Onkogyn.cz | Poradny

0

Onkogyn.cz > Poradny > Poradna pro přednádorové stavy (prekancerózy, dysplazie)

Chcete-li položit dotaz do některé z poraden, musíte se nejprve přihlásit. Před prvním přihlášením je nutné se zaregistrovat.

foto2-8881613 Poradna pro přednádorové stavy (prekancerózy, dysplazie)
MUDr. Jiří SlámaPracuje na Gynekologicko – porodnické klinice 1. LF UK a VFN v Praze jako člen onkogynekologického týmu. Věnuje se gynekologické onkologii, především pak předrakovinovým změnám (prekancerózám) ženských pohlavních orgánů a gynekologické operativě.

Centrum Onkologické Prevence (COP) a přidružená internetová poradna nabízí péči a konzultace pro pacientky s abnormálními nálezy na děložním čípku, pochvě a zevních rodidlech. Odpovídáme na dotazy týkající se abnormálních cytologických a kolposkopických vyšetření, projevů infekce lidskými papilomaviry (HPV) a problematiky očkování proti HPV infekci. Zároveň poskytujeme informace pro pacientky před i po operačním zákroku na děložním čípku včetně problematiky následného těhotenství.

VÁŽENÉ TAZATELKY – před zadáním dotazu si prosím projděte archiv, většina otázek již byla několikrát probrána v různých obměnách – v dotazu se vždy snažte o maximální konkrétnost Vašeho problému – poradna slouží pouze ke konzultaci onkologických problémů v gynekologii – poradna není veřejné diskusní fórum a není určena ke komerčním prezentacím – odpověď na zadaný dotaz lze očekávat do 14 dnů od zadání – děkuji za pochopení, JS

20.2.2009 | cytolog.nález | emilie
Dobrý den.je mi 50 let,chodím na prav.roční gin.prohlídky.2.2 2009 jsem navštívila mého gin.lékaře a dnes mi přišla pozvánka,že se mám dostavit 1.6 2009 na prohlídku dle cytologického nálezu.Nevím co to znamená.Děkuji za odpověd.
Dobrý den,

pravděpodobně máte lehce abnormální výsledek, který je třeba zkontrolovat s kratším odstupem. Nejčastější příčinou jsou nezávažné změny, které se při kontrole již neprokáží. JS

20.2.2009 | Pokračovanie histológie | mcvrkalova
Je zrejmá cirkulárne idúca transformácia skvamózneho epitelu s prejavmi HPV infektu v ťažko dysplastický epitel tesne pred transformačnou zónou a prechádzajúci vo forme metaplastického skvamózneho epitelu s ťažkým stupňom dysplázie do endocervixu kde / v blízkosti tohto prechodu / sa nachádzajú ložiská s obrazom carcinoma in situ . Dysplastický epitel drobnoložiskovo prerastá i do lumin žliazok. V endocervixe je zachytené i ložisko mikroglandulárnej cervikálnej hyperplázie. V excíziách z hlbších častí endocervixu / stred / a prechod v endometrium ložiská metaplázie a dysplázie nie sú prítomné. Známky invázie do strómy už nie sú prítomné. Znamená tento nález, že som už v poriadku? Zatiaĺ žiadnu liečbu neberiem.Po troch mesiacoch mám ísť na MRI abdomenu.Budem musieť absolvovať aj chemoterapiu a rádioterapiu? A asi ako dlho musím byť PN?

Ďakujem za odpovede. Mcvrkalová

Viz odpověď níže. JS
20.2.2009 | Diagnoza D06.0 | mcvrkalova
Dobrý deň pán doktor , prosím o zhodnotenie histológie. Popis je dlhý pošlem na 2x. PRAVE adnexa : v tube je primeraný nález, v ováriu sa nachádza folikulárna cysta i cysticky rozšírené folikuly. ĽAVÉ adnexa : v tube je nález veku primeraný, v ováriu sa nachádza prekrvácané žlté teliesko a benígny unilokulárny serózny cystadenóm. UTERUS : endometrium je v pokročilej proliferácii,myometrium je primerane celulárne i fibrózne v uzloch ide i mitoticky inaaktívne leimyómy.

CERVIX : v komplexne spracovanom cervixe / zostatku po predchádzajúcej amputácii portionis uteri / oblasť okrajových častí exocervixu / exocervikálny resekčný okraj / je krytá skvamóznym epitelom nejaviacim dysplastické zmeny , ale ktorý v blízkosti spojenia skvamózneho a cylindrického endocervikálneho epitelu sa stáva dysplastickým – javí známky CIN II i CIN III i známky HPV infekcie . Sprevádza ho chronický nešpecifický zápal.

