Onkogyn.cz | Poradny

0

Onkogyn.cz > Poradny > Poradna pro přednádorové stavy (prekancerózy, dysplazie)

Chcete-li položit dotaz do některé z poraden, musíte se nejprve přihlásit. Před prvním přihlášením je nutné se zaregistrovat.

foto2-4693245 Poradna pro přednádorové stavy (prekancerózy, dysplazie)
MUDr. Jiří SlámaPracuje na Gynekologicko – porodnické klinice 1. LF UK a VFN v Praze jako člen onkogynekologického týmu. Věnuje se gynekologické onkologii, především pak předrakovinovým změnám (prekancerózám) ženských pohlavních orgánů a gynekologické operativě.

Centrum Onkologické Prevence (COP) a přidružená internetová poradna nabízí péči a konzultace pro pacientky s abnormálními nálezy na děložním čípku, pochvě a zevních rodidlech. Odpovídáme na dotazy týkající se abnormálních cytologických a kolposkopických vyšetření, projevů infekce lidskými papilomaviry (HPV) a problematiky očkování proti HPV infekci. Zároveň poskytujeme informace pro pacientky před i po operačním zákroku na děložním čípku včetně problematiky následného těhotenství.

VÁŽENÉ TAZATELKY – před zadáním dotazu si prosím projděte archiv, většina otázek již byla několikrát probrána v různých obměnách – v dotazu se vždy snažte o maximální konkrétnost Vašeho problému – poradna slouží pouze ke konzultaci onkologických problémů v gynekologii – poradna není veřejné diskusní fórum a není určena ke komerčním prezentacím – odpověď na zadaný dotaz lze očekávat do 14 dnů od zadání – děkuji za pochopení, JS

14.4.2009 | 14.4.2009 výsledky citologie | jitkavackova
DOBRÝ DEN PANE DOKTORE OBRACÍM SE NA VÁS S PROSBOU ZDA BY JSTE MI MOHL DOPORUČIT NĚJAKÉ LÉKY VOLNĚ PRODEJNÉ NA POSÍLENÍ DĚLOŽNÍHO ČÍPKU VLASTNĚ ANI NEVÍM ZDA JE NĚCO CO TOMU POMUŽE.POSLEDNÍ DVA ODBĚRY JSEM MĚLA ŠPATNÉ JAK PAN DOKTOR ŘÍKÁ,ŽE TAM JSOU ZMĚNY,KTERÉ BY TAM NEMELI BÝT VÝSLEDEK BYL HORŠÍ NEŽ PŘED 4MĚSÍCI,ALE O KOLIK NEVIM NEBOT MI BYLO ŘEČENO,ŽE JSEM LAIK A PRAVDĚPODOBNĚ BY TO CO VIM MĚLO STAČIT,ALE POCHOPITELNĚ MÁM STRACH U NÁS V RODINĚ SE S RAKOVINOU DALO BY SE ŘÍCT PERE ,KAŽDÁ ŽENA A NEBOT MÁM DVĚ DĚTI TAK SAMOZŘEJMĚ I STRACH ,ABYCH JE VYCHOVALA.SNAD MI ROZUMÍTE A DOKÁŽETE MI ,ALESPON TROCHU PORADIT.S POZDRAVEM A VELKÉ DÍKY JITKA.
Dobrý den,

bohužel Vás zklamu, ale žádné léky, které prokazatelně “posilují” děložní čípek neexistují. Je sice možno koupit řadu potravinových doplňků, které inzerují často až zázračné výsledky, ale žádný se neopírá o vědecky podložená data účinku a můj názor na ně je poněkud skepický. Co lze doporučit jsou opatření režimová – nekouřit cigarety (ani pasivně), dodržovat zásady pohlavní hygieny a hygieny sexuální života, nebýt promiskuitní, pečlivě léčit případné gynekologické záněty a případně užívat některé preparáty s laktobacily na zlepšení prostředí v pochvě. JS

