Onkogyn.cz | Poradny

0

Onkogyn.cz > Poradny > Poradna pro přednádorové stavy (prekancerózy, dysplazie)

Chcete-li položit dotaz do některé z poraden, musíte se nejprve přihlásit. Před prvním přihlášením je nutné se zaregistrovat.

foto2-7573182 Poradna pro přednádorové stavy (prekancerózy, dysplazie)
MUDr. Jiří SlámaPracuje na Gynekologicko – porodnické klinice 1. LF UK a VFN v Praze jako člen onkogynekologického týmu. Věnuje se gynekologické onkologii, především pak předrakovinovým změnám (prekancerózám) ženských pohlavních orgánů a gynekologické operativě.

Centrum Onkologické Prevence (COP) a přidružená internetová poradna nabízí péči a konzultace pro pacientky s abnormálními nálezy na děložním čípku, pochvě a zevních rodidlech. Odpovídáme na dotazy týkající se abnormálních cytologických a kolposkopických vyšetření, projevů infekce lidskými papilomaviry (HPV) a problematiky očkování proti HPV infekci. Zároveň poskytujeme informace pro pacientky před i po operačním zákroku na děložním čípku včetně problematiky následného těhotenství.

VÁŽENÉ TAZATELKY – před zadáním dotazu si prosím projděte archiv, většina otázek již byla několikrát probrána v různých obměnách – v dotazu se vždy snažte o maximální konkrétnost Vašeho problému – poradna slouží pouze ke konzultaci onkologických problémů v gynekologii – poradna není veřejné diskusní fórum a není určena ke komerčním prezentacím – odpověď na zadaný dotaz lze očekávat do 14 dnů od zadání – děkuji za pochopení, JS

7.3.2009 | Bulka | klara.m
Dobrý den, je mi 18 let a před 14 dny se mi udělala v třísle bulka,velka zhruba 2 cm…neni vidět, cítím ji použe při zmáčknutí třísla.Má spíše oválný tvar…a vůbec nebolí….bojím se , protože nechce zmizet….Děkuji za odpověď Klára M.
Dobrý den,

pravděpodobně jde o zvětšenou mízní uzlinu, nejčastěji představující reakci na poranění (postačují i drobné oděrky po holení na zevních rodidlech) nebo na zánět v pochvě, na zevních rodidlech a části stehen. Při jejím přetrvávání je vhodné odborné vyšetření a pátrání po příčině. JS

7.3.2009 | N871 – dotaz | Eva32
Dobrý den, 11.2 jsem prodělala konizaci jehlou + c.p.H z indikace laesio colli uteri. Cyto LG-SIL/AGC-NOS, dle biopsie DII-III.. Nález histologie po konizaci zní: konus: lehká až střední dysplazie dlaždicobuněčného epitelu, zasahuje na dvou místech těsně k termicky poškozenému endocervikálnímu okraji konizátu. Dále dysplastické změny ve žlazovém epitelu – hodnocený jako adenocarcinoma in situ. Dyslastický žlázový epitel je přítomen v blízkosti resekčního okraje, aniž by zasahoval přímo do linie excize. cpH: bez dyspastických změn. Tohle vše pan doktor schrnul do 2 minut. bylo mi řečeno, že mám nádor a doporučena hysterektomie… Může te mi prosím napsat něco víc a přiblížit co mne čeká??? Je mi 32 let a mám 2 zdravé děti.Moc děkuji za odpověď.
Dobrý den,

bohužel se ve Vašem případě jedná (sice o stále častější, ale přesto hodně vzácnou) problematiku nálezu předrakovinových změn postihujících povrchovou výstelku čípku současně k výstelkou kanálku děložního čípku. Ani v jednom z nálezů však u vás nebyl prokázán rakovinový nádor. Postupy jsou možné dva. Provedení opakovaného zákroku v podobě vyříznutí asi 2/3 centrální části děložního čípku k zajištění tzv. dostatečných zdravých okrajů – tj. provedení tzv. cylindrické disekce. Nebo odnětí dělohy, jakožto radikální řešení. Problém dalšího řešení a sledování se totiž týká zejména změn v kanálku děložního čípku (tzv. adenokarcinom in situ), které jsou značně záludné a cytologií mnohem hůře zjistitelné. Osobně se v takovém případě vždy snažím probrat výhody obou postupů a zohlednit přání i obavy pacientky. Zásadní je také posoudit, zda ještě plánujete další těhotenství, neboť v takovém případě by jistě připadala v úvahu první varianta. JS

