Onkogyn.cz | Poradny

0

Onkogyn.cz > Poradny > Poradna pro přednádorové stavy (prekancerózy, dysplazie)

Chcete-li položit dotaz do některé z poraden, musíte se nejprve přihlásit. Před prvním přihlášením je nutné se zaregistrovat.

foto2-2908445 Poradna pro přednádorové stavy (prekancerózy, dysplazie)
MUDr. Jiří SlámaPracuje na Gynekologicko – porodnické klinice 1. LF UK a VFN v Praze jako člen onkogynekologického týmu. Věnuje se gynekologické onkologii, především pak předrakovinovým změnám (prekancerózám) ženských pohlavních orgánů a gynekologické operativě.

Centrum Onkologické Prevence (COP) a přidružená internetová poradna nabízí péči a konzultace pro pacientky s abnormálními nálezy na děložním čípku, pochvě a zevních rodidlech. Odpovídáme na dotazy týkající se abnormálních cytologických a kolposkopických vyšetření, projevů infekce lidskými papilomaviry (HPV) a problematiky očkování proti HPV infekci. Zároveň poskytujeme informace pro pacientky před i po operačním zákroku na děložním čípku včetně problematiky následného těhotenství.

VÁŽENÉ TAZATELKY – před zadáním dotazu si prosím projděte archiv, většina otázek již byla několikrát probrána v různých obměnách – v dotazu se vždy snažte o maximální konkrétnost Vašeho problému – poradna slouží pouze ke konzultaci onkologických problémů v gynekologii – poradna není veřejné diskusní fórum a není určena ke komerčním prezentacím – odpověď na zadaný dotaz lze očekávat do 14 dnů od zadání – děkuji za pochopení, JS

17.2.2009 | uzdravit se | bz
Dobrý den. Výsledky posledního testu mám HSIL. Můj lékař mě posílá na zákrok LEEP. Chtěla bych vědět – proč napadá vir zrovna čípek a ne ostatní části pohlavního ústrojí nebo se příště může zakousnout někde jinde? Když už jednou v sobě ten vir mám, nebo se jím znovu nakazím, a nedokážu se mu ubránit, pak mám tuto operaci brát pouze jako dočasné řešení, že? Znovu onemocním a celé se to bude opakovat? Nebo se mám po operaci nechat naočkovat a pak to bude dobré? Jakou mám vůbec šanci uzdravit se? Je mi 25 let, žádné jiné obtíže nemám. Děti už máme, další nechceme.

Děkuji za odpověď.

Dobrý den,

HPV proniká do tkání těla prostřednictvím drobných trhlinek. Taková poranění vzniknou v místech, která jsou přirozeně křehčí. V ženském pohlavním ústrojí je nejkřehčí strukturou drobná oblast na povrchu děložního čípku (tzv. transformační zóna), neboť obsahuje velmi snadno zranitelné buňky. Samozřejmě může dojít k rozvoji infekce i v pochvě a na zevních rodidlech, ale struktura tkání je zde mnohem odolnější, a proto jde o situace relativně výjimečné. K infekci může dojít i opakovaně po jejím spontánním vyhojení nebo po odstranění ložiska změn způsobených virem. Z tohoto pohledu je logické, že očkování představuje významnou pomoc pro prevenci opakování infekce, zejména dojde-li k odstranění všech předrakovinových změn při operaci. Nesouhlasím však s tvrzením, že operace je jen dočasným řešením, pro většinu žen jde o řešení trvalé, ale je vhodné doporučit maximum preventivních kroků tak, aby byla řešením trvalým pro všechny. JS

