Onkogyn.cz | Poradny

0

Onkogyn.cz > Poradny > Poradna pro přednádorové stavy (prekancerózy, dysplazie)

Chcete-li položit dotaz do některé z poraden, musíte se nejprve přihlásit. Před prvním přihlášením je nutné se zaregistrovat.

foto2-1305363 Poradna pro přednádorové stavy (prekancerózy, dysplazie)
MUDr. Jiří SlámaPracuje na Gynekologicko – porodnické klinice 1. LF UK a VFN v Praze jako člen onkogynekologického týmu. Věnuje se gynekologické onkologii, především pak předrakovinovým změnám (prekancerózám) ženských pohlavních orgánů a gynekologické operativě.

Centrum Onkologické Prevence (COP) a přidružená internetová poradna nabízí péči a konzultace pro pacientky s abnormálními nálezy na děložním čípku, pochvě a zevních rodidlech. Odpovídáme na dotazy týkající se abnormálních cytologických a kolposkopických vyšetření, projevů infekce lidskými papilomaviry (HPV) a problematiky očkování proti HPV infekci. Zároveň poskytujeme informace pro pacientky před i po operačním zákroku na děložním čípku včetně problematiky následného těhotenství.

VÁŽENÉ TAZATELKY – před zadáním dotazu si prosím projděte archiv, většina otázek již byla několikrát probrána v různých obměnách – v dotazu se vždy snažte o maximální konkrétnost Vašeho problému – poradna slouží pouze ke konzultaci onkologických problémů v gynekologii – poradna není veřejné diskusní fórum a není určena ke komerčním prezentacím – odpověď na zadaný dotaz lze očekávat do 14 dnů od zadání – děkuji za pochopení, JS

9.12.2008 | preventivní cytologie | zvolfova
Dobrý den, boli mi zdelene výsledky cytologie, vysledky mám káždé 3 mesice horši, možete mi prosim vysvetlit čo konktretne moje výsledky znamenají, moja lekarka sa ktomu nechce vyjadrovat. Výsledek cytologie -LG-SIL,HPV-dlaždic.buňky -normální nále-žlázové buňky

Moc dakujem za odpoved.

Dobrý den,

LG SIL je označení pro mírné předrakovinové změny povrchové výstelky děložního čípku způsobené nejčastěji HPV infekcí. Takové změny u mladých žen pouze sledujeme, neboť mohou spontánně vymizet. Řadu dalších informací najdete o mírných předrakovinových změnách v desítkách dotazů v archivu odpovědí. JS

9.12.2008 | špatne stěry | martina 34
Dobry den,chtěla jsem se zeptat jestli si mam dělat starosti!Před pul rokem jsem byla na stěry s čípku a bylo mi řečeno že mam testy opakovat za pul roku,sestra se zminila o někajem stupni 3.koncem listopadu jsem byla na stěry po pul roce a sestra mi řekla,že se nic nezměnilo a testy jsou stejne.nemělo by se to lečit,aby to bylo přiště lepší.opakovat stěry mam po pul roce znovu,a mam si posilit imunitu(jak?) to myslela.Děkuji
Dobrý den,

bohužel neuvádíte nic bližšího o Vás (věk, plány na graviditu atd.). S největší pravděpodobností máte některou z mírných abnormalit (pravděpodobně mírné předrakovinové změny – tzv. LG SIL). O této problematice jsem psal naprosto vše již mnohokrát, v archivu odpovědí najdete kompletní informace. Posilování imunity by teoreticky mělo pomoci vlastní obranyschopnosti, aby se vyrovnala se změnami, bohužel nikdo neprokázal, že aktivní posilování imunity má nějaký účinek. Mnohem důležitější je imunitu neoslabovat, což je často nevědomky činěno, vůbec nejdůležitější je nekuřáctví (i pasivní) a vše co zahrnujeme pod tzv. “zdravý životní styl”. JS

