Onkogyn.cz | Poradny

0

Onkogyn.cz > Poradny > Poradna pro přednádorové stavy (prekancerózy, dysplazie)

Chcete-li položit dotaz do některé z poraden, musíte se nejprve přihlásit. Před prvním přihlášením je nutné se zaregistrovat.

foto2-7059083 Poradna pro přednádorové stavy (prekancerózy, dysplazie)
MUDr. Jiří SlámaPracuje na Gynekologicko – porodnické klinice 1. LF UK a VFN v Praze jako člen onkogynekologického týmu. Věnuje se gynekologické onkologii, především pak předrakovinovým změnám (prekancerózám) ženských pohlavních orgánů a gynekologické operativě.

Centrum Onkologické Prevence (COP) a přidružená internetová poradna nabízí péči a konzultace pro pacientky s abnormálními nálezy na děložním čípku, pochvě a zevních rodidlech. Odpovídáme na dotazy týkající se abnormálních cytologických a kolposkopických vyšetření, projevů infekce lidskými papilomaviry (HPV) a problematiky očkování proti HPV infekci. Zároveň poskytujeme informace pro pacientky před i po operačním zákroku na děložním čípku včetně problematiky následného těhotenství.

VÁŽENÉ TAZATELKY – před zadáním dotazu si prosím projděte archiv, většina otázek již byla několikrát probrána v různých obměnách – v dotazu se vždy snažte o maximální konkrétnost Vašeho problému – poradna slouží pouze ke konzultaci onkologických problémů v gynekologii – poradna není veřejné diskusní fórum a není určena ke komerčním prezentacím – odpověď na zadaný dotaz lze očekávat do 14 dnů od zadání – děkuji za pochopení, JS

12.10.2009 | Tmavě hnědá až černá menstruace | valentin
Dobrý den ,moc prosím o radu,už jednou jsem si svámi psala,byla jsem již dvakrát na konizaci jelikož z prvního nálezu mi vyšel carcinom s inverzí 2 mm,v dalším nálezu již naštěstí nic nebylo tudíž bylo říznuto do zdravé tkáně! Nyní je to už déle jak 3 měsíce od druhé konizace,a má menstruace tak tmavá jako bych špinila,možná ještě tmavší ale ve větší míře než pohé špinění a také obsahuje sraženiny,nevíte co to může být ,může to souviset s mým nálezem?? Na nynějším stěru cytotestu mi vyšla jednička,tak že doufám,že výborné..ale zas ta menstruace mne hodně nemile překvapila…vůbec nevím jak si to mám vysvětlit?? A prosím ještě jeden dotaz,na pravém prsu jsem si našla mneší ,ale bolestivou bulku,může to také souviset s mým nálezem…nemůže to být metastáza?? Nikdo mi k mému nálezu neudělal,žádné vedlejší vyšetření! Moc prosím o váš názor!

Děkuji S pozdravem Petra V.

Dobrý den,

potíže s menstruací po opakované konizaci (zejména byl-li zastižen mikroskopický rakovinový nádor, a tudíž lze předpokládat, že byl nutný poněkud rozsáhlejší výkon) mohou souviset s pooperačním zajizvením a zúžením kanálku čípku. Na druhou stranu, příčin může být i řada na straně hormonální atd. (řešení je potřeba hledat s Vaším gynekologem). Závažného nálezu bych se určitě neobával, což souvisí i s “bulkou” v prsu. Při jejím zvětšování, nebo přetrvávání po menstruaci je vhodné konzultovat lékaře specializované na ultrazvukové vyšetření prsů (buď na radiodiagnostickém oddělení spádové nemocnice nebo ve specializovaných centrech pro nemoci prsů). JS

12.10.2009 | Konizace po porodu | Hana 01
Dobrý den pane doktore.

Chtěla jsem se zeptat,jestli je nutné a běžné dělání konizace po porodu?Než jsem otěhotněla,prodělala jsem jednu konizaci,CIN III.Výsledky histologie dopadly dobře.Když jsem otěhotněla,pan doktor mi řekl,že po porodu udělá konizaci,prý je to běžné.Máte na to stejný názor?Děkuji za odpověď.S pozdravem Hana.

