Onkogyn.cz | Poradny

0

Onkogyn.cz > Poradny > Poradna pro přednádorové stavy (prekancerózy, dysplazie)

Chcete-li položit dotaz do některé z poraden, musíte se nejprve přihlásit. Před prvním přihlášením je nutné se zaregistrovat.

foto2-4953167 Poradna pro přednádorové stavy (prekancerózy, dysplazie)
MUDr. Jiří SlámaPracuje na Gynekologicko – porodnické klinice 1. LF UK a VFN v Praze jako člen onkogynekologického týmu. Věnuje se gynekologické onkologii, především pak předrakovinovým změnám (prekancerózám) ženských pohlavních orgánů a gynekologické operativě.

Centrum Onkologické Prevence (COP) a přidružená internetová poradna nabízí péči a konzultace pro pacientky s abnormálními nálezy na děložním čípku, pochvě a zevních rodidlech. Odpovídáme na dotazy týkající se abnormálních cytologických a kolposkopických vyšetření, projevů infekce lidskými papilomaviry (HPV) a problematiky očkování proti HPV infekci. Zároveň poskytujeme informace pro pacientky před i po operačním zákroku na děložním čípku včetně problematiky následného těhotenství.

VÁŽENÉ TAZATELKY – před zadáním dotazu si prosím projděte archiv, většina otázek již byla několikrát probrána v různých obměnách – v dotazu se vždy snažte o maximální konkrétnost Vašeho problému – poradna slouží pouze ke konzultaci onkologických problémů v gynekologii – poradna není veřejné diskusní fórum a není určena ke komerčním prezentacím – odpověď na zadaný dotaz lze očekávat do 14 dnů od zadání – děkuji za pochopení, JS

24.6.2009 | ještě k přenosu | cosa
Prosím o zodpovězení dotazu, zda muž, který měl v minulosti asi tři partnerky (a nechráněný styk, a tudíž možnost nakažení papillomavirem), mohl být po asi půlroční sexuální abstinenci stále nakažlivý (jde mi o nákazu nesexuálním způsobem, např. užitím společného oblečení, ručníku apod.), popř. mám-li já důvod k očkování (a k obavám), pokud spolu začneme intimně žít (já jsem žádného jiného partnera neměla a muž, o kterém teď píši, měl naposledy pohl. styk asi před 3 lety).
Velice děkuji za odpověď.
Dobrý den,

riziko přenosu je při “nesexuálních aktivitách” jinak zdravých lidí mizivé. Riziko přenosu pohlavní cestou je však reálné, většina mužů se totiž s případnou infekcí vyrovná nejpozději do 2 let. Očkování u ženy, která nemá žádnou sexuální zkušenost je nejvíce přínosné (taková žena totiž nemá žádnou pochybnost, že by již mohla být nakažena) a lze jej jen doporučit. JS

24.6.2009 | přenos papillomaviru | cosa
Dobrý den, mám jednoduchý dotaz: je možný přenos papillomavirů např. používáním společného ručníku apod. s osobou, která by mohla být nositelem?
Děkuji.
Dobrý den,

jde si o raritní, ale reálnou možnost. Taková situace by se ale týkala předně pacientů s pohlavními bradavičkami (tzv. kondylomaty) na zevních rodidlech. V případě nálezů na čípku se tento způsob přenosu neuplatní. JS

23.6.2009 | PAP3 | adalbert
Dobry den pane doktore, je mi 32let a jsem poprve tehotna. Nikdy jsem nebrala zadnou antikoncepci.Ve 3.mesici mi muj gynekolog udelal vyter z delozniho cipku a z cytologicke laboratore prisel vysledek, ze mam PAP3. Je tento virus pro me i pro dite v tehotenstvi vazny? Doktor rikal,ze tim trpi 80% tehotnych zen ,a ze v tehotenstvi jsou tyto testy vzdycky zvysene, ze to je nasledkem toho, ze jsou bunky zdeformovany, zmutovane a zakrvacene.Rikal take ,ze se to po porodu ztraci. Je tomu opravdu tak? A jake je potom dalsi leceni? Ceka me v budoucnu nejaka operace nebo se to da vylecit praskama – ANTIBIOTIKUM? Je PAP3 opravdu rizikovy stupen rak.deloz.cipku? Dekuji za odpoved