8.12.2008 | Nedobre vysledky cytologie | mv1
Dobry den, je mi 37 let. Mam dve male deti (6 a 2 roky). Nevim, zda je to dulezite, ale pro uplnost uvadim, ze jsem cca 11 let brala HA a az mi minuly rok diagnostikovali jaterni FNH a HA jsem tudiz prestala brat. Chodila jsem pravidelne na pulrocni preventivni gynekologicke prohlidky, obcas cytologie s diagnozou ACSUS, ktera ale casem sama pominula. V prosinci 2007 jsem byla ockovana 3. davkou vakciny Silgard. Vzhledem k tomu, ze jsem prestala brat HA, tak jsem sla nyni na kontrolu po 11 mesicich a z logistickych duvodu jsem sla k jinemu gynekologovi (K tomu predchozimu jsem dochazela 16 let). Nyni mi gynekolozka volala, ze moje cytologie neni v poradku. Musim rici, ze jeji komunikacni schopnosti asi nejsou zrovna profesionalni a svym pristupem mne dost vydesila. Pokud to zkratim, rekla mi, ze budu muset na konizaci cipku. Vzhledem k memu “zodpovednemu” pristupu (ockovani, pravidelne prohlidky, vdana, jeden staly partner jiz 17 let) mne tato zprava dosti prekvapila. Jdu k ni v patek na konzultaci, ale jsem pripravena na to hledat nazor druheho odbornika. Na druhe strane jsem realista, a pokud je konizace nejlepsim resenim, jdu do toho. Chtela jsem se zeptat: Je mozne, ze najednou po 11 mesicich a ockovani mohu mit tak zavazny nalez, ze je nezbytna konizace? Bylo by mozne se k Vam objednat na konzultaci (v zavislosti na nalezu by mozna byla potreba co nejdrive), pripadne samotny zakrok?

Dekuji moc za Vas cas a odpoved.

Dobrý den,

ani pravidelné chození na kontroly ani vakcinace, dokonce ani dlouholetý partner (nejste-li si vzájemně jedinými partnery za celý život) nezaručí, že HPV infekce již nebyla přítomna a s dlouhým odstupem nezpůsobila změny. Bohužel neuvádíte konkrétní cytologickou diagnózu, ale i přesto mohu jen zopakovat, že cytologie je jen část pravdy a operace pouze na základě jejího výsledku je oprávněná jen v ojedinělých případech. Určitě souhlasím s posouzením pomocí kolposkopického vyšetření, s ohledem na hektickou předvánoční dobu navrhuji dohodu o termínu po telef. domluvě na 224967440. JS

8.12.2008 | konizace | Tereza1
Vážený pane doktore,
obracím se na Vás s prosbou o radu. Je mi 25 let a nemám děti. Již několik let docházím každých půl roku na gynekologii kvůli zhoršené cytologii – CIN I. Poslední rok to ale nabralo rychlý spád. V červnu kondylomata. V srpnu jsem měla CIN II a opakovaná cytologie v říjnu byla s výsledkem CIN III. Musela jsem podstoupit biopsii a nyní čekám na konzultaci u svého gynekologa, který mi sdělí výsledek. Podle sestry – oficiální výsledek se dozvím v pátek – se to potvrdilo a bude mi doporučena konizace. Obdržela jsem i doporučenku do nemocnice, takže zřejmě nic pozitivního mi neřeknou. Vzhledem k tomu, že ve městě, ve kterém žiji, nejsou nejlepší reference na tuto nemocnici a na odbornost lékařů, chtěla jsem se zeptat, zda se mohu objednat k Vám do COP na konizaci, případně na konzultaci. Slyšela jsem samou chválu a navíc zdraví máme jenom jedno, proto bych se ráda svěřila odborníkům. Omlouvám se, že nemám zatím více konkrétních informací o mém nálezu, ale začala jsem trochu panikařit. Velice Vám děkuji.
Dobrý den,

obávám se, že výsledky, které uvádíte, nejsou zcela správné – cytologie neumí říci stupeň závažnosti změn, takto je umí rozdělit až patolog vyšetřující kousek tkáně. Nicméně předpokládám, že abnormální výsledek cytologie světčí pro podezření na závažné předrakovinové změny. Budou-li potvrzeny biopsií, pak bude zákrok bohužel nevyhnutelný. Samozřejmě není problém zajistit ošetření na naší klinice, přesto je třeba, aby proběhlo ještě před zákrokem zhodnocení rozsahu nálezu. Jakmile budete mít výsledek biopsie, kontaktujte mne na lůžkovém onkogynekologickém oddělení na tel. 224967440 a dohodneme další postup. JS

