Onkogyn.cz | Poradny

0

Onkogyn.cz > Poradny > Poradna pro přednádorové stavy (prekancerózy, dysplazie)

Chcete-li položit dotaz do některé z poraden, musíte se nejprve přihlásit. Před prvním přihlášením je nutné se zaregistrovat.

foto2-9033868 Poradna pro přednádorové stavy (prekancerózy, dysplazie)
MUDr. Jiří SlámaPracuje na Gynekologicko – porodnické klinice 1. LF UK a VFN v Praze jako člen onkogynekologického týmu. Věnuje se gynekologické onkologii, především pak předrakovinovým změnám (prekancerózám) ženských pohlavních orgánů a gynekologické operativě.

Centrum Onkologické Prevence (COP) a přidružená internetová poradna nabízí péči a konzultace pro pacientky s abnormálními nálezy na děložním čípku, pochvě a zevních rodidlech. Odpovídáme na dotazy týkající se abnormálních cytologických a kolposkopických vyšetření, projevů infekce lidskými papilomaviry (HPV) a problematiky očkování proti HPV infekci. Zároveň poskytujeme informace pro pacientky před i po operačním zákroku na děložním čípku včetně problematiky následného těhotenství.

VÁŽENÉ TAZATELKY – před zadáním dotazu si prosím projděte archiv, většina otázek již byla několikrát probrána v různých obměnách – v dotazu se vždy snažte o maximální konkrétnost Vašeho problému – poradna slouží pouze ke konzultaci onkologických problémů v gynekologii – poradna není veřejné diskusní fórum a není určena ke komerčním prezentacím – odpověď na zadaný dotaz lze očekávat do 14 dnů od zadání – děkuji za pochopení, JS

2.7.2009 | HPV | David
Dobrý den, chtěl jsem se zeptat, je mi třicetosm let a na pohlavním orgánu se mi nepravidelně už asi jeden rok tvoří malé pupínky (které po zmáčknutí praskají) o velikosti cca košilového knoflíku a pokaždé na jiném místě. Jedná se o infekci HPV? A jak ji léčit. Děkuji David
Dobrý den,

projevy HPV mají zcela odlišný charakter. Je však třeba při vyšetření (na gynekologii či dermatovenerologii) vyloučit, že se nejedná o opar (tzv. genitální herpes) nebo jiné pohlavní a kožní onemocnění. JS

30.6.2009 | Ovestin krém | Eva Dudíková
Dobrý den, je mi 49 let, od lońského září jsem úplně přestala menstruovat. v roce 2002 mi byl odebrán pravý vaječník, s nálezem endometriozy. Radikálnější přeléčení nepoběhlo, jen jsem brala hormonální léčbu??? a brzy jsem měla cysty na levém vaječníku. Po přerušení hormonální léčby se cysty ztratily. V současné době mám stále více problémů s pohlavním stykem, velmi vyschlá sliznice. Během posledních asi pěti milování jsem při orgazmu měla urputné píchání v oblasti močového měchýře a nedávno těsně po styku urputné pálení, pocit na močení, které přetrvává již několikátý den. Gynekolog mi řekl, že se to stalo větším překrvením sliznice a předepsal mi Ovestin krém. Po přečtení příbalového letáku, jsem však dostala obavy, protože se mnou gynekolog vůbec neprobral možná rizika, zvláště pak, když jsem před sedmi lety při odstraňování pravého ovaria měla nález endometriozní. Gynekolog mi sice operaci neprováděl, v té době jsem u něj v evidenci ještě nebyla,ale v současné době se ani na pooperační zprávu nedíval a tuto skutečnost vůbec nevzal na vědomí. Mám strach, abych si předepsaným krémem Ovestin nepřivodila více problémů, než je třeba. Co mi radíte, nevím, zda mé problémy nesouvisí třeba s močovými. děkuji ED
Dobrý den,

problematika bohužel nesouvisí s tématem onkologické poradny. Přesto se není třeba místně podávaných hormonů bát. Naopak! Jejich účinek na celkový organismus je minimální a místně – v pochvě a přilehlých tkáních (i v části močového měchýře) – dokáže významně zlepšit či zcela upravit řadu uvedených obtíží. JS

