Onkogyn.cz | Poradny

0

Onkogyn.cz > Poradny > Poradna pro přednádorové stavy (prekancerózy, dysplazie)

Chcete-li položit dotaz do některé z poraden, musíte se nejprve přihlásit. Před prvním přihlášením je nutné se zaregistrovat.

foto2-3537185 Poradna pro přednádorové stavy (prekancerózy, dysplazie)
MUDr. Jiří SlámaPracuje na Gynekologicko – porodnické klinice 1. LF UK a VFN v Praze jako člen onkogynekologického týmu. Věnuje se gynekologické onkologii, především pak předrakovinovým změnám (prekancerózám) ženských pohlavních orgánů a gynekologické operativě.

Centrum Onkologické Prevence (COP) a přidružená internetová poradna nabízí péči a konzultace pro pacientky s abnormálními nálezy na děložním čípku, pochvě a zevních rodidlech. Odpovídáme na dotazy týkající se abnormálních cytologických a kolposkopických vyšetření, projevů infekce lidskými papilomaviry (HPV) a problematiky očkování proti HPV infekci. Zároveň poskytujeme informace pro pacientky před i po operačním zákroku na děložním čípku včetně problematiky následného těhotenství.

VÁŽENÉ TAZATELKY – před zadáním dotazu si prosím projděte archiv, většina otázek již byla několikrát probrána v různých obměnách – v dotazu se vždy snažte o maximální konkrétnost Vašeho problému – poradna slouží pouze ke konzultaci onkologických problémů v gynekologii – poradna není veřejné diskusní fórum a není určena ke komerčním prezentacím – odpověď na zadaný dotaz lze očekávat do 14 dnů od zadání – děkuji za pochopení, JS

18.11.2008 | otěhotnění mezi operacemi | Brečťanka
Dobrý den, 12. 9. mi byla provedena konizace děložního čípku. Histologie potvrdila, že se “neodebralo vše” a že “mám na okraji prekancerózní lézi”. Na prvni pooperační konzultaci jsem byla panem doktorem vyzvána k tomu, abych si rozmyslela, zda chci ještě dítě, nebo rovnou odoperují preventivně dělohu. Na druhé konzultaci (po 14 dnech) se ukázalo, že vzhledem k tomu, že ještě chceme miminko, navrhují konizaci opakovat. Na druhou konizaci jsem měla nastoupit 18.11., tedy dnes. Do toho se ale ukázalo, že jsem těhotná. Jde pochopitelně o velmi rané stadium, ale potvrdila to i krevní laboratoř. Můj lékař navrhuje interrupci a po 6 týdnech avizovanou konizaci. Pak by měla být histologie údajně čistá a já bych “měla čas znovu otěhotnět”. Je mi 38 let a dítě si s partnerem velmi přejeme. Mám už dvě velké děti, ale i ty by byly rády. Moc bych ocenila názor, že interrupce není v tomto případě nezbytná a že jejím odmítnutím nevystavuji svou rodinu riziku, že umřu já nebo že se mi z tohoto důvodu může narodit vážně postižené miminko…
Dobrý den,

těhotenství značně mění náhled na způsob péče o pacientky s předrakovinovými změnami. Cílem vyšetření je vyloučit přítomnost rakovinového nádoru, všechny ostatní nálezy se pouze sledují. K provedení interupce není v případě předrakovinových změn vůbec žádného důvodu, ba naopak, po porodu dokáží i nejzávažnější změny v určitém procentu spontánně vymizet. V případě podezření na miroskopickou rakovinu – ve Vašem případě by to znamenalo relativně raritní případ, neboť konizace obvykle odstraní většinu změn a ponechané reziduum bývá obvykle menšího rozsahu a obvykle i maximálně identického stupně závažnosti. Dokonce však i při podezření na mikroskopický rakovinový nádor je možné pokračování těhotenství a provedení opakované konizace mezi 12. a 24. týdnem s následnými kontrolami a možností spontánního porodu. Resumé je tedy – interupce je naprosto krajním řešením a týká se jen velmi závažných (rakovinových) nálezů, k opakování konizace při dosahu předrakovinových změn se v těhotenství přistupuje jen při podezření na ponechaný mikroskopický rakovinový nádor, což je zcela raritní situace, v ostatních případech se jen kontroluje v 8 týdenních intervalech. JS

