Onkogyn.cz | Poradny

0

Onkogyn.cz > Poradny > Poradna pro přednádorové stavy (prekancerózy, dysplazie)

Chcete-li položit dotaz do některé z poraden, musíte se nejprve přihlásit. Před prvním přihlášením je nutné se zaregistrovat.

foto2-9927938 Poradna pro přednádorové stavy (prekancerózy, dysplazie)
MUDr. Jiří Sláma, Ph.D.Pracuje na Gynekologicko – porodnické klinice 1. LF UK a VFN v Praze jako člen onkogynekologického týmu. Věnuje se gynekologické onkologii, především pak předrakovinovým změnám (prekancerózám) ženských pohlavních orgánů a gynekologické operativě.



27.5.2009 | 3 konizace | janeJ
Dobrý den, jsem po 3tí konizaci děl.čípku (termíny 11/2008,01/2009,03/2009). Předchozí dvě histol. zněly těžká dysplazie – CIN III, které přecházejí do struktury CIS. Zpráva z 3tí histologie zní: Na povrchu děl.čípku výraznější ložisková akantosa a dále zastiženy zánětlivé epiteliální erose, které na jednom místě přecházejí až do struktur polypoidně uspořádané granulační tkáně. Dysplastické změny nezastiženy, stroma intaktní. Poslední cytologie z 05/2009 mi vyšla LSIL + HPV. Jinak mám pořád silné bolesti v podbřišku, připomínající silnou menstruaci. Mám prosím 3 dotazy: 1. co znamená výsledek 3tí histologie 2. jaký by jste volil další lečebný postup

3. co mohou znamenat tyto bolesti

Dobrý den, 1. poslední histologie ukazuje pouze na hojivé procesy (tedy zcela normální nález) bez předrakovinových změn 2. rozhodně je na místě pouze kontrolování, kontrolní cytologie byla odebrána příliš brzy. Odběr dříve než za 3 (lépe však 4-6) měsíců po operaci je velmi nepřesný, často falešně pozitivní, zejména nebyl-li antibiotiky léčen zánět, který prokazuje poslední výsledek operace. 3. bolesti mohou svědčit pro řadu problémů – rozhodně je třeba přeléčit prokázaný zánět (viz výše) a navíc zhodnotit, zda ještě není přítomno zúžení kanálku čípku v důsledku zajizvení (tzv. pokonizační stenóza)

JS

27.5.2009 | očkování | m1shulka
Dobrý den,
Je mi 15 a měla jsem pohlavní styk a mám jít na očkování proti rakovině děložnímu čípku. Chtěla jsem se zeptat jestli můžu mít pohlavní styk i v průběhu očkování? děkuji za odpověď
Dobrý den,

očkování přináší maximum užitku pro dívky, které se ještě nemohly nakazit virem. K nákaze nejčastěji dojde při pohlavním styku. Čím méně partnerů nebo intimních zkušeností dívka má, tím větší je tedy pravděpodobnost, že nebude muset v budoucnu řešit, že nákazu získala ještě před plným účinkem vakcíny – tj. po 3. dávce. Jinými slovy – sex není při vakcinaci zakázán, ale přináší riziko onemocnění, zejména pak, jestliže není navíc ani používán kondom. JS

25.5.2009 | hpv vir | MONIKApdy
Dobrý den pane doktore,chtěla jsem se zeptat jestli se HPV vir pozná podle krve.Moje doktorka mi tedy údajně zjistila že mám stupeň IV. hpv vir vzala mi krev ale krev byla v pořádku.Jak se tento stupeň hpv viru na člověku projeví?děkuji moc za odpoveď.
Dobrý den,

HPV infekce je naprosto odlišná od většiny infekcí. Zejména proto, že probíhá jen místně a nešíří se do organismu. Z toho důvodu vyšetření krve nepřináší o infekci žádnou informaci. Vir může být v děložním čípku v několika formách – pouze přítomen, aniž by cokoliv způsoboval (tzv. latentní infekce), měnit jednotlivé buňky (subklinická infekce) nebo způsobovat předrakovinové změny, pohlavní bradavičky a rakovinu (tzv. manifestní infekce). Žádné dělení infekce na stupně neexistuje, jde pravděpodobně o změny buněk v cytologickém stěru, což je poněkud odlišná problematika. JS

