Onkogyn.cz | Poradny

0

Onkogyn.cz > Poradny > Poradna pro přednádorové stavy (prekancerózy, dysplazie)

Chcete-li položit dotaz do některé z poraden, musíte se nejprve přihlásit. Před prvním přihlášením je nutné se zaregistrovat.

Poradna pro přednádorové stavy (prekancerózy, dysplazie)
MUDr. Jiří SlámaPracuje na Gynekologicko – porodnické klinice 1. LF UK a VFN v Praze jako člen onkogynekologického týmu. Věnuje se gynekologické onkologii, především pak předrakovinovým změnám (prekancerózám) ženských pohlavních orgánů a gynekologické operativě.

Centrum Onkologické Prevence (COP) a přidružená internetová poradna nabízí péči a konzultace pro pacientky s abnormálními nálezy na děložním čípku, pochvě a zevních rodidlech. Odpovídáme na dotazy týkající se abnormálních cytologických a kolposkopických vyšetření, projevů infekce lidskými papilomaviry (HPV) a problematiky očkování proti HPV infekci. Zároveň poskytujeme informace pro pacientky před i po operačním zákroku na děložním čípku včetně problematiky následného těhotenství.

VÁŽENÉ TAZATELKY – před zadáním dotazu si prosím projděte archiv, většina otázek již byla několikrát probrána v různých obměnách – v dotazu se vždy snažte o maximální konkrétnost Vašeho problému – poradna slouží pouze ke konzultaci onkologických problémů v gynekologii, zvláště nálezů na děložním čípku – poradna není koncipována jako veřejné diskusní fórum a není určena ke komerčním prezentacím – odpověď na zadaný dotaz lze očekávat do týdne od zadání – děkuji za pochopení, JS

8.9.2008 | Těžké předrakovinové změny | pavlína rezac
Dobrý den, mám na Vás dotaz. Byly mi zjištěny těžké předrakovinové změny a za měsíc mám jít na konizaci čípku. Zajímalo by mne, jestli je konizace skutečně nezbytně nutná, nebo jestli neexistuje jiná možnost léčby. Děkuji. P.
Dobrý den,

nejste-li aktuálně těhotná, pak není žádná jiná cesta. Konizace je jediným správným řešením těžkých předrakovinových změn u netěhotných žen, pouze v případě probíhajícího těhotenství se neoperuje a sleduje až do období po šestinedělí. JS

6.9.2008 | genitalni bradavice | bozenka
Dobry den! Pred asi trema a pul lety mi odstranili genitalni bradavice v celkove narkoze. Od te doby se neobjevily – preventivni prohlidky mam v poradku. S partnerem, ktereho sem tehdy mela uz nemam vic jak rok a tak se chci zeptat jestli jeste vlastne muzu mit partnera a jestli ano, jaka opatreni mam udelat. Sem z toho psychicky dost na dne. Nechci byt navzdy sama 🙁 Jsem zdrojem nakazy pro partnera uz do konce zivota? jeste jedna otazka – kdyby neco bylo v neporadku ohledne tohoto problemu ukazalo by se to na vysledcich z preventivnich prohlidek? Moc Vas prosim o zodpovezeni vsech mych otazek a moc Vam predem dekuji!
Dobrý den,

s největší pravděpodobností jste již dávno vyléčena a není se třeba dále ničeho obávat, viru se totiž lze zbavit natrvalo. Doporučeníhodné je zvážit očkování proti HPV a samozřejmě i pečlivé dodržování zásad hygieny pohlavního života včetně použití kondomu. V případě abnormit souvisejících s infekcí nerizikovými typy HPV zodpovědnými za pohlavní bradavičky je vysoce pravděpodobné, že by kontroly již v mezičase odhalily nějaký problém v důsledku jejich dalšího působení. JS

6.9.2008 | konizace? | jitka.
Dobrý den,
chtěla bych požádat o Váš názor na další postup léčby. Třetím rokem chodím na pravidelné gyn.kontroly po 6 měsích. Postupně s těmito výsledky: abnormální buňky, pak lehká dysplazie a HPV infekce (později provedený HPV test byl negativní) a pak vždy lehká dysplazie. Nyní při poslední kontrole poprvé střední dysplazie. Vyšetření mikroskopem dle sdělení lékaře bylo vždy v pořádku. Gyn.problémy žádné nemám, mám 43 let, dvě děti. Ošetřující lékař trvá na konizaci čípku. Je možné vyčkat na další kontrolu, zda se výsledky stěru potvrdí? Případně provést biopsii nebo provést kontrolní vyšetření na jiném pracovišti (jiný lékař,jiná laboratoř). Nebo je opravdu nutné ihned podstoupit konizaci? Děkuji
Dobrý den,

jistě lze jen chválit Vašeho lékaře za konzervativní postup při mírných změnách (navíc při HPV negativitě). Popisované zhoršení cytologie (v cytologii kategorie střední dysplazie neexistuje, předpokládám, že jde o těžkou dysplazii – tj. výsledek cytologie hodnocený jako HG SIL) je jistě důvodem k aktivnějšímu přístupu. Jistě lze využít Vámi zmiňované postupy – vyšetření ve specializovaném pracovišti COP, provedení biopsie. Často je však volena (při mikroskopicky (kolposkopicky) nedostatečně hodnotitelném nálezu na čípku) konizace jako postup shrnující současně odběr dostatečného vzorku – tj. biopsii se současným definitivním ošetřením. JS

