Onkogyn.cz | Poradny

0

Onkogyn.cz > Poradny > Poradna pro přednádorové stavy (prekancerózy, dysplazie)

Chcete-li položit dotaz do některé z poraden, musíte se nejprve přihlásit. Před prvním přihlášením je nutné se zaregistrovat.

foto2-4615200 Poradna pro přednádorové stavy (prekancerózy, dysplazie)
MUDr. Jiří SlámaPracuje na Gynekologicko – porodnické klinice 1. LF UK a VFN v Praze jako člen onkogynekologického týmu. Věnuje se gynekologické onkologii, především pak předrakovinovým změnám (prekancerózám) ženských pohlavních orgánů a gynekologické operativě.

Centrum Onkologické Prevence (COP) a přidružená internetová poradna nabízí péči a konzultace pro pacientky s abnormálními nálezy na děložním čípku, pochvě a zevních rodidlech. Odpovídáme na dotazy týkající se abnormálních cytologických a kolposkopických vyšetření, projevů infekce lidskými papilomaviry (HPV) a problematiky očkování proti HPV infekci. Zároveň poskytujeme informace pro pacientky před i po operačním zákroku na děložním čípku včetně problematiky následného těhotenství.

VÁŽENÉ TAZATELKY – před zadáním dotazu si prosím projděte archiv, většina otázek již byla několikrát probrána v různých obměnách – v dotazu se vždy snažte o maximální konkrétnost Vašeho problému – poradna slouží pouze ke konzultaci onkologických problémů v gynekologii – poradna není veřejné diskusní fórum a není určena ke komerčním prezentacím – odpověď na zadaný dotaz lze očekávat do 14 dnů od zadání – děkuji za pochopení, JS

4.3.2009 | gen.bradavičky | petraaa
Dobrý den, v dubnu 2008 jsem u vás byla na histerektomii dělohy kvůli nádoru na děložním čípku. Manželovi se někdy v tuto dobu objevili na penisu malé bradavičky. Chtěla jsem Vás požádat o radu, zda-li se s tím má něco dělat a jestli to není nebezpečné. Děkuji Petra R.
Dobrý den,

optimální bude navští-li Váš manžel odborné dermatovenerologické (kožní) vyšetření. Příčin “bradaviček” může být více a bez vyšetření je prakticky nemožné vyslovit závět (i když lze předpokládat spíše nezávažné změny). JS

3.3.2009 | prosba o pomoc | PetraBz
Dobrý večer, Vážený pane doktore.
Mám 25 let, jsem 2 roky po porodu 1 dítěte, který byl dlouhý a obtížný (dcera měla 4 kila). Další dítě proto již nechci. Můj gynekolog mě odeslal na LEEP kvůli výsledkům HSIL. Dnes jsem byla na vyšetření v Masarykově onkol. ústavu v Brně u pana doktora Petra Zatočila. Zažila jsem šok, protože mi sdělil, že mám dělohu vychýlenou na jeden bok a čípek mi směřuje místo dopředu dospodu, načež mě velmi brutálně a bolestivě vyšetřoval se slovy, že se k čípku nemůže dostat a také mi neřekl, co pro mě zjištěné abnormality znamenají. Bylo to tak hrozné, že jsem se málem nepostavila na nohy. Připadá mi to dost divné, protože jsem v životě při studiu v různých městech navšítivala několik gynekologů a i po porodu jsem byla u dvou gynekologů a žádný se nikdy nezmínil, že by na mě bylo něco abnormálního a vždy bylo vyšetření bezbolestné. Nevím o co se mám opřít. Co o tom soudíte? Dělal mi také ultrazvuk a naštěstí nenašel nic zhoubného, takže mě čeká jen konizace podle výsledků, které budou za pár dní. Přesto jsem návštěvou tohoto gynekologa velice otřesena. Jsem dost citlivý typ, který se snadno sesype. Vůbec si neumím představit, že bych k němu měla jít znovu, ocenila bych pár milých nebo optimistických slov, on neřekl skoro nic, a přitom to se mnou není podle slov tamního primáře vůbec zlé. Nevím na koho bych se obrátila, abych získala oporu, kterou velmi potřebuji, zoufale potřebuji doporučit nějakého gynekologa, který by byl zároveň spolehlivý v určování diagnózy, ale také aby mě dokázal podpořit po psychické stránce, aby se ohlížel na to, že nejsem žádná hrdinka ani člověk, který dělá objektivní závěry, spíš takový snílek, který umí chodit ve světě umění, ale ne v opravdickém světě. Po dnešní návštěvě se mi chce spíš než bojovat, všechno vzdát kvůli strachu z doktorů. Také mě nepotěšilo, že si mě tam kvůli případné konizaci nechají 5 dní, můj gynekolog mi řekl, že to je ambulantní zákrok na jeden den. Za 5 dní by tam na mě spadly všechny hrůzy světa. Jak dlouho se zdrží pacientky po konizaci u Vás? Pokud budete schopen mi poradit, pak mi prosím napište také kontakt na dotyčného doktora, objednala bych se k němu. Velice velice děkuji za každou radu, názor a pomoc.
Dobrý den,

