Onkogyn.cz | Poradny

0

Onkogyn.cz > Poradny > Poradna pro přednádorové stavy (prekancerózy, dysplazie)

Chcete-li položit dotaz do některé z poraden, musíte se nejprve přihlásit. Před prvním přihlášením je nutné se zaregistrovat.

foto2-9280298 Poradna pro přednádorové stavy (prekancerózy, dysplazie)
MUDr. Jiří SlámaPracuje na Gynekologicko – porodnické klinice 1. LF UK a VFN v Praze jako člen onkogynekologického týmu. Věnuje se gynekologické onkologii, především pak předrakovinovým změnám (prekancerózám) ženských pohlavních orgánů a gynekologické operativě.

Centrum Onkologické Prevence (COP) a přidružená internetová poradna nabízí péči a konzultace pro pacientky s abnormálními nálezy na děložním čípku, pochvě a zevních rodidlech. Odpovídáme na dotazy týkající se abnormálních cytologických a kolposkopických vyšetření, projevů infekce lidskými papilomaviry (HPV) a problematiky očkování proti HPV infekci. Zároveň poskytujeme informace pro pacientky před i po operačním zákroku na děložním čípku včetně problematiky následného těhotenství.

VÁŽENÉ TAZATELKY – před zadáním dotazu si prosím projděte archiv, většina otázek již byla několikrát probrána v různých obměnách – v dotazu se vždy snažte o maximální konkrétnost Vašeho problému – poradna slouží pouze ke konzultaci onkologických problémů v gynekologii – poradna není veřejné diskusní fórum a není určena ke komerčním prezentacím – odpověď na zadaný dotaz lze očekávat do 14 dnů od zadání – děkuji za pochopení, JS

4.5.2009 | pozitivní cytologie | Monika1
Dobrý den pane doktore,dnes jsem se dověděla od svého gynekologa , že nemám zas až úplně v pořádku cytologii, když jsem se ptala co mi je, nechtěl mi ani nic říci, jen říkal že se nemám bát, že o nic nejde, jen si vyžádal kontrolní cytol.v srpnu. tato mi byla dělána začátkem dubna. je mi 34let,mám 3 děti a poslední jsem rodila před 2 a půl lety císařským řezem. Na podzim jsem měla cytol. v pořádku ted v dubnu již ne, ale zatím se nemám obávat.Trpím dosti a dlouho na mykózy, beru preventivně sporanox,může to být způsobeno tímto, nebo se mám začít bát????Sestra říkala, že tam mám napsáno-kvasinky, jsem sestra a vím že se to do dokumentů takto nepíše, proto jsem znepokojena. Může prosím jít pouze o nádorové buňky nebo mohou být i zánětlivé třeba v důsledku mých častých mykóz???Velmi vám děkuji za Vaši odpověď.Monika
Dobrý den,

pro co nejvyšší přesnost cytologie je nezřídka nutné její zopakování v přesně daném intervalu (obvykle za 3-6 měsíců, podle konkrétního výsledku). Řada abnormit je totiž přechodná a při kontrole již jsou normalizovány. Nezřídka může při kontrole, zejména při přetrvávání mírných abnormit, také napomoci provedení HPV testu. Ten odliší rizikové ženy od nerizikových, kde příčinou abnormity je zánět, hojivé procesy apod. Dnešní popis cytologického stěru skutečně obsahuje řadu informací včetně přítomnosti mikroorganismů (tj. při mykóze opravdu napíše cytopatolog, že vidí kvasinky). Dalo by se tak uvažovat, že je zde velmi pravděpodobná příčina cytologické abnormity, kterou již sporanoxem velmi efektivně léčíte. JS

