Onkogyn.cz | Poradny

0

Onkogyn.cz > Poradny > Poradna pro přednádorové stavy (prekancerózy, dysplazie)

Chcete-li položit dotaz do některé z poraden, musíte se nejprve přihlásit. Před prvním přihlášením je nutné se zaregistrovat.

foto2-9465523 Poradna pro přednádorové stavy (prekancerózy, dysplazie)
MUDr. Jiří SlámaPracuje na Gynekologicko – porodnické klinice 1. LF UK a VFN v Praze jako člen onkogynekologického týmu. Věnuje se gynekologické onkologii, především pak předrakovinovým změnám (prekancerózám) ženských pohlavních orgánů a gynekologické operativě.

Centrum Onkologické Prevence (COP) a přidružená internetová poradna nabízí péči a konzultace pro pacientky s abnormálními nálezy na děložním čípku, pochvě a zevních rodidlech. Odpovídáme na dotazy týkající se abnormálních cytologických a kolposkopických vyšetření, projevů infekce lidskými papilomaviry (HPV) a problematiky očkování proti HPV infekci. Zároveň poskytujeme informace pro pacientky před i po operačním zákroku na děložním čípku včetně problematiky následného těhotenství.

VÁŽENÉ TAZATELKY – před zadáním dotazu si prosím projděte archiv, většina otázek již byla několikrát probrána v různých obměnách – v dotazu se vždy snažte o maximální konkrétnost Vašeho problému – poradna slouží pouze ke konzultaci onkologických problémů v gynekologii – poradna není veřejné diskusní fórum a není určena ke komerčním prezentacím – odpověď na zadaný dotaz lze očekávat do 14 dnů od zadání – děkuji za pochopení, JS

16.12.2008 | Cervarix a těhotenství | RadanaS
Dobrý den, je mi 30 let, v červenci t.r. jsem prodělala konizaci, po kontrole u Vás v říjnu vše v pořádku, výsledky první kontrolní cytologie byly OK. Bylo mi doporučeno očkování. Mám zakoupenu vakcínu Cervarix. Začala jsem mít pohlavní styk s novým přítelem, čímž jsem se bohužel vystavila riziku nové nákazy HPV virem. Můj dotaz je jestli pokud jsem nakažena mi může očkování nějak uškodit, například oslabit imunitu apod? Rada bych v příštím roce otěhotněla. Bylo mi doporučeno jako ideální termín pro zahájení pokusů o otěhotnění půl roku po operaci. Mám s tím ale raději počkat až po ukončení 6 měsíční lhůty potřebné k ukončení všech 3 dávek Cervarixu? Nebo lze otěhotnět a nechat se pak už v průběhu těhotenství doočkovat třetí dávkou? Děkuji předem.
Dobrý den,

očkování má zcela minimum nežádoucích účinků a s případnou probíhající infekcí vůbec nekoliduje. Působí však pouze preventivně, není tedy schopno vyléčit již vzniklou infekci. Data ze studií však ukazují na vysokou ochranu již po 1. dávce, přesto je nejbezpečnější chránit se kondomem do úplného dokončení vakcinace. To, zda jste získala novou infekci HPV od současného partnera, ověříme testem na HPV v rámci kontrolního vyšetření. Test má však smysl provést nejdříve za 1 rok po operaci. Stran těhotenství – nejlepší je vyčkat 6 měsíců po operaci tak, aby došlo k dokonalému zhojení. Totéž platí i o vakcinaci, v současné době se nedoporučuje očkovat v těhotenství, proto je třeba nejprve očkování dokončit a teprve poté otěhotnět. Pro nedočkavé je možno podat 3. dávku vakcíny již ve 4. měsíci oproti původnímu 6. měsíci. JS

15.12.2008 | nutná operace vaječníků ? | L.Ž.
Dobrý den,v červnu jsem byla na operaci prsu a pak uzlin. Nález: klasifikace pT1b pN0 (0+/10)M0 R0,histologie tub.+dukt.karcinom ER75%,PR75%,c-erb2 0.Radioterapie ukonč. v září, od října užívám tamoxifen.Mám gyn.potíže (neprav.bolestivá a silná menstruace, bolesti v podbříšku vč.špinění,nález na děloze myom 35×40, dvoukomor.anecho vpravo 30×35.Doporučena 2 nezávislými gynekology operace dělohy vč. vaječníků ( v rámci prevence),onkolog sdělil,dělohu ano a že pokud jsou vaječníky zdravé lze ponechat resp. aspoň 1 kvůli hormonu. Je mi 45 let. Nevím jak se rozhodnout,poradíte mi? Děkuji. L.Ž.
Dobrý den,

