Onkogyn.cz | Poradny

0

Onkogyn.cz > Poradny > Poradna pro přednádorové stavy (prekancerózy, dysplazie)

Chcete-li položit dotaz do některé z poraden, musíte se nejprve přihlásit. Před prvním přihlášením je nutné se zaregistrovat.

foto2-6339159 Poradna pro přednádorové stavy (prekancerózy, dysplazie)
MUDr. Jiří SlámaPracuje na Gynekologicko – porodnické klinice 1. LF UK a VFN v Praze jako člen onkogynekologického týmu. Věnuje se gynekologické onkologii, především pak předrakovinovým změnám (prekancerózám) ženských pohlavních orgánů a gynekologické operativě.

Centrum Onkologické Prevence (COP) a přidružená internetová poradna nabízí péči a konzultace pro pacientky s abnormálními nálezy na děložním čípku, pochvě a zevních rodidlech. Odpovídáme na dotazy týkající se abnormálních cytologických a kolposkopických vyšetření, projevů infekce lidskými papilomaviry (HPV) a problematiky očkování proti HPV infekci. Zároveň poskytujeme informace pro pacientky před i po operačním zákroku na děložním čípku včetně problematiky následného těhotenství.

VÁŽENÉ TAZATELKY – před zadáním dotazu si prosím projděte archiv, většina otázek již byla několikrát probrána v různých obměnách – v dotazu se vždy snažte o maximální konkrétnost Vašeho problému – poradna slouží pouze ke konzultaci onkologických problémů v gynekologii – poradna není veřejné diskusní fórum a není určena ke komerčním prezentacím – odpověď na zadaný dotaz lze očekávat do 14 dnů od zadání – děkuji za pochopení, JS

26.11.2008 | Cena | Michaela.cz
Dobrý den, prosím Vás nevíte okolo jaké ceny se tak pohybuje očkování proti HPV?

Děkuji za odpověď

Dobrý den,

očkování se sestává ze 3 dávek. Všechny dohromady stojí asi 11000,- Kč. Definitivně však záleží na jednotlivých lékárnách. Někteří lékaři také prodávají a zároveň i aplikují vakcíny přímo v ordinacích, potom lze počítat i s lehce příznivější cenou. Pro snížení celkové ceny je navíc možno využít i příspěvek od zdravotní pojišťovny. JS

26.11.2008 | Krvácení po konizaci | Iva_h
Dobrý den, jsem 4 týdny po konizaci, tu mi prováděli, protože jsem krvácela vždy po pohlavním styku, pak i mimo a to třeba i 5 dní v týdnu, cytologie vždy vyšla za 1, ale byly tam zánětlivé změny, proto se přistoupilo ke konizaci. Měla jsem IUD Mirenu, ta se měla ponechat, jenže po konizaci jsem byla znovu na sále do hodiny pro silné krvácení a pak ještě 2x, tělísko muselo ven. Po 3. operaci jsem krvácela málo,5.den jsem šla domů, ale hned druhý den pobytu doma jsem opět skončila v nemocnici s krvácením a po 7 dnech po prvních operacích znovu na sále.

Nyní jsem 4 týdny po a stále krvácím, někdy méně , někdy více, přikláněla jsem se k menstruaci(termín menses nevím, s tělískem jsem nemenstruovala), ale znepokojuje mě délka toho krvácení. Navíc mě bolí v podbřišku, ale to prý souvisí s bolestmi při menstruaci, protože mám “prošitý čípek skrz na skrz”. V histologii vyšly pouze zánětlivé změny, byla jsem přeléčena Biseptolem a Betadinovými čípky.Předem moc děkuji za odpověd.

Dobrý den,

konizace jako řešení těžkého zánětu v čípku je výsledkem selhání konzervativních postupů (zejména opakovaného neúspěšného léčení antibiotiky). Bohužel jde o postup, který má také svá rizika a nevýhody, zvláště s ohledem na pooperační krvácení ze zánětlivých změn a vysoké procento žen bez změny potíží i po operaci. Jde o problém připomínající boj s větrnými mlýny a sám znám pacientky s podobným průběhem. Z lékařského pohledu jde vždy o velmi obtížně řešitelný problém. Osobně bych pooperačně rozhodně při opakovaném krvácení navrhoval mnohem razantnější antibiotickou léčbu, zvláště, když bylo potřeba opakovaných chirurgických intervencí. V takové situaci je totiž třeba předpokládat, že na vině je zbytkový zánět, a s tím je třeba bojovat nejsilnějšími zbraněmi. Nejlepší zkušenost mám s dlouhodobým (obvykle 3-4 týdny trvajícím) podáváním kombinace ústy aplikovaných (ofloxacin ev. doxycyclin + entizol) antibiotik, se kterým se začne ihned po operaci. Bohužel k uvedeným potížím může přisedat i zmiňované hojení opakovaně ošetřovaného čípku. JS

