Onkogyn.cz | Poradny

0

Onkogyn.cz > Poradny > Poradna pro přednádorové stavy (prekancerózy, dysplazie)

Chcete-li položit dotaz do některé z poraden, musíte se nejprve přihlásit. Před prvním přihlášením je nutné se zaregistrovat.

foto2-8186588 Poradna pro přednádorové stavy (prekancerózy, dysplazie)
MUDr. Jiří SlámaPracuje na Gynekologicko – porodnické klinice 1. LF UK a VFN v Praze jako člen onkogynekologického týmu. Věnuje se gynekologické onkologii, především pak předrakovinovým změnám (prekancerózám) ženských pohlavních orgánů a gynekologické operativě.

Centrum Onkologické Prevence (COP) a přidružená internetová poradna nabízí péči a konzultace pro pacientky s abnormálními nálezy na děložním čípku, pochvě a zevních rodidlech. Odpovídáme na dotazy týkající se abnormálních cytologických a kolposkopických vyšetření, projevů infekce lidskými papilomaviry (HPV) a problematiky očkování proti HPV infekci. Zároveň poskytujeme informace pro pacientky před i po operačním zákroku na děložním čípku včetně problematiky následného těhotenství.

VÁŽENÉ TAZATELKY – před zadáním dotazu si prosím projděte archiv, většina otázek již byla několikrát probrána v různých obměnách – v dotazu se vždy snažte o maximální konkrétnost Vašeho problému – poradna slouží pouze ke konzultaci onkologických problémů v gynekologii – poradna není veřejné diskusní fórum a není určena ke komerčním prezentacím – odpověď na zadaný dotaz lze očekávat do 14 dnů od zadání – děkuji za pochopení, JS

3.2.2009 | operace. | fanka
Dobrý den, pane doktore. Před 3 lety mi našel lékař myom 4 cm, na děloze. měla jsem pře rokem 2 špatné výsledky cytologie za sebou, Lékař chce operaci odstranění dělohy i vaječníků. je mi 45 let, myslíte, že je operace nutná. myom je stále stejné velikosti=neroste, a cytologie je také v pořádku. děkuji za odpověď. fanka
Dobrý den,

je-li nález na čípku normalizovaný, myom se nezvětšuje ani nezpůsobuje žádné potíže (bolesti, problémy s močením nebo stolicí, nepravidelnosti krvácení), pak je samozřejmě konzervativní postup možnou a jistě i rovnoprávnou alternativou. Nutností je však pravidelné (optimálně po 6 měsících) ultrazvukové kontrolování velikosti i charakteristik myomu a samozřejmě i pravidelné kontroly kolposkopie a cytologie děložního čípku. JS

3.2.2009 | CIN III | jaja78
Dobrý den pane doktore. Na začátku listopadu jsem prodělala první konizaci – výsledek: na povrchu děl. čípku lehká ložiskovitá akantosa a epidermizované ektropium. z dyslastických změn zastiženy struktury těžké dysplazie – CIN III, které v jednom z preparátů lze hodnotit až jako struktury CIS. Po označení konturační tuší těžce dysplastické změny dosahují okrajů elektrokauterizační linie. Začátkem ledna 2009 jsem prodělala rekonizaci a výsledky: na povrchu děl. čípku lehka ložisková akantosa a drobné epidermizované ektropium, z dysplastických změn zastiženy struktury těžké dysplazie – CIN III, které přecházejí až do struktury CIS. Po označení konturační tuší tyto struktury dosahují okrajů elektrokauterizační linie, spíše při vnějším okraji. U obojího označení diagnózy – nádor:8070/2 A můj lékař mě chce odeslat na další, již třetí konizaci. Je mi 31let, děti ještě nemám, ale v budoucnu bych samozřejmě chtěla. Chtěla bych se Vás zeptat, jaká jsou rizika pokud mám v sobě tento nález takovouto dobu (na klasické prohlídce u gyn.v září 2008 byla špatná cytologie a poté následovaly tyto operace a teď čekám na další, která by měla proběhnout začátkem března 2009) ? Je možné v tomto stadiu rozšíření do jiných částí než čípek? Neměla bych už vyhledat specializované onkogynekologické pracoviště? Děkuji mnohokrát za Vaši odpověď J.
Dobrý den,

všechny nálezy jsou ve stádiu předrakovinovém, tedy omezené jen na děložní čípek, bez rizika šíření do okolí. Osobně se u mladé ženy po 2 konizacích s přetrvávajícím dosahem do okraje řezu (navíc zevního okraje, který je lépe vyšetřitelný) přikláním ke snaze o konzervativní řešení, počkám na zhojení a teprve po pečlivé kontrole zvažuji, zda operaci uskutečnit či nikoliv. Zdaleka ne u všech žen totiž je 3. výkon nakonec nutný. Problém je totiž především v rizicích pro následné těhotenství, které mohou plynout z opakovaně operovaného čípku. JS

