Onkogyn.cz | Poradny

0

Onkogyn.cz > Poradny > Poradna pro přednádorové stavy (prekancerózy, dysplazie)

Chcete-li položit dotaz do některé z poraden, musíte se nejprve přihlásit. Před prvním přihlášením je nutné se zaregistrovat.

foto2-6085468 Poradna pro přednádorové stavy (prekancerózy, dysplazie)
MUDr. Jiří SlámaPracuje na Gynekologicko – porodnické klinice 1. LF UK a VFN v Praze jako člen onkogynekologického týmu. Věnuje se gynekologické onkologii, především pak předrakovinovým změnám (prekancerózám) ženských pohlavních orgánů a gynekologické operativě.

Centrum Onkologické Prevence (COP) a přidružená internetová poradna nabízí péči a konzultace pro pacientky s abnormálními nálezy na děložním čípku, pochvě a zevních rodidlech. Odpovídáme na dotazy týkající se abnormálních cytologických a kolposkopických vyšetření, projevů infekce lidskými papilomaviry (HPV) a problematiky očkování proti HPV infekci. Zároveň poskytujeme informace pro pacientky před i po operačním zákroku na děložním čípku včetně problematiky následného těhotenství.

VÁŽENÉ TAZATELKY – před zadáním dotazu si prosím projděte archiv, většina otázek již byla několikrát probrána v různých obměnách – v dotazu se vždy snažte o maximální konkrétnost Vašeho problému – poradna slouží pouze ke konzultaci onkologických problémů v gynekologii – poradna není veřejné diskusní fórum a není určena ke komerčním prezentacím – odpověď na zadaný dotaz lze očekávat do 14 dnů od zadání – děkuji za pochopení, JS

15.5.2009 | VIN 1 | sofie
Dobrý večer, pane doktore, mohl byste mi poradit, jak dále postupovat po excizi BE v oblasti introitu pro dyspareunii, když výsledek histologie byl VIN 1, při HPV? Lze nějak předejít nežádoucímu vývoji? Je mi 28 let, dítě ještě nemám. Dříve jsem měla opakované infekce zevního genitálu, SPI, HPV+. Také mám recidiující uroinfekce, histologicky: chronická cystitida, maligní str. ani dysplazie nenalezeny. Sanace infekcí probíhaly tzv. světýlkem (pravděpodobně znáte lékaře, který takto “léčí viry”).

Děkuji Sofie

Dobrý den,

kategorie VIN 1 je již od roku 2006 vyřazena z oficiální klasifikace předrakovinových změn zevních rodidel, tedy dnes ji již nepovažujeme za samostatnou klinickou jednotku (ani by tak neměla být pojmenovávána). Navíc víme, že nemá prakticky žádnou souvislost s rizikem rozvoje předrakovinových či rakovinových změn zevních rodidel. Z tohoto pohledu není doporučován žádný speciální léčebný ani sledovací postup, a platí tak zcela obecná opatření pro gynekologickou prevenci jako u každé ženy – tj. 1x ročně kontrola včetně cytologického stěru, samozřejmě je možné zvážit i preventivní očkování proti HPV při riziku nové nákazy. JS

15.5.2009 | ASC HSIL | dv
Dobrý den pane doktore, výsledky mé cytologie jsou ASC HSIL ,atypické shluky buněk, podezření na HPV – můj gynekolog mě pozval na kontrolní stěry za 3 měsíce, že prý to tak chce laboratoř a podle toho se uvidí, co se mnou bude, nebyla mi provedena kolposkopie. Lékař mi také sdělil, že je ještě možné, že si imunita s těmito změnami poradí. Mám jít na kontrolu dříve?