17.11.2008 | porod a těhotenství | dendula3
Dobrý den pane doktore,jsem rok po konizaci,cim 3,pak doktor mě ujistil že vše po operaci je v pořádku,všechny kontroly byly ok,nyní jsem ve 22.týdnu těhotenství a zajmá mě jaký dopad konizace bude mít na porod.\\\\\\\\\\\slyšela sem že se často rodí csařským řezem a že se čípek dříve otvírá a vzniká tedy předčasný porod.\mohl byste mi k tomu dát váš názor.Děkuji
Dobrý den,

u převážné většiny žen není dopad konizace pro graviditu žádný. Velmi však záleží na rozsahu operace(zejména na hloubce odebrané části děložního čípku). Obecně nejčastěji (i když jde stále o relativně malé procento žen po konizaci) hrozí potíže s “otevíráním” v I. době porodní a tedy je mírně vyšší možnost porodu císařským řezem. Riziko předčasného porodu je spojeno zejména s velmi rozsáhlým nebo opakovaným zákrokem. V literatuře se procento komplikací gravidity u žen po konizaci různí, nejčastěji se pohybuje kolem 15 %. JS

17.11.2008 | Zpráva z cytologie | hot.monique
Dobrý den, mám možná trošku neobvyklý dotaz:-) jsem studentka prvního ročníku medicíny a potřebovala bych vědět, co by obsahovala, popř. jak by vypadala zpráva z cytologické laboratoře při tomto nálezu: hpv infekce, cin1 . potřebuji k semin. práci:-) děkuji za odpověd, moc by mi to pomohlo
Dobrý den,

každý cytologický stěr by v ČR měl být hodnocen podle revidované klasifikace Bethesda z roku 2001. Výsledkem je vyhodnocení několika faktorů (viz dále). Každá žádanka na cytologii obsahuje základní anamnestické a identifikační údaje o pacientce (termín posledních menses, informace o užívání antikoncepce, o probíhajícím těhotenství, o zavedeném nitroděložním tělísku, o předchozím výsledku cytologie, o předchozím ošetření atd.) a kolposkopický nález. Cytopatolog v případě nálezu HPV infekce a biopticky ověřených mírných prekancerózních změn (CIN 1) v ideálním případě napíše: stěr optimální (přítomny buňky dlaždicové, žlázové i buňky z transformační zóny), hormonální stav s souladu s uvedeným datem menses, mikrobní obraz typ I, hodnocení dlaždicových buněk – LG SIL, hodnocení žlázových buněk – negativní pro intraepiteliální lézy či malignitu. Doporučení – kontrola za 3 – 6 měsíců. JS

15.11.2008 | LAVH | Hana Šimková
Dobrý den pane doktore, děkuji Vám za brzkou odpověď a omlouvám se, dovoluji si ještě jednou zaslat dotaz. Četla jsem si Vaši odpověď stále dokola, jestli jsem to dobře pochopila, když mám podle ošetřujícího lékaře jen pahýlek čípku, tedy je nedostatečně dlouhý, nepřichází tedy v úvahu vyříznuní válečku z centrální části, ale možná už jen “amputace” zbytku čípku. Je tedy možné, pokud by byl onen zbyteček čípku zdravý podstoupit plastiku? Už jsem mnohokráte o tom četla, vím ze svého okolí, že některé ženy to podstoupily, stále nevím, kdy se toto provádí. Domnívám se tedy, že je to zákrok nehrazený pojišťovnou, ale je to tedy zákrok, díky kterému je pak možno donosit těhotenství? Děkuji pane doktore ještě jednou za odpověď, mám na leden stanoven termín LAVH, snažím se ještě zjistit, zda mám jinou šanci, protože tento zákrok je konečný, nevratný a přiznávám, že jsem z toho poněkud ve stresu. Ještě jedenkrát děkuji za Váš čas.
Dobrý den,

mám obavu, že k postupu, který bych navrhoval sám, již nemám co dalšího dodat a vše najdete v odpovědi na předchozí dotaz. Vzhledem ke komplikovanosti Vašeho nálezu, však navrhuji osobní konzultaci na naší klinice. Na základě Vašeho aktuálního nálezu můžeme zkusit, zda nepůjde doslova “ušít na míru” nějaké méně radikální řešení umožňující zachování dělohy. Nejlépe, když mne telefonicky kontaktujete na lůžkovém onkogynekologickém oddělení na tel. 224967440. JS