Dobrý den,

nález svědčí pro celou kombinaci abnormálních nálezů, z nichž ani jeden NEVYŽADUJE již další léčbu. V děložním těle byly svalové nádorky (tzv. myomy), které jsou nezhoubné, na jednom z vaječníků byla nezhoubná cysta a v děložním čípku byl nejzávažnější stupeň předrakovinových změn. Operace je radikální řešení, které celou problematiku zvládlo s výborným výsledkem. V tuto chvíli je pouze nutné v ročním intervalu kontrolovat kolposkopii a cytologii poševního pahýlu. Z výsledků není důvod proč zakázat případné užívání náhradní hormonální léčby (závisí však ještě na věku, obtížích a dalších onemocněních). Bohužel neuvádíte způsob operace (laparoskopicky, řezem ..) ani případné komplikace v hojení (není mi např. jasný důvod magnetické rezonance po standardní gynekologické operaci…), které ovlivňují délku pracovní neschopnosti. Obvykle je pracovní neschopnost vhodná asi 1 měsíc. JS

20.2.2009 | doplnění dotazu | Lenka33
Ještě doplňuji cytologie PAP 2-3 a měla jsem kontaktní krvácení.
Viz odpověď níže. JS
20.2.2009 | 20.2. | Lenka33
Dobrý den pane doktore. Prosím o Váš názor. 7/08 jsem byla na konizaci. Histologie CIN II, nezasahuje okraj resekátu. Opakovaně mám výsledky cytologie 2-3. Kolposkopicky ložisko TZ č 10-11. Jsem přeočkovaná Cervarixem. Můžete mi prosím vysvětlit jak je možné, že v tak krátké době se mi opětovně vytvořily nové změny na čípku a zda je to běžné. Moc se obávám, zda nemám v hrdle či v děloze už nádor.Dále jaký léčebný postup by jste navrhoval Vy. Moc děkuji za Vaši odpověď.
Dobrý den,

je smutné, že v době akreditovaných cytologických laboratoří uvádíte výsledky v historické klasifikaci, ze které lze vyvodit závěr jen velmi omezeně. Kolposkopický nález hodnocený jako TZ znamená normání nález (TZ je transformační zóna, což je přirozeně se vyskytující oblast na děložním čípku). Mohu tedy pouze obecně konstatovat, že nejčastější příčinou opakovaného nálezu časně po operaci je buď dosah změn do okraje řezu (což není Váš případ) nebo ponechání HPV infikovaných, ale ještě nezměněných buněk v lůžku po konizaci (tomu stále ještě bohužel neumíme zabránit, a tak nezbývá než všechny ženy po operaci sledovat). Časná opakovaná nová infekce s rychlým rozvojem změn je třetí, ale poměrně velmi raritní příčina, takové problémy se obvykle projeví až po letech. Při podezření na opakování nálezu je nutné co nejpřesněji stanovit diagnózu – nejlépe provedení biopsie (odběru malého kousku čípku při vyšetření) a při potvrzení změn navrhnout opakovanou konizaci (rekonizaci). JS

20.2.2009 | Špinění v těhotenství a Duphaston | Petra.M.
Dobrý den, před 3dny jsem začala špinit, lélař mi předepsal Duphaston. Druhý den špinění skoro ustalo, ale nyní je zase silnější, než když jsem byla u lékaře, můžete mi poradit? Jsem v 6. týdnu těh.
Tato poradna je vyhrazena pro problematiku nádorových a přednádorových změn. Pomoc lze hledat např. na www.porodnice.cz. JS
19.2.2009 | Je to rakovinový nález? | bpalda
Dobrý den,
na preventivním vyšetření mi na základě nálezu na stěru naordinoval pan doktor Ortho gynest d 1x po třech dnech,po měsíci na kontrolním stěru se nic nezlepšilo a pan doktor mi předepsal Ovestin 1x denně.Mám 34 let a tři děti.Mám zavedené tělísko na pět let.Prosím nevíte jestli to není předrakovinový nález?
Dobrý den,

místně působící hormony se předepisují k prevenci nebo léčbě tzv. atrofických změn (změny způsobené nedostatkem ženských hormonů estrogenů) na děložním čípku a v pochvě. Takové nálezy jsou typické pro ženy po přechodu, ženy kojící či po operacích vaječníků nebo po jejich poškození (např. ozářením). Důvodem k předpisu při abnormálních cytologických stěrech je právě zajištění dostatečného množství estrogenů a tím i následného adekvátního “omlazení” buněk. Bez znalosti dalších informací (přesný výsledek stěru, kolposkopický nález, případné kojení, stavy po operacích atd. ) se však nelze blíže vyjádřit. Otázku je však vhodné položit ošetřujícímu gynekologovi. JS

19.2.2009 | Ockovani proti rakovine | Vendy22
Dobry den, mam dotaz.Byla jsem na vysetreni na gynekologii na cytologii a uz delsi dobu mi vychazi cislo 3.Co to presne znamena?Znamena to,ze mam HPV virus?Chtela bych se nechat naockovat proti rakovine deloznihi cipku.Je mi 22 let,proto se chci zeptat,jestli nejsem na ockovani prilis stara?Mohu se nechat naockovat i kdybych mela HPV virus?

