Onkogyn.cz | Poradny

0

Onkogyn.cz > Poradny > Poradna pro přednádorové stavy (prekancerózy, dysplazie)

Chcete-li položit dotaz do některé z poraden, musíte se nejprve přihlásit. Před prvním přihlášením je nutné se zaregistrovat.

foto2-9516443 Poradna pro přednádorové stavy (prekancerózy, dysplazie)
MUDr. Jiří SlámaPracuje na Gynekologicko – porodnické klinice 1. LF UK a VFN v Praze jako člen onkogynekologického týmu. Věnuje se gynekologické onkologii, především pak předrakovinovým změnám (prekancerózám) ženských pohlavních orgánů a gynekologické operativě.

Centrum Onkologické Prevence (COP) a přidružená internetová poradna nabízí péči a konzultace pro pacientky s abnormálními nálezy na děložním čípku, pochvě a zevních rodidlech. Odpovídáme na dotazy týkající se abnormálních cytologických a kolposkopických vyšetření, projevů infekce lidskými papilomaviry (HPV) a problematiky očkování proti HPV infekci. Zároveň poskytujeme informace pro pacientky před i po operačním zákroku na děložním čípku včetně problematiky následného těhotenství.

VÁŽENÉ TAZATELKY – před zadáním dotazu si prosím projděte archiv, většina otázek již byla několikrát probrána v různých obměnách – v dotazu se vždy snažte o maximální konkrétnost Vašeho problému – poradna slouží pouze ke konzultaci onkologických problémů v gynekologii – poradna není veřejné diskusní fórum a není určena ke komerčním prezentacím – odpověď na zadaný dotaz lze očekávat do 14 dnů od zadání – děkuji za pochopení, JS

21.3.2009 | změny na děložním čípku | lenka100
Dobrý den, při preventivní prohlídce mi byly zjištěny změny na děložním čípku, momentálně čekám na výsledky biopsie. Zajímaly by mě všechny způsoby přenosu viru HPV, měla jsem v životě pouze jednoho partnera a on měl pouze mě, aspoň to tvrdí, dejme tomu, že je to pravda, jak jsem se mohla nakazit? Asi bych měla dodat, že jsem byla všemožně vyšetřována kvůli neplodnosti (rentgen průchodnosti vejcovodů, laparoskopie, hysteroskopie), dvakrát jsem byla na umělém oplodnění, nakonec mi zjistili vysoké množství protilátek, užívala jsem prednison a pravděpodobně díky tomu jsem spontánně otěhotněla a narodil se nám syn. Mohlo užívání prednisonu podpořit infekci? Předem děkuji za odpověď.

Lenka

Dobrý den,

zdaleka ne všechny změny na děložním čípku souvisí s HPV infekcí. Dokonce i závažné předrakovinové změny nemají zjistitelnou příčinu v HPV ve 100%. Přesto je však nutné zvážit, zda přeci jen nedošlo k nákaze i jinou formou, neboť dostačující bývají i různé nekoitální sexuální aktivity včetně různých forem “mazlení”. Nezřídka tak může dojít k nákaze i v době, kdy ještě neproběhl první pohlavní styk. Je-li již infekce přítomna, pak léky potlačující imunitu (kam patří i prednison) samozřejmě mohou podporovat její negativní dopady. JS

20.3.2009 | Aldara | MCH
Ještě pokládám jeden dotaz, na který jsem nenašla odpověď v archivu odpovědí (pozn.: ony se hůře prohledávají, poněvadž nejsou indexovány a searchovány fulltextově, je je třeba procházet po jedné, proto se možná i množí opakující se dotazy, na což často upozorňujete). Myslím, že odpověď může posloužit i jiným ženám: Máte nějaké informace k tomu, že je nemožné již jednou otevřený, ale nedovyužívaný sáček Aldary použít znovu, a to např. ani při nějakém jeho speciálním skladování? Např. ztrácí se účinná látka apod.? V lékarně nevěděli dát odpověď a na SÚKL jsem se nedopsala… Dále se v příbal. letáku píše: “Aldaru nepoužívejte déle než 16 týdnů při léčbě jedné epizody kondylomat”. Tedy nezmizí-li kondylomata po 16 týdnech není již doporučováno pokračovat a zmizí-li a objeví-li se znovu je možné znovu s léčbou začít? Nebo je to celé dotaz spíše na imunologa?

