Onkogyn.cz | Poradny

0

Onkogyn.cz > Poradny > Poradna pro přednádorové stavy (prekancerózy, dysplazie)

Chcete-li položit dotaz do některé z poraden, musíte se nejprve přihlásit. Před prvním přihlášením je nutné se zaregistrovat.

foto2-7866039 Poradna pro přednádorové stavy (prekancerózy, dysplazie)
MUDr. Jiří SlámaPracuje na Gynekologicko – porodnické klinice 1. LF UK a VFN v Praze jako člen onkogynekologického týmu. Věnuje se gynekologické onkologii, především pak předrakovinovým změnám (prekancerózám) ženských pohlavních orgánů a gynekologické operativě.

Centrum Onkologické Prevence (COP) a přidružená internetová poradna nabízí péči a konzultace pro pacientky s abnormálními nálezy na děložním čípku, pochvě a zevních rodidlech. Odpovídáme na dotazy týkající se abnormálních cytologických a kolposkopických vyšetření, projevů infekce lidskými papilomaviry (HPV) a problematiky očkování proti HPV infekci. Zároveň poskytujeme informace pro pacientky před i po operačním zákroku na děložním čípku včetně problematiky následného těhotenství.

VÁŽENÉ TAZATELKY – před zadáním dotazu si prosím projděte archiv, většina otázek již byla několikrát probrána v různých obměnách – v dotazu se vždy snažte o maximální konkrétnost Vašeho problému – poradna slouží pouze ke konzultaci onkologických problémů v gynekologii – poradna není veřejné diskusní fórum a není určena ke komerčním prezentacím – odpověď na zadaný dotaz lze očekávat do 14 dnů od zadání – děkuji za pochopení, JS

20.7.2009 | tampóny | MirkaJ
Ještě bych se ráda zeptala na Váš názor na používání tampónů při menstruaci. Já je používám po celou dobu, když ji mám. Nedávno jsem se dočetla, že je to velice nezdravé a vhodné alespoň kombinovat s vložkami “na doma” a ven chodit s tampony. Jenže u vložek je velice nepříjemný pocit, že ze mě něco teče a pak to mokro… všude krev. Jak je to s množením bakterií? Někde se tvrdí, že špatně je krev zadžovat tamponem, “ucpávat”průchod, dokonce, že je pak menstruace delší??? Jinde se píše, že je špatná kontaminace krve ve vložce se vzduchem = rychlejší šíření bakterií…. Samozřejmě v obou případech je třeba dodržování hygieny. Doplnila bych k předchozímu dotazu ohledně očkování a rakoviny mé matky, že měla 3 děti, nekuřačka, neměla nikdy žádné větší zdravotní potíže.

S pozdravem a díky MJ

Dobrý den,

s menstruačními tampóny je to problematické. Jejich hlavní nevýhodou je, že vytvoří jakousi zátku, která zadrží a částečně i nasákne menstruční krev a zároveň tak dokáže podpořit rozvoj a udržení ne zcela optimálního prostředí v pochvě. Situace je dále komplikována, je-li tampón zaveden příliš hluboko a mechanicky dráždí okolí nebo je-li zaveden příliš dlouho. Především ženy trpících na zánětlivá onemocnění včetně zánětu čípku a ženy časně po operacích čípku se tak vystavují relativně vysokému riziku problémů. U menstručních vložek je většina potencionálních potíží eliminována nemožností “návratu” menstruační krve zpět do pochvy. Navíc jsou případně kontaminována pouze zevní rodidla obsahující mnohem odolnější buněčný pokryv. U žen, které se nedokáží zřící tamponové formy, se nověji nabízí možnost využít rigidní nesavý menstruační kalíšek. Nicméně zcela souhlasím, že adekvátní použití ženských hygienických pomůcek je v prvé řadě věcí dodržování obecných zásad hygieny. JS

