Onkogyn.cz | Poradny

0

Onkogyn.cz > Poradny > Poradna pro přednádorové stavy (prekancerózy, dysplazie)

Chcete-li položit dotaz do některé z poraden, musíte se nejprve přihlásit. Před prvním přihlášením je nutné se zaregistrovat.

Poradna pro přednádorové stavy (prekancerózy, dysplazie)
MUDr. Jiří SlámaPracuje na Gynekologicko – porodnické klinice 1. LF UK a VFN v Praze jako člen onkogynekologického týmu. Věnuje se gynekologické onkologii, především pak předrakovinovým změnám (prekancerózám) ženských pohlavních orgánů a gynekologické operativě.

Centrum Onkologické Prevence (COP) a přidružená internetová poradna nabízí péči a konzultace pro pacientky s abnormálními nálezy na děložním čípku, pochvě a zevních rodidlech. Odpovídáme na dotazy týkající se abnormálních cytologických a kolposkopických vyšetření, projevů infekce lidskými papilomaviry (HPV) a problematiky očkování proti HPV infekci. Zároveň poskytujeme informace pro pacientky před i po operačním zákroku na děložním čípku včetně problematiky následného těhotenství.

VÁŽENÉ TAZATELKY – před zadáním dotazu si prosím projděte archiv, většina otázek již byla několikrát probrána v různých obměnách – v dotazu se vždy snažte o maximální konkrétnost Vašeho problému – poradna slouží pouze ke konzultaci onkologických problémů v gynekologii – poradna není veřejné diskusní fórum a není určena ke komerčním prezentacím – odpověď na zadaný dotaz lze očekávat do 14 dnů od zadání – děkuji za pochopení, JS

23.10.2009 | Jiný typ rakoviny | evamall
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda Lidský papilomavirus aneb HPV mohou způsobit i jiný typ rakoviny než děložního čípku či děložního hrdla. V jednom časopise jsem se dočetla, že mohou způsobit rakovinu hrtanu. Je to možné? Existuje nějaká příručka, jak správně dodržovat hygienu, aby se infekce dále nepřenášela (či to není možné?). Děkuji za odpověď.
Dobrý den,

rakovinotvorné typy HPV mají nejvyšší přilnavost (afinitu) k pohlavnímu ústrojí. Přesto jsou rizikem pro rozvoj rakoviny horních cest dýchacích, konečníku, penisu a močového měchýře. U těchto diagnóz se ale uplatňují jen v omezeném procentu a přesný mechanismus není zcela probádán. Díky tomu nejsou jasná ani preventivní opatření, přesto lze aplikovat všechna obecná dopoučení vhodná pro prevenci rakoviny děložního čípku – nekouřit cigarety, nebýt promiskutní, dodržovat zásady pohlavní hygieny. JS

23.10.2009 | endometriální karcinom | Naďa Pavlíková.cz
Vážený pane doktore,
Z důvodu dg: adenoca endometria G3, jsem prodělala v červnu radikální laparoskopickou hysterektomii a pánevní lymfadenektomii.Další onkologická léčba nenásledovala. Oba rodiče zemřeli na následky rakoviny (leukémie, slinivka břišní). Zajímalo by mě, zda chirurgickým odstraněním se můj problém zcela vyřešil,nebo zda u této dg se objevuje recidiva. Děkuji za Vaši odpověď. s pozdravem Pavlíková
Dobrý den,

je-li onemocnění vyřešeno pouze operací, pak lze předpokládat, že šlo o velmi časné stádium s vynikající prognózou a minimálním rizikem návratu. Jako u každého onkologického onemocnění je však nutné docházet na pravidelné kontroly, zpočátku častější, později v delších intervalech. Riziko návratu je nejvyšší (byť je obecně malé) v prvních 2 letech. JS

23.10.2009 | DObrý den | P.
Chtěla bych se vás zeptat na pár otázek protože se v tom moc nevyznám. Když má žena HPV-zjistil jí to gynekolog, ona sama o tom nevěděla, žádné změny nebo bradavičky nezaznamenala-znamená to, že je nutně musí mít (vevnitř, protože venku vidět nejsou) nebo je mít nemusí a přesto má vir HPV? Jaké jsou způsoby léčby? Bolí to? Můj gynekolog mě odkázal na stránky www.onkogyn.cz ať si to nastuduji a pak, že mi to vše vysvětlí. Další věc je ta, že pokud chodím pravidelně na prohlídky a dříve mi to nebylo zjištěno, znamená to, že mě nakazil partner (od poslední prohlídky na které jsem neměla nález byl jen on mým sexuálním partnerem). Je skutečně dobré nechat se v tomto případě naočkovat? Není očkování vhodnější pro dívky, které ještě nezahájily svůj sex. život? Nejde tu jen o peníze? Dá se této nemoci zcela zbavit? Jak se léčí partner? Bradavičky nejsou viditelné-je možné aby je partner neměl? Ovlivní tato nemoc něco zásadního-např. plodnost? Dá se tato nemoc získat jinak než pohlavním stykem? Moc děkuji za Vaše odpovědi.
Dobrý den,

