Onkogyn.cz | Poradny

0

Onkogyn.cz > Poradny > Poradna pro přednádorové stavy (prekancerózy, dysplazie)

Chcete-li položit dotaz do některé z poraden, musíte se nejprve přihlásit. Před prvním přihlášením je nutné se zaregistrovat.

foto2-5135705 Poradna pro přednádorové stavy (prekancerózy, dysplazie)
MUDr. Jiří SlámaPracuje na Gynekologicko – porodnické klinice 1. LF UK a VFN v Praze jako člen onkogynekologického týmu. Věnuje se gynekologické onkologii, především pak předrakovinovým změnám (prekancerózám) ženských pohlavních orgánů a gynekologické operativě.

Centrum Onkologické Prevence (COP) a přidružená internetová poradna nabízí péči a konzultace pro pacientky s abnormálními nálezy na děložním čípku, pochvě a zevních rodidlech. Odpovídáme na dotazy týkající se abnormálních cytologických a kolposkopických vyšetření, projevů infekce lidskými papilomaviry (HPV) a problematiky očkování proti HPV infekci. Zároveň poskytujeme informace pro pacientky před i po operačním zákroku na děložním čípku včetně problematiky následného těhotenství.

VÁŽENÉ TAZATELKY – před zadáním dotazu si prosím projděte archiv, většina otázek již byla několikrát probrána v různých obměnách – v dotazu se vždy snažte o maximální konkrétnost Vašeho problému – poradna slouží pouze ke konzultaci onkologických problémů v gynekologii – poradna není veřejné diskusní fórum a není určena ke komerčním prezentacím – odpověď na zadaný dotaz lze očekávat do 14 dnů od zadání – děkuji za pochopení, JS

20.11.2008 | hraniční nádor | hannah80
Dobrý den, mám na Vás dotaz. Před 7 měsíci jsem byla na myomectomii, bohužel mi vyšla histolojie jako hraniční nádor, nyní chodím do onkol.poradny, kde mě sledují. Nyní jsem otěhotněla a mám strach, aby se v těhotenství něco nestalo- např. aby nádor nenarostl znovu na děloze, nebo někde jinde. A ještě jednu otázku, chtěla bych nyní začít brát preventivně Ovosan, nemáte s tím náhodou nějakou zkušenost? Prý se může brát v těhotenství. Mohl by jste mi poradit ohledně složení jestli nemůže škodit?(Složení na 100 g výrobku: vaječné fosfolipidy min. 15 g, slunečnicový jedlý olej raf. max. 85 g, 1 kapsle o obsahu 500 mg obsahuje : 150 mg vaječného extraktu ,350 mg jedlého slunečnicového oleje,max. 1 mg cholesterolu. složení kapsle: jedlá želatina, glycerol, voda.

Předem velmi děkuji za zodpovězení dotazu. Hana G.

Dobrý den,

riziko takového nálezu je velmi malé a těhotentví naštěstí nepůsobí jako katalyzátor zhoubného bujení, což znamená, že můžete zcela zahodit své obavy. Ovosan je potravinový doplněk, nikoliv lék, osobně jsem vůči takovým přípravkům poměrně skeptický, zvláště v poměru relativně vysoké ceny a absence vědecky ověřeného účinku. Rozhodně Vám neuškodí, snad bych jen zvážil, zda relativně vysoké finanční částky neinvestovat spíše do plavání pro těhotné, kurzů cvičení pro těhotné nebo protě do klidné dovolené … JS

20.11.2008 | Bradavice | Sarmatka
Dobrý den,jsem 38t těhotná,cca před třema měsícema se mi udělali na pochvě dvě bradavičky hnědé,jedna kousek od řitního otvoru a jedna kousek od třísel,je mi 34 let,mohlo by se jednat o genitální bradavice a znamenalo by to že měl manžel pohlavní styk s jinou ženou?Děkuji za odpověd
Dobrý den,

v těhotenství dochází díky přítomnosti zárodku k výrazným změnám v imunitě, to často vede k aktivaci do té doby “spící” HPV infekce. Hojný výsev pohlavních bradaviček je v pro takovou situaci velmi typický. Infekce je často v těle i desetiletí (!!) (Váš manžel je v této problematice pravděpodobně zcela nevině) a teprve s poklesem imunity se projeví rozvojem bradaviček. Po porodu navíc bradavičky často zcela spontánně zmizí bez nutnosti jakéhokoliv odstranění. JS

20.11.2008 | LSIL, CIN 1, HPV | Mjitka
Dobrý den, pane doktore, je mi 29 let, v roce 2001 jsem porodila 1.dítě, cca půl roku po porodu mě lékařka poslala do amb. COP, kde jsem byla sledována, v r.2004 knips – CIN 1, cytol. neg. Až nyní 10/08 HPV poz. bez typ. a LSIL. Další kontrola doporučena z lab. až za 6měs., což se mi zdá velmi dlouhá doba.Mohu kontrolní cytol. žádat sama, event si ji zaplatit? Ráda bych věděla co si myslíte o případném těhotenství – původně jsme ho plánovali za cca 1-2 roky- event. o době kdy je nejvhodnější jej naplánovat /ihned, nebo raději počkat na další vývoj změn/ vzhledem k průběhu i komplikacím těh.a porodu.Prosím také informaci o možnostech léčby v případě zhoršení stavu.Moc nerozumím rozdílu mezi KNIPS, KRYO A KONIZACÍ.

