Onkogyn.cz | Poradny

0

Onkogyn.cz > Poradny > Poradna pro přednádorové stavy (prekancerózy, dysplazie)

Chcete-li položit dotaz do některé z poraden, musíte se nejprve přihlásit. Před prvním přihlášením je nutné se zaregistrovat.

Poradna pro přednádorové stavy (prekancerózy, dysplazie)
MUDr. Jiří SlámaPracuje na Gynekologicko – porodnické klinice 1. LF UK a VFN v Praze jako člen onkogynekologického týmu. Věnuje se gynekologické onkologii, především pak předrakovinovým změnám (prekancerózám) ženských pohlavních orgánů a gynekologické operativě.

Centrum Onkologické Prevence (COP) a přidružená internetová poradna nabízí péči a konzultace pro pacientky s abnormálními nálezy na děložním čípku, pochvě a zevních rodidlech. Odpovídáme na dotazy týkající se abnormálních cytologických a kolposkopických vyšetření, projevů infekce lidskými papilomaviry (HPV) a problematiky očkování proti HPV infekci. Zároveň poskytujeme informace pro pacientky před i po operačním zákroku na děložním čípku včetně problematiky následného těhotenství.

VÁŽENÉ TAZATELKY – před zadáním dotazu si prosím projděte archiv, většina otázek již byla několikrát probrána v různých obměnách – v dotazu se vždy snažte o maximální konkrétnost Vašeho problému – poradna slouží pouze ke konzultaci onkologických problémů v gynekologii, zvláště nálezů na děložním čípku – poradna není koncipována jako veřejné diskusní fórum a není určena ke komerčním prezentacím – odpověď na zadaný dotaz lze očekávat do týdne od zadání – děkuji za pochopení, JS

28.6.2008 | Odstranění dělohy – hysterektomie | Mirka157
Dobrý den pane doktore, z důvodu velkého zvětšení dělohy myomem mi bude odstraněna děloha. Vaječníky mi budou ponechány. Moje dotazy: 1. Ovlivní tento zákrok nějakým způsobem pohlavní styk? (bolesti při styku, psychické zábrany atd.) 2. Vaječníky budou dál produkovat vajíčka. Nemohou být oplodněna (mimoděložní těhotenství)? Je možné otěhotnět po hysterektomii při nechráněném sexu? 3. Je nutné používat antikoncepci?

Děkuji Vám za odpověď a přeji hezký den.

Dobrý den,

na všechny otázky je odpověď – ne. Snad jen stran pohlavního života je udáván nižží prožitek vlastního vaginálního pohlavního styku zvláště u žen, které byly schopny dosáhnout vyvrcholení při vaginálním dráždění (většina žen jej však dosahuje spíše drážděním poštěváčku, což hysterektomií ovlivněno není). JS

28.6.2008 | tu markery | makina7
Dobry den, rada bych se zeptala jestli je vhodne vysetreni na tu markery v krvi pro pripadne zjisteni rakoviny delozniho hrdla pokud mi byla provedena konizace s vysledkem CIN III a zmeny nedosahovaly k okraji konizatu.Mam strach abych neco nezanedbala a chci udelat maximum pro to aby se pripadny navrat zmen odhalil vcas. Take bych se chtela zeptat jestli je mozne pokud se toto vysetreni provadi si ho sama zaplatit a kde- tedy pokud ma v mem pripade vyznam. Mam jeste jednu nejasnost- pozna se konizaci jestli neni zmenami postizen i kanal uvnitr-cast, ktera pri steru nemusi byt odhalena?Moc Vam dekuji za zodpovezeni a preji hezky den
Dobrý den, 1. vyšetření nádorových markerů nemá při nálezu předrakovinových změn čípku žádný smysl 2. součástí každé konizace (s výjimkou výkonu v těhotenství) je kyretáž (“výškrab”) ponechaného zbytku kanálku čípku právě k vyloučení nepoznaných či zbytkových změn. Tedy informace o nedosahování k okraji je již definitivní a znamená velmi malé riziko návratu změn.