Mám strach abych něco nezanedbala, protože vím, že jde o závažný nález. Je mi 32 let, mám dvě děti (další neplánuji)a 15 let jednoho partnera, který je mi věrný, je možné, že bych měla 15 let HPV a teprve teď se projevily? Mám se nechat očkovat proti HPV? Začala jsem užívat kyselinu listovou, multivitamíny a Wobenzym, ale spíše podle hesla – tonoucí se stébla chytá, mám obrovský strach, že ani nestihnu vychovat své dvě děti. Nikdy jsem žádné gynekologické problémy neměla, poslední cytologie byla před 2,5 lety a byla v pořádku. Moc Vám děkuji za odpověď. Renata

Dobrý den, cytologický výsledek ASC-H (tedy atypické buňky nejasného významu, u kterých není možnost vyloučit závažné předrakovinové změny) neznamená rozhodně jistotu závažných změn, velmi často jde o přechodnou změnu pod vlivem zánětu apod. Zcela adekvátním postupem je kontrola za 3 měsíce – dřívější kontrola by totiž nepřinesla žádný užitek, neboť by nebyla šance na vyhojení změn (tzv. spontánní reparaci). Při kontrole by rozhodně měla být odebrána cytologie, ale také provedena kolposkopie. Při opakovaném abnormálním výsledku či při abnormálním kolposkopickém nálezu je nutno odeslat do specializovaného centra onkologické prevence k vyšetření, jenž určí další postup (např. biopsii, odběr testu na HPV atd.). Samozřejmě je jednou z možností příčiny abnormální cytologie i první projev předrakovinových změn, které ve vysoké míře vznikají pod vlivem HPV infekce. Ta bezpochyby může zůstávat v těle desetiletí a projevit se zcela nečekaně v odstupu času. Vzhledem k tomu, že očkování nemá léčebný účinek, a tedy nález nevyřeší, je třeba zvažovat jen jeho preventivní význam, který je u ženy se stabilním partnerem sporný. JS
15.5.2009 | Konsil. vyšetření 17 týden těhotenství ASC H | Věra Houdová
Dobrý den pane doktore, prosím o vysvětlení mého nálezu.KOLPO na exo lož. odpovídá LG lož. HG SIL – nález není susp. z invaze – dále poměrně decid. změny. Závěr – nález není susp. z invaze – kontrola 32 týden těhotenství. Děkuji za vysvětlení. Věra
Dobrý den,

na děložním čípku jsou podle popisu přítomny těžké předrakovinové změny, ale závažnější nález nikoliv. Protože není podezření na rakovinové změny, je zcela správně doporučeno pouze kontrolování. Další postup se v případě stejného nálezu bude řešit až po šestinedělí. Výhodou je, že v důsledku porodu může nezanedbatelné procento změn zcela vymizet. JS

14.5.2009 | Kolposkopie | Pavlus
Dobry den, ziju v GB a v lednu letosniho roku jsem absolvovala kolposkopicke vysetreni. Po obdrzeni vysledku jsem mela absolvovat v unoru “Diamethral loop exision”, bohuzel neznam cesky nazev. Pokud jsem spravne lekari rozumela, byly mi odstraneny spatne bunky a odebrane dalsi vzorky, jejich vysledky nastesti prisly negativni na rakovinu. Po zakroku jsem nesmela mesic vycestovat, mit pohlavni styk nebo pouzivat tampony. Po trech tydnech neprestavajiciho krvaceni jsem zasla za svym lekarem, ktery zjistil zanet a predepsal antibiotika. Krvaceni prestalo a s nim i neprijemne krece v podbrisku. Jen od te doby trpim na velkou citlivost v oblasti pochy a stydkych pysku a i pohlavni styk je bolestivy. Proto bych se chtela zeptat, jestli tohle vsechno je nasledek zakroku, ktery jsem podstoupila a srovna se to anebo bych mela opet vyhledat lekare, jelikoz na dalsi testy pujdu az za pul roku? dekuji Pavla
Dobrý den,

z uvedeného vyplývá, že jste podstoupila tzv. konizaci, tedy malý operační zákrok, který odstranil předrakovinové změny z děložního čípku. Zánět, který je jejich častým průvodním jevem, byl správně léčen antibiotiky. Důsledkem takové léčby je někdy rozmnožení kvasinek v pochvě a vznik tzv. mykózy spojené s nepříjemnými pocity v oblasti genitálu. V celé EU je možno volně zakoupit místní protimykotické léky (čípky na zavádění do pochvy a krém na zevní rodidla a poševní vchod), které obvykle uleví od obtíží. JS