Děkuji moc za Vaši radu.

Dobrý den,

rozhodně si nemyslím, že kontrola za 6 měsíců je neadekvátní, naopak, sám pacientky s mírnými předrakovinovými změnami kontroluji v identickém intervalu, zvláště jsou-li změny (jako u Vás) neměnné už od roku 2004. Těhotenství (resp. porod) je nejčastějším momentem, kdy dojde ke spontánímu vymizení změn, osobně se snažím pacientky do ničeho “netlačit”, ale uvažujete-li o těhotenství, pak jej neodkládejte, neboť tak si můžete zároveň “vyléčit” i nález na děložním čípku. V případě zhoršení mírných změn (tj. posunu na změny středně těžké nebo těžké změny) u netěhotných žen je nutné provést konizaci. Stran termínů – knips je tzv. biopsie – tedy odběr malého kousku čípku při gynekologickém vyšetření, kryo je tzv. mražení povrchu čípku, technika, která je již téměř opuštěná, konizace je operace, při které se odebírá celá postižená část čípku v podobě kužele tkáně. Podrobnosti najdete též ve slovníčku na www.onkogyn.cz v sekci “Pro pacientky”. JS

20.11.2008 | problémy po onkolog.léčbě | Zikmundová
Dobrý den, pane doktore mám se informovat u onkologů, jestli mi mohou být píchány injekce (vitaminoterapie) milgammy, byly mi doporučeny neurologem, jelikož mám problémy s končetinami, brnění, necitlivost, zjištěna lehčí neuropatie s výpadem zadních provazců, prý v souvislosti s léčbou. Chodím na magnetoterapii a výřivky a všeobecná paní doktorka má zkušenost, že u některých onkolog.pacientů tyty injekce vadí, prý b12 je karcinogení?? Tak co mi prosím doporučíte? Děkuji Zikmundová R.
Dobrý den,

vitamín B12 není kancerogenní, ale je tzv. růstový faktor. Jeho funkcí je, že podporuje růst všech buněk v těle. U onkologických pacientek by tak teoreticky mohl podporovat i růst nádoru, protože však u Vás žádný nádor není (jste úspěšně vyléčena), je krátkodobá léčba zcela bez problémů a nemusíte se jí jakkoliv obávat. JS

20.11.2008 | Kontrolní stěry | Uzlicinek
Dobrý den pane doktore, před 3/4 rokem jsem měla horší výsledky cytologie /bohužel má lékařka používá také pouze čísla – tedy údajně 2/, po dalším stěru /po půl roce/ mi dnes opět volala sestra, že z výsledků je vidět nepatrné bujení /tentokrát ani číslo neznám/ a na kontrolu mám přijít už začátkem ledna, když jsem se snažila zjistit více a poprosila lékařku ,sdílná nebyla, jen řekla, že jde o běžnou kontrolu – ovšem to si nemyslím, když je to již ani ne po třech měsících. Je mi 33 let, mám dvě děti a zhruba před 10 lety jsem podstoupila kryo čípku. Vím, že z tohoto chabého popisu mi nemůžete mnoho poradit, ale já jsem ze situace docela nervózní a tak bych ráda navštívila pro jistotu ještě jiného lékaře a tak se chci zeptat, zda je možné se k vám objednat, případně k někomu z vašich kolegů. Velice děkuji za odpověď!!!
Dobrý den,

bohužel (jak sama uvádíte) je opravdu téměř nemožné blíže hodnotit nález jen podle značně laicky hodnocené cytologie. Je samozřejmě smutné, že současně vázne i komunikace s lékařkou, která by (alespoň podle mého soudu) měla být v informacích co nejpřesnější (i složité lékařské informace se dají vysvětlit srozumitelně). Podle frekvence kontroly se zdá, že cytologie ukazuje na zánět nebo mírné předrakovinové změny. Chcete-li specializované vyšetření či jen “druhý názor”, pak se samozřejmě můžete objednat na vyšetření do našeho COP na tel. 224967480-1, bohužel však počítejte s poměrně dlouhou objednávací lhůtou. JS

