Onkogyn.cz | Poradny

0

Onkogyn.cz > Poradny > Poradna pro přednádorové stavy (prekancerózy, dysplazie)

Chcete-li položit dotaz do některé z poraden, musíte se nejprve přihlásit. Před prvním přihlášením je nutné se zaregistrovat.

foto2-3208456 Poradna pro přednádorové stavy (prekancerózy, dysplazie)
MUDr. Jiří SlámaPracuje na Gynekologicko – porodnické klinice 1. LF UK a VFN v Praze jako člen onkogynekologického týmu. Věnuje se gynekologické onkologii, především pak předrakovinovým změnám (prekancerózám) ženských pohlavních orgánů a gynekologické operativě.

Centrum Onkologické Prevence (COP) a přidružená internetová poradna nabízí péči a konzultace pro pacientky s abnormálními nálezy na děložním čípku, pochvě a zevních rodidlech. Odpovídáme na dotazy týkající se abnormálních cytologických a kolposkopických vyšetření, projevů infekce lidskými papilomaviry (HPV) a problematiky očkování proti HPV infekci. Zároveň poskytujeme informace pro pacientky před i po operačním zákroku na děložním čípku včetně problematiky následného těhotenství.

VÁŽENÉ TAZATELKY – před zadáním dotazu si prosím projděte archiv, většina otázek již byla několikrát probrána v různých obměnách – v dotazu se vždy snažte o maximální konkrétnost Vašeho problému – poradna slouží pouze ke konzultaci onkologických problémů v gynekologii – poradna není veřejné diskusní fórum a není určena ke komerčním prezentacím – odpověď na zadaný dotaz lze očekávat do 14 dnů od zadání – děkuji za pochopení, JS

24.2.2009 | očkování proti rakovině děložního čípku | bobinas
Dobrý den pane doktore, moje mamka je po konizaci čípku, při kontrole jí doktor řekl, že by bylo vhodné, aby šla na konizaci ještě jednou a také ji doporučil, že by bylo vhodné, abych se já jako dcera nechala oočkovat proti rakovině děložního čípku, že v budoucnu bych mohla mít dědičné problémy. Je to možné?A ještě by mne zajímalo, zda je očkování mě chrání na celý život a nebo se po určité době musí na přeočkování? Děkuji za Váš čas. Sandra
Dobrý den,

očkování je vhodné pro širokou populaci žen, zejména pak pro ženy, které jsou v riziku nákazy. Dědičné faktory se v rozvoji změn na děložním čípku uplatňují jen velmi málo, příčinou je kombinace faktorů pohlavního života a poruch na úrovni obranyschopnosti. Současná data o obou očkovacích látkách hovoří o dostatečné ochraně po dobu minimálně 7 let. O délce ochrany (a tedy nutnosti přeočkování) existují pouze hypotézy a nezbývá než čekat na výsledky sledování žen očkovaných v rámci klinických studií. JS

23.2.2009 | Krvácení při pohlavním styku | LanyK
Dobrý den, již několik měsíců vždy krvácím při pohlavním styku. Toto krvácení pokračuje 1 až 2 dny po styku. Dle sdělení ošetřujícího lékaře jsou všechny výsledky vyšetření v pořádku ( vyšetření děložního čípku, ultrazvuk). Lékař mi nejprve předepsal Macmiror 500, později ascorutin a Norethisteron. Problémy však přetrvávají dále. Děkuji za odpověď.
Dobrý den,

je mi líto, příčin může být tolik, že bez bližšího vyšetření se nelze vyjádřit konkrétněji, než se můžete dočíst v odpovědích na podobné dotazy v archívu. JS