6.9.2008 | Dotaz | kmaros
Dobrý den,po konizaci a histológii byla stanovená diagnóza pT1a1.Gynekológ mi řekl,že kdybych ješte chtěla mít díte tak mi doporučuje rychle otěhotnět a pak absolvovat hysterektomii. Dítě již nechci , proto bych se chtěla zeptat, jestli mužu s operací počkat 3 měsíce, aniž bych poškodila svoje zdraví.Děkuji za odpověď. KM
Dobrý den,

je-li nález kompletně odstraněn a nemáte-li žádní další gynekologické obtíže, pak není žádný důvod v případě přání těhotenství nějak výjimečně spěchat (graviditu tak jako tak doporučujeme po konizaci optimálně až za 6 měsíců). Obvykle není ani důvod, zvláště u mladých žen, k následnému odstranění dělohy, neboť ta má i další funkce – vliv na udržení moči, vliv na prožitek sexuálního styku aj. O problematice jsem opakovaně psal – podívejte se do archivu otázek. JS

5.9.2008 | výsledky | hsuhajova
Dobrý den prosím Vás chtěla jsem se zeptat co znamenají výsledky citologie 3/2 .Už mi odebrali i čípek .Děkuji Šuhajová
Dobrý den,

bohužel jsem již opakovaně jsem psal, že označení cytologie číslem neodpovídá současné oficiální klasifikaci. Nejčastěji se jedná o pořadí jak jsou výsledky zapsány na žádance, které se však u různých laboratoří liší. Nejlépe budete-li trvat na vysvětlení u svého lékaře. JS

5.9.2008 | Dlaždicová metaplazie | aky
Dobrý den, prosím Vás, ve výsledcích mám zaškrtnuté dlaždicová metaplazie a za tím je připsané +, můžete mi prosím napsat co to znamená? Děkuji za odpověď.
Dobrý den,

jde o popis nejčastější formy normálního nálezu. JS

5.9.2008 | Rozbředlý vřídek na čípku s bradavičkami | Klara-klarka
Dobrý den pane doktore, chodím pravidelně ke gynekologovi na prohlídky (1×1/2roku). Nyní jsem změnila doktora z důvodu přestěhování. Ten mi dnes řekl, že mám na čípku vřídek (to jsem věděla již od minulého doktora). Tento doktor mi však dnes řekl, že vřídek je jaksi rozbředlý a pod mikroskopem na něm viděl bradavičky, prý možná od papilovirů. Tak nevím, co si o tom mám myslet. Moc se mu to nelíbilo, prý to raději zkontroluje. Vzal mi stěry a jsem pozvaná za 14 dní na rozebrání výsledků. Nevíte o co jde? Moc tomu nerozumím. Co by to mohlo být v tom lepším případě a co v tom hrším případě a co by se s tím dalo dělat? Je mi 25 let, mám stálého partnera již 4,5 let, oba jsme monogamní, ale před sebou jsme měli i jiné parnery (max.2), od 13 let mám menstruaci, beru HA – 3 roky Logest, pak přišlo špinění mezi cykly, nyní Gravistat, 163 cm, 59 kg). Děkuji za odpověd.
Dobrý den,

bohužel (přestože uvádíte jinak řadu konkrétních dat) je popis “rozbředlého vřídku” opravdu příliš laický a vyvozovat o jaký problém se jedná lze jen těžko. Možných příčin je řada – od banálních až po vážné, v důsledku toho je i řada řešení, jejichž popis by vydal na mnoho stran. Jistě trvejte na přesném vysvětlení při kontrole u Vašeho lékaře. JS

4.9.2008 | Užívání HA | AlenaM
Vážený pane doktore, již jednou jsem vkládala svůj dotaz ohledně mého výsledku konizace. Histologické výsledky vyšli na CIN III-carcinom in situ a nebyly odstraněny všechny předrakovinové změny. Konizace byla provedena 12.6.2008, dne 3.9.2008 jsem byla v kolposkopické poradně, kde mi pan doktor provedl kontrolní cytologii a na dalším postupu se dohodneme dle výsledků. Navrhoval mi hysterektomii, je mi 33 let, 2 děti. Vy jste se v mém tehdejším dotazu přikláněl k názoru, že by měla být dostačující rekonizace, že hysterektomie je neopodstatněná. Žádné jiné problémy nemám (endometrie, krvácení). Nyní čekám na výsledky cytologie a chci se zeptat, zda je vhodné v mém případě opět začít užívat hormonální antikoncepci. Rozhodně nechci otěhotnět, třetí dítě neplánujeme, chtěla bych se chránit, tělísko ani kondom bych nechtěla. Může mít hormonální antikoncepce nějaký negativní vliv na můj stav čípku? Než mi byla zjištěna špatná cytologie, HA jsem užívala bez problémů, vysadila jsem ji před plánovanou konizací a od té doby neužívám.Mnohokrát děkuji za odpověď. Alena M.
Dobrý den,

hormonální antikoncepce ve Vašem případě nemá žádný negativní vliv na děložní čípek, naopak lze těžit z jejích výhod – pravidelného cyklu a snížení rizika rakoviny vaječníku. Není důvodu proč se k užívání nevrátit. JS