13.5.2009 | HPV i když jsem očkovaná? | kattka
Dobrý den, pane doktore,

chtěla jsem se zeptat… jsem očkovaná proti HPV a během vakcinace jsem neměla žádný pohlavní styk, ani předtím žádný nebyl, takže by měla být i 100% účinná.Ted v lednu jsem ale byla odeslána na cytologii, udělali mi i drobnou biopsii.Patrné známky HPV viru,bělavé okolí, biopsie to potvrdila.Lékařka mi řekla,že sem prostě mohla mít smůlu. Ve zprávě bylo: předpoklad LSIL,Kolpo:na přední porci rozsáhlá oblast BE,jemné M a P,provedena biopsie u č.12. Ted, před dvěma dny jsem tam byla zas a prý žádné změny k lepšímu, doporučila mi užívat Indonal. Zpráva: Kolpo: lem TZ, BE, M a P, nález plošně poměrně rozsáhlý, čípek cylindr.,hrdlo uzavřené, děloha v AVf fyz.vel.,volná, okolí děl. bpn. – na další kontrolu mám jít v září. Chtěla jsem se zeptat – je možné, i když jsem očkovaná, že jsem se nakazila stejně nebezpečným virem? Co se mi může nejhůře stát, může to být smrtelné? Případně jakého typu je zákrok, který mi hrozí, drobný \”skopický\” nebo se \”řeže do břicha\”? Je mi 19let a docela dost mě tohle všechno vystrašilo. Indonal již užívam, můžu dělat něco víc? A nejsem infekční, když mi nic neřekla, že ne? A ještě může to mít vliv do budoucna na plodnost? Děkuji strašně moc za odpověď…

Dobrý den,

k absolutnímu zamezení přenosu viru je třeba, aby žena před ani v průběhu očkováním neměla nikdy pohlavní styk, ale ani žádné jiné “sexuální manipulace”, neboť k přenosu může dojít i kontaminovanými prsty apod. I při dodržení těchto zásad však může vzniknout HPV infekce, protože ani jedna vakcína nechrání proti úplně všem typům viru. V tuto chvíli nezbývá než být pravidelně sledována v kratších intervalech (třeba i po řadu let), vzhledem k nízké závažnosti současných změn je však velmi pravděpodobné, že dojde k jejich spontánnímu vymizení, buď v průběhu času nebo v souvislosti s těhotenstvím. V mnohem méně častých případech dojde ke zhoršení změn a je nutné provést tzv. konizaci (chirurgické “vyříznutí” postižené části čípku, prováděné v gynekologické poloze né nepodobně jako při obyčejném vyšetření). Žádná speciální léčba neexistuje, vše co je dostupné jsou jen potravinové doplňky se sporným účinkem. JS

13.5.2009 | Cytologia+konizacia | DanicaRo
Dobry den pan doktor,
dovolujem si Vas poziadat o radu. Chodim pravidelne na kontrolne prehliadky ku gyn. + pravidelna cyto. Vzdy boli vysledky PAP 2. Pred dvoma rokmi mi vysi v cyto atypicke zlazove bunky, podstupila som biopsiu a histologicke vysledky boli negativne. Odvtedy cyto vzdy PAP 2 az v januari 2009 boli vo vysledku cyto definovane nefyziologicke bakterialne bunky + primesy lymfocytov. Nebola som nicim preliecena a navyse mi cca 50 dni meskal menzes, inak ho mavam vzdy nepravidelny a dlhy cyklus cca 30-40 dni. Gyn. mi pred tymto menzesom, na 50 den cyklu vzal cyto a vysledok bol nie dobry – PAP3, H-SIL. Mam vsak stale svrbenie v posve a navyse sa liecim ATB na chlamydie pneum. a beriem Eutyrox25 na znizenu cinnost st. zlazy. Na svrbenie mi teraz dala vag. tabl. Micromor. Gyn. ma posiela na konizaciu krcka. Na moju ziadost, ze chcem prist po vybrati celej liecby ATB a vag. tabliet este na jeden ster, ci su vysledky naozaj take zle a neupravili sa, toto odmietla. Vraj aj keby boli dobre, posle ma na konizaciu, pre tento zly ster, ze zle bunky tam mozu byt a ona by vzala ster len z dobrych – tak by cyto vysledok mohol byt v poriadku. Chcem sa spytat, je takyto postup spravny? nemoze byt zly vysledok cyto ovplyvneny zapalom a tymi chlamydiami? Mam podstupit konizaciu? Dakujem Vam velmi pekne za odpoved.
Dobrý den,