2.2.2009 | očkování Silgard | Eva.P
Dobrý den,už půl roku mám kondylomata. V prosinci jsem byla u Vás v poradně. Užívala jsem doporučované 4 měsíce Aldaru. Bohužel léčba nebyla zcela úspěšná.Chtěla bych se zeptat, zda má význam nechat se očkovat Silgardem, i když kondylomata nevymizela nebo zda je lepší počkat až po vyléčení,aby mělo očkování větší účinnost. Předem děkuji za odpověď. E.P.
Dobrý den,

žádná léčba kondylomat není úspěšná ve 100% případů. V případě nedostatečného úspěchu místní léčby je vhodné kombinovat ji s chirurgickým odstraněním nebo jiným místním přípravkem (např. Wartec krém). Preventivní očkování má význam jako prevence opakování nákazy, nemá však žádné léčivé účinky, ani nikterak omezenou nebo ovlivněnou účinnost při výsevu kondylomat. Očkovat se je tedy možné kdykoliv, jde o vklad pro budoucnost, nikoliv o léčbu aktuálního problému. JS

2.2.2009 | III. CIN1, lehká dysplazie | M.Jitka
Dobrý den, na gynekologii mi osetrujici lekar sdelil vysledky steru z cipku a konstatoval, ze mam lehkou dysplazii. Objednal me na konizaci delozniho cipku na zacatek brezna. Stery mi delali v prosinci. Za 4 dny odjizdim na tyden do zahranici na lyze. Potom cekame na menzes a pak je pry vhodny zakrok. Myslite si, ze se nalez zhorsuje den ode dne, mesice ci let a nebo se nemam tolik stresovat a bat se o muj stav aby se nezhorsil. Dekuji za odpoved. Je mi 31 let a deti zatim s manzelem nemame.
Dobrý den,

nález se rozhodně nezhoršuje s takovou rychlostí, vývoj změn je obvykle v horizontu měsíců až let. U mnohých žen však změny zůstávají i po řadu let neměnné, nebo dokonce spontánně vymizí. Není mi však zcela jasné proč provádět zákrok u nerodivší zeny při nálezu lehkých předrakovinových změn. Takové nálezy se operují jen u žen s ukončenými reprodukčními plány nebo u nerodivších při současných silně obtěžujících problémech (kontaktní krvácení po styku, silný průvodní zánět s hojným výtokem), v ostatních případech ženy, které ještě nerodily pouze sledujeme v 3-6 měsíčním intervalu, neboť změny mohou po těhotenství zcela vymizet bez nutnosti léčby. Stejný postup volíme i v případě, že je nález mírných změn opakovaný. K aktivnímu řešení (tedy k operaci) přistupujeme jen při zhoršení. To je však vhodné před operací ověřit odběrem malého kousku postižené tkáně čípku – tedy tzv. biopsií. Platí totiž, že zbytečný zákrok je současně i zbytečným rizikem pro optimální průběh následného těhotenství. JS