nádor prsu byl zachycen v časném stádiu a lze předpokládat téměř jistotu trvalého uzdravení po absolvované léčbě. Podle uvedených výsledků šlo však o nádor silně závislý na hormonální stimulaci. Osobně bych při takovéto diagnoze a abnormálním nálezu (byť jen na jediném) vaječníku a děloze doporučil odnětí dělohy i obou vaječníků a vejcovodů. Přikláním se tedy k názoru kolegů gynekologů. Ponechání jednoho vaječníku mnoho neřeší (nástup přechodu je totiž s jedním vaječníkem obvykle beztak časnější) a představuje zbytečné onkologické riziko. Navíc stanovit, zda je (a dále bude) vaječník opravdu zdravý, spolehlivě neumíme ani při důkladném prohlédnutí zrakem či ultrazvukem. JS

13.12.2008 | Krvácení po konizaci | AlenaM
Vážený pane doktore, prosím o názor. V červnu 2008 jsem podstoupila konizaci děl. čípku. Histologické výsledky CIN III- carcinom in situ. V září kontrolní cytologie s výsledkem 2. Nyní v prosinci další kontrolní cytologie, na výsledky čekám. Jde mi o to, že se mi občas stane, že po pohavním styku špiním. Jednou se mi stalo, že jsem po syku krvácela jasně červenou krví, ale druhý den již ne. Měla jsem za to, že se mi dostavily dřív MS, proto jsem to zatím nijak neřešila. To špinění jsem doposud přisuzovala tomu, že se “hojím” Po čtyřměsíční pause jsem opět začla užívat HA Minervu, ale celý měsíc jsem prakticky špinila, lékař mi změnil HA na Trinordiol a špinění ustalo. Od té doby se občas objeví právě po tom pohl. styku. Pane doktore, myslíte, že se bude jednat “jen” o zánět nebo to může být horší?
Dobrý den,

nejčastější příčinou špinění po styku je skutečně zánět. Přesnou diagnózu však určí až gynekologické vyšetření. Při průkazu zánětu je nutná agresivní a dlouhodobá antibiotická léčba (nejlépe antibiotiky podávanými ústy po 3-4 týdny). JS

12.12.2008 | HPV viry a cytologie | péťa
Dobrý den,pane doktore,mám trošku více dotazů. Je mi 32 let,od 18let mám stále prvního a jediného sexuálního partnera(dnes manžela),máme 2 děti.Pravidelně chodím na gyn.prohlídky a vždy jsem měla cytolodii 1 nebo 2.Až v listopadu 2008 mě vyšla 3,proto mi dělal můj gynekolog opět cytolodii teď v prosinci08 a ještě nabíral test na HPV viry.Výsledek je opět cyt.3 a pozitivní HPV viry, a tak v lednu09 nastupuji na konizaci.Zajímalo by mě, jestli jsem tam ty HPV viry mohla mít i při výsledku cyt.1,2? Jak jsem je mohla získat(se stálým partnerem)?A jestli je konizace tím správným řešením.

Předem děkuji za odpověď.

Dobrý den, k cytologii hodnocené číslem se bohužel nedokáži relevantně vyjádřit, jde o nesprávné, laické označení, které je velmi obtížné přesně interpretovat (viz opakované vysvětlení v řadě dotazů níže), navíc ani neznám výsledek kolposkopického vyšetření. Proto nedokáži posoudit, zda je konizace potřebná či nikoliv. Stran pozitivity HPV infekce: 1. virus může přetrvávat v těle řadu let i desetiletí než začne měnit buňky do předrakovinového stádia, tj. do této doby je cytologie i kolposkopie zcela v normě, 2. virus se obvykle přenáší při pohlavních aktivitách. Není však nezbytně nutné, aby jejich součástí byl pohlavní styk, stačí jen kožní dotyk, přenos kontaminovanými prsty či prádlem. Infekci je tak možno získat ještě před prvním pohlavním stykem, i když pohlavní přenos je samozřejmě častější …

JS

11.12.2008 | 2. rekonizace ,těhotenství | Kadlecová
Dobrý den,podstoupila jsem již druhou rekonizaci a výsledek zněl CIN 3 dosahuje k okraji konizátu-doporučení ECC .Zjistila jsem,že jsem gravidní.Je mi 40 druhé dítě bych moc chtěla,bylo by možné plod donosit a odstranit dělohu až při porodu? Jaké je riziko vzniku nádorového onemocnění a zdravého vývoje dítěte? děkuji za odpověď
Dobrý den,

nevidím důvod proč po dobu gravidity jen nekontrolovat cytologicky, kolposkopicky a případně i specializovaným onkogynekologickým ultrazvukovým vyšetřením (riziko zbytkové rakoviny po 2 konizacích je extrémně malé) a řešení celé onkologické problematiky neponechat až na období po šestinědělí (nikoliv při porodu). Pominu-li rizika pro vývoj zdravého novorozence u ženy Vašeho věku, pak problematika změn na čípku nehraje žádnou roli, rizika mohou být však v souvislosti se zkrácením čípku po 2 konizacích (zejména předčasný porod nezralého novorozence). JS