k posouzení problematiky na děložním čípku lze využít jakékoliv Centrum onkologické prevence (na internetu lze najít řadu kontaktů, ve všech případech se jedná o kvalitní odborníky), je-li nutný zákrok, pak obvykle mnohé záleží na spádovém a spolupracujícím zařízení. V některých centrech se dokonce přímo po vyšetření provádějí zákroky. Každé zdravotnické zařízení má však poněkud odlišné “vnitřní regule” týkající se délky hospitalizace a pooperační péče, a tak se délka pobytu může odlišovat (např. u nás je po nekomplikované konizaci obvykle 1 den). Jsem přesvědčený, že v Brně najdete řadu vstřícných lékařů, kteří se o Vás fundovaně postarají. JS

3.3.2009 | HR HPV | pazdh
Dobrý den, je mi 28, zatím bezdětná. Lékař mě posílá na konizaci čípku, mám střední dysplazii zjištěnou z biopsie. Zjistili mi také HR 101106. Můžete mi prosím napsat co číslo za HR znamená a jaká jsou další rizika? Měla bych se snažit mít dítě co nejdříve? Doktor mi řekl, že viru HPV se nezbavím, je to pravda? Prý bude nutné abych chodila často na kontroly. Moc děkuji za odpověď.
Dobrý den, 1. HR je pravděpodobně zkratka pro high risk – vysoce rizikové, co znamená dále uvedené číslo však nevím, rozhodně nemá žádný medicínský význam. 2. O problematice konizací, jejich důvodu, následnému těhotenství atd. je velmi podrobně v dotazech níže, kam odkazuji. 3. Nevidím důvod proč mít po konizaci co nejdříve dítě, je-li vše optimálně vyřešeno, pak u většiny žen může být těhotenství plánováno, nikoliv vynuceno. 4. U většiny žen se tělo dokáže HPV zbatit úplně samo a navždy, i po ošetření obvykle dojde k odstranění nejen buněk poškozených a změněných do předrakovinového stádia, ale i okolních buněk infikovaných HPV. Tedy není pravda, že se HPV viru nelze zbavit, naopak, drtivá většina žen se jej zbaví kompletně. 5. Po konizaci pro předrakovinové změny nebo pro mikroskopický rakovinový nález je třeba sledovat především soustavně – tedy celý život. Zpočátku je třeba provét několik (obvykle 3-4) frekventnějších kontrol, posléze postačuje sledovat 1x ročně.

