Onkogyn.cz | Poradny

0

Onkogyn.cz > Poradny > Poradna pro přednádorové stavy (prekancerózy, dysplazie)

Chcete-li položit dotaz do některé z poraden, musíte se nejprve přihlásit. Před prvním přihlášením je nutné se zaregistrovat.

foto2-5419667 Poradna pro přednádorové stavy (prekancerózy, dysplazie)
MUDr. Jiří SlámaPracuje na Gynekologicko – porodnické klinice 1. LF UK a VFN v Praze jako člen onkogynekologického týmu. Věnuje se gynekologické onkologii, především pak předrakovinovým změnám (prekancerózám) ženských pohlavních orgánů a gynekologické operativě.

Centrum Onkologické Prevence (COP) a přidružená internetová poradna nabízí péči a konzultace pro pacientky s abnormálními nálezy na děložním čípku, pochvě a zevních rodidlech. Odpovídáme na dotazy týkající se abnormálních cytologických a kolposkopických vyšetření, projevů infekce lidskými papilomaviry (HPV) a problematiky očkování proti HPV infekci. Zároveň poskytujeme informace pro pacientky před i po operačním zákroku na děložním čípku včetně problematiky následného těhotenství.

VÁŽENÉ TAZATELKY – před zadáním dotazu si prosím projděte archiv, většina otázek již byla několikrát probrána v různých obměnách – v dotazu se vždy snažte o maximální konkrétnost Vašeho problému – poradna slouží pouze ke konzultaci onkologických problémů v gynekologii – poradna není veřejné diskusní fórum a není určena ke komerčním prezentacím – odpověď na zadaný dotaz lze očekávat do 14 dnů od zadání – děkuji za pochopení, JS

11.6.2009 | Gynekologické vyšetření | Monic
Dobrý den, byla jsem na preventivní prohlídce, která byla provedena dost hrubým způsobem, bolelo mě to a na štětečku jsem následně viděla krev. Je to normální? Může se i z takového vzorku udělal cytologie? Doktorka mi řekla, že budu asi špinit. Nic víc. Nikdy před tím se mi to nestalo. Děkuji za odpověď.
Dobrý den,

oběr cytologie nezřídka nebývá příliš příjemný. Zejména pak odběr z kanálku děložního čípku vyžaduje kvalitní nástroj (speciální kartáček), dostatečnou hloubku odběru a určitou míru přiměřené “razance”. Slabé zašpinění není po odběru úplnou výjimkou, nicméně může být i projevem aktuálního onemocnění čípku. Stěr s určitým podílem krve je možné obvykle bez větších problémů vyšetřit, nebo alespoň konstatovat proč jej vyšetřit nelze – silné překrytí průvodním zánětem apod. JS

11.6.2009 | Citologické vyšetření | Nunysek
Dobrý den,mám dotaz.Je mi 16 let a můj gynekolog mi při vyšetření(rakovina děložního čípku) řekl,že se mi tam něco našlo,ale mám přijít za půl roku na citologické vyšetření.Opravdu nevím co to znamená a čeho se mám obávat.Prosím přibližte mi tuto situaci.Děkuji
Dobrý den,

závažné problémy jsou ve Vašem věku raritní, pravděpodobně jde o důsledek zánětu nebo reaktivních změn. Kontrola s několikaměsíčním odstupem obvykle již kostatuje normalizování nálezu. JS

11.6.2009 | nález děložního hrdla | Nela k.
dobrý den,chtěla bych se zeptat,co znamená diagnoza c531exocervix a dále výsledky sliznice.opsala jsem to s karty.části děložního čípku s četnýmy ložisky lehkého a střední dysplasie s fokálně význ.invazí do glanduliforních chobotů ektropia a exofytickými exkrescencemi až vzhledu kondylomu.Dále,v kyretáži zachyceny části dysfunkčního proliferačního endometria.Fragmenty endocervikální sliznice s cylindrickým epitelem a komponenty hlenu.Nyní jsem 2.měs.po kyretži děl.hrdla,před rokem plast.děl.čípku-nález byl pozitivní,nádor.Nyní kontr.každé 3měs.cytologie.Postačí tahle léčba,nebo by se mělo něco jiné podniknout?Bojím se mít druhé ditě,aby se mi to nezhoršilo.Nebo mi hrozí odebrání dělohy?Děkují za odpověď,Nela 30let.
Dobrý den,

podle všeho Vám byl zjištěn tzv. mikroskopický rakovinový nádor. Z uvedeného nelze zjistit bližší podrobnosti (velikost postižení, kompletnost odstranění atd.), také mi není z uvedého jasné proč byla nyní prováděna kyretáž. Obecně tak mohu pouze konstatovat, že po adekvátní léčbě rakovinového nádoru jakékoliv velikosti jsou kontroly po 3 měsících po dobu 2 let zcela adekvátním postupem. Na druhou stranu, je-li při léčbě ponechána děloha, pak jedním z hlavních důvodů je umožnění těhotenství – obavy ze zhoršení v těhotenství jsou zbytečné, naopak. Pro poněkud konkrétnější informace je však třeba položit dotaz ošetřujícímu lékaři, neboť v z výše uvedeného mohu posoudit Vaší problematiku jen omezeně. JS

