Onkogyn.cz | Poradny

0

Onkogyn.cz > Poradny > Poradna pro přednádorové stavy (prekancerózy, dysplazie)

Chcete-li položit dotaz do některé z poraden, musíte se nejprve přihlásit. Před prvním přihlášením je nutné se zaregistrovat.

foto2-4869713 Poradna pro přednádorové stavy (prekancerózy, dysplazie)
MUDr. Jiří SlámaPracuje na Gynekologicko – porodnické klinice 1. LF UK a VFN v Praze jako člen onkogynekologického týmu. Věnuje se gynekologické onkologii, především pak předrakovinovým změnám (prekancerózám) ženských pohlavních orgánů a gynekologické operativě.

Centrum Onkologické Prevence (COP) a přidružená internetová poradna nabízí péči a konzultace pro pacientky s abnormálními nálezy na děložním čípku, pochvě a zevních rodidlech. Odpovídáme na dotazy týkající se abnormálních cytologických a kolposkopických vyšetření, projevů infekce lidskými papilomaviry (HPV) a problematiky očkování proti HPV infekci. Zároveň poskytujeme informace pro pacientky před i po operačním zákroku na děložním čípku včetně problematiky následného těhotenství.

VÁŽENÉ TAZATELKY – před zadáním dotazu si prosím projděte archiv, většina otázek již byla několikrát probrána v různých obměnách – v dotazu se vždy snažte o maximální konkrétnost Vašeho problému – poradna slouží pouze ke konzultaci onkologických problémů v gynekologii – poradna není veřejné diskusní fórum a není určena ke komerčním prezentacím – odpověď na zadaný dotaz lze očekávat do 14 dnů od zadání – děkuji za pochopení, JS

28.4.2009 | HPV | petra111
Dobrý den pane doktore,
jsem týden po LEEP konizaci. V srpnu 08 jsem měla zjištěný zánět, ani mi o něm dr neřekl. Předtím vždy na 1.Pak jsem měla zdravotní problémy a tak jsem v lednu zašla na gyndu, kdyby to mělo nějakou souvislost(což nejspíš nemělo nodosní erytém) Pan dr mi řekl, že jsem měla v srpnu zánět a tak že mi dá jodové čípky a pak mám přijít na stěry. V únotu jsem u něj byla, při KO řekl, že to je v pořádku, že tam nic nevidí ale stěry vzal.V pořádku nebyli, řekl, že je mám na 2 a že laboratoř doporučuje kolposkopii a biopsii. Víc že se dozvím až na místě. 9.4. jsem se dostavila do nem. pan dr řekl-tak za 1 máte ještě od porodu prasklinu(jsou to 3roky) a nález tam vidím, je tam vřídek, vezmeme biopsii. A hned stanovil nástup na LEEP 21.4. řekl, že to není nic hroznýho a ještě by to klidně půl roku vydrželo. V papírech jsem nenašla žádné CIN nebo PAP jen od dr poslána nález 2 a pak diagnoza těžká cervikální displazie nezařazená jinde. V nem jsem si vybrečela výsledky z biopsie, tam mi jen dr řekl-nic není..a hned na to dodal, že klidně tam za rok můžu přijít přímo s rakovinou. To mě vcelku vyděsilo, nevím teď na čem jsem. Nikde se v propouštěcí zprávě nepsalo nic o zašítí té praskliny po porodu, ani nevím, jestli byla v pochvě, čípku…a dál jen to co jsem psala výše + cysta na levém vaječníku, ohraničená 2mm, děloha nezvětšená, diagnoza N 872 výsledky u obvodního lékaře za 14 dní. A teď popravdě nevím, na čem jsem. Když jsem se zeptala bylo mi řečeno, že se uvidí po výsledcích. Ale všude čtu, že musí být CIN 2 nebo 3 ale to jsem nikde v papírech ani propouštěcí zprávě nenašla…Jsem vyděšená, ještě v srpnu byla cytolka 1 a ,,jen´´ zánět a hned v dubnu operace…Prosím jaký máte názor? Děkuji. P.
Dobrý den,