25.11.2008 | histologický nález | luciekynosova
dobrý den,pane doktore mam histologický nález :histologicky je v junkční oblasti čípku v délce asi 9mm úsek těžce dysplastickéhoexocervikálního vrstevnatého dlaždicového epitelu,který nepřesahuje nejbližší okraj vzorku.Oblast endocervixu je beze změn. Jak je to dle vašeho názoru vážné? Bylo mi řečeno,že bud budu chodit na pravidelné prohlídky nebo radikální řešení dát dělohu pryč.CO si o tom myslíte,prosím o radu.Děkuji předem,odpověd zašlete na mou emailovou adresu [email protected]
Dobrý den,

všechny odpovědi uvádím veřejně, neboť slouží i pro ostatní ženy, na soukromé e-maily odpovědi nezasílám. Váš nález ukazuje na přítomnost závažných předrakovinových změn, které ale byly zcela odstraněny. V tuto chvíli jste vyléčena, rizika pro budoucnost jsou relativně malá. Aktuální vědecké práce ukazují na bezpečnost pravidelných kontrol bez nutnosti odstranění dělohy. Vhodné je v rámci kontrol doplnit test na HPV infekci za 1 rok po operaci. Negativita testu i předchozích kontrol je indikátorem nízkého rizika a může znamenat možnost návratu k běžnému sledování 1x ročně. JS

25.11.2008 | laserové ošetření prekancerózy čípku 2 | LenkaS
Dobrý den, Je mi 23 let, děti zatím nemám, ale do budoucna určitě plánuji. V lednu 2008 mi byly zjištěny změny na čípku. Jelikož nemám příliš sdílného lékaře, prosím Vás o “překlad” výsledků z biopsie: Vzorky sliznice děl. čípku ze zevní porce a junkční zóny s lehkou koilocytární atypií. Vzorky sliznice děl. čípku z junkční zóny s ložisky mírné dysplazie CIN 1 bez invazivního růstu do stromatu. Imunohistochemický průkaz exprese p16 proteinu je negativní. Lékařka mi na základě nálezu doporučila laserové ošetření – je to dle Vašeho názoru opodstatněné? Může laser dysplazii odstranit? Zde v poradně jsem se dočetla, že se lehké změny pouze sledují. Jiné potíže (krvácení při pohl. styku, výtok…) nemám. Ještě by mě zajímala poslední věta nálezu – znamená to, že virus HPV už v těle nemám, nebo to znamená, že jsem jej nikdy neměla (že změny virem způsobeny nebyly)? Moc Vám děkuji za ochotu a vstřícnost!
Dobrý den,

nález uvádí, že v děložním čípku jsou mírné předrakovinové změny. Exprese p16 je odborný výraz (stále poněkud sporný) ukazují na potenciál ke zhoršení změn (u Vás negativní, tedy příznivější). Osobně považuji jakékoliv (laser, konizace, zmražování) ošetření u pacientky bez gynekologických obtíží při takto mírném nálezu za neopodstatněné. Postačující je “pouhé” sledování, většina změn totiž spontánně v průběhu času (zvláště pak po porodu) vymizí. Vzhledem ke koilocytární atypii lze předjímat, že nález souvisí s HPV infekcí. JS

25.11.2008 | výsledek histologie k dotazu Otěhotnění mezi koniz | Břečťanka
Dobrý den, odpovídal jste mi na dotaz z minulého (?) týdne. Konečně mám v ruce výsledky z histologie: popis: 16060 Makro: vypnutý nerozříznutý konus děl. čípku 35x28x3-13 mm, zpracován v celém rozsahu v 16 řezech. Mikro: prakticky ve všech řezech zastižena oblast TZ s mírnou ovulózou a chronickým aktivním zánětem, epitel je místy stržen. Ve většině excizí úseky těžce dyspastického epitelu a dlaždicobuněčného ca in situ, který zasahuje i do žlázek. Invaze v rozsahu vyšetření nenalezena. Dysplastické změny ani CIS nezasahují do exocervikálního okraje konizátu, ve více řezech však zasahují do endocervikálního okraje. Závěr: Carcinoma in situ. Pozitivní endocervikální okraj. M8070/2 16061 Nepříliš objemná kyretáž histologicky tvořena zcela nepatrnými fragmenty endocervikální sliznice, hlenem a poměrně četnými od stromatu odtrženými fragmenty vícevrstevnatého dlaždicového epitelu, které jsou převážně bez dysplast. změn. Dva drobné fragmenty vykazují zcela nepochybné dysplast. změny, k jejich tíži se však vzhledem k zhmoždění a topografické nepřehlednosti nelze spolehlivě vyjádřit. 16062 Středně objemná kyretáž histologicky tvořena fragmenty korporálního endometria charakteru vyvinuté až pokročilé sekrece. Součástí materiálu i od stromatu odtržené fragmenty vícevrstevnatého dlaždicového epitelu exocervixu bez dysplast. změn. Nález je onkologicky nesuspektní. Tak. To je z konizace 12. 9., teď jsem asi v 5. týdnu grav., která přišla před plánovanou rekonizací. Lékař jednoznačně doporučuje ukončení těhotenství a ořez čípku. Pak už mi ho zbude patrně hodně málo, abych ještě mohla donosit dítě z případného jiného (pozdějšího) těhotenství. Je ten nález tak vážný, že byste interrupci v tomto případě doporučil i Vy? Po případném následném otěhotnění a porodu navrhuje můj lékař odebrat preventivně dělohu. Je nějaká šance na případné donošení zdravého plodu, když jsem otěhotněla tak brzy po konizaci? Občas slabě krvácím, ale nejde o nic masivního. Dnes jsem byla na kontrole a plod mám stále v bříšku… Ach jo, je to dlouhý dopis, promiňte, ale tři neděle neřeším nic jiného. Už mi z toho možná trohu hrabe… Vaši poradnu jsem četla celou, ale v někom nacházím shodnou povahu problému a v jiném ne… Je vhodné se k Vám přímo objednat?