20.7.2009 | očkování | MirkaJ
Dobrý den, moje matka zemřela na rakovinu “spodku” Bylo mi jen 12,takže si pamatuji jen, že byla v přechodu, i přez pravidelné prohlídky měla problémy, odebrali vaječníky, podstoupila ozařování, chemoterapii a do 1 roku zemřela, v 47 letech. Otec mluvil o zanedbání ze strany gynekologa, který ji i operoval (podcenil problémy se kterými za ním chodila a až šlo do tuhýho ji toho “vzal” málo a zbytky rakoviny tam zůstali”). Takže jistě chápete, že se rakoviny bojím. Matčina matka také zemřela na rakovinu asi v 55-60 lety, ne gynekologického původu. Chtěla jsem se nechat očkovat. Je mi 21 let, lékařka mi doporučuje Cervarix. Dost mě odrazují vedlejší účinky, hlavně u inviduálních případů o kterých jsem četla – selhání jater, ztráta imunity, padání vlasů, horečky, bolesti…. masové reklamní kampaně zaměřené na citové vydírání rodičů – “udělám vše, co můžu”. Slyšela jsem, že v některých zemích očkování dokonce zakázali… Jsou to nové vakcíny, takže nejsou dostatečně zmapované z dlouhodobého hlediska. Nevím, co si myslet a jestli není lepší počkat. Cena je vysoká, výsledek nejistý a mám strach z vedlejších účinků.. Na druhou stranu se bojím, že jednou budu litovat, že jsem to neudělala. Věřím, že třeba moje děti budou proti HPV očkované jako dnes třeba proti žloutence =) Také bych Vás chtěla požádat, jestli by nebylo možné dotazy třídit do kategorií (očkování, inviduální, přechod, rakovina…), je jich tu opravdu hodně. Přečetla jsem si 80 dotazů a z toho se jich tak 10% týkalo věcí, které mě zajímají. Děkuji. S pozdravem MJ
Dobrý den,

myslím, že Vaše vyjádření o očkování proti HPV je zbytečně (a upřímně řečeno zcela nepodloženě) posunuto do spektra pesimismu. Rozhodně nesouhlasím s uváděnými riziky – závažné nežádoucí účinky se u obou vakcín vyskytují ve stejné frekvenci jako u žen, které ve studiích dostávaly placebo (neúčinnou látku), navíc je vakcíny tvořena viru-podobnými částicemi – tedy neživými složkami viru. Z vakcinačního pohledu tak jde o velmi bezpečnou vakcínu, jejíž obdoby už se užívají s velkým úspěchem desetiletí proti řadě nemocí. Také není pravdou, že by některá země vakcinaci proti HPV zakázala, naopak čím dále více zemí zavádí vakcinaci do národních vakcinačních programů. I když může být kampaň pro očkování v mnoha ohledech chápána jako citové vydírání, právě výraz “udělám vše, co můžu” je dosti trefným odrazem reality – HPV infekce je velmi ojedinělá a optimálně načasované očkování má bezesporu nejspolehlivější výsledky, které samotná gynekologická kontrola, byť i sebepečlivější a sebefrekventnější nikdy nedocílí. Stran poslední poznámky – moc rád bych takové třídění v poradně měl, problém je však, že se v dnešní době těžko najde někdo, kdo by nezištně upravoval webové stránky… JS

20.7.2009 | děložní čípek | Amelliee
Dobrý den, je mi 21 let a cytologické vyšetření čípku ukázalo nějaký nález..asi abnormality a mám přijít na kontrolu za 3 měsíce. Moc mi k tomu nebylo řečeno tak jsem docela vyděšená. Co mohou tyto abnormality způsobovat?.. vždy HPV?.. je nějaká větší pravděpodobnost že budu mít např v pozdějším věku rakovinu?… a nakažení je možné jen od partnera?.. měl by jít partner na nějaké vyšetření?.. a ještě jeden dotaz… mohou změny na čípku nějak souviset s častými kvasinkovými infekcemi?..

Předem děkuji za odpovědi.

Dobrý den,

abnormální cytologický nález na čípku je způsoben celou řadou příčin, čím je nález blíže k rakovině, tím pravděpodobněji je způsoben rakovinotvornými typy HPV. Čím je naopak méně závažný, tím více příčin se uplatní, a to včetně opakovaných kvasinkových infekcí. U většiny nálezů je vyšetření partnera zbytečné, při průkazu pohlavně přenosného infekčního původu nálezu (tj. při zánětu děložního čípku způsobeného bakteriemi), je však nutné podat antibiotika všem sexuálním partnerům. JS

20.7.2009 | dispenzarizace při C53,1 | valentin
Dobrý den Vážený pane doktore, moc Vám děkuji za Vaše zodpovězení mých otázech! Prosím mámtedyještě jeden dotaz…nic z toho co jste popisoval mi nebylo provedeno ,žádné vyšetření krom tedy samozřejmě předoper.vyšetření…. A ani ošetření zánětlivých změn ….. A tak prosím o doporučení pokud máte nějaký přehled i v okolí Olomouce,Brna koho by jste mi doporučil pro dispenzarizaci mého onemocnění..myslím krom FN OL.,myslím i lékaře či kliniku,která by se o mne postarala tak jak vy doporučujete! A ještě prosím jak souvisí srdce-EKG vyšetření s diagnosou C53,1?? Moc Vám děkuji za Váš čas ,který mi věnujete!

S pozdravem Petra V.