2.2.2009 | papiloviry | jazek
Vážený pane doktore,
je mi 32 let a asi před 8 lety jsem se stýkal s prostitutkami. Provozovali jsme chráněný pohlavní styk, ale jednou jsem vyzkoušel orální styk bez jakékoliv ochrany. Je možné, že jsem se orální cestou nakazil papiloviry? V současné době mám již rok a půl partnerku, je jí 24 let. Jestliže bych byl nositelem papilovirů, bylo by účinné ji nechat očkovat vakcínou proti rakovině děložního čípku? Můžu se někdě nechat vyšetřit, zda jsem či nejsem nosiletem papilovirů? Asi před dvěma lety se mi v ústní dutině vytvořil lychem – může to být následek infekcí papiloviry? Děkuji za odpověd´a s pozdravem je Honza
Dobrý den, 1. Riziko nákazy touto cestou samozřejmě je, zvláště došlo-li před tím k manipulacím v pohlavních partiích. Naštěstí je většina zdravých mužů i žen schopna se infekce sama zbavit. Obvyklý interval “očištění se” od infekce je 1-2 roky od nákazy. 2. V případě pochybností je samozřejmě možné se nechat vyšetřit v některé ze specializovaných dermatovenerologických ambulancí zaměřených na pohlavně přenosné horoby (tzv. STD ambulance, např. v Apolinářské ul. v Praze). 3. Popisovaný lichen není projevem HPV infekce. 4. Partnerku má rozhodně smysl nechat očkovat, bude profitovat obranou proti nové nebo opakované infekci v budoucnu, a to i v případě, že by aktuálně již infikovaná byla, neboť k opakování infekce může dojít i poté co se jí spontánně zbaví. Samozřejmostí je, že zároveň musí pravidelně docházet na gynekologické kontroly.

JS

2.2.2009 | výsledky histologie | blankasemerádová
Dobrý den , pane doktore prosím o posouzení výsledků histologie po konizaci a event.dalšího navštěvování poradny OP. Hist.: Rozsáhlá TZ a ojediněle drobná ovula.Sliznice endocervixu a TZ s dlaždicobuněčnou metaplasií a s ložiskovou chronicky místy aktualizovanou cervicitidou Je mi 46 let, mám dvě děti.

Děkuji za Váš čas.

Dobrý den,

nález svědčí pouze pro přítomnost zánětu. Předrakovinové ani rakovinové změny nebyly prokázány. Nutná je antibiotická léčba (třeba i s odstupem několika týdnů od zákroku) k zajištění optimálního doléčení. Další péče již může být u praktického gynekologa ve standardním (ročním) intervalu. JS

1.2.2009 | bez čípku | mireček
Dobrý den,přítelkyně má amputovaný děložní čípek.Jinak je zdravá a chtěly by jsme miminko.Ona má už dvě a pak přišla o čípek,její 35let.Prý se dá nějak zašít?Já tomu nerozumím a prosím o radu..děkuji
Dobrý den,

vše je poněkud složitější. Náhled na celou problematiku totiž doznal v posledních letech značné změny. Základem je ultrazvukové posouzení délky zbývajícího čípku – tzv. cervikometrie, je-li délka alespoň 1 cm, pak je šance na úspěch těhotenství relativně dobrá. V jeho průběhu se posléze provádí toto vyšetření v pravidelných (obvykle 2-4 týdenních) intervalech a posuzuje se případné zkracování nebo pootevírání čípku. Nejčastější příčinou zkracování čípku je činnost dělohy a základem léčby je tedy podávání léků na její tlumení. Pouze ve značně vymezených případech, kdy se děložní čípek pootevírá z čistě mechanických příčin, je v průběhu těhotenství (obvykle okolo 4. měsíce) provedena tzv. cerkláž, tedy cirkulární sešití čípku (laicky to trochu připomíná provázek uzavírající pytel). Bohužel se nedá dopředu zcela bezpečně odhadnout vývoj těhotenství s velmi zkráceným čípkem po předchozí operaci, a proto je vždy potřeba brát v úvahu i všechna rizika – zejména možnost potratu nebo porodu velmi nezralého novorozence se všemi možnými důsledky pro zbytek života. JS