JS

3.3.2009 | ascus | alisa
Dobrý den, asi tak rok mám neustále nález u svého gynekologa ,,ASCUS”, bojím se co to znamëná, můj gynekolog mě uklidnuje, že to nic neznaméná, ale děsí mě pravidelná kontrola po 3 měsících… Také se mě vyskytuje herpes na genitálu, kdy po přeléčení herpesinem tbl. jsem měla tak 1 měsíc klid a udělal se mi znovu, bojím se, že mě to může nějak zdravotně poznamenat, jestli ano,tak jak? co až budu chtít dítě? nemůže se nakazit herpes virem a narodit se nemocné? Poradte prosím Velice děkuji
Dobrý den, 1. ASC-US je cytologický nález signalizující obvykle zánětlivé a hojivé změny na čípku. Jako již mnohokrát opakuji, že problematiku čípku je však třeba posuzovat i za pomoci dalších metod – kolposkopie a u žen nad 30 let i pomocí testu na HPV infekci. Odpovídá-li nález zánětu, pak jsou třeba antibiotika, je-li nález předrakovinový, pak podle úrovně závažnosti buď sledujeme nebo ošetřujeme. 2. Opakovaný herpes je bohužel relativně častý, zejména v období před a při menses, při nachlazení a nebo v těhotenství – tedy v době, kdy dochází k “oslabení” organismu. Naštěstí je možné zabránit opakovanému výsevu dlouhodobým (v řádu měsíců) používáním herpesinu 2×400 mg, a to dokonce i v těhotenství. Výsev herpesu totiž v časné fázi těhotenství může poškodit plod, v období kolem porodu může být důvodem pro císařský řez.

JS

3.3.2009 | nález na děložním čípku | bbbarbarella
Dobrý den, byla jsem na vyšetření děložního čípku v Centru gynekolog. onkologické prevence, nejdříve mi dělali cytologii, ta nevyšla dobře, tak poté ještě biopsii děložního čípku. Dnes jsem tam volala na výsledky a objednali mě za 5 týdnů s tím, že výsledky mi nemohou říci do telefonu, ale že pan doktor si se mnou potřebuje popovídat. Mám hrozný strach a myslím, že takovou dobu nevydržím čekat. Co všechno to může být, že se to neprojevilo dříve? Na prohlídky na gynekologii chodím pravidelně každých půl roku a až do prosince jsem vždy měla výsledky dobré. V prosinci jsem měla výsledek SIL I. Kdybych měla bradavičky na děložním čípku, odstraňují se operativně? Když jsem byla na vyšetření, pan doktor říkal, že vidí na monitoru lehký bílý stín.
A ještě jeden dotaz: co si prosím myslíte o přípravdu Indonal, je to k něčemu nebo jen tahač peněz. Děkuji mockrát za odpověď. MH
Dobrý den,

je skvělé, že řešení Vašeho nálezu probíhá tak, jak správně má (odeslání do COP, kolposkopie, biopsie z podezřelého místa). Určitě se ničeho nebojte, evidentně jste v dokonalé péči, kde bude řešeno vše podle moderních postupů. Další alternativy lze shnout do dvou možných přístupů – při průkazu mírných změn u žen plánujících v budoucnu rodinu je doporučeno sledování, při nálezu závažnějších změn nebo při ukončených reprodukčních plánech je doporučeno ošetření. Přípravek Indonal je potravinový doplněk, nikoliv lék, který by byl vědecky ověřený. Osobně jsem k takové “léčbě” poměrně skeptický. JS

3.3.2009 | Přítomnost hpv po histerektomii dělohy | saraa
Dobrý den, v říjnu 2008 jsem podstoupila histerektomii dělohy a přívěsků,vaječníky mi byli ponechány. Operace byla provedena kvůli vys.rizikovému typu HPV. Zajímalo by mne,zda jsem i po zákroku nositelem viru a mohu tak ohrozit pertnera. Předem děkuji za odpověď.
Dobrý den,

s nejvyšší pravděpodobností je vše definitivně vyřešeno včetně možné infekčnosti pro partnera. U velmi malého procenta žen však virus může přetrvávat v poševní jizvě, vzácněji i jinde v pochvě či na zevních rodidlech. Po operaci je tedy potřeba dále navštěvovat gynekologa, aby se případné změny zjistily a řešily včas. JS