4.5.2009 | nízkorizikový typ hpv a CIN1 | Kamila12
Dobrý den pane doktore, chtěla bych se prosím zeptat:je mi 37let a můj gynekolog mi sdělil výsledky cytologie CIN1-2 a HPV++(nízkorizikový typ, bohužel nebylo mi sděleno o jaký typ přesně jde).Doporučil mi konizaci z důvodu lehké dysplazie. Jsem z toho ale taková zmatená, když všude je psáno, že nízkorizikové typy předrakovinové stavy nevyvolávají.Co o tom soudíte. Děkuji za odpověď. Kamila
Dobrý den,

zcela správně uvádíte, že nízkorizikové typy rakovinu nezpůsobují. Rozvoj předrakovinových změn také (jak jsem opakovaně psal) není vždy způsoben HPV a i v případě HPV infekce není vždy příčinou rizikový typ. Obecně platí, že čím jsou změny méně závažné, tím nižší je pravděpodobnost přítomnosti rizikového typu HPV a šance na zhoršení v rakovinu. Navíc cytologie neumí odlišit lehkou a střední úroveň předrakovinových změn (zde je tedy poněkud nesmyslný výsledek Vaší cytologie), ale umí vyslovit pouze podezření na buď lehké (LG SIL) nebo těžké (HG SIL) změny. Nyní záleží na řadě faktorů (plán na další těhotenství, vizuální (kolposkopický) nález na čípku atd.), které povedou ke sledování nebo k ošetření. JS

4.5.2009 | HPV CIN 2 | Kudson
Dobrý den pane doktore, mé přítelkyni zjistili hpv infekci – stadium CIN 2. Jsme spolu rok a 1 měsíc. Byl jsem ji věrný a ona tvrdí to samé mě. Partnerka tvrdí, že také během této doby nikoho jiného neměla. Mohl jsem já infekci chytit nějak jinak než pohlavním stykem a přenést ji na partnerku? Vždy jsem měl stálé partnerky. Jak dlouho trvá, aby se infekce dostala na stupeň CIN 2? Kde se mohu nechat otestovat, zda ji mám také? Jak dlouho budu nakažen, odezní u mě infekce sama? Existuje možnost, že se budeme neustále infikovat navzájem, nebo po operaci přítelkyně bude vše v pořádku?

Mockrát děkuji za odpověď David

Dobrý den, 1. CIN 2 není stádiem HPV infekce, jde o mylnou interpretaci. HPV je nejčastější příčinou proč se buňky děložního čípku změní v předrakovinové, nikoliv vlastním předrakovinovým stádiem. 2. Je-li HPV infekce příčinou rozvoje předrakovinových změn, pak je pro tuto změnu nutné její dlouhodobé přetrvávání – řada měsíců až desetiletí. 3. testování mužů je nesmyslné, muž je prakticky bez vyjímky přenašeč, který se infekce velmi rychle zbaví a stane se vůči ní odolný, aniž by ji od stejné partnerky opakovaně získával.

JS

4.5.2009 | Latentní HPV | tinka
Dobrý den pane doktore,jsem tři měsíce po konizaci z důvodu HSIL,výsledky konizace-změny nedosahovaly.Nyní mi byl odebrán stěr a výsledek je LSIL,keratoza a koilocyty.Pohlavní styk jsem od konizace neměla.Prosím o objasnění,jak je možné,že mám opět změny a pravděpodobně i HPV infekt,když bylo po konizaci vše odstraněno.Je mi 34 let a žádnou jinou nemocí,pokud vím netrpím.Kde všude ten virus přetrvává a jak se ho mohu zbavit.Žiji zdravě a nekouřím.Psal jste že převážná většina žen je konizací,nejvýše rekonizací vyléčena( pokud byly změny zcela odstraněny)Mám strach,že se mi změny budou stále opakovat,a postupně mi skrátí čípek úplně a pak mi odstraní i dělohu a co potom,když ve mě ten vir stále přetrvá,kde bude škodit dál? Nebo odstaněním dělohy bude odstraněn i vir na 100%?Nebo je i v pochvě a v konečníku? Jak se ho zbavím a kde přetrvává.Prosím za odpověď,chtěla bych ještě jedno dítě,nyní kojím 6 měsíční dcerku.Stále na to myslím,mám strach.Děkuji tinka.
Dobrý den,