je mi líto, ale o moc více, než co sama popisujete Vám nenapíši. Zcela souhlasím s názorem, že žena by měla být před každým i sebemenším zákrokem jasně informována o důvodech jeho provedení a měla by tak být partnerem v řešení, nikoliv jen poslouchat direktivní a často poněkud protichůdná tvrzení. Řada věcí mi není zcela jasných, zejména provedení biopsie a hned i stanovení nástupu k operaci, aniž by se vyčkalo výsledku, který jasně potvrdí úroveň změn nutnou k ošetření. Bohužel nemám lepší radu, než se obrátit s prosbou o co nejkonkrétnější a srozumitelné vysvětlení výsledků a dalšího postupu na Vaše ošetřující lékaře. JS

27.4.2009 | Hpv infekce | kojanova jana
Dobrý den, v září 2008 mi byl při prav.gynek.prohlídce po stěru čípku nalezen vir HPV III.st.Po opakovaném stěru -ihned při nálezu,přišly výsledky úplně bez problému-zdravá.I přes mé hojné dotazy,pan doktor mě utvrdil,že to je normální a kontrola za půl roku postačí.Tento rok v březnu mi z laboratoře přišel výsledek ještě ještě o stupen horší ne s vykřičníkem,než ten první.Jsem ted pokonizaci a čekám na výsledek. Nemohu se stále zbavit dojmu,že druhý výsledek z laboratoře s výsledkem zdravá,nebyl správný a lékař měl ihned udělat ihned ještě kontrolní stěr a tím se vyhnout pokračování nemoci.

Prosím o Váš názor.Děkuji moc Jana

Dobrý den,

cytologie je jen jednou z metod, které pomáhají vyslovit podezření na změny na děložním čípku. Její přesnost v záchytu abnormality je průměrně kolem 60-70%, tj. zdaleka nedosahuje 100%. Ve většině situací není správné postupovat jen podle jednoho výsledku cytologie, při abnormálních nálezech je třeba provést kontrolu (někdy i opakovanou) v častějších intervalech (nikoliv však ihned) a zařadit další vyšetřovací postupy – kolposkopické vyšetření, případně test na HPV. Při abnormálních nálezech je před definitivním ošetřením (tj. před konizací) vhodné ověřit úroveň změn provedením biopsie (tj. odběru malého vzorku tkáně děložního čípku). Obecně platí, že ve většině případů (z uvedeného se zdá, že jde i o Vaši situaci) je vhodnější provést spíše více vyšetření, než po jediném abnormálním výsledku provést ukvapeně (často zbytečnou) operaci. JS

27.4.2009 | papilomavirus | Jana.1
Dobrý večer pane doktore,
před měsícem mi gynekolog udělal cytologii a bylo mi zjištěno že mám papilomaviry,dnes mi byl odebrán vzorek děložního čípku na rozbor aby se zjistilo v jakým je to stádiu(za 3 týdny mám přijít na další prohlídku). Gynekolog mi napsal vitamíny selzing plus mají posílit imunitu a v lékárně mi bylo řečeno že mě chrání aby se viry dál nerozšiřovali a popřípadně mě budou pozorovat že budu chodit častěji na kontroly,mám strach jestly mám rakovinu dnes jsem se ptala gynekologa a ten mi moc neodpovídal ale říkal že mám bejt v klidu. Dá se popřípadně kdybych měla papilomaviry v začátku vyléčit abych je už neměla? Co přítel,dá se to u něho taky vyléčit aby mě znovu nenakazil? Děkuji za odpověd’
Dobrý den,

přítomnost papilomavirů ještě neznamená přítomnost změn, teprve jejich dlouhodobým působením dochází k rozvoji předrakovinových změn, které dělíme do 3 stupňů – na lehké středně těžké a těžké. Lehké změny u mladých žen sledujeme, neboť dokáží často spontánně zmizet, ostatní změny ošetřujeme. Dosud neexistuje žádný lék (ani pro muže, ani pro ženy), který by umožnil vyléčit předrakovinové změny nebo HPV infekci. Ani postupy posilující imunitu dosud v odborných studiích nevykazovaly zlepšení, a třebaže je řada lékařů doporučuje, není používání různých léků či potravinových doplňků vědecky ověřeno. V tuto chvíli tedy nezbývá než vyčkat výsledku biopsie a následně buď podstoupit zákrok nebo docházet na pravidelné kontroly. JS