JS

27.6.2008 | HPV vir | anndyy
Dobrý den,
je mi 20 let, mám stálého partnera, a před půl rokem-leden 2008 mi má lékařka prováděla vyšetření děložního čípku a dnes červen 2008 mi oznámila, že mám na povrchu stále mozaiku a je zde přítomen HPV vir. Řekla mi pouze, že mě nadále bude sledovat, ale přímo se vir léčit prý nedá a mám také posilovat imunitu. Chci se zeptat, zda když už se objeví mozaika tak je to se mnou hodně zlé? Ani mi má lékařka vůbec neřekla, jaký typ viru HPV mám. A má se léčit i partner? A také pokud už se vir drží více jak půl roku v těle, kdy může při posilování imunity zmizet. Moc Vám předem děkuji za odpověď Andrea
Dobrý den,

mozaika (hrubá nebo jemná) je jen popisný název cévních změn na čípku. Vzhledem k tomu, že Vám paní doktorka navrhla sledování, tak jde ve Vašem případě o jemnou mozaiku, což je známka mírné abnormity – tzv. lehkých předrakovinových změn. Typ viru nemá ve Vašem věku smysl zjišťovat a navrhované sledování je ten nejlepší způsob, jak se o mladou pacientku s mírně abnormálním nález na čípku postarat. Partnera léčit nelze, virus zlikviduje jeho vlastní imunita, obdobně je vysoká pravděpodobnost na vymizení viru i u Vás, průměrně během 2 let, ale někdy i za delší dobu. V největším procentu pak vymizí nález po porodu. JS

27.6.2008 | Do třetice | AlenaM
Zprvu se moc omlouvám, že píši ještě do třetice a tím Vás neustále unavuji svým problémem. Děkuji za Vaši reakci, jsem mnohem klidnější, i když s tím strachem neustále bojuju dál. Jen pro upřesnění…není mi jasné, že lékařka mi hned sdělila informaci o tom ,že se pravděpodobně přistoupí k odstranění dělohy. Žádné jiné problémy nemám, nekrvácím, nemám bolesti, myomy, do nedávna jsem užíala HA. Bylo mi řečeno, že ten problém je v místě, kde čípek přechází do dělohy – není to třeba ten důvod, proč chtějí přistoupit k odstranění dělohy? V tomto případě by asi rekonizace nebyla dost dobře proveditelná a účinná? Do třetice děkuji za odpověď. Alena
Dobrý den,

tzv. dosah do endocervikálního okraje řezu je vůbec nejčastějším místem, kde je část změn ponechána. Rekonizace resp. cylindrická disekce (forma konizace, kdy se vyřízne tkáň ve tvaru válečku, nikoliv kužele) je možná vždy (byť může být technicky složitější) a obvykle celý problém jednou pro vždy vyřeší. Předrakovinové změny, které u Vás byly zjištěny totiž nikdy nepřecházejí na vlastní děložní tělo a jsou lokalizovány pouze v děložním čípku, proto je hysterektomie bez dalších důvodů ve Vašem věku naprosto neopodstatněná. JS

26.6.2008 | Doplnění | AlenaM
Vážený pane doktor, moc děkuju za Vaši rychlou odpověď. Mezitím jsem se dozvěděla, že výsledky hystologie v mém případě ukazují bohužel na Carcinom in situ. Můžete mi prosím objasnit…jedná se tedy už o rakovinu?? Jakou mám šanci na vyléčení, když mi tedy odeberou dělohu? A budu muset podstoupit nějaké ozařování? Mám obrovský strach, mám malé děti, je mi strašně. Ještě prosím Váš názor na potrvavinový doplňek INDOLAN.Četla jsem, že je hodně dobrý v podpůrné léčbě, ale je vhodný i pro mou diagnosu?Děkuji za odpověď Alena
Dobrý den,

karcinom in situ (CIS) je synonymum pro CIN 3 – tedy nejtěžší předrakovinové změny. V žádném případě se NEJEDNÁ o rakovinu! Odebrání dělohy připadá u mladých žen jako jste Vy jen pro případy s kombinací dalších gynekologických problémů, případně při opakování změn, nikoliv však pro pouhé pooperační reziduum (ponechanou část změn). Nyní bych doporučil rekonizaci po zhojení, při doodstranění změn je riziko jejich návratu malé a téměř srovnatelné s rizikem po hysterektomii (ani tehdy totiž není riziko nulové!). O odstranění dělohy bych uvažoval skutečně až jako o poslední možnosti. Indonal je pouze potravinový doplněk, proto neexistují žádné vědecky prokazatelné podklady jeho účinku. JS

26.6.2008 | Výsledky hystologie | AlenaM
Dobrý den pane doktore, po dvou opakovaných cytologických vyšetřeních, kde mi vyšel stupeň 3, jsem 12.6.2008 absolvovala konizaci čípku el. kličkou. Včera jsem se dozvěděla výsledky hystologického nálezu – stručně mi bylo sděleno, že dobré nejsou, že část špatných buněk mi bylo konizací odstraněno, ale další ještě zůstali. Problém prý je v místě přechodu čípku do dělohy. Paní doktorka mi stručně oznámila, že mne objednává na září do onkologické poradny a že se tam pravděpodobně domluvím na hysterektomii dělohy. Je mi 33 let, děti mám dvě a třetí již neplánuji. Přesto jsem byla v šoku. Nevím nic bližšího a konkrétní údaje, ale to, že doktorka hovořila o odebrání dělohy má znamenat, že můj stav je tak vážný? proč mne tedy objednala až na 3.9.??? Vím,že z mých informací asi moc nevyčtete, ale přesto, máte na můj problém nějaký názor? děkuju moc Alena
Dobrý den,