Díky moc… Jana

Dobrý den,

k problému jsem se již zcela vyjádřil v předchozí odpovědi a nemám co dodat. Interupci považuji z výše uvedeného za neopodstatněný přístup, dokonce si myslím, že nejsou důvody ani k provedení rekonizace v těhotenství. Rozhodně bych navrhoval vyšetření v naší ambulanci (objednejte se ke mně co nejdříve na tel. 224967480-1) a uveďte, že jste těhotná, aby termín byl přednostní. Osobně probereme aktuální nález, léčebné možnosti a navíc jako specializovaná ambulance sejmeme “břímě” odpovědnosti z Vašeho praktického gynekologa, který se bude moci starat jen o běžnou péči v rámci Vašeho těhotenství. JS

25.11.2008 | sex po radikalni operaci | zuzana11
Dobry den pane doktore chtela bych se zeptat za jak dlouho muze mit zena pohlavni styk po velke gynekologicke opraci jsrm 3mesice po ni kde mi bylo odebrano vsechno jinak je vse v poradku nic neuzivam ale mam strach ze sexu dekuji za odpoved zuzana
Dobrý den,

i po velkých operacích postačuje sexuální abstinence po dobu šestinedělí. Posléze je možné žít zcela obvykle. JS

23.11.2008 | vin | Hlaváčková1
věk: 27.let Dobrý den pane doktore, chtěla bych Vás požádat o bližší vysvětlení nálezu z vyšetření. Viz mé otázky níže. Zpráva od lékaře z Motola obsahuje toto: v introitu HPV a kondylomata – od č. do č. 8, na zadní komisuře těžký VIN KOLPO: v př.poš. klenbě kondylomy, hrdlo s TZ Z: condylomata accuminata vulvae et vaginae, VIN ad Laser vaporizace + biopsie ze zadní komisury introitu Otázky: 1. co znamená těžký VIN na zadní komisuře 2. co znamená hrdlo s TZ 3. probíhá operace pod celkovou narkózou? 4. kdy mohu mít pohlavní styk po operaci? 5. jaké je riziko přenosu HPV na partnera po operaci? 6. má smysl si udělat test na HPV,abych zjistila jaké mám rizikové typy HPV, protože kdybych se nedostala na spec.pracoviště, tak bych vůbec netušila, že kromě kondylomat mám i VIN, což mi můj obvodní gynekolog vůbec nezjistil, pouze konstatoval zmíněná kondylomata. Mam tedy obavu, že když si nenechám udělat test, tak nevím, jak vlastně jsem ohrožena, protože cytologii jsem měla vždy bez nálezu a žila jsem v domnění, že mám jen kondylomata a že nejsem ohrožena rizikovými typy HPV. Nechci zanedbat prevenci proti rakovině a náhodně zjišťovat např.VIN. nebo jiné přednádorové stavy. Děkuji Vám velmi za odpověď.
Dobrý den, 1. VIN je zkratka pro předrakovinové změny zevních rodidel (stydkých pysků, poštěváčku a hráze), zadní komisura je oblast spodního spojení stydkých pysků nad hrází 2. hrdlo s TZ je popisný výraz pro normální nález na děložním čípku při vyšetření v kolposkopu 3. obvykle ano 4. po zhojení (nejdříve za 4 týdny) a ideálně i po odborném vyšetření partnera na dermatovenerologii 5. přenos na partnera je do vyléčení reálný, později minimální, je však třeba myslet i na možnost opačné cesty, tedy z neléčeného partnera zpět na Vás 6. test nemá ve vašem věku větší smysl, HPV infekce na čípku je navíc při Vašem stavu značně pravděpodobná. Pozitivita HPV testu nic nevypoví o možných změnách (ty podle vyšetření na čípku nejsou), spíše má smysl nadále docházet na pravidelné kontroly, otázkou je i zvážit očkování proti HPV, aby se po vyléčení minimalizovalo riziko na získání nové infekce