Děkuji za vaše vyjádření, MCH

Dobrý den,

otázka by měla směřovat spíše na výrobce či distributora (kontakt naleznete na webu), chceme-li zajistit garantovanou účinnost nezbývá než dodržovat výrobcem doporučený návod, přesto lze předjímat, že i u Aldary bude existovat určitá širší tolerance použití. Délka léčby je určena studiemi, vychází z faktu, že ty změny, které nezmizí za daný interval, je třeba léčit jinou metodou či lékem. Dojde-li k recidivě již vyléčených změn, pak je možno využít Aldaru opakovaně. Interval odstupu od 1. léčby však není stanoven a je třeba postupovat vždy individuálně se zohledněním místa výsevu, počtu bradavic, rychlosti výsevu po předchozí léčbě atd. JS

20.3.2009 | VaIN část 2) | MCH
Děkuji velice za Váš čas při zodpovězení mého dotazu o VaIN ze 6.3. Píšete o vhodnosti odběru biopsie pro diagnostiku, a co testace na HPV? Pomůže při stanovení optimální léčby? Ohledně Aldary, v příbalovém letáku se píše, “neaplikujte Aldaru do pochvy” a také “krém neaplikujte do vnitřních tělních prostor”. Může být tedy Aldara účinná na VaIN i při pouhé aplikaci vně nebo se ví nově v odborných kruzích o možnosti její aplikace i dovnitř? (např. jsou výsledky nějakých studií apod.?) Věřím, že se zabývá vaše pracoviště i problematikou VaIN, protože bych se k Vám ráda objednala?

Opět předem děkuji za odpovědi, MCH

Dobrý den,

testování na HPV je sice v oblasti pochvy možné, ale v klinické praxi se využívá jen zřídka, nemá totiž prakticky význam pro změnu léčebného plánu. Aldaru je možno aplikovat i do pochvy, což je doloženo několika studiemi. Neměla by však být aplikována na děložní čípek. Z toho vyplývá nutnost aplikace při kontrole zrakem, či za pomoci druhé osoby. Objednání do našeho COP je samozřejmě možné, je však třeba počítat se značnou nadimenzovaností ambulance, a tedy i delším termínem. Kontakty najdete na www.onkogyn.cz. JS

17.3.2009 | příčiny chronického zánětu děložního čípku | chety77
Dobrý den, biopsií mi zjistili, že mám chornický zánět děložního čípku. Chci se zeptat, co může být možnou příčinou tohoto zánětu, jaká je proti tomu prevence a zda má jít můj přítel také k doktorovi..

Děkuji moc L.K.

Dobrý den,

nejčastější příčiny jsou 2: infekce některými bakteriemi a bakteriím podobnými ikroorganismy (chlamydie, mykoplazmata) a nebo poruchy rovnováhy přirozeně se vyskytujících mikroorganismů v pochvě (tzv. bakteriální vaginóza). Léčba je v obou případech pomocí antibiotik, v prvém případě, který je obvyklejší je nutná léčba všech sexuální partnerů (obvykle není třeba jejich vyšetření, léčbu předepisuje gynekolog spolu s léky pro Vás). Prevence je všeobecná – hygiena pohlavního života, absence promiskuity, pravidelná gynekologická preventivní péče atd. JS

16.3.2009 | otěhotnění po rekonizaci | 232kacka
Dobrý den.Prosím o radu a názor.Je mi 27let,jsem po rekonizaci,mám za sebou 3 opezace.V této době je zatím vše v pořádku.V létě tohoto roku bych chtěla otěhotnět.Chci se zeptat.Jaké mám šance na otěhotnění a zda vůbec se mám o těhotenství pokoušet.2 lékaři to nevidí jako problém,ale má lékařka v tom vidí problém.Nevím,co si z toho mám vzít.Děkuji moc za radu,Katka
Dobrý den,

otěhotnění obvykle nebývá problém (souvislost mezi konizací a plodností je velmi malá), potíží však může být samotný průběh těhotenství. Opakované konizace přinášejí vyšší riziko samovolného potratu a předčasného porodu nezralého plodu. Za velmi vhodné se ukázalo ultrazvukové posuzování délky čípku v průběhu těhotenství, které dokáže případné riziko odhalit a umožnit včasnou léčbu. Osobně však neshledávám žádné důvody proč Vás od těhotenství zrazovat. JS