22.5.2009 | dysplazie středního stupně | Kotnourova
Dobrý den ráda bych se vás dotázala, co pro mne znamenají výsledky z histologie: č. B7981/09 konus:dysplazie středního stupně, nedosahuje okrajů konizátu. cpH:endocervikální sliznice. Nějak jsem byla v tranzu když jsem se to dozvěděla a nedošlo mi, že bych se měla zeptat lékaře.

Děkuji za bližší specifikování

Dobrý den,

nález popisuje velmi příznivý výsledek operace – středně těžké předrakovinové změny, které byly zcela odstraněny. V tuto chvíli jste vyléčena, je však nutno nadále docházet na kontroly, byť riziko návratu změn je malé. JS

20.5.2009 | Hraniční nález | violet.xs
Dobrý den, můžu se zeptat, co znamená hraniční nález na děložním čípku. A proč, když tento nález je, mě na další vyšetení zvou až za pů roku. Předem moc děkuji za odpověď.
Dobrý den,

nejčastěji jde o velmi mírné změny, které jsou způsobeny především zánětem nebo hojivými procesy. Kontrola za půl roku je zcela adekvátní postup, u většiny žen se totiž nález sám znormalizuje, ale tento proces neproběhne ihned. Teprve opakovaný abnormální nález (který zůstává jen u malého množství žen) při kontrolním vyšetření by měl vést k dalšímu specializovanému vyšetření. JS

20.5.2009 | BORDERLINE????? | Karlička
Dobrý den, ráda bych věděla jaký je rozdíl mezi Borderline nádorem a rakovinou? Nebo je Bordrline také zhoubný nádor?

Lze se po operaci nějakým způsobem bránit opakování této nemoci?

Dobrý den,

rozdíl je zejména v prognóze a v léčbě. Zatímco rakovinový nádor vaječníku je velmi závažné onemocnění s nepříliš příznivou prognózou, který si téměř vždy vyžádá operaci a podání chemoterapie. Velmi často se onemocnění vrací s nutností další chemoterapie či operace. Borderline nádor je prognosticky mnohem příznivější, v převážném procentu případů postačuje léčit operací, která vede k trvalému vyléčení. Návrat onemocnění je vzácný. Prevencí je samozřejmě pečlivé sledování, při ponechání druhého vaječníku je vhodné užívat antikoncepci. JS

18.5.2009 | operace děložního čípku | Jana.1
Dobrý večer pane doktore, bylo mi zjištěno že mám papilomaviry,před třemi týdny mi gynekolog bral vzorky čípku aby se zjistilo jak na tom jsem. Dneska mi sdělil že musím na operaci,jak dlouho budu muset ležet,jsou po operaci bolesti a jak dlouho? Mám totiž dcerku 21 měsíců máme zřízeno že prvních 14 dní budu mít klid ale po třech týdnech za mnou bude jezdit máma po práci a pomáhat mi,budu moct už něco dělat popřípdně jít s malou ven,dávat do postýlky a starat se o ni? Nebo musím bejt celích 6 týdnů v klidu a ležet?

Děkuji za Odpověd’

Dobrý den,

pobyt ve zdravotnickém zařízení záleží na místních zvyklostech a není nikterak předepsán. Na naší klinice je obvykle maximálně 1 den. Po propuštění je třeba dodržovat pečlivý hygyenický režim (zejména absence pohlavního styku a koupání) po dobu 6 týdnů. Fyzické šetření (myšleno zejména sportování, velký úklid apod.)je obvykle dostačující v horizontu asi 10 dní, přesto je možné již v tomto období vykonávat běžné činnosti včetně krátkých procházek a standardní péče o děti. JS