23.4.2009 | vysvětlení… | Mišpulka81
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na svou situaci, je mi 27 let. Loni v září jsem byla na operačním zákroku KONISACE děl.hrdla, pak na kontrole v cytologické poradně kde mi byl proveden cytologický stěr v prosinci loňského roku kdy výsledek byl KOLPO : O, Cyto: v normě, tři měsíce po této kontrole, jsem byla na dalším vyšetření, kam jsem šla už se strachem, protože poslední stěr byl značně bolestivý, a ten poslední stěr byl ještě víc bolestivý, pí. doktorka mi řekla, že po Konisaci je čípek tak zjizvený, že je těžko proveditelný stěr, který se povedl, ikdyž se slzami v očích, jde o možné srůsty? ..výsledek poslední kontr. je cyto: ASC-US, HPV …. mohla bych vědět, co tento termín znamená? předem děkuji za odpověď…s pozdravem Michaela S., Nejdek
Dobrý den,

příčina bolestivosti stěru je nejčastěji po konizaci způsobena zúžením a zajizvením kanálku čípku. Jde o relativně častý problém vznikající z (paradoxně) přespříliš dobrého a pevného zhojení. Nejlepším řešením je provedení dilatace (rozšíření kanálku) čípku v krátké narkóze, které zajistí dobrou průchodnost kanálku pro menstruační krev a pro možnost nebolestivého odběru cytologie. Zúžení kanálku může být způsobeno i pooperačním nebo neléčeným zánětem, který posléze často vede k mírným abnormitám v cytologii (nejčastěji s přítomností nejasných abnomálních buněk – odborně ASC – US). Taková cytologie si vyžádá kontrolní vyšetření s odstupem 4-6 měsíců, ideálně však až po provedení dilatace, případně i přeléčení průvodního zánětu. JS

23.4.2009 | Hysterectomie | Zuzana2
Dobrý den, pane doktore. Mám 48 let, těhotenství neplánuji. Lékař mi našel 2 myomy v děloze cca 3 cm, a cystu na vaječníku cca 4 cm. Doporučuje mi operaci – odstranění vaječníku (vzhledem k umístění cysty) a rovněž hysterectomii dělohy (hormonální léčba 6 měs. MINESSE nezabrala). Obávám se tak radikální operace a ptám se, zda je vhodná ultrazvukově asistovaná laparoskopická myolysa nebo připadají v úvahu další možnost řešení. Děkuji,

Zuzana

Dobrý den,

budu-li trochu zjednodušovat, pak bych volbu kozervativních postupů operačního řešení (včetně poměrně nestandardní myolýzy s ne zcela dobrými výsledky) vyhrazoval ženám plánujícím těhotenství, u žen v “přechodovém věku” je v takové situaci (selhální konzervativní léčby) odnětí dělohy s vaječníky postupem s rychlou úzdravou, obvykle možností využít miniinvazivního operačního postupu (laparoskopie) a současně prevencí onkologických problémů, které s věkem bohužel značně narůstají. JS

22.4.2009 | HPV | luciaska13
Dobrý den zjistili mi že mám HPV a bylo mi řečeno že mám používat s partnerem kondom…..tak mě zajímá proč když partner spí jen se mnu…..a co se stane když ho používat nebudu.Jsem očkovaná proti tomu viru….děkuji Lucie
Dobrý den,

užívání kondomu sníží “nálož” viru, která by se vzájemně předávala v rámci páru. Logické je používání spíše u žen bez stálého partnera, ve stabilním páru je jeho význam omezený, zvláště jste-li očkována (tj. sice máte infekci z doby před očkováním, ale novou infekci již díky vakcinaci nezískáte). Osobně bych použití kondomu v takovém případě u ženy se stálým partnerem nedoporučil (s výjimkou některých méně běžných sex. aktivit typu análního styku apod.). JS

