Onkogyn.cz | Poradny

0

Onkogyn.cz > Poradny > Poradna pro přednádorové stavy (prekancerózy, dysplazie)

Chcete-li položit dotaz do některé z poraden, musíte se nejprve přihlásit. Před prvním přihlášením je nutné se zaregistrovat.

foto2-3488487 Poradna pro přednádorové stavy (prekancerózy, dysplazie)
MUDr. Jiří SlámaPracuje na Gynekologicko – porodnické klinice 1. LF UK a VFN v Praze jako člen onkogynekologického týmu. Věnuje se gynekologické onkologii, především pak předrakovinovým změnám (prekancerózám) ženských pohlavních orgánů a gynekologické operativě.

Centrum Onkologické Prevence (COP) a přidružená internetová poradna nabízí péči a konzultace pro pacientky s abnormálními nálezy na děložním čípku, pochvě a zevních rodidlech. Odpovídáme na dotazy týkající se abnormálních cytologických a kolposkopických vyšetření, projevů infekce lidskými papilomaviry (HPV) a problematiky očkování proti HPV infekci. Zároveň poskytujeme informace pro pacientky před i po operačním zákroku na děložním čípku včetně problematiky následného těhotenství.

VÁŽENÉ TAZATELKY – před zadáním dotazu si prosím projděte archiv, většina otázek již byla několikrát probrána v různých obměnách – v dotazu se vždy snažte o maximální konkrétnost Vašeho problému – poradna slouží pouze ke konzultaci onkologických problémů v gynekologii – poradna není veřejné diskusní fórum a není určena ke komerčním prezentacím – odpověď na zadaný dotaz lze očekávat do 14 dnů od zadání – děkuji za pochopení, JS

9.8.2009 | HPV | HELENA.M
Dobry den pane doktore mam velkou prozbu muzete mi odpovedet na par otazek dekuji . Je mi 29 let pred 2 mnesice mne lekarka brala stery dva vysledek byl ze mam na horni casti nalez hpv na stupni jedna jinak jsem gynekologycky v poradku a ten druhy vysledek negativni chci se zeptat pokut mne brala dva stery z horni casti cipku a jestli to jde s konce a ten je negatyvni tak mam zasazeny jen horni cast . Mam jit za tri mnesice znova na stery s tim ze pokut to bude stejne nebo horsi tak konizace. Mam obavi z rakoviny slisela jsem ze kazda zena ktera ma hpv dostane rakovinu je to pravda . Ma dalsi otaska jak dloho asi trva nez vznikne rakovina pokut ma zena hpv docetla jsem se ze nez vznikne rakovina musi myt radu let teske zmneny na deloznim cipku kde nepomohla ani konizace je to tak . A pokut budu muset jit na konizaci tak se toho hpv zbavim a nebo bude pokracovat lecba chapu ze bude zalezet na vysledku z histologie , ale mam strach ze po konizaci mne reknou ze mam rakovinu myslite si ze by se to mohlo stat a nebo by to lekarka poznala uz s tech steru ktere mne brala nedavno . Da se lecit prednadorovi stav aby nevznikla rakovina . Jsem strasne vydesena a lekarka mi k tomu nic nerekla cetla jsem pokut je hpv na stuni jedna tedy mirne zmneny ze je velka sance ze se telo toho zbavi do 12 mnesicu samo tak nechapu proc by mne chtela za tri mnesice poslat na konizaci kdyz to bude stejne porad te mi co mam delat a jak to tedy je mam rakovinu dekuji za vasi odpoved.
Dobrý den,

přítomnost HPV je pouze rizikovým faktorem pro vznik rakoviny. Jde o velmi častou infekci, která jen u zlomku nakažených vede k rozvoji předrakovinových, a u ještě menšího počtu žen až rakovinových změn. Podle úrovně prokázaných změn je volen postup – sledování nebo operace. I v případě nálezu závažných předrakovinových změn však operace umožní u většiny žen úplné vyléčení. Z mnoha nejasnosností vyplývajících z dotazu nejsem schopen říci konkrétní prognózu týkající se přímo Vás, ale rychlý vývoj předrakovinových změn je naprosto raritní a před jakýmkoliv rozhodnutím o léčbě je třeba získat maximum možných informací. Při nejasnostech je vhodné vyhledat péči ve specializovaném Centru onkologické prevence. JS