11.6.2009 | Určení úspěšnosti provedené konizace | Jana S.
Dobrý den, před 10 dny mi byla provedena konizace děložního čípku pro zjištěné středně těžké předrakovinové změny CIN2 s jak vysokou pravděpodobností můžu počítat, že provedená konizace byla úspěšná a všechny změněné buňky byly opravdu odstraněny. Podle jakého klíče se lékaři rozhodují při stanovení velikosti odebírané části děložního čípku? Moc děkuji za odpověď.
Dobrý den,

pravděpodobnost nelze jednoduše vyčíslit, závisí zejména na použité technice i na lékaři, který operoval. Způsob provedení se totiž řídí mnoha faktory (velkost čípku, postižené plocha čípku, stupeň závažnosti změn..), hlavní faktory jsou však 2 – uložení změn na děložním čípku (rozlišujeme 3 základní typy) a také plán na další těhotenství. Navíc neplatí jednoduchá úměra, že kompletní odstranění změn = žádné riziko pro budoucnost a naopak dosah změn do okraje řezu = vysoké riziko. Obecně by tak měla být snaha o co nejindividuálnější přístup, který zajistí optimální poměr rizika a prospěchu z operace. JS

10.6.2009 | doplnok | misel
Vazeny pan doktor, prepacte ze pisem dalsi krat, len ako tu citam Vasu poradnu, napadlo ma este, i ked neviem ci to bude podstatne, ze co sa tyka uzivania antikoncepcie (JEANINE), tak som ju uzivala 5 rokov, a vysadila v septembri 2008 (nie v kuse, s nejakymi 2 polrocnymi pauzami). Teraz od sept. 2008 neuzivam NIC. Zaroven by som Vam chcela podakovat, ako to tu vsetko citam, vase rady su nad zlato, tolko zivotov ste uz zachranili a tolko zien povzbudili a ukludnili. Uzasne!

Dakujem. Michaela

Odpověď na dotaz je níže, souvislost problematiky s užíváním antikoncepce není žádná. JS
9.6.2009 | ASC-US, AGC-NOS | misel
Dobry den vazeny pan doktor, v lete 2008 som trpela rozsirenym zanetom myko charakteru, s vyraznymi neznesitelnymi priznakmi,ktory nebol lieceny ambulatne (len raz na urgente, kde mi pan doktor povedal, ze neznesitelne stipanie nemoze ukludnit, ked som sa uz isla z neho zblaznit, ze si mam vraj na to dat biely jogurt) len podla lekarne zu dovodu mojho dlhodobejsieho pobytu v zahranici. Vymizol asi po 1 mesiaci len docasne,resp. zmizli len priznaky asi. Priznaky ako svrbenie al. vytok som uz potom neskor nemala,i ked co vsak ak spravne predpokladam neznamena, ze mykoza zmizla. 18. prosinca 2008 po navrate som sa dala preventivne vysetrit – zaroven teda aj cytolog.vysetrenie mi bolo vykonane. Doktor sa o mykoze nezmienoval. Vysledok bol ASC-US (neurciteho vyznamu). Bolo mi oznamene opakovanie. 24.brezna 2009 som sa dostavila na dalsie cytologicke vysetrenie, aby sa to teda zopakovalo ked mi velmi nemila pani primarka kvazi vynadala so slovami ze mam mykozu vo VELMI pokrocilom stadiu vnutri posvy( co som netusila), a ze sa mam len pozriet co jednym tahom odtial vytiahla – bolo to hrudkavej konzistencie, huste. – citujem zo spravy: ” V pochve masivní mycot. fluor kolpo nelze vag.mala deloha v afv, její okolí volné zá.cvolpitis mycot. laesio portionis sus. dopor/. th. fluoru, – poly\gynax vag., prokanazol.p.o. – vydán rp. po th. kontr. cytol. při negat nálezu ad OG. při patologii chir.řešení.” Ja som ziadne priznaky nemala, chapem ze to teda tak,ze mykot.zanet prebiehal bez priznakov. Dobrala som prokanazol a tie posvove tablety, a 15.5 2009som sa dostavila zase na vystrenie. Pani doktorka (uz zase ina, cize 3.v poradi v tomto pripade) mi vzala cytolog.ster, podotkla ze je v nom krv, ale ze snad ho vyhodnotia. Zaroven na moj dotaz ohladne mykozy povedala, ze je to uz v poriadku. 9.6.2009 – dnes – som volala ako mi kazali za vysledky. Po tom, co mi nemozna sestricka zdelila, ze tam mam nieco v neporadku, a ze mam prist a tak – ale sama nevedela co povedat, prisla nahnevana pani primarka k telefonu a zdelila mi ze si moja diagnoza vyzaduje CHIRURGICKY ZAKROK. Ked som sa z toho spamatala sla som si osobne po vysledky, kedze vraj mi uz vychadzaju vstric ze sa so mnou vobec bavia po telefone!!. Ked som prisla navela mi dali vysledky, v ktorych bolo: v kolonke dlazdic.bunky — ASC-US (neurciteho vyznamu) a v kolonke zlazove bunky (kde v prosinci nebolo nic) uz bolo AGC – NOS. Zaroven som sa spytala co teda dalej, ci fakt je potreba ten chir.zakrok tak plietla ze ano, potom ze vlastne este nie (vraj nerada REZE krcky mladym dievcatam), potom ze je to na mne a tak nakoniec usudila ze kontrola o 3 mesiace, co nemozem, tak som sa pytala ci staci o 4 mesiace na co odpovedala ze je to moje zdravie, a ze ak sa to tam bude opakovat, tak chirurg.zakrok uz ISTY. Uz vobec tam nemam chut a ani doveru, len sa ma chcu asi zbavit, takze si zaroven pohladam ineho gynekologa,k Vam by som chcela veeeeeeeelmi prist/chodit ale neviem ci je to mozne? Som z toho uplne zmatena, smutna, netusim ci mam zanet nejaky, alebo uz nie, kedze vo vacsine pripadov ste pisali v predoslych dotazoch ze to vacsinou sposobuje zanet tieto zmeny. Dost ma tym naplasila a nemozem sa na nic sustredit, len na to myslim, a hladam o tom rozne informacie a neviem aky postoj zaujat. Prosiiiim napiste mi co mam podla vas robit? Navyse sa chystam do zahranicia od 26.6 do 27.9 2009. Mam 22 rokov.