Dobrý den,

je mi líto, ale konkrétního lékaře či zařízení Vám doporučit nemohu… nikoho zde tak dobře neznám. Oficiální nařízení však říkají, že péči zajišťuje zařízení, které poskytovalo operační léčbu, nebo nejbližší onkologické centrum. Vyšetření laboratorních testů a srdce vč. EKG má zhodnotit celkový zdravotní stav, význam spočívá v získání komplexní informace o onkologické pacientce. JS

17.7.2009 | očkování -doplněk | Jancice
ještě bych asi měla doplnit, že momentálně nežiji v partnerském vztahu, děkuji
Viz odpověď níže, snad jen s doplněním o pádnějším důvodu k vakcinaci. JS
17.7.2009 | očkování | Jancice
Dobrý den pane doktore,
ráda bych znala Váš názor, zda má smysl podstoupit očkování proti rakovině děložního čípku. Podstoupila jsem konizaci cca před 7 týdny, histologie potvrdila CIN III, s tím že CIN I až CIN II dosahuje k okraji konizátu. Jsem ochotna do toho jít, ale nevím, zda mi to nějakým způsobem pomůže. Je mi 32 let, bezdětná. Ještě by mně zajímalo jakým způsobem se dělá konizace, trochu mě překvapilo, že se nepodařilo odstranit všechno, ty změny během zákroku nejsou tak viditelné pro pana doktora? děkuji moc
Dobrý den, 1. význam vakcinace pro ženy po zákroku spočívá ve vkladu pro budoucnost – vakcína zajistí ochranu před novou infekcí, význam tak logicky nejvíce ocení ženy bez partnera, ženy, které mohou mít nového partnera, nebo mají partnera záletného atd. Vakcína nikterak neovlivní infekci či změny, které vznikly před vakcinací. 2. Při konizaci lze posoudit pouze zevní plošný rozsah změn, hloubku změn lze jen odhadnout, vycházíme z anatomických předpokladů. Dosah k okraji je způsoben několika faktory – změny byly větší než je obvyklé nebo byl výkon menší. U bezdětných žen je často snaha odstranit jen nemocnou tkáň a řez je veden těsně podél změn s cílem odstranit vše špatné a ponechat co nejvíce zdravého čípku. Adekvátním postupem po operaci je pečlivé kontrolování, i při dosahu je u většiny žen vše definitivně vyřešeno.

JS

17.7.2009 | konizace | Pavli
Dobry den,chci se zeptat,jsem po konizaci 18.den.Uz 5den mam zpozdenou menstruaci a zluty vytok.Mam strach,ze neni neco v poradku.Predem moc dekuju za odpoved.Pavli
Dobrý den,

opoždění menstruace po konizaci je relativně běžné a z posunu o cca týden není třeba mít žádné obavy. Hojení je spojeno s krvácením, často i s různou formou výtoku. Nejsou-li teploty, bolesti, není-li výtok zapáchající či svědivý, pak je velmi nepravděpodobné, že jde o problém. Hojení trvá relativně dlouho a rozhodně je třeba počítat s nutností různých projevů hojení po téměř celou dobu “šestinedělí”. JS

16.7.2009 | Špinění, hnědý výtok | Mufinka
Dobrý den,moc vás prosím o radu. Jsem už zoufalá a nevím co si myslet.V říjnu minulého roku jsem podstoupila revizi dělohy pro zamlklé těhotenství a týden na to další revizi spolu s lapar. odebráním vejcovodu pro zjištěné mimoděložní těhotenstrví.Po operaci jsem brala asi za 2 měsíce antikoncepci,kvůli krvácení v lázních,spíše aby tam nebylo.Antiku jsem brala jen 2,5 měsíce.Poté jsme se začali znova snažit o miminko.Nyní mě ale trápí cca 3,5 měsíce nepravidelné špinění-spíše hnědý výtok.Není to moc,ale je to nepříjemné.Beru 3 měsíc Duphaston,poslední měsíc dokonce zvýšená dávka 15-25den,ale beze změny.Piju Kontryhel asi tak 14 dní,teď jsem si koupila Wobenzym.UZ prováděn opakovaně,děložní čípek při prohlídce v pořádku.Poslední stěry v říjnu minulého roku,stejně tak výsledky kyretáže.V pořádku.Mám strach jestli nemůžu mít rakovinu,je mi 24let a moje dr.říká že je to dost nepravděpodobné, ale že pokud by mě poslala na další hysteroskopii,může to už mít následky na otěhotnění.Je pravda že jsem dost ve stresu,miminko si moc přejeme a každý měsíc čekám…Je možná příčina i v psychice?Už opravdu nevím co by to mohlo být. Děkuji za odpověď.
Dobrý den,

příčin může být řada, s největší pravěpodobností je na vině problematika hormonální, příčinou mohou být i změny v souvislosti s předchozími zákroky. Rakovinový nádor je s ohledem na věk i výsledky opravdu krajně nepravděpodobný. V případě přetrvávání obtíží je vyšetření pomocí hysteroskopie bezpečné, minimálně zatěžující a přitom velmi přesné, které nemá žádný negativní vliv na možnost otěhotnění. JS

