Onkogyn.cz | Poradny

0

Onkogyn.cz > Poradny > Poradna pro přednádorové stavy (prekancerózy, dysplazie)

Chcete-li položit dotaz do některé z poraden, musíte se nejprve přihlásit. Před prvním přihlášením je nutné se zaregistrovat.

foto2-6801323 Poradna pro přednádorové stavy (prekancerózy, dysplazie)
MUDr. Jiří SlámaPracuje na Gynekologicko – porodnické klinice 1. LF UK a VFN v Praze jako člen onkogynekologického týmu. Věnuje se gynekologické onkologii, především pak předrakovinovým změnám (prekancerózám) ženských pohlavních orgánů a gynekologické operativě.

Centrum Onkologické Prevence (COP) a přidružená internetová poradna nabízí péči a konzultace pro pacientky s abnormálními nálezy na děložním čípku, pochvě a zevních rodidlech. Odpovídáme na dotazy týkající se abnormálních cytologických a kolposkopických vyšetření, projevů infekce lidskými papilomaviry (HPV) a problematiky očkování proti HPV infekci. Zároveň poskytujeme informace pro pacientky před i po operačním zákroku na děložním čípku včetně problematiky následného těhotenství.

VÁŽENÉ TAZATELKY – před zadáním dotazu si prosím projděte archiv, většina otázek již byla několikrát probrána v různých obměnách – v dotazu se vždy snažte o maximální konkrétnost Vašeho problému – poradna slouží pouze ke konzultaci onkologických problémů v gynekologii – poradna není veřejné diskusní fórum a není určena ke komerčním prezentacím – odpověď na zadaný dotaz lze očekávat do 14 dnů od zadání – děkuji za pochopení, JS

31.7.2009 | anechogenní cysta? | lenka123
Dobrý den, pane doktore chtela jsem se zeptat pri uz vysetreni me zjistili nález v děloze v lékařske zprave je nalez popsan takto:děloha v RVF norm. vel. endometrium disoc. od zadni steny vysoke 8 mm zbytek dutiny vyplneno lehce echogenni tek. hranice k mymometriu ostrá, overia v pravo bpn, vlevo unilok. anechogenní cysta folikl39mm,okoli a cd bez vol. tek. Mam velky strach jestli to neni rakovina. Byla jsem tedy odeslána na odebráni vzorku na histologii čekat budu tri tydny tak jsem se chtela zeptat.Dekuji predem za odpoved Lenka 30 let.
Dobrý den,

podle všeho je podezření na tzv. polyp endometria – tedy zbytnění výstelky děložní dutiny. Nádorová problematika v této oblasti se ve Vaší věkové kategorii nevyskytuje. Cysta popsaná na vaječníku má nejspíše hormonální podklad a bohatě postačuje ultrazvuková kontrola za 1-2 cykly. Z nálezu bych neměl zásadní obavy. JS

31.7.2009 | hojení čípku po konizaci | kackac
Vážený pane doktore, loni v prosinci jsem podstoupila konizaci čípku. Tři týdny od zákroku jsem na pohotovosti dostala čípky Gyno-Pevaryl na zánět, který jsem pak měla ještě dvakrát v době do 4 měsíců po zákroku. Na běžné kontrole po zákroku lékař říkal, že se to hojí pěkně, ale kontrolní cytologie 3 měsíce po zákroku byla hodně bolestivá, krvácela jsem. Lékař říkal, že mám čípek zjizvený a zúžený po konizaci. Co to znamená, mi ale nevysvětlil. Mohl se čípek vlivem zánětu špatně zhojit? Může to mít nějaký vliv na otěhotnění, případně na porod? Velice Vám děkuji za odpověď.
Dobrý den,

zúžení kanálku čípku po konizaci je bohužel relativně časté (některé zdroje hovoří až o 30%). Vznik souvisí především s hloubkou odebraného vzorku, méně však také s nedoléčenými nebo nedostatečně léčenými zánětlivými změnami. V léčbě zánětu po operaci bývá obecně vhodnější podat celkově působící antibiotika v podobě tablet užívaných ústy, kvasinková infekce (na kterou je gyno-pevaryl účinný se totiž u pooperačního zánětu téměř neuplatňuje). Zúžení čípku resp. jeho kanálku má smysl řešit při obtížích (bolestivá a dlouhá, nebo zcela chybějící menstruace, nebo nemožnost odebrat cytologický stěr). Léčba spočívá v rozšíření kanálku v celkové narkóze. U bezpříznakových zúžení je vliv na otěhotnění a průběh těhotenství minimální, v ostatních případech je rozšíření nutné. JS

