Onkogyn.cz | Poradny

0

Onkogyn.cz > Poradny > Poradna pro přednádorové stavy (prekancerózy, dysplazie)

Chcete-li položit dotaz do některé z poraden, musíte se nejprve přihlásit. Před prvním přihlášením je nutné se zaregistrovat.

foto2-9156501 Poradna pro přednádorové stavy (prekancerózy, dysplazie)
MUDr. Jiří SlámaPracuje na Gynekologicko – porodnické klinice 1. LF UK a VFN v Praze jako člen onkogynekologického týmu. Věnuje se gynekologické onkologii, především pak předrakovinovým změnám (prekancerózám) ženských pohlavních orgánů a gynekologické operativě.

Centrum Onkologické Prevence (COP) a přidružená internetová poradna nabízí péči a konzultace pro pacientky s abnormálními nálezy na děložním čípku, pochvě a zevních rodidlech. Odpovídáme na dotazy týkající se abnormálních cytologických a kolposkopických vyšetření, projevů infekce lidskými papilomaviry (HPV) a problematiky očkování proti HPV infekci. Zároveň poskytujeme informace pro pacientky před i po operačním zákroku na děložním čípku včetně problematiky následného těhotenství.

VÁŽENÉ TAZATELKY – před zadáním dotazu si prosím projděte archiv, většina otázek již byla několikrát probrána v různých obměnách – v dotazu se vždy snažte o maximální konkrétnost Vašeho problému – poradna slouží pouze ke konzultaci onkologických problémů v gynekologii – poradna není veřejné diskusní fórum a není určena ke komerčním prezentacím – odpověď na zadaný dotaz lze očekávat do 14 dnů od zadání – děkuji za pochopení, JS

14.3.2009 | srůst po hysterektomii | petraaa
Dobrý den, předem se velice omlouvám, že můj dotaz není na místě. V dubnu 2008 jsem u Vás podstoupila hysterektomii, v pondělí na kontrole sděleno, že pravděpodobně v září na laparoskopii -odstranit srůst z jizvy. Jen jsem se chtěla optat, zda-li je zákrok jednoduchý a jak dlouho potrvá rekonvalescence. Děkuji a ještě jednou se omlouvám. Petra R.
Dobrý den,

délka hospitalizace i náročnost operace je poměrně individuální a vzájemně se pomiňuje (tj. platí, že větší srůsty = větší operace = delší pobyt v nemocnici). Nejsou-li srůsty příliš veliké, pak jde o relativně malý zákrok s hospitalizací maximálně na 2-3 dny. Rekonvalescence nebývá dlouhá, návrat k běžnému životu je možný cca za týden. JS

14.3.2009 | Ještě jednou krvácení.. | renata66
Pane doktore, omlouvám se, ale svůj problém jsem sice popsala, ale nezeptala se. Zajímá mě Váš názor, zda je možné aby bylo krvácení u zánětu čípku a co si myslíte o navržené terapii. Děkuji. Renata H.
Dobrý den,

kontaktní krvácení (po styku, po vyšetření) je jedním z projevů zánětu děložního čípku. Příčinou však může být také současně přítomná předrakovinová změna, polyp a samozřejmě i rakovinový nádor. O navržené léčbě jsem se vyjádřil níže, platí za předpokladu, že je má hypotéza původu onemocnění správná (skutečně velmi těžko mohu být zcela konkrétní, aniž bych znal nález z vyšetření). JS

13.3.2009 | zanet delozniho cipku | Petra33
jeste jsem se chtela zeptat jestly bych nemela raci brat antibiotika kdyz mam zanet delozniho cipku jsem totiz v nemecku a byla jsem zde u lekarky a sla jsem s problemem uplne jinym mam po soulozi rybi zapach udelala mi vseljake stery a ze to posle do laboratore a samozrejme to musim platit a neni to zrovna levne predepsala mi fluomycinN a vigiC a docetla jsem se na inter.strankach ze jsou to volne prodejne prasky v lekarne dekuji za odpoved a doufam ze rozumite co jsem vam chtela napsat
Dobrý den,

udávaný příznak by mohl svědčit pro poruchu rovnováhy bakterií v pochvě tzv. bakteriální vaginózu (součástí obrazu je rybí zápach, změna kyselosti pochvy, nález zvláštních buněk v mikroskopickém vyšetření a typický obraz výtoku). Druhotně k bakteriální vaginóze může přisedat zánět čípku, který však ustupuje s vyléčením poševního prostředí. K léčbě jsou však nutná antibiotika, samozřejmostí je, že je správně určena diagnóza (což bez vyšetření těžko posoudím). Paradoxně ke stanovení diagnózy bakteriální vaginózy nepomůže žádný speciální stěr apod. postačí jednoduché testy při gynekologickém vyšetření (stanovení pH v pochvě, test výtoku s hydroxydem draselným). Uvedené léky působí desinfekčně, mohou pomoci v řadě potíží, nikoliv však ve všech. Bakteriální vaginoza je bohužel jedním z nich. JS