21.4.2009 | Kondylomata | rwagnerka
Dobry den pane doktore, pred ca dvema tydny jsem zjistila, ze se mi na genitaliich udelaly malicke vyrustky (jeden velikosti spendlikove hlavicky, ostatni jeste mensi). Neboli a nemam pocit, ze by se zvetsovaly. Pred dvema lety mi pani doktorka delala test na HPV a rekla, ze virus mam a ze se tim neda nic delat, neexistuje zadny lecebny postup, ze virus bud sam vymizi nebo ne. Mam jen chodit pravidelne na cytologii. Je mi 41 let a mam pul roku noveho partnera. 1. Muze se nyni jednat o kondylomata? 2. Jak je lecit? 3. Ma pro me vyznam novy test na HPV? 4. Lze HPV lecit? 5. Ma pro me vyznam ockovani? Jake? 6. Pokud HPV porad mam, jak se muze lecit muj partner? Dekuji za odpoved. RW
Dobrý den, 1. Informace od Vaší lékařky jsou zcela adekvátní a mohu s nimi jen souhlasit. Bohužel bez vyšetření mohu jen odhadovat, zda vyrustky na zevních rodidlech jsou kondylomata či nikoliv. 2. Léčba prokázaných kondylomat závisí na množství, velikosti atd. Nejspolehlivětší je použití krému Aldara, alternativou je krém Wartec. V některých případech se léčba kombinuje i s chirurgickým odstraněním (laserem, zmražením dusíkem, snesením elektrickou kličkou apod.). 3. U “starších” žen (arbitrární hranice je více než 30 let), která jsou HPV pozitivní je logická kontrola HPV testu v intervalu po 1-2 letech. 4. Ne, HPV infekci neumíme léčit. Léčíme až její projevy – kondylomata a předrakovinové nebo rakovinové změny. 5. Očkování má smysl jako prevence získání nové nákazy, není rozhodující, kterou vakcínou (rozdíly najdete na www.onkogyn.cz v sekci Očkování proti HPV). 6. Léčba partnera má smysl jen v případě výskytu kondylomat, v ostatních případech buď není možná nebo nemá smysl.

JS

21.4.2009 | Výsledky cytologie | MagdalenaPav
Dobrý den, Již po čtvrté jdu na cytologii pro nález ,,atypické dlaždicové buňky\” po půl roce.Víc mi od mého gynekologa nebylo řečeno. Stejně dlouhou dobu trpím mykózou,kterou mi pan doktor přeléčil čípky,ty však pomohly dočasně. Chtěla jsem se zeptat,jestli mykóza souvisí s tímto nálezem cytologie.(Dočetla jsem se,že kvasinky produkují toxiny.) Děkuji za odpověď.

Magdaléna

Dobrý den,

předpokládám, že výsledek je hodnocen cytologickou kategorií ASC – US (atypické dlaždicové buňky nejasného významu), (ještě totiž existuje jedna kategorie – ASC – H, která představuje také atypické dlaždicové buňky, ale s nemožností vyloučit současné těžké předrakovinové změny, kde je ovšem zcela jiný léčebný postup). V případě opakovaných cytologií ASC – US je určitě v prvé řadě pomýšlet na příčinu v zánětu, nezřídka dlouhodobém (přesně jak uvádíte). U žen nad 30 let je vhodné provést HPV test, který dokáže odlišit ženy, kde je kromě zánětlivé složky ještě riziko předrakoviných změn. JS