20.11.2008 | těhotenství a konizace | misaj
Dobrý den, je mi 38 let, mám dvě děti , nyní jsem zjistila těhotenství ( velmi chtěné, před rokem jsem o miminko přišla ) Bohužel mám špatnou cytologii již podruhé 2-3 st. a v lednu mám postoupit konizaci. Nechci riskovat další potrat, je ale možné vyřešit tento problém po porodu ? Děkuji za odpověď. Jsem si jistá, že můj gynekolog mě bude na konizaci posílat, já mám ale strach, že už pak neotěhotním .
Dobrý den,

v těhotenství není žádný důvod k provedení konizace při jakékoliv úrovni předrakovinových změn. Ženy s předrakovinovými změnami je třeba pouze sledovat, k operaci se přistupuje až po šestinečdělí, navíc jen u menšího procenta žen, neboť i nejzávažnější změny mohou po porodu asi ve 20% zcela vymizet. V graviditě se konizace provádí pouze při podezření na mikroskopický rakovinový nádor, i přesto je však ve většině případů možno operaci provést mezi 12. a 24. týdnem a těhotenství následně donosit. Rozhodně lze doporučit vyšetření v některém z Center onkologické prevence, kde se o Vás příslušný odborník na problematiku abnormálních nálezů na děložním čípku adekvátně postará nejen v průběhu těhotenství, ale až do momentu kompletního vyřešení. JS

19.11.2008 | Změny na čípku | Kačud
Dobrý den, před rokem mi byla provedena konizace čípku – z laboratoře sdělili,že vše špatné bylo odstraněno, nyní jsem byla na kontrole a byly mi opět zjištěny změny na čípku a jsem pozvaná ke konzultaci k paní doktorce na leden. Je mi 38 let a mám 3 děti – nebylo by lepší nějaké radikálnější řešení,než chodit každý rok na konizaci? Podotýkám jen -mám celý život jen jednoho partnera, sexuálně jsem s ním začala žít až po plnoletosti. Kde se asi stala chyba???? No u mě určitě ne. Ach ti nezodpovědní chlapi!!!

Mockrát děkuji za odpověď

Dobrý den,

řešení změn se vždy musí opírat o více závěrů, než jen o abnormální cytologii. Ta může být z mnoha důvodů zkreslená. Přesnost toho, že cytologie odhalí správnou úroveň změn se totiž pohybuje asi jen kolem 60 %. Je-li potřeba po dalším zhodnocení nálezu operační řešení, pak bych se snažil o co nejkonzervativnější postup – i za cenu opakování konizace. Jednak je vícečetné (více než 2x) opakování konizace velmi zřídkavé a jednak má děloha i další funkce – zvláště ve stabilizaci pánevního dna a s ním spojenými potížemi (únik moči, sestup močového měchýře aj.), a proto má smysl si ji ponechat i po ukončení reprodukčních plánů. Co se týče vzniku nálezu – úplně bych “nezodpovědnost chlapů” neobviňoval, neboť infekce způsobující změny může v těle přetrvávat desetiletí, a tak není vyloučeno, že ji máte již od počátku vašeho vztahu. JS

19.11.2008 | poděkování | hot.monique
pane doktore, moc děkuji za tak rozsáhlý popis, jak má vypadat zpráva z cytologie..moc jste mi pomohl….velmi děkuji
19.11.2008 | Kontrolní odběry po konizaci | Barča
Dobrý den,
v září letošního roku jsem absolvovala konizaci čípku s negativním výsledkem histologie. Po dvou měsících mi byla provedena kontrolní cytologie, která měla prakticky stejný výsledek jako před zákrokem. I přes ujištění, že se jedná pouze o velmi malé změny na čípku chtěl lékař ihned provést další biopsii ze dvou míst na čípku, ale že to vypadá, že si konizaci zopakuji. Výsledek kontrolních odběrů mě poněkud zaskočil, lékaři jsem sdělila, že se momentálně psychicky necítím na další odběry ( za posledních 5 měsíců jsem absolvovala 9 různých odběrů,včetně 2 histologií ) a zeptala se zda je možné odběry odložit. Lékař sdělil, že není problém 5-6 měsíců počkat. Ráda bych se Vás zeptala zda je možné, že i po konizaci zůstávají výsledky cytologie nezměněné, resp. zda výsledky nemohou být zkreslené tím, že kontrolní odběr je proveden poměrně brzy po zákroku. A dále bych se chtěla zeptat zda máte nějakou zkušenost s potravinovým doplňkem INDONAL, který by měl podpořit léčbu onemocnění čípku. Děkuji za Váš čas.
Dobrý den,

po konizaci doporučujeme provést cytologický stěr nejdříve za 3, lépe však až za 4 měsíce. Dříve provedený stěr je často hodnocen díky hojivým procesům jako abnormální. Osobně bych rozhodně vyčkal před ukvapeným jednáním, zvláště byl-li výsledek konizace negativní (otázka je jaký byl přesně – přítomnost zánětu, endometriózy … – i negativní výsledek z onkologického pohledu (tedy bez předrakovinových změn) je však často třeba řešit – podat antibiotika, léčit hormonálně apod.). Přípravek Indonal je potravinový doplněk, který by neměl nahrazovat standardní lékařské postupy, otázka jeho účinnosti je diskutabilní, protože nebyl vědecky testován jako v případě, že by se jednalo o opravdový lék. JS

