Onkogyn.cz | Poradny

0

Onkogyn.cz > Poradny > Poradna pro přednádorové stavy (prekancerózy, dysplazie)

Chcete-li položit dotaz do některé z poraden, musíte se nejprve přihlásit. Před prvním přihlášením je nutné se zaregistrovat.

foto2-3148246 Poradna pro přednádorové stavy (prekancerózy, dysplazie)
MUDr. Jiří SlámaPracuje na Gynekologicko – porodnické klinice 1. LF UK a VFN v Praze jako člen onkogynekologického týmu. Věnuje se gynekologické onkologii, především pak předrakovinovým změnám (prekancerózám) ženských pohlavních orgánů a gynekologické operativě.

Centrum Onkologické Prevence (COP) a přidružená internetová poradna nabízí péči a konzultace pro pacientky s abnormálními nálezy na děložním čípku, pochvě a zevních rodidlech. Odpovídáme na dotazy týkající se abnormálních cytologických a kolposkopických vyšetření, projevů infekce lidskými papilomaviry (HPV) a problematiky očkování proti HPV infekci. Zároveň poskytujeme informace pro pacientky před i po operačním zákroku na děložním čípku včetně problematiky následného těhotenství.

VÁŽENÉ TAZATELKY – před zadáním dotazu si prosím projděte archiv, většina otázek již byla několikrát probrána v různých obměnách – v dotazu se vždy snažte o maximální konkrétnost Vašeho problému – poradna slouží pouze ke konzultaci onkologických problémů v gynekologii – poradna není veřejné diskusní fórum a není určena ke komerčním prezentacím – odpověď na zadaný dotaz lze očekávat do 14 dnů od zadání – děkuji za pochopení, JS

31.3.2009 | Děložní čípek – výrustek | SimonaP
Vážený pane doktore, chtěla bych Vás poprosit o radu. Včera jsem ukončila poslední den menstruaci a zjistila při samovyšetřování, že můj děložní čípek má při vstupu do děložního hrdla na sobě kolem okraje po levé straně bulku, resp. okraj děložního čípku je tvrdší než zbytek okraje čípku. Není na omak hladký, jak je uváděno na obrázcích na netu, nebolí to, jen se obávám, aby to nebylo nic vážného, např. rakovina. Na gynekologické prohlídky docházím pravidelně každých 6 měsíců, lékařka mi vždy oznámila, že vše je v pořádku, poslední kontrola proběhla zhruba před měsícem, je možné, že by se rakovina objevila za tak krátkou dobu? Nemám žádné příznaky, výtok, bolesti, užívám antikoncepci Yadine, jen nyní jsem nesvá, co by to mohlo být, je mi 29 let. Děkuji velice za radu a přeji příjemný zbytek dne. Simona
Dobrý den,

struktura čípku se postupem času vyvíjí, stejně tak se mění i jeho konzistence v průběhu cyklu. Samovyšetřování považuji z mnoha důvodů za nesmyslné. Je-li vše při gynekologických prohlídkách bez problémů, pak se není čeho obávat. Vývoj rakoviny čípku je totiž záležitost let, nikoliv týdnů či měsíců. JS

30.3.2009 | laparoskopie | minlub
Dobrý den,25.3.2009 jsem podstpoupila laparoskopii.odstraňovali mi 2 cysty na levém vaječníku a rozrušovali srůsty po ovarectomii vpr. před 10 lety. Vejcovody byli prý průchodné.Chtěla bych se zeptat za jak dlouho se můžeme začít snažit o miminko a je normální že mám týden po operaci pořád nateklé a nafouklé břicho?

Děkuji

Tato otázka nesouvisí s problematikou onkologické poradny, odkazuji na specializovaná fóra týkající se neplodnosti. JS
29.3.2009 | dovolená u moře po konizaci | martina575
Dobrý den pane doktore,18.února 2009 jsem byla na konizaci děložního čípku,po 3.týdenní kontrole mi bylo řečeno,že se mi děložní čípek dobře hojí.Také užívám Chlorellu Pyrenoidosa (možná má přiznivý účinek na hojení).V polovině června plánuji dovolenou u moře.Můžu se koupat v moři?A když ano,tak nebylo by lepší si zavést do pochvy tampon namočený do medu(slyšela a četla jsem,že med má dobré účinky na poševní prostředí), aby se mi tam nedostala slaná voda a čípek by mohla poškodit?Předem moc děkuji za odpověď.
Dobrý den,

při nekomplikovaném zhojení není po šestinedělí potřeba zvláštní režim, tedy ani omezení koupání v moři. S ohledem na spíše negativní vliv tampónů vůči ošetřenému povrchu děložního čípku doporučuji nezavádět před plaváním v moři vůbec nic. JS