16.2.2009 | HPV VIRUS | jitka
Dobrý den pane doktore.Mám dotaz mám jít na konizaci čípku mam střední displazii a chci se zeptat,jestli se tohoto virusu po konizaci poškozené tkáne zbavím a nebo i nadále virus budu mýt nehledě nato,že podstoupím konizaci.Mám 23 let a jedno díte a moje přání je se toho viru zbavit …užívám INDONAL druhým mesícem a chci se naočkovat CERVARIXEM vakcínou i zatu cenu,že virus budu nadále mít i po provedené konizaci..vím,že to doporučujete a já se tím budu řídit protože vám věřím.Je možné,že se můžu vyru zbavit nebo se mám smířit,že když už ten virus mám čtvrtým rokem a sama vlastní imunitou jsem ho nestratila,že ho budu mít stále..nechci přít kvůli HPV viru o dělohu kvůli hrozící rakovině a nebo i o život mám ztoho strach děkuji naschledanou
Dobrý den,

u většiny žen dojde po konizaci k odstranění všech postižených buněk včetně buněk infikovaných HPV. Myslím, že k Vašemu přístupu nelze nic dodat, naopak lze jen pochválit. Nebojte se, při dobře vedené léčbě se lze infekce zcela zbavit a pravidelnou gynekologickou péčí v kombinaci s očkováním předejít opakování případných změn. JS

16.2.2009 | špinění po námaze | Peťuna
Dobrý den pane doktore, již asi od 18 let ( nyní je mi 31 let a mám 1,5 leté dítě) se mi někdy po větší námaze (když třeba něco těžkého nosím nebo při námaze při sportu a cvičení) stává, že na několik dní začnu špinit. Můj lékař ale při pravidelných běžných kontrolách nikdy nic neobvyklého nenašel. Je možné že mám nějaký problém s děložním čípkem, kterého by si nevšiml,nebo jde jen o to, že jsem prostě nějak vnitřně slabší a neměla bych se někdy tak namáhat?
Předem děkuji za vaši odpověď.
Dobrý den,

příčin takového stavu může být řada, vhodné je pátrat zejména po hormonálních (tedy funkčních) příčinách. Organické změny (tj. nálezy charakteristické změnou v děloze, děložním čípku apod.) jsou v této situaci méně časté. Vzhledem k šíři problematiky je tedy nutný i komplexní přístup. Paradoxně léčba bývá při průkazu funkčních změn relativě jednoduchá – nejlépe hormonální antikoncepcí. JS

16.2.2009 | Nález NILM | RadanaS
Dobry den, jsem Vase pacientka. Dne 30.7.2008 mi byla provedena konizace, u Vas jsem byla zatim na dvou kontrolach (16.10.08 a 16.01.09). Prvni vysledky vysly v poradku, ale kdyz jsem si volala pro vysledky z druhe kontroly sestricka mi rekla ze “nalez je NILM a ze se tam panu doktorovi neco nelibilo”. Docela me to zneklidnilo. Je mi 30 let, nemam partnera ale deti bych si jednou velmi prala. Vzhledem k okolnostem je to ale v soucasne dobe nerealne. Jsem k Vam na dalsi (treti) kontrolu objednana na začátek dubna. Staci to az v dubnu? Je ten nalez nejak zavazny? Dekuji JS
Dobrý den,

je mi líto, ale bez bližší identifikace (celé jméno, datum narození..) Vám nejsem schopen odpovědět. Vzhledem k výsledku půjde jistě o nějakou drobnost (podle všeho jsem termín kontroly nedoporučoval na dříve, to by Vám sestřičky jistě řekly), přesto není problém kontaktovat mne na odd. G1 na tel. 224967440 před 8 h. a ujistit se o detailech. JS

16.2.2009 | Režim po konizaci | Veronika.F
Dobrý den, děkuji Vám za Vaši poradnu, opravdu mi moc pomohla v orientaci ohledně mého problému. Za tři týdny podstoupím konizaci ( CIN II, 24 let, bez dětí ) a chtěla jsem se zeptat, zda je možné používat po konizaci menstruační kalíšek, když tampony nejsou doporučovány. A dále, pokud nebudou žádné komplikace a nadměrné krvácení, je možné tři týdny po konizaci aktivně jezdit na koni? Mám v tomto termínu jezdecké závody a měla bych nahlásit svou účast či neúčast. Moc děkuji za zodpovězen¨í dotazu
Dobrý den,

na obě otázky mohu odpovědět ano. Menstruační kalíšek se při správném použití a pečlivém “ošetřování” zdá vhodnou alternativou tampónů. Fyzická aktivita s uvedeným odstupem nikterak neovlivní hojení. JS