14.4.2009 | Povlak delozniho cipku | monamona
Dobrý den. Je mi 23 a na gyn. prohlidce mi byl zjisten povlak na deloznim cipku. Jake jsou mozne priciny vzniku takoveho povlaku? Dekuji
Dobrý den,

“povlak” je natolik laický výraz, že může znamenat vskutku cokoliv. Od změn přirozených, přes projevy zánětu, některých jiných gynekologických onemocnění až po předrakovinové změny. Nezbývá než svůj dotaz směřovat na ošetřujícího lékaře. JS

12.4.2009 | očkování po konizaci | monaaa
Dobrý den, je mi 21, chtěla bych se zeptat jaký smysl má očkování po konizaci, v případě že kontrolní cytologie po loopkonizaci vyjde dobře, tak to znamená že hpv už nemam, nebo jak zjistím že už ho nemam? a když se pak nechám očkovat tak zabráním opakované nákaze nebo mě to bude chránit jen proti tomu druhému typu hpv než mam já?
Děkuji předem za odpověď.
Dobrý den,

smysl očkování po konizaci je preventivní. Ochrana se rozvíjí proti všem typům viru obsaženým ve vakcíně, navíc lze očekávat i určitou míru tzv. zkřížené ochrany proti dalším typům. Vakcína tak umožní zabránit opakované nákaze a dalšímu možnému rozvoji změn. To, zda již po konizaci HPV nemáte se dá zjistit jen testem na HPV. Z čehož vyplývá, že nezbývá než nadále docházet na kontroly, neboť s případnou zbytkovou infekcí se vakcína nevypořádá. JS

11.4.2009 | elektrická klička | Milka
Dobrý den,před2lety mi byla provedena konizace.Výsledek byl1pozit.segment.Jsem pravidelně sledována v prekanc.poradně.Počátkem února mi bylo sděleno,že uděláme el.kličku.P.doktorka si na mě udělala čas až8.dubna.V tento den mi byla klička provedena,při plné vědomí(bez narkozy).Byl to pro mě otřesný zážitek.Na výsledek mám čekat6týdnů.Je tento postup běžný?-čekat2měsíce na kličku,bez narkozy a
čekat dalších6týdnů na výsledek?Děkuji Mirka
Dobrý den,

provedení výkonu na děložním čípku je možné jak v celkové narkóze (v ČR převážná většina případů), nebo po místním umrtvení injekcí vpravenou přímo do čípku (v ČR poměrně málo časté, v zahraničí však poměrně obvyklé). V obou případech jde o správný postup, avšak cílem je aby operace byla minimálně nepříjemná a bolestivá. Následné vyšetření odebraného vzorku je provedeno patologem. Samotný technologický postup vyšetření zabere asi 5 dní, nicméně je zcela obvyklé, že patolog vyšetřuje mnoho vzorků z různých operací, a proto jsou výsledky dostupné asi za 14 dní. Delší interval vyšetření je méně obvyklý a jeho příčinou může být odesílání vzorků do vzdálených laboratoří apod. (třebaže v době elektronické komunikce jde o problematiku, která má i v takové situaci snadné řešení). JS

10.4.2009 | zanet delozniho cipku | Petra33
Dobry den byla jsem u lekare a zjistila mi bakterialni vaginozu a zanet delozniho cipku dostala jsem arilin rapid1000mg metronidazol byli to 2cipky pak jsem zavadela fluomycinN a vagiC ale na vagiCjsem asi alergicka palelo me to tak mi lekarka rekla at ho dal neberu byla jsem na kontrole a zjistila ze mam porad bile fleky na cipku tak me poslala do nemocnice vysledky na rakovinu byli v poradku negativni tak mi v nemocnici zadnou tkan neodebraly zpet jsem komunykovala ze svoji lekarkou a ta mi predepsala vagisan a fluomycin ze to mam brat stridave kazdy treti den chtela bych se zeptat na vas nazor co si o tom myslite vy na chlademie byli take udelane testy a take byli negativni Dekuji predem za odpoved a preji hezke velikonocni svatky
Dobrý den,

je-li vyloučen závažný (předrakovinový a rakovinový) nález, pak je nutná pouze léčba zánětu. Třebaže ta, kterou uvádíte je poněkud “kostrbatá”. V ČR je obecně přístup poněkud jednodušší. Vhodná jsou i režimová opatření – zavádění laktobacilů. Sledování nálezu na děložním čípku pomocí cytologie je možno v platném intervalu – v ČR po 12 měsících. JS