29.6.2009 | anizonukleóza-II. | jivob
Dobrý den!
Už jsem jednou zadávala daný dotaz. Odpoveď jsem dostala(moc děkuji), ale ve Vaší odpovědi jste uvedl, že jsem nesdělila ještě další informace. Prosím mohl by jste mi ještě jednou doplnit vaši odpověď jestliže dodávám-je mi 35 let, mám dvouletého chlapečka, žádné léčení gynekologické jsem nepodstoupila-jen v těhotenství mi byl párkrát přeléčen výtok, léky žádné neužívám ani antikoncepci. Jak je tedy diagnóza anizonukleózy závažná a daná léčba pomocí indikovaných vitamínů(kys.listová, vit.E a betakaroten) dostačující? Může dojít k nápravě stavu jen pomocí těchto vitamínů(ve vaší odpovědi zaznělo doporučení místních hormonů)? Za odpověď předem děkuji.Jitka
Dobrý den,

děkuji za doplnění informací, z uvedeného však nevyplývá žádné zvláštní riziko či situace, která by mne posunula blíž k problematice. Bohužel tak budu moci jen doplnit již uvedenou odpověď – anizonukleóza není diagnózou, ale jde o popisný termín vyjadřující informaci o nestejném tvaru jádra buněk. Aby bylo možno říci jaká je úroveň problému, je třeba, aby cytolog posoudil i řadu dalších charakteristik buněk, ty následně zařadil do konkrétní kategorie a pojmenoval je podle oficiální cytologické klasifikace. Informaci o konkrétním výsledku posledního cytologického stěru zná Váš lékař. Pro žádnou cytologickou abnormitu však není léčba vitamíny řešením příčiny. JS

29.6.2009 | Dobrý den. | ppeettrraaa
Dobrý den chtěla bych se zeptat, dneska sem našla bolestivé místo vpravo v podbřišku u stydké kosti, přijde mi, že to mám snad i napuchlé nebo, že tam mám nějakou bouličku. Chtěla sem se zeptat jestli nevíte o co by mohlo jít? Děkuji za odpověd.
Dobrý den,

tato problematika nesouvisí s onkologickým tématem poradny. Při potížích je třeba vyhledat ošetřujícího lékaře. JS

28.6.2009 | Nejvhodnější metoda? | Jana 22
Dobrý den, po cytologii HSIL, jsem byla odeslána na kolposkopické vyšetření. Kolpo: na čípku na zadním pysku malé pole mozaiky, úzká TZ. A poslána k LOOP konizaci. nepochybuji o správnosti léčebného postupu, ale zajímalo by mě, zda LOOP konizace je pro mne nejlepší volbou vzhledem k věku (22). Nebude pro mě vhodnější laserová metoda?

děkuji za odpověď

Dobrý den,

konizace pomocí elektrické kličky či drátku (označuje se různými zkratkami – LOOP, LLETZ, LEEP, NETZ, SWETZ) je tím nejlepším postupem, který současná medicína nabízí. Operace pomocí laseru je velmi náročná, dlouhá a nepřináší tak dobré výsledky hojení jako doporučovaná metoda. Navrhovaný postup je adekvátním a šetrným řešením. Vzhledem k věku je však nezbytně nutné, aby operaci prováděl zkušený lékař, který dobře ošetří nemocnou část čípku, aniž by poškodil zbylou tkáň. JS

27.6.2009 | chudokrevnost 2 | tina1506
Dobrý den, obracím se na Vás podruhé, tentokrát s prosbou, jako více tazatelek zde, o vysvětlení lékařských pojmů. 26.6. jsem podstoupila konizaci (viz můj dotaz z 21.6.), pro výsledky a na kontrolu mám přijít za 14 dnů, v propoštěcí zprávě je napsáno: Status praesens: Vulva pochva bpn., kolpo K2, atypická TZ s hrubou M, atypická zvýšená vaskularizace, polp. a UZV nález na děloze adnexech bpn. Proveden výkon LLETZ, abrasio canalis cervicis uteri. Terapie:sine Dg: Dysplasia cervicis uteri HSIL, HR HPV posit. – N87.2