DAKUJEM Vam vopred nespocetne krat!!!!

Dobrý den,

problematiku jsme sice probrali telefonicky, nicméně pro účely poradny shrnuji: ASC-US je cytologická kategorie vyslovující podezření na nejasné atypické dlaždicové (povrchové) buňky. Nejčastěji je její příčinou zánět, případně i hojivé procesy. Obdobná situace je i v případě cytologie AGC-NOS (atypické žlázové (buňky kanálku čípku) buňky – blíže nespecifikované). Při nálezu je v prvé řadě nutno hledat a léčit příčinu – ve Vašem případě se problematika vleklých a nedořešených zánětů nabízí sama. I v případě normáního nálezu je vhodná antimikrobiální léčba vždy, když zjistíme cytologii AGC-NOS. Kontrola musí přijít s adekvátním odstupem – u ASC-US obvykle za 6 měsíců u AGC-NOS za 3-4 měsíce tak, aby bylo možno posoudit efekt léčby. V každém případě platí, že v takto nízkém věku je třeba udělat maximum kroků ke konzervativnímu (neoperačnímu) vyřešení, zvláště jde-li o nález nejmírnějších cytologických abnormalit. Přesto je nutno pečlivě provést i následné kontroly, které vyloučí, že je přítomen ještě i předrakovinový nález. Takové podezření by však bylo třeba ověřit biopsií a k operaci by se přistupovalo až při nálezu závažných předrakovinových změn. JS

9.6.2009 | dobrý den, | KLARKA
ještě jsem zapoměla do předcházejícího dotazu napsat-nález -3699 -700/2009/S/V. K
Viz odpověď níže. JS
9.6.2009 | prosím o vysvětlení | KLARKA
dobrý den,jsem po konizaci čípku a bylo mi řečeno,že půjdu na operaci -vyjmutí dělohy.Výsledky vám píši,můžete mi napsat prosím co to znamená?je mi 54 let -1-žlázové ektropium kryté ložiskově dlaždicově metaplastickým epitelem s parakeratosou a naznačenou koliocitární transformací ,v rozsahu 1 a 2 kvadrantu.pak nacházíme dysplastické změny středního až pokročilejšího stupně.známky těžké dysplasie nacházíme i v ojedinělých přilehlích endocervikálních žlázkách.Ve stromatu jsou ovula Nabothi a doprovodná zánětlivá celulizace.Hranice konizace se v některých řezech jeví jako nedostatečné. Klasifikace :cin iii -M 8077/2,D 06.1 Krevní koagula a fragmenty endocervikálních žlázek v rozsahu vyšetření bez maligních nádorových změn.