23.2.2009 | HPV | Simča
Dobrý den pane doktore. Moc bych prosila o radu. Jsem po konizaci děložního čípku. Při kontrole mi lékař sdělil, že poškozené buňky byly odebrány a dporučil mi očkování. Po konizaci jsem 3 týdny, takže ještě nedošlo k pohlavnímu styku. Mám stálého partnere a nechci se znovu nakazit. Než bude očkování učinné, budeme používat kondom. Je ovšem možné poslat partnera na testy zda HPV virus v těle má? A pokud by testy ukázaly, že HPV virus v těle nemá, je opětovná nákaza již vyloučena když si budem sexuálně věrni? Chtěla bych udělat nejvice abych se už znovu nenakazila a změnu partnera rozhodně neplánuji. Velice děkuji za odpověď.
Dobrý den,

uvažujete zcela správně. Testování mužů je jistě možné – lze kontaktovat specializované dermatovenerologické ambulance (tzv. STD ambulance) – oproti testování u žen je však mnohem nepříjemnější … Při partnerské věrnosti a oboustranné HPV negativitě je opakovaná nákaza vyloučena. Vždy je třeba zohlednit ještě možnou zbytkovou infekci v lůžku po konizaci (tedy ponechané infikované, ale zatím jinak “zdravé a normální” buňky), kterou je vhodné testovat nejdříve za 6, lépe za 12 měsíců po operaci i u Vás. JS

23.2.2009 | Zánět děložního čípku | Romka
Dobrý den pane doktore
Bylo by možné se s Vámi spojit telefonicky a poprosit o radu.Děkuji R.
Dobrý den,

je možné mne kontaktovat na lůžkovém onkogynekologickém odd. G1 – tel. 224967440. JS

23.2.2009 | přítomnost HPV – výhled do budoucna | Klarina
Dobrý den pane doktore, mám na Vás dva dotazy. PRvní se bude týkat mě a druhý mé matky. 1) Můj lékař u mě zjistil přítomnost viru HPV, avšak nevím které skupiny. Zjistil mi také bradavičky na děložním čípku. Bojím se do budoucna možného výskytu rakoviny, jelikož babička měla rakovinu dělohy. Je mi 25 let a zatím jsem bezdětná. Ráda bych věděla, jestli má u mě ještě cenu očkovat se proti viru HPV. S manželem jsme spolu 5 let, a po celou dobu jsme věrní. Tzn. že virus už musím mít v sobě již 5 let (bud od minulého partnera, nebo od manžela – předpokládám že byto na mě přenesl již v počátku). Četla jsem, že tělo si s nákazou někdy poradí samo, ale tak do půl roku. U mě si s tím tedy asi neporadilo. Takže když to shrnu, tak mám virus HPV už asi pár let, mám jediného (věrného) partnera a myslím, že jiného mít již nebudu, takže bych již neměla být vystavena dalším virům HPV. Má tedy cenu očkovat? Ty co už v sobě mám tím nevyléčím a dalším bych již neměla být vystavena. Klidně si vakcínu zaplatím, ale nevím jestli to prostě nění zbytečné, když už bych nebyla vystavena dalším virům (věřím v to). Mohu doktora požádat o vyšetření typu virů HPV? Nebo si to musím připlatit? Nebo na koho se obrátit?

2) Týká se mé mamky. Tento týden byla na gynekologii (posl. návštěvu měla před půl rokem) a lékařce se nelíbil děložní čípek a posílá jí na kyretáž. Předpokládám že z důvodu seškrábnutí sliznice proto, aby se vyšetřila histologicky. Co by se stalo, kdyby byly výsledky špatné? Došlo by u maminky ke konizaci? Je možné, že by za půl roku mohlo dojít k tak velkému rozvoji (nedejbože) rakoviny, že by mamince (56 let) musela být odejmuta děloha. Připomínám, že její matka, má babička, měla rakovinu dělohy. Jaký by byl postup v případě špatného nálezu? Děkuji moc za zodpovězení mých dotazů.

Dobrý den, 1. V dnešní době HPV test znamená jen test na rizikové HPV, tj. jste-li testována, pak se pozitivita týká této skupiny. Genotypizace, stanovení konkrétního typu HPV, se většinou dělá jen pro omezený počet typů – obvykle jen pro HPV 16 a 18. Výsledek tak řekne – jste HPV negativní nebo pozitivní a při pozitivitě, pak zda je přítomen HPV 16, 18 nebo jiný, nespecifikovaný. Upřímně si však myslím, že testovat ve Vašem věku nemá vůbec žádný smysl, frekvence infekce je stále velmi vysoká a ke spontánímu vyhojení může dojít v horizontu let (nikoliv měsíců jak uvádíte). 2. Z toho co uvádíte by bylo logické neočkovat – není-li předpoklad nové nákazy, pak očkování smysl opravdu nemá. 3. Nevím proč provádět kyretáž pro nález na čípku – kyretáž slouží v dnešní době prakticky jen k zástavě silného krvácení, jen vzácněji k vyšetření výstelky děložní dutiny. V případě abnormity na povrchu děložního čípku je třeba provés biopsii nebo rozsáhlejší výkon – konizaci, při abnormitě v kanálku čípku je nutná hysteroskopie (prohlédnutí speciální kamerou a odběr vzorků speciálními kleštičkami) nebo modifikovaná forma konizace – tzv. cylindrická disekce. Další postup se odvíjí do výsledků. Možností je celá řada a jejich výčet i další postupy by byly v tuto chvíli zavádějící.