6.3.2009 | Cytologie | Helena Č.
Dobrý den, při preventivní vyšetření mi byla zjištěna špatná cytologie. Konkrétně PAP III bez přítomnosti HPV. Když jsem se zeptala, čím to je, řekla mi sestřička, že neví. Dostala jsem Entizol vaginálně a orálně a za půl roku mám přijít opět na kontrolu. Pohlavním životem žiju od 19 let, teď je mi 24 let. Jsem bez problémů, nemám bolesti, výtoky, nic. Vůbec to nechápu, čím to, že mám najednou cytologickou změnu. A proč mi byl předepsán Entizol, když je na léčbu prvoků. S přítelem používáme Pharmatex, tak mě napadlo, zda je možné, že by tento problém vyvolal on? Mohu ho i nadále používat? Jsem na tento problém laik a informace od sestry v ordinaci pro mě nebyly moc dostačující, proto s tím obtěžuji Vás. Navíc mám strach z konizace, když se za půl roku ta cytologie nezlepší. Nebo se konizace provádí jen při výskytu HPV? Jsem z toho jelen. Děkuji Vám moc za odpověď.
Dobrý den, 1. klasifikace cytologie v kategorii PAP je zastaralá a nelze z ní adekvátně vyvozovat závěr, správný popis by měla dát klasifikace Bethesda s komplexním popisem stěru (což obvykle i dokáže osvětlit důvody dalšího postupu) 2. entizol je lék, kterým se léčí i některá další onemocnění, zejména pak tzv. bakteriální vaginóza – stav s přemnožením určitého normálně se vyskytujícího typu bakterií v pochvě, vedoucí k rozvoji zánětlivých změn čípku (ty se nezřídka projeví i jako lehká abnormita cytologického stěru). Po léčbě obvykle dochází i k normalizaci cytologie. 3. při dodržování zásad hygieny pohlavního života je možno užívat i nadále místní antikoncepční globule 4. konizace se provádí až při průkazu těžkých předrakovinových změn nebo při mikroskopické rakovině čípku, v obou případech je hlavní příčinou dlouhodobá infekce HPV

JS

6.3.2009 | VaIN | MCH
Vážený pane doktore, obracím se na Vás s popisem mého problému a žádostí o odbornou radu: je mi 34 let, nerodila jsem, žádný potrat, žádná antikoncepce (tu jsem užívala jen od cca 16ti do 20ti let, hl. na menstruační bolesti, Cilest), děti chci. Před pár dny mi v Onkogynekolog. ambulanci v Motole, kam docházím kvůli kondylomům, nalezli “VaIN distální části pochvy. Zevně papilomatozy až drobné kondylomy v introitu” (v pochvě je prý nemám). Kondylomy zevně jsem léčila již tři měs. před tím neúspěšně Wartecem, nyní 2. měsíc Aldarou. / Jiné vyjádření od mé gynekoložky (pouze s měsíčním rozdílem starší než vyjádření z Motola) je: “V oblasti hymenu a poslední třetiny pochvy kondylomata výše asi 3 mm; pochva bez atypií”. Dosud nevím – a to ani po návštěvě odbor. onko.-gyn. centra – a po cíleném dotazu na to, zda je mám i vevnitř pochvy. Opakovaně jsem upozorňovala mou kmenovou gyn., 1 gyn. na doporučení i gyn. v Motole, že mi pochva nepřijde v pořádku (vidím zrcátkem, když aplikuji krém). O vyšetření poševní sliznice jsem si v Motole řekla, původně, první měsíc, byla pochva prý bez atypií, po druhém vyšetření měsíc poté již VaIN a gynekolog “že si prý nevšiml”. “Důkladně poučena” znamená = moc se o tom VaIN neví, není to obvyklé, více se ví o čípku, přinejhorším se u starších pacientek bere pochva, budeme kontrolovat 1x za půl roku, vy budete mít asi koktejl těch virů…. Testace na HPV mi nebyla dělána ani z krve ani stěrem. Ani histologie, ani žádná další doporučení. Jestliže histopatologická klasifikace VaIN odpovídá klasifikaci CIN a VIN, je potřeba další vyšetření pro lepší diagnostiku a zvolení odpovídající léčby? Velmi bych ocenila Vaše vyjádření k tématu VaIN (zbytek popisu níže je pro nastínění mého celkového stavu), případně bych se k Vám chtěla objednat a získat jasné vyjádření o mém stavu, vč. toho, kde jsou např. kondylomata lokalizována a jak s nimi, jsou-li uvnitř pochvy a možnostech zásahu. Dodatky: V srpnu 2008 jsem podstoupila ablaci cervikálního polypu 0,5×0,5+ dg.fract.curr. Hned na to v srpnu mě začaly bolesti v levé části podbřišku, z krve zánětlivé ukazatele opakovaně v pořádku, opakovaný vaginální i povrchový ultrazvuk prokazuje malé množství volné tekutiny v malé pánvi (dosud trvá). První menstruace po zákroku byla velmi silná, s průjmy a s půldenní horečkou (38st.). Po ablaci polypu testy prokázaly nález na cervixu nebo na polypu (?) v pořádku (= Struktura cervikálního polypu bez dysplastických změn. Sekreční endometrium.). V levém podbřišku mě stále pobolívá. Palpační nález při všech vyšetřeních v normě. KO opakovaně v normě.   V lednu odebrány: K+C pochva, odběry na mykoplasmata + chlamydie z kanálku hrdla děložního – telefonicky sděleno, že je vše negativní. Ve vyšetření moči rovněž vše negativní, jen výraznější krystalurie oxalátová. (Pro úplnost: chodím na imunologii již 3. rok na kontroly – doutnající imunologické onemocnění typu systémové sklerodermie = autoimunitní).

