prostě nic. Hned druhý den ráno mě poslali domu s teplotou a krvácením. Prosím vysvětlíte mi co mi dělali co je přesně ta dyzplazia? Zda je normální že mám již pátý týden po operaci stále výtoky tmavě hnědé? 6e má menstruace byla tak bolestivá že jsem nemohla ani chodit. Budu mít moc děti? A kdy mě skončí ty výtoky? A je nenormální má diagnóza v mém věku? Prosím o vysvětlení pojmů : Dizplazia cervices utery N 87.2 : hodnota CIN-3 :jestli ten karcinom odstranili

: a ostatní otázky, děkuji předem

Dobrý den, 1. dysplazia cervicis uteri je odborný výraz pro předrakovinové změny, kód N872 označuje konkrétně závažné předrakovinové změny 2. výsledek histologie je vynikající – potvrdil předpokládanou úroveň změn (CIN 3 je označení pro histologicky potvrzené těžné předrakovinové změny) a ty jsou zcela odstraněny (nedosahují okraje řezu) 3. pooperační péče by měla zahrnovat šestinedělský režim – tj. po 6 týdnů není vhodné se koupat, potápět atd., pouze se sprchujte, po stejnou dobu není vhodný pohlavní styk. Velká fyzická námaha (sport, tahání těžkých břemen atd.) by měla být omezena prvních 7-10 dní. Krvácení v různé podobě (od špinění až po úroveň síly jako při menses) je úplně normální po dobu téměř celého šestinedělí, velmi typické je zesílení krvácení po několika dnech (5-12) od operace v souvislosti s “odlupováním stroupku” po operaci. 4. vlastní menses se mohou po operaci dostavit s určitou variabilitou (obvykle však v toleranci 1 týdne), nezřídka jsou odlišné co do síly i případné bolestivosti. 5. takto závažný nález je ve Vašem věku naštěstí ještě relativně vzácný, ale nikoliv zcela výjimečný, souvisí zejména s brzkým zahájením pohlavního života, kouřením cigaret a promiskuitou. 6. u většiny žen po operaci je možnost otěhotnět a donosit dítě nezměněna, riziko však významně stoupá při rozsáhlém výkonu nebo v případě opakovaných zákroků.

JS

22.8.2009 | iregulární endometrium-stromoglandulární disociace | AGY3
Dobrý den,chtěla bych se zeptat,od května krvácím z dělohy,v červnu mi dělali v nemocnici abrazi dělohy,která bohužel nic nevyřešila.Z histologického nálezu zjistili iregulární endometrium-stromoglandulární disociace. Bylo mi řečeno,že jediná možnost léčení tohoto onemocnění je Mirena.Nasadili mi na 10 dní NES,poté mi při krvácení byla zavedena Mirena.Bohužel ani poté se můj stav nezlepšil a krvácení přetrvává.Prosím vás o radu,zda pro mě existuje ještě nějaká možnost,jak se krvácení nadobro zbavit.Je mi 38 let a nechci se smířit s tím,že už bych až do přechodu měla krvácet.Děkuji Radka
Dobrý den,

uvedený nález je typicky hormonální poruchou, kterou je třeba také hormonálně léčit. Možností je řada – nejjednodušší je nasazení antikoncepce v jakékoliv podobě (tabletky, náplasti, nitroděložní tělísko, injekce atd.). Uvedená Mirena přináší u většiny (bohužel ne u všech) žen benefit, protože po několika měsících vede k významnému zeslabení nebo úplnému vymizení menses. Alternativou je i podání hormonů (tedy nikoliv antikoncepce) v cyklickém režimu (obvykle od 16. až 17. dne cyklu na 10 dní). S ohledem na uvedenou velmi širokou škálu možností lze pro většinu žen řešení najít bez větších problémů. JS

19.8.2009 | Vysvětlení pojmů | AlenaM
Vážený pane doktore…před rokem jsem se na Vás obracela s dotazem ohledně výsledku histologického vyšetření po konizaci. Díky Bohu, zatím mé kontroly po třech měsících dopadají skvěle. Ale dnes jsem mírně znejistěla. I když pan doktor mi stručně řekl, že je vše v pořádku a jaksi jsem byla “odbyta” s podrobnějším vysvětlováním, obracím se s prosbou na vás. Jde mi pouze o vysvětlení následujícího: čípek cyl., kolpo drob. TZ V předešlých zprávách z vyšetření bylo vždy uvedeno: čípek cyl., kolpo OE Děkuji mnohokrát za Váš čas!

Alena

Dobrý den,

v obou případech jde o popis zcela normálního nálezu. Aktuální zpráva říká, že je vidět oblast styku obou typů buněk na děložním čípku a že nevykazuje žádné odchylky, v předchozích případech byl patrný jen normální pokryv povrchu čípku. JS

18.8.2009 | silgard | eva123
Dobry den. Me jmeno je EVA je mi 23 let. Chtela jsem vas pozadat o vas nazor. V polovine dubna mi byla aplikovana prvni davka ockovani Silgard bohuzel ale ziji v zahranici a v planovanem terminu na dalsi davku jsem se nemohla vratit (a jak mi bylo sdeleno odestup od prvni a druhe davky ma byt 2 mesice ) a dnes je to jiz mesic ctvrty. Rada bych se zeptala, jestli si i s timto casovym odestupem mam aplikovat davku druhou ,kterou jiz mam zakoupenou doma, nebo zakoupit znovu davku prvni.. Co mi doporucujete dekuji za vasi odpoved. Eva
Dobrý den,

posun druhé dávky je možný až o 10 týdnů u 3 dávky dokonce 10 měsíců. V nejasných případech s nedodržením optimálního očkovacího schématu je možno ověřit účinnost očování stanovením protilátek (v ČR jej dělá referenční laboratoř pro papilomaviry). Teprve nedostatečná úroveň protilátek by posléze vedla k nutnosti přeočkování dodatečnou dávkou. JS