11.12.2008 | Plastika čípku | Martina1
Dobrý den, již měsíc po pohlavním styku krvácím, doktor mi udělal stěr, při kterém jsem opět krvácela.Za 14dní jdu pro výsledky. Doporučil mi udělat plastiku čípku. Je mi 29let a mám 3letou holčičku a moc bychom si přáli s manželem ještě jedno dítě. Je po plastice čípku nějaké riziko pro otěhotnění a následné těhotenství? Slyšela jsem, že je větší možnost předčasného porodu nebo větší riziko potratovosti,je to pravda? Moc děkuji za odpověď a přeji hezký den
Dobrý den,

plastika čípku je nejčastěji laický termín pro konizaci, tedy operaci odstraňující postiženou část čípku ve formě kužele tkáně, výjimečně jde o plastickou úpravu čípku “potrhaného a nedobře srostlého” po porodu. V případě krvácejících změn je třeba nejprve myslet na nejčastější příčinu – zánět – a v případě jeho průkazu přeléčit intenzivně a dlouhodobě (3-4 týdny) antibiotiky (obvykle jejich kombinací) podávanými ústy, zárověň je třeba léčit i sexuálního partnera. Teprve selhání konzervativních (neoperačních) postupů vede k provedení operace, která bohužel v relativně vysokém procentu nemusí zajistit vyléčení. Další podrobnosti o léčbě zánětu děložního čípku (cervicitidy) najdete i v archivu odpovědí. JS

11.12.2008 | rekonizace a těhotenství | Veronika25
Dobrý den, před rokem a půl jsem absolvovala konizaci – CIN II, HPV, podle kontrolní cytologie bylo vše v pořádku. Bohužel (i přes následné podání vakcíny Cervarix) mám opět změny na čípku. Následně na zákl. PCR diagnostiky zjištěny HPV high risk-plus (51,…), proti kterým očkování není, ostatní HPV nemám. Je mi 25 let a děti zatím nemám (otěhotnění se nedaří kvůli PCOS a pravděpodobně i srůstům na zákl. prodělané chlamyd.infekce). Zajímalo by mne, jestli by případná rekonizace měla vliv na průběh těhotenství, jestli by se dítě vůbec mohlo udržet s tak zkráceným čípkem.. Provádí se pak automaticky něco jako “zašití” čípku? Jaká je vaše zkušenost s průběhem takových těhotenství (po dvou nebo i více ? konizacích) ? Kolik konizací lze takto vlastně provést? Pravděpodobně se mi totiž nepodaří rychle otěhotnět a bojím se, že kdyby mi vzali dělohu kvůli opakovaným dyspaziím čípku, už se dítěte ani nedočkám… Děkuji za odpověď,

Veronika

Dobrý den, většina žen se s jakoukoliv HPV infekcí dokáže vyrovnat (což samozřejmě může být i Vaše situace). Vlastní HPV infekce totiž nic neznamená, jde jen o rizikový faktor, dokud nevede ke změnám, pak rozhodně není zvažovat opakovanou konizaci. Ta je indikovaná až při opakování závažných předrakovinových změn (tj. CIN 2 a výše). Konizace (i opakovaná) může samozřejmě mít neblahý vliv na průběh těhotenství, ale není konizace jako konizace (ta se vždy totiž přizpůsobuje individuálnímu plošnéhu rozsahu změn). Jedna rozsáhlá konizace, tak může znamenat mnohem větší problém než 2 malé atd. V dnešní době se zašívání čípku prakticky opustilo a rizikové těhotné ženy se sledují pomocí ultrazvukového měření délky čípku. Osobně znám pacientku, která po 4 konizacích bez problémů donosila a porodila 3 děti, ale také ženu, která po jedné konizaci porodila velmi nezralého novorozence. Rizika je tedy třeba posuzovat případ od případu, pro Vás v tuto chvíli platí nutnost pečlivého sledování a optimálního načasování těhotenství (třeba i s dopomocí metod asistované reprodukce (laicky – tzv. umělého oplodnění). JS
10.12.2008 | Konizace | Bl-anka
Dobrý den, 26.listopadu mi byla v prostějovské nemocnici provedena konizace děl. čípku. Výsledek byl – CIN 3 sz konizace – přesahuje resekční linie. Navrhli mi odstranění dělohy hned v pondělí 15.12. Prý by se mi z toho udělala rakovina třeba už za dva roky. Chtěla jsem tu operaci až po vánocích, ale prý když se do toho ložiska už zasáhlo, tak by tu operaci neoddalovali. Je mi 41 let, mám 3 děti a doktor mi řekl, že už dělohu nepotřebuju. Mám z toho ale špatný pocit. Je to opravdu jediné a nutné řešení?
Dobrý den,