13.3.2009 | zanet delozniho cipku | Petra33
Dobry den dnes jsem byla na gynekologii a zjistily mi zanet delozniho cipku chci se zeptat je nutne aby muj pritel sel na urologii si nechat udelat ster jestly take neco ma?dekuji za odpoved
Dobrý den,

předpokládáme, že původce zánětu děložního čípku může být téměř vždy sexuálně přenosný, a tak je rozhodně nutné partnera léčit spolu s Vámi. Obvyle postačuje nasazení identické léčby jako u Vás, a proto stěr u muže nebývá potřeba. JS

12.3.2009 | HPV, nádor, těhotenství | romana z.
Dobrý den pane doktore, již rok řeším HPV virus, cytologie mi vycházela LG SIL, ASCUS, po výsledcích biopsie jsem měla přijít na kontrolu za půl roku. Dva měsíce po biopsii jsem byla hospitalizována v nemocnici a byl mi odoperován 12 cm nádor i s celým vaječníkem. Naštěstí nezhoubný. Po půl roce jsem přišla na kontrolu, výsledky cytologie naprosto v pořádku (MOP? také) ale prý HPV je silně pozitivní, na kontrolu se mám dostavit za rok. A teď nevím, jak se rozhodnout dál, prosím poraďte. Antikoncepční pilulky prý z části napomáhají udržovat HPV v těle, mohla bych je přestat užívat, zároveň mi ale údajně hlídají druhý vaječník, před nádory. Mám je užívat dál? Je mi 25 let, časem bych se chtěla pokusit otěhotnět, jsou nějaké komplikace s jedním vaječníkem? Doktor mi řekl, že očkování je u mě zbytečné, ačkoliv všude čtu, že se očkují i ženy (při) po HPV…. Jakto, že mám cytologii v pořádku, když je HPV silně pozitivní? Co to pro mě znamená, mohu očekávat další špatné výsledky cytologie? Je vyšší riziko, že se mi vytvoří další nádor i na druhém vaječníkku? Moc bych si přála děti a nevím, jestli mohu ještě čekat až dostuduji, nebo si radši pospíšit. Předem moc děkuji za odpovědi, s pozdravem Romana Z.
Dobrý den, myslím, že máte až přespřílišné obavy. Zde jsou důvody proč se nebát: 1. HPV infekce je ve Vaší věkové kategorii velmi častá, většina lidí se s ní (aniž by ji jakkoliv zaznamenala) vyrovná díky vlastní obranyschopnosti. 2. Informace o silné pozitivitě HPV je tak u Vás zcela bezpředmětná, protože HPV je pouze rizikový faktor, který stojí za rozvojem předrakovinových změn. V těle se nejčastěji ale nachází v tzv. latentní podobě – tj. je přítomna infekce, ale nepůsobí žádné změny – proto je cytologie v pořádku. 3. Výše uvedené informace vedou k logickému doporučování očkovat i ženy HPV pozitivních – vychází se z předpokladu, že žena se infekce dříve či později zbaví, ale že se může opakovaně nakazit, čemuž ovšem již vakcína zabrání. Předpokladem je však pravidelná gynekologická péče, která zajistí případné ošetření u malého procenta žen, kde naopak infekce nezmizí, ale vede k rozvoji předrakovinových změn. 4. Rizika spojená s užíváním antkoncepce a rozvojem HPV podmíněných změn jsou velmi malá a jednoznačně je lze upozadit před výhodami, které antikoncepce přináší, a to včetně prevence rozvoje cyst. 5. Rozvoj cyst je dán zcela odlišnými faktory a s nálezem na děložním čípku nikterak nesouvisí.