JS

22.2.2009 | Mohu mít virus HPV? | SimonaL
Dobrý den. Prosím o odpověď. Je mi 30 let, mám 2 děti. Mohu mít virus HPV, pokud jsem měla v minulosti víc sex.partnerů, ale již 7 let mám jen jednoho a to manžela, “známku” v cytologii vždy 1? A když si nechám udělat test na HPV a byl by pozitivní, zjistí se jestli se jedná o rizikový HPV, co by následovalo? Předem moc děkuji za odpověď.
Dobrý den,

ano, virus dokáže zcela bez příznaků přežívat v buňkách genitálu po řadu let aniž by se jakkoliv projevil v cytologii nebo kolposkopickém nálezu. Větší počet sexuálních partnerů v minulosti je jednoznačným rizikovým faktorem. Lze však provést speciální test na detekci viru, který stanoví přítomnost rizikových typů viru. Přítomnost viru je sama o sobě jen rizikový faktor (rozhodně ne jistota) rozvoje abnormálních nálezů v budoucnu. Každou HPV pozitivní ženu je třeba pečlivě sledovat pomocí standardního vyšetření (cytologie a kolposkopie) a ideálně opakovat 1x ročně HPV test. Ve vysokém procentu dojde k jeho negativizaci v důsledku vymizení viru. Ale i v případě přetrvávající HPV pozitivity je dostačující jen kontrolovat. JS

22.2.2009 | výsledky cytologie | petyra
Dobrý den chtěla jsem se zeptat,lékař mi před konizací bral cytologii a těsně před tou konizací mi řekl,že to poslali zpět s tím,že je málo buněk k ktomu ,aby uohodnotili výsledek.Ještě se to nikdy nestalo,je to možné, Když mi tu cytologii dělal,tak jsem zrovna špinila.Předem děkuji za odpověď
Dobrý den,

cytologický stěr je nátěr buněk odebraný speciální špátlí a kartáčkem na sklíčko. Někdy se stane, že se (z mnoha důvodů – příčinou může být špatný způsob odběru, hlen na čípku, zánět apod.) nepodaří setřít dostatek buněk k vyšetření – jde tedy o “technickou závadu”, nikoliv o signál nějakého problému. Postačí pouze stěr zopakovat. JS

21.2.2009 | Cytologie | Kunšteková
Dobrý den, je mi 27 let, na cytologii mi 2krát vyšel výsledek 4 a paní doktorka mi řekla, že to nevypadá dobře a že to může být i ještě horší a doporučila mi plastiku děložního čípku,víc jsem se nedozvěděla a tak mám docela obavy,jsem bezdětná,ale dítě plánuji,ovlivní to nějak možnost mít dítě ? A můžu po zákroku hned pracovat ? Pracuji jako kuchařka,děkuji moc za odpověď
Dobrý den,

je mi líto, ale mnohokrát jsem zde již vysvětloval, že hodnocení cytologie číslem je nepřesné a neodpovídá odborné terminologii. Těžko se tak dá vyslovovat prognóza. Navíc platí, že cytologie je jen část informace o nálezu na děložním čípku, vždy je nutné kolposkopické vyšetření a u nerodivších žen je více než vhodné ověřit abnormální nález provedení biopsie (odběrem malého kousku tkáně při vyšetření). Teprve při potvrzení závažných předrakovinových změn je nutné ošetření, obvykle tzv. konizací (někdy laicky nazývanou nesprávně “plastikou čípku”). Rozhodně bych považoval za vhodné u mladé ženy mít maximum indícií, které jednoznačně posoudí vhodnost operace. Ideální je využít služeb některého z Center onkologické prevence (COP), kde proběhne komplexní odborné vyšetření s návrhem dalšího postupu. O vlivu konizace na těhotenství jsem mnohokrát podrobně psal – podívejte se do archivu odpovědí, stejně tak o režimu po operaci. JS