bohužel nepíšete s jak dlouhým odstupem po operaci byla cytologie odebrána, je-li tento interval kratší než 3-4 měsíce, pak je cytologický výsledek velmi často vyhodnocen jako falešně pozitivní, aniž by byly přítomny zbytkové změny. Příčinou abnormálního výsledku odebraného správně (tedy za 3 a více měsíců po operaci) může být zbytková infekce HPV v lůžku po konizaci (tj. změny byly sice zcela odstraněny, ale ponechané buňky, které byly v době operace normální, však již byly napadeny virem a nyní se mění v předrakovinové). Následný vývoj může být trojí – změny budou přetrvávat (LSIL lze sledovat, aniž by se opakovala operace a Vy si spokojeně otěhotníte a s vysokou pravděpodobností se změn zbavíte), změny se budou zhoršovat (pak nezbyde než provést rekonizaci, která je u drtivé většiny žen operací, jenž vše definitivně vyřeší), nebo se změny spontánně zhojí. Přetrvávání viru v ostatních částech genitálu je významně méně časté, k přetrvávání v konečníku, který může působit jako rezervoár je spojeno s anální sexuální aktivitou. Specifická léčba však neexistuje, v momentě nákazy nezbývá než kontrolovat jaký je její dopad a vývoj. JS

4.5.2009 | Po Konizaci | LucieB
Dobrý den pane doktore, je mi 23 let a asi před měsícem jsem prodělala konizaci děl.čípku kvůli silnému zánětu,který neustupoval,před i po zákroku jsem brala dvoje ATB tři týdny, histologie po konizaci byla v pořádku a další kontrola zhruba za čtyři měsíce.Jen jsem se chtěla zeptat zda po šestinedělí mohu začít normálně sexuálně žít a nebo musíme s partnerem používat kondom.Případně jak dlouho je nutné kondom po zákroku používat a zda je ještě něco k čemu musíme být extra opatrní.Partnera mám již 8 let. Děkuji za odpověď Lucie
Dobrý den,

při optimálním zhojení lze po již šestinedělí žít zcela normálně. Dohojování do úplné “pevnosti” čípku trvá však déle – 4 až 6 měsíců. Po tuto dobu bývá s výhodou užívání kondomu. Pro budoucnost je více než vhodné zcela opustit užívání menstruačních tampónů, které lze nahradit menstruačním kalíškem a vložkami. JS

4.5.2009 | Dotaz ohledne dysplazie | Zuzana80
Dobry den pane doktore, tento rok mi na gynekologii zjistili vysokou citologii – tu nejvyssi a postrasili me s rakovinou. Jsem v Kanade a ne v Cesku, ale v papirech jsem mela dysplazie-cervix. Postoupila jsem kolposkopii (colposcopy), kde me sledovali mikroskopem, odstipli kousek a poslali na histologii. Ta dopadla dobre – negativne! Tak me zavolali znova a jen mi dali nejaky lek na muj cervix. (asi delozni cipek?) Trvalo to jen 2minuty a bylo to bezbolestne. Jen jak jsem se zvedla z kresla, tak to dost bolelo,ale za 10min.prestalo! Musim za pul roku opet na kontrolu. Kvuli tomu jsem prestala brat antikoncepci, protoze mi to take doporucila jedna internetova poradna. (HAK jsem totiz brala 9let). Je mi nyni 28let, deti nemam. Myslite, ze je v mych letech ucinne se ockovat proti rakovine delozniho cipku? Prosim poradte!!! Nekdo mi rika, ze jsem na ockovani uz stara.