Mockrát Vám děkuji. Martina

Dobrý den,

zpráva nejprve popisuje aktuální nález (tzv. status praesens), kde je zmíněn normální ultrazvukový nález vaječníků i děložního těla a dále je zde zkrácený odborný popis abnormálního nálezu na čípku. V důsledku toho byly provedena operace (tzv. LLETZ konizace) pomocí elektrické kličky s kyretáží zbytku čípku (v obou případech jde o aktuálně nejmodernější postup). Závěrečná dignóza posléze shrnuje, že operace byla provedena pro podezření na těžké předrakoviné změny s pozitivitou HPV infekce. JS

26.6.2009 | HPV | NiFuNiFa
Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Jak dlouho přetrvává vir HPV v těle? Jak u chlapců, tak u dívek? Děkuji Vám moc.
Dobrý den,

o mužích jsem psal o několik dotazů níže. U většiny žen je situace obdobná, přesto však anatomie ženského pohlavního ústrojí (zejména děložního čípku) umožňuje přetrvávání viru i řadu desetiletí. Dlouhodobé přetrvávání je pak podporováno některými faktory – zejména kouřením tabáku, neléčenými výtoky a pohlavními chorobami, užíváním léků na potlačení imunity nebo poruchami imunitního systému. JS

26.6.2009 | VIR na čípku | Jitka1984
Dobrý den pane doktore, je mi 25, včera mi má gynekoložka sdělila, že výsledky, které obdržela z laboratoře ze stěru, že mám nějaký vir, ale neřekla mi nic bližšího.Loni na podzim jsem měla jen nějaký zánet, tak mi předepsala antibiotika, nyní jsem šla po půl roce na kotrolu a výsledky vyšly o stupeň horší. Včera mi jen řekla, že za půl roku mám přijít na další kontrolu – stěr a pokud hodnoty nebudou lepší nebo stejné, že mě doporučí určitě na zákrok, že by mi musela kousek toho čípku odříznout. Já mám veliký strach, z toho co za půl roku bude. Chci se zeptat, je možné proti tomu něco dělat nebo předcházet? Objevila jsem přírodní produkt – Epigen intimo, myslíte si, že by mi pomhl pomoct? Nerada bych si nějak ublížila, ale je volně prodejný v lékárně. Jak jsem přišla k takovému viru, hygienu dodržuji, a přítele mám stejného a je to můj první…. Jsem z toho nešťastná. Děkuji Vám za Vaši odpověď, s podzravem Jitka
Dobrý den,

mám obavu, že přítomnost viru (tzv. papilomaviru neboli HPV) je jen předpokládána, neboť právě on je nejčastějším původcem změn na děložním čípku, které se zjišťují pomocí cytologického stěru. Příčina mírných změn v cytologii je však mnohem širší. Lehce abnormální výsledek cytologie je navíc ve Vašem věku relativě častý a rozhodně neznamená žádnou tragédii. Většina nálezů se má totiž tendenci s časem sama upravovat, pomoci lze “zdravý životním stylem”, rozhodně je velmi nevhodné kouřit tabák. Většina přírodních a potravinových doplňků nebyla ověřena vědecky a k jejich významu jsem poněkud skeptický. Jistě je však na místě pečlivé sledování v pravidelné intervalu, k operaci se přistupuje teprve při průkazu závažných předrakovinových změn. JS

24.6.2009 | Obavy z návratu předrakovinových změn | Gabriela29
Dobrý večer, ke konci minulého roku a později mě trápilo nepravidelné špinění a slabší krvácení pri styku. Po čase jsem navštívila lékařku, z jara letošního roku mi byla provedena vyšetření a cytologie, z níž vyplynulo podezření na HSIL, následně provedena biopsie s výsledkem CIN II-III, poté jsem 1.dubna letošního roku podstoupila Leep konizaci, ve výsledku mi bylo oznámeno,že je to v pořádku. Řádně dodržené šestinedělí bez komplikací, kontrola poté také v pořádku. Další kontrola v plánu klasicky po 6.měsících. Po šestinedělí taktéž bez komplikací i při styku vše v pořádku. Nyní se u mě objevilo opět špinění mimo menstruaci. Nechci být za hypochondra a hned se hnát k lékařce, ale trochu mě to vyděsilo a ráda bych věděla jestli se může něco podobného tak rychle vrátit nebo je riziko že vše nebylo odstraněno a zas se to vrátilo nebo pokračuje. Bude mi 29let, mám 1dítě a několik let stáleho partnera. Uz několik let i během zákroku, užívám HA Gracial. Děkuji za odpověd pane doktore…
Dobrý den,