20.2.2009 | konizace čípku, následně doporučena hysterectomie | Zahradníková
Dobrý den, pane doktore, je mi 50 let, pravidelně 1 krát za rok jsem docházela na preventivní prohlídky. Cytologie byla vždy v pořádku – až v dubnu 2008 – HSIL, opakovaně v říjnu 2008 – opět HSIL. Byla provedena hybridizace HPV s negativním výsledkem, odebraný polyp byl odeslán na hystolog. vyšetření – též s negativním výsledkem. 24. 1. byla provedena konizace čípku s výsledkem – čípek se zánětlivě změněnou T-zónou, s těžkou dysplazií, cirkulárně CIN III masivně vyplňující žlázky, koilocytóza. Bylo zastiženo zasahování dysplastických změn do endocervikálního okraje excize. Hlen a fragmenty endocervikální sliznice. Závěr: CIN III, HPV. Dysplazie zasahuje do endocervikálního okraje konusu. Zpracováno akreditovanou metodou dle SOP-01, SOP-06 a SOP-09. Na základě nálezu doporučena hysteroctomie. Je to dle Vašeho názoru nutné? Děkuji za odpověď.
Dobrý den,

dnešní odborné názory ukazují v této problematice na bezpečnost řešení konzervativními postupy ve srovnání s radikálním operováním. Zásadní je posoudit celkový gynekologický nález i dosavadní gynekologická stonání a obtíže. Tj. v případě absence dalších aktuálních nebo vleklých gynekologických obtíží, které by byly důvodem k odnětí dělohy, je dostačující provedení opakované konizace (tzv. rekonizace), která zajistí doodstranění změn dosahujících do okraje řezu při první operaci. Následně je však nutné pečlivé kontrolování s vyšší frekvencí návštěv v prvních letech po rekonizaci. JS

20.2.2009 | Rakovina dělohy | Jajinka
Dobrý den,pane doktore.V naší rodině je velká zátěž onemocnění rakovinou.Prababička zemřela na rakovinu dělohy,babička ji měla také,ale dostala se z toho a teď s ní bojuje i moje maminka.Ráda bych věděla,jak velké je riziko,že ji budu mít i já.Je mi 25 let,právě jsem přestala kojit a v nejbližší době si chci nechat píchnout Cervarix.Předem děkuji za odpověď.
Dobrý den,

záleží na více faktorech – 1. zda jde o rakovinu děložního těla (tzv. karcinom endometria) – která může být dědičná – nebo o rakovinu děložního čípku – kde se dědičnost uplatňuje jen velmi vzácně, 2. na věku, ve kterém Vaše příbuzné onemocněly, 3. na výskytu dalších nádorů (hlavně rakoviny tlustého střeva, prsu a vaječníků) v rodině. Jde-li u Vašich příbuzných o výskyt stejného typu nádorů (zejména děložního těla) a vyskytnul-li se ve věku před 50. rokem života, nebo je-li v rodině zátěž výše jmenovanými dalšími nádory, pak je možná dědičná dispozice a je vhodné specializované vyšetření některé z nemocných. V případě, že Vám z uvedeného bude připadat, že by mohlo jít o dědičné onemocnění, pak se objednejte s některou z Vašich nemocných příbuzných u mého kolegy Dr. Zikána na tel. 224967481 ke genetické konzultaci. JS

20.2.2009 | cytolog.nález | emilie
Dobrý den.je mi 50 let,chodím na prav.roční gin.prohlídky.2.2 2009 jsem navštívila mého gin.lékaře a dnes mi přišla pozvánka,že se mám dostavit 1.6 2009 na prohlídku dle cytologického nálezu.Nevím co to znamená.Děkuji za odpověd.
Dobrý den,

pravděpodobně máte lehce abnormální výsledek, který je třeba zkontrolovat s kratším odstupem. Nejčastější příčinou jsou nezávažné změny, které se při kontrole již neprokáží. JS