16.7.2009 | H-SIL | terry1
Dobrý den pane doktore, Je mi 25 let a mám za sebou dvě těhotenství 2005 a 2008.Obě dvě proběhli bez problémů a teď čekám 3.dítě Termín porodu je stanoven na 10.2.2010. Po druhém dítěti mi pan doktor dělal cytol.vyšetření,které bylo negativní…to je před rokem..teď mi vyšlo hraničně.Do zprávy na onkolog.gyn. mám pouze napsáno:cytol H-SIL prosím o kontrolní vyšetření. Bylo mi řečeno,že zákrok by se dělal stejně až porodím,ale že se musí zjistit jestli se může čekat. Vůbec sem se nic nedozvěděla…..Ani Vám sem asi moc informací nezdělila,ale ráda by jsem věděla,zda se jedná o rakovinu,jestli je možné,že o miminko příjdu,kdyby to nebylo moc dobré.Nebo zda se zákrok dá dělat i v těhotenství.A pokud bych ho mohla donosit tak jestli mu hrozí nějaké postižení. Moc děkuji a přeji Vám hezký den
Dobrý den,

cytologie hovoří o podezření na závažné předrakovinové změny. Paradoxně je vlastně výhodou, že jste těhotná – v těhotenství se všechny (i závažné) předrakovinové změny pouze sledují, po porodu jich navíc určité procento spontánně vymizí (čím méně závažné, tím vyšší pravděpodobnost vymizení). Cílem vyšetření v těhotenství je “pouze” vyloučit, že nemáte rakovinu (což je velmi nepravděpodobné), ostatní změny se pouze sledují v intervalu po 8-12 týdnech, po šestinedělí se provede kontrola a řeší se pouze přetrvávající závažné předrakovinové změny. Rizika pro miminko obvykle nejsou žádná, pouze při podezření na rakovinu (což je -ještě jednou opakuji – zcela raritní) je třeba provést zákrok, který vyžaduje pečlivé zajištění, aby nedošlo k ohrožení průběhu těhotenství. JS

14.7.2009 | děložní čípek | EEEVVVAAA
Dobrý den,chtěla bych se zeptat,jakou šanci mám na přežití.Po opakovaném nálezu ASC-H provedena konizace,histol nalez:těžká displazie,místy až obraz in situ,ve 3 blocích již zachycen inv.rostoucí spinocel.ca.Stadium T1A1 NX MO.Provedeno odstranění dělohy.Histologie:bez rezidua CINnebo inv.ca v děloze.Děkuji
Dobrý den,

nejsem příznivce vyslovování prognózy v konkrétních procentech (chcete-li, pak je snadno najdete v knize Onkogynekologie, kterou vydalo letos nakladatelství Grada…), neboť je zde celá řada “ALE”. Prognóza mikroskopického rakovinového nádoru je excelentní, riziko návratu onemocnění je velmi malé. Drtivá většina žen je po operaci zcela vyléčena, přesto je třeba, aby pravidelně docházely na kontroly po dobu 5 let v kratších intervalech (1. dva roky po 3 měsících zbylé 3 roky po 6 měsících) a dále pak každý rok. JS

10.7.2009 | Nutnost konizacie | DanicaRo
Dobry den pan doktor,
hladala som v starsich prispevkoch, ale konkretne toto som nenasla, preto prosim o radu, ak je to mozne. V cytostere mi dvakrat za sebou vysiel vysledok ASC-H, HSIL. Bola som odoslana na kolpovysetrenie, ktoreho vysledok znie: jemne bodkovanie, naznacena jemna mozaika na c. 3-4, kolpo nalez vsak nesuponuje high grade leziu. Moja otazka znie, je potrebne vykonat konizaciu a ak ano, je mozny nejaky desivy vysledok z konizatu, ak by bola konizacia vykonana aj ked kolpo nalez tomu nenasvedcuje? Dakujem velmi pekne.
Dobrý den,

ideálním postupem je v takové situaci odebrat pouze biopsii (malý vzorek z nejpodezřelejšího místa) a tím tak podpořit hypotézu o menší závažnosti změn než naznačuje cytologie. Zároveň je třeba pátrat po příčině proč byla cytologie nadhodnocena – nejčastěji je to z důvodu současně probíhajícího zánětu, který si vyžádá antibiotickou léčbu. Konzervativní postup si samozřejmě vynutí i následné kontroly, které by však měly ukázat, že došlo ke zlepšení výsledků. Konizace “pro jistotu”, nebo “z rozpaků” není optimálním řešením, dokonce by ji bylo možno (zvláště, když by její závěr ukázal mírné nebo žádné změny) považovat za přespříliš intezivní léčbu (tzv. overtreatment). JS
