Onkogyn.cz | Poradny

0

Onkogyn.cz > Poradny > Poradna pro přednádorové stavy (prekancerózy, dysplazie)

Chcete-li položit dotaz do některé z poraden, musíte se nejprve přihlásit. Před prvním přihlášením je nutné se zaregistrovat.

foto2-4673047 Poradna pro přednádorové stavy (prekancerózy, dysplazie)
MUDr. Jiří SlámaPracuje na Gynekologicko – porodnické klinice 1. LF UK a VFN v Praze jako člen onkogynekologického týmu. Věnuje se gynekologické onkologii, především pak předrakovinovým změnám (prekancerózám) ženských pohlavních orgánů a gynekologické operativě.

Centrum Onkologické Prevence (COP) a přidružená internetová poradna nabízí péči a konzultace pro pacientky s abnormálními nálezy na děložním čípku, pochvě a zevních rodidlech. Odpovídáme na dotazy týkající se abnormálních cytologických a kolposkopických vyšetření, projevů infekce lidskými papilomaviry (HPV) a problematiky očkování proti HPV infekci. Zároveň poskytujeme informace pro pacientky před i po operačním zákroku na děložním čípku včetně problematiky následného těhotenství.

VÁŽENÉ TAZATELKY – před zadáním dotazu si prosím projděte archiv, většina otázek již byla několikrát probrána v různých obměnách – v dotazu se vždy snažte o maximální konkrétnost Vašeho problému – poradna slouží pouze ke konzultaci onkologických problémů v gynekologii – poradna není veřejné diskusní fórum a není určena ke komerčním prezentacím – odpověď na zadaný dotaz lze očekávat do 14 dnů od zadání – děkuji za pochopení, JS

8.6.2009 | vyšetření | evamal
Dobrý den,
je mi 26 let a v listopadu 2008 mi diagnostikovali lehkou dyspalzii CIN I. Diagnostika proběhla na základě vyšetření biopsie, naproti tomu cytologie, kterou mi také dělali, byla negativní. Pan doktor mi říkal, že za půl roku udělá další biopsii. Dnes jsem byla na vyšetření, dívali se na děložní čípek na monitoru, ale dělali mi pouze cytologii. Dle pana doktora se nález nezměnil, ale já mám obavy, zda monitor dostatečně ukazuje změny a zda se přece jen neměla dělat biopsie. Chtěla jsem se zeptat, jak moc jsou poznatelné na monitoru rozdíly mezi CIN I, CIN II, CIN III a rakovinou. Také by mne zajímalo, jak se postupuje v podobných případech. Zda se dělá pouze cytologie a jen se nález sleduje, anebo se po půl roce dělá biopsie. Děkuji za informaci.
Dobrý den,

sledování lehkých změn (u Vás jednoznačně prokázaných biopsií – tj. tzv. CIN 1) je u mladé ženy naprosto správným postupem. Obvykle postačuje interval po 6 měsících. Sledování probíhá pomocí kolposkopického vyšetření (tedy vizuálního zhodnocení změn na čípku) a následného cytologického stěru. Teprve jestliže vysloví lékař podezření na zhoršení nálezu, má smysl ze zhoršeného místa odebrat opět biopsii a potvrdit či vyloučit, že se nález změnil. Provádění biopsie při každé kontrole je nesmyslné. JS

4.6.2009 | dodatek k perfuzy | Zikmundová
je možné, že na základě tohoto prokrvení se mi objevuje z labolat.hlediska stopa krve v moči?? z urolog.hlediska by mělo být vše v pořádku, děkuji Zikmundová
Dobrý den,

abnormální nález v moči je nejspíše důsledkem prodělané léčby, která samozřejmě postihla částečně i močový měchýř. Souvislost s nálezem na děložním čípku je velmi nepravděpodobná. JS

4.6.2009 | perfuze? | Zikmundová
Dobrý den, po delší době se vám zase ozývám, v první řadě chci velmi poděkovat za doporučení do lázní, v dubnu jsem aobsoluovala 3 týdny v Mariánských lázních a moc mi pomohly jak psychicky tak fyzicky, hlavně na bolesti kyčlí po léčbě. Dále se chci zeptat, těsně před lázněma jsem byla u vás(na klinice)na kontrole a trochu mě vyděsili, ale nakonec to paní doktorka Fišerová upřesnila a šlo jen o zcela ojedinělou perfuzy, která se mi udělala v oblasti čípku. Dnes mi to i potvrdil pan doktor Zikán, že je to asi po ozařování. Doufám, že se z toho nic do budoucna neudělá nic horšího, nebo nějaké komplikace? mohl byjste mi to trochu vysvětlit?? A poslední věc, chtěla bych vás požádat, jakým postupem bych mohla přejít tedy jako pacientka k panu doktorovi Zikánovi od pana docenta F.? Na další kontrolu mám jít 18.9.k panu docentovi. Dnes jsem se nechtěla pana Zikána ptát, nebylo to vhodné, bylo tam více lékařů a tak:), jinak za vše opět moc děkuji a přeji krásné léto, s pozdravem Zikmundová R.
Dobrý den,

je určitě skvělé, že lázeňská léčba přinesla své ovoce. Ultrazvukový nález je po ozařování vždy do jisté míry “jiný”, zejména na úrovni prokrvení (tzv. perfuze) ozařovaných tkání. Určitě bych byl spokojený s informací, že je nález opakovaně hodnocen jako přiměřený prodělané léčbě. Stran přechodu do péče k Dr. Zikánovi – nevidím žádný problém, stačí se prostě telefonicky přeobjednat u sestřičky v onkologické ambulanci a při kontrole vše jen krátce Dr. Zikánovi vysvětlit. JS