Předem moc děkuji za zodpovězení mého dotazu.

Dobrý den,

VaIN skutečně představují kontinuum nálezů navazující na VIN a CIN – tedy předrakovinové změny zevních rodidel a čípku děložního. Obdobně se také klasifikují – na změny mírné a těžké. Problematika je však oproti změnám na čípku mnohem méně probádána, zejména díky její malé frekvenci. Aktuální postup je odvislý od rozsahu postižení a jeho závažnosti. Vhodné je při podezření provést odběr biopsie k potvrzení (nebo vyloučení) diagnózy předrakovinových změn a k určení stupně závažnosti, zkušený kolposkopista, však někdy může doporučit další postup i bez jejího provedení. Mírné změny se obvykle pouze sledují – nejčastěji v intervalu po 6 měsících, závažnější se spíše odstraňují – obvykle vyříznutím (někdy už v rámci odběru biopsie) nebo pomocí laserového ošetření. Při extrémním rozsahu je někdy potřeba provést odstranění části nebo výjimečně i celé pochvy. V některých případech je účinná léčba Aldarou, která je zároveň optimálním řešením pro průvodní kondylomata. JS

5.3.2009 | poděkování | sarah
Vážený pane doktore,
nemohu jinak, než Vám tímto poděkovat za Vaši trpělivost při zpracování odpovědí a rad a za pravidelnou aktualizaci této poradny. Vaše ojedinělá poradna mne držela tzv. “nad vodou”, a to před konizací i následnou hysterektomií a po ní… (z důvodu nálezu CIS na děložním čípku – je mi 45 let). Ještě jednou moc díky i za všechny uživatelky poradny!
5.3.2009 | Biopsie | evča
Dobrý den pane doktore . V pondělí jsem byla na pravidelné kontrole po roce a pan doktor mi odebral stěry a volal hned sestru , že děláme biopsii . Zákrok se dal vydržet , odebral jeden vzorek a za dva týdny volat . Ptala jsem se , co tam vidí a bylo mi řečeno , že malé bílé kolečko a tak pro jistotu biopsie .V noci nespím a mám strach . Může to být něco vážného ? Po biopsii jsem ani nešpinila , jenom na druhý den minimálně . Je mi 38 let a mám 3 děti a dva roky mám ulcerozní kolitidu , ale to asi nemá vliv . Moc děkuji za odpověd a trpělivost .
Dobrý den,

při abnormálním nálezu na děložním čípku (bíle zbarvený povrch čípku je vůbec nejčastější projev) je provedení biopsie velmi přesným způsobem, který odhalí příčinu změn. Často se takto projevují změny předrakovinové, které je posléze třeba podle závažnosti sledovat nebo ošetřit. Ulcerózní kolitida je bohužel onemocnění související s poruchou na úrovni obranyschopnosti, což je zároveň jeden z rizikových faktorů pro abnormální nálezy na děložním čípku. Rozhodně se však neobávejte, evidentně jste v péči erudovaného lékaře, který postupuje velmi svědomitě s cílem včas odhalit případný problém. JS