KAMILA

Dobrý den,

v dotaze uvádíte zásadní nepřesnost – PAP 3 je kategorie cytologického stěru, nikoliv virus. Jde o (bohužel) značně historické hodnocení, které v dnešní době prakticky nelze jen na základě takto napsaného výsledku interperovat, neboť zahrnuje mimořádnou šíři nálezů – od změn spojených s těhotenstvím až po změny předrakovinové. O způsobu péče o předrakoviné změny v těhotenství jsem opakovaně psal, takže se můžete podívat do archivu, ale jinak se konkrétně k Vašemu nálezu jen těžko vyjádřím. Takovou možnost by mi totiž poskytlo hodnocení cytologie pouze v adekvátní a moderní klasifikaci – tj. v hodnocení cytologického stěru podle tzv. Bethesdy. JS

23.6.2009 | životnost papillomaviru | týna
Dobrý den, ráda bych věděla, jak dlouho může přežívat virus, jehož následkem může být rakovina děložního čípku, u případně infikovaného muže. S partnerem sexuálně nežijeme, necháváme to na manželství, on však dříve už partnerku měl (a nechráněný styk) – je to více než 4 roky. Je pravděpodobné, pokud byl nějakým papillomavirem infikován, ža nakazí i mě?
Dobrý den,

u drtivé většiny mužů virus nepřetrvává v těle vůbec (infekce je zničena v samotném zárodku), u minima pak přetrvává, ale je zlikvidována nejpozději do 2 let. Zcela výjimečně (silně promiskutní muž, těžce nemocný atd.) může přetrvávat déle. Ve Vaší situaci je riziko nákazy naprosto minimální. JS

23.6.2009 | vřidek na deložnímčipku | margita
dobrí den chtela bych se zeptat mam vřidek na deložnim čipku , doktorka mi rekla že mi musí udelat citologiji a pak uvidi ,ale ja mam už ten vřidek tři měsice a nic s tím nedelala as tet a nic mi nechce pořadne visvětlit a ja se bojim že mužu mit rakovinu mohlui by ste mi visvetlit jestli se muže spkléct
Dobrý den,

je mi líto, vysvětlení všech podrobností musíte požadovat na ošetřujícím lékaři, neboť z uvedeného opravdu nic bližšího nedokáži říci. Přesto je normálním postupem, že kontrolní vyšetření při abnormálním nálezu nižší závažnosti se provádějí až s odstupem několika měsíců. Řada nálezů se totiž s postupem času sama “vyhojí” bez nutnosti další léčby. JS

23.6.2009 | anizonukleóza | jivob
Dobrý den!
Chtěla bych něco více vědět o tomto termínu. Byla jsem u lékaře, který mi sdělil tuto diagnózu. Vysvětlil mi, že na sliznici se mi nedělí buňky jak by měly.?Doporučil vitamíny kyselinu listovou, vitamín E a betakaroten. kontrola za 6 měsíců. Chtěla bych vědět jak je tato diagnóza závažná.Za odpověď předem děkuji! Jitka
Dobrý den,

bohužel jde o příliš laické vyjádření, které obtížně podrobněji okomentuji. Navíc neuvádíte řadu podstatných informací – věk, zda jste byla nějak gynekologicky léčena, zda užíváte nějaké léky atd. Všechny předepsané vitamíny jsou jistě vhodné k podpoře růstu tkání, přesto bych v případě abnormity růstu buněk v pohlavních cestách očekával spíše předpis místně působících hormonů. Rozhodně je tak vhodnější vždy chtít podrobné vysvětlení od ošetřujícího lékaře. JS