4.6.2009 | KONIZACE CIN III. | Hana 01
Dobrý den pane doktore. Vidím,že dotazy stále přibývají a budu moc ráda,pokud odpovíte i na ten můj. Před měsícem jsem prodělala konizaci děložního čípku s nálezem CIN III.Histologie dopadla předpokládám dobře(zatím jsem zprávu nečetla,sdělil mi ji pan doktor telefonicky),když v ní je napsáno,že dysplazie nedosahuje krajů konizátu.Chtěla bych se zeptat,jestli je možné,až půjdu na kontrolní stěry cca za 3-4 měsíce,že by mohly dopadnout opět špatně s tím,že v kanálku čípku zůstaly nějaké buňky předrakovinových změn? Je mi 25 let a do nálezu CIN III. jsme se snažili o druhé miminko,teď samozřejmě ne a ještě pár měsíců to tak raději zůstane,jen bych ráda věděla,na čem jsem a s čím můžu počítat.

Děkuji moc za odpověď.

Dobrý den,

riziko abnormálního nálezu při 1. kontrole po konizaci, která odstranila předrakovinové změny do zdravé tkáně, je extrémně nízké. Histologický nález již vylučuje, že by část změn byla ponechána, nevylučuje však, že v lůžku po odstranění předrakovinových změn nezůstaly buňky sice zatím normální, ale již infikované HPV. Takové by teoreticky mohly být příčinou opakování změn v budoucnu. I když je takové riziko malé, je každou ženu po konizaci třeba sledovat, s odstupem je vhodné provést i test na HPV a identifkovat tak případné riziko pro budoucnost. JS

1.6.2009 | CIN II | Stanislava
Dobrý den pane doktore,
jsem týden po konizaci a nyní čekám na výsledky. Zákrok jsem musela podstoupit z důvodu biopsie CIN II, cytologie ale ukazovala LSIL. Zajímalo by mě, zda je možné, že by histologické vyšetření po konizaci ukázalo již mikro nádor? Je mi 32 let, zatím bezdětná, děkuji za odpověď
Dobrý den,

to, že cytologie ukazuje LG SIL (tedy podezření na lehké změny) a biopsie prokáže již změny středně těžké je relativně časté a není to považováno za chybu vyhodnocení cytologie. Zcela správně však byla provedena kolposkopie a biopsie, která odhalila podhodnocení stěru v rozmezí tolerance (za přípustnou toleranci chyby je považováno hodnocení plus – mínus jeden stupeň od reality). Pravděpodobnost zjištění zhoubného nádoru by však měla být nulová, neboť biopsie by měla být vždy zaměřena na nejzávažnější místo – to u Vás prokázalo “pouze” předrakovinové změny. JS

1.6.2009 | HPV – prokázání přítomnosti | Dobrovolná
Dobrý den,
je mi 24 let, před 2 lety jsem byla očkována vakcínou Silgard, ovšem bez předešlého zjištění, zda již nejsem tímto virem “infikována”, když i lékař byl srozumněn, že již několik let jsem sexuálně aktivní s mým partnerem. Pořád mi to tedy nedá a uvažuji, že bych si chtěla tento test nechat udělat … má to smysl? Mohu svého gynekologa požádat? Kolik by mě to stálo? Pozn.: nerozumím postupu očkování u žen, kt. měly již pohl. styk bez předchozího vyšetření zda-li již nejsou náhodou tímto virem nakaženy … proč se to neprovádí? Vždyť kdybych před očkováním již HPV měla, tak jsem “možná” těch 10 000Kč zaplatila zbytečně … děkuji velmi pěkně za odpověď. Pěkný den.
Dobrý den

provádění HPV testu před vakcinací je nelogické minimálně ze dvou důvodů. Pozitivní výsledek nic neříká o charakteru infekce, neboť většina infekce spontánně beztak vymizí. Je tak zřejmé, že vakcinace je kvalitní ochranou pro ženy po celou dobu HPV negativní, ale i pro většinu žen před očkováním pozitivních. K nakažení však také může dojít i v průběhu očkování, tedy i negativní HPV test před očkováním není jistotou, že sexuálně aktivní žena nezíská infekci a že v budoucnu nemůže mít abnormální nález. Základním poznatkem je, že očkování je preventivním krokem, zatímco infekce a její vyléčení je problematikou zcela odlišnou. Jistě jste zaregistrovala, že všechna doporučení sice hýří optimismem o výhodách očkování, ale zároveň dodávají, že je nutné nadále docházet na kontroly ke gynekologovi. Rozhodně jsem přesvědčem, že Vaše investice byla velmi rozumná, nikoliv vyhozené peníze, ale také, že provedení HPV testu by nemělo žádný podstatný vliv na fakt, zda očkovat či nikoliv. JS

30.5.2009 | LEEP konizace a curettage hrdla | marcelaa
Dobrý den, Jsem týden po konizaci hrdla. Bohužel, nerozumím pojmu curettage hrdla a LEEP. Můžete mi to prosím vysvětlit.