20.4.2009 | konizace | Kotvaldová
Dobrý den pane doktore.V těhotenství,před čtyřmi lety mě můj gynekolog poslal na kolposkopii.Našli mi vir hpv.Po porodu mi vyšla dobrá cytologie.Na preventivní prohlídku jsem šla až po třech letech,kde mi vyšla dle lékaře cyto 2.Jelikož se mu čípek nelíbil poslal mne opět na kolpo,kde mi pan doktor doporučil konizaci a podle biopsie odebrání dělohy a vaječníků.Rekl mi,že vir mohu mít asi 8let,cinIII.Chtěla bych znát Váš názor,jaká je pravděpodobnost rakoviny.Děkuji Vám za odpověd´.
Dobrý den,

Váš dotaz mi není zcela jasný – jestliže máte biopsií prokázaný CIN 3, pak jde o těžké předrakovinové změny, které jedbnoznačně vyžadují provedení konizace, ale u nichž je vyléčitelnost 100% a šance, že ve vzorku z konizace bude nález horší je extrémně malá. Není-li ještě biopsie udělána, pak Vám bez vyšetření nemohu dát žádnou odpověď, tu chtějte po lékaři, který Vám doporučoval konizaci. JS

20.4.2009 | Rekonizace | konymartin
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat zda je možné a účelné očkování látkou Cervarix po rekonizaci tedy druhé konizaci děložního čípku,pokud ano,tak za jakých podmínek.Je mi 36 let,mám tři děti a další již neplánujeme. První konizace r.1998,druhá asi nyní 6/2009 Díky za odpověď

Petra

Dobrý den,

očkování je samozřejmě možné (za stejných podmínek jakou u mladších žen a dívek, obvykle po podpisu informovaného souhlasu), ochrana se rozvine stejná (tj. 100% proti typům ve vakcíně) po dokončení všech 3 dávek jako u mladších žen. Otázkou je spíše význam vakcinace ve Vašem věku – je vhodné zvážit, zda budete profitovat z jejího preventivního působení – tj. jestli se v budoucnu může od někoho nakazit (nový partner, záletný partner …). JS

20.4.2009 | co po operaci | rikina
Dobrý den, jsem po operaci, kdy mi byla odebrána děloha i vaječníky, je mi 44let,histologie naštěstí v pořádku.Chtěla bych se zeptat,co se vlastně smí a nesmí? Pahýl pochvy bude přišit napořád nebo se stehy vstřebají a on přiroste? ještě něco je uvnitř přišité? Vím ,že hrozí kýla. Kdy mohu začít cvičit, posilovat břicho ? Kdy mohu mít první pohl.styk a kdy mohu prožít orgasmus? Prý se snad nesmí ani cvičit pánevní dno asi dva tři měsíce.Takže to by i orgasmus svými stahy mohl ublížit?Kdy mohu začít vše normálně zvedat? Velmi Vás prosím o bližší informace o hojení a rekonvalescenci. Velice děkuji, protože v nem. v Brně a ani můj gynekolog toho mnoho neřekli. Na Vás jsem narazila náhodou. Díky. R.
Dobrý den,

po operaci je obecně třeba dodržovat zejména hygienický režim – nekoupat se, neplavat, pouze se sprchovat po dobu asi 6 týdnů (jde v podstatě o formu “šestinedělí”). Fyzická aktivita by měla být přizpůsobena vaším pocitům – měla by respektovat únavu a případnou bolestivost. Větší fyzická zátěž – posilování břicha je možné po zhojení řezu, tj. zhruba po šestinedělí, někdy i déle (týká se hlavně vertikálních řezů), u laparoskopických operací naopak někdy i dříve – cca po 4 týdnech. Posilování pánevního dna je možné prakticky od počátku s výjimkou operací pro současný únik moči, kde je vhodné počkat kompletního zhojení. Pochva se po odnětí dělohy uzavře vstřebatelným stehem na svém vrcholu a zůstává přirozeně fixována podpůrným aparátem pánve (tzv. pánevním dnem) – tedy nikam se nepřišívá ani nikam nevrůstá, prostě jen zůstává tak jak má být uložena. Pohlavní styk je možný po zhojení pahýlu pochvy – tj. po šestinedělí, orgasmus dosažený jinou formou (masturbací a pod.) však hojení negativně neovlivní ani dříve. JS