18.5.2009 | pozitivni test HPV rok po konizaci &tehotenstvi | sarisska
Dobry den pane doktore,
V cervnu 2008 jsme byla na konizaci CIN II stadium. Nyni rok po te mam cytologii v poradku nicmene HPV test je pozitivni. Lekar mi doporucil neotalet s tehotenstvim vice nez rok s tim, ze dalsi zakrok na cipku uz by byl pro tehotenstvi rizikovy. Zajimalo by mne zda v mem pripade, kdy uz jednou se HPV dostalo az do stadia CIN II, je vetsi pravdepodobnost, ze se tak stane znovu – tzn, ze budu muset na druhou konizaci,nebo ted je situace jakoby od nuly – mam viry HPV ale taky se nemusi predesla situace opakovat? Podle toho co jsem pochopila od sveho lekare tak se to opakovat nejspise bude a nikdo nevi jak dlouho to bude trvat proto mi doporucuje tehotenstvi. Je mi 28 let a miminko rozhodne chci, jen jsem puvodne chtela cca jeste 2 roky pockat, je ale pravda ze bychom chteli 2 deti, coz se obavam ze s temito problemy bych nemusela stihnout pred tou eventualni druhou konizaci. Co si o tom myslite Vy? Predem moc diky za odpoved! Sariska
Dobrý den,

pozitivita HPV je po zákroku pouze rizikem opakování změn, zdaleka ne ortelem a jistotou opakování změn. Přesto zcela neplatí, že jde o “začátek od nuly”. Infekce je u převážné většiny žen infekcí zbytkovou, nikoliv novou. Tj. infekce zde již učitou dobu přetrvává a je tak vyšší pravděpodobnost, že bude působit i změny. Minimálně polovina takto pozitivních žen se však infekce sama zbaví a nikdy již žádný problém nemají. Bohužel nikdo nedokáže přesně odhadnout, u kterých žen a případně za jak dlouho dojde k opakování změn. Vzhledem k tomuto faktu je nutné každou pacientku, která je rok po operaci HPV pozitivní, seznámit s výše uvedenými riziky a také s nutností pokračovat v pravidelných kontrolách, případně i zvážení časnějšího otěhotnění (i když direktivnost v časovém intervalu je kontroverzní). JS

16.5.2009 | vysazení HA po konizaci | Jancice
Dobrý den pane doktore, za 2 týdny mě čeká konizace děl. čípku. HA beru s kratšími přestavkámi cca 10 let. Ráda bych po zákroku vysadila antikoncepci na 1- 2 roky. Jaký je Váš názor na vysazení HA po konizaci? děkuji moc, hezký den
Dobrý den,

upřímně řečeno není-li důvodem k vysazení antikoncepce snaha o těhotenství (což je krátce po zákroku nemyslitelné), pak postrádám smysl takového postupu. Antikoncepce přináší řadu příznivých dopadů – počínaje pravidelností cyklu a konče dramatickým poklesem rizika rakoviny vaječníku. JS

16.5.2009 | Dysplasia cer.uteri gravis(CIN 3) | Zdeňka Zajícová
Dobrý den pane doktore,14.5. jsem podstoupila operaci.A můj diagnostický souhrn zní:Dysplasia cervicis uteri gravis,stp.konisaci,nález přesahuje hranice excise. A já bohužel nevím na čem jsem ,protože tomu nerozumím.

Chtěla bych vědět o tom víc a tak jsem se rozhodla,že se vás zeptám jestli to není nějak vážné.Jestli mě v budoucnu čekají ještě nějaké operace.Vlastně toto je moje druhá operace byla jsem na první a to na konisace 2/09.Prosím vás o vysvětlení předem děkuji.Zdeňka.

Dobrý den,

nález hovoří o průkazu těžkých předrakovinových změn (prokázaných při první operaci), které dosahují do okraje řezu. Z uvedeného vyplývá, že důvodem reoperace byla nejistota, zda jsou všechny změny odstraněny. Předrakovinové změny jsou naštěstí operací (někdy i opakovanou) plně vyléčitelné. A tak výsledek druhé operace více vypoví o dalším výhledu do budoucna. Při kompletním odstranění změn je riziko rakoviny zažehnáno, ale i riziko návratu změn v budoucnu je velmi malé. JS

16.5.2009 | N 872 | Expres
Dobrý den, jsem 4 roky po odstranění dělohy, bez nálezu. V součastné době vyšla citologie špatně, byla jsem odeslána na biopsii z jizvy poševní, dále na malou operaci k odstranění nějakých buněk. Výsledek s diag, N872. Lékař mě dporučil ozáření. Je to na místě ? Jedná se o rakovinu? Lékař mě sdělil, že zatím ne. Mám mu věřit? Jaké jsou vedlejší účinky ozáření a jak se provádí. Mám veklý strach. Je mě 42 let.