cytologie je jen jednou z metod, které zhodnotí nález na děložním čípku. V nezanedbatelném procentu jde o vyšetření falešně negativní i pozitivní. Při závažném abnormálním výsledku musí být vždy doplněno kolposkopické vyšetření a případně odebrána biopsie k potvrzení změn. Žijete-li v ČR, pak můžete využít služeb centra onkologické prevence (COP) v místě bydliště. Z uvedeného lze souhlasit, že je třeba zvážit i možnost falešně pozitivního výsledku cytologie (v důsledku zánětu), navíc mi poněkud chybí využití všech metod vyšetření pro průkaz předrakovinových změn, které by jistě posléze byly důvodem pro konizaci. JS

13.5.2009 | PAP II | Leuska
Dobrý den, pane doktore, je mi 58 let a gynekol. kontroly absolvuji pravidelne, jednou za rok na citologii a preventivku, a proto že mám zevnitř maternice myom o velikosti 4×3 cm navštvevuji lekaře po 6 měsícich. Posledne t.j. 30.4.09 mi byli zdeleni výsledky PaP II. Gynekolog , ale řekl, že je to v pořádku. Chci Vás požádat o vysětlení rozdílu v pojmech CIN II. a PaP II.

Děkuji Vám za Vaši odpověd Lea

Dobrý den,

PAP je historické označení cytologického stěru (jde o zkratku jména Papanicolau). Kategorie PAP II znamenala výsledek abnormální, ale nesuspektní – tj. výsledek, který není podezřelý z předrakovinových změn, ale vykazuje některé abnormity (např. zánět, chybění hormonů – atrofii, atd.). Dnes se již tato klasifikace ve většině zemí EU nepoužívá a je nahrazena modernější a mnohem přesnější klasifikací tzv. Bethestou, která popíše charakter buněk a nenechává prostor pro nejasnosti ve výkladu výsledku. CIN 2 je kategorií histologickou, tedy popisem výsledku odběru kousku tkáně z čípku děložního. CIN je zkratka pro cervikální intraepiteliální neoplázii – tedy předrakovinové změny, v případě 2. stupně hovoříme o změnách středně těžkých. JS

11.5.2009 | abnormální cytologie | dv
Dobrý den pane doktore,
minulý týden jsem byla na preventivní prohlídce-dnes mi přišla SMS,že na základě cytologického nálezu se mám objednat na kontrolu za tři měsíce. Okamžitě jsem zavolala svému gynekologovi, ten mi však nic nesdělil,že prý vše probereme až za ty tři měsíce.Při preventivní prohlídce mi nebyla dělána kolposkopie. Mám strach abych něco nezanedbala, neměla bych jít na kontrolu dříve?Stále na to musím myslet, nevím na čem jsem. O jaký může jít nález, když mám přijít až za tři měsíce? Je mi 32 let, mám dvě děti(další neplánuji) a 15 let jednoho partnera. Děkuji za Váš čas. Renata.
Dobrý den,

cytologie a kolposkopie jsou nedílnou součástí preventivní prohlídky. Abnormální výsledek cytologie je nezřídka způsoben řadou faktorů, které spontánně ustoupí, proto je u většiny atypických cytologických výsledků doporučeno provést s odstupem času kontrolu, ta totiž “vytřídí” ženy se skutečně abnormálním nálezem od žen s nálezem nezávažným. S výjimkou těžkých změn je kontrola cytologie a kolposkopie dříve než za 3 měsíce nesmyslná. JS

11.5.2009 | zazarvení stěru jodem | anavi
|Dobrý den,dnes mi při vyšetření p. doktorka udělala orientační ,,stěr,, vatičkou namočenou v jodu, a řekla mi, že podle zabarvení je u mě přítomnost HPT virů. Může zabarvení způsobit třeba i zánět nebo je to jen těmi viry?