zcela vyčerpávající informace najdete na www.onkogyn.cz v sekci o očkování… Ve zkratce: HPV infekce se vyskytuje ve 3 formách – latentní (nejčastější, lze prokázat jen testem na HPV a nemá žádný viditelný projev), subklinická (méně častá, lze prokázat kolposkopickým vyšetřením a cytologií) a manifestní (nejméně častá, lze prokázat všemi uvedenými metodami, může být i vidět v podobě bradaviček nebo nádoru). Postižena může být oblast děložního čípku, pochvy nebo zevních rodidel a konečníku. Léčba je určena jen pro manifestní infekci – ostatní se neléčí resp. nedá léčit, zbývá jen možnost sledování, ve většině případů totiž infekce spontánně vymizí díky vlastní obranyschopnosti. K nákaze dochází nejčastěji pohlavně, infekce je nejprve latentní, často je záhy sama vyléčena, nebo v této podobě může přetrvávat léta a nikterak se neprojevovat. Logika očkování vychází ze znalosti o průběhu infekce – člověk se může nakazit opakovaně a nikdy nelze dopředu předvídat, zda právě tato infekce nepovede postupně k rozvoji manifestních změn – předrakovinových nebo rakovinových stádií. JS

23.10.2009 | pravidelné gynekol.prohlídky | simimp
Dobrý den,
chtěla bych znát odpověď prosím ohledně kompletní roční gynekol.prohlídky. Zda vše můj lékař dělá,jak má. Je normální,že při stěrech z děložn.hrdla se hned v ordinaci podívá pod mikroskopem, sdělí zda OK či nikoliv a to je vše?!! Je povinen poslat vzorek VŽDY do laboratoře?! A jak to,že nikdy mi není řečeno dožádat se výsledků. Je to snad tak,že až když není vše OK,pak volají sami?! Nerozumím tomu a zároveň se bojím,zda není něco zanedbáno. Děkuji za odpověď. Simona
Dobrý den,

standardní gynekologická péče obsahuje kolposkopické vyšetření (prohlédnutí čípku mikroskopem) a odběr cytologického stěru (který je posléze vyhodnocen v cytologické laboratoři) 1x ročně. Je-li nález z obou vyšetření vyhodnocen jako normální, pak je kontrola za rok naprosto v pořádku. To jak, který lékař sděluje výsledky je velmi individuální (žádné oficiální pravidlo neexistuje). O způsobu sdělení výsledku (vždy nebo jen při abnormálním výsledku, osobně, telefonicky, mailem apod.) se musíte domluvit přímo s Vaším lékařem. JS

23.10.2009 | Přeléčení partnera | gabriele
Dobrý den pane doktore, můj gynekolog mi diagnostikoval rakovinu děložního hrdla, domluvili jsme se na operativním zákroku a chtěla bych se zeptat, zda se má nehat nějak přeléčit můj současný partner ( 3 měsíce) popř. i minulý partner (1,5 roku), aby se vir znova nepřenesl? popř zda se tomu dá vůbec nějak předejít. Děkuji moc za odpověď. Prosím pošlete ji na můj e-mail.
Dobrý den,

je mi líto, ale na privátní maily neodpovídám, odpověď slouží i pro ostatní čtenářky. Předpokládám, že Vám byly zjištěny předrakovinové změny – nikoliv rakovina. Léčba partnera je v takovém případě nesmyslná a navíc v případě HPV infekce neexistující, význam by měla jen v případě těžkého průvodního bakteriálního zánětu čípku, nebo při současném nálezu pohlavních bradaviček (tzv. kondylomat). Při obavách z opakované HPV infekce je vhodné preventivní očkování po operaci a do jejího dokončení užívání kondomu. JS

22.10.2009 | těhotenství po rakovině | voky
Dobrý večer pane doktore, chtěla bych se prosím vás zeptat……. před rokem a půl jsem proděla rakovinu děložního čípku-ozařování,chemoterapie a brachyoterapie. Jsem pacientkou vaší kliniky,ale bohužel strach a respekt mi nedovoluje se ještě zeptat pana docenta,tak prosím o odpověd vás.Je nějaká šance na otěhotnění???? Vaječníky mi nefungují po ozařování,ale jsou přece i jiné způsoby. Moc děkuji za odpověd a přeji hezký večer.Ještě moc děkuji za skvělou péči.