Preji Vam hezky den! sl. Zuzana

Dobrý den, 1. cytologie je jen část informace, nezřídka falešně negativní nebo falešně pozitivní (což je Váš případ), podle všeho byl příčinou nálezu zánět, nikoliv předrakovinové (dysplastické) změny, proto Vám byl místně aplikován protizánětlivý roztok na děložní čípek (odborně cervix). V ČR se tato technika prakticky nepoužívá pro svůj malý účinek a dává se přednost podání antibiotik (což je dražší, ale významě účinnější). 2. Vysazovat antikoncepci pro změny na děložním čípku je zcela iracionální. Řada vědeckých studií potvrdila, že takový přístup nemá žádný význam – efekt, navíc velmi malý, by se totiž dostavil nejdříve za 8 až 10 let !! Vzhledem k informacím o příznivém účinku antikoncepce na snížení mnohem závažnější rakoviny vaječníku, omezení bolestivosti menstruace atd. lze skoro říci, že jde o doporučení, které Vás spíše poškodí. 3. Očkování není omezeno věkem, není důvodu se neočkovat i ve Vašem věku, mnohem zásadnější je totiž, zda můžete získat novou infekci (nový partner atd.). Dokonce i při abnormálním nálezu na děložním čípku může být očkování přínosem pro prevenci do budoucna až bude nález vyléčen.

JS

2.5.2009 | Bradavice | Ivos
Dobrý den, nevim zda-li je tento web věnován pouze ženám.

Před několika týdny se mi na mém přirození objevili tři malé bradavice. Nevím co to může být, nebolí to, v ničem mi ti nevadí, ale mám strach, poněvadž jsem měl poměr s ženou která má HPV. Tvrdila mi, že ji doktor ujišťoval, že to na mě nemůže přenést, pokud u ní nemoc zrovna neprobáha, což se nestalo. Přesto bych se Vás chtěl zeptat, jestli je lepší jít na vyšetření a popřípadě jak takové vyšetření u mužů probíhá? Děkuji

Dobrý den,

při pochybách je odborné vyšetření v kožní ambulanci (nejlépe specializované na sexuálně přenosné choroby – tzv. STD) nezbytné. Vyšetření probíhá vizálním zhodnocením, případně mikroskopickým vyšetřením po aplikaci roztoku na povrch penisu. V některých případech se provádějí i stěry na vyšetření. JS

30.4.2009 | po konizaci | Hexi
Dobrý den, prodělala jsem konizaci čípku (4/2009)a dále mi lékařem bylo doporučeno odstranit preventivně celou dělohu, byť zatím nedošlo k jejímu napadení.(píšu jako lail). Ptám se je mi 46 let je to rozumné??, nebo mám spíše čekat a sledovat pravidelně vývoj virů? Dále se ptám zda mohu dále vést pohlavní život se svým manželem. Neměla jsem za celý život jiného partnera a on měl jiné partnerky jen před 25 lety, je možné nést nákazu v těle tak dlouho a co teď, jsme opět v ohrožení? děkuji za odpověď. Ivana
Dobrý den, 1. odnětí dělohy při kompletně odstraněných předrakovinových změnách by se mělo řídit přítomností dalších gynekologických onemocnění (např. myomů, nepravidelností cyklu, bolestmi v podbříšku atd.), nebo vysokých rizik v rodinné anamnéze. Pouhé preventivní operování je rezervováno jen pro některé relativně vzácné stavy (např. mikroskopická rakovina, předrakovinové změny výsteky kanálku děložního čípku). 2. riziko přenosu infekce je ve stabilním partnerském páru po cca 2 letech prakticky nulové, infekce sice dokáže přetrvávat desetiletí, ale prakticky jen žen, zatímco muži jsou již proti “domácí” infekci imunní.