17.8.2009 | Špatný nález stupeň. 4 | Muschu
Dobrý den, mám dotaz. Jsem po císařském řezu, který proběhl v lednu, v březnu jsem byla na kontrole u gynekologa, kde mi udělal cytologii a vysledky dopadly špatně. Prý jsem vždy měla stupeň 1 (i minulý rok), který je v pořádku a nyní mi to skočilo na stupeň 4. Udělal mi tedy nové stěry a čekám na výsledky. Prý pokud budu mít stupeň 5, tak musím na operaci. Chci se zepat, zda mohou být výsledky lepší a jak je možné, že mi to tak najednou vyskočilo na stupeň 4 za tak krátkou dobu. Může se to znovu zhoršit o několik stupňů? Moc děkuji
Dobrý den,

stupňování výsledku cytologie číslem je nicneříkající informace, neboť jde jen o označení pořadí na žádance, o vlastním výsledku tak lze soudit jen velmi málo. Výsledek cytologie by měl být v současnosti popisován v tzv. klasifikaci podle Bethesdy, která dokáže velmi přesně pojmenovat úroveň abnormality nálezu. Navíc je cytologie jen částí informace, bohužel zatíženou relativně vysokou chybovostí. Každá cytologická abnormita by měla proto být adekvátně dovyšetřena a provádění operace jen na základě cytologie (s výjimkou zcela speciálních případů) je nesprávný postup. Příčin abnormální cytologie je celá řada a v období kojení se mohou navíc podílet i některé hormonální vlivy. Při nejasnostech je nejlepším postupem vyšetření ve specializované ambulanci Centra onkologické prevence, kde je provedena kolposkopie (prohlédnutí čípku mikroskopem), případně odebrán vzorek čípku k vyšetření (tzv. biopsie) nebo v některých situacích proveden test na HPV. JS

17.8.2009 | Borderline tumor ovaria | Petuly
Dobrý den, pane doktore, už jsem Vám tu jednou psala, ale ještě bych potřeboala poradit. Operovali mi obyčejnou cystu a našli mi, že to byl borderline tumor ovaria. Už jsem podstoupila operaci, kde mi odebrali vaječník, vejcovod, pánevní uzliny a omentum. Dnes jsem si měla volat na histologické výsledky a vše je zatím negativní. Až na jednu histologii, kterou ještě nemají udělanou. Prý na peritoneu byly nějaké výrustky, které se musely poslat na podrobnější histologii, na nějakou se zbarvením…Myslíte si, že to můžou být metastáze nebo něco vážného, nebo to může být i neškodné? Děkuji moc za odpověď.Petra
Dobrý den,

výrustky na pobřišnici mohou být zcela benigní, nebo se může jednat o tzv. implantáty. U borderline nádorů se rozlišují 2 typy implantátů – invazivní a neinvazivní. Pro prognózu mají význam jen invazivní implantáty, které jsou jakousi formou metastázy nádoru a mohou být příčinou proč po operaci doporučujeme podat chemoterapii. Ostatní nálezy vč. neinvazivních implantátů nemají žádný význam pro léčbu ani prognózu. JS

16.8.2009 | hpv | štefi
Dobrý den pane doktore. Je mi 27 let a jsem bezdětná. Minulý týden mi bylo oznámeno, že mám vir hpv. Jelikož jsem nikdy neměla žádné problémy, jsem z toho trochu špatná. Na prohlídky chodím poctivě každý rok, před dvěma měsíci jsem byla pozvána na další stěr s tím, že při poslední preventivní prohlídce mi vyšla 2. Teď jsem se dozvěděla, že mám onen zmíněný vir a na stupnici jsem viděla zakroužkovanou 4..Výsledky vyšetření jsem bohužel nečetla, ale paní doktorka mě již připravovala, že pokud další stěr nebude o dost lepší, chce abych podstoupila plastiku děložního čípku..Po přečtení několika Vašich odpovědí se obávám, že to je vážnější než se domnívám, jelikož píšete, že ženám, které ještě nemají děti a rodinu plánují, operaci nedoporučujete/snažíte se neprovádět, pokud to není opravdu vážné..Za dva měsíce jdu na další stěr, kde se samozřejmě budu pořádně informovat. Zatím Vás prosím jen o Váš názor..
Dobrý den,

přítomnost HPV se dá s jistotou prokázat pouze speciálním testem. Předpokládám tedy, že podezření je vysloveno na základě cytologického stěru, který vykazoval mírné abnormity (ty jsou často s virovou infekcí spojeny, nicméně jen v omezeném počtu s infekcí rakovinotvornými typy HPV). Provádění jakékoliv operace u bezpříznakové mladé, nerodivší pacientky s mírnými změnami v cytologickém obraze je v současnosti již považováno za nesprávný postup. Optimálním řešením je pravidelné sledování, ošetření je rezevováno pro pacientky se zhoršujícím se nálezem, ženy s dalšími potížemi (zejména kontaktním krvácením) nebo ženy starší s ukončenými reprodukčními plány. JS