Děkuji K

Dobrý den,

nález z konizace svědčí pro přítomnost závažných předrakovinových změn (nikoliv rakoviny). Podle výsledku je pochybnost, zda byly všechny změny zcela odstraněny. V takové situaci je třeba posoudit rozsah provedené konizace a přítomnost dalších gynekologických obtíží (sestupující dělohu, nepravidelné krvácení, cysty na vaječnících atd.). Možné alternativy řešení jsou vzhledem k Vašemu věku 2 – 1. provedení opakované konizace (rekonizace) s cílem doodstranit případné zbytkové změny a následně pouze kontrolovat, 2. provést radikální řešení – odstranit dělohu (ideálně i s vaječníky a vejcovody). Rizika stran rozvoje změn na děložním čípku či v oblasti poševní jizvy jsou pro budoucnost pro obě operace velmi podobná – nízká, třebaže se u žen “přechodového” věku přikláníme spíše ke 2. variantě, která navíc eliminuje riziko rakoviny vaječníků a děložního těla. JS

8.6.2009 | mutace MTHFR 1298 | LucinkaP
Dobrý den pane doktore, v únoru mi byla zjištěna mutace MTHFR 1298 v homozygotním stavu, antikoncepci beru 6 let a nikdy jsem problémy neměla, vím že by se ale v tomto případě užívat neměla, jenže už se nám s přítelem stalo, že nám prezervativ několikrát praskl, proto bych se chtěla poradit o jiné antikoncepční metodě, protože otěhotnět ještě nechci, je mi 21 a navíc jsem před týdnem absolvovala konizaci čípku s výsledkem střední dysplázie, na výsledky z histologie ještě čekám. Nevím, jestli bych vzhledem k té možnosti trombózy mohla použít v případě nouze postinor, ale ten se i tak nedá brát vícekrát, tělísko mi kůli nuligraviditě také lékař nedoporučil, prej si máme dát pozor a nebo holt bude to miminko…

Děkuji LP

Tato problematika bohužel nikterak nesouvisí s tématem onkologické poradny. S otázkou na problematiku vhodné antikoncepce se obraťe na jinou specializovanou poradnu např. na serveru www.antikoncepce.cz. JS
8.6.2009 | Rakovina AdenoCa endometrií | Věruna
Dobrý den pane doktore,
je mi 53 let a 12/08 jsem byla na operaci řezem, kde mi odebrali vše pro Adenoca endometrii pT1a pNx Mo G1.Zatím jsem pouze sledována to každé 3 měsíce. velice bych si vážila vašeho názoru na moji dg a případnou prognózu mého uzdravení. A ještě jsem se chtěla zeptat, zda by byly vhodné lázně.Děkuji vám předem za vaši ochotu a vstřícnost. Věra
Dobrý den,

dobře vyzrávající (tzv. G1) nádor děložního těla (tzv. adenokarcinom endometria) v nejčasnějším stádiu (tzv. pT1a pNx M0) má excelentní prognózu. Chirurgická léčba je plně dostačující a následné kontroly se budou postupně prodlužovat. Lázeňská léčba je jistě vhodná pro každou ženu s onkologickým onemocněním, byť jde ve Vašem případě o onemocnění, které je vysokou pravděpodobností již trvale vyléčeno. JS

8.6.2009 | vyšetření | evamal
Dobrý den,
je mi 26 let a v listopadu 2008 mi diagnostikovali lehkou dyspalzii CIN I. Diagnostika proběhla na základě vyšetření biopsie, naproti tomu cytologie, kterou mi také dělali, byla negativní. Pan doktor mi říkal, že za půl roku udělá další biopsii. Dnes jsem byla na vyšetření, dívali se na děložní čípek na monitoru, ale dělali mi pouze cytologii. Dle pana doktora se nález nezměnil, ale já mám obavy, zda monitor dostatečně ukazuje změny a zda se přece jen neměla dělat biopsie. Chtěla jsem se zeptat, jak moc jsou poznatelné na monitoru rozdíly mezi CIN I, CIN II, CIN III a rakovinou. Také by mne zajímalo, jak se postupuje v podobných případech. Zda se dělá pouze cytologie a jen se nález sleduje, anebo se po půl roce dělá biopsie. Děkuji za informaci.
Dobrý den,

sledování lehkých změn (u Vás jednoznačně prokázaných biopsií – tj. tzv. CIN 1) je u mladé ženy naprosto správným postupem. Obvykle postačuje interval po 6 měsících. Sledování probíhá pomocí kolposkopického vyšetření (tedy vizuálního zhodnocení změn na čípku) a následného cytologického stěru. Teprve jestliže vysloví lékař podezření na zhoršení nálezu, má smysl ze zhoršeného místa odebrat opět biopsii a potvrdit či vyloučit, že se nález změnil. Provádění biopsie při každé kontrole je nesmyslné. JS