JS

12.3.2009 | Krvácení | renata66
Dobrý den pane doktore, mám jen jeden malý dotaz. Je mi 42 let, jsem rok po konizaci(LEEP) v onkogyn.centru v Motole s výsledkem CIN III těžká dysplazie, nezasahuje do transformační zóny. Chodím na pravidelné prohlídky. V prosinci jsem byla na kontrole u svého gynekologa, dělal mi odběr cytologie a výsledek byl v pořádku. Další kontrolu jsem měla plánovanou za půl roku.Teď mám asi 2 měsíce krvácení mimo cyklus, nepravidelné.Dnes jsem byla u svého gynekologa a po prohlídce mi řekl,že si myslí, že mám zánět děl.čípku, že povrh je strašně křehký a když se ho dotkl pri vyšetření tyčinkou tak to začalo hned krvácet. Naordinoval mi vaginální tablety Klion D 1000 na 10 dní a po využívání mám přijít na kontrolu. Pane doktore, omlouvám se jestli jsem další z dotazů které jste už určitě zodpověděl a moc děkuji za odpověď. Pracuji jako anesteziologická sestra, možná jsem profesionálně zdeformovaná a mám nato jiný náhled, ale mám strach – asi zbytečný.Tak ještě jednou moc děkuji za odpověď. Renáta Holečková
Dobrý den,

kontaktní krvácení po předchozím ošetření děložního čípku pro předrakovinové změny je způsobeno několika faktory. Vůbec nejčastější je neléčený nebo nedostatečně léčený průvodní zánět, který je u předrakovinových změn spíše pravidlem. Samozřejmě je vždy třeba vyloučit i opakování předrakovinových změn, jejichž recidiva je nejčastější v prvních dvou letech po zákroku. Správným postupem je antibiotická léčba s následnou kontrolou. Trvalý a optimální efekt léčby v případě zánětu však lze očekávat pouze od léčby celkové (tablety, injekce) v dostatečně dlouhém (obvykle 3-4 týdny) a razantním (obvykle je nutná kombinace 2 antibiotik) režimu. Kontrolní vyšetření po léčbě musí zhodnotit nález především ve smyslu vyloučení opakování (recidivy) předrakovinových změn. JS

11.3.2009 | Mám HPV virus | zackova Jitka
Dobrý den,, je mi 30 let, mám 8 letého syna. Před čtyřmi lety mi zjistili HPV virus, stále s ním bojujeme. Pro mne to znamená,pravidelné kontroly po 3 měsících, ale stále mne k tomu trápí neustálé svědivé výtoky. Před týdnem mne pan doktor poslal na výkon zvaný LEEP. Chtěla jsem se zeptat – pomůže mi tento zákrok v tom, aby výtoky zcela zmizely? A jak velká pravděpodobnost je, že bych dostala rakovinu děložního čípku? Pane doktore, v noci už skoro nespím. Mám strach, že dostanu rakovinu a můj syn tu zůstane sám. Mohl by jste mi prosím odpovědět na mé otázky? Moc děkuji
Dobrý den,

bohužel Vám na základě informací vyplývajících z Vašeho dotazu nemohu odpovědět příliš konkrétně. HPV infekce je velmi častá, zejména u mladých lidí, ale důvodem pro sledování jsou až její projevy – tzv. předrakovinové změny postihující zejména děložní čípek. Takto změněný a křehký povrch děložního čípku snadno postihne i zánět, který může být příčinou vleklých výtoků (nutné je však vyloučit i jiné příčiny). LEEP je zkratka pro nejčastější metodu ošetření děložního čípku tzv. konizaci – malou operaci, při které se postižená část čípku (vytváří zde ložisko přirovnávané laicky k vřídku) vyřízne. U většiny žen se takto vyřeší předrakovinové změny, u řady žen (ne však u všech) se navíc vyřeší i problematika výtoků. JS

10.3.2009 | Bradavičky na genitáliích | isabella
Dobrý den pane doktore, je mi 31 let, jsem bezdětná, asi před měsícem se mi na genitálii udělaly takové bradavičky, cca 4, nebolí, nesvědí, ale jsou nehezké na vzhled. Mám stálého partnera, já jsem věrná a muže nestřídám, on … netuším. Pročítala jsem tady vaše dotazy a odpovědi, přesto se chci zeptat, co by to mohlo být, popřípadě, jak to léčit ???