16.3.2009 | HPV virus | lenna22
Dobrý den pane doktore,
je mi 35 let a v červnu minulého roku jsem podstoupila konizaci děložního čípku. Teď při kontrole mi paní doktorka zdělila, že tam mám znovu nález. S partnerem jsem 13 let a od zákroku používáme vždy při styku kondom. Je možné i přesto mít tento virus znovu? A ještě se chci zeptat, zda i v mém věku je možné očkování. Moc děkuji za odpověď.
Dobrý den,

příčin může být hned několik. Vůbec nejčastější je, že při konizaci byla odebrána část čípku obsahující buňky změněné do předrakovinového stádia, ale byly ponechány buňky, které jsou HPV pouze infikovány. Obvykle totiž oblast již změněných buněk lemují buňky dosud nezměněné, ale již virem infikované. Při operaci však takovou oblast nelze odlišit od zdravého čípku. Vždy se sice snažíme odstranit i malou část vizuálně zdravého čípku, aby bylo i toto potenciální ohrožení pro budoucnost zlikvidováno, ale nikdy nelze přesně odhadnout jak radikální musíme být. Z ponechaných buněk v lůžku po konizaci může (nezlikviduje-li je vlastní obranyschopnost pacientky) vzniknout s různě dlouhým časovým intervalem opakovaný abnormální nález. Naštěstí je dnes k dispozici test na HPV, který umožňuje u každé ženy cca 1 rok po konizaci zjistit, zda toto riziko nese či nikoliv. JS

16.3.2009 | Prenos HPV | Dasa
Dobry den, muj dotaz je velmi podobny predeslemu, presto ale se musim zeptat. Je mi 40 let, 2 deti. Pristi tyden jsem objednana na konizaci ( spatny vysledek cytologie, konizace byla doporucena laboratori ). Jsen vdana 21 let a muj manzel je a byl mym jedinym sexualnim partnerem, on sice ve svych 17 letech jine partnerky mel, ale od naseho seznameni pry zadnou jinou partnerku nemel. K prvnimu styku doslo po asi 10 mesicich od seznameni. Je mozny jiny zpusob prenosu HPV ? Jeste jsem se chtela zeptat, zda ma pro me po konizaci vyznam ockovani. Dekuji moc za odpoved.Dasa
Dobrý den,

možné příčiny jsou v zásadě dvě. 1. HPV může přetrvávat i desítky let v čípku děložním, aniž by se jakkoliv projevil (viz dotaz a odpověď níže), 2. dále také platí, že rozhodně ne všechny předrakovinové změny jsou způsobeny HPV, na jejich rozvoji se podílí i jiné faktory. Je sice patrno, že podíl HPV infekce na jejich rozvoji narůstá s jejich stoupající závažností, ale ani u nejtěžších předrakovinových změn nedosahuje 100%. JS

15.3.2009 | doba získání hpv viru | Martina Novak
Dobrý den, pane doktore, je mi 38let a mám 3 děti. Lékař mi zjistil hpv virus. Jsem z toho úplně v šoku, protože jsem manželovi věrná a dosud jsme si patrně mylně myslela, že i on mně. Od tohoto zjištění nespím, manželovi nevěřím a nemohu se s ním ani bavit.Když mé chování nechápal a zeptal se, tak jsem ani nepředpokládala jinou odpověď na mou otázku, s kým ještě má, nebo měl pohlavní styk, než že s nikým. Z Vašich odpovědí jsem se dočetla, že virus může v těle být i několik let a nezpůsobovat žádné změny v cytologii.Cytologii mám mírně zhoršenou již rok, ale až nyní, když se to nesrovnalo a mám stále stejný stav, mi byl udělán test na hpv virus.Nevěřím tomu, že mám v těle virus již před svatbou, kdy mi bylo 20let.Prosím o odpověď, zda-li jsou výjimky a virus může být v těle i tolik let. Mnohokrát děkuji za odpověď.
Dobrý den,

rozhodně nejste výjimkou, naopak! Pro virus je více než obvyklé, že v těle přetrvává i mnoho desítek let, navíc k přenosu není potřeba ani “dokonaného” pohlavního styku. Jsou vědecky podložená data, že k přenosu postačují i některé formy “mazlení”. S největší pravděpodobností jste HPV získala již v době začátků Vašeho pohlavního života (tak jako většina žen) a k projevu změn ve virem napadených buňkách došlo až nyní (což je opět velmi typické). JS