Dekuji za odpoved,Vendy 22 let

Dobrý den,

když si pečlivě projdete archiv, získáte podrobné odpověi na obě otázky. Cytologie hodnocená číslem je těžko interpretovatelá, neboť číslo znamená pořadí nálezu na žádance, nikoliv závažnost nálezu. Pravděpodobně jde o nález mírných změn, kde je pravděpodobnost HPV infekce jako příčiny vysoká, ale nikoliv 100%. Očkování má smysl jako zcela odlišný zásah, jde o preventivní krok bez léčebného účinku, který zabrání nové nebo opakované infekci. Se změnami, které již na čípku jsou, se buď vyrovná organismus sám (zejména po porodu) nebo budou důvodem k ošetření. Tedy očkování je možné i při aktuální HPV infekci, při současném dodržení podmínky pravidelného docházení na gynekologické preventivní kontroly. JS

19.2.2009 | Neplodnost kvůli cystě na vaječníku | tomsová
Dobrý den,loni v srpnu jsem s vámi řešila problém s mou cystou na vaječníku,která mi naštěstí sama zmizela s menstruací.Moc vám proto děkuji za podporu,vy jediný jste mě uklidnil,jelikož můj gynekolog hrozil hned odstraněním vaječníku a zhoubným nádorem.Dnes řeším jiný problém.Již v době mé cysty a několi měsíců před jsme se snažili o miminko a stále nic.Chci se zeptat zdali může být důvodem neplodnosti ta má cysta nebo popřípadě císařský řez před 3 lety?Nevím si rady a abych pravdu řekla,na nějaká vyšetření neplodnosti se mi nechce,zvlášť na ty,po kterých mě zůstanou jizvy na břiše(laparoskopie,hysteroskopie)Dělají se po každé tato vyšetření?Moc děkuji za odpověď Tomsová
Dobrý den,

vyšetření pro neplodnost je proces zabírající komplexní vyšetření obou partnerů (nejde jen o operační zákroky). Bohužel tato problematika překračuje rámec onkologické poradny. Podrobnosti najdete např. na www.neplodnost.cz. JS

17.2.2009 | rakovina | JanaF
Dobrý den pane doktore, je možné operovat nádor děložního čípku ve stádiu IIb, protože všude na internetu čtu, že se již nedá operovat. Proto mi je divné, že ne jeden dr. říká, že to je na hraně operability, co je tedy rozhodující pro operaci? Už jste někdy operoval nádor tohoto rozsahu? Okolní orgány nejsou zasaženy ( dle utz dutiny břišní ) – ledviny, játra, žlučník…. Děkuji a jsem s pozdravem
Jana
Dobrý den,

v ČR (a EU obecně) je stádium IIB důvodem k léčbě ozářením, obvykle v kombinaci s malou dávkou chemoterapie. V naprosto konkrétních případech (bohužel velmi vzácných) s minimálním postižením závěsného aparátu děložního čípku lze ve specializovaných onkogynekologických centrech zvážit nejprve podání chemoterapie a posléze po zmenšení nádoru provést radikální operační zákrok. Zásadní také zůstává stav spádových mízních uzlin, který v našem centru vyšetřujeme u všech pacientek ve stádiu IIB jako 1. diagnostický krok. Konzultace na naší klinice je samozřejmě možná, postačí přijet kteroukoliv středu dopoledne bez předchozího objednání do ambulance č. 5. Uvedené případy vždy pečlivě zvažujeme a výše uvedené řešení (chemoterapie a následný zákrok) u vybraných případů standardně provádíme. JS

17.2.2009 | uzdravit se | bz
Dobrý den. Výsledky posledního testu mám HSIL. Můj lékař mě posílá na zákrok LEEP. Chtěla bych vědět – proč napadá vir zrovna čípek a ne ostatní části pohlavního ústrojí nebo se příště může zakousnout někde jinde? Když už jednou v sobě ten vir mám, nebo se jím znovu nakazím, a nedokážu se mu ubránit, pak mám tuto operaci brát pouze jako dočasné řešení, že? Znovu onemocním a celé se to bude opakovat? Nebo se mám po operaci nechat naočkovat a pak to bude dobré? Jakou mám vůbec šanci uzdravit se? Je mi 25 let, žádné jiné obtíže nemám. Děti už máme, další nechceme.

Děkuji za odpověď.

Dobrý den,

HPV proniká do tkání těla prostřednictvím drobných trhlinek. Taková poranění vzniknou v místech, která jsou přirozeně křehčí. V ženském pohlavním ústrojí je nejkřehčí strukturou drobná oblast na povrchu děložního čípku (tzv. transformační zóna), neboť obsahuje velmi snadno zranitelné buňky. Samozřejmě může dojít k rozvoji infekce i v pochvě a na zevních rodidlech, ale struktura tkání je zde mnohem odolnější, a proto jde o situace relativně výjimečné. K infekci může dojít i opakovaně po jejím spontánním vyhojení nebo po odstranění ložiska změn způsobených virem. Z tohoto pohledu je logické, že očkování představuje významnou pomoc pro prevenci opakování infekce, zejména dojde-li k odstranění všech předrakovinových změn při operaci. Nesouhlasím však s tvrzením, že operace je jen dočasným řešením, pro většinu žen jde o řešení trvalé, ale je vhodné doporučit maximum preventivních kroků tak, aby byla řešením trvalým pro všechny. JS