Dobrý den,

provedení konizace po šestinedělí (nikoliv hned po porodu) je nutné jen v případě, že jsou přítomny závažné předrakovinové změny. Takové podezření je vhodné před konizací (zejména měla-li by být již druhá) ověřit provedením biopsie – tedy odběrem malého kousku čípku při vyšetření. V jiných případech (tzv. “pro jistotu”) je provedení konizace nesmyslné. JS

12.10.2009 | tezke reaktivni zmeny | Lenka01
Dobry den pane doktore, chtela sem se zeptat co znamena ve vysledcich cytologie “tezke raktivni zmeny”? Jedna se o neco vazneho, mimo jine sem mela ve vysledcich infekci Candida, ma to nejakou spojitost? Dekuji za odpoved.
Dobrý den,

reaktivní změny jsou výrazem pro proces hojení a obrannou reakci děložního čípku na různé podněty – nejčastějším důvodem je zánět (včetně uváděného kvasinkového – odborně candidového). Jde tedy o nález nezávažný z pohledu onkologického, ale jistě vhodný pozornosti, neboť je třeba zjistit jaká je příčina a tu léčit (v případě té nejčastější – zánětu, jsou nutné protiinfekční léky). JS

9.10.2009 | očkování? | Monika1212
Dobrý den, je mi 22 a mám za sebou loopkonizaci děložního čípku a nyní zvažuji očkování, chtěla bych se zeptat jestli má očkování smysl v případě že mám stálého partnera a hodláme si být i nadále věrní a on by si nechal udělat testy na hpv jestli je to možné a pokud by se ukázalo že hpv nemá tak mě přeci nemuže nikdy nakazit a tudíž očkování není třeba.?

Děkuji za odpověď.

Dobrý den,

máte naprostou pravdu! Očkování má jistě logiku především pro ženy, které se mohou opakovaně nakazit od nového partnera či záletného trvalého partnera, a to bez ohledu na věk. Naopak u žen již trvale žijících v monogamním svazku je jeho význam miniální. Testování partnera na HPV je jednak velmi nepříjemné a bolestivé a zároveň málo přínosné, neboť dlouhodobé přetrvávání viru u mužů téměř neznáme. JS

9.10.2009 | Rekonizace | Ivana Beranová
Dobrý den, v roce 2002 byla provedena konizace pro Cin III, poté 2 porody, nyní opět konizace kličkou pro CIN III, odstraněno prý do dobré tkáně, zjištěna i přítomnost HPV vysoké riziko. Poradte prosím, jakou léčbu dále zvolit. Je mě 35 let, mám dvě děti. Moc děkuji Ivana Beranová
Dobrý den, adekvátní pooperační postup lze shrnout do několika bodů: 1. pečlivé kontrolování kolposkopickým vyšetřením a odběrem cytologického stěru u ošetřujícího gynekologa – první ontrola za 4 měsíce, další dvě po půl roce a při normálních nálezech dále každý rok 2. za rok po operaci provedení testu na HPV (při negativitě je šance na opakovaní předrakovinových změn prakticky nulová) 3. nemáte-li stabilního partnera, pak zvažte očkování proti HPV, neboť je riziko možné opakované nákazy

JS

8.10.2009 | špinění | danab
Dobrý den pane Doktore,
je mi 27 let, pohlavním životem jsem začala žít teprve před dvěma lety, mám druhého stálého partnera (se kterým se plánujeme vzít), nekouřím, nepiji, žádnou antikoncepci jsem nikdy nebrala ani žádné zákroky jsem nepodstupovala, nicméně mne před měsíce vyděsilo špinění, které trvalo zhruba pět dní uprostřed cyklu a cítila jsem mírný tlak v podbřišku – okamžitě jsem zašla k doktorovi v zahraničí (v současné době nejsem v ČR) kde mi udělal stěry z čípku a ještě nějaká další vyšetření – bylo mi sděleno, že vše je v pořádku. Mohlo to být způsobeno změnami klimatu, stravy, cestováním? …. Ovšem uplynul další měsíc a špiním opět…… za čtrnáct dní se vracím zpět do ČR, kde si zajdu k lékaři, nicméně nenapadá Vás co by mi mohlo být? Nemůže to být třeba infekce, či zánět? Mám docela strach…. moc děkuji za odbornou radu od Vás
Dobrý den,