15.3.2009 | operace | lucineta
Dobry den,preposilam vam text meho nalezu.Jaky je vas nazor na dalsi lecbu.Je mi 34 let a mam obavy z dalsi lecby.moc dekuji Lucka.*****stroma cipku na povrchu s tezce dlazdicovym epitelem.prechazi ve struktury infiltrativne rostouciho stredne diferencovaneho spinocelularniho karcinomu,ktery difuzne infiltruje prilehle stroma.V jedne z castic na povrchu i epitel endocervikalniho typu bez dysplatickych zmen.
Dobrý den,

nález prokazuje rakovinový nádor povrchové výstelky děložního čípku, bohužel nic neříká o plošné velikosti ani hloubce postižení což jsou základní informace pro určení tzv. stádia onemocnění. Podle stádia je posléze navrženo řešení – u časných stádií operace, u pokročilejších kombinace ozařování a chemoterapie. JS

14.3.2009 | Polyp na děložním čípku | A.Zarybnicka
P ane doktore, prosim o odpověď. Před 9 lety mi byla provedena konizace děložního čípku. Od té doby chodím každý půlrok na kontroly. Až do října minulého roku bylo údajně vše vpořádku. Nyní jsem byla v březnu zase na pravidelné kontrole a pan doktor objevil polyp po doteku krvácející. S obavami čekám na výsledek citologie. Bude v pondělí za týden. Bezohledu na výsledek prý musím na kyretáž a zlikvidování polypu. Je mi 51 let a stále ještě menstruuju. Celých těch devět let po konizaci mám prodlouženou menstruaci , nejprve slabě pak tři dny silnělší a pak zase slabě , celkem skoro čtrnáct dní. Myslíte, že je možné, že jsem celých devět let měla v těle displazii a teď se projevila. Jsem vdaná 30 let a mám tři děti s jedním mužem. To jen , co se týče mé promiskuity. Děkuji za odpověď. Anna
Dobrý den,

polyp obvykle vzniká nejčastěji u žen kolem 50. roku života jako reakce na místní dráždění výstelky dělohy. Nejčastější příčinou je zánět a hormonální nerovnováha (ve Vašem věku relativně časté problémy). Předrakovinové změny nebo dokonce rakovina jsou jako původci polypu relativně vzácné. Přístup navrhovaný Vaším gynekologem je velmi rozumný, polyp je nutné odstranit a pečlivě vyšetřit. Jako součást odstranění polypu je spíš než kyretáž vhodná modernější metoda – tzv. hysteroskopie, pomocí které je dutina dělohy i kanálek čípku děložního vizuálně zhodnocen a případný další polyp také odstraněn. Kyretáž je navíc možno po hysteroskopii připojit k doplnění celého zákroku. JS

14.3.2009 | srůst po hysterektomii | petraaa
Dobrý den, předem se velice omlouvám, že můj dotaz není na místě. V dubnu 2008 jsem u Vás podstoupila hysterektomii, v pondělí na kontrole sděleno, že pravděpodobně v září na laparoskopii -odstranit srůst z jizvy. Jen jsem se chtěla optat, zda-li je zákrok jednoduchý a jak dlouho potrvá rekonvalescence. Děkuji a ještě jednou se omlouvám. Petra R.
Dobrý den,

délka hospitalizace i náročnost operace je poměrně individuální a vzájemně se pomiňuje (tj. platí, že větší srůsty = větší operace = delší pobyt v nemocnici). Nejsou-li srůsty příliš veliké, pak jde o relativně malý zákrok s hospitalizací maximálně na 2-3 dny. Rekonvalescence nebývá dlouhá, návrat k běžnému životu je možný cca za týden. JS