Děkuji za odpověď

Dobrý den,

příčin může být více, nejčastější jsou pohlavní bradavice neboli kondylomata. Určitě neotálejte s odborným gynekologickým nebo dermatologickým vyšetřením, které zároveň stanoví optimální způsob léčby. JS

9.3.2009 | Teratom,cysty | minlub
Dobrý den,
ve 14 letech jsem byla operována klasicky pro teratom a další 3-4 cysty vaječníku o velikostech do 9cm.Vzali mi jeden vaječník,část druhého a nasadili HA pro stabilizaci hormonů.V té době jsem byla silná a hůře se to hojilo.Teď jsem zhubla,vysadila HA a pokoušíme se o miminko.Při poslední prohlídce mi lékař diagnostikovat cystu 5cm a objednal na laparo.Jsou nějaké možnosti léčby nebo mi vezmou i druhý vaječník,musím hned na operaci a budu moct otěhotnět?
Dobrý den,

velmi závisí na charakteru cysty, u většiny je vhodné provést kontrolu po menses neboť často pod vlivem změny hormonálních hladin vymizí. K operačnímu řešení jsou vhodné cysty, které jsou ultrazvukově podezřelé, dlouhodoběji přetrvávají nebo se zvětšují a způsobují obtíže. Při nutnosti řešení opět záleží na typu cysty, obvyklá je však snaha o pouhé odstranění cysty s ponecháním celého zbytku vaječníku tak, aby nebyla nikterak ohrožena šance na budoucí těhotenství. JS

9.3.2009 | Děložní čípek | ilka
Dobrý den pane doktore, děkuji za Vaši odpověď ze dne 05.02.2009. Mám nález AGC-NOS, prosím ještě o odpověď na tyto dotazy: 1) Test HPV – paní doktorka mi řekla, že mi odběr na tento test udělá, ale že je celkem zbytečný, že i když vyjde pozitivní výsledek, nebudu vědět, jestli je pozitivní na rakovinotvorné viry nebo jiné viry. Není mi to jasné, test nejde provést tak, aby se zjistila přítomnost rakovinotvorných virů? 2) Léky které jste doporučoval jsem nedostala, tyto léky se podávají pouze při zánětu čípku? Nebo při diagnóze AGC-NOS? Výtoky nemám, zánět prý nemám, tento zánět se projevuje pouze výtoky nebo může být bezpříznakový? 3)zákrok na čípku – teď čekám na kontrolní výsledky z odběrů cytologie, paní doktorka doporučuje při stejné diagnóze zákrok na čípku pro jistotu. Mám podstoupit tento zákrok bez dalších vyšetření, nebo doporučujete napřed ještě test na HPV a přelečení antibiotiky?

Děkuji moc za odpovědi.

Dobrý den, 1. toto tvrzení není pravdivé – test se totiž nazývá HPV high risk test, tedy principem je právě detekce onkologicky závažných “high risk” typů a výsledná informace zní high risk pozitivní nebo negativní. Některé laboratoře ještě doplňují tzv. genotypizaci – tj. při pozitivním výsledku HPV testu stanoví přesný typ onkologicky závažného HPV (obvykle stanovují výsledek ve znění HPV HR pozitivní – pozitivní genotyp 16, 18 nebo jiný). 2. na svém doporučení nemám co změnit, vycházím z doporučení Americké kolposkopické společnosti i schválených doporučení České gynekologicko-porodnické společnosti (lze je stáhnout na www.cipek.cz). Cytologický výsledek AGC-NOS je získán z kanálku děložního čípku, který je velmi obtížně vyšetřitelný. Takovýto výsledek stěru jednoznačně vyslovuje podežení na zánětlivé změny a před kontrolou vyžaduje antibiotickou léčbu – většina endocervicitid (zánětů uvnitř kanálku čípku) se totiž klinicky (výtokem, krvácením apod.) ani neprojevuje 3. podstupovat zákrok nebyla-li bez adekvátního odůvodnění provedena všechna dostupná a doporučovaná vyšetření nepovažuji za optimální postup

JS

7.3.2009 | Bulka | klara.m
Dobrý den, je mi 18 let a před 14 dny se mi udělala v třísle bulka,velka zhruba 2 cm…neni vidět, cítím ji použe při zmáčknutí třísla.Má spíše oválný tvar…a vůbec nebolí….bojím se , protože nechce zmizet….Děkuji za odpověď Klára M.
Dobrý den,

pravděpodobně jde o zvětšenou mízní uzlinu, nejčastěji představující reakci na poranění (postačují i drobné oděrky po holení na zevních rodidlech) nebo na zánět v pochvě, na zevních rodidlech a části stehen. Při jejím přetrvávání je vhodné odborné vyšetření a pátrání po příčině. JS