15.2.2009 | Nevím si rady | juliana
Dobrý den ,obracím se na Vás s prosbou o informaci.Mám 20 let a od svých 17 let jsem začala užívat HAK Minisiston.Loni v říjnu jsem ho však již vysadila a v listopadu jsem si vzala jednorázově eskapelle tbl.Od te doby jsem měla menstruaci co 14 dnů pravidelně.Od konce ledna jsem však začala “špinit” a odcházejí ze mě denně kusy sliznice.Bohužel jsem však zdravotník a ač bych měla jít příkladem mám strach navštívit gynekologa. Předem děkuji za odpověd.
Dobrý den,

jinak než doporučit včasnou návštěvu gynekologa Vám poradit nemohu. Příčin může být řada, naštěstí ve Vašem věku ve většině případů jen málo závažných. JS

15.2.2009 | Konizace | Romka
Dobrý den,prosím o radu.Dvakrát jsem byla na konizace kličkou.Po třetí na konizaci studeným nožem.Jsem dva měsíce po zákroku a mám pořád stejné potíže jako před zákrokem,výtoky.Musím neustále nosit vložky.lékařka poi vyšetření naznala že je to pěkně zahojené.Děkuji za odpověď.R.
Dobrý den,

bohužel neuvádíte důvody operací. Jestliže byly provedeny pro dlouhodobý zánět čípku, pak je nezbytné, aby součástí léčby byla také antibiotická léčba (viz řada dotazů níže). Teprve pak lze očekávat zlepšení nebo vymizení obtíží. Na druhou stranu, je třeba také vyloučit záněty v pochvě, které nesouvisí s nálezem na čípku, a vyžadují zcela jiný léčebný přístup. JS

15.2.2009 | reakce na dotaz ze dne 14.10.2008 | Barbora
Dobrý den pane doktore!
Chtěla bych reagovat na odpověď na dotaz ze dne 14.10.2008. Uvádíte zde, že pokud jsme s partnerem zároveň prvními a jedinými sexualními partnery, pak je riziko nákazy papilomavirem nulové. Velmi mě tento Váš výrok překvapil. Mě i mému partnerovi je 24 let, jsme spolu od 17 let a ani jeden jsme nikdy jiného partnera neměli, přesto mám již několik let změny na děložním čípku. Dříve jsem na cytologii a kolposkopické vyšetření docházela každých půlrok, nyní již každé 3 měsíce, jelikož došlo ke zhoršení. Nedávno jsem byla i na biopsii. Bohužel Vám v současnosti nejsem schopná odborně popsat svůj stav (více zjistím až na dalším vyšetření), ale jasné je, že ačkoliv mám jediného partnera, přesto u mě k nákaze papilomavirem zřejmě došlo? Za případnou reakci děkuji.
Dobrý den, vysvětlení proč lze shrnout do 3 bodů: 1. Ne každý nález na děložním čípku je způsoben papilomavirem, dokonce ani všechny předrakovinové změny nejsou HPV pozitivní. Teprve vlastní rakovinový nádor je v případě původu z tzv. dlaždicových buněk zapříčiněn v 99,7% HPV infekcí, v případě původu ze žlázových buněk asi v 94%. 2. K přenosu viru může dojít i bez nutnosti pohlavního styku, tedy pro nulové riziko je nutné vyloučit i např. různé formy mazlení atd. s jiným než současným partnerem (což platí pro obě pohlaví). 3. Značně pochybuji, že by Vám byl proveden ve Vašem věku test na HPV a bylo tak ověřeno, že změny jsou HPV pozitivní. Což, ale zároveň nevylučuje, že na děložním čípku může být abnormální nález (viz bod 1).