14.11.2008 | změny po šestinedělí | katkaq
Dobrý den, je mi 26 let a jsem po porodu prvního dítěte, kojím. Mám zprávu z gynekologie, že dle provedené cytologie mám změny na děložním čípku. Konkrétní stav zatím neznám, k paní doktorce mám jít až za tři týdny. Dost mne tato informace vyděsila. Celé šestinedělí jsem krvácela a špinila, a to i těsně před provedením stěru. Je možné, aby toto mělo vliv na výsledek?

Předem děkuji za odpověď a za tuto poradnu vůbec, velmi mi informace z poradny pomohly.

Dobrý den,

na velmi podobný dotaz související se změnami v cytologickém stěru v období po šestinedělí a při kojení najdete odpověď o 2 otázky níže. Samozřejmě je u Vás navíc možná (dokonce spíše velmi pravděpodobná) souvislost s uvedeným krvácením. Optimální je vyřešit příčinu krvácení, zhodnotit nález na čípku kolposkopickým vyšetřením a teprve posléze provést kontrolní cytologické vyšetření (obvykle totiž postačuje kontrola cytologie s několikaměsíčním odstupem, kdy již dojde k normalizaci nálezu i okolností, které výsledek stěru modifikovaly). JS

14.11.2008 | díky díky díky 🙂 | Martinamartinkova
Dobrý den, nemůžu jinak a musím Vám ještě jednou touto cestou poděkovat. Díky této poradně, ale hlavně Vám si budu moct užívat těhotenství a těšit se na miminko. Takže prostě obrovské DĚKUJEME :)))
13.11.2008 | očkování HPV | Andrejicka333
Dobrý den, je mi 33 let, a ráda bych se Vás zeptala, zda-li je v mém věku ještě možné očkování a zda má účinnost?Mojí mamince nedávno zjistili rakovinu děložního čípku a nerada bych něco zanedbala. Děkuji
Dobrý den,

očkování je možné a účinné v širokém věkovém pásmu, protože i u “starších” žen je možná nová nákaza HPV infekcí. Očkování sice nemá léčebný účinek, a tak neovlivní infekci nebo změny již přítomné v děložním čípku, ale zabrání rozvoji nové infekce, a to bez ohledu na věk ženy. JS

12.11.2008 | zhoršená cytologie | Jana-Buliska
Dobrý den, dnes mi doktorka řekla,že mám zhoršený nález cytologie, který mi dělala po šestinedělí. Neřekla mi nic konkrétního, jen to, že to může být tím, že nemestruuji – kojím. Nepřipadalo mi tedy důležité se zeptat na detaily výsledku. A nyní jsem trochu vyděšená z toho, co jsem tu četla. Prosím můžete mi říct svůj názor? Děkuji
Dobrý den,

období kojení a zvláště výsledky 1. kontroly po porodu často vykazují změny podobné nálezu u žen v období po přechodu. Jde vlastně o přirozený nález typický pro určité období a obvykle postačuje pouze kontrola, která již většinou ukáže normální nález. JS