JS

23.11.2008 | bulka nad pochvou | Kristyna
Dobry den, vcera jsem si nahmatala bolestivou bulku nad pochvou na prave strane. Chtela bych se zeptat, zda nevite o co se muze jednat? ´Mam trosku strach.

Dekuji za odpoved

Dobrý den,

je mi líto, ale bez vyšetření opravdu nemohu pomoci, nejčastěji jde v této lokalitě o změny spojené se zánětem a infekcí, příčin však může být mnohem více. Při nejistotě či obtížích hledejte pomoc u svého gynekologa. JS

21.11.2008 | konizace | Vladěna
Dobrý den, v červnu jsem podstoupila LEEP a cur. pahýlu hrdla, abtorse polypu, pro laesio port. vaginal. cerv. ut.,cyto PAP III, CIN 2, kolpo P, lehce atyp. TZ. Lékařka mi při kontrole pouze sdělila, že to nebylo tak špatné, ale že jsem po porodu císařským řezem neměla mít zavedené nitroděložní tělísko. Je mi 49 let a Danu jsem měla 5x, vždy 5 let. Bez problémů. Je možná nějaká souvislost? Děkuji za Váš názor. Vladěna
Dobrý den,

jde o mylnou informaci, ani opakované zavedení nitroděložního tělíska nemá žádnou souvislost s rozvojem předrakovinových změn děložního čípku. JS

21.11.2008 | Dobrý den | macin
Chtěla bych se zeptat asi před mesicem sem obevila kondylomata a byla sem s tim v nemocnici na seškrábnutí…A asi po dvou týdnech se mi obevili znovu a ve vetšim množství…Poslali me tedy do Ostravy tam teprve pojedu..ALe co bych mohla udelat ja aby se již potom neobevili?Je možné abych se jich už nikdy nezbavila??dekuji předem za odpověd.
Dobrý den,

chirugické odstranění vyřeší jen okem patrné bradavičky, ale nevyřeší HPV infekci, která je v buňkách kůže zevních rodidel. Nejlepších výsledků se proto dosáhne, jestliže po chirurgickém odstranění následuje ještě doléčení pomocí léků v podobě krémů či roztoků (nejvyšší účinnost má Aldara krém). Pohlavní bradavičky jsou sice nepříjemné onemocnění, často se mohou vracet, ale naštěstí jde o onemocnění vyléčitelné. V Ostravě Vám jistě poradí a pomohou, jak se s onemocněním vypořádat i jaká preventivní opatření následně dodržovat. JS

20.11.2008 | hraniční nádor | hannah80
Dobrý den, mám na Vás dotaz. Před 7 měsíci jsem byla na myomectomii, bohužel mi vyšla histolojie jako hraniční nádor, nyní chodím do onkol.poradny, kde mě sledují. Nyní jsem otěhotněla a mám strach, aby se v těhotenství něco nestalo- např. aby nádor nenarostl znovu na děloze, nebo někde jinde. A ještě jednu otázku, chtěla bych nyní začít brát preventivně Ovosan, nemáte s tím náhodou nějakou zkušenost? Prý se může brát v těhotenství. Mohl by jste mi poradit ohledně složení jestli nemůže škodit?(Složení na 100 g výrobku: vaječné fosfolipidy min. 15 g, slunečnicový jedlý olej raf. max. 85 g, 1 kapsle o obsahu 500 mg obsahuje : 150 mg vaječného extraktu ,350 mg jedlého slunečnicového oleje,max. 1 mg cholesterolu. složení kapsle: jedlá želatina, glycerol, voda.

Předem velmi děkuji za zodpovězení dotazu. Hana G.

Dobrý den,

riziko takového nálezu je velmi malé a těhotentví naštěstí nepůsobí jako katalyzátor zhoubného bujení, což znamená, že můžete zcela zahodit své obavy. Ovosan je potravinový doplněk, nikoliv lék, osobně jsem vůči takovým přípravkům poměrně skeptický, zvláště v poměru relativně vysoké ceny a absence vědecky ověřeného účinku. Rozhodně Vám neuškodí, snad bych jen zvážil, zda relativně vysoké finanční částky neinvestovat spíše do plavání pro těhotné, kurzů cvičení pro těhotné nebo protě do klidné dovolené … JS