9.4.2009 | HPV | Lenka Š.
Dobrý den, je mi 30 let, 12 let mám stálého partnera a máme ročního syna. Již od 18ti let chodím pravidelně každý půl rok na cytologická vyšetření. Až před dvěma lety, kdy jsem změnila lékaře, jsem se dozvěděla, že mám HPV virus. Nyní mi lékař doporučil konizaci, na kterou jsem objednaná za měsíc. Ráda bych se Vás zeptala, co přesně znamená má diagnóza: cyto opak LSIL, nyn Asc-h, HPV HR posit., kolpo bez atypií, kterou mám zapsanou v doporučení k operaci. Dočetla jsem se, že existují asi 4 stupně HPV, tak bych se ráda zeptala, jak vážný je můj stav, zda mám již na děložním čípku rakovinotvorné buňky, zda se konizací můj problém vyřeší a zda mohu něco udělat pro prevenci rakoviny děložního čípku. Ráda bych měla v budoucnu ještě jedno dítě, ale tak v časovém horizontu 5ti let. Velice Vám děkuji za odpověď.
Dobrý den,

výsledky, které uvádíte, říkají, že máte zcela normální kolposkopický nález na čípku (tj. při vyšetření není podle Vašeho lékaře vidět žádná abnormita), ale podle cytologie je podezření na lehké předrakovinové změny (LG SIL) a nově i na nejasné buňky, u nichž není možno vyloučit těžké předrakovinové změny. Osobně si myslím (a ostatně i nová česká doporučení jsou téhož názoru), že je vhodnější vyšetření ve specializovaném centru pro onkologickou prevenci, kde bude nález přehodnocen a zvážen další postup. Dle uvedených výsledků by totiž u ženy plánující v budoucnosti těhotenství provedení konizace nebylo nutné. JS

8.4.2009 | dotaz | martinaboudy
Už rok a půl mám lézy na děložním čípku.Vloni mi na doporučení z cytologického vyšetření byla provedena punch biopsie- ta vyšla bez dyspalzií s výraznou koilocytozou.Po roce mi byla odebrána opět cytologie a opět vyšel špatný výsledek- Ekto II,Endo I,smíšená fl.,
kolpo abn. TZ, u č. 3 “Bílý epit”.Takto to popisuje můj gynekologický lékař.Odesílá mě do cyto poradny k dalšímu vyšetření.Mluvil také o kyretáži nebo prý spíše o konizaci čípku.Můžete mi prosím říct, jaký máte na to názor vy.Pracuji ve zdravotnictví a tak bych se ráda o tom poradila s dalšími odborníky – pokud bude jasný tento popis.Více o tom nevím.Předem děkuji.
Dobrý den,

nález z loňské biopsie nesvědčil pro předrakovinové změny, ale pouze pro projevy HPV infekce. Ta má často i specifický nález při kolposkopické vyšetření (nezřídka právě v podobě sněhově bílého epitelu). Aktuální cytologický stěr, který uvádíte, je hodnocený v klasifikaci, která bohužel neodpovídá modernímu třídění (výsledek by měl být správně uveden v tzv. klasifikaci Bethesda). Proto nedokáži adekvátně posoudit míru jeho závažnosti. Navrhovaný postup je však zcela správný – vyšetření ve specializované poradně by mělo doporučit další řešení – to by se mělo opírat o Váš věk, plány těhotenství a ideálně i opakovaný výsledek biopsie. JS