7.8.2009 | parciální mola | zvolankova
Dobrý den, jsem po 3týdny po zamlklém potratu a histologický nález ukázal parciální molu.můj gynekolog mě udělal ultrazvuk a našel 3cm cystu-nevím,ale snad v děloze.Nejprve mě chce odebrat krev na HCG.Mě to ale klidnou nenechává,když čtu různé články tohoto onemocnění.Kdy se tento nález posílá na genetiku a proč?Jaká je prosím Vás léčba této moly nebo postup vyšetření.Děkuji za odpověď!Renata
Dobrý den,

parciální mola není nikterak vzácný nález vzniklý v souvislosti s těhotenským neúspěchem. Hlavní léčbou je pečlivé vyčistění děložní dutiny (tzv. instrumentální revize děložní dutiny – RCUI). Následně je třeba pravidelně sledovat pokles hladiny hCG do negativity, kterou je navíc třeba potvrdit opakovaně. Genetické vyšetření v takovéto situaci nemá žádný význam. Zcela raritně je při přetrvávajících zvýšených hladinách hCG nutné vyšetření ve specializovaném centru pro trofoblastickou nemoc. JS

6.8.2009 | ZN děl čípku | Lucinda
Dobrý den pane doktore,jsem po radikální hysterektomii 4 měsíce,Dg. karcinom děl. čípku I B1 T1 N0 M0,vaječníky mi byly ponechány, je mi 32 let.Žádná další léčba nebyla.Jaké jsou prognozy na úplné vyléčení?Mám strach z recidivy choroby.Jsem ráda,že jsem nebyla na ozažování,přesto mě znepokojuje že nebyla nasazena žádná další léčba.Dále mi stále natéká podbřišek po odebrání uzlin, je to normální?Velice děkuji za odpověd.LS
Dobrý den,

prognóza takovéhoto stádia onemocnění je velmi dobrá, drtivá většina pacientek je trvale vyléčena. Přesto je třeba docházet na pravidelné konroly, neboť riziko návratu onemocnění je nejvyšší v prvních dvou letech po operaci a posléze rychle klesá. Pooperační změny ve smyslu otoků po operaci mízních uzlin jsou bohužel poměrně časté, prevencí a léčbou je komprese (pevné spodní prádlo – nejlépe s nohavičkou, stahovací punčochy či “elasťáky”), dostatečný pohyb, při sezení a ležení je vhodné ukládat dolní končetiny výše. Pomoci může také enzymová léčba Wobenzymem. Přesto je třeba počítat s faktem, že jde o běh na dlouhou trať a že ústup otoků bude pozvolný. JS

6.8.2009 | Odstranění dělohy? | Very
Zdravím , pane doktore a moc prosím o Váš názor na mou otázku. Je mi 44let a mam 2 děti. 25.6.2009 jsem podstoupila konizaci čípku se závěrem: úseky CIN III – těžké epiteliální dysplasie skvamosního ca sin situ v terénu HPV metaplasie v konizátu děložního čípku. Resekční lem vaginálně nad 5mm bez přítomnosti dysplasie. Endocerv. linie volná. Abraze hrdla bez přítomnosti dysplasie.Abraze z těla s obrazem sekrečního endometria.

Myslíte, že bych měla vzhledem k diagnoze uvažovat o odstranění dělohy, co nejdříve nebo čekat na další vyšetření stěru (cca 2 měs.) a po výsledcích se rozhodovat? Děkuji předem za Vaši vstřícnost a čas!

Dobrý den,

výsledek operace říká, že všechny změny byly v předrakovinovém stádiu a zároveň byly kompletně odstraněny. Moderní data hovoří o velmi malém riziku opakování změn v budoucnosti při ponechání dělohy, její odstranění by se mělo v takovém případě řídit přítomností dalších gynekologických problémů (myomy, nepravidelnosti cyklu, atd.). V opačném případě jsou dostačující pravidelné kontroly, zprvu častěji a posléze po 12 měsících. JS

6.8.2009 | kondylomata | Nikyy
Dobrý den pane doktore, prosím Vás v pondělí 10. srpna jdu na chirurgické odstranění kondylomat – od své gynekoložky mám doporučení, kde je napsáno: Prosím o abrazi kondylomat na vulvě. Jen bych chtěla vědět, jak dlouho mě to bude bolet po operaci a jestli je zakázán veškerý styk – pohlavní, orální a na jak dlouho. Také se bojím, že tam budou jizvy a bude to vypadat ošklivě. Moje gynekoložka mi i řekla, že se může stát, že mi tam nějakou bradavičku nechají, ale to se tím pátem znovu rozroste a můžu chodit na takové operace pořád. Chci se toho zbavit, ostatně jako každý, kdo to zažívá. Četla jsem ale, že pokud budu mít dobrou imunitu, tak se objevit už nemusejí. TAkže bych si měla pak koupit třeba hlívu ustřičnou nebo něco na posílení?Prosím poraďte.
Dobrý den,