Děkuji za odpověď.

Dobrý den,

při průkazu předrakovinových změn v pahýlu pochvy po odstranění dělohy je prvotně vhodné zvážit provedení chirurgického zákroku – tzv. proximální parciální kolpektomie – tedy odstranění části pochvy obsahující změny, obvykle poševním přístupem. Jde o výkon, který lze provést u podstatné části žen a který vše obvykle vyřeší. Ozařování je při průkazu pouze předrakovinových změn postup se sporným účinkem, který proto rezervujeme pro žen s nemožností operace. Obdobný přístup je i v případě malinkého rakovinového nádoru, teprve u větších rakovinových nádorů preferujeme ozařování před operací. Myslím, že by bylo možné Váš stav konzultovat a případně i řešit na naší klinice – stačí přijet bez objednání kteroukoliv středu dopoledne do ambulance č. 5 s kompletní dokumentací. Adresu i kontakt najdete na www.onkogyn.cz. JS

1 – 10 | 11 – 20 | 21 – 30 | 31 – 40 | 41 – 50 | 51 – 60 | 61 – 70 | 71 – 80 | 81 – 90 | 91 – 100 | 101 – 110 | 111 – 120 | 121 – 130 | 131 – 140 | 141 – 150 | 151 – 160 | 161 – 170 | 171 – 180 | 181 – 190 | 191 – 200 | 201 – 210 | 211 – 220 | 221 – 230 | 231 – 240 | 241 – 250 | 251 – 260 | 261 – 270 | 271 – 280 | 281 – 290 | 291 – 300 | 301 – 310 | 311 – 320 | 321 – 330 | 331 – 340 | 341 – 350 | 351 – 360 | 361 – 370 | 371 – 380 | 381 – 390 | 391 – 400 | 401 – 410 | 411 – 420 | 421 – 430 | 431 – 440 | 441 – 450 | 451 – 460 | 461 – 470 | 471 – 480 | 481 – 490 | 491 – 500 | 501 – 510 | 511 – 520 | 521 – 530 | 531 – 540 | 541 – 550 | 551 – 560 | 561 – 570 | 571 – 580 | 581 – 590 | 591 – 600 | 601 – 610 | 611 – 620 | 621 – 630 | 631 – 640 | 641 – 650 | 651 – 660 | 661 – 670 | 671 – 680 | 681 – 690 | 691 – 700 | 701 – 710 | 711 – 720 | 721 – 730 | 731 – 740 | 741 – 750 | 751 – 760 | 761 – 770 | 771 – 780 | 781 – 790 | 791 – 800 | 801 – 810 | 811 – 820 | 821 – 830 | 831 – 840 | 841 – 850 | 851 – 860 | 861 – 870 | 871 – 880 | 881 – 890 | 891 – 900 | 901 – 910 | 911 – 920 | 921 – 930 | 931 – 940 | 941 – 950 | 951 – 960 | 961 – 970 | 971 – 980 | 981 – 990 | 991 – 1000 | 1001 – 1010 | 1011 – 1020 | 1021 – 1030 | 1031 – 1040 | 1041 – 1050 | 1051 – 1060 | 1061 – 1070 | 1071 – 1080 | 1081 – 1090 | 1091 – 1100 | 1101 – 1110 | 1111 – 1120 | 1121 – 1130 | 1131 – 1140 | 1141 – 1150 | 1151 – 1160 | 1161 – 1170 | 1171 – 1180 | 1181 – 1190 | 1191 – 1200 | 1201 – 1210 | 1211 – 1220 | 1221 – 1230 | 1231 – 1240 | 1241 – 1242