30.7.2009 | HPV vir | rybana
Pane doktore,chtela bych se zeptat,jestli bych mohla byt nakažena znovu HPV virem po hysterektomii.Vím,kdo mě nakazil a s tím člověkem žiju.Měla jsem zhoubný nádor na čípku.Moc vám děkuji za odpověď.
Dobrý den,

riziko nové nákazy je extrémně malé (spíše téměř žádné), neboť buněčná výstelka v pochvě je odolnější než na děložním čípku. Navíc je více než pravděpodobné, že partner již dávno HPV infekci nemá, protože průběh HPV infekce u mužů je odlišný než u žen, kde má virus tendenci k dlouhodobému přetrvávání. Riziko (byť opět velmi malé) však může spočívat v přítomnosti tzv. zbytkové infekce – tj. infekce, která zde byla již před operací. JS

30.7.2009 | Částečná konizace | Gábina
Dobrý den p.doktore, chtěla bych jen upřesnit můj dotaz z 22.7.2009, nakonec jsem zjistila, že mám absolvovat pouze částečnou konizace, tzv. leepko, chtěla bych se zeptat, zda s tímto typem konizace máte zkušenosti.
Děkuji za odpověď.
Dobrý den,

asi Vás trochu zarmoutím, ale žádná “částečná” konizace neexistuje. Operace se může lišit svým rozsahem (malý konus, plochý konus, velký konus, hluboký konus atd.) a nástrojem, kterým je provedena (jehla, klička, skalpel, laser atd.). Zkratka LEEP znamená “loop electroexcisional procedure” a je souhrným označením pro celosvětově nejčastější (i v ČR) a v mnoha ohledech nejvýhodnější typ operace za pomocí elektrické kličky, praporku či jehličky. Nástroj se vždy vybírá přiměřeně rozsahu nálezu a podle něj se i odtraňuje různě veliká část čípku. JS

29.7.2009 | Rekonizace a krvácení | Jana P.
Dobrý den. Jsem po rekonizaci, tu jsem absolvovala před třemi týdny, tedy 8.7.09 … 23.7. měla přijít menstruace, to už jsem trochu krvácela, tak jsem si myslela, že to je menzes. Jenže přesně za týden se mi krvácení rozjelo v té síle obvyklé menstruace. Můj ošetřující gynekolog má dovolenou, a tak jsem byla nucena jít k jinému doktorovi, protože jsem se bála, jestli se něco neděje právě po té operaci. Doktor, aniž by mě prohlédl nebo udělal ultrazvuk, tak mi řekl, že to je ta menstruace, jen se mi opozdila o ten týden, že se to stává. Psychicky mi to pomohlo, uklidnila jsem se, že se nic neděje, ale je tomu opravdu tak ? Proč mi tedy doktor, který mě ošetřuje a zároveň operoval a doktoři v nemocnici říkali, že pokud začnu krvácet, abych hned přišla ? Tento pan doktor mi řekl, že prý by komplikace byly dřív a jiná barva krve … jsem vážně zoufalá, bojím se, aby se něco nedělo a jak na potvoru můj lékař má dovolenou. Nepochybuji o tom zastupujícím, že je profesionál, ale mám jen přirozeně strach o své zdraví, přemýšlím a jen pevně doufám, že má pravdu, že se nic neděje a je to vážně menstruace. Ale těžko tomu dokážu uvěřit, když mi to řekl od stolu, aniž by mi udělal aspoň ultrazvuk. Prosím o vyjasnění mých nejistot, kdo má vlastně pravdu. Takže bych chtěla vědět, zda by byla jiná barva krve (prý světlejší) a jestli to opravdu může být jen menstruace, popř. jakého vyšetření bych se měla dožadovat, pokud by krvácení neustalo ? Předem moc děkuju za odpověd. Přeji hezký den. Jana P.
Dobrý den,

menstruce po konizaci často přichází s určitou nepravidelností. Povětšinou však netrvá déle než obvykle. Potíže však může činit její odlišení od krvácení spojeného s hojením defektu po operaci, které často trvá i několik týdnů. Za závažné lze považovat krvácení s kousky sražené krve, krvácení, které intenzitou převyšuje běžnou menstruaci, krvácení provázené teplotou, bolestmi v podbříšku a zápachem. Žádné vyšetření nedokáže oba typy krvácení úplně odlišit, vhodné bývá v nejasných případech zhodnotit běžným gynekologickým vyšetřením za pomocí vyšetřovacích zrcadel, jak se hojí pooperační defekt a vyloučit případný zánět. Ultrazvukové vyšetření obvykle nemá žádný význam. Osobně bych navrhoval sledovat typ a charakter krvácení (jak uvádím výše), s největší pravděpodobností je vše jak má být. JS