o problematice hysterektomie u mladých žen jsem opakovaně podrobně psal – podívejte se na starší dotazy. Obvykle při zbytkovém nálezu provádíme opakovanou konizaci (tzv. rekonizaci, případně cylindrickou disekci), dělohu navrhujeme odstranit jen při současné přítomnosti dalších gynekologických patologií (myomy, endometrióza, nepravidelné krvácení nereagující na hormonální léčbu apod.) nebo při průkazu rakoviny čípku. K případné rekonizaci je potřeba přistoupit nejdříve po šestinedělí, lépe až za 8 týdnů po předchozí operaci. JS

25.6.2008 | rekonizace – dotaz z 24.6.2008 | Lida
Dobrý den, děkuji za odpověď,prosím Vás o doplnění Vaší odpovědi v bodě 3, co je třeba… OG mi sdělil, že po zákroku el. kličkou je řez spálen a proto nelze určit, zda zasahoval do zdravé tkáně, je to pravda? Nabídl mi jinou nemocnici, kde dělají řez skalpelem, má konizace jinou metodou vliv na hojení, příp. komplikace? Ke krvácení mi řekl, že čípek nemám ještě zcela zahojen a musíme doufat, že se to spraví, o žádném zánětu nebyla řeč. Patří k tomuto problému i zápach? Nikdo o tom nepíše, pro mne je to velice nepříjemné. Omlouvám se, ale stále mi není jasné – když mám virus já, musí ho mít i můj partner. Četla jsem, že se přenáší stále vzájemně a každá “dodávka” situaci zhoršuje.

Děkuji moc za odpověď a omlouvám se za možná hloupé dotazy.

Dobrý den, 1. Termické artefakty jsou u konizace kličkou možné, otázka konizace skalpelem je poněkud zavádějící – jde spíše o správnou techniku provedení operace než o použitý nástroj (po konizacích skalpelem totiž řada nemocnic stále ještě používá ošetření vzniklého defektu stehem, který však může významně zhoršit přehlednost čípku pro následné kontroly). 2. Samozřejmě jednoznačné yjádření se o přítomnosti zánětu je možné jen po vyšetření, nicméně jde o velmi pravděpodobnou příčinu, neboť délka hojení obvykle nepřekročí 6 týdnů, navíc udávaný zápach je dalším silným argumentem. Informaci o průvodním zánětu by mohl podat i výsledek histologie z 1. operace. 3. S HPV virem je to poněkud složitější infekčnost (nakažlivost) je odlišný problém než zabudování viru do buněk a jeho působení ve smyslu přeměny buněk do předrakovinového stádia, platí tedy již dříve uvedená fakta vč. téměř jisté HPV negativity manžela.

JS

25.6.2008 | jana | olina
dekuji vam za odpoved na muj vcerejsi dotas i kdyz jsem mela hrozny sok myslite ze konizaci to skonci pri tak zavazne diagnoze H- SIL N889dekuji za odpověd JANA
Dobrý den,

nejprve je třeba důkladné dovyšetření, bude-li nutná konizace, tak obvykle bývá současně i výkonem, který vše vyřeší. JS

25.6.2008 | Doplneni | charlota
Dobry den, dekuji Vam za odpoved ze vcerejsiho dne, jeste bych k tomu mela doplneni. Logest jsem brala nekolik let, zacalo spineni, byl mi predepsan Regulon (brala jsem ho 4 mesice) a Ascorutin, spineni neustalo, byl mi tedy predepsan Triregol, zadna zmena. Doktor si nevyzadal zpravu o zasahu na cipku pred 4 lety, ani mi nebral vzorky na testy, jen ordinoval pokazde jinou antikoncepci. Po vysazeni problemy ustaly, zmenila jsem lekarku, ktera po prostudovani stare zpravy ( z r.2004) a vysledku z hematologie rekla, ze mi doporucuje ockovani nebo kyretaz ( opravdu to takto formulovala), byt rekla,ze cipek je nyni klidny. Bojim se, ze ockovani neni proti vsem druhum HPV a nevim, zdali na nej mam tedy spolehat. Jsem bezradna, protoze potize se opakovane vraceji a nyni, bez uzivani antikoncepce, mam chvili klid. Je mi 25 a deti v blizke budoucnosti neplanuji. Jak mam tedy dale postupovat? Dekuji.
Dobrý den,

vlasně nemám co bych stran dovyšetření Vašich problémů ještě dodal. Rozhodování mezi “očkováním a kyretáží” je nesmyslné, neboť jde o zcela odlišnou problematiku. Vakcinace je velmi účinná a v kombinaci s pravidelnými kontrolami může extrémně omezit riziko rakoviny, proto bych ji doporučil každopádně. Při podezření na abnormitu uvnitř dělohy (která by mohla být příčinou krvácení) je nejlepší provést hysteroskopii (kyretáž je výkon určený prakticky jen k léčebné zástavě silného krvácení a v diagnostice je metodou obsolentní, snad jen s výjimkou silného podezření na rakovinu děložního těla), provedení hysteroskopie navíc vůbec nevylučuje současné očkování proti HPV. JS