8.12.2008 | ovestin? | Zikmundová
Opět moc děkuji za odpověď, takže mám chápat, že 6.1.můžu bez žádanky na ultrazvuk, tam mám říct, že mi bude vystavena dodatečně 9.1.??a nebude to panu docentovi 9.1.vadit, že jsem tak předběžně si to obstarala??no budu se tedy opýrat o vaše jméno a poštu:),
dále mám dotaz, beru tedy zase ovestin krém, jelikož po prev.kontrole v místě bydliště, mi paní gynekoložka, řekla, že mám pochvu jak stará ženská po přechodu?!(na což jsem z toho byla docela špatná), tak jsem zase začla z ovestinem. Akorát mi docela dělá problém zavádění aplykátorem, bolestivé a né moc hluboko??a dozvěděla jsem se,že jsou i čípky?je to stejné nebo v tom je rozdíl??jestli by to pro mne zatím nebylo vhodnější? Moc děkuji s pozdravem Zikmundová R.
Dobrý den,

žádanku neřešte, vystavím Vám jí dodatečně v den, kdy příjdete na UZ – vyhledejte mne prosím na odd. G1. Lokální hormony jsou jistě s velkou výhodou, existují jako krém a čípky a záleží jen na Vás, která forma bude lépe vyhovovat. Navíc je i více přípravků (ovestin, vagifem) a může být s výhodou vyzkoušet, který budete lépe tolerovat. JS

8.12.2008 | zánět | jana pokorná
Dobrý den,
může zánět děložního čípku být příčinnou nejen kontaktního krvácení při pohl.styku ale i krvácení/resp.špinění/ samovolného? Je možné při prokázaném zánětu toto zaléčit ATB s tím,že se místo úplně zhojí a není třeba žádného ošetření čípkU?Děkuji za odpověd.
Dobrý den,

odpověď na obě otázky zní ano, přesto je třeba vyloučit i jiné příčiny (hormonální porucha, polyp atd.). JS

7.12.2008 | ockovani proti hpv | Kamilla
Dobry den,je mi 24 let,prave jsem podstoupila konizaci delozniho cipku,v bioptickem nalezu se pise: “Ecocervix je na povrchu kryt dlazdicovym parakeratickym epitelem bez dysplastickych zmen,ktery v oblasti zevniho usti cervikalniho kanalu primo prechazi v dlazdicovy metaplasticky epitel cervikalni sliznice.V dlazdicovem metaplastickem epitelu jsou loziskovite dysplaticke zmeny mirneho a v jednom useku az stredniho stupne (CIN 1-2).Dlazdicovity metaplastcky epitel nezasahuje do horniho okraje konusu.” Mam hpv virus,je ucinne i tak se nechat ockovat proti hpv?je mozne,ze by se ockovanim zabranilo pripadnym dalsi potizim vyse popsaneho typu?Vzhledem k velmi nizkemu veku se velmi obavam dalsich i zavaznejsich potizi. Mnohokrat dekuji za odpoved,

Kamila

Dobrý den,

nevím z čeho usuzujete, že nyní máte HPV infekci. Z uvedeného vyplývá, že postižená tkáň obsahující středně těžké předrakovinové změny byla odstraněna, u většiny žen je tak odstraněno i ložisko vlastní HPV infekce a po operaci se stávají HPV negativními. Tuto skutečnost je vhodné ověřit testem na HPV, který má však smysl vzhledem k dohojování defektu až za 1 rok po operaci. Z výše uvedeného jasně vychází profit z očkování pro většinu žen po konizaci, neboť jsou povětšinou vyléčeny, ale mohou se kdykoliv v budoucnu opět nakazit. Tedy … neváhejte a očkování rozhodně podstupte. JS

7.12.2008 | těhotenství po konizaci | MarieN
Dobrý den pane doktore. Chtěla jsem se zeptat. Počátkem září jsem byla na konizaci – CIN II, výsledky byly dobré. Pan doktor v nemocnici mi řekl, že po šestinedělí si máme dát ještě měsíc pauzu a pak můžeme plánovat těhotenství. 5.12. jsem byla u svého gynekologa na kontrolních stěrech a ten mi doporučil plánovat těhotenství až na jaře. Mam teď obavy, že by se mohlo něco stát, když už na miminku pracujeme. Před rokem jsem samovolně potratila a tak mám obavy, aby vše proběhlo tak jak má. Děkuji moc za odpověď. S pozdravem Marie.
Dobrý den,

konizace, ať již je jakéhokoliv rozsahu, má poměrně negativní vliv na funkci čípku. Proto je potřeba, aby se před plánovaným těhotenstvím děložní čípek zcela zhojil. Z tohoto důvodu doporučujeme těhotentví až za 6 měsíců po operaci, v ojedinělých případech již za 4 měsíce. Uváděný krátký interval odstupu považuji za nedostatečný a rizikový, naopak souhlasím s názorem Vašeho praktického gynekologa. JS