29.7.2009 | Prosím o radu | pavla k.
Dobrý den, je mi 40 let, mám 2 děti, další děti už neplánuji a moje gynekoložka mi při každé prohlídce doporučuje, abych podstoupila konizaci čípku. Výsledky stěrů mám vždy dobré, ale nelíbí se jí můj čípek, prý je vlivem porodů hodně zjizvený a mohlo by se mi to do něčeho špatného “zvrtnout” . Chodím na prohlídku a na stěry každého půl roku. Myslíte, že bych měla opravdu konizaci podstoupit? Ještě Vás prosím o informaci, zda může výsledek stěrů ovlivnit např. hnisavý zánět spojivek nebo hnisavá rýma či nachlazení. Na poslední kontrolu jsem šla s těmito potížemi, paní doktorka říkala, že to na výsledky vliv nemá, ale já jsem četla v časopise, že to vliv má … Moc děkuji za Váš čas a za Vaši odpověď, P.
Dobrý den,

rakovinový nádor děložním čípku vzniká v důsledku dlouhodobě působící HPV infekce nikoliv v důsledku jizev po porodu. Vizuálně “nevzhledný” (myslím tím sice zdravý, ale trhlinami deformovaný) čípek nepřináší žádné vyšší riziko pro vznik rakoviny. Pro takovou informaci neexistují vědecky podložená data. Nezpůsobuje-li takový nález žádné subjektivní obtíže (krvácení po styku, hojné výtoky atd.), pak je jakákoliv forma ošetření zbytečná. Stran infekce a výsledků cytologie – místní infekce v jiné části těla vliv nemá žádný, celková infekce však může způsobit změny v mikroprostředí pochvy, ovlivnit hormonální hladiny atd. a tím i cytologický stěr. Přesto je dopad spíše hypotetický než praktický, významný vliv by mělo až velmi závažné onemocnění, které by Vám jistě znemožnilo absolvovat vyšetření na gynekologii. JS

28.7.2009 | lehke a střední změny | Afrodite
jeste otazku: na zprave z laboratore psali, ze ma byt kontrola az za 12 mesicu!!! neni to pozde? dekuji
Viz odpověď níže – záleží na závažnosti předchozí cytologie. Interval kontroly by měl v takovém případě posoudit gynekolog, nikoliv laboratoř. JS
28.7.2009 | lehke a střední změny | Afrodite
Pane doktore prosim vas, rada bych se zeptala na toto: Na kontrolni prohlidce u sveho gynekologa mi nasli nasli nake lehke az stredni zmeny 2-3 stupen, opakovat sem je mela po 6 mesicich… dalsi vysledky po tech 6 mesicich byly.. negativni bez malignity, ale predtim tam byla displazie……. Ta displazie to uz sou predrakovinove zmeny? Jak je mozne, ze to ted mam negativni? mohly tam byt predrakovinove zmeny a zmizet? nebo cim to mohlo byt zpusobeno? Ja se nechala ted radeji naockovat Silgardem, sem po prvni davce, je mi 28 let. A jeste jedna otazka: Muze se mi ta dispalzie znovu objevit??? A proc tam psali, ze sou to zmeny 2a3 stupne a uz je to negativni. Moc to nechapu 🙁 o Hpv viru na zprave z laboratore nic nebylo 🙁
Dobrý den, dysplazie je skutečně jiný výraz pro předrakovinové změny. Cytologický stěr je při svém jednorázovém provedení bohužel relativně málo citlivý a může se v poměrně vysokém procentu mýlit (cytologie totiž pouze vyslovuje podezření, že by určitý nález mohl být přítomen, není rozhodně jistotou, že takový nález skutečně na čípku je!). Navíc může být ovlivněn řadou dalších faktorů (výtok, hormonální změny atd.). Proto je u mírných nálezů nutné provést kontrolu v kratším intervalu, případně i po léčbě doprovodných potíží. V mnoha případech se posléze ukáže již normální nález (ať již v důsledku toho, že se předchozí cytologie mýlila, nebo proto že změny byly zlikvidovány vlastní obranyschopností). Normalizace nálezu by však měla být podle závažnosti předcházející abnormity ještě minimálně jednou potvrzena v kratším intervalu. Při opakovaně abnormálních nebo nejasných výsledcích je vhodné vyšetření ve specializované ambulanci Centra onkologické prevence (COP). JS
28.7.2009 | cin II | p.a.vlinka
Ještě bych se ráda zeptala, kdy je po konizaci vhodné otěhotnět. Chci ještě další dítě, ale nevím, kdy “se o něj začít snažit”, abychom co nejvíce snížili rizika samovolného potratu nebo předčasného porodu. Děkuji P
Dobrý den,