2.3.2009 | Těžká koilocytární dysplázie CIN 3 | Martulkaf
Dobrý den, pane doktore, prosím Vás o vysvětlení a posouzení zprávy po konizaci čípku. Před cca 14 dny jsem prodělala konizaci čípku s biopsií. Bohužel jsem některé výrazy nenašla ani zde v dotazech či obec. informacích, takže bych moc ráda i jejich objasnění. Zpr.: “Konus děl.č. krytý na ektocervixu pravidelným vrstevnatým dlaždicobuněčným epitelem slizničního typu, v endocervixu ep.cylindrickým. V oblasti JUNKČNÍ ZÓNY jsou četná ložiska dlaždicobuněčné metaplazie transformovaná do podoby TĚŽKÉ KOILOCYTÁRNÍ dysplazie (CIN 3, bloky c-j). Dysplastický epitel rozsáhle tapetuje i přiléhající CERVIKÁLNÍ ŽLÁZKY. Subepiteliálně je výrazná smíšená ZÁNĚTLIVÁ CELULIZACE. Dále nečetná různě velká ovula Nabothi. Dysplastické změny nepřesahují laterální ani endocerv. resekční linie značenou tuší”. Předpokládám, že tento zákrok můj problém v současné době vyřešil a jsem ráda, cytolog. prognoza na malig. bb se nepotvrdila, mám však hojně myomatózní dělohu (velikost myomů cca 3,5 cm) – ráda bych tedy navíc věděla, zda se tyto dvě oblasti (dysplasie/ myomy) mohou navzájem nějak ovlivňovat. Jelikož jsem po 2. neúspěšném IVF (ještě nemám žádné dítě, nyní jsem měla 35 let, komplikace při hyperstimulaci při cca 40 folikulech), chtěla jsem se také zeptat, zda hormonální injekce a léky, které bych po zhojení čípku při následném IVF dostávala, nemohou zvýšit riziko opětovného rozvoje dysplazie či zvětšování myomů. Mám stabilní bolesti břicha (pochvy, dělohy), v období ovulace či menses velmi výrazné, a po koitu či jakémkoli vyšetření jsem často krvácela.

Děkuji Vám velmi za Váš čas strávený mým dotazem a za odpověď na něj. Přeji usměvavý březen! :o) Martina

Dobrý den, zpráva říká, že v operované části čípku byly těžké předrakoviné změny, které jsou zcela odstraněny. Problém předrakovinových změn je vyřešen optimálně, riziko návratu je velmi malé, ale přesto je potřeba pravidelně kontrolovat. K nejasným termínům: 1. junkční zóna (neboli transformační nebo také přechodová zóna) je oblast dotyku výstelku povrchu a kanálku děložního čípku, jde o místo náchylné k rozvoji předrakovinových změn, 2. těžká koilocytární dysplazie je výraz pro těžké předrakovinové změny způsobené papilomavirem, 3. cervikální žlázky je výraz pro anatomickou strukturu (správně žlázové krypty) drobných kanálků vybíhajících do stran z hlavního kanálku děložního čípku, 4. zánětlivá celulizace je označení průbodního silnějšího zánětu v místě předrakovinových změn. Hormonální léčba nemá ani neměla žádný vliv na nález na čípku, růst myomů však ovlivňovat může. Myomy a předrakovinové změny se vzájemně nikterak neovlivňují.

JS

2.3.2009 | Tampóny | danal
Dobry den, rada bych se zeptala, zda pouzivani tamponu muze zhorsit stav delozniho cipku. Byl mi diagnostikovan PAPIII, pote prelecen antibiotiky, klionem-D a dalsimi, zlepseni na PAPII, kontrola za 1/2 roku. A take, zda ma pouzivani tamponu vliv na endometriozu.

Predem dekuji za odpoved.

Dobrý den,

tampóny jsou schopny vytvořit jakousi “zátku” pochvy. To je jistě výborné jako zábrana úniku krve při menses, na druhou stranu se v tampónu i za ním vytváří zvláštní mikroprostředí a nevhodně zavedený tampón může také mechanicky tlačit. Zejména při dlouhodobém zánětu děložního čípku nebo po operaci je tedy jejich použití nevhodné, protože mohou znesnadňovat až zcela zablokovat správné zhojení. Na endometriózu žádný vliv nemají (vzhledem k základnímu způsobu léčby endometriózy, který spočívá v zablokování cyklu a nemenstruování, však také nejsou potřeba …). JS