22.6.2009 | hysterektomie | Vodolan
Dobrý den,je my 36let a jsem tři měsíce po hysterektomii,děloha i vaječníky z důvodu tumoru.Zajímá mě Váš názor na hormonální léčbu.Jeden lékař doporučuje,druhý právě kvuli nádoru nikoliv.Podle čeho se mám rozhodnout?Děkuji za Váš názor.
Dobrý den,

byl-li příčinou nádor děložního čípku nebo vaječníku, pak všechny aktuální vědecké studie ukazují na bezpečnost hormonální léčby (informaci lze např. najít i v nové české učebnici Onkogynekologie). Rozhodně bych ji takto mladé ženě doporučil, ideálně do 50. roku života, zejména jako prevenci řídnutí kostí. Vzácnou výjimkou by bylo, že by operace byla provedena pro nádor děložního těla (tzv. karcinom endometria), případně, že by jste z nějakého jiného důvodu nesměla užívat hormony. JS

22.6.2009 | vyšetření | Monika Tomisová
Dobrý den, po cytologii, která naznačila změny buněk na děložním čípku, jsem absolvovala u svého gynekologa ještě jeden stěr, jenž potvrdil přítomnost HPV high risk, a lékař současně s tím hovořil již o přednádorových změnách. Mám se dostavit na odštěpení části čípku, která bude poslána k rozboru. Ujišťoval mne, že i další preventivně-léčebná vyšetření proběhnou v jeho ambulanci, že není třeba použití anestezie,jelikož na děložním čípku nejsou žádná nervová zakončení. Naproti tomu ze zkušeností pisatelek internetové poradny vždy vyplynulo, že třeba biopsie a konizace vyžadují alespoň krátkodobý pobyt v nemocnici a s ním spojenou pracovní neschopnost. Je nutná? Která vyšetření je možné absolvovat ambulantně a která už vyžadují hospitalizaci? Děkuji. Tomisová(32 let, jedno dítě)
Dobrý den,

Váš ošetřující lékař plánuje provedení tzv. biopsie (mimochodem – zcela správně). Jde o odběr milimetrového vzorku z podezřelých míst děložního čípku. Výkon je prakticky nebolestivý a standardně jej provádíme v ambulanci bez nutnosti dalších opatření. Jediné omezení vyplyne z následného slabého krvácení, které většinou během 1-2 dní ustane, přesto je vhodné dodržovat hygienický režim jako při menses (tedy zejména nekoupat se a neplavat, není vhodný ani pohlavní styk). Z ostatních vyšetření děložního čípku je většinou v ČR prováděna za hospitalizace (různě dlouhé, záleží na zdravotnickém zařízení) jen konizace, tj. větší zákrok, který odstráňuje (tedy již s cílem léčit nejen diagnostikovat) abnormální nález. Přesto lze i tento výkon pohodlně udělat ambulatně v místním umrtvení (u nás na klinice např. takový postup vyhrazujeme pro kojící maminky). JS

21.6.2009 | konizace | adriana
Dobrý den pane doktore, 16.5. 2008 mi byla dělána konizace LLETZ pro nález HSIL. Pan doktor mě ujišťoval, že po zákroku budu vyléčena. Dne 15.6. jsem byla na prohlídce 3/4 roku po konizaci a nález je zase špatný. Pozitivní test na HPV a atypické žlázové buňky. Za půl roku mám přijít na prohlídku, je to dostačující? Mám strach. Je možné že bych se znovu nakazila nebo infekce nebyla s těla ještě odbourána. Mám stálého partnera /myslím tím manžela. Je mi 35 let mám jedno dítě, pan doktor mi doporučil rychle otěhotnět ,pokud ještě jedno dítě chci. Jaký je Váš názor. Předem moc děkuji
Dobrý den,