24.6.2008 | rekonizace | Lida
Dobrý den,
je mi 37 let, bezdětná, 6.2.2008 po konizaci s výsledkem CIN III, po kontrole v květnu mám výsledky stejné – HSIL a přetrvávající HPV, byla mi doporučena rekonizace. Chtěla bych vědět kolikrát lze rekonizaci provádět, stále trochu špiním a po styku krvácím, zlepší se tento stav po další operaci nebo to bude ještě horší? Při tomto zásahu není poznat kam až sahá zdravá tkáň? S jedním partnerem jsem 15 let,bohužel mi byl v roce 2004 nevěrný, jaká je pravděpodobnost, že virus mám z jeho záletu, když předtím jsem byla v pořádku do roku 2002, kdy jsem byla tehdy na poslední kontrole? Partner má tento virus také stále jako já? Kdy se jej zbaví on? Děkuji za odpověď
Dobrý den, vzhledem k charakteru i počtu dotazů odpovídám v bodech: 1. chybí mi informace, zda byly změny v únoru kompletně odstraněny či nikoliv (tedy – byl-li řez veden ve zdravé tkáni), při kompletním odstranění změn je takto časná recidiva onemocnění velmi vzácná 2. výkon lze opakovat podle rozsahu předchozích zákroků (např. je-li zákrok velmi malý, tak čípek téměř nepoznamená, naopak i při prvním zákroku však lze čípek prakticky amputovat), myslím, že maximum je opakování 4-5x (ale jde o zcela raritní případy) 3. rozsah výkonu jsme schopni odhadovat s velkou přesností na povrchu čípku, kde vidíme zevní okraj změn, do hloubky by vzhledem k anatomii čípku mělo být vždy i při viditelném vnitřním okaji změn odstraněno minimálně 0,8 cm tkáně, často je (zvláště při změnách uložených hluboko uvnitř kanálku čípku a lidskému oku tedy nedostupných) třeba odstranit mnohem více a nezřídka lze hloubku rozsahu změn jen odhadovat, protože není žádná metoda, která by je uměla před operací změřit 3. krvácení spíše svědčí pro přítomnost nedoléčeného zánětu (mohl by být i příčinou Vaší nynější abnormální cytologie!), proto je třeba 4. vyjádření se k pravděpodobnosti přenosu od záletného manžela je čirou spekulací, stejně tak můžet mít virus jako dlouhodobě přetrvávající infekci získanou již o mnoho let dříve 5. muži fungují více jako přenašeči viru než, že by u nich virus přetrvával, proto je téměř jisté, že Váš manžel je již dávno HPV negativní

JS

24.6.2008 | jana | olinavladka
dobry den moje diagnoza N889nezanetlive onemocneni cervixu delohy NS CITO HSIL nalez v hrdle dekuji jana
Dobrý den,

jde o podezření na přítomnost těžkých předrakovinových změn uvnitř kanálku děložního čípku, které je třeba vyšetřit kolposkopicky. Následně Vás nejpravděpodobněji bude čekat malý zákrok ve formě tzv. konizace. JS

1 – 10 | 11 – 20 | 21 – 30 | 31 – 40 | 41 – 50 | 51 – 60 | 61 – 70 | 71 – 80 | 81 – 90 | 91 – 100 | 101 – 110 | 111 – 120 | 121 – 130 | 131 – 140 | 141 – 150 | 151 – 160 | 161 – 170 | 171 – 180 | 181 – 190 | 191 – 200 | 201 – 210 | 211 – 220 | 221 – 230 | 231 – 240 | 241 – 250 | 251 – 260 | 261 – 270 | 271 – 280 | 281 – 290 | 291 – 300 | 301 – 310 | 311 – 320 | 321 – 330 | 331 – 340 | 341 – 350 | 351 – 360 | 361 – 370 | 371 – 380 | 381 – 390 | 391 – 400 | 401 – 410 | 411 – 420 | 421 – 430 | 431 – 440 | 441 – 450 | 451 – 460 | 461 – 470 | 471 – 480 | 481 – 490