1.3.2009 | Vhodnost objednani | alstarkova
Dobry den, pane doktrore rada bych konzutovala vhnodnost objednani se do Vaseho centra. Je mi 33 let a mam 2letou dceru a jeste dalsi deti bychom chteli. Jiz nekolik let (cca.od 2004) je mi po pravidelne gyn. prohlidce podavana informace, ze cytologije je sice Ok, ale ze za 6 mesicu je vhodna kontrola. Bohuzel podrobnejsi informace o vysledcich nemam k dispozici. Nerada bych neco zanedbala a pocituji nedostatek relevantnich informaci, proc je kontrola provadena casteji a jaka jsou rizika. Dekuji za odpoved a preji prijemny start do noveho tydne

A. Starkova

Dobrý den,

objednání do našeho COP je samozřejmě možné pro kohokoliv, stačí zavolat na 224967480. Velmi vhodné by bylo zajistit si kopii posledních výsledků cytologie, aby bylo možné při návštěvě hovořit co nejkonkrétněji. JS

1.3.2009 | Kondylomata nebo ne? | jarmilka
Dobry den pane doktore, je mi 27 let a 3 roky jsem vdana. Pred mym manzelem jsem mela nekolik partneru a desim se HPV. Cca pred 10 lety se mi nekolik dni po oralnim sexu vytvorila zevnitr velkeho stydkeho pysku jenda velka tvrda bolava bradavice. Rostla a byla plna hnisu. Pote jsem “vymackla” jeji hnisavy obsah a hojilo se to nekolik tydnu. Myslite ze to byla HPV infekce – kondylomata? V te dobe jsem dokonce jeste byla panna. Bylo to spise jako vridek nez bradavice… Syfilys jsem nikdy nemela ani jinou pohlavni nemoc. Jestli jsem chytila nejaky HPV, tak ho tedy budu mit (mam) navzdy?
Kdyz jsme spolu s manzelem zacali zit, sli jsme se nechat do nemocnice vysetrit na vsechny pohlavni nemoci (zijeme v Anglii). Zjistili nam chlamydie. Ja mam dodnes jiz cele roky na velkych stydkych pyskach takove malinkate bradavicky ci vystupky, maji stejnou barvu jako me pysky cili ruzove. Mam jich nekolik, nekdy trochu povyrostou a kdyz na ne zatlacim, jde z nich ven byly tuk… Je to normalni? Jsou to jen zvetsene pory nebo neco takoveho? Mam to cele roky a zadny gynekolog na to nikdy nic nerekl. Neboli to ani nic jineho, vytoky nemam, nic… Akorat je to v mych ocich nehezke… Moc Vam dekuji za Vas cas, preji hezky den. S pozdravem Jarmila.
Dobrý den,

v prvém případě šlo pravděpodobně o zánět tzv. Bartolínské žlázy. Ta se naplnila hnisem, zduřela a po vyprázdnění se zahojila. HPV infekce se projevuje jako bradavice, které se šíří, přibývají do počtu a zvětšují se nebo může být HPV infekce příčinou předrakovinových a posléze rakovinových změn. U většiny žen však HPV infekce přijde, zůstane nezpozorována a později díky obranyschopnosti sama navždy vymizí. Nález, který popisujete na zevních rodidlech nyní je pravděpodobně zcela normální obraz struktury drobných žlazek. JS

28.2.2009 | prosím odpovězte! | slunečnice
dobrý den, chtěla bych znát odpověd na tyhle otázky,když žena musí jít na konizaci děložního čípku následně i výškrabu,může mít ještě někdy vůbec děti?Není potom těhotenství rizikové?Mohla by otěhotnět rok po zákroku?

Děkuji za odpověd

Dobrý den,

součástí konizace je (s výjimkou konizace v těhotenství) je i vyšetření výstelky ponechané části kanálku děložního čípku. Nejčastěji se toto vyšetření dělá právě kyretáží (lidově výškrabem). U většiny žen není následně vůbec žádný dopad na možnost otěhotnění, zdárný průběh těhotenství i následný porod. Rizikem je opakovaná, případně velmi rozsáhlá konizace, samotná kyretáž zbytku čípku přináší rizika velmi malá. Obecně je možno těhotenství doporučit po zhojení čípku – tedy ideálně za 6 měsíců po operaci. JS