snesení pohlavních bradaviček lze provést několika metodami. Žádná nezajistí, že bude vše navždy vyřešeno (jde totiž o virovou infekci), bohužel je i poměrně vysoké riziko vzniku malých jizviček nebo míst s poruchou pigmentace. Při ponechání viditelných bradaviček je po operaci nutné doléčení místně působícím krémem (nejlépe Aldara, případně Wartec). Taková léčba je vhodná i při opakovaném výsevu. Po operaci je třeba dodržovat pečlivou hygienu včetně absence pohlavních aktivit do úplného zhojení. Protože jde o problematiku infekční je vhodné zajistit odborné (dermatovenerologické) vyšetření sexuálního partnera či partnerů. Žádná vědecká studie bohužel neprokázala význam léků nebo podpůrných prostředků na posílení imunity pro prevenci opakování výsevu. JS

4.8.2009 | Prosím o radu | Zdeňka Zajícová
Dobrý den p.doktore,chtěla jsem se jen zeptat.Mám již po dvou zakrocích 18.2.09-14.5.09 Těžké dysplazie s přesahem hranic excise.A 2.7.09jsem musela podstoupit operaci odstranění dělohy.Je to už 5 tyden od operace a stále mam slebý žlutý vytok nic mě,ale nebolí.A ještě jsem neměla ani menstruaci,tak bych se chtěla zeptat jestli je to normální.Děkuji.
Dobrý den,

slabý výtok po několik týdnů po odstranění dělohy je zcela normální, neboť se hojí vrchol uzavřené pochvy. Menstruaci po odstranění dělohy už nikdy neočekávejte, nemá totiž odkud přijít. JS

3.8.2009 | Dotaz na Konizaci | Lenik 5
Dobry den pane MUDr.Slamo Mela bych k Vam takovy dotaz,26.8.09 nastupuji do nemocnice na vykon konizaci. Jelikoz v rodine mame dedicnou rakovinu del,cipku tak mam velke obavy zda bych moihla mit mohla jeste deti,jelikoz jsem mlada tak me obavy jsou na miste. Dekuji za kladnou odpoved a s pozdravem a s pranim hezkeho dne

Sl.Katerina Hosnedlova

Dobrý den,

u rakoviny děložního čípku se dědičnost neuplatňuje. Předrakovinové a především rakovinové změny souvisejí s infekcí HPV, která se přenáší sexuálně. Po většině ošetření děložního čípku pomocí konizace není s otěhotněním a donošením těhotenství problém. JS

3.8.2009 | konizace | zůz@
dobrý den pane doktore,moc vám děkuji za odpověd na mojí otázku zda je rakovina dědičná v mém případě po konizaci.velice jste mě uklidníl…ted už ale znám výsledky,prekancerioza třetího stupně.můj gynekolok mi při kontrole řekl,že vše špatné bylo odebráno konizací,a že budu každé dva měsíce jezdit na stěr,že je možné,že se to tam udělá znovu,jak lékař ví,že je vše odebrané,když mi ted po konizaci jěště neudělali stěr?a jaké je riziko,že se to udělá znovu??moc vám děkuji za odpověd.
Dobrý den,

rozbor odebraného vzorku po konizaci je vyšetřen patologem, který napíše jaká závažnost změn byla nalezena, ale také, zda byly odstraněny kompletně i s malým kouskem zdravého čípku. Takovou informaci má tedy lékař již krátce po operaci. Protože však hojení čípku trvá mnohem déle, první kontrolní stěr se dělá nejdříve za 3-4 měsíce. U časněji provedených stěrů je vysoká pravděpodobnost falešné pozitivity. Riziko návratu změn je při kompletním odstranění velmi malé – pohybuje se v jednotkách procent. Pro maximální prevenci je však samozřejmě nutné pečlivé kontrolování, vhodné je i zvážit očkování, jako prevenci proti opakované infekci HPV. JS

2.8.2009 | CIN1, zánět a hnědá menstruace | Petra5
Dobrý den p. doktore, dlohodobě jsem sledována každých 6 měsíců pro CIN1. Po přeléčeném zánětu antibiotiky jsem měla 3 měsíce menstruaci pravidelnou a v pořádku, v dalších měsících jsem však začala mít tmavě hnědý lehce pálivý výtok místo menstruace (v dobe pravidelné menstruace). Toto trvá 2-3 dny (obvyklá menstruace 4-5 dní). Opakuje se již 3. měsíc. Cca 4 roky užívám HA. Může být příčinou změn v menstruaci CIN1, opakované záněty nebo užívání HA, případně, zda bych měla podstoupit nějaké standardní vyšetření a jaké? Děkuji za odpověď.
Dobrý den,

v prvé řadě je u každého cyklického krvácení třeba myslet na hormonální problematiku. Souvislost s předrakovinovými změnami či antibiotickou léčbou je velmi málo pravděpodobná. Může jít o zcela normální vliv užívání antikoncepce. Vyšetření by proto mělo být iniciálně zcela standardní včetně ultrazvuku. Podle nálezu a míry obtíží jsou případně dále doplněny další speciální testy. JS