Andrea

Dobrý den,

bohužel, vzhledem ke změnám, které navodí ozařování ve struktuře dělohy je možnost následného otěhotnění a donošení gravidity naprosto raritní. JS

22.10.2009 | je možné očkováním proti rakovině děložního čípku | Irena Veselá
u děvčat, v jejichž rodinách je rakovina, očkováním proti rakovině děložního čípku probudit rakovinnové bujení? Velice mne to trápí, protože v naší rodině je rakovina ne nezvyklé onemocnění- rakovina žaludku, ledvin, prostaty u mužů…u žen bylo v minulosti TBC. Mám dvě vnučky a s jejich maminkou to řešíme-bojíme se, aby rodiné dispozice nezvítězily nad klady očkování…protože budeme vlastně rozhodovat o životech a zdraví děvčat- ne svých.

Mnohokrát děkuji za odpověď…Irena

Dobrý den,

jde o očkování uměle vyrobenými – viru podobnými – neinfekčními částečkami, tedy o jedno z nejbezpečnějších očkování vůbec. Rozhodně se není třeba vůbec obávat. JS

21.10.2009 | cytologie | dadaj
Dobrý den, ráda bych se Vás zeptala – před 3 mi měsíci mi bylo zištěno, že mám cytologii na 3- , takže mě pan doktor pozval za 3 měsíce znovu…..výsledek byl…prý mezi 8 a 9…..což se mu zdálo , že se to neuvěřitelně rychle tolik zhoršilo…..tak mě poslal do CGOP na další vyšetření….ale víc mi k tomu neřekl…..ať prý nedělám unáhlené závěry……co to podle Vašeho názoru může znamenat?…..mám jen jednoho partnera…manžela….a vždy jsem byla v pořádku…..i po dítěti(5 let)….nemůže na to mít nějaký vliv i HA?….dříve jsem jí nebrala….nyní 3 roky ano….mám jí vysadit či ne?…….děkuji za odpověď
Dobrý den,

přesné vyjádření k nálezu učiní lékař v ambulanci COP. Hodnocení cytologie v číselné škále (navíc ve škále, kde jsou hodnoty 8, 9..) se nedá interpretovat, nejde totiž o žádnou oficiální klasifikaci. Působení hormonální antikoncepce nemá na cytologické nálezy, resp. na jejich zhoršení vliv, tedy rozhodně z tohoto důvodu nemá smysl ji vysazovat. Souhlasím zcela s názorem, že optimální bude vyčkat specializovaného vyšetření a do té doby se rozhodně neděsit. JS

21.10.2009 | ockovani po konizaci | Iva JL
Dobrý den, v červnu 2008 jsem u vás podstoupila konizaci in-situ, CIN 3 (pokud si pamatuji dobře). Následovala pravidelná vyšetření a vše v pořádku, nakažená tkáň byla odstraněna všechna. Při poslední prohlídce mi moje doktorka velice doporučovala očkování proti HPV. Brzy mi bude 26let, jsem vdaná, s manželem si opravdu chceme být věrní a rádi bychom už se také začali pokoušet o těhotenství. Chtěla bych se zeptat, jestli tedy má očkování pro mě opravdu smysl. Již jsem se také setkala s názorem, že po prodělané nákaze si již tělo určité protilátky vytvořilo samo.