změny pravděpodobně nebyly zcela odstraněny a z důvodu onkologické bezpečnosti je třeba problém bezesporu dořešit další operací. U žen bez dalších gynekologických problémů (myomy dělohy, nepravidelné krvácení, polypy, endometrióza atd.) je možné provést rekonizaci (osobně ji nabízím vždy před odnětím dělohy, které představuje nejradikálnější řešení). Rekonizace je zopakování malého zákroku s cílem doodstranit zbytek změn do zdravé tkáně čípku a zajistit tak vyléčení, u většiny žen je bez větších problémů proveditelná, k odnětí dělohy se posléze přikláním až u žen, u kterých ani po druhé operaci nejsou změny vyřešeny. Samozřejmě je při zvažování dalšího léčení potřeba zohlednit i jiné faktory – velikost odstraněné tkáně při 1. operaci, je nutno počítat s mírně vyšším rizikem opakování změn i při kompletním doodstranění a nutností frekventnějších kontrol při ponechané děloze v prvních letech po opakované konizaci. JS

10.12.2008 | Konizace v těhotenství | sovadinka
Dobrý den, na počátku těhotenství mi gynekoložka provedla cytoligii a jelikož výsledky nebyly dobré, posala mě na COP. Tam cytologie také nebyla dobrá a udělali mi biopsii. Dnes (16 tt) mi pan doktor oznámil, že výsledky z biopsie nejsou dobré – CIN III a na škále stupnice od 1 do13 (myslím), mám stupeň 5. Bohužel mi výsledky neukázali, toto je jen, co si pamatuji a doktor mi doporučil konizaci. Jen mám trochu obavy, co moje těhotenství? Původně jsem si myslela, že se konizace v těhotenství neprovádí. Může to mít nějaký negativní vliv? Nemohu o své miminko přijít? Popřípadě, co další těhotenství po konizaci, jsou možná? Na konizaci jdu již zítra ráno, zkusíte mi do té doby odpovědět? Ještě jsem se chtěla zmínit, že jsem byla v lednu tohoto roku na běžné kontrole u gynekologa a výsledky z cytologie byly v pořádku, jak je možné, že se vše během zhruba tři čtrtě roku tak rapidně zhoršilo?

Děkuji, IS.

Dobrý den,

asi odpovídám pozdě (nemám však kapacitu odpovídat každý den v poradně), ale z výše uvedeného jsem ke konizaci neshledal důvod. Není-li přítomno podezření na mikroskopický rakovinový nádor (to lze vyslovit na základě kolposkopického vyšetření, malá biopsie takové podezření nepotvrdí), pak i nejtěžší předrakovinové změny (tj. CIN 3 a CIS) pouze sledujeme. Konizací zbytečně v takovém případě ohrozíme těhotentsví a navíc až 20% takto závažných změn spontánně bez léčby vymizí po vaginálním porodu. Z uvedeného je také poměrně málo pravděpodobné, že by se za tak krátkou dobu vytvořila (byť mikroskopická) rakovina. Závažné předrakovinové změny se však v horizonzu měsíců mohou vytvořit, příčinou je obvykle do té doby bezpříznaková HPV infekce, která se stala “aktivní” a přeměnila buňky do předrakovinového stádia. JS

9.12.2008 | DEKUJU mooc:) | jirkapavlovic
opravdu vam moc dekuju pritelkini tam poslu.a ja si mylsim ze jsem v poradku.ale moc dkuju opravdu ste nam pomohl.az zase nebudem vedet kudy kam vime kam s obratit.jirka a jana
9.12.2008 | preventivní cytologie | zvolfova
Dobrý den, boli mi zdelene výsledky cytologie, vysledky mám káždé 3 mesice horši, možete mi prosim vysvetlit čo konktretne moje výsledky znamenají, moja lekarka sa ktomu nechce vyjadrovat. Výsledek cytologie -LG-SIL,HPV-dlaždic.buňky -normální nále-žlázové buňky

Moc dakujem za odpoved.

Dobrý den,

LG SIL je označení pro mírné předrakovinové změny povrchové výstelky děložního čípku způsobené nejčastěji HPV infekcí. Takové změny u mladých žen pouze sledujeme, neboť mohou spontánně vymizet. Řadu dalších informací najdete o mírných předrakovinových změnách v desítkách dotazů v archivu odpovědí. JS