12.11.2008 | Dobrá den, | zeta
chtěla jsem se zeptat,před pěti lety jsem byla 2x na konizaci čípku.Před prvním zákrokem jsem měla cytologii 3,po zákroku cytologii 3-4,takže následovala další konizace.Pak 4 roky kontroly po půl roce-cytologie v pořádku.Ted jsem byla po roce a kolposkopicky se čípek moc nezdál,čekám na výsledky stěrů.Taky mi je každým rokem odebírán stěr na přítomnost HPV,ještě před rokem jsem byla stále pozitivní,proto si myslím,že budu i teď.Co to pro mě znamená?Že budu mít do budoucna rakovinu,když je neustále přítomen vir HPV?Může se ještě po tolika letech s ním tělo vypořádat?Je mi 27 a jsem ještě bezdětná,děti bych chtěla tak za rok nebo dva.Děkuji za odpověď!
Dobrý den,

dlouhodobá přítomnost HPV představuje riziko, nikoliv však jistotu, že v budocnu opět vzniknou předrakoviné změny, které by posléze mohly vést až ke vzniku rakoviny. Vzhledem k vysokému výskytu (prevalenci) a posléze spontánnímu vymizení HPV infekce v populaci mladých žen je však testování ve věku pod 30 let málo přínosné. Ve velké francouzské studii byla dokonce i po 30. roce života asi polovina žen původně HPV pozitivních při opakovaném testování s delším odstupem negativní. Souhrně lze říci – naděje na vymizení je stále, ale zároveň je nutné pravidelně docházet na gynekologické kontroly, které mají odhalit případné změny buněk způsobené dlouhodobým přetrváváním HPV v děložním čípku. JS

11.11.2008 | těhotenství a CIS | Martinamartinkova
Dobrý den, dnes po čtvrté. Je mi to hloupé, že píši již po čtvrté, ale protože jste zatím neodpovídal, tak to chci ještě stihnout. Bude mi stačit pokud odpovíte pouze na tento dotaz a spíše i zoufalou žádost. Takže jsem asi v pátém týdnu těhotenství a mám CIS. Můj gynekolog mě nutí na interupci. Jiné řešení prý není, tedy kromě toho, že na sebe vezmu riziko, že se mi nález zhorší a miminko zůstane bez mámy. Dnes jsem šla, vyzbrojena informacemi z této Vaší internetové poradny do místní onkoporadny (Most), a žádala jsem o vyšetření, které potvrdí nebo vyloučí rakovinu. Odvolala jsem se na Vaší poradnu, kde jsem se dozvěděla, že tato možnost existuje. Odpověď pana doktora zněla, že nemocnice Most není vybavena a nedokáže rozpoznat rakovinu jinak než odebráním vzorku z konizace. Takže mi nemůže doporučit nic jiného, než abych se svěřila do Vašich rukou. To já bych strašně ráda, jenže se bojím dlouhé čekací doby u Vás. Zkoušela jsem se objednat a nejbližší termín je v prosinci. To už bude přeci pozdě, pokud byste mi rakovinu potvrdili. Vzala jsem si všechny výsledky k sobě. Nevím už na koho jiného se obrátit, připadám si, že chci něco nemožného. Jsem hrozně vděčná za to, že mě na Vás kamarádka upozornila, jinak už na čtvrtek jsem se měla objednat na interupci, kterou odkládám, dokud od Vás nedostanu odpověď 🙂 děkuji Martina
Dobrý den,

vzhledem k situaci odpovídám dotaz přednostně, bohužel nemám časovou kapacitu odpovídat na dotazy každý den. K Vašemu problému – rozhodně nevidím jediný důvod proč podstupovat interupci, jde-li ve Vašem případě o chtěné těhotenství, i v případě podezření na mikroskopický nádor je možné naplánovat konizaci po 12. týdnu a těhotenství následně pokračovat v graviditě. Ideálně, když se se mnou spojíte telefonicky na lůžkovém onkogynekologickém oddělení (nejlépe, když zavoláte na tel. 224967440 mezi 7,30 a 8,00) zítra či pozítří a domluvíme vyšetření u nás. Objednání na interupci rozhodně (jde-li o chtěné těhotenství) zrušte! JS

11.11.2008 | N870 | BETTY
chcem sa opýtať na moju diagnozu ,mám nález LG SIL čo to znamená?,
Dobrý den,

LG SIL je zkratka pro low grade squamous intraepithelial lesion – tedy mírné předrakovinové změny povrchové výstelky děložního čípku. O problematice najdete prakticky vše v mnoha dotazech níže. JS