Moc děkuji za odpověď a přeji příjemný den. Iva

Dobrý den,

částečně s Vámi souhlasím – pro využití preventivního působení vakcíny je třeba předpokládat, že se můžete v budoucnosti od někoho nakazit, a to se zdá být konkrétně u Vás nepravděpodobné. V tomto kontextu je pro Vás význam vakcinace prakticky nulový. Není však pravdou, že po prodělané nákaze vznikají protilátky, a proto nemá očkování smysl. Protilátky vznikají jen asi u 50% nemocných, ale ve většině případů rychle mizí a nemají ochranný účinek. Tedy pro ženy, které prodělaly onemocnění, ale mohou se nakazit, má očkování rozhodně obrovský význam. JS

19.10.2009 | Konizace | dobart
Dobrý den pane doktore, velice se si cením, že je tu tato poradna. Předem děkuji. Mám k Vám jednu otázku, můj gynekolog mi doporučil podstoupit konizaci a jelikož jsem se dočetla, že se tento výkon dá provést i v ,,lokálce” tak Vás chci poprosit jestli by jsem se mohla k Vám objednat. Moje zpráva zní. Pacientka s poz. cytol. nálezem 10.2. ASC-H kontrola 29.9. H-SIL. Patolog žádá histologické ověření. Pacientka ještě plánuke graviditu. Děkuji Vám s pozdravem Lenka
Dobrý den,

v prvé řadě je třeba ověřit nález při kolposkopickém vyšetření, provést konizaci pouze na základě cytologie není adekvátním postupem. Mohu proto navrhnout kontrolu v ambulanci COP v pátek 6.11. v 8,30 (kontakt najdete na www.onkogyn.cz – Pro pacientky). Při nutnosti provedení konizace nevidím žádný problém v možnosti místního umrtvení. JS

19.10.2009 | Dobrý den | Božolé
chtěla bych se zeptat dne 6.10.sem byla na odstranění děložního čípku dnes sem si volala na výsledky a pan dokter mi oznámil že mi tam ještě něco zůstalo.Chtěla sem se zaptat
jestli se mám něčeho bát.
Dobrý den,

je mi líto, ale dotaz je příliš obecný. Záleží na řadě faktorů – jaký byl zákrok, jaké změny byly zjištěny a jaké změny dosahovaly do okraje řezu (tedy mohly být ponechány). Další postup a výše rizika se odvíjí také od věku, plánů na těhotenství, rozsahu předchozího zákroku atd. Jak vidíte nezbývá než se s prosbou o podrobnější vysvětlení obrátit s přesným zněním výsledku histologie na Vašeho lékaře. JS

1 – 10 | 11 – 20 | 21 – 30 | 31 – 40 | 41 – 50 | 51 – 60 | 61 – 70 | 71 – 80 | 81 – 90 | 91 – 100 | 101 – 110 | 111 – 120 | 121 – 130 | 131 – 140 | 141 – 150 | 151 – 160 | 161 – 170 | 171 – 180 | 181 – 190 | 191 – 200 | 201 – 210 | 211 – 220 | 221 – 230 | 231 – 240 | 241 – 250 | 251 – 260 | 261 – 270 | 271 – 280 | 281 – 290 | 291 – 300 | 301 – 310 | 311 – 320 | 321 – 330 | 331 – 340 | 341 – 350 | 351 – 360 | 361 – 370 | 371 – 380 | 381 – 390 | 391 – 400 | 401 – 410 | 411 – 420 | 421 – 430 | 431 – 440 | 441 – 450 | 451 – 460 | 461 – 470 | 471 – 480 | 481 – 490 | 491 – 500 | 501 – 510 | 511 – 520 | 521 – 530 | 531 – 540 | 541 – 550 | 551 – 560 | 561 – 570 | 571 – 580 | 581 – 590 | 591 – 600 | 601 – 610 | 611 – 620 | 621 – 630 | 631 – 640 | 641 – 650 | 651 – 660 | 661 – 670 | 671 – 680 | 681 – 690 | 691 – 700 | 701 – 710 | 711 – 720 | 721 – 730 | 731 – 740 | 741 – 750 | 751 – 760 | 761 – 770 | 771 – 780 | 781 – 790 | 791 – 800 | 801 – 810 | 811 – 820 | 821 – 830 | 831 – 840 | 841 – 850 | 851 – 860 | 861 – 870 | 871 – 880 | 881 – 890 | 891 – 900 | 901 – 910 | 911 – 920 | 921 – 930 | 931 – 940 | 941 – 950 | 951 – 960 | 961 – 970 | 971 – 980 | 981 – 990 | 991 – 1000 | 1001 – 1010 | 1011 – 1020 | 1021 – 1030 | 1031 – 1040 | 1041 – 1050 | 1051 – 1060 | 1061 – 1070 | 1071 – 1080 | 1081 – 1090 | 1091 – 1100 | 1101 – 1110 | 1111 – 1120 | 1121 – 1130 | 1131 – 1140 | 1141 – 1150 | 1151 – 1160 | 1161 – 1170 | 1171 – 1180