Děkuji

Dobrý den,

LEEP je zkratka pro “loop electroexcisional procedure” – tj. pro konizaci za pomoci elektrické kličky – v současnosti prakticky nejmodernější metodu. Curettage hrdla znamená “výškrab” buněk z ponechané části čípku tak, aby se ozřejmilo, zda není část abnormálních buněk ponechána. Jde o zcela standardní postup, v obou případech naprosto adekvátní současné medicíně. JS

28.5.2009 | konizace a mirena | machackova
Pane doktore,jeste jsem zapomnela: po prodelane konizaci pred 5 lety- vysledek naprosto vporadku je zavedeni mireny doporuceno nebo radeji “nedrazdit”.
Moc dekuji za Vase odpovedi! Radana Machackova
Dobrý den,

Mirena přináší řadu výhod (omezení problémů s menstruací, vysoká spolehlivost, snížení rizika zánětu, snížení rizika rakoviny děložního těla atd.), takže nevidím důvod proč jich nevyužít, zvláště je-li odstup od operace dostatečně dlouhý a čerstvý výsledek cytologické kontroly je v pořádku (viz níže). JS

28.5.2009 | metaplazie a mirena | machackova
Dobry den, dnes jsem se dotazovala na vysledek cytologie a sestricka mi sdelila, ze mam metaplazii. Mam obavy, protoze jsem se mela nasledne domluvit na indikaci Mireny. Pry to nevadi. Jaky je Vas nazor a co vlastne laicky meteplazie znamena? Je mi 42 let, jinak zadne problemy nemam. Jsem vdana, 2 deti.
Dekuji za odpoved. Radana Machackova
Dobrý den,

metaplazie je zcela přirozený proces přeměny buněk na povrchu děložního čípku, který probíhá u všech žen v plodném věku. Optimálnější informací by tedy bylo, jestliže by Vám byl výsledek předán v laicky pochopitelnější podobě jako normální, bez zbytečného použití odborné terminologie. Protože jde o normální výsledek, není z tohoto pohledu výhrada k zavedení Mireny. Kontrolní cytologie postačuje za 1 rok. JS

27.5.2009 | 3 konizace | janeJ
Dobrý den, jsem po 3tí konizaci děl.čípku (termíny 11/2008,01/2009,03/2009). Předchozí dvě histol. zněly těžká dysplazie – CIN III, které přecházejí do struktury CIS. Zpráva z 3tí histologie zní: Na povrchu děl.čípku výraznější ložisková akantosa a dále zastiženy zánětlivé epiteliální erose, které na jednom místě přecházejí až do struktur polypoidně uspořádané granulační tkáně. Dysplastické změny nezastiženy, stroma intaktní. Poslední cytologie z 05/2009 mi vyšla LSIL + HPV. Jinak mám pořád silné bolesti v podbřišku, připomínající silnou menstruaci. Mám prosím 3 dotazy: 1. co znamená výsledek 3tí histologie 2. jaký by jste volil další lečebný postup

3. co mohou znamenat tyto bolesti

Dobrý den, 1. poslední histologie ukazuje pouze na hojivé procesy (tedy zcela normální nález) bez předrakovinových změn 2. rozhodně je na místě pouze kontrolování, kontrolní cytologie byla odebrána příliš brzy. Odběr dříve než za 3 (lépe však 4-6) měsíců po operaci je velmi nepřesný, často falešně pozitivní, zejména nebyl-li antibiotiky léčen zánět, který prokazuje poslední výsledek operace. 3. bolesti mohou svědčit pro řadu problémů – rozhodně je třeba přeléčit prokázaný zánět (viz výše) a navíc zhodnotit, zda ještě není přítomno zúžení kanálku čípku v důsledku zajizvení (tzv. pokonizační stenóza)

JS

27.5.2009 | očkování | m1shulka
Dobrý den,
Je mi 15 a měla jsem pohlavní styk a mám jít na očkování proti rakovině děložnímu čípku. Chtěla jsem se zeptat jestli můžu mít pohlavní styk i v průběhu očkování? děkuji za odpověď
Dobrý den,

očkování přináší maximum užitku pro dívky, které se ještě nemohly nakazit virem. K nákaze nejčastěji dojde při pohlavním styku. Čím méně partnerů nebo intimních zkušeností dívka má, tím větší je tedy pravděpodobnost, že nebude muset v budoucnu řešit, že nákazu získala ještě před plným účinkem vakcíny – tj. po 3. dávce. Jinými slovy – sex není při vakcinaci zakázán, ale přináší riziko onemocnění, zejména pak, jestliže není navíc ani používán kondom. JS