18.11.2008 | Očkování po konizaci | November1
Dobrý den, po prodělané konizaci mi bylo doporučeno očkování proti rakovině děložního čípku. Podle cytologie z doby před konizací jsem pozitivní na HPV 16 a 18. Příliš nerozumím principu ochrany očkování v mém případě. Můžete mi laicky vysvětlit, proč se po konizaci doporučuje očkování? Jak je to s ochranou při pohlavním styku po konizaci a v průběhu očkování? Předem děkuji za odpověď.
Dobrý den,

podrobnosti o očkování najdete podrobně na www.onkogyn.cz v sekci o HPV a očkování. Princip je jednoduchý – virus, který v těle přetrvává dlouhou dobu často způsobí změnu normálních buněk děložního čípku na předrakovinové a posléze i rakovinové. Jestliže je odstraněna celá tkáň s předrakovinově změněnými buňkami, je obvykle i odtraněno celé místo obsahující HPV. Po operaci se však může žena (v tuto chvíli již HPV negativní) opět nakazit, dokonce i stejným typem viru, který ji již v minulosti způsobil onemocnění. Tomuto dokáže vakcína zabránit s vysokou spolehlivostí. Co se týče ochrany po operaci – po sexuální abstinenci trvající 6 týdnů je velmi vhodné do kompletního zhojení – tj. asi 4 měsíce – užívat kondom, v případě očkování je vhodné užívat kondom do kompletizace celého očkovacího schématu – tj. 6 měsíců. JS

18.11.2008 | otěhotnění mezi operacemi | Brečťanka
Dobrý den, 12. 9. mi byla provedena konizace děložního čípku. Histologie potvrdila, že se “neodebralo vše” a že “mám na okraji prekancerózní lézi”. Na prvni pooperační konzultaci jsem byla panem doktorem vyzvána k tomu, abych si rozmyslela, zda chci ještě dítě, nebo rovnou odoperují preventivně dělohu. Na druhé konzultaci (po 14 dnech) se ukázalo, že vzhledem k tomu, že ještě chceme miminko, navrhují konizaci opakovat. Na druhou konizaci jsem měla nastoupit 18.11., tedy dnes. Do toho se ale ukázalo, že jsem těhotná. Jde pochopitelně o velmi rané stadium, ale potvrdila to i krevní laboratoř. Můj lékař navrhuje interrupci a po 6 týdnech avizovanou konizaci. Pak by měla být histologie údajně čistá a já bych “měla čas znovu otěhotnět”. Je mi 38 let a dítě si s partnerem velmi přejeme. Mám už dvě velké děti, ale i ty by byly rády. Moc bych ocenila názor, že interrupce není v tomto případě nezbytná a že jejím odmítnutím nevystavuji svou rodinu riziku, že umřu já nebo že se mi z tohoto důvodu může narodit vážně postižené miminko…
Dobrý den,

těhotenství značně mění náhled na způsob péče o pacientky s předrakovinovými změnami. Cílem vyšetření je vyloučit přítomnost rakovinového nádoru, všechny ostatní nálezy se pouze sledují. K provedení interupce není v případě předrakovinových změn vůbec žádného důvodu, ba naopak, po porodu dokáží i nejzávažnější změny v určitém procentu spontánně vymizet. V případě podezření na miroskopickou rakovinu – ve Vašem případě by to znamenalo relativně raritní případ, neboť konizace obvykle odstraní většinu změn a ponechané reziduum bývá obvykle menšího rozsahu a obvykle i maximálně identického stupně závažnosti. Dokonce však i při podezření na mikroskopický rakovinový nádor je možné pokračování těhotenství a provedení opakované konizace mezi 12. a 24. týdnem s následnými kontrolami a možností spontánního porodu. Resumé je tedy – interupce je naprosto krajním řešením a týká se jen velmi závažných (rakovinových) nálezů, k opakování konizace při dosahu předrakovinových změn se v těhotenství přistupuje jen při podezření na ponechaný mikroskopický rakovinový nádor, což je zcela raritní situace, v ostatních případech se jen kontroluje v 8 týdenních intervalech. JS