5.3.2009 | píchání v podbřišku | luca.jo
Dobrý den,
od 29.12.08 mě začalo slabě píchat v podbřišku. Nejprve jsem byla léčena na zánět (ATB Zinnat), ale léčba nepomohla, stav se zhoršil. Bolest při chůzi a v sedě. V leže nebolelo. Byla jsem poslána do Podolí s tím, že je to zánět a že si mě tam 3 dny nechají. Tam mi udělali vyšetření ultrazvukem, krev, výtěr pochvy, moč, ale všechny výsledky ok. Byla jsem poslána na chirurgii. Tam: sono břicha – vše ok, krev – vše ok, moč – vše ok, kolonoskopie: vše ok. Znovu poslána na gyn. , kde mi byla doporučeno laparoskopické vyšetření. Na to jdu konce března. Mezitím píchání asi na měsíc přestalo a nyní znovu začalo. Píchá hlavně v levé části podbřišku při chůzi nebo když namáhám břicho. V klidu nepíchá.Prosím co to může být? Mám docela strach. Předem Děkuji LJ
Tato poradna je určena pro problematiku předrakovinových a rakovinových změn. Uvedený problém s touto problematikou nesouvisí a je třeba jej řešit s Vaším gynekologem, jehož úlohou je i vysvětlení všech možných příčin. JS
5.3.2009 | Přednost očkování nebo těhotenství? | Dany
Dobrý den,
je mi 31, v listopadu 08 mi poprvé vyšla horší cytologie s tím, že mi řekli kontrola za 3 měsíce, letos v lednu zopakováno a bylo mi řečeno, že konrola za 3 měsíce, ale dělány testy na HPV a bylo zjištěno, že mám HPV 31, nato dělány další testy, které jsou prý naprosto v pořádku, kontrola za rok. A teď dotaz: Chtěli bychom se co nejrychleji snažit o druhé dítě ale dr. mi teď doporučila nechat se nejprve naočkovat a poté se snažit o těhotenství. Máte stejný názor? Dále by mě zajímalo jestli v mém případě (HPV31) byste doporučil vakcínu Silgard a nebo Cervarix, moje dr. mi radí Silgard. Moc děkuji.
Dobrý den, vzhledem k příznivému vlivu těhotenství na vymizení některých změn na děložním čípku i logice, která říká, že k nové nákaze je třeba nový “přenašeč”, je výsledek jednoznačně ve prospěch těhotenství. Očkování v tuto chvíli nepřinese žádného užitku (neovlivní nikterak již přítomný nález, neuplatní ani své preventivní působení, jelikož máte stabilního partnera). Rozhodně bych preferoval graviditu (zvláště jestli je to i Vaše přání), očkování je z výše uvedeného podružné a lze o něm uvažovat až po porodu. Navíc lze po porodu zopakovat HPV test, který se nezřídka díky rychlejšímu spontánnímu vyhojení HPV infekce stává negativním. JS
4.3.2009 | solidní tumor | rikina
Dobrý den, prosím o vysvětlení pojmu solidní tumor. Velice děkuji R.
Dobrý den,

jde o popisný výraz označující nádor tvořený tuhou, pevnou tkání. Výraz však nic neříká o povaze (zhoubný x nezhoubný) nádoru. JS

4.3.2009 | holá buněčná jádra | Blanicka
Dobrý den, ráda bych požádala o vysvětlení , co znamená výskyt holých buněčných jader v děloze a jaká z něho plynou rizika, případně jaká mohou následovat řešení. V listopadu 2008 jsem podstoupila hysteroskopii a odstranění 3 polypů z dělohy. Histologický výsledek (bohužel nemám přesné znění) potvrdil výskyt holých jader a zákrok, respektive vyšetření mám znovu opakovat v dubnu 2009. Je mi 57 let a jsem 4 roky po přechodu.

Děkuji za odpověď

Dobrý den,

holá jádra jsou popisný výraz pro změny buněk (v tomto případě výstelky dělohy). Jako samostatný znak jsou však nediagnostické – tj. jen na základě této informace nelze vyslovit o jaký problém se přesně jedná (předpokládám však, že celé znění histologického závěru by problematiku osvětlilo). Kontrolní hysteroskopické vyšetření by mělo zhodnotit, zda jsou všechny polypy zcela vyřešeny a také posoudit, zda je nález výstelky v děloze přiměřený věku. JS

4.3.2009 | gen.bradavičky | petraaa
Dobrý den, v dubnu 2008 jsem u vás byla na histerektomii dělohy kvůli nádoru na děložním čípku. Manželovi se někdy v tuto dobu objevili na penisu malé bradavičky. Chtěla jsem Vás požádat o radu, zda-li se s tím má něco dělat a jestli to není nebezpečné. Děkuji Petra R.
Dobrý den,

optimální bude navští-li Váš manžel odborné dermatovenerologické (kožní) vyšetření. Příčin “bradaviček” může být více a bez vyšetření je prakticky nemožné vyslovit závět (i když lze předpokládat spíše nezávažné změny). JS