Jinak říkala, že pohledově nevidí žádné cytologické změny. Myslíte , že výsledek cytologie bude tedy špatný? Je mi 4O let, má očkování proti rakovině děl.čípku nějaký pozitivní výzan pro mě? Mockrát děkuji za odpověď Ivana

Dobrý den,

test s jódovým (Lugolovým) roztokem (tzv. Schillerův test), je znaně orientační zkouška, která vizuálně zobrazí oblasti povrchu čípku neobsahující určitou látku (glykogen) v buňkách. Příčin absence zbarvení je celá řada a bez předchozího kolposkopického a cytologického vyšetření, případně bez odběru biopsie z abnormálního místa, nelze jen na základě tohoto testu usuzovat na přesný původ změn. Stran očkování – horní věkový limit není daný, otázkou spíše je, zda se máte od koho nakazit (nový partner, milenec, nová partnerka Vašeho partnera atd.). JS

7.5.2009 | Dotaz,… | Milios
Dobrý den pane doktore,
píši s prozbou a radu, můj kožní zjistil, že mám kondylomata, HPV a doporučil, aby moje přítelkyně zašla ke gynekologovi na očkování Silgardem. Gynekolog ji provedl výšetření na HPV a bylo zjištěno, že hladina nízkoriziková LR je 185 a vysokoriziková HR je 13, vím že hladiny dosti přesahují a že jejich rozsah je 0 – 1. Chtěl bych vědět, jak hodně je to špatné, že tyto čísla jsou takto vysoká, popřípadě doporučit nějakého specialistu k návštěvě. Chceme pro uzdravení podstoupit maximum. Se srdečným pozdravem MC.
Dobrý den,

samotná přítomnost HPV infekce (bez ohledu na hladinu viru) je v mladistvém věku velmi častá, infekci prodělá téměř 80% populace. U drtivé většiny není třeba žádná léčba a infekce sama vymizí. Léčba je nutná jen způsobí-li infekce závažné předrakovinové změny nebo pohlavní bradavice. Takovou péči zajišťuje standardně praktický gynekolog. Očkování je jistě velmi vhodné, nicméně je především prevencí rakoviny, a proto bych spíše volil vakcínu, která poskytuje širší protinádorovou ochranu. JS

4.5.2009 | pozitivní cytologie | Monika1
Dobrý den pane doktore,dnes jsem se dověděla od svého gynekologa , že nemám zas až úplně v pořádku cytologii, když jsem se ptala co mi je, nechtěl mi ani nic říci, jen říkal že se nemám bát, že o nic nejde, jen si vyžádal kontrolní cytol.v srpnu. tato mi byla dělána začátkem dubna. je mi 34let,mám 3 děti a poslední jsem rodila před 2 a půl lety císařským řezem. Na podzim jsem měla cytol. v pořádku ted v dubnu již ne, ale zatím se nemám obávat.Trpím dosti a dlouho na mykózy, beru preventivně sporanox,může to být způsobeno tímto, nebo se mám začít bát????Sestra říkala, že tam mám napsáno-kvasinky, jsem sestra a vím že se to do dokumentů takto nepíše, proto jsem znepokojena. Může prosím jít pouze o nádorové buňky nebo mohou být i zánětlivé třeba v důsledku mých častých mykóz???Velmi vám děkuji za Vaši odpověď.Monika
Dobrý den,

pro co nejvyšší přesnost cytologie je nezřídka nutné její zopakování v přesně daném intervalu (obvykle za 3-6 měsíců, podle konkrétního výsledku). Řada abnormit je totiž přechodná a při kontrole již jsou normalizovány. Nezřídka může při kontrole, zejména při přetrvávání mírných abnormit, také napomoci provedení HPV testu. Ten odliší rizikové ženy od nerizikových, kde příčinou abnormity je zánět, hojivé procesy apod. Dnešní popis cytologického stěru skutečně obsahuje řadu informací včetně přítomnosti mikroorganismů (tj. při mykóze opravdu napíše cytopatolog, že vidí kvasinky). Dalo by se tak uvažovat, že je zde velmi pravděpodobná příčina cytologické abnormity, kterou již sporanoxem velmi efektivně léčíte. JS