obecně je po konizaci těhotenství vhodné po dokonalém zhojení – tj. nejdříve za 6 měsíců. Samozřejmě existují i individální výjimky vycházející z věku pacientky, rozsahu zákroku, jeho výsledku apod. JS

28.7.2009 | cin II | p.a.vlinka
Dobrý den, pane doktore. Jsem sedm týdnů po porodu císařským řezem. Na samém začátku těhotenství mi byly zjištěny změny na čípku a to po biopsii cin II. Nyní jsem šla na kontrolu po šestinedělí. Můj lékař mi odebral vzorky na cytologii a zároveň mě okamžitě objednal na konizaci. Chci se zeptat, jestli tento zákrok nepodstupuji trochu zbytečně a hlavně předčasně, když jsem se na těchto stránkách dočetla, že po těhotenství mohou tyto změny zcela vymizet a můj lékař mi nové vzorky pro biopsii neodebral. Dále jsem se chtěla zeptat, co mě čeká, pokud výsledek po zákroku zjistí rakovinné bujení (chemoterapie???) a jaká je možnost, že “to nic nebude” Zkrátka a dobře, nerozumím moc tomu, co mě čeká potom a mám z toho strach, protože naše miminko je ještě maličké a mám strach, že se o něj nebudu moci starat. Velice Vám děkuji za odpověď. P
Dobrý den,

jestliže nebylo při kontrolním vyšetření pomocí kolposkopie (prohlédnutí čípku mikroskopem) zjevné, že změny spontánně nevymizely a přetrvávají ve stejné intenzitě (což by byl pádný důvod ke konizaci), pak je jistě nutné vyčkat výsledků kontrolních vyšetření (je-li při kolposkopii nález normální, pak se biopsie neodebírá (není totiž odkud) a postačuje kontrola cytologie). Objednání ke konizaci musí být rozhodně podloženo jasným důvodem – tím je po porodu pouze přetrvávání středně těžkých či těžkých předrakovinových změn, případně velmi vzácné podezření na malý rakovinový nádor. Riziko zhoršení nálezu do stádia rakoviny je však extrémně nízké (uvádí se kolem 0,4% pro zhoršení z původně jakéhokoliv stupně předrakovinových změn za celé těhotenství), léčba je v převážné většině operační. Mnohem větší je šance, že nález zcela vymizí – pohybuje se minimálně kolem 20%, nebo že zůstane stejný (tj. středně těžké předrakovinové změny, které se odstraní malou operací – konizací). JS

25.7.2009 | Chtela bych poradit zda spěchat,nebo sečkat | Gabriela Němcová
Dobrý den,na naši onkologii je přístroj na kontrole,jsem objednaná do nemocnice v Ostravě, jelikož učím a měla jsem navrženou operaci na září,říjen,avšak mám teď celý srpen volno a mohla bych být v klidu.Mám spěchat nebo jít u mého doktora až v září,jen by to bylo komplikovanější.Prosím o odpověď na email [email protected] nález: A: hlen a lamely dlaždicobuněčného epitelu místy fragmentované, které odpovídají obrazu střední koilocytární dysplazie.Dále hlen a úlomky endocervikálních žlázek B: Kondylomatózní struktury ektocervikální, kde dlaždicobuněčný epitel vykazuje obraz střední dysplazie s koilocyty.V některých endocervikálních žlázkách se taktéž nachází dl.metaplazie s dysplazií střední.

Není nevhodné jít na jinou kliniku, kde mi zákrok udělají dříve.

Dobrý den,

je mi moc líto, ale Vaše otázka je položena vskutku v jazyce, kterému je těžko porozumět… Z dále uvedené lékařské zprávy však vyplývá, že u Vás byly zjištěny středně těžké předrakovinové změny, které jistě vyžadují provedení operace – konizace. Takový výkon je třeba absolvovat v horizontu 3 měsíců od diagnózy. JS