29.3.2009 | Přenos HPV | Kristýna@
Dobrý den, jsem očkovaná na HPV, muj minuly partner je udajne mel, pokud mne nakaza nehrozí, je mozny prenos na dalsiho partnera? Dekuji za odpoved.
Dobrý den,

jste-li plně chráněna, pak infekci ve vakcíně obsaženými typy HPV nezískáte ani nemůžete dále přenášet. JS

28.3.2009 | omezení po konizaci | katka židlíková
Dobrý den pane doktore, prosím o sdělení informací ohledně 6-ti týdenní doby na rekonvalescenci po konizaci. Zajímalo by mně, za jak dlouhou dobu mohu po konizaci navštěvovat solárium a chodit pravidelně na cvičení. Trpět 6 týdnů bych asi nevydržela.Děkuji za odpověď a přeji krásný den. Katka
Dobrý den,

solárium je možné navštěvovat prakticky ihned, cvičení pak cca po 10-14 dnech, tedy v době, kdy již je podstatná část defektu po operaci zhojena. JS

28.3.2009 | Kondylomata | Stella
Dobrý den, v lednu jsem si bjevila 2 bradavice na velkých stydkých pyscích.Byla jsem svým gynekologem poslána na odstranění chir. lžičkou.Zahojilo se to velice rychle.Bohužel nyní mě hodně svědí pochva ve vnitř i venku tak mám obavvy aby se mi zase neobjevily.Mohla bych jít ještě jednou na odstranění? Dost mě to trápí.Zajímalo by mě zda můžu mít pohlavní styk s přítelem, který je nemá, ale nejspíš mě nakazil.Nechci aby se mi objevovaly celý život. Je pro mě vhodné očkování cervarixem? a mohu kvůli bradivičkám onemocnět rakovinou? Chtěla bych mít v budoucnu děti. Je mi 21 let.
Dobrý den,

v případě opakovaného výsevu bradaviček je samozřejmě opakovaná léčba nezbytná (volba metody pak závisí na počtu bradaviček, lokalitě, velikosti atd.). Vzhledem k pohlavní přenosnosti bradaviček je více než vhodné, aby i partner byl odborně vyšetřen a případně i léčen (ideálně na kožní ambulanci). V případě neléčení je riziko opakovaného výsevu vysoké. Bradavičky nezpůsobují rakovinu (jejich příčina je v převážné většině nerakovinotvorný typ HPV), jsou však rizikem, že spolu s touto nákazou přišla i nákaza rakovinotvornými typy HPV, které v budoucnu mohou rakovinu způsobit. Očkování je jistě vhodné jako prevence rakoviny, při současném vědomí, že Cervarix nemá vliv na prevenci proti bradavičkám a také, že žádná vakcína neovlivní infekci, která vznikla ještě před očkováním (tedy i očkované ženy musí dále docházet na pravidelné gynekologické kontroly). JS

28.3.2009 | metaplazie | Jancice
Dobrý den pane doktore, můj gynekolog mě poslal do COPU s touto zprávou: KOLPO TZ, metaplazie +-+, stac. nález. V cyto žl. buňky norm, LG SIL ( 2015). Můžete mi prosím vystvětlit co to znamená? V COPU jsem absolvovala první vyšetření a za 2 týdny bych měla absolvovat biopsii. Je mi 31 let. děkuji
Dobrý den,

cytologický stěr vyslovil podezření na přítomnost lehkých předrakovinových změn. Nyní je třeba zhodnotit vizuální nález při kolposkopickém vyšetření a posoudit, zda je míra závažnosti v souhlase s cytologickým stěrem. Tuto informaci má posléze potvrdit či vyvrátit biopsie – odběr malé části tkáně z nejvíce podezřelé části čípku. Podle výsledků bude navržen další postup – u mírných změn spíše sledování, u změn závažných pak ošetření. JS

27.3.2009 | endometrioza | orlice
Dobrý den pane doktore.Byla mi provedena konizace čípku s následným výsledkem,že jsem měla endometriozu na tom čípku,můžete mi k tomu něco říci?
Dobrý den,

endometrióza je onemocnění charakterizované přítomností sliznice děložní dutiny mimo svojí obvyklou lokalizaci. Na děložním čípku je méně častá, projevuje se zde jako tmavé puchýřky (tzv. blebs). U většiny žen v této lokalizaci nepůsobí žádné obtíže, někdy může být příčinou krvácení. Při nálezu endometriózy na děložním čípku je vhodné pátrat i po možných ložiscích jinde – zejména na vaječnících a v pánvi. Endometrióza je totiž příčinou chronických bolestí a neplodnosti. JS