7.12.2008 | Kolposkopie | Tonka
Mám ještě jeeden dotaz. Co je to kolposkopie?Můj p. doktor , mě ještě vyšetřil něčím jako je mikroskop (po stěru vat. tyčinkou) a řekl mi že tam něco vidí. Že prý se mi děložní čípek nestahuje tak jak má nebo co. Vůbec nevím co si o tom mám myslet. Asi ho budu muset ještě navštívit a zeptat se na věci , které jsou mi nejasné, at mi je upřesní. I přesto Děkuji za vaši odpověd.
Dobrý den,

kolposkopie je vyšetření čípku děložního, pochvy a zevních rodidel pomocí speciálního mikroskopu. Provádí se jako tv. nativní, při které se nejprve prohlédne děložní čípek bez použití jakýchkoliv pomůcek a jako tzv. rozšířená po otření čípku roztokem kyseliny octové, ta pomůže zvýraznit případné změny povrchu (epitelu) a cév. V ČR je kolposkopie členěna do dvou stupňů – základní, kterou by měl ovládat každý gynekolog a expertní, kterou provádí speciálně školení a kontrolovaní lékaři v Centrech onkologické prevence. Zkušený lékař dokáže často jen na základě kolposkopie velmi přesně odhadnout závažnost změn a určit dlaší postup. JS

7.12.2008 | Konizace | Tonka
Dobrý den,
už od 08/2007 mám citologii 3. můj gynekolog, mě to před rokem neřekl, ale až ted v srpnu 08. Vůbec jsem netušila, že je to spojené s rakovinou (předrakovin. změnami). Další vyšetření mi nedělal, ted mě chtěl poslat na nějaký větší stěr z děl. čípku (ambulantně, prý je to pod narkozou), ale nakonec se rozhodl pro konizaci. Řekl mi, že uděláme ještě jeden stěr, že tomu dáme čas a že mám přijít po novém roku. Po tom co jsem se tu dočetla se bojím, že na konizaci jdu pozdě.Je mi 28 let, mám dvě děti 1.porod 2000, 2.2005. Cytologie není prý stoprocentní, tak nález může být úplně jiný a toho se obávám, vlastně ani nevím jaký mám CIN, což mě děsí. Jsem od té doby pořád ve stresu, nemůžu spát a myslím na nejhorší. Je to hrozné ta nejistota a také se bojím konizace, má 1 operace, ale větší strach mám z rakoviny. To bych se už asi psychicky zhroutila. Jsem ten typ, co myslí na nejhorší, asi si tím moc nepomáhám, ale nemůžu se zbavit těch černých myšlenek. Co mi poradíte pane doktore? Není můj gynekolog moc zdrženlivý, co se týče postupu lěčby?Moc děkuji za odpověď.
Dobrý den,

bohužel musím opakovaně konstatovat, že hodnocení cytologie číslem je příliš laické vyjádření a naprosto o ničem nevypovídá (nejčastěji totiž označuje pořadové číslo výsledku na žádance, ale protože se bohužel žádanky v různých laboratořích liší, nelze s jistotou odhadnout konkrétní výsledek). Správné hodnocení cytologie je popisné (podle tzv. klasifikace Bethesda) a přesně naznačuje na jaké změny je vysloveno podezření. Navíc byly v posledních týdnech přijaty doporučené postupy pro řešení jednotlivých abnormálních výsledků cytologií v ČR, které by měly poskytnout praktickému gynekologovi “návod” k dalšímu postupu. Budu-li vycházet z nejčastějších žádanek pro cytologické laboratoře, pak pod číslem 3 se nachází kategorie LG SIL, tedy mírné předrakovinové změny. O způsob jejich řešení (respektive sledování u mladých žen jako jste Vy) najdete vše v několika desítkách dotazů níže v archivu, kam se podívejte. JS

6.12.2008 | ma slecna ma problem 🙁 | jirkapavlovic
dobry den.me pritelkini je21 let.a mne 20.to nic ale neresi:) no vzdycky po sexu ji zacne tect krev a nevime proc.neboli ji to. ale boji se proc se to deje jinak je zdrava prosim o rychlou odpoved.jsme zoufali:( predem dekuji
Dobrý den,

vůbec nejčastější příčinou je zánět povrchu děložního čípku. Rozhodně je nutné gynekologické vyšetření a při jeho průkazu i razantní antibiotická léčba (nejen pro partnerku, ale i pro Vás). JS