JS

15.2.2009 | Ca colli uteri IIb | JanaF
Dobrý den pane doktore, mají mamince zjistili rakovinu po výškrabu dělohy Ca colli uteri IIb, na utz dutiny břišní vše v normě, ještě ji čeká magnetická resonance malé pánve. Chtěla bych vědět pokud bude šíření jen do parametrií je možná ještě operace, popř. jaká léčba by byla zvolena?? Je možné jezdit k Vám do Prahy, jsme z Mladé Boleslavi. Moc děkuji za odpověď.
Jana F.
Dobrý den,

stádium IIB je charakterizováno šířením do závěsného aparátu dělohy (tzv. parametrií). V takovém případě je nejlepší léčbou tzv. chemoradioterapie – tedy ozařování doplněné malou dávkou chemoterapie. Velmi důležité je stanovení přesného rozsahu ozařovacího pole tak, aby byly postiženy všechny postižené orgány – zejména všechny postižené mízní uzliny. Je tedy velmi důležité znát, zda nejsou změněné uzliny podél velkých tepen v dutině břišní a v hrudníku. Na naší klinice obvykle provádíme u takovch pacientek ještě laparoskopické vyšetření uzlin, aby byla léčba ozařováním co nejvíce zacílena na nemocné orgány. Nevidím jediný problém proč nevyužít našich služeb, stačí přijet bez nutnosti objednání kteroukoliv středu dopoledne na naší kliniku (kontakty najdete na www.onkogyn.cz) do ambulance č.5 s kompletní dokumentací. Ozařování následně probíhá u našich kolegů v nemocnici Na Bulovce, což je pro dojezd z Mladé Boleslavi vcelku dobře dosažitelné. JS

14.2.2009 | Nádor | sarinka
Dobrý denměla bych dotaz maminka mého muže prodělává ozářky a chemoterapii do žíly,protože má zjištěný nádor na pohlavním orgánu.Začalo to na noze v třísle ,až se to projevilo na pohlavním orgánu.Prodchází 3 kemoterapií a 10 ozářky. ještě má mít 12 ozářek a 7 chemoterapií.Jenže začala krvácet z nosu a nevíme proč se to stalo.Proto prosím o radu.Ještě by mě zajímalo když ji ozařují osm bodů a operace nen možná jaká je naděje na přežití.Děkuji Renata
Dobrý den,

chemoterapie je léčba, která postihuje všechny rychle rostoucí tkáně v těle – v prvé řadě nádor, ale také buňky kostní dřeně, kde se tvoří krevní částice. Často tak při léčbě dochází ke snížení jejich počtu, což se v případě krevních destiček projeví snadným krvácením z nosu. Vhodné je tedy pravidelné vyšetření krevního obrazu, který tento jev dobře zachytí. Následně je třeba odložit chemoterapii do zlepšení hodnot a podat podpůrné léky. V případě pokročilého, k operaci nevhodného nádoru je samozřejmě prognóza horší, nikoliv však nulová. Myslím, že nikdo nechce být pouhým procentem ve statistice, ale naopak každý má naději, že jeho případ dopadne dobře, proto nepovažuji za důležité zmiňovat beztak značně nepřesná čísla prognózy. JS

13.2.2009 | dobrý výsledky:) | Zikmundová
Dobrý den, tak jsem si dnes volala na merkry a vyšli 1.2, tak lepší,né?? sestřička teda říkala,že mám přijet až v dubnu na plánovanou kontrolu. Tak se chci vás zeptat a kdyžtak vás požádat na ty lázně?? Počkat raději ještě na duben, nebo jak zvážíte. Jinak moc děkuji za vše Zikmundová R.
Dobrý den,

to je skvělé, gratuluji, žádost připravím příští týden, není již na co čekat. JS