30.1.2009 | KONIZACE | Hana Poláčková
dOBRÝ DEN,V říjnu jsem byla na pravidelné prohlídce byly mi udělány stěry a výsledek byl HSIL. Lékař mi řekl že mám přijít za 3 měsíce na kontrolu,když jsem tam v lednu přišla chtěl mě hned poslat do nemocnice.Po zjištění,že beru HA mi řekl,že mě neuspí a že musím měsíc vysadit.Udělal mi další stěry a vyšly stejně.Je možné,že se to během roku tak zhoršilo,když předchozí výsledky byly v pořádku?Operace/konizace se nebojím je mi42 let,mám tři děti,takže další těhotenství už neplánuji,ale mám strach,jestli už není pozdě a namám rakovinu. Také bych chtěla vědět jak dlouho po zákroku budu doma.Pracuji jako pečovatelka a zvedám těžké věci.Moc děkuji za vaši odpověď.
Dobrý den, 1. Ke zhoršení nálezu na čípku nedojde nikdy skokově, problém je v citlivosti stěrů, které nejsou 100%, a tak nemusejí počáteční změny přesně identifikovat. Rozvoj rakoviny je však mnohaletý a je málo pravděpodobné, že by nález měl signalizovat horší změny než předrakovinové, které jsou zcela vyléčitelné. 2. Netuším proč jste musela vysadit antikoncepci, takový postup není anesteziology vyžadován a navíc může posléze dojít k nepravidelnostem cyklu, které po konizaci mohou způsobit řadu nepříjemností … 3. Zákrok je spojen obvykle s krátkodobou hospitalizací (na naší klinice 1 den, v některých nemocnicích až v horizontu týdne), pracovní neschopnost je vhodná u fyzicky náročného zaměstnání po následující 2 týdny.

JS

30.1.2009 | biopsie endometria | rena
Dobrý den, už 2,5 roku se snažíme s partnerem o dítě. Nyní mě pan doktor poslal bez dalšího vyšetření na biopsii endometria.

Partnerův spermiogram byl v pořádku. Ptám se, zda v mém případě je biopsie nutná? Bylo mi řečeno od jiného doktora, že průchodnost vejcovodů se dá zjistit snazším způsobem. Děkuji

Tato poradna je určena pro problematiku předrakovinových změn. Otázky související s neplodností je třeba pokládat v jiné internetové poradně k tomu určené. JS
30.1.2009 | Krvaceni | evula
Dobry den, jsem zhruba tri tydny po konizaci. Po zakroku jsem vubec nespinila, jen zlutavy vytok.Asi za 10 dni jsem dostala menzes (beru Triregol-bylo to prvni plato, pred tim 3 mesice Azalia kvuli kojeni).Byl to druhy menzes od porodu (porod 3.4.08). Dnes je to 14 dni a porad slabe krvacim. Je to normalni? Muzete mit souvislosti jeste s konizaci?

Dekuji za odpoved, EM

Dobrý den,

na stejnou otázku najde několikrát odpověď v archivu – podívejte se. Po konizaci je totiž zcela typické dvoudobé krvácení – slabé nebo žádné asi 5 – 12 dní po operaci a následně jeho zesílení v důsledku odloupnutí “stroupku” z povrchu operovaného místa. Takové krvácení přetrvává několik týdnů a postupně mizí. Často do takového krvácení ještě navíc přijdou menses. Celé hojení trvá obvykle asi 6 týdnů a někdy může být spojeno s krvácením prakticky po celou dobu. JS

29.1.2009 | cytologické vyšetření | fialir
Dobrý den, pne doktore.Po cytologickém vyšetření mi bylo ošetřujícím lékařem sděleno, že nález je sice v normě, ale je třeba vyšetření po 3 měsících zopakovat z důvodu atypických žlázových buněk. Obracím se na Vás s dotazem, zda se může jednat o nález, který může přejít v rakovinu, zda a jak lze v mém případě léčit, pokud by se nález opakoval. Druhý můj dotaz se týká operace slepého střeva, kterou prodělala moje dcera v 8 letech.Jaká jsou rizika po této operaci z gynekologického hlediska?

Děkuji za vaše odpovědi.S pozdravem Fialová Irena

Dobrý den,

cytologický výsledek atypie žlázových buněk má několik podvariant, nejčastější je atypie bez bližší specifikace (odborně AGC-NOS). Obvyklou příčinou je zánět (i bezpříznakový). Optimálním postupem je antibiotická léčba (ideálně tabletami podávanými ústy) a následná kontrola za 3 měsíce. U většiny žen se nález normalizuje. Při opakování stejně nedobrého výsledku je vhodné doplnit test na HPV a při jeho pozitivitě doporučit malý zákrok na čípku k vyloučení předrakovinových změn. Operace slepého střeva (nebyla-li prováděna pro jeho prasknutí nebo těžký hnisavý zánět) nemá pro mladou dívku žádný dopad napak významně snižuje možné negativní dopady (hlavně ve smyslu srůstů a neprůchodnosti vejcovodů) dříve častého “rozhánění” zánětu bez operace. JS