špinění uprostřed cyklu obvykle souvisí s přirozeným poklesem hormonálních hladin při dozrání a uvolnění vajíčka (tzv. ovulaci). Jde o zcela normální jev, který nic špatného neznamená. Může však obtěžovat život, a proto bývá vhodná hormonální antikoncepce blokující ovulaci a kolísání hormonálních hladin. JS

7.10.2009 | Antibiotika | romantyka
Dobrý den, 10.září jsem byla na konizaci čípku, vše ok, nyní už téměř nešpiním. Ale tento týden jsem dostala antibiotika Penclen na bolení v krku. Můžou nějak tato antibiotika uškodit čípku? (ve vedlejších účincích je mimo jiné i zvýšená krvácivost atd., chápu, že vedlejších účinků bývá hodně a ne všechny se projeví, ale pro klid duše se radši ptám). Beru zároveň probiotika, pokud by nastal nějaký problém týkající se vaginální mykózy, mohu použít jakékoliv volně prodejné přípravky na vaginální mykozu, měsíc po konizaci? Nebo mi nějaké doporučíte? Děkuji

HB

Dobrý den,

tonto typ antibiotik děložní čípek nikterak negativně neovlivní (spíše naopak), nicméně může způsobit druhotně nepříjemnou kvasinkovou infekci v pochvě. Optimálním řešením této komplikace jsou volně prodejné protimykotické čípky – gyno pevaryl, jejichž použití je bez omezení ve vztahu ke konizaci. JS

7.10.2009 | HSIL | j.rossiny
Vazeny pane doktore je mi 29 jiz nekolik let ziji v zahranici. Se svym partnerem jsme se rozhodli pro miminko a proto jsem si zasla na Smear Test ktery vysel nasledovne HSIL P5 Moderate Diskaryosis, trosku me tu vystrasili colposkopii, rakovinou etc. Ihned jsem odjela domu kde mi vysledky vysli jako P2 a muj lekar nenasel zadne zmeny na cipku krom cevnatejsiho povrchu..(coz vysvetluje zridka dve mensi krvaceni mimo menstruaci)… .lec nedalo mi to a rozhodla jsem se zajit jeste k jinemu lekari na dalsi nezavisle testy ktere opet vysli P5. Muj pan gynekolog me opet uklidnil a rekl ze mame pracovat na miminku a pote se budeme soustredit na cipek. Ma otazka zni jak je mozne mit v rozpeti jednoho mesice 3 rozdilne vysledky. Je mozne ze mohli byt ovlivneny zanety?…pri prvnim steru jsem byla chvilku po krapet horsim zanetu a pri tretim mi doktorka sdelila ze mam mensi zanet taky. musim rict ze jsem driv nikdy na zanety netrpela a vzdy jsem mela P1 vysledky. Po tomto vsem jsem se rozhodla uplne prestat pouzivat tampony a vyhybat se bazenum. Lec pro me jako pro fitness instruktorku jsou tyto dve veci dost omezujici. Samosebou zdravi prednejsi. Je moznost ze tampony ovlivnuji HPV ci maji nejaky vliv na cipek? Pokud budu mit dite a budu muset jit na seriznuti cipku, je moznost ze bych byla po zakroku neplodna ci mela problem donosit dite?Cemu bych se mela vyhybat v jidle i celkove abych nezhorsila stav HPV? Predem vam dekuji za vas cas a odovedi. S pozdravem

J

Dobrý den,

cytologický stěr je bohužel poměrně nepřesný a diskrepantní výsledky z různých odběrů nebo různých laboratoří nejsou výjimkou. Samozřejmě se na abnormalitách ve výsledcích může podílet i zánět, zejména není-li optimálně doléčen. V takové situaci je jistě absence užívání tampónů, které mají tendenci zánět podporovat, velmi vhodná. Osobně bych však ve Vaší situaci doporučil kontaktovat některé Centrum onkologické prevence a podstoupit vyšetření specializovaným lékařem na problematiku děložního čípku, neboť opakovaně vyjádřené podezření na závažné předrakovinové změny je třeba pečlivě dořešit. JS