8.4.2009 | cytologie | Tamara
Dobrý den,
děkuji za odp. na mou otázku ohledně “atypických žlázových buněk”. Vzhledem k Vaší odpovědi, bych měla ještě jednu otázku. Píšete, že je většinou příčinou zánět. Po porodu jsem měla podezření na tzv. píšťalu, při stolici mi nepatrná část stolice odcházela i vnějším šitím a měla jsem zánět. Brala jsem antb., asi se to samo zahojilo, kontrola se prý žádná nedělá. Tak se chci zeptat, zda výsledky cytologie s tím nemůžou nějak souviset a zda opravdu není možná nějaká kontrola, zda je vše v pořádku. Děkuji za odp.
Dobrý den,

souvislost poporodní píštěle na hrázi (případně svěrači konečníku) a cytologickým výsledkem atypie žlázových buněk je málo reálná. Kontrolu takového nálezu by měl (i při úplném zhojení) provést specialista na onemocnění konečníku – proktolog. JS

7.4.2009 | polypy | zlucik1
Dobrý den, pane doktore, obracím se na Vás s prosbou o radu. Minulý čtvrtek mi bylo sděleno, že mám otevřené děložní hrdlo, ze kterého “vyrůstá ” jakýsi útvar, snad prý polyp. Bylo mi odebráno několik vzorků a výtěrů, nyní čekám na výsledky. Je mi 32let a musím říct, že mě tato situace velice překvapila. Před 10lety jsem podstoupila zmrazování děložního čípku, které se velmi špatně zhojilo a děložní čípek ( po té i natržením při porodu ) dle lékařky vypadal špatně. Vše by prý vyžřešila plastika, ke které však zatím nedošlo a teď tohle…. Můžete mi prosím napsat k mému problému něco bližšího, popřípadě poradit, na jakou kliniku v Praze se s případě operace obrátit?

Děkuji za odpověď.

Dobrý den,

ošetření čípku je možné na kterékoliv klinice v Praze (všechny zajišťují gynekologickou operativu v plné šíři), záleží na Vaší preferenci nebo doporučení Vaší lékařky. Zamýšlený polyp je výchlipka sliznice kanálku děložního čípku, obvykle vzniklá na podkladě dlouhodobého dráždění (nejčastěji neléčeným zánětem). V převážné většině případů je nezhoubná, ale může se zvětšovat a způsobovat kontaktní krvácení. Příčin abnormálního nálezu na čípku však může být celá řada, avšak výsledky testů by měly pomoci v upřesnění diagnózy a optimalizaci návrhu následného řešení. JS

7.4.2009 | condylomata | RS
Dobrý den pane doktore,chtěla jsem se Vás zeptat,jestli je možné se k Vám objednat do ambulance.Rok už se léčím s condylomaty a zatím bez zdárného vysledku.Jsem už z toho zoufalá.Je mě 37let,dvě děti a 10let stálý partner manžel.Děkuji za odpověď.
Dobrý den,

nevidím žádný problém (snad jen velmi dlouhé objednávací lhůty), tel. kontakt je 224967480. JS

6.4.2009 | očkování po konizaci | zmaru
Dobrý den pane doktore, obracím se na Vás s prosbou o radu. Jsem 5 týdnů po konizaci děložního čípku, z histologie vyšla středně těžká prekanceróza, na kontroly chodím pravidelně a tento stav se mi vyvinul během 13 měsíců. Pan doktor mi doporučil, ať se nechám naočkovat Silgardem. Je mi 26 let a proto se ptám, zda to není bezpředmětné? I s ohledem na to, že bych chtěla otěhotnět a v průběhu očkování to není možné. (děti ještě nemám) Co byste volil Vy, očkování nebo těhotenství? Předem moc děkuji za odpověď. Hezký den.
Dobrý den,

chcete-li být těhotná (tudíž předpokládám, že máte i stabilního partnera), pak má jednoznačnou přednost snaha o otěhotnění. Očkování má jistě i po konizaci smysl, nicméně při zohlednění Vaší situace rozhodně až druhotný. JS