JS

29.4.2009 | HPV | moniqa
na vašej stránke som sa dočítala, že je aj iná možnosť prísť k infekcii HPV ako len sexuálnym aktom, lekári u nás na slovensku to kategoricky odmietajú a vôbec teda netuším odkiaľ to môžem mať, ako to teda je? lebo neviem či už šibe mne, alebo lekárom, za odpoveď ďakujem
Dobrý den,

přenos HPV je možný mnoha způsoby, nejčastěji pohlavním stykem, nicméně i celou řadou jiných, zejména sexuálních aktivit. Pro kategorické odmítače takového tvrzení doporučuji pečlivé prostudování odborné literatury, např. studie německých autorů pod vedením prof. Timo Schwartze atd., které lze najít na www.pubmed.org. JS

28.4.2009 | HPV | petra111
Jetšě jsem zapoměla dopsat:) je mi 28 a mám jedno dítě, další plánujeme až zhruba za 3roky. A že jsem od toho srpna měla bolesti břicha a dr to říkala. Chodím k dr co 3 měsíce pro prášky, tak že kdykoliv chce, prohlíží mne:)
Tato fakta nic nemění na níže uvedené odpovědi. JS
28.4.2009 | HPV | petra111
Dobrý den pane doktore,
jsem týden po LEEP konizaci. V srpnu 08 jsem měla zjištěný zánět, ani mi o něm dr neřekl. Předtím vždy na 1.Pak jsem měla zdravotní problémy a tak jsem v lednu zašla na gyndu, kdyby to mělo nějakou souvislost(což nejspíš nemělo nodosní erytém) Pan dr mi řekl, že jsem měla v srpnu zánět a tak že mi dá jodové čípky a pak mám přijít na stěry. V únotu jsem u něj byla, při KO řekl, že to je v pořádku, že tam nic nevidí ale stěry vzal.V pořádku nebyli, řekl, že je mám na 2 a že laboratoř doporučuje kolposkopii a biopsii. Víc že se dozvím až na místě. 9.4. jsem se dostavila do nem. pan dr řekl-tak za 1 máte ještě od porodu prasklinu(jsou to 3roky) a nález tam vidím, je tam vřídek, vezmeme biopsii. A hned stanovil nástup na LEEP 21.4. řekl, že to není nic hroznýho a ještě by to klidně půl roku vydrželo. V papírech jsem nenašla žádné CIN nebo PAP jen od dr poslána nález 2 a pak diagnoza těžká cervikální displazie nezařazená jinde. V nem jsem si vybrečela výsledky z biopsie, tam mi jen dr řekl-nic není..a hned na to dodal, že klidně tam za rok můžu přijít přímo s rakovinou. To mě vcelku vyděsilo, nevím teď na čem jsem. Nikde se v propouštěcí zprávě nepsalo nic o zašítí té praskliny po porodu, ani nevím, jestli byla v pochvě, čípku…a dál jen to co jsem psala výše + cysta na levém vaječníku, ohraničená 2mm, děloha nezvětšená, diagnoza N 872 výsledky u obvodního lékaře za 14 dní. A teď popravdě nevím, na čem jsem. Když jsem se zeptala bylo mi řečeno, že se uvidí po výsledcích. Ale všude čtu, že musí být CIN 2 nebo 3 ale to jsem nikde v papírech ani propouštěcí zprávě nenašla…Jsem vyděšená, ještě v srpnu byla cytolka 1 a ,,jen´´ zánět a hned v dubnu operace…Prosím jaký máte názor? Děkuji. P.
Dobrý den,

je mi líto, ale o moc více, než co sama popisujete Vám nenapíši. Zcela souhlasím s názorem, že žena by měla být před každým i sebemenším zákrokem jasně informována o důvodech jeho provedení a měla by tak být partnerem v řešení, nikoliv jen poslouchat direktivní a často poněkud protichůdná tvrzení. Řada věcí mi není zcela jasných, zejména provedení biopsie a hned i stanovení nástupu k operaci, aniž by se vyčkalo výsledku, který jasně potvrdí úroveň změn nutnou k ošetření. Bohužel nemám lepší radu, než se obrátit s prosbou o co nejkonkrétnější a srozumitelné vysvětlení výsledků a dalšího postupu na Vaše ošetřující lékaře. JS