6.10.2009 | dobry den | miselmisel
Dobry den vazeny pan doktor, Neviem ci si na mna pamatate, pisala som vam moj “cytoloicky” pribeh 9.6.2009. Teraz som bola znova na kontrole na cytologii, teda po skoro 4 mesiacoch a sestricka mi po telefone oznamila, ze mam presne taky isty nalez ako som mala toho 9.6, t.j. ani sa to nezhorsilo, ani nezlepsilo : v kolonke dlazdic.bunky : ASC-US (neurciteho vyznamu) a v kolonke zlazove bunky : AGC – NOS. Mam 23 rokov, chcem sa opytat, aky postup by ste zvolili. Nespocetne krat Vam dakujem.

S uctou Michaela

Dobrý den,

základem je pečlivá léčba zánětu, který je v drtivém procentu případů příčinou takového nálezu. Obvykle jsou nutná antibiotika podávaná ústy po dobu alespoň 2, lépe 3 týdnů. Zároveň je třeba pečlivě dbát o hygienu a případně podpořit hojení i preparáty s místním účinkem – rosalgin, cicatridina, preparáty s laktobacily apod. Kontrola je nutná po léčbě s odstupem 4 měsíců. JS

5.10.2009 | Děložní čípek | barbekju
Dobrý den, je mi 18 let a na děložním čípku jsem si nahmatala utvar velikosti maleho pupinku nebo mensi bradavicky…pohlavni zivot sem zahajila nedavno a mam jednoho staleho partnera…prosím o radu….děkuji za odpověď
Dobrý den,

rada je jednoduchá – nevyšetřujte si sama děložní čípek – k ničemu to není, pravděpodobně totiž hmatáte jeho normální strukturu, která se v průběhu života poměrně intenzivně vyvíjí. Raději docházejte na pravidelné kontroly na gynekologii, kde bude celkový stav zhodnocen odborně a jednou ročně bude proveden stěr na cytologické vyšetření. JS

4.10.2009 | Wartec | Esterka
Dobrý den,

mám dotaz ohledně krému Wartec, který mně byl předepsán po výsledcích z histologie. Výsledek: kondylomatosní léze, hraniční VIN1. Léčím se nyní krémem Wartec, který obsahuje účinnou látku podophyllotoxin. Dočetla jsem se, že při nanášení krému na zdravou tkáň, může dojít k jejímu poškození. Mám ale takový problém, že pořádně nepoznám tyto kondylomata a krém aplikuji na svědivé místa. Např: Jde o celou zevní stranu pravého pysku. Také na kůži poštěváčku mám strašné svědění, kde jsem tento krém aplikovala. Myslím, že se mně to po krému ještě zhoršilo, kůže mně zbělala a praskla a teď z ní něco teče.-může jít o hnis? Můžete mně poradit? také se chci zeptat, zda můžu to mé neustálé svědění přenést na manžela? Bylo mně doporučeno očkování vakcínou Silgard? Má to cenu? Jaký je Váš názor? Je ten můj výsledek závažný? Dá se to někdy vůbec vyléčit? Jsem z toho nešťastná, to neustále svědění mně otravuje život…:-( Předem děkuji za odpověď.

Dobrý den,

o místech a rozsahu aplikace je třeba se poradit s lékařem, který Vám krém předepsal. Reakce na jeho aplikaci je častá a je známkou působení, přesto by léčba neměla být příčinou praskání kůže ani “odtoku tekutiny”. Podle histologického nálezu byly zjištěny tzv. pohlavní bradvice (kondylomata), která považujeme za infekční (vznikají působením nerakovinotvorných typů papilomavirů – HPV), a proto je vhodné, aby i manžel podstoupil odborné vyšetření – nejlépe u dermatovenerologa. Očkování nemá léčebný účinek, působí jako prevence proti nové nákaze (od nového partnera, nové partnerky stávajícího partnera apod.). V případě stabilního partnera je proto jeho přínos značně diskutabilní. JS