3.9.2008 | HPV | Terry
Dobrý den pane doktore,

prosím jen o maličkou radu. S přítelem jsme začali plánovat rodinu. Šla jsem na pravidelnou prohlídku ke své lékařce. Vyšla mi cytologie II a při dalších testech se zjistilo, že jsem pozitivní na HP virus. Za půl roku mám jít na kontrolu, do té doby mi nedoporučila otěhotnět. Chtěla bych jen vědět, jestli je opravdu třeba čekat a v případě otěhotnění, jestli jsou nějaká rizika. Moc děkuji za odpověď.

Dobrý den,

vše je naprosto naopak! Těhotenství je jednou z možností jak se tělo může se změnami způsobenými HPV infekcí vypořádat (proto v těhotenství například pouze sledujeme bez ošetření i nejtěžší předrakovinové změny čípku). Mé doporučení zní – chcete-li být těhotná a toto by měla být jediná překážka, pak na ni zapomeňte a otěhotněte klidně hned. JS

3.9.2008 | hpv | Danca
Dobrý den pane doktore, chtěla bych se zeptat jak je možné abych měla hpv infekci, když mám stálého přítele s kterám jsem měla i první pohlavní styk a on měl první styk také se mnou. Moc vám děkuji za odpověď
Dobrý den,

ano, infekce se dá přenést i bez pohlavního styku (třeba vzájemným dotykem a třením genitálu, drážděním prsty apod.). Riziko je možné v případě, že u Vás nebo Vašeho přítele někdy v minulosti proběhlo mazlení, petting atd. již i s jiným partnerem, aniž by musel dosud proběhnout pohlavní styk. Ostatní cesty přenosu jsou raritní (kontaminovaný ručník, spodní prádlo ..). JS

2.9.2008 | dotaz | Mirkakv
Dobrý den pane doktore, v roce 2006 jsem prodělala konizaci děložního čípku a každý 3 měsíce jsem chodila na cytologii. Letos v srpnu mi gynekolog udělal biopsii a po výsledcích z biopsie mi dal poukaz na vyšetření a další rekonizaci do nemocnce. Histologický nález zní: vzorky sliznice děl. čípku z funkční zony s ložisky střední dysplazie CIN II. Imunohistochemický průkaz exprese p16 proteinu je pozitivní. Známky invazního růstu do stromatu nejsou přítomné. Dg:N879. Chtěla bych se zeptat zda je nutné, abych tuto rekonizaci ve svých 23 letech prodělala a jestli nebudu mít v budoucnu problémy s otěhotněním. Děkuji za vaši odpověď. Mirkakv
Dobrý den,

bohužel ano, Váš lékař provedl nezbytná vyšetření (jistě jej lze jen chválit za správný postup – odebral biopsii při změně nálezu, zatímco do té doby Vás sledoval cytologií a kolposkopií), která jednoznačně prokazují přítomnost středně těžkých předrakovinových změn. Operace je jediným adekvátním řešením. Bohužel neznám Váš nález ve smyslu plošného rozsahu změn ani velikost odebrané tkáně po první operaci. Dotaz na výsledné zkrácení děložního čípku (a tedy i možné potíže s donošením těhotenství, nikoliv otěhotněním) směřujte na svého lékaře, podle uvedeného jste v kvalitní péči. JS

1 – 10 | 11 – 20 | 21 – 30 | 31 – 40 | 41 – 50 | 51 – 60 | 61 – 70 | 71 – 80 | 81 – 90 | 91 – 100 | 101 – 110 | 111 – 120 | 121 – 130 | 131 – 140 | 141 – 150 | 151 – 160 | 161 – 170 | 171 – 180 | 181 – 190 | 191 – 200 | 201 – 210 | 211 – 220 | 221 – 230 | 231 – 240 | 241 – 250 | 251 – 260 | 261 – 270 | 271 – 280 | 281 – 290 | 291 – 300 | 301 – 310 | 311 – 320 | 321 – 330 | 331 – 340 | 341 – 350 | 351 – 360 | 361 – 370 | 371 – 380 | 381 – 390 | 391 – 400 | 401 – 410 | 411 – 420 | 421 – 430 | 431 – 440 | 441 – 450 | 451 – 460 | 461 – 470 | 471 – 480 | 481 – 490