riziko návratu při kompletním odstranění všech změn (to, zda byly odstraněny již měl prozradit histologický rozbor!) je malé. Častou příčinou špinění jsou nedoléčené zánětlivé změny, mnoho předrakovinových nálezů je jimi totiž provázeno a spolu s konizací je tak třeba podat i antibiotika. Někdy informaci o přítomnosti průvodního zánětu zjistíme až z histologického výsledku, i v také situaci je vhodné podat antibiotika k doléčení. Rozhodně bych navrhoval vyhledat ošetřujícího lékaře a celý problém zkonzultovat, pravděpodobnost závažného nálezu je malá, ale i méně závažné změny (zejména zánět) je třeba adekvátně léčit. JS

24.6.2009 | dobrý den | ladka71
Při včerejší návštěvě mého gynekologa mi pan doktor zjistil CINIII zvětšení dělohy 60/100 a na pravém vaječníku 7.mm nějaký nález .Pan doktor mi vzal opětné stěry z čípku a doporučil mi odebrání čípku,dělohy a když to bude nutné i též pavý vaječník.Je možné že se jedná o zhoubný nádor na vaječníku?Je to hodně vážné? Je možné aby se mi to po operaci už neobjevilo? je mi 38…Děkuji za odpověď Kábrtová.
Dobrý den,

je mi líto, ale uvedené nálezy jsou příliš nekonkrétní, aby bylo možno přesněji vyslovit podezření na závažný nález. Kombinace více gynekologických obtíží (předrakovinové změny na čípku, zvětšení dělohy myomy, cysty vaječníku atd.) jsou nezřídka důvodem k radikálnějšímu operování. Přesto by mělo být ke každé této problematice přistupováno izolovaně tak, aby byl zvolen ten nejadekvátnější postup – např. nález na čípku obvykle postačuje ošetřit konizací, zvětšená děloha s myomy, která nezpůsobuje obtíže je důvodem k pravidelným ultrazvukovým kontrolám po 6 měsících a nález na vaječníku vyžaduje pečlivé vyšetření ultrazvukem, při nezávažném nálezu postačí často laparoskopické odstranění části vaječníku. Uvedeným výčtem se nesnažím zpochybnit doporučený postup, spíše ukazuji, že cest řešení je více, ale vyžadují pečlivé zamyšlení, dokonalé vyšetření a rozbor situace s pacientkou včetně zohlednění jejích přání. JS

24.6.2009 | ještě k přenosu | cosa
Prosím o zodpovězení dotazu, zda muž, který měl v minulosti asi tři partnerky (a nechráněný styk, a tudíž možnost nakažení papillomavirem), mohl být po asi půlroční sexuální abstinenci stále nakažlivý (jde mi o nákazu nesexuálním způsobem, např. užitím společného oblečení, ručníku apod.), popř. mám-li já důvod k očkování (a k obavám), pokud spolu začneme intimně žít (já jsem žádného jiného partnera neměla a muž, o kterém teď píši, měl naposledy pohl. styk asi před 3 lety).
Velice děkuji za odpověď.
Dobrý den,

riziko přenosu je při “nesexuálních aktivitách” jinak zdravých lidí mizivé. Riziko přenosu pohlavní cestou je však reálné, většina mužů se totiž s případnou infekcí vyrovná nejpozději do 2 let. Očkování u ženy, která nemá žádnou sexuální zkušenost je nejvíce přínosné (taková žena totiž nemá žádnou pochybnost, že by již mohla být nakažena) a lze jej jen doporučit. JS