31.7.2009 | Krvácení a konizace | Bára G.
Vážený pane doktore, je mi 34 let, děti zatím nemám. Na podzim 2007 se u mě objevilo kontaktní krvácení buď přímo při styku nebo krátce po něm v podobě několikadenního špinění. Moje gynekoložka mi pravidelně nabírala cytologii, výsledky byly v pořádku (7/07 – II,II, 1/08 – II, II, NILM, 8/08 II, II, NILM, 1/09 – II, II, NILM). V 1/08 mi nabrala vzorky na bakteriologické vyšetření, výsledky byly negativní. Bylo mi doporučeno užívání kyseliny listové a ascorutinu. Žádný vliv to ale nemělo, krvácení nezmizelo a nepravidelně se objevovalo stále. V letnu 2009 jsem dostala doporučení na vyšetření na gynekologické klinice. Byla mi provedena kolposkopie: plošná TZ, metapl. epitel, hranice epitelů přehledná, max. transp. BE, ojeď. lemovaná ústí žl. krypt. slabé kontaktní krvácení. Kontrola za 3 měsíce. Krvácení se ale objevovalo nadále i během těchto 3 měsíců. V červnu 2009 mi byla provedena opětovně kolposkopie – plošná TZ, kontaktně slabě krvácející, na přední porci u č. 12 BE, na zadní porci u č. 6 též BE, hranice epit. přehledná, lemovaná ústí žl. krypt. ojeď. Zároveň mi byla nabrána znovu cytologie a biopsie. Vysledky: cytologie – LSIL (vč. HPV), biopsie – CIN II. Na základě těchto výsledků mi byla tento týden provedena konizace metodou LEEP.

Je možné, že ke změnám docházelo už během posledních dvou let, a proto jsem krvácela, ale cytologie je neodhalila a výsledek LSIL se objevil až v červnu 2009, tj. dva roky poté, co se objevilo první kontaktní krvácení? To samé se týká i HPV. Na jeho přítomnost ukazuje až poslední vyšetření. Znamená to, že jsem se HPV nakazila až v období 1/09 – 06/09? Vím, že virus dokáže v těle přetrvávat roky, aniž by způsoboval jakékoli změny, že se testy na přítomnost HPV běžně neprovádějí a že HPV nemusí být jediným původcem předrakovinových změn. Jaké jsou vyhlídky na to, že se předrakovinové změny nebudou opakovat a že bude vše v pořádku? Doporučil byste mi očkování Silgardem? Momentálně jsem bez partnera. Předem Vám děkuji za odpověď.

Dobrý den,

kontaktní krvácení je prakticky vždy důsledek zánětu. Ten se v děložním čípku může vyskytovat izolovaně, nebo může doprovázet předrakovinové změny. To zda byl první ten či onen (tedy zánět a následně předrakovinové změny nebo naopak) nelze říci a jakékoliv doměnky by byly pouze spekulací. Z výsledků nelze ani vyvodit, zda předrakovinové změny souvisely s krátkodobou či dlouhodobě probíhající HPV infekcí. V případě, že bude výsledek operace optimální (vše odstraněno), pak je riziko návratu onemocnění minimální. S ohledem na absenci partnera je úvaha o očkování, jakožto prevenci nové nákazy, chválihodná. JS

31.7.2009 | anechogenní cysta? | lenka123
Dobrý den, pane doktore chtela jsem se zeptat pri uz vysetreni me zjistili nález v děloze v lékařske zprave je nalez popsan takto:děloha v RVF norm. vel. endometrium disoc. od zadni steny vysoke 8 mm zbytek dutiny vyplneno lehce echogenni tek. hranice k mymometriu ostrá, overia v pravo bpn, vlevo unilok. anechogenní cysta folikl39mm,okoli a cd bez vol. tek. Mam velky strach jestli to neni rakovina. Byla jsem tedy odeslána na odebráni vzorku na histologii čekat budu tri tydny tak jsem se chtela zeptat.Dekuji predem za odpoved Lenka 30 let.
Dobrý den,

podle všeho je podezření na tzv. polyp endometria – tedy zbytnění výstelky děložní dutiny. Nádorová problematika v této oblasti se ve Vaší věkové kategorii nevyskytuje. Cysta popsaná na vaječníku má nejspíše hormonální podklad a bohatě postačuje ultrazvuková kontrola za 1-2 cykly. Z nálezu bych neměl zásadní obavy. JS