27.3.2009 | cytologie | Ilona1
Dobrý den pane doktore, je mi 35let,mám 16leté dítě.14.7.2008jsem měla poprvé zhoršenou cytologii..a to ASC-US v TZ a metaplázie,doderlein. Další cytologie byla 20.10.2008a tam vyšel zase ASC-US,metaplázie,cytolýza, zvětšená jádra,doderlein. Kontrola teď v březnu18.3.2009 zevn š bpn,pochva s mírným mykot.floure,kolpo metaplsie,jinak nesusp,zánět.Dostala jsem Clotrimazol al200 6tabl.,a Gynoflor 6tabl.Jak to doberu mám přijít na kolpo popřípadě multipunch biopsii. Nikdy jsem žádné problémy záněty či výtoky neměla.Tablety jsem takhle brala poprvé,proto jsem z toho celke vyděšená. Prosím ,můžete mi k těmto výsledkům něco říct??Hrozí mi rakovina či HPV?

Předem moc děkuji za odpověďIlona

Dobrý den,

cytologický stěr hodnocený jako ASC-US (atypické dlaždicové buňky nejasného významu) je nejčastěji zapříčiněn zánětem nebo hojivými procesy, v malém procentu však mohou být přítomny i předrakovinové změny. U žen nad 30 let je velmi výhodné při opakování tohoto nálezu provést test na HPV, je-li negativní – následuje kontrola za 1 rok, je-li pozitivní – je třeba pátrat po možných závažnějších změnách a případně odebrat biopsii. JS

27.3.2009 | cytologie | Tamara
Dobrý den, ráda bych se prostřednictvím Vašich stránek zeptala zda je postup mého pana doktora správný. V květnu minulého roku (1/2 roku po druhém porodu) mi vyšel na cytologii tento nález-Atypické žlázové buňky, pravděpodobně benigní, endocervikální. Co to znamená jsem si našla až v jedné z Vašich odpovědí. Od pana doktora jsem se dozvěděla pouze, že to vyjde desetině žen. Po půl roce mi byl stěr zopakován a udělán ultrazvuk čípku a vyšlo mi z cytologie mírný zánět, a bylo mi řečeno, že to tam má každá druhá. Teď po 4 měsicích jsem opět byla na stěru a čekám na výsledek. Žádná léčba třeba kvůli tomu zánětu neproběhla. Pokud mi nyní cytologie dopadne v pořádku další kontrola prý bude až za rok. Je tedy postup správný? Nerada bych, aby se něco prošvihlo. Ještě bych se chtěla zeptat, zda by nebylo dobré nechat se očkovat. Je mi 32 let, 2 malé děti. Děkuji za odp.
Dobrý den,

kontrolní vyšetření při nálezu atypií žlázových buněk jinak nespecifikované kategorie (AGC – NOS) je zcela adekvátní postup. Velmi vhodné bývá před kontrolním vyšetření podat antibiotickou léčbu, neboť nejčastější příčinou tohoto nálezu je zánět. Je-li výsledek kontroly v normě (nevykazuje-li již nález atypických buněk), je možné sledovat ve standardním intervalu po 12 měsících. Při opakovaně abnormálním nálezu je naopak vhodné provést test na HPV, případně rovnou doporučit provedení malého zákroku. Očkování je vhodné jako prevence před novou nákazou HPV při současné nutnosti docházet i nadále na pravidelné gynekologické kontroly. Hlavní význam má v případě, že je žena v riziku možného získání nové nákazy (nový partner, nová partnerka současného partnera apod.). JS

27.3.2009 | endometriosis | vera z
Přeji krásný den,můj dotaz je v roce 2002 jsem byla na hysterectomiam abdominalis simplex,pak2007 salpingectomian 1.dx,letos jsem podstoupila operaci 1.dx.,andexectomiam l.sin.,adhesiolysen IIst. propter cystis ovarii 1.sin.,endometriosis.Před operací jsem měla zvýšené CA125,CEA neg. Ted mám pořád bolesti v levém podbříšku a tlačí se mi to ke konečníku,nevím jestli je to jen období přechodné po operaci nebo to signalizuje že je něco v nepořádku.Předem děkuji za odpověď
Dobrý den,

endometrióza je onemocnění, při kterém je sliznice z děložní dutiny v jiné – nepatřičné lokalizaci. Obvyklým projevem jsou bolesti, vznik cyst, srůstů a neplodnost. Po operaci se může navíc vytvořit i řada dalších problémů – hematom v pánvi, mohou se akcentovat srůsty atd.. Nejvhodnější je v takovém případě vyhledat odbornou pomoc a zhodnotit všechny faktory, které by mohly být příčinou pooperačních obtíží. JS