bohužel neuvádíte jak dopadla konizace (bylo vše špatné kompletně odstraněno?). Rozhodně však souhlasím s konzervativním postupem, mnoho nálezů se po konizaci dokáže i s delším odstupem normalizovat, totéž platí i o graviditě, která přinese hned několik výhod – často dokáže “doléčit” mírné zbytkové změny (což je s největší pravděpodobností Váš nález, opakovaná infekce je se stálým partnerem totiž prakticky vyloučena) a v případě, že je plán na těhotenství, tak je vhodné jej uskutečnit dříve než by bylo třeba případně provést opakovaný zákrok a tím snižovat šance na úspěšné donošení dítěte. JS

21.6.2009 | chudokrevnost | tina1506
Dobrý den, 15.5. mi pan doktor sdělil nález na čípku. Celkem mě to vzalo, hlavně proto, že mám nějaký ten rok (34) a nemám ještě dítě… Diagnoza zněla HSIL s korespondující kolpo HG lézí, přítomny HR HPV ve vysokém množství. 26.6. jsem objednaná v nemocnici na LLETZ konizaci a abrazi hrdla. Po přečtení různých diskusí a poraden jsem se celkem uklidnila, věřím, že po zákroku bude všechno v pořádku. Z předoperačních rozborů krve mi ale pan doktor navíc oznámil, že jsem chudokrevná a v moči mám něco s krvinkama (nevím přesně co). Chtěla jsem se zeptat, jestli to může souviset s gyne nálezem, nebo to může znamenat něco jiného.

Děkuji mockrát, Martina

Dobrý den,

chudokrevnost ani nález v moči nesouvisí s předrakovinovými změnami na děložním čípku. Nejčastěji jde o náhodný nález, který by měl řešit Váš praktický lékař. Na vině chudokrevnosti mohou být také silné menstruace, příčinou by však mohl být i závažnější nález než jen předrakovinový. JS

20.6.2009 | OČKOVÁNÍ HPV | BARABARA
Dobrý den, pročítala jsem dotazy ohledně očkování proti rakovině děložního čípku. Stále si nejsem jista, zda jsou vakcíny u nás dostupné vhodné i pro ženy ve věku 36 a více – již po prodělaných porodech. Může se žena naočkovat, když stále kojí? Je lepší u starších žen tato vakcína nebo spíš prevence? Měly by být stěry z čípku prováděny při ročních kontrolách a nebo si o ně žena musí požádat sama a náklady platit? Byla jsem velice překvapena, že po porodu po šestinedělí mi byly odebrány stěry z čípku – setkala jsem se s tím poprvé. Nevím jestli to přičíst změně gynekologa? Děkuji Vyvíjí se vakcína i pro starší ženy? Pokud ano, kdy bude u nás výhledově na trhu. Pokud jsem správně postřehla v Austrálii je i pro ženy ve věku 45 let?

Děkuji za odpověď

Dobrý den, 1. vakcíny nejsou věkově omezeny a očkovat lze i ženy “starší”, jde však o očkování na vyžádání a nezřídka budete požádána o podpis, že si očkování sama přejete, čemuž bych se rozhodně nikterak nebránil, neboť jde o právní formalitu nesouvisející s medicínou 2. očkování je možné i při kojení 3. prevence i očkování se vzájemně doplňují a dohromady nabízejí nejspolehlivější ochranu 4. zákon ukládá provádět stěry z čípku 1x za rok, na počátku těhotenství a po šestinedělí, velmi vhodné je i doplnění testu na HPV u žen nad 30 let (zde však už jde o ženou plně hrazenou službu) 5. žádná vakcína pro starší není ani nebude, jak je již uvedeno v bodě 1, vakcíny nemají věkové omezení a jejich aktuální (a bezesporu dočasná) věkově omezená registrace v Evropě vychází spíše z politických a obchodních problematik